FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 augustus 2011

BBC: Senna vervangt Heidfeld bij Renault

Volgens de Britse zender BBC is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Lotus Renault GP en Nick Heidfeld. De Duitse coureur zou in ieder geval bij de Grand Prix van België worden vervangen door Bruno Senna, maar de BBC verwacht dat dit ook in de zeven races die nog volgen het geval zal zijn.

Heidfeld werd door Renault dit jaar aangesteld als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica. De Duitser kende een goede seizoensstart waarin hij onder meer een podiumplaats pakte. Daarna werd het wat minder met de Franse renstal, maar de coureur wist toch nog her en der punten te scoren. In het kampioenschap staat Heidfeld momenteel achtste, twee punten voor teamgenoot Vitaly Petrov.

Heidfeld lag onder vuur bij Renault omdat hij de leidersrol niet goed genoeg zou vervullen en hij niet optimaal zou presteren. Daarom wordt hij nu volgens de BBC opzij geschoven voor Senna die al testrijder voor het team was. De 27-jarige neef van wijlen Ayrton Senna neemt naar verluidt enkele miljoenen aan sponsorgeld mee voor het racestoeltje.

Senna maakte vorig seizoen zijn Formule 1-debuut voor Hispania Racing, maar verliet dat team na een moeizaam jaar. Door een testrol bij Renault te accepteren hoopte hij zich weer in de kijker te spelen en aan racen toe te komen. Deze kans wordt hem nu geboden. De Braziliaan mocht eerder dit jaar al een dag rijden tijdens de wintertests en kwam bij de afgelopen Grand Prix van Hongarije al opdraven voor een vrijdagtraining, tenkoste van Heidfeld.

Zoektocht vermiste vrouw Aruba levert niets op

De politie op Aruba heeft maandag ondanks een zeven uur durende zoektocht geen nieuwe aanwijzingen gevonden in de zaak rond de vermiste Amerikaanse Robyn Gardner. Wel is er een nieuwe getuige gevonden. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laten weten.

Agenten doorzochten maandag een moeilijk begaanbaar kustgebied bij het zuidelijkste punt van het eiland, niet ver van de plek waar Gardner volgens haar reisgenoot Gary Giordano zou zijn verdwenen. Naast het lichaam werd ook gezocht naar eventueel bewijsmateriaal.

De afgelopen tijd werden meerdere zoektochten gehouden naar bewijsmateriaal en het lichaam van de vermiste vrouw. De autoriteiten zijn vooralsnog niet van plan nieuwe speurtochten te gaan ondernemen.

Volgens advocaat-generaal Taco Stein gaat de politie zich nu op andere zaken richten, waaronder de verklaring van een nieuwe getuige, die Gardner en Giordano mogelijk op het eiland zou hebben gezien. De getuige kwam de afgelopen dagen naar voren. Stein zei dat hij verder geen informatie hierover kon verstrekken.

Giordano zit nog altijd vast op verdenking van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van de 35-jarige Gardner. Hij ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens de 50-jarige zakenman is ze verdwenen tijdens het snorkelen.

Portal-bedenkster komt met nieuwe game

Airtight Games, de makers van Dark Void, hebben sinds 2009 Kim Swift in dienst. Swift, de creative director achter Portal, zou toen gaan werken aan een nieuw, naamloos project. Square Enix heeft nu bekendgemaakt dat ze de publicatierechten voor dat spel verkregen hebben en dat ze het geheime project aanstaande zaterdag op PAX (Penny Arcade Expo) zullen onthullen.

De enige informatie die de aankondiging verder verstrekte, was dat het om een downloadable game gaat, die "ongelooflijk fascinerend en onconventioneel" is. Daarnaast geeft de site van Airtight Games aan dat ze ook werken aan een ambitieuze AAA-titel en een nieuwe "mid-sized" game met allerlei "physical possibilities". Wat dat precies inhoudt, moeten we nog maar afwachten. Zal het een game worden waarbij je zwiepend, springend of rennend voor de tv zult staan? Of zal de game zelf allerlei nieuwe dingen met physics doen? 

[Upd] DRS geweerd in Eau Rouge

De Formule 1-bazen overwegen om komend weekend het gebruik van het Drag Reduction System op het circuit van Spa-Francorchamps in de beroemde bocht Eau Rouge te verbieden. Volgens hen kan het gebruik van de beweegbare achtervleugel in dat gebied een zware crash tot gevolg hebben.

Het gebruik van DRS is in feite het openzetten van de achtervleugel, waardoor de neerwaartse druk van een Formule 1-bolide met ongeveer tien procent vermindert. In de steile klim door Eau Rouge naar Raidillon waar de coureurs ruim 280 kilometer per uur rijden kan een slippertje lelijk aflopen. De coureurs nemen deze bochten vol gas waarbij in de bochten het gewicht van de auto van de ene naar de andere kant gaat, en de coureurs hoge G-krachten te verwerken krijgen.

Om het risico van een crash in de training of kwalificatie uit te sluiten zal daarom op het beroemdste punt van het Belgische circuit inschakelen van DRS waarschijnlijk verboden zijn. In de F1-races wordt er met DRS-zones gewerkt, waarbij de beruchte bochtencombinatie sowieso al niet genomineerd was om het systeem te gebruiken.

Update 23:28 uur

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt dat DRS op Spa-Francorchamps niet gebruikt mag worden tussen Eau Rouge en Raidillon. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de zorgen die er over de veiligheid van het systeem op dat gedeelte van het circuit waren. In de race zal de DRS-zone bij het uitkomen van Raidillon liggen en het hele rechte stuk genaamd Kemmel gebruikt kunnen worden, mits een coureur bij het meetpunt minder dan een seconde achter zijn voorligger rijdt.

'Assad heeft zich niet aan zijn belofte gehouden'

De Syrische president Bashar Assad heeft zich niet aan zijn belofte gehouden om alle militaire operaties tegen de betogers in zijn land te staken. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maandag gezegd.

Volgens Ban verzekerde Assad hem woensdag per telefoon dat alle operaties van het leger en de veiligheidsdiensten tegen de demonstranten in Syrië zouden worden gestaakt. "Het is verontrustend dat hij zich niet aan zijn belofte heeft gehouden", aldus Ban.

Ban zei tevens dat veel regeringsleiders Assad hebben opgeroepen het geweld in Syrië een halt toe te roepen. "Ik hoop dat Assad die oproep ter harte neemt."

[Premier League] United te sterk voor Spurs

Manchester United heeft ook zijn tweede wedstrijd van dit seizoen in de Premier League gewonnen. Op Old Trafford was de landskampioen met 3-0 te sterk voor Tottenham Hotspur, dat vanwege de rellen in Londen pas zijn eerste wedstrijd speelde.

Het duurde tot de 60e minuut voordat United een voorsprong kon nemen. Het was Danny Welback die de score openende, waarna een kwartier later Anderson de score verdubbelde. Een paar minuten voor tijd kopte Wayne Rooney de 3-0 achter Brad Friedel.

Tottenham, met Rafael van der Vaart in de basis, was wel enkele keren dichtbij een goal. Het kwam echter niet verder dan een schot op de paal van Jermaine Defoe.

Door de winst van United zijn er nu drie ploegen met de volle buit na twee wedstrijden. Naast United wonnen ook Manchester City en Wolverhampton Wanderers hun eerste twee duels.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke Zweedse groep zal eind dit jaar ook onder handen genomen worden door Ubisoft?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

GroenLinks wil mening ANWB-leden over kaalslag ov

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent daagt de ANWB uit om een peiling onder zijn leden te houden over de bezuinigingen in het openbaar vervoer in de grote steden. Ze hoopt daarmee minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) op andere gedachten te brengen.

De ANWB stelde maandag in Spits dat door de bezuinigingen de leefbaarheid van steden in gevaar komt. De bond zegt in de krant dat daardoor veel meer mensen de auto zullen nemen, met parkeerproblemen, luchtvervuiling en files tot gevolg.

Van Gent is blij verrast dat de bond zich voegt bij de vele organisaties en deskundigen die goed openbaar vervoer onmisbaar vinden. Vorig jaar droeg een ledenpeiling van de ANWB bij aan het verwerpen van het plan om kilometerheffing in te voeren voor automobilisten.

Van Gent hoopt dit keer op eenzelfde reactie van de leden. "Hun mening doet er kennelijk toe. Ik kan me voorstellen dat een duidelijke uitspraak van de leden over de kaalslag in het openbaar vervoer helpt om minister Schultz op andere gedachten te brengen."

Rechtszaak tegen Strauss-Kahn lijkt van de baan

De openbare aanklager in New York heeft een verzoek bij de rechtbank ingediend om de aanklachten tegen Dominique Strauss-Kahn, die verdacht wordt van aanranding, deels of geheel te laten varen. De details van het verzoek zijn nog niet bekendgemaakt.

De vrouw die Strauss-Kahn beticht van aanranding sprak maandag samen met haar advocaat met de aanklagers in New York. De verwachting was al dat de aanklagers de aanklachten tegen Strauss-Kahn deels of geheel zouden laten varen.

In juni werd al bekend dat het OM twijfelde aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje Nafissatou Diallo. De getuigenis van de vrouw zou inconsistent zijn. Daarnaast zou ze gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland Guinee.

De Fransman Strauss-Kahn werd in mei gearresteerd in New York nadat Diallo hem ervan beschuldigde dat hij haar had aangerand. Naar aanleiding van het incident nam Strauss-Kahn ontslag bij het Internationaal Monetair Fonds.


Rechtszaak tegen Strauss-Kahn lijkt van de baan (Foto: Novum)

Barcelona ziet af van klacht tegen Mourinho

FC Barcelona heeft besloten geen officiële klacht in te dienen tegen José Mourinho, de trainer van Real Madrid. Dat maakte de Spaanse voetbalclub maandag bekend. Barcelona riep op tot een afname van de enorme spanningen tussen de twee rivaliserende clubs.

Het tweede duel in de strijd om de Spaanse Supercup liep vorige week in de slotfase uit de hand. Mourinho prikte Tito Vilanova, assistent-trainer van Barcelona, in zijn oog.

[EK] Bakker: "Belangrijkste is dat we winnen"

Billy Bakker was met zijn drie goals de grote man van de door Oranjemannen gewonnen wedstrijd tegen regerend Europees kampioen Engeland (4-3). Bijna elke bal die hij met zijn stick aanraakte was raak. Vooral zijn derde treffer toonde dat aan.

"Ik kreeg ‘m er redelijk lekker voor," analyseerde Bakker direct na de wedstrijd. "Ik dacht: ik schiet gewoon. Dat ik die bal kreeg was trouwens te danken aan goed stoorwerk van Roderick Weusthof. Ik stond ineens tegenover twee man. Lekker dat ik er toch voorbij kwam. Vervolgens kon ik uithalen met mijn forehand. Ik hoor vaak dat het mijn specialiteit is, ja."

De eerste was een fraaie met zijn backhand en nummer twee was een frommelgoal. Best opvallend voor een speler die eerst bij Oranje werd gezien als een aanvallende rechtsback. En vervolgens in de spits werd gezet maar daar in eerste instantie het doel maar moeizaam wist te vinden. Begint Bakker - in de jeugd van Amsterdam een aanvallende middenvelder - nu hij ‘door' is en echt belangrijke doelpunten produceert stiekem een echte spits te worden?

"Nou, ik heb in acht interlands als aanvaller nu acht keer gescoord. Aan de andere kant: dit keer ben ik het. Tegen Frankrijk was het Floris Evers die drie keer scoorde. Ik hoop dat het donderdag tegen Ierland weer heel iemand anders is. Het fijne is natuurlijk dat we gewoon winnen van Engeland."

Het had inderdaad ook anders kunnen lopen. Tot drie keer aan toe werden de Britten door slordigheden in de verdediging van Oranje terug in het zadel geholpen. Bakker; "Tsja, het is ook best lastig om zeventig minuten lang de volle concentratie te houden. Dit keer kregen we drie goals tegen, maar je kunt ook zeggen: knap dat we tegen zo'n goede ploeg vier goals weten te maken. Zolang je er maar een meer maakt dan de tegenstander is het uiteindelijk altijd goed, toch?"

Apen stoten smurfen van eerste plaats in bios

Rise of the Planet of the Apes was afgelopen weekend de populairste film in Nederland. De film stoot De Smurfen 3D van de eerste plaats. Rise of the Planet of the Apes ging donderdag in première.

Ook in de Verenigde Staten doet Rise of the Planet of the Apes het goed. De film die daar begin augustus al in première ging is na The Help de best bezochte bioscoopfilm.

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 doet het ook nog steeds goed in Nederland en staat na zes weken op de derde plaats. De film heeft inmiddels in Nederland al meer dan 11 miljoen euro opgebracht.

