Chip in schooluniform tegen spijbelen

Scholieren in Brazilië krijgen voor hun schooluniform T-shirts waarin chips zijn genaaid die ouders waarschuwen als hun kind spijbelt. Twintigduizend leerlingen op 25 openbare scholen in de noordoostelijke stad Vitoria da Conquista zijn de nieuwe kleding deze week gaan dragen. Volgend jaar moeten alle 43 duizend scholieren in de leeftijd van 4 tot 14 jaar de gechipte T-shirts aan.

De 'intelligente' uniformen stellen ouders via sms op de hoogte als hun kind het schoolgebouw binnengaat. Ouders worden ook gewaarschuwd als de lessen al twintig minuten bezig zijn en hun kind nog niet is aangekomen.

"Wij hebben gemerkt dat veel ouders hun kinderen bij school afzetten maar er niet op letten dat zij ook echt naar binnengaan, omdat ze snel naar hun werk moeten", zegt onderwijssecretaris Coriolano Moraes. "Ze zijn altijd verbaasd als ze horen hoe vaak hun kinderen absent zijn geweest."

Als een kind drie keer spijbelt worden de ouders ontboden om uitleg te geven. Doen zij dat niet, dan wordt de inspecteur ingeschakeld.

De gemeente heeft ruim vijfhonderdduizend euro besteed aan het ontwerpen, testen en maken van de T-shirts met microchips. De T-shirts kunnen gewassen en gestreken worden en de chips zijn voorzien van een veiligheidssysteem dat knoeien ermee vrijwel onmogelijk maakt.