Vakbond hekelt grootverdieners in de zorg

In de zorg verdienen te veel bestuurders 'absurde salarissen'. Dat constateert Abvakabo FNV op basis van onderzoek naar de vijftig grootverdieners in de zorg. Van die groep verdienen er 31 meer dan de door henzelf opgelegde norm van 193.000 euro, meldt de vakbond donderdag.

De 'grootste graaier' is volgens de bond de voormalige interim-bestuursvoorzitter Rob Koppen van de Zuid-Hollandse zorgorganisatie Mariënstaete-Valent. Hij kreeg in 2010 een brutosalaris van ruim 287.000 euro, ontdekte de vakbond. De zorginstelling kon dit niet direct bevestigen.

"Tien keer het minimumsalaris van de cao vinden wij meer dan genoeg", aldus vakbond. "En laten ze voor dat geld nou eens het werk goed organiseren, want de werkdruk en de gevraagde flexibiliteit is niet langer acceptabel." De bond wijst erop dat veel thuiszorgmedewerkers afgelopen jaar juist loon moesten inleveren.

Abvakabo FNV gaat in de onderhandelingen over nieuwe cao's de beloning van de top dan ook tot speerpunt maken. "Geld dat in Nederland beschikbaar is voor gezondheidszorg mag niet verspild worden aan zinloze administratie, dure adviesbureaus, riante salarissen en uitzendcontracten", aldus de bond. Momenteel zijn onderhandelingen gaande over een nieuwe cao in de ouderenzorg.