[Jupiler League] Uitslag FC Dordrecht - Willem II

Willem II is vanavond tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. In Dordrecht gingen de Tilburgers met 3-2 onderuit. Het is voor de Dordtenaren, die naar de achtste plaats stijgen, de eerste zege van het seizoen.

Het begin van de wedstrijd tussen FC Dordrecht en Willem II was spectaculair te noemen. Binnen vijftien minuten werd er namelijk al drie keer gescoord. Na vijf minuten opende Donny de Groot de score voor de bezoekers. Lang konden zij echter niet van de voorsprong genieten, aangezien Santy Hulst zes minuten later de gelijkmaker tegen de touwen werkte.

Nog eens drie minuten later kon de keeper van Willem II opnieuw vissen, nadat Hulst zijn tweede van de wedstrijd liet aantekenen. Op slag van rust maakte diezelfde Hulst zijn derde treffer en produceerde daarmee een loepzuivere hattrick.

In de tweede helft viel met name Nick Coster op. Na een verdedigende actie kreeg de verdediger namelijk een discutabele rode kaart en kon daardoor vroegtijdig gaan douchen. Ver in blessuretijd maakte Danny Guijt nog wel een tweede doelpunt voor Willem II, maar toen was het pleit al beslecht.


FC Dordrecht te sterk voor Willem II (Foto: Pro Shots)

Ontvoerde vader Mikel bevrijd

De vader van Chelsea-voetballer John Obi Mikel is door de Nigeriaanse politie bevrijd. De man, Michael Obi, werd op 12 augustus ontvoerd toen hij op weg was naar zijn werk in de stad Jos. De kidnappers zijn gearresteerd. De vader van Mikel bleef bij de bevrijdingsactie ongedeerd.

Mikel reageerde via zijn management op het heuglijke nieuws. "John Obi wil zijn familie, vrienden, Chelsea en alle supporters bedanken voor hun enorme steun de afgelopen tijd." De Nigeriaans international speelde ondanks de ontvoering van zijn vader gewoon mee in de competitiewedstrijden tegen Stoke City en West Bromwich Albion.

Gewond gezin explosie Limburg uit ziekenhuis

De moeder en haar twee kinderen die in juni zwaargewond raakten bij een explosie in hun woning in het Limburgse Berg aan de Maas zijn uit het ziekenhuis ontslagen. De drie, die maandag het hospitaal verlieten, zijn op een geheime locatie in Nederland ondergebracht, meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht maandag.

De 33-jarige moeder, haar 12-jarige zoon en 10-jarige dochter lagen na de ontploffing 24 juni enige tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De explosie sloeg de voor- en achtergevel uit de woning en veroorzaakte een fikse brand. De bewoners van zeven omliggende woningen moesten hun huis verlaten.

Politie en justitie stelden eerder uit te gaan van een misdrijf. Onderzoek heeft uitgewezen dat de explosie niet het gevolg was van een gaslek.

Kate Winslet ontsnapt uit brandend huis

Kate Winslet heeft maandag net op tijd weg kunnen komen toen er brand uitbrak in het huis waar zij verbleef. Ze logeerde in de villa van Britse zakenman Richard Branson toen er een door een blikseminslag brand uitbrak. Zij en haar familie zijn ongedeerd.

Winslet verbleef met ongeveer twintig mensen in de villa op het Caribische Eiland Necker, privébezit van Branson. Ook zijn moeder en dochter konden op tijd het huis verlaten.

Branson heeft geholpen met de evacuatie van de gasten. Niemand is gewond geraakt. Het huis werd volgens de zakenman door de brand compleet verwoest.

'PSV blijft op Matavz jagen'

De kans is groot dat Tim Matavz, aanvaller van FC Groningen, voor het sluiten van de transfermarkt naar PSV vertrekt. Dit liet PSV-watcher Thijs Slegers zojuist in Voetbal International weten.

Afgelopen weekend deden de Eindhovenaren al een bod, maar deze werd toen afgewezen. "PSV heeft uiterst netjes gehandeld, zijn wij niet op het bod ingegaan. Nogmaals, we hoeven Matavz niet zo nodig te verkopen. Zeker niet nu de sluiting van de transfermarkt (1 september, red) met rasse schreden nadert", liet Hans Nijland, voorzitter van FC Groningen, gisteren aan RTV Noord weten.

PSV deed afgelopen weekend een bod van vijf miljoen euro, waar Matavz omstreeks zeven miljoen euro moet opleveren. Ook de zaakwaarnemer van de Sloveen, Henk van Ginkel, denkt dat de transfer er nog gaat komen.

Kamp: verbod op Roemenen geslaagd

Tuinders hebben hun weg gevonden naar werknemers die de prioriteit genieten boven Roemeense en Bulgaarse medewerkers. Dat stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Eind juni stelde de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) juist nog dat de samenwerking tussen uitzendbureaus en tuinders in de kwestie rond Roemeense en Bulgaarse werknemers grotendeels is mislukt.

Eerder dit jaar werd bekend dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp vanaf 1 juli geen werkvergunningen meer wil geven aan Roemenen en Bulgaren. Volgens hem zijn er genoeg Nederlandse werklozen die hetzelfde werk kunnen doen.

De tuinders waren al meteen niet blij met het plan van Kamp. Zij stelden in de problemen te komen, omdat zij midden in het seizoen ineens op zoek moeten naar andere werknemers. Overigens zouden dat behalve Nederlanders ook werknemers uit de meeste andere EU-landen kunnen zijn.

UWV en LTO spraken af dat ze samen uitzendbureaus zouden benaderen om vervangend personeel te vinden. Kamp stelde medio mei nog dat vier uitzendorganisaties voor tuinders voldoende werknemers die geen werkvergunning nodig hebben in de aanbieding hadden.

De samenwerking met de uitzendbureaus was volgens LTO Noord mislukt omdat het in de praktijk lastig bleek tijdens het seizoen ervaren arbeidskrachten te vervangen. Zo hadden de mensen die werden aangeboden volgens LTO Noord amper of geen ervaring in de tuinbouw en geen enkel gevoel voor het werk in deze sector.

Kamp geeft in de brief van maandag aan dat uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden weliswaar slechts in geringe mate zijn ingezet, maar dat het aantal afgegeven werkvergunningen is gedaald en dat het aantal overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen ook laag is. Daarom concludeert hij dat 'tuinders de weg hebben gevonden naar priotiteitgenietend aanbod'.

'Pensioenfondsen moeten open kaart spelen'

Nagenoeg de hele Tweede Kamer heeft vragen over de beleggingskosten van pensioenfonds PME. De partijen willen dat de fondsen meer open kaart spelen over dergelijke kosten.

De vragen zijn ontstaan na een uitspraak in een rechtszaak die PME had aangespannen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De rechter oordeelde dat de DNB mocht ingrijpen bij het fonds, dat moeite heeft te voldoen aan de minimale dekkingsgraad.

In de uitspraak stond echter ook dat PME samen met een ander fonds 450 miljoen euro aan beleggingskosten betaalde. De DNB noemt dit bedrag 'excessief'. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) stelt maandag al jaren te pleiten voor meer openheid over de beleggingskosten. "En die moet niet uit gerechtelijke uitspraken komen, maar gewoon beschikbaar zijn voor deelnemers." Pensioenfondsen werken er aan, maar Omtzigt stelt nu snel resultaat te willen zien.

Samen met collega's van de VVD, PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP vraagt hij minister van sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag wat hij ervan vindt dat twee pensioenfondsen 450 miljoen euro uitgeven aan vermogensbeheer. Ook vragen zij de minister de pensioenfederatie te vragen wanneer de pensioenfondsen nu open kaart gaan spelen.

Ook in Serie A dreigt spelersstaking

Na de Spaanse voetbalcompetitie dreigt er ook in de Italiaanse competitie een spelersstaking. De Italiaanse spelersvakbond AIC dreigt daarmee als de voetballers en de clubs geen compromis vinden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

"Als we daarover geen akkoord bereiken, worden de wedstrijden in de eerste speelronde uitgesteld", aldus AIC-voorzitter Damiano Tommasi na een vruchteloos gesprek met de vertegenwoordigers van de clubs. Ook vorig seizoen was er de dreiging van een staking, die er uiteindelijk niet kwam.

"Na zo'n jaar kunnen we dit geen dreiging meer noemen", zo voegde Tommasi eraan toe. "We kunnen niet beginnen zonder arbeidsovereenkomst. Dat is domweg een feit. De League mag nu zeggen wat de kansen zijn dat we een deal sluiten. Wij willen het seizoen graag van start laten gaan, want dat betekent dat de handtekeningen zijn gezet."

Tussen beide partijen zijn twee grote meningsverschillen. De profvoetballers weigeren ermee in te stemmen dat ze alleen moeten gaan trainen als ze niet langer in de plannen van de trainer passen. Ze vinden het bovendien onverteerbaar dat de clubs in het laatste contractjaar van een speler die zo toch al kwijt willen niet alle verplichtingen hoeven na te komen.

[Vuelta] Lastras: "Meest emotionele overwinning"

Pablo Lastras boekte vandaag zijn derde ritzege in Vuelta à España. Eerder won de Spanjaard al twee ritten in de editie van 2002 en nu was het vandaag na negen jaar weer raak. De renner van Movistar sprak na afloop van zijn meest emotionele overwinning.

"Omdat ik tijd had om een aantal mensen te herdenken," verklaarde Lastras, die een aantal kruisjes sloeg, na afloop. "Het eerste kruisje was als dank voor alles in het leven en het tweede voor Xavier Tondo en Wouter Weylandt. En de armbanden, ten slotte, draag ik voor mijn dierbaren."

Door de voorsprong die de 35-jarige Lastras had pakte hij ook de rode trui. "Een mooie beloning voor mijn carrière. Ik zit nu al 27 jaar op de fiets. Mijn mooiste overwinning is het trouwens niet. Dat blijft mijn zege in de Giro van 2001. Ik zat toen al vier jaar in een dip, maar die overwinning maakte daar een einde aan."

CAS schorst jeugdschaatser

Wesley Lommers is door het sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst waarvan één voorwaardelijk. De Nederlandse Dopingautoriteit maakte dit bekend.

Zij hadden samen met de KNSB bij het CAS beroep aantekend tegen het besluit van de beroepscommissie van de Nederlandse schaatsbond om Lommers niet te straffen wegens vermeend gebruik van doping. Het CAS heeft de uitspraak van de beroepscommissie vernietigd en ze bevestigde daarnaast de oorspronkelijk uitspraak van de tuchtcommissie van de Nederlandse schaatsbond.

Man gepakt voor inrijden op terras

Een 30-jarige man uit Veldhoven is maandagochtend opgepakt voor het inrijden op een terras van een café in het Brabantse Oerle afgelopen weekend. Verschillende mensen moesten opzij springen om niet te worden geraakt. Een parasol en enkele terrasstoelen kwamen er minder goed vanaf, meldt de politie maandag.

Het incident vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. De man kreeg in het café ruzie met een aantal andere bezoekers en verliet uiteindelijk boos de horecagelegenheid. Hij vertrok met zijn auto, maar maakte even later rechtsomkeert en reed opzettelijk achteruit het terras van het café op.

De man werd maandag rond 07.15 uur in zijn woning aangehouden. Hij zit vast voor nader onderzoek.

Politie verhaalt kosten valse aangifte vaker

De politie Amsterdam-Amstelland gaat vaker de kosten van een onderzoek verhalen als een valse aangifte of melding is gedaan. Dat is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, meldt het korps maandag.

Het hof oordeelde vorige maand dat een vrouw, die een beroving had verzonnen, zich had moeten bedenken dat ze de daarmee de politie op kosten zou jagen. De politie stelt voortaan opzettelijk valse meldingen van geval tot geval te bekijken en dan te beslissen of iemand de schade moet betalen.

De uitspraak van het hof is overigens bruikbaar voor alle politiekorpsen en bijvoorbeeld ook voor de brandweer. Tegen de uitspraak kan nog cassatie worden ingesteld.

Benelux roept VN op tot actie in Libië

De internationale gemeenschap, met de Verenigde Naties voorop, moet in Libië een centrale rol op zich nemen nu de dagen van Gadhafi geteld lijken. De Nationale Overgangsraad en de oppositie moeten hun verantwoordelijkheid nemen en alle Libiërs beschermen. Dat laten België, Nederland en Luxemburg maandagavond in een gezamenlijke verklaring weten.

Gadhafi moet volgens de drie landen onmiddellijk opstappen om verder bloedvergieten te voorkomen. Eerder op de dag riep de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de Libische kolonel ook al op om de strijd te staken.

