'Schippers loog over Olympische Spelen'

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) heeft deze week gelogen tegen de Tweede Kamer over de Olympische Spelen. Dat stelt RTL Nieuws donderdagavond op basis van nieuw opgedoken documenten.

Eerder meldde RTL Nieuws dat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer vaag is geweest over de kosten die de organisatie van de Spelen als die in 2028 in Nederland zouden plaatsvinden met zich meebrengt. In ambtelijke stukken zou staan dat de kosten kunnen oplopen tot acht miljard euro.

Dinsdag ontkende Schippers nog cijfers te hebben achtergehouden om de publieke opinie voor het binnenhalen van de Spelen te beïnvloeden. Een notitie daarover zou al in lagere ambtelijke regionen zijn gesneuveld, omdat het draagvlak 'geen argument' zou zijn geweest.

Uit de documenten die RTL Nieuws nu in handen heeft zou echter blijken dat de hoogste ambtenaar van Schippers de totale kosten van het binnenhalen van het sportevenement doelbewust niet wilde noemen, uit angst dat de politiek de plannen dan zou afschieten. In een intern overleg zou hij hebben aangegeven dat het beter is de kosten te verzwijgen. Betrouwbare bronnen zouden hebben aangegeven dat Schippers met de betrokken ministers ook over de kosten en het draagvlak heeft gesproken, waarna werd besloten de Kamer vaag te informeren.

De documenten zouden verder uitwijzen dat ambtenaren van Schippers in overleg met andere ministeries steeds aandrongen op het verzwijgen van de kosten. Het ministerie van Financiën zou daar tegen zijn geweest en de Kamer en de samenleving juist wel eerlijk hebben willen informeren.

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over de kwestie. Oppositiepartijen PvdA, SP en gedoogpartner van het kabinet PVV zouden nu exact van Schippers willen weten wat zij wist.

Een woordvoerder van Schippers laat donderdag in een reactie weten de minister de Kamer wel degelijk volledig en juist heeft geïnformeerd. "Voor minister Schippers was het argument om het bedrag van acht miljard euro niet te noemen het feit dat het noemen van een som van bedragen zeventien jaar voor aanvang van de Spelen volstrekt willekeurig zou zijn."

Het argument van negatieve beïnvloeding van draagvlak zou geen enkele rol hebben gespeeld. "Dit argument heeft de minister ook nooit bereikt." Schippers zou evenmin aan positieve beïnvloeding hebben willen doen door alleen de baten te noemen. "De minister zal de notitie op basis waarvan de aanbiedingsbrief is opgesteld en de ambtelijke notitie ten behoeve van haar inbreng in het kabinetsberaad hierover openbaar maken."

'Schippers loog over Olympische Spelen' (Foto: Novum)