Zijlstra relativeert bureaucratie hoger onderwijs

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is niet bang dat de prestatieafspraken in het hoger onderwijs zullen leiden tot meer bureaucratie. Het is vooral aan de instellingen zelf om geen 'bakken met papier' in te leveren, zei de bewindsman donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Veel instellingen zijn geneigd om veel onnodige informatie aan te leveren."

De verschillende fracties toonden zich woensdag tijdens het eerste deel van het debat kritisch over de plannen van het kabinet om de kwaliteit bij hogescholen en universiteiten op te krikken. Die bestaan uit prestatieafspraken, het aanscherpen van de accreditatieprocedure en een grotere rol voor de onderwijsinspectie. Diverse politici zijn bang dat de prestatieafspraken ontaarden in een papierwinkel.

Zijlstra probeerde de zorgen weg te nemen. Aan de plannen die de instellingen moeten inleveren ter beoordeling van de prestatieafspraken zit geen 'verantwoordingscircus' vast. Veel zaken zijn namelijk allang opgeschreven, en de hogescholen en universiteiten kunnen volstaan met het inleveren van bestaande documentatie en een beknopt plan waarin de keuzes helder worden onderbouwd.

"Daar zit ook een stukje zelfdiscipline in. Het is onverstandig om alles opnieuw op te schrijven", zei de bewindsman. "Het mag in twintig pagina's, het mag in vijf pagina's. Dat is helemaal aan de instelling."

Sander de Rouwe (CDA) vreest dat door de plannen van Zijlstra een 'stapeling in het toezicht' ontstaat, omdat de accreditatiecommissie, de onderwijsinspectie en de raden van toezicht van de instellingen meer te zeggen krijgen. De bewindsman zegde toe om met een overzicht te komen van het toezicht.


Zijlstra relativeert bureaucratie hoger onderwijs (Foto: Novum)