De drie landen wijzen erop dat stabiliteit voor Libië essentieel is voor democratische hervormingen, een functionerend rechtssysteem en economisch herstel. De Benelux-landen blijven nauw met elkaar samenwerken binnen de Contactgroep Libië en willen dat de groep zo snel mogelijk bijeenkomt.

SP wil debat over Grieks-Finse deal

De SP wil nog deze week een debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de zogenoemde Grieks-Finse deal. Financiënwoordvoerder van de SP Ewout Irrgang noemt de brief die De Jager hier maandag over stuurde 'een nieuw rookgordijn'.

De Jager schreef dat er geen sprake is van een geldige overeenkomst tussen Finland en Griekenland over een onderpand. De deal is niet rond omdat de eurozoneleiders hier nog niet mee hebben ingestemd. Wel wist Nederland van de onderhandelingen tussen de twee landen, schrijft De Jager in de brief.

"De rook van de blunder van 50 miljard is nog niet opgetrokken of Rutte trekt nieuwe rookgordijnen op over onderpand op de Griekse leningen", zegt Irrgang. De SP wil nog deze week een debat met Rutte en minister De Jager om opheldering te krijgen over waarmee Rutte nu precies heeft ingestemd op de Eurotop van vorige maand.

"Rutte zei vrijdag op zijn persconferentie dat iedere vorm van onderpand voor de Finnen, ook voor Nederland beschikbaar moet zijn", zegt het Kamerlid van de SP. "Maar hij zegt er tegelijkertijd bij dat hij dat eigenlijk niet wil. Toch heeft hij op de Eurotop van 21 juli ermee ingestemd dat de Finnen hierover gingen onderhandelen. Dat is niet met elkaar te rijmen en moet door de premier in een debat opgehelderd worden."

KNVB vraagt FC Oss om uitleg

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) is een onderzoek gestart na het incident rond de man in de scootmobiel. Na afloop van de wedstrijd tussen FC Oss en Almere City FC reed de supporter van de Ossenaren in op arbiter Edwin van de Graaf.

FC Oss zal een schriftelijke reactie graag weten welke maatregelen men voor, tijdens en na de wedstrijd heeft getroffen om de veiligheid van de scheidsrechter te garanderen. De Brabantse formatie heeft tot 5 september de tijd om een reactie in te dienen.

De KNVB liet eerder ook al weten dat de man in de scootmobiel een stadionverbod zal krijgen.

Gevluchte verkrachter weer in Nederland

De verkrachter die zich in juni niet meer meldde bij de gevangenis in Grave na een verlof is weer terug in Nederland. Dat laat het Openbaar Ministerie in Zwolle maandag weten. Hij werd vorige week opgepakt op Curaçao.

De 30-jarige Andy S. werd in 2009 veroordeeld tot zes jaar celstraf voor een gewapende overval op een echtpaar in Eindhoven in mei 2007. Hij knevelde hierbij de man en verkrachtte de vrouw. Twee weken voordat hij voorwaardelijk vrij zou komen keerde hij niet terug van verlof. De rechtbank in Den Bosch besloot daarop dat de man nog 120 dagen extra moet zitten.

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel vroeg na de ontsnapping van S. om opheldering bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Hij wilde weten waarom de gemeente, de politie en de reclassering pas na twee weken op de hoogte werden gesteld over de niet van verlof teruggekeerde man.

'Burgemeester Utrecht werkte weer journalist tegen'

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA) heeft opnieuw een journalist tegengewerkt. Dat meldt RTV Utrecht, de werkgever van de betreffende journalist. Aanleiding was een item waarin kritiek op Wolfsen werd geuit. Een Utrechtse wethouder onderzoekt de zaak.

Wolfsen zou de gemeentelijke afdeling voorlichting hebben bevolen afspraken met de desbetreffende journalist af te blazen voor een item van afgelopen vrijdag. De burgemeester zegt echter van niets te weten. In het AD zegt hij dat hij daar geen opdracht voor gegeven heeft. "Mij was en is hierover niets bekend", aldus Wolfsen.

Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) onderzoekt de beschuldiging van RTV Utrecht. Maandagmiddag laat hij op Twitter weten dat er vooralsnog geen bewijzen zijn gevonden. "Uit onderzoek blijkt dat er geen mail is gestuurd waarin wordt verboden met journalisten te praten", schrijft hij. Ook de journalist kon de 'bewuste mail' niet laten zien.

RTV Utrecht bracht het verhaal waarin mensen rond Wolfsen kritiek uitten op de burgemeester afgelopen vrijdag. Hij zou weinig kans maken op een tweede ambtsperiode in Utrecht, zo lieten zij de omroep weten.

Wolfsen kwam al eerder in aanvaring met de media. In april 2009 zorgde hij er voor dat de oplage van huis-aan-huisblad Ons Utrecht werd vernietigd. De krant had een artikel geschreven waarin een bestuursrechtdeskundige zei dat Wolfsen een deel van zijn compensatie voor woonkosten ten onrechte heeft ontvangen. Wolfsen zou daarvoor ook het AD onder druk hebben gezet.

In mei 2010 moest Wolfsen verantwoording afleggen aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Zijn woordvoerder nam destijds contact op met De Pers, toen de krant een artikel over Wolfsen wilde maken.

Lowlands 2011

De negentiende editie van het Lowlands festival werd afgelopen weekend gelukkig niet getroffen door noodweer. Na het drama op Pukkelpop bleef het in Biddinghuizen bij enkele stevige regenbuien op donderdag en een kort buitje op zondag. De gebeurtenissen op Pukkelpop zorgden op Lowlands voor waakzaamheid en medeleven. De organisatie waarschuwde de bezoekers zondag voor eventueel slecht weer en windstoten, tevens werden versieringen en loshangend materiaal preventief naar beneden gehaald. Enkele artiesten die op het Belgische festival speelden toonden hun respect. Paul Kalkbrenner trok een zwarte rouwband over zijn Duitse voetbalshirtje aan. De jonge bandleden van de Smith Westerns beklommen met geleend materiaal het Charliepodium, aangezien ze tijdens het noodweer in Hasselt hun instrumentarium hadden verloren. Voordat ze van wal staken vroegen zichtbaar aangeslagen om een minuut stilte.

Kendrick kan US Open vergeten

De Amerikaanse tennisser Robert Kendrick kan deelname aan het US Open uit zijn hoofd zetten. Het international gerechtshof voor de sport (CAS) verkortte zijn schorsing wegens doping weliswaar van een jaar tot acht maanden, maar dat betekent nog altijd dat Kendrick tot 21 januari 2012 buitenspel staat.

De 31-jarige Amerikaan had gehoopt dat het CAS hem slechts voor drie maanden zou uitsluiten.


Kendrick kan US Open vergeten (Foto: Pro Shots)

[Vuelta] Kruijswijk verliest tijd door materiaalpech

Rabobank reed vandaag sterk in de derde etappe van de Vuelta à España. De Nederlandse wielerploeg reed attent voorin de grote groep en had vijf mannen bij de veertig man telende peloton zitten. Helaas moest Steven Kruijswijk daarin afhaken door materiaalpech.

Dat was toch een streep door de rekening van de ploeg, die Kruijswijk samen met Bauke Mollema voor het klassement naar Spanje had gestuurd. Uiteindelijk verloor de nummer negen van de Giro d'Italia 1.23 op de overige favorieten.

"Niet dramatisch," oordeelde ploegleider Erik Dekker. "Maar wel vreselijke zonde. Duur tijdverlies zonder dat je daar iets aan kunt doen. Vervelend, maar toch niet zo vervelend als de schade het gevolg was geweest van niet kunnen volgen. Dat was dus geenszins het geval. Steven was goed. We laten ons nog graag verrassen."

Verdachten duinbranden Bergen langer vast

De twee mannen van 18 en 20 jaar uit Schagen die worden verdacht van het stichten van branden in het duingebied bij Bergen blijven vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van hun zaak. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar maandag besloten.

Het tweetal werd begin mei opgepakt op verdenking van het stichten van twee branden in de duinen. De mannen hebben bekend.

De advocaten van de twee vroegen maandag tijdens een zogenoemde pro-formazitting aan de rechtbank hun cliënten op vrije voeten te stellen. Het Openbaar Ministerie was het hier niet mee eens. De rechtbank vond de persoonlijke omstandigheden van de verdachten niet belangrijk genoeg om ze hun voorlopige vrijheid te gunnen.

Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. Van veel wordt vermoed dat ze zijn aangestoken. De politie houdt rekening met meerdere daders.

De zaak tegen de mannen uit Schagen wordt 25 oktober inhoudelijk behandeld.

[Upd] Rabo leende $9,1 mld bij de Fed

De financials Fortis, Dexia en de Rabobank hebben tijdens de kredietcrisis gezamenlijk voor bijna 100 miljard dollar geleend bij de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed), meldt financieel nieuwszender RTL Z maandag.

Dit blijkt uit gegevens die openbaar zijn gemaakt op verzoek van persbureau Bloomberg. De Fed verstrekte tijdens de financiële crisis in 2008-2009 noodleningen om de financiële sector te ondersteunen.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis tapte voor maximaal 26,3 miljard dollar uit dit vaatje. Het Belgische Dexia leende maximaal 58,5 miljard dollar bij de Fed. De Nederlandse Rabobank leende op het hoogtepunt 9,1 miljard dollar.

Update 19.10 uur
De NOS heeft meer informatie over de noodkredieten van de Fed aan Nederlandse financials. ABN Amro trok 1,5 miljard dollar en ING leende 8,6 miljard dollar van de Amerikaanse centrale bank. Aegon leende volgens het overzicht 248 miljoen dollar.

In totaal verstrekte de Fed voor 1.200 miljard dollar aan leningen, veel meer dan tot dusver bekend. Volgens Bloomberg bewijzen deze cijfers hoe diep de financiële crisis werkelijk was en hoe afhankelijk de banken waren van de Amerikaanse centrale bank om aan geld te komen.

Op het hoogtepunt van de crisis vertrouwden financiële instellingen elkaar niet meer en konden banken alleen nog maar aan geld komen bij de centrale banken. De Amerikaanse bank Morgan Stanley leende het meest; 107,3 miljard dollar. De Citibank staat op de tweede plaats met 99,5 miljard.

Bekijk het hele overzicht op Bloomberg.


Rabobank leende 9,1 miljard dollar bij de Fed (Foto: Novum)

Utrechter Nilsson twee duels geschorst

FC Utrecht moet het twee wedstrijden stellen zonder Marcus Nilsson. De centrale verdediger heeft naar aanleiding van zijn rode kaart zaterdag tegen Vitesse een schorsing gekregen van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Nilsson kreeg in de slotfase direct rood voor een overtreding op Davy Pröpper.

Ook Jan Wouters moet twee wedstrijden vanaf de tribune toekijken. De assistent-trainer van FC Utrecht maakte zich zaterdag schuldig aan commentaar op scheidsrechter Danny Makkelie. Utrecht leed in Arnhem een 2-1 nederlaag.

De aanklager van de KNVB heeft laten weten vooronderzoeken in te stellen naar incidenten bij Go Ahaed Eagles en FC Oss. Fans van de club uit Deventer maakten zich vrijdag tegen Helmond Sport schuldig aan spreekkoren, waardoor de wedstrijd enige tijd werd stilgelegd.

Bij FC Oss werd scheidsrechter Edwin van der Graaf na afloop van de wedstrijd tegen Almere City FC aangereden door een boze fan op een scootmobiel. Dat gebeurde toen de arbiter het veld wilde verlaten. De eerstedivisieclubs hebben tot 5 september de tijd om te reageren.

OM eist werkstraf voor lekken staatsgeheim

Tegen een ex-hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is maandag een werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke militaire detentie geëist. Hij zou staatsgeheimen hebben gelekt, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem.

De man speelde namen, functies en afdelingen van enkele MIVD-medewerkers door aan een advocaat. De raadsman verdedigde twee MIVD'ers die werden verdacht van fraude. Volgens het OM zijn namen en functies staatsgeheim. De man beweert echter dat de gegevens toen nog niet geheim waren.

De militaire kamer doet uitspraak op 5 september.

Ruim honderd tips over snelwegschutter

De politie heeft over de beschietingen van voertuigen de afgelopen tijd op wegen rond Rotterdam meer dan honderd tips ontvangen. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maandag.

Vorige week woensdag meldde het KLPD nog ruim vijftig tips binnen te hebben gekregen. De gouden tip zat daar nog niet tussen. Het aantal aangiften van beschoten voertuigen bedroeg toen 27. Bij de schietpartijen is vooralsnog niemand gewond geraakt. De beschoten voertuigen, waaronder twee bussen en auto's, liepen gesneuvelde ruiten, lakschade of kapotte koplampen op.

