'PVV zit halverwege levensduur'

Partijen als de PVV gaan slechts een klein aantal verkiezingen mee voordat ze opgedoekt worden. Dit zegt politicoloog André Krouwel in een interview met de Volkskrant naar aanleiding van het opstappen van Tweede Kamerlid Hero Brinkman uit de PVV-fractie.

"We weten dat anti-immigratiepartijen als de PVV drie á vier verkiezingen meegaan, dan zijn ze weg. De meeste nieuwe partijen redden het niet. Daarbij heeft Wilders te maken met niet-loyale kiezers. Als hij niet levert, gaan ze niet op hem stemmen. Ook is het zo dat partijen die gebouwd zijn rondom één persoon niet eeuwig meegaan. Op een gegeven moment is het afgelopen. Ik denk dat we nu halverwege zitten. Het loopt langzaam maar zeker af", vertelt Krouwel.

Volgens de politicoloog heeft Brinkman een ijzersterke positie nu hij van de PVV afgescheiden is: "Brinkman zit nu bij alle beleidsgesprekken. En hij heeft in zijn eentje een even belangrijke positie als de hele PvdA-fractie. Brinkman heeft met zijn strategische meesterzet de macht van Wilders afgenomen. Hij roept wel dat hij zal meestemmen, maar je zult bepaalde plannen wel aan hem moeten voorleggen."

De positie van Wilders is dan ook erg verzwakt, zegt Krouwel: "Wilders heeft niet langer de veto-stem, de 76ste stem. Dat is nu Brinkman, samen met de SGP en PvdA. Voor Rutte verandert er in die zin niet heel veel, hij moet nu met een partij meer onderhandelen. Hiervoor kon Wilders het maken of breken. Nu kan hij het alleen nog maar breken. Maar niet meer maken. Wilders klonk ook verbitterd. Hij kan ook tellen."

'PVV zit halverwege levensduur' (Foto: Novum)