Duizenden op de been voor behoud sociale werkplaats

De demonstratie voor het behoud van de sociale werkplaatsen donderdag op het Malieveld in Den Haag heeft naar schatting acht- tot tienduizend mensen getrokken. Zij protesteren tegen de nieuwe Wet werken naar vermogen, waardoor mogelijk zeventig procent van het huidige aantal sociale werkplaatsen gaat verdwijnen.

De vakcentrale FNV en de bonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak organiseren de manifestatie. Zij hekelen naast het verlies van zeventigduizend van de honderdduizend banen in de sociale werkplaatsen ook de verlaging van de uitkeringen en de uitkleding van de regeling voor jonggehandicapten.

Het kabinet wil met de wet 'zoveel mogelijk mensen aan een gewone baan helpen'. Onder de nieuwe wet komt de bijstand te vallen. Uitsluitend gehandicapten die alleen in een 'beschutte omgeving' kunnen werken, komen nog in aanmerking voor de Wet Sociale Werkvoorziening.

Omstreeks 13.00 uur gaan de fractievoorzitters Diederik Samson (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) met elkaar in debat over de gevolgen van de nieuwe wet.