Van de aangiften gaan er negentien over zondag 7 augustus. Vier voertuigen zouden vorige week zaterdag op de korrel zijn genomen, de dag erna twee en vorige week maandag ook twee. Of in alle gevallen sprake is van dezelfde daders, is nog onduidelijk. De politie sluit kopieergedrag niet uit.

Mogelijk hebben de schietpartijen iets te maken met de voorwerpen die de afgelopen tijd op de A7 het verkeer opschrikten. Zaterdagmiddag ontdekte de politie dreigende leuzen met betrekking tot de schietpartijen op de snelwegen rond Amsterdam en over de objecten die op de A7 zijn geplaatst. De teksten waren met graffiti op de Reigersweg, bij het busstation naast de A7, gespoten.

Op de A7 werden eerder dit jaar onder meer een keramieken koe, een stoel, een televisie en enkele fietsen ontdekt. Zaterdag lag er een plastic geit. Bij de incidenten bleef het bij materiële schade en raakte niemand gewond.

[Vuelta] Lastras pakt leiderstrui na ritzege

Pablo Lastras heeft maandag de leiding in de Ronde van Spanje overgenomen. De Spaanse wielrenner van Movistar was de snelste in de derde etappe, die over 164 kilometer ging van Petrer naar Totana.

Lastras maakte deel uit van een kopgroep van vier renners. Zo'n 13 kilometer voor de eindstreep wist hij de drie anderen, onder wie Sylvain Chavanel, achter zich te laten. Chavanel eindigde op 15 seconden achterstand als tweede.

Lastras nam de eerste plek in het klassement over van de Italiaan Daniele Bennati. Het peloton kwam 1 minuut en 45 tellen na Lastras over de finish.

Dinsdag komen de klimspecialisten voor het eerst serieus aan bod in de Vuelta.

Lastras pakt leiderstrui na ritzege in Vuelta
Lastras pakt leiderstrui na ritzege in Vuelta (Foto: ANP)

Deus Ex: Human Revolution

In 2000 kwam er een spel uit dat gaming naar een nieuw niveau bracht. Deus Ex combineerde vele genres met elkaar en gaf de speler alle vrijheid om de missies op te lossen. Het was een revolutionaire titel die twee jaar later werd opgevolgd met een minder goed tweede deel. Tien jaar na het origineel komen Eidos en Square Enix met het derde deel uit de serie: Deus Ex: Human Revolution. Lukt het Eidos om tien jaar na dato weer een revolutie in de game-industrie te brengen?

Squashers onderuit tegen Frankrijk

De Nederlandse squashmannen zijn er niet in geslaagd om op het WK voor landenteams in Duitsland Frankrijk te kloppen. In de tweede poulewedstrijd in Paderborn werd het 3-0 voor de als derde geplaatste Fransen die zich hiermee rechtstreeks plaatsen voor de achtste finales.

Laurens-Jan Anjema, Piedro Schweertman en Bart Ravelli waren niet opgewassen tegen hun Franse opponenten. Nederland moet de laatste poulewedstrijd tegen Argentinië winnen om zich ook te plaatsen voor de achtste finales. Dat duel staat morgen op het programma.

Taakstraffen voor trio met 13-jarige

Twee jongens van 15 en 17 jaar zijn maandag veroordeeld tot taakstraffen voor het hebben van een triootje met een 13-jarig meisje eind vorig jaar in Cuijk. De rechtbank in Den Bosch vindt dat het tweetal te ver is gegaan.

De jongens hadden tijdens een feestje plannen gemaakt voor een triootje met het meisje. De 13-jarige gaf aanvankelijk aan er geen zin in te hebben. In de slaapkamer van de 17-jarige waar ze naartoe gingen gaf ze aan nog steeds te twijfelen, maar toch ging het door.

De rechtbank stelt dat het voor de jongens mogelijk niet duidelijk was of het meisje nu wel of niet wilde. Toch zijn volgens de rechter 'sociaal ethische normen over seksuele omgang' geschonden.

De 17-jarige heeft een werkstraf van 51 uur en een maand voorwaardelijke jeugdgevangenis gekregen. Tegen hem was een werkstraf van 120 uur geëist en een maand voorwaardelijke jeugddetentie. Omdat hij inziet dat wat hij heeft gedaan echt niet kon, heeft de rechter besloten hem een lagere straf op te leggen.

De 15-jarige, destijds het vriendje van het meisje, is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke jeugdgevangenis en een leerstraf van 35 uur. Het OM had tegen hem bovenop deze straf ook een werkstraf van 35 uur geëist. Zijn straf werd onder meer lager omdat hij niet eerder is veroordeeld.

Utrecht zegt sorry tegen Koeman

Erwin Koeman heeft van FC Utrecht excuses aangeboden gekregen. De trainer van de domstedelingen was niet geïnformeerd over het huren van Rodney Sneijder. Koeman heeft na een 'pittig gesprek' met de clubleiding de excuses aanvaard en blijft aan. "De fout zat in zowel de communicatie als in de interpretatie van het woord informeren", stelt voorzitter Jan Willem van Dop in een verklaring.

Utrecht maakte eerder vandaag al bekend dat eigenaar Frans van Seumeren zijn functie als gedelegeerd commissaris neerlegt. Dat betekent dat hij zich niet langer met de dagelijkse leiding van de club bemoeit. Wel blijft hij als lid van de Raad van Commissarissen betrokken bij het technisch beleid van zijn club.

Ex-collega Stieg Larsson: vierde roman bijna af

De controverse over het vierde boek van Stieg Larsson duurt voort. Een ex-collega van de bestsellerauteur meent dat de roman voor meer dan de helft af is. Eerder deze maand zei de partner van de in 2004 overleden auteur, Eva Gabrielsson, dat Larsson slechts een begin had gemaakt aan een nieuwe roman.

De collega, Kurdo Baksi, zegt dat hij het concept van het nieuwe werk net na het overlijden van Larsson heeft gezien bij Gabrielsson. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

"Het telt 260 pagina's en is voor zeventig procent af", meent Baksi. Volgens Gabrielsson schreef Larsson slechts 'dertig procent', en is het manuscript niet samenhangend genoeg om een boek van te maken. Journalist Baksi zegt weinig te zien in een eventuele voltooiing van het boek door ghostwriters. Zij zouden Larssons stijl niet respecteren, vreest hij.

Baksi sprak tijdens het Edinburgh International Book Festival, waar hij over zijn boek Stieg Larsson My Friend vertelde. Gabrielsson, die ook over Larsson heeft geschreven, heeft eerder uitgehaald naar Baksi. Ze vindt dat hij de auteur van de Millennium-trilogie verkeerd neerzet en omschreef zijn boek als 'pure smaad'.

Van de drie boeken in de Millennium-reeks zijn wereldwijd zestig miljoen exemplaren verkocht. Larsson brak door nadat hij aan een hartaanval was overleden. Geruchten over onvoltooide manuscripten doen al geruime tijd de ronde.

Lowlands vraagt festivalgangers PVV'ers te spammen

Lowlands vraagt alle festivalgangers om de gehele PVV-fractie te spammen. De organisatie wil de PVV'ers laten zien dat in het afgelopen weekeinde 55.000 'gelijkgestemde zielen' zonder problemen samenkwamen en dat 'muziek en cultuur in de volle breedte verzoent en samenbindt'.

"Daar kunnen de Hofnar van Prins Carnaval van Kleingeesterveen en zijn marionettenkabinet nog veel van leren", schrijft de organisatie. "Dus laten we ze ter afsluiting van deze fantastische editie een wijze les mailen."

Maandag kregen de festivalgangers een dankmail met daarin alle mailadressen van de PVV'ers en dat van Halbe Zijlstra, de VVD-staatssecretaris van Cultuur. Zij worden opgeroepen om een link naar een optreden van Elbow en een persoonlijke boodschap te sturen om 'nu voor eens en voor altijd te laten zien dat het ook anders kan'.

Goedkopere PlayStation 3 vindt gretig aftrek

Sinds vorige week dinsdag zijn 65 procent meer PlayStation 3-spelcomputers verkocht in vergelijking met de week daarvoor. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV op basis van Britse retailbronnen. Deze verkoopstijging komt voort uit een dinsdag doorgevoerde prijsdaling van de spelcomputer.

Nederlandse winkels doen geen uitspraak over de verkoop van de PlayStation 3. De spelcomputer is sinds vorige week vijftig euro goedkoper en kost 249 euro.

Tijdens Gamescom maakte Sony ook bekend dat een nieuwe versie van de draagbare PSP dit najaar moet uitkomen. Deze spelcomputer voor onderweg moet 99 euro kosten. Concurrent Nintendo maakte woensdag bekend een goedkopere Wii op de markt te brengen, voorzien van een nieuw uiterlijk. Wanneer en voor welke prijs de nieuwe Wii gekocht kan worden, is nog niet bekendgemaakt.


Goedkopere Playstation 3 vindt gretig aftrek

Dodental Syrië naar 2200

Het dodental als gevolg van het brute optreden van leger en politie in Syrië is gestegen naar 2200. Dit heeft de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, maandag gezegd. Eerder werd een dodental van 2000 genoemd.

Sinds enkele maanden is het erg onrustig in Syrië. Demonstranten in vele steden die het aftreden van president Bashar al-Assad en democratie eisen, worden keihard aangepakt door leger en politie. Assad regeert sinds zijn aantreden in 2000 feitelijk als dictator van het Arabische land.

Dodental Syrië naar 2200
Dodental Syrië naar 2200 (Foto: ANP)

Jongen vermist na sprong in Waal

De hulpdiensten hebben maandagmiddag een grote zoekactie op touw gezet naar een 18-jarige drenkeling in de Waal bij Nijmegen. De jongen was van een verhoging in de rivier gesprongen en niet meer boven water gekomen. Hij is vermoedelijk door de stroming meegesleurd, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

De jongen verdween omstreeks 14.30 uur onder water. Hij hoorde bij een groepje mensen, dat alarm sloeg. De politie, Rijkswaterstaat en de brandweer zijn met meerdere boten aan het zoeken. Daarbij wordt onder meer sonarapparatuur van Rijkswaterstaat ingezet.

Ouders Tristan praten met nabestaanden

De ouders van Tristan van der V. hebben contact gehad met nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn maandag.

Waarover en wanneer de ouders van de dader van de schietpartij en de nabestaanden hebben gesproken, wil de woordvoerder niet zeggen. Dat is volgens de zegsvrouw een persoonlijke kwestie.

Tristan van der V. schoot in april in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood, waarna hij zich door het hoofd schoot. De ouders gaven een paar dagen na de schietpartij aan graag persoonlijk contact te willen opnemen met de slachtoffers en nabestaanden.

De ouders van Van der V. zouden met wachten met contact opnemen tot de slachtoffers en nabestaanden aan zo'n gesprek toe waren. De ouders stelden destijds dat ze in de gesprekken misschien wat helderheid zouden kunnen brengen over het waarom van de actie van Tristan van der V.

Ezio en Altaïr in gamescom-demo

Er was op gamescom 2011 een demo te bewonderen waarin Ezio en Altaïr allebei in actie kwamen. Ubisoft liet de demo daar aan het publiek zien, maar het was niet de bedoeling dat de beelden uit zouden lekken. Dat is natuurlijk wel gebeurd en die gameplay is in het onderstaande filmpje (oorspronkelijk van site Computec.de) te bekijken. Voor wie spoilers uit de weg gaat: kijk het filmpje niet!

Ubisoft is druk bezig om al het uitgelekte materiaal van het internet te verwijderen, dus wees er snel bij en kijk het filmpje zolang het kan. Assassin's Creed: Revelations komt 15 november uit op PS3, Xbox 360 en Windows.

Manchester United vindt sponsor trainingskleding

Manchester United heeft als eerste Engelse club een sponsor gevonden voor de trainingskleding. Postbedrijf DHL betaalt ongeveer 65 miljoen dollar, ruim 45 miljoen euro, om vier jaar op de kleding te staan die de Engels kampioen op de training draagt. Verzekeraar Aon blijft de sponsor van de kleding die United tijdens wedstrijden draagt.

De nieuwe sponsordeal is een nieuwe stap van de Engelse topclub om de schuldenlast te verminderen. Vorige week werd al bekend dat de Amerikaanse familie Glazer, de eigenaren van Manchester United, een deel van de aandelen naar de beurs van Singapore wil brengen. Manchester heeft een schuld van haast 600 miljoen euro.

