De Jager verwacht geen coulance van Brussel

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) acht de kans klein dat de Europese Commissie de begrotingsregels voor Nederland versoepelt. Dit zou betekenen dat Nederland in 2013 moet voldoen aan de eis om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen.

De begrotingsplannen moeten uiterlijk op 30 april zijn ingeleverd in Brussel, zei De Jager donderdag in de Tweede Kamer. Dit betekent dat coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV een harde deadline hebben voor hun Catshuisgesprekken. Het Financieele Dagblad berichtte donderdag dat er vooralsnog geen schot zit in de onderhandelingen.

De Jager rekent er niet op dat de Europese Commissie een uitzondering maakt voor Nederland. De minister gaat uit van een 'faire behandeling'. "Niet strenger, maar ook niet minder streng dan bij andere landen." De Jager heeft in Brussel zelf altijd gehamerd op strenge begrotingsdiscipline.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk denkt dat de Europese Commissie wel kan worden overtuigd van de noodzaak van uitstel. Hij wil dat Nederland pas in 2015 aan de norm van drie procent voldoet. Onlangs becijferde het CPB dat het tekort in 2013 4,6 procent bedraagt als het kabinet niet ingrijpt.

De PvdA dreigde al eerder om de regering niet te steunen als er in Europa wordt gestemd over een nieuw verdrag voor meer begrotingsdiscipline. Plasterk en partijleider Diederik Samsom vrezen dat de Nederlandse economie kapot wordt bezuinigd als wordt vastgehouden aan de norm van drie procent.