Cel voor valse claim na stroomstoring Bommelerwaard

Een 46-jarige man uit het Gelderse Nieuwaal is veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor het indienen van een valse schadeclaim bij het ministerie van Defensie. Zijn vrouw is vrijgesproken omdat ze niet bij de zaak betrokken was.

De rechtbank in Arnhem legde de man ook een werkstraf van 240 uur op en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Ook moeten de twee bedrijven waaraan hij leiding gaf een boete betalen van elk een ton. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen het echtpaar geëist.

De man en zijn vrouw stonden terecht voor grootschalige fraude na de stroomstoring in de Bommelerwaard in december 2007. De regio zat toen dagenlang zonder stroom nadat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Bij het ministerie waren achtduizend schadeclaims binnengekomen. De Gelderse ondernemer probeerde volgens de rechtbank misbruik te maken van de situatie en is schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte.

De man zou ook valse facturen hebben verstuurd over de verkoop van 280 duizend planten aan een ander bedrijf tegen een lager bedrag omdat ze waren beschadigd. Die facturen vormden de basis voor de claim die hij indiende bij en vergoed zou krijgen van Defensie.

Het totale schadebedrag zou volgens de ondernemer zo'n 2,1 miljoen euro zijn. De staat had al ruim negen ton uitbetaald.