Schumacher hoopt jubileum Spa in stijl te vieren

Michael Schumacher hoopt zijn Formule 1-jubileum komend weekend op Spa-Francorchamps met een goed resultaat te kunnen vieren. De 42-jarige Duitser debuteerde twintig jaar geleden in de Belgische Ardennen voor Jordan en boekte een jaar later voor Benetton op het circuit zijn eerste zege. Nu komt hij uit voor Mercedes Grand Prix.

Die renstal worstelt al het hele seizoen met de bolide en kwam door een gebrek aan neerwaartse druk op de afgelopen circuits niet uit de voeten. Wel behoort de auto tot een van de snelste op de lange rechte stukken, waardoor een beter resultaat voorhanden ligt. Voor Mercedes kwam de zomerbreak als geroepen, want nu zijn de batterijen weer opgeladen.

"Het zal een speciaal weekend voor Michael worden omdat hij dit weekend zijn twintig jarig jubileum in de Formule 1 zal vieren. De race op Spa heeft in de historie voor veel verrassingen gezorgd en het weer heeft hier vaak een belangrijke rol in gespeeld. De layout van het circuit zal ons pakket wat beter liggen dan de afgelopen twee races het geval is geweest," zei Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug.

Schumacher kijkt uit naar racen op het circuit waar hij in 1991 zijn debuut maakte. "De race in Spa heeft dit jaar voor mij een speciaal tintje omdat ik hier twintig jaar geleden mijn eerste Formule 1-race gereden heb. Het is moeilijk voor te stellen dat het al weer zo lang geleden is. Er is in de afgelopen twintig jaar veel verandert, maar één ding niet: deze baan is nog steeds sensationeel. Ik hou van de karakteristieken van deze locatie en de hieruit voortvloeiende glooiende layout," zei de zevenvoudig wereldkampioen die in België vele malen wist te winnen.

"Voor mij is Spa mijn huiskamer, omdat het de plaats is geweest waar ik veel belangrijke momenten in mijn carrière heb meegemaakt. Daarom wil ik mijn fans bedanken voor hun loyaliteit en steun, welke in al twintig jaar van hen ontvang en ook na mijn comeback."

Dodental door ingestort podium loopt op

Het dodental als gevolg van het ingestorte podium bij een buitenconcert in de Amerikaanse stad Indianapolis eerder deze maand is opgelopen tot zeven. Dat heeft de politie gezegd.

De 24-jarige Megan Toothman overleed zondag aan haar verwondingen. Toothman was een van de mensen die gewond raakte toen het podium door een krachtige windvlaag instortte en op de toeschouwers terechtkwam. De openingsact van het concert, tijdens de Indiana State Fair, was op dat moment net afgelopen en het publiek wachtte op een optreden van de countrygroep Sugarland.


Dodental door ingestort podium loopt op (Foto: Novum)

$1.000.000 voor winnaars DOTA 2-toernooi

Het internationale DOTA 2-toernooi is voorbij en de hoofdprijs van een miljoen dollar is gewonnen door het Oekraïense team Na'Vi. De gebeurtenis vond plaats op gamescom 2011 en was gespreid over vijf dagen, waarbij er 16 teams meededen.

Na'Vi versloeg EHOME in de finale, waarbij het team dat het het beste deed in vijf rondes met de hoofdprijs naar huis zou gaan. Na'Vi bestaat uit Danil "Dendi" Ishutin, Ivan "Artstyle" Antonov, Ivanov "Puppey" Clement, Oleksandr "XBOCT" Dashkevych, Dmitriy "LighTofHeaveN" Kupriyanov en Dmytriy "McDeee" Bieletskyi.

Na'Vi - winnaars DOTA 2-toernooi gamescom 2011

Het overzicht van de teams die met prijzen naar huis zijn gegaan, ziet er als volgt uit:

  1. Na'Vi ($1.000.000)
  2. EHOME ($250.000)
  3. Scythe.SG ($150.000)
  4. MYM ($80.000)
  5. iG en m5 (allebei $35.000)
  6. Mith-Trust en ok.nv.int (allebei $25.000)

Verandering van markt reden reboot Ghost Recon

Ubisoft heeft aangegeven dat ze de Ghost Recon-games een reboot hebben gegeven vanwege de veranderende shooter-markt en hoe spelers tegenwoordig deze games spelen. Ghost Recon: Future Soldier is het eerstvolgende deel in de serie na Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 uit 2007 en zal volgend jaar maart uitkomen.

Ghost Recon: Future Soldier zal nog steeds gebruik maken van de Special Forces maar de wapens en uitrusting van de soldaten zal minder ver in de toekomst liggen. De game heeft ook nieuwe controls gekregen om mee te komen met de nieuwe manieren van het spelen van spellen.

Ghost Recon: Future Soldier zal in maart 2012 uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360

DVD: Faster

Een opgepompte stoïcijnse held, snelle auto's en een wiebelig plot - zo kun je Faster wel enigszins samenvatten. Dwayne "The Rock" Johnson keert in deze film terug naar het actiegenre en lijkt zijn spiermassa aan de rol te hebben aangepast, gezien hij flink wat breder oogt dan in veel van zijn vrolijkere films. Het begin van de film zet wel grotendeels de toon: Driver (Dwayne Johnson) wil wraak nemen op de moordenaars van zijn broer. Hij draagt een lijstje bij zich met informatie over de moordenaars, en werkt dit eigenlijk systematisch af, terwijl een huurmoordenaar (Oliver Jackson-Cohen) die simpelweg 'Killer' genoemd wordt en een politie-veteraan (Billy-Bob Thornton) hem proberen tegen te houden.

'Gearbox bezig met Duke Nukem: Begins'

Fans van Duke Nukem kunnen zich verheugen op het schietspel Duke Nukem: Begins. Dat meldt het Britse Official Xbox Magazine. Volgens het gameblad maakt gamestudio Gearbox Software eerst het schietspel Aliens: Colonial Marines af alvorens uitspraken te doen over de nieuwe Duke. Aliens: Colonial Marines staat gepland voor het voorjaar.

Geruchten rond Duke Nukem: Begins doen al langer de ronde. In juni 2009 kwam de naam van het schietspel in een rechtszaak tussen game-uitgever 2K Games en gamestudio Apogee naar buiten. Daarna werd het stil rond de productie.

Volgens het magazine zou de uitgever plannen hebben de eerste games van Duke Nukem opnieuw te produceren. De eerste game uit deze reeks verscheen in 1991 als actiegame voor de pc.

Gearbox Software bracht recent, in samenwerking met 2K Games, het schietspel Duke Nukem Forever op de markt. Ondanks negatieve recensies door critici was het spel wel populair bij consumenten. Volgens de uitgever is het in juni uitgegeven schietspel nu al winstgevend ondanks dat het spel ruim zo'n veertien jaar in productie is geweest.


'Gearbox bezig met Duke Nukem: Begins'

'Games zorgen voor binding tussen ouder en kind'

Ouders voelen zich meer verbonden met hun kinderen door samen games te spelen. Daarnaast ziet tachtig procent van de ouders het spelen van games als een leuke tijdsbesteding met hun kroost. Dat blijkt uit onderzoek van de Londense Goldsmiths University. Hoeveel mensen ondervraagd zijn, is niet bekend.

Een derde van de ondervraagden is van mening een betere band te krijgen met zijn of haar kinderen door het gamen. Ook denken ze dat hun kinderen door te gamen, problemen gemakkelijker kunnen oplossen en een beter begrip van technologie krijgen. Zo zouden de meeste kinderen van twee jaar oud al met een tablet of mobiele telefoon om kunnen gaan.

De onderzoekers stellen dat grootouders en ouders games gebruiken om in contact te komen met hun kinderen en kleinkinderen. "Games kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden," concluderen de onderzoekers.


'Games zorgen voor binding tussen ouder en kind' (Foto: Novum)

'BBC-verslaggever gemarteld in Tadzjikistan'

Een verslaggever van de Britse omroep BBC is kort na zijn gevangenname in Tadzjikistan gemarteld. Dat heeft zijn advocaat Fayzinisso Vochidova gezegd. Oeronboi Oesmonov werd in juni gearresteerd en staat terecht wegens lidmaatschap van de verboden radicale islamitische beweging Hizb ut-Tahrir.

Vochidova zei maandag dat de veiligheidsdiensten Oesmonov hebben mishandeld en sigaretten op zijn polsen hebben uitgedrukt. Volgens haar heeft Oesmonov, die voor de BBC verslag doet over Centraal-Azië, er eerder niets over gezegd uit angst voor represailles. De Tadzjiekse veiligheidsdiensten waren niet bereikbaar voor commentaar.

De BBC zegt dat de aanklachten tegen Oesmonov ongefundeerd zijn en dat alle gesprekken die hij heeft gehad met leden van Hizb ut-Tahrir journalistieke doeleinden dienden. De zaak tegen Oesmonov is wereldwijd scherp bekritiseerd, onder meer door de Verenigde Staten en de Europese Unie.


'BBC-verslaggever gemarteld in Tadzjikistan' (Foto: Novum)

Uniformpetten uit nazi-tijd in school

Bouwvakkers die aan het werk waren in een basisschool in Bamberg in de Duitse deelstaat Beieren hebben maandag in een schacht ongeveer twintig uniformpetten gevonden uit het nazi-tijdperk. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd. Deskundingen van een museum bekijken nu of de vondst enige historische waarde heeft.

De basisschool werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebruikt als ziekenhuis. Vermoed wordt dat de eigenaren de petten hebben verstopt om te voorkomen dat ze voor nazi's werden aangezien door de Geallieerden.

De zwaar beschadigde petten waren onderdeel van uniformen van de nationaalsocialistische partij en van de SA, de de paramilitaire 'Sturmabteilung'. Op sommige petten staat een swastika, op andere eikenloof of een adelaar.

De gemeente Bamberg is op zoek naar mensen die meer weten van de petten.


Uniformpetten uit nazi-tijd in Duitse basisschool (Foto: Novum)

De Sims een hit op Facebook

De Facebook-versie van De Sims heeft sinds 9 augustus meer dan zeven miljoen spelers getrokken. Dat blijkt uit de statistieken van het sociale netwerk. Hiermee is The Sims Social een succes voor game-uitgever Electronic Arts. De game is gemaakt door het webspelletjesbedrijf Playfish dat de uitgever twee jaar geleden kocht.

Het spel is tien maanden in ontwikkeling geweest en biedt een andere ervaring dan de bekende pc-versie. Spelers kunnen nog steeds met virtuele personages in zelfgemaakte huizen aan de slag, maar moeten uitdagingen voltooien om verder te komen. Daarnaast linkt het spel personages aan de vriendenlijst op het sociale netwerk. Electronic Arts verdient geld aan de game met microtransacties van spelers en advertenties.

Cityville van uitgever Zynga is met meer dan 76 miljoen spelers momenteel de populairste game op Facebook. Na elf dagen had de stedenbouwsimulatie al elf miljoen geregistreerde gebruikers. Op zijn hoogtepunt had de game meer dan 100 miljoen spelers. Dat aantal komt overeen met het totaal aantal verkochte exemplaren in de Simsreeks sinds de game in 2000 op de pc verscheen.


De Sims een hit op Facebook

Tweede speelronde Spanje ook afgelast

De start van de Spaanse voetbalcompetitie is wederom uitgesteld. Door een spelersstaking ging de eerste speelronde in onder meer de Primera División als niet door en omdat er nog geen akkoord tussen vertegenwoordigers van spelers en clubs is zal komend weekend ook de tweede competitieronde niet gespeeld worden.

Het conflict tussen de spelers en de clubs draait om het uitbetalen van achterstallig loon. Vorig seizoen moesten ruim 200 spelers uitkomend in de hoogste twee Spaanse divisies lang wachten op de uitbetaling van hun salaris. De openstaande rekening bedraagt nu nog vijftig miljoen euro. Om dit voor dit jaar te voorkomen willen de spelers dat er een fonds opgericht wordt van waar uit achterstallig loon kan worden voldaan. De clubs willen hier niet aan. Vandaag was er overleg over een oplossing van het conflict, maar tot nu toe is resultaat uitgebleven.

'Verkoop 3DS-spellen verachtvoudigd'

De verkoop van 3DS-spellen van uitgever Ubisoft is in Europa verachtvoudigd nadat de prijs van het apparaat anderhalve week geleden met dertig procent werd verlaagd. De uitgever is blij met het resultaat en ziet de toekomst van de spelcomputer weer rooskleurig in. Dat schrijft de website Gamesindustry. De uitgever heeft acht titels in de schappen liggen waaronder een 3DS-versie van Rayman en Splinter Cell.

Een woordvoerder van een andere grote uitgever, die anoniem wil blijven, ziet de komst van de grote Nintendo-titels dit najaar als de echte graadmeter voor het succes van de spelcomputer. "De grote titels van Nintendo moeten de verkoop van de Nintendo 3DS flink laten toenemen. Als de draagbare spelcomputer dit najaar nog steeds in de schappen blijft liggen dan is de 3DS definitief ten dode opgeschreven", aldus de anonieme bron tegenover de gamewebsite.

De eerste grote Nintendo-titel doet het goed in Nederland. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D herwon vorige week de toppositie in de Nederlandse verkooptoptien.

De Nintendo 3DS ligt sinds 12 augustus voor 169 euro in de winkel. Nintendo besloot de prijs te verlagen om de tegenvallende hardwareverkoop te stuwen.


'Verkoop 3DS-spellen verachtvoudigd'

Zwangerschap kost Hilary Duff filmrol

Hilary Duff is uit de verfilming van The Story of Bonnie and Clyde gezet. De beslissing is genomen enkele dagen nadat de actrice bekendmaakte dat ze zwanger is, zeggen anonieme bronnen tegen entertainmentsite TMZ. Duff had getekend voor de rol van bankroofster Bonnie Parker.

Duff en de filmmakers zouden zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan. "Hilary is pas weer in juni beschikbaar", zegt een bron. "Als we konden wachten, zouden we dat doen." De opnames voor de film staan gepland voor dit najaar.

De film gaat over de beruchte Amerikaanse bankrovers Bonnie Parker en Clyde Barrow uit de jaren dertig. Hoewel ze tegenwoordig bekendstaan om hun bankovervallen, gaf Barrow eigenlijk de voorkeur aan het beroven van kleine winkeltjes en afgelegen benzinestations. Hun verhaal werd in 1967 al verfilmd met Warren Beatty en Faye Dunaway in de hoofdrollen.

Duff is al sinds 2009 de beoogde Bonnie. Al eens eerder deden geruchten de ronde dat de 23-jarige actrice en zangeres uit de film gezet was. De filmproducenten waren in mei echter snel met hun reactie, waaruit bleek dat Duff nog altijd de rol van Bonnie zou spelen.

Nu lijkt het onwaarschijnlijk dat de film de beoogde productiedatum gaat halen, zeker nadat ook de beoogde Clyde, acteur Kevin Zegers, onlangs uit de film zou zijn gestapt. Hij zou verplichtingen hebben bij andere filmproducties.


Zwangerschap kost Hilary Duff filmrol (Foto: Novum)

Eis: twaalf jaar cel fatale schietpartij Zoetermeer

Tegen een 27-jarige verdachte van een fatale schietpartij in Zoetermeer is maandag een celstraf geëist van twaalf jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in september vorig jaar na een ruzie in een partycentrum aan de Van der Hagenstraat een 22-jarige man te hebben doodgeschoten. Na afloop van het feest ontstond buiten een vuurgevecht tussen beide mannen.

Het slachtoffer werd drie keer in zijn romp geraakt. De verdachte raakte niet gewond. Het is niet duidelijk wie als eerste heeft geschoten. De officier van justitie neemt het de man zeer kwalijk dat hij na de ruzie niet gewoon is weggereden, maar in plaats daarvan een vuurwapen uit zijn auto heeft gepakt en weer is teruggelopen.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Rosenthal: volk heeft Gadhafi op de knieën gekregen

De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf en het geduld en de volharding van de Libiërs hebben het regime van Moammar Gadhafi op de knieën gekregen. 'Zijn tijd is voorbij', laat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag weten in een verklaring.

Om verder bloedvergieten te voorkomen moet Gadhafi de strijd staken, stelt Rosenthal. "Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven."

De rebellen trokken Tripoli zondag al binnen. De hoofdstad is voor een groot deel door de rebellen veroverd. Twee zoons van Gadhafi zijn in handen van de rebellen gevallen. Het gaat om Seif al-Islam en Mohammed.

Het lijkt erop dat Gadhafi niet lang meer aan de macht blijft. Bij zijn compound in de hoofdstad Tripoli wordt maandag hevig gevochten. Opstandelingen probeerden maandagochtend het complex binnen te dringen. Tanks kwamen het complex uit rijden en begonnen te schieten. In de buurt zijn al enige tijd geweerschoten en luide explosies te horen.

"Leden van het Gadhafi-regime die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid moeten zich verantwoorden voor het Internationale Strafhof." De minister verwelkomt daarom de arrestatie van Seif al-Islam. "Het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof wordt hiermee ingevuld. Het recht moet nu zijn loop krijgen."

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft laten weten maandag om uitlevering van Seif al-Islam te vragen. Hij en zijn vader worden verdacht van het plannen en deelnemen aan aanvallen tegen burgers toen de protesten tegen het regime net begonnen waren.

Nederland heeft de nationale overgangsraad van de rebellen in Libië in tegenstelling tot onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië niet erkend. Eerder zei een woordvoerder van Rosenthal dat Nederland geen regeringen, maar slechts staten erkent. Wel beschouwt Nederland samen met België en Luxemburg de overgangsraad als de 'legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk'.

Het begin van een epos in Xenoblade Chronicles

Nintendo heeft een interview gehad met de makers van Xenoblade Chronicles. Nu hebben ze samen met een nieuwe trailer voor het spel het tweede deel uit het interview vrijgegeven. Bekijk hieronder een deel van het interview en de nieuwe trailer van Xenoblade Chronicles, de RPG die afgelopen vrijdag uitkwam voor de Wii in Europa.


Het tweede deel uit het interview


De nieuwe trailer


Het eerste deel van het interview

Woning Almere onder vuur genomen

Onbekenden hebben zondagavond meerdere schoten gelost op een woning in Almere. Niemand raakte bij de schietpartij gewond, laat de politie maandag weten.

Rond 21.30 uur werden er op de woning aan de Annie Bosstraat meerdere kogels afgevuurd. In het pand waren vier mensen aanwezig, maar die bleven ongedeerd.

De daders gingen ervandoor en zijn voortvluchtig. De toedracht van het incident is onduidelijk.

Woning Almere onder vuur genomen (Foto Sander Teussink)

Winkel, vrachtwagen en café geliefd bij dieven

Ondernemers met een winkel, transportbedrijf of een horecagelegenheid blijken het meest gevoelig voor criminaliteit. Gemiddeld heeft veertig procent van de bedrijven last gehad van criminaliteit in de afgelopen twaalf maanden, maar binnen deze drie branches lag dat percentage veel hoger. Dat blijkt maandag uit onderzoek van vakblad De Zaak en het ING Economisch Bureau onder vijfhonderd deelnemers.

Zeven op de tien bedrijven in de detailhandel, drievijfde in de transportsector en meer dan helft in de horeca heeft te maken gehad met criminaliteit. Meer dan zestig procent van bedrijven die slachtoffer werden, hadden te maken met diefstal. Vandalisme en computercriminaliteit volgen daarna.

Het schadebedrag bedroeg gemiddeld duizend euro. In twintig procent van de gevallen was de ondernemer de dupe van het eigen personeel, blijkt uit het onderzoek. Een slachtoffer van diefstal werd gemiddeld drie keer bestolen in het afgelopen jaar.

Nederlandse ondernemers geven gemiddeld tweeduizend euro uit aan beveiligingsmaatregelen zoals cameratoezicht of een cursus voor personeel. Eén op de zes bedrijven trekt hier echter helemaal geen geld voor uit.

Zestig procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat de criminaliteit in de afgelopen twaalf maanden is toegenomen. De overheid krijgt van ondernemers een onvoldoende voor de preventie van criminaliteit. Vooral ondernemers in het zuiden van het land zijn ontevreden. Zij geven de overheid minder dan een vijf, terwijl gemiddeld een 5,2 als rapportcijfer wordt gegeven.

De onderzoekers verklaren het verschil tussen noord en zuid doordat beneden de rivieren meer slachtoffers zijn te vinden met meer schade. Ondernemers in het zuiden van het land doen volgens de onderzoekers zelf ook minder aan beveiliging.


Winkel, vrachtwagen en café geliefd bij dieven (Foto: Novum)

Berlijnse bibliotheek geeft gestolen boeken terug

Bijna zeventig boeken uit de magazijnen van de Zentral- und Landesbibliothek in Berlijn worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, de aan de SPD gelieerde Friedrich Ebertstichting. De boeken werden in de nazitijd gestolen. Dat heeft de bibliotheek maandag bekendgemaakt.

Een van de boeken die eind augustus worden teruggegeven is een exemplaar van een Amerikaanse uitgave van het Manifest van de Communistische Partij uit 1883. Het stamt hoogstwaarschijnlijk uit de bibliotheek van Friedrich Engels, die het manifest uit 1848 samen met Karl Marx schreef. In het exemplaar staan aantekeningen die vermoedelijk van Engels zijn en een stempel van de partijbibliotheek van de sociaaldemocraten.

De instelling onderzoekt de herkomst van ongeveer tweehonderdduizend boeken die mogelijk onwettig in beslag werden genomen door de nazi's. Tot nu toe kon van ruim zesduizend boeken de verdachte herkomst worden vastgesteld en de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen achterhaald. Eerder dit jaar werden dertien boeken teruggegeven aan de joodse gemeente in de stad.

De SPD werd in 1933, kort nadat Hitler aan de macht kwam, verboden. Veel partijactivisten bleven zich verzetten tegen het regime en werden vervolgd of vermoord.

Taxichauffeur vrijgelaten na fatale val Lutjebroek

De chauffeur van de taxi waaruit eerder deze maand in Lutjebroek een 18-jarige jongen viel die daarna overleed, is op vrije voeten gesteld. Politie en justitie zien geen aanleiding om de man nog langer vast te houden, laat de politie maandag weten. Hij werd donderdag aangehouden toen hij zichzelf bij de politie meldde.

De verklaring van de 50-jarige taxichauffeur wordt gebruikt om het ongeval verder te onderzoeken. Op een later tijdstip wordt bepaald of de Alkmaarder iets te verwijten valt en of hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden.

De chauffeur zette de jongen 11 augustus af op de Azalealaan nadat die met vrienden uit was geweest. Bij het uitstappen viel de jongen. Hij kwam met zijn hoofd op de grond terecht en liep zwaar hersenletsel op. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De Jager: Griekse-Finse deal is niet rond

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) benadrukt opnieuw dat er geen sprake is van een geldige overeenkomst tussen Finland en Griekenland, over een onderpand in ruil voor deelname aan het nieuwe Griekse steunpakket. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is een dergelijke overeenkomst namelijk alleen geldig, als hiervoor de instemming is van alle eurolanden. De Jager benadrukt dat die instemming er niet is.

Vorige week maakte de Finse regering bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Griekenland over een onderpand in contanten. Dit zorgde voor commotie.

De Jager erkent in de brief op de hoogte te zijn geweest van de onderhandelingen tussen de twee landen. Hij heeft aan zijn collega's in die landen 'aangegeven dat hij niet kan instemmen met een bilaterale overeenkomst tussen Finland en Griekenland'.

Verder zegt De Jager dat de Kamer vanaf nu wekelijks wordt bijgepraat over de steun aan Griekenland en dat er 'geen besluiten worden genomen zonder dat de Kamer hierover is geïnformeerd'.

Eva Jinek verruilt NOS voor WNL

Eva Jinek stapt over van de NOS naar omroep WNL. Daar gaat zij samen met Merel Westrik een nieuw dagelijks ochtendprogramma presenteren. Dat meldt de NOS maandag.

Jinek krijgt bij haar nieuwe werkgever ook een talkshow op de zondagochtend, Eva Jinek op Zondag. De journaalpresentatrice werkt sinds 2004 bij de NOS, sinds 2008 als nieuwslezer. De NOS kon nog niet zeggen wanneer Jinek haar laatste journaal presenteert.

De hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff betreurt het verlies van een 'groot talent', maar wenst haar via Twitter 'alle succes'.

Dode vrouw aangetroffen in flat Breda

In een Bredase flat aan de Wensel Cobergherstraat is maandag het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. Agenten vonden het lichaam nadat een 52-jarige man zich bij de politie had gemeld. De man kwam met zijn advocaat naar het bureau en vertelde een 'verhaal' over zijn vriendin of vrouw, zo meldt een politiewoordvoerder.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De technische recherche doet onderzoek. De politie gaat uit van een misdrijf in de relationele sfeer. De man is aangehouden.

Tienduizenden dakloos in Noord-Korea

Meer dan 29.000 Noord-Koreanen hebben de afgelopen drie maanden als gevolg van noodweer en zware overstromingen huis en haard verloren. In sommige plaatsen is de helft van de huizen door het watergeweld verwoest. Dit heeft het Internationale Rode Kruis maandag gezegd.

De organisatie is momenteel druk bezig voedsel, drinkwater en tenten te verstrekken aan 7500 getroffen gezinnen in het zuiden en zuidwesten van het land. De daklozen moeten snel aan onderdak geholpen worden. Er is haast bij omdat de winters in Noord-Korea uiterst streng kunnen zijn.

'Politie maakte einde aan bruiloft Kim Kardashian'

De politie moest zaterdagavond een einde maken aan de bruiloft van Kim Kardashian. De realityster en haar nieuwbakken echtgenoot, basketballer Kris Humphries, maakten zo'n dolle boel van het feest dat buren klaagden over geluidsoverlast. Dat verklappen gasten van de bruiloft aan de Amerikaanse krant New York Daily News.

Kardashian en Humphries trouwden bij een villa in het Californische stadje Montecito. Rond middernacht bezocht de politie de bruiloft omdat buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. Desondanks ging het feest, met genodigden als Lindsay Lohan en Eva Longoria, door tot 02.00 uur.

Lohan zou tijdens het feest helemaal uit haar dak zijn gegaan. De 25-jarige actrice, die zich al vele malen op liet nemen in afkickklinieken, liet zich de alcohol goed smaken. Lohan zelf zegt dat ze zich keurig heeft gedragen.

FC Utrecht heeft 'elk dubbeltje' nodig

Hoewel FC Utrecht in deze transferperiode al zo'n 16 miljoen euro verdiende, heeft de eredivisieclub naar eigen zeggen 'ieder dubbeltje' nodig om financieel gezond te blijven. Dat verklaarde de clubleiding in een uitgebreid verhaal op de website.

"Om nu te zeggen dat we bulken van het geld en dat we daar angstvallig bovenop blijven zitten: nee, dat klopt niet", aldus Jacques van Ek, voorzitter van de raad van commissarissen.

FC Utrecht verwacht dit seizoen niet op eigen kracht uit de rode cijfers te kunnen blijven.

FC Utrecht heeft'elk dubbeltje' nodig
FC Utrecht heeft'elk dubbeltje' nodig (Foto: ANP)

De Haan wint meteen met Tuvalu

Foppe de Haan is goed begonnen als bondscoach van Tuvalu. Een oefenwedstrijd tegen Samoa ter voorbereiding op de Pacific Games werd met 3-0 gewonnen. Het duel werd gespeeld op Fiji, waar de ploeg van de Nederlandse coach per boot heen moest omdat voor vliegen geen geld beschikbaar was.

De Haan was tevreden over de eerste helft die zijn ploeg op de mat legde. Het tweede bedrijf was minder, iets wat de bondscoach weet aan de tweeëneenhalve dag durende boottocht die gemaakt moest worden om deze wedstrijd te spelen. Binnenkort volgt nog een dergelijke reis, omdat de ploeg dan afreist naar Nieuw-Caledonië voor de Pacific Games.

Flinke sprong Boasson Hagen op ranglijst

De Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen won gisteren de Vattenfall Cyclassics. Door die overwinning is hij op de nieuwste rankiing van de UCI World Tour van de zeventiende naar de achtste plaats gestegen.

De Australische tourwinnaar Cadel Evans voert de lijst aan met 574 punten, gevolgd door de Belg Philippe Gilbert (568). Beste Nederlander is Robert Gesink op de 19e plaats.

Bij de ploegen veranderde er in de top niets. Leopard-Trek blijft aan de leiding voor BMC Racing en Omega Pharma-Lotto. Rabobank staat elfde, Vacansoleil bezet de achttiende plaats.

Vitesse huurt Chelsea-Tsjech Kalas

Vitesse heeft voor de rest van het seizoen een nieuwe verdediger. De 18-jarige Tsjech Tomas Kalas wordt gehuurd van Chelsea, maakte de Arnhemse eredivisionist vandaag bekend. De jeugdinternational is een rechtsbenige centrale verdediger.

Kalas begon zijn loopbaan bij Sigma Olomouc, waar hij in mei 2010 debuteerde in het eerste. Die zomer legde Chelsea de talentvolle verdediger vast tot 2014. Vorig seizoen werd Kalas wel weer verhuurd aan zijn oude club, maar kwam hij niet verder dan vier wedstrijden.

Afgelopen zomer speelde hij met het Tsjechisch elftal onder 19 jaar het EK, waar Tsjechië beslag legde op de tweede plaats. Kalas scoorde in de halve finale een van de vier doelpunten van het land.

Boedapest ziet af van WK atletiek 2017

Boedapest is niet langer in de race om het WK atletiek in 2017 te organiseren. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF  bekendgemaakt.

De reden van de terugtrekking van de Hongaarse hoofdstad is niet duidelijk. Londen, Barcelona en de Qatarese hoofdstad Doha strijden nu om het recht om het toernooi te organiseren. De toewijzing van de winnende kandidatuur volgt naar verwachting pas op 11 november.

Komende zaterdag begint in het Zuid-Koreaanse Daegu het WK van dit jaar. Ook de WK's van 2013 en 2015 zijn al vergeven. Over twee jaar is Moskou de plaats van handeling. In 2015 strijden 's werelds beste atleten tegen elkaar in Beijing.

Button weer naar Race of Champions

Formule 1-coureur Jenson Button zal op 3 en 4 december deel gaan nemen aan de Race of Champions die in Düsseldorf gehouden zal worden. Het is de vierde deelname voor de Brit die er vorig jaar vanwege andere verplichtingen niet bij kon zijn.

"Ik kijk erg uit naar mijn rentree in de Race of Champions. Het is een geweldig evenement om het seizoen mee af te sluiten en het is altijd leuk om mijn vrienden uit de andere autosportklasses weer even te zien. Vorig jaar kon ik er helaas niet bij zijn, maar eigenlijk is de Race of Champions gewoon vaste prik voor me, aan het einde van het jaar. Ik hoop dat ik dit jaar Team Duitsland op eigen bodem kan verslaan, nadat zij in 2008 van ons hadden gewonnen in het Wembley-stadion," zei de McLaren-coureur

Horrorfilmschrijver Jimmy Sangster overleden

De Britse horrorfilmscenarist Jimmy Sangster is vrijdag overleden. De filmschrijver, onder andere bekend van The Curse of Frankenstein uit 1957 en Horror of Dracula uit 1958, is 83 jaar geworden. Dat heeft het filmbedrijf Hammer Films bekendgemaakt.

Sangster begon op 16-jarige leeftijd met zijn eerste baantje in de filmindustrie. Zijn eerste script voor een langspeelfilm was X The Unknown uit 1956. Deze en andere horrorfilms van Sangsters hand werden cultklassiekers.

Sangster woonde in Londen. Hij laat zijn vrouw, de actrice Mary Peach, en zoon Mark James Sangster achter.

Dronken 'verkeersregelaar' geeft agenten stopteken

Een 46-jarige man uit Roermond is zondagavond aangehouden omdat hij in dronken toestand besloot het verkeer te regelen op de Koninginnelaan in zijn woonplaats. Hij gaf zelfs de agenten die poolshoogte kwamen nemen een stopteken, meldt de politie.

Toen de agenten rond 19.00 uur arriveerden was de man al een klein halfuur bezig het verkeer in 'goede banen' te leiden. De verkeerslichten deden het overigens gewoon.

De Roermonder is aangehouden ter ontnuchtering in de cel gezet. Met een proces-verbaal op zak mocht hij weer naar huis.

Skunk Anansie tempert 'regendans' na Pukkelpop

Skunk Anansie is nog steeds aangedaan door Pukkelpop, maar maakt al voorzichtig grapjes over het drama. De rockband stond donderdag op de planken toen het noodweer uitbrak. "Wij hebben een regendans ontwikkeld", grapt bassist Cass voor de camera van Novum Nieuws. "Misschien moeten we die maar een beetje temperen."

"Het is verschrikkelijk", blikt zangeres Skin drie dagen na het drama terug. "Ik vind het verschrikkelijk voor de nabestaanden. Hun kinderen gingen naar een concert en kwamen niet meer terug, dat is erg triest."

"Voor ons optreden kregen we te horen dat er een storm op komst was", kan bassist Cass zich nog herinneren. "Maar niemand wist dat het zo erg zou zijn." De Britse band moest het optreden afbreken en in allerijl op zoek naar beschutting. "De regen waaide het podium op, soms wel met een snelheid van 170 km/u. Binnen vijf minuten waren we allemaal drijfnat, net alsof we in een zwembad waren gesprongen. Het werd te gevaarlijk om op het podium te blijven."

Skunk Anansie rende van het podium af en de bandleden raakten elkaar kwijt. "We vluchtten allemaal een andere kant op, ik had geen idee waar iedereen was", gaat Cass verder. "Ik ben zelf in de laadruimte van een vrachtwagen naast het podium gesprongen. Van daaruit hoorde ik mensen gillen toen ik de toren naast het podium om zag vallen."

Door rukwinden, onweer en hevige neerslag op Pukkelpop begaven verschillende festivaltenten het. Ook bomen waaiden om. Naast het hoofdpodium, waar Skunk Anansie optrad, viel een geluidstoren om. Het gevaarte kwam op een van de vrachtwagens van de band terecht.

Skunk Anansie heeft na alle gebeurtenissen veel respect voor de organisatie van Pukkelpop. "Ze hebben een geweldig festival georganiseerd, dat dit zou gebeuren wist niemand", zegt Cass. "De organisatie is erg goed omgegaan met het drama. Niemand had dit kunnen voorkomen en niemand had het beter aan kunnen pakken."

Bavaria City Racing naar Dublin

De organisatie van Bavaria City Racing heeft gisteren bekend gemaakt dat er vanaf volgend jaar een derde stad bij zal gaan komen. Nu worden er in Rotterdam en in Moskou autosportdemonstraties gegeven en vanaf 2012 komt daar de Ierse hoofdstad Dublin bij.

Gisteren was Bavaria City Racing in Rotterdam een succes en ook in Moskou slaat het concept aan, waardoor het tijd is om uit te breiden, dit tot groot genoegen van voormalig Formule 1-teambaas Eddie Jordan die Ier is. "Het is onmogelijk om een echte race in Dublin te houden, maar dit is een mooie manier om mensen kennis te laten maken met de Formule 1 en aan de sport te ruiken. Het mooie aan City Racing is bovendien dat de entree gratis is, dus iedereen kan er van genieten," zei hij tegen de Irish Times.

Jordan was gisteren aanwezig in Rotterdam en is zeer positief over het concept dat bedoeld is om Formule 1 en de autosport in zijn algemeenheid te dichtbij het publiek te brengen. "Promotie is belangrijk voor de Formule 1 en dit soort evenement zijn daarom erg goed voor de sport. De Formule 1 is een sport die vele kanten heeft, maar toch ook heel erg om opwinding draait. De mensen willen het lawaai horen en snelle auto's en knappe dames zien. Dat is de kern, en dat moet ook zo blijven."

Later vandaag zal op FOK!sport een reportage verschijnen met foto's van Bavaria City Racing in Rotterdam.

Twente met Michailov tegen Benfica

FC Twente kan woensdag, in de play-off van de Champions League tegen Benfica, weer beschikken over Nikolay Michailov. De Bulgaar is hersteld van een nekblessure.

Afgelopen zaterdag, bij de 5-1 overwinning tegen sc Heerenveen, ontbrak Michailov nog bij de Tukkers. Net als tegen NAC Breda verdedigde Sander Boschker het doel van FC Twente.

Twente met Michailov tegen Benfica (Foto: Pro Shots)

Universiteit Utrecht ontruimd wegens storing

Enkele gebouwen van de Universiteit Utrecht zijn maandag uit voorzorg ontruimd vanwege een storing in het elektriciteitsnet. Het gaat om in ieder geval vier panden op De Uithof, meldt de instelling.

Het is niet bekend hoeveel mensen de gebouwen hebben moeten verlaten. De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk. Het verhelpen ervan kan nog geruime tijd duren, verwacht de universiteit.

UEFA schorst Wenger voor twee duels

De UEFA heeft de manager van Arsenal, Arsène Wenger, voor twee Europese wedstrijden geschorst. De tuchtcommissie van de UEFA legde de straf op omdat Wenger in het play-off-duel in de Champions League tegen Udinese in contact stond met zijn assistenten op de bank terwijl hij een schorsing uitzat.

Wenger zal nu woensdag in de return tegen Udinese wederom moeten plaatsnemen op de tribune net als tijdens het daaropvolgende Europese duel.

Tijgerpython houdt politie bezig

De politie in Amsterdam heeft zondag de handen vol gehad aan een ontsnapte tijgerpython. Het drie meter lange beest wist uit een geparkeerde camper aan de Orteliuskade te glippen, zegt een politiewoordvoerder maandag.

Buurtbewoners zagen hoe de wurgslang door de open deur kon ontsnappen en alarmeerden de politie. Agenten probeerden de wit-gele slang binnen te houden door de deur dicht te houden maar het beest wist tot hun verbazing toch te ontsnappen door een ventilatierooster. Met een bezem slaagden zij erin om de slang in een plastic opbergdoos te wurmen.

Het reptiel is opgevangen door een opvangcentrum in Haarlem. De politie is nog op zoek naar de eigenaar maar gaat ervan uit dat die snel gevonden wordt. Hij komt er vermoedelijk met een standje van af.

Tientallen doden bij verkeersongeluk India

Zeker veertig mensen zijn maandag in het noorden van India om het leven gekomen toen de aanhanger waarop ze zaten over de kop sloeg en in het water terechtkwam. De meeste slachtoffers verdronken. Zeker twaalf mensen raakten gewond, aldus de politie.

De aanhanger, die werd getrokken door een tractor, vervoerde een groep pelgrims die naar een lokale hindoetempel ging om de geboorte van Hare Krishna te vieren. Op de aanhanger zaten meer dan zestig passagiers, vooral vrouwen en kinderen.

Man overreden door rooimachine

Een 34-jarige man uit Scherpenisse is maandag zwaargewond geraakt toen hij in het Brabantse De Heen werd overreden door een aardappelrooimachine. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De man probeerde op de achteruitrijdende machine te klimmen maar viel vermoedelijk van het trapje en kwam onder een wiel terecht. De chauffeur en bijrijder voelden dat ze ergens overheen reden. Toen zij de machine stilzetten, zagen zij het slachtoffer liggen.

De man liep onder meer een schedelbasisfractuur en inwendig letsel op. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Gebied Fukushima mogelijk decennia verboden

Sommige gebieden bij de kerncentrale Fukushima zullen mogelijk nog 'verscheidene tientallen jaren' verboden terrein blijven. Dat zei de regeringswoordvoerder maandag.

Premier Naoto Kan zal mogelijk eind deze week het gebied bezoeken om zijn excuses aan te bieden aan de mensen die hun huis moesten ontvluchten na de ramp in de centrale in maart.

Gebieden binnen een straal van 20 kilometer van de centrale mogen nog altijd niet betreden worden. Alleen met toestemming van de overheid mogen mensen erin.

Gebied Fukushima mogelijk decennia verboden
Gebied Fukushima mogelijk decennia verboden (Foto: ANP)

Stade Rennes wil Verhoek verhuren

Stade Rennes wil aanvaller John Verhoek dit seizoen verhuren. Dat heeft algemeen directeur Pierre Dréossi van de Franse club dit weekeinde bekendgemaakt. "John heeft meer tijd nodig. We geloven in hem, maar hij moet meer spelen." Verhuur aan een Franse club is geen optie voor Rennes.

Verhoek werd afgelopen januari door de Fransen overgenomen van FC Den Bosch. Het 22-jarige jongere broertje van ADO-aanvaller Wesley Verhoek kwam sindsdien tot acht optredens in de hoofdmacht van de club uit de Ligue 1. Daarnaast speelde hij vijf wedstrijden voor Rennes B.

Man uit Lemmer verdrinkt in IJsselmeer

Een 70-jarige man uit het Friese Lemmer is zondagmiddag verdronken in het IJsselmeer. De man is vermoedelijk onwel geworden toen hij aan het zwemmen was, meldt de politie maandag.

De man was rond 16.00 uur op het strand bij de Plattedijk in zijn woonplaats het water ingegaan. Toen hij maar niet terugkwam, belden familieleden de politie. Het slachtoffer werd even later in het water gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Pensioenfondsen laten miljoenen liggen

Pensioenfondsen dienen bijna nooit claims in om beleggingsverliezen te compenseren. De fondsen laten hierdoor miljoenen liggen, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen binnen de pensioenwereld. De fondsen zeggen zich niet herkennen in het geschetste beeld.

Pensioenfondsen hebben zich in het verleden niet aangesloten bij bekende zaken van aandeelhouders tegen beursgenoteerde bedrijven als Vedior, Numico, Van der Moolen, Océ en Super de Boer. Ook in de zaak tegen Fortis claimden de fondsen geen compensatie.

Pensioenfondsen zouden niet zo snel naar de rechter stappen omdat ze niet in het nieuws willen komen. Ook ontbreekt de stimulans omdat deelnemers in de pensioenfondsen niet klagen over de verloren inleg, melden de bronnen waaronder de Vereniging van Effectenbezitters.

In het buitenland procederen Nederlandse fondsen vaker. Maandag werd bekend dat een miljoenenclaim van het ABP vanwege beleggingen in rommelhypotheken door een rechtbank Los Angeles is afgewezen.

Zowel ABP als de koepel Pensioenfederatie zegt zich niet in het beeld te herkennen dat fondsen niet bereid zijn tot procederen over te gaan. Het ABP spreekt ook tegen dat het liever in het buitenland naar de rechter stapt vanwege negatieve publiciteit in Nederland. Vaak wordt in de VS geprocedeerd omdat de bedrijven die verkeerd handelen daar gevestigd zijn, zegt het ABP.

'Call Of Duty is binnen 3 jaar dood'

EA heeft zijn moddervoorraad onlangs nog aangevuld, want ze is Activision weer volop aan het bekogelen. Sinds EA en DICE Battlefield 3 hebben aangekondigd zijn ze steeds meer hun concurrent uit de tent aan het lokken. Het begon min of meer bij een uitspraak van EA-CEO John Riccitello.

In niet mis te verstane bewoordingen wil hij dat Call of Duty 'verrot tot de kern' raakt en zo de core-gamers wegjaagt. Activision raakte hierop meteen in paniek en vond het verschrikkelijk wat de hoge pief van EA zei. Volgens de nieuwe publishing-baas van Activision, Eric Hirshberg, was dit moddergooien 'slecht voor de industrie in zijn geheel'. Hij vond het niet netjes om te zeggen dat je een concurrent wilt zien falen. Hirshberg wilde liever meewerken aan een grotere shootermarkt.

EA lacht hard om de uitspraken van Hirshberg en zet nog even zijn grote trollface op. "Welkom bij de grote spelers Eric", zegt Jeff Brown, corporate communications van EA. "We weten dat je net komt kijken, maar iemand had je wel mogen vertellen dat dit een compititieve industrie is. Je hebt alle reden om nerveus te zijn. Vorig jaar had Activision 90 procent aandeel in de shootermarkt. Dit jaar zal Battlefield 3 dat terugdringen tot 60 of 70 procent. Met zo'n trend ligt CoD er na twee of drie jaar uit. Als je me niet gelooft, mag je even naar de winkel om Guitar Hero of Tony Hawk te kopen."

Met deze trap tussen de kroonjuwelen eindigt het relaas. Hoe gaat dit aflopen? Een sneer terug, of meteen een knock-out vanuit het niets? Wat vinden jullie? is EA een beetje kinderachtig aan het doen, of moet Activision niet zo mauwen? 

De Bakker toegelaten tot US Open

Thiemo de Bakker is toch direct toegelaten tot de US Open. Dat twittert hij vandaag. De Westlander profiteert van afzeggingen van anderen. Op het moment dat de toelatingslijst bekend werd gemaakt, stond De Bakker op de 104e plaats van de wereldranglijst, vier plaatsen te laag voor directe toelating.

Dankzij de toelating van De Bakker staan er zeker drie Nederlanders in het hoofdtoernooi in New York. Robin Haase en Arantxa Rus stonden al direct hoog genoeg.


De Bakker toegelaten tot US Open (Foto: Pro Shots)

Huishoudens geven minder uit

Nederlandse huishoudens hebben in juni 0,9 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor het eerst in ruim een jaar lagen de bestedingen daarmee lager dan een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met name aan goederen werd in juni minder besteed, huishoudens gaven hier 3,4 procent minder aan uit. Huishoudens trokken vaker de portemonnee voor diensten, hiervan lagen de bestedingen 1,3 procent hoger. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan voeding en genotsmiddelen en aan duurzame goederen werd 3,7 procent minder besteed. Een dergelijke afname heeft zich bij duurzame goederen in anderhalf jaar niet voorgedaan, schrijft het CBS. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat in juni veel minder werd uitgegeven aan nieuwe personenauto's. In de maanden hiervoor was juist een sterke toename te zien in de aankoop van nieuwe auto's.

Over de eerste zes maanden van 2011 is de consumptie gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat huishoudens niet meer zijn gaan uitgeven komt volgens het CBS door de amper gestegen lonen en de prijsinflatie.

De gemiddelde in cao's afgesproken loonsverhoging bedroeg een procent. De inflatie van prijzen was in deze periode hoger. In juli bedroeg de geldontwaarding 2,6 procent. Hierdoor kan minder gekocht worden dan voorheen. De koopbereid onder consumenten was daarnaast ook laag. De indicator hierover schommelde tussen januari en juni tussen de -8 en -12.

Het CBS verwacht over juli en augustus ook een minder hoge consumptie. Dit wordt veroorzaakt door de verslechterde arbeidsmarkt en het verder afnemende consumentenvertrouwen.

PVV'er Graus: beveiliging politici schiet tekort

PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat hij en andere bedreigde politici niet goed genoeg beveiligd worden. Hij heeft geen goed woord voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) over, zegt hij maandag in een interview met Spits.

Het Kamerlid heeft het gevoel dat de dreiging niet serieus genomen wordt en vindt dat alleen PVV-voorman Geert Wilders voldoende wordt beveiligd. Hij vreest dat als kwaadwillende mensen doorhebben dat ze niet bij Wilders kunnen komen, een ander doelwit kiezen.

De NCTb heeft volgens Graus 'niks geleerd van het verleden'. Toen de PVV'er naar eigen zeggen eerder dit jaar van de weg werd gereden door Marokkanen in Den Haag, werd er door de politie niet tot actie overgegaan. Ook moet hij na bijeenkomsten van de partij regelmatig rennend vluchten voor tegenstanders. De politie stuurt dan soms niet eens een patrouilleauto, zegt Graus.


PVV'er Graus: beveiliging politici schiet tekort (Foto: Novum)

Friese politie onderzoekt dood baby

De politie onderzoekt de dood van een baby in het Friese Akkrum. Het halfjaar oude meisje is zondag volgens de politie onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen.

Rond 17.30 uur kwam via 112 een melding binnen over een baby die in slechte toestand zou verkeren in een woning aan de Sinnebuorren. Toen de hulpdiensten arriveerden, was het meisje al overleden.

De recherche heeft zondagavond onderzoek gedaan in het huis. Het Nationaal Forensisch Instituut verricht sectie op het lichaam van het meisje om de doodsoorzaak te achterhalen.

Ook Mouris vertrekt naar GreenEdge

Wielrenner Jens Mouris zal volgend seizoen uit gaan komen voor de Australische GreenEdge-ploeg. De 30-jarige Nederlander komt over van Vacansoleil-DCM en treft bij zijn nieuwe werkgever landgenoten Pieter Weening en Sebastian Langeveld die al eerder vastgelegd waren.

"Ik hou van Australië en de sportmentaliteit in dit land, dus toen ik deze kans kreeg hoefde ik niet lang na te denken," meldde Mouris op de website van GreenEdge. De Australische wielerformatie hoopt voor het seizoen 2012 een licentie voor de UCI WorldTour binnen te halen.


Ook Mouris gaat naar GreenEdge (Foto: Pro Shots)

Caribisch gebied zet zich schrap voor Irene

Eilanden in het Caribisch gebied zetten zich schrap voor de komst van de tropische storm Irene. De storm heeft op verschillende plaatsen al voor harde windstoten en veel regenval gezorgd.

Meteorologen waarschuwen bovendien dat Irene kan uitgroeien tot een orkaan. Eerder werden op de Amerikaanse Maagdeneilanden bomen uit de grond gerukt en viel de stroom op veel plaatsen uit.

Na Puerto Rico aangedaan te hebben, trekt Irene vermoedelijk verder richting Hispaniola, het eiland dat de Dominicaanse Republiek deelt met Haïti. In Haïti zijn nog altijd zeshonderdduizend mensen dakloos na de aardbeving van vorig jaar.

In de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan zochten mensen zondag een veilig heenkomen in afwachting van Irene, die vermoedelijk voor zo'n 25 centimeter neerval zal zorgen. Op het vliegveld van Puerto Rico probeerden veel mensen nog van het eiland af te komen, maar veel vluchten waren al geannuleerd.

De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek hebben verzekerd genoeg voedsel te hebben voor 1,5 miljoen mensen, mocht daaraan behoefte zijn. Bewoners van risicogebieden zijn inmiddels door militairen en reddingswerkers geëvacueