Starter durft geen bod op huis te doen

Slechts een op vijf potentiële starters op de huizenmarkt heeft afgelopen jaar een bod uitgebracht op een huis. Belangrijkste reden voor starters om geen bod uit te brengen op het huis dat ze op het oog hebben, is de onzekere economie en de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau. Het lage cijfer is opvallend, omdat tweederde van de starters zich het afgelopen jaar wel heeft georiënteerd op de woningmarkt.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat negen op de tien starters denkt dat er meer ruimte is om te onderhandelen over de prijs van een huis dan een jaar geleden. Ook denkt tweederde meer 'huis' te kunnen krijgen voor hun geld.

ING constateert dat de woningmarkt voor Nederlanders die al een huis in bezit hebben op slot zit. Bijna zeventig procent wacht op de verkoop van het huidige huis voor een bod uit te brengen op een ander huis. Slechts veertien procent van de huizenbezitters heeft zich het afgelopen jaar georiënteerd op een nieuwe woning.


Starter durft geen bod op huis te doen (Foto: Novum)