Ontslag na schelden op Facebook

Werknemers mogen hun bazen niet via Facebook verrot schelden. Als ze dat wel doen kan dat reden zijn voor ontslag. Dat is de uitspraak van de kantonrechter in Arnhem.

Een magazijnmedewerker van Blokker had zijn baas uitgemaakt voor 'hoerestumperd' en Blokker een 'hoerebedrijf' genoemd op Facebook, omdat zijn werkgever hem geen voorschot wilde betalen. Een collega van de man stond in de vriendenlijst van de magazijnmedewerker en speelde de scheldpartij door aan de baas. Deze gaf de man een officiële waarschuwing, waarop een tweede scheldkannonade op Facebook volgde. Vervolgens kreeg de werknemer de zak.

De man was het niet met het ontslag eens en vocht dit bij de rechtbank aan. Hij stelde dat Facebook tot het privédomein behoort. De rechter was echter een andere mening toebedeeld. Volgens hem zijn berichten op Facebook een publieke uiting. Vrienden kunnen de berichten immers lezen en verder verspreiden.

Voor zover bekend, is het voor het eerst dat een rechter in Nederland zich in een openbaar vonnis uitspreekt over ontslag naar aanleiding van uitlatingen op sociale media.