Opgepoetste Yellow Submarine in mei op dvd

De Beatles-film Yellow Submarine is digitaal gerestaureerd en wordt op 28 mei uitgebracht op dvd en blu-ray. De nieuwe versie bevat ook commentaren van de makers, originele schetsen en een uitgebreide making-ofreportage. Volgende maand worden ook een cd met nummers uit de film en een boek van het draaiboek uitgebracht, schrijft platenmaatschappij Apple Records.

In de psychedelische animatiefilm uit 1968 dalen de Beatles, die zich voordoen als Sgt. Pepper's Loneley Hearts Club Band, af naar een onderzeese stad. Daar nemen ze het op tegen de Blue Meanies die alles wat muzikaal is verguizen en vernietigen.

De restauratie gebeurde bijna geheel met de hand vanwege de 'delicate aard' van de handgemaakte illustraties. Normaliter worden dergelijke werkzaamheden grotendeels automatisch met softwareprogramma's gedaan. Een team van Triage Motion Picture Services en Eque werkte vier maanden aan het beeld voor beeld oppoetsen van de 85 minuten durende film.

Aan de binnenkant van de dvd-hoes is een tekstje van John Lasseter, topman van animatiestudio Pixar, te lezen. "Als animatiefan en filmmaker neem ik mijn hoed af voor de kunstenaars die aan Yellow Submarine werkten. Hun revolutionaire werk heeft mede de weg gebaand voor de fantastische wereld van animatie die we vandaag kennen."

In 2009 werd bekend dat Robert Zemeckis een remake van Yellow Submarine wilde maken. De maker van films als The Polar Express, Beowulf, en A Christmas Carol wilde ook deze film met moderne 3D-animaties maken. Vorig jaar blies Disney de film echter af, naar verluidt vanwege tegenvallende resultaten van de door Zemeckis geproduceerde film Mars Needs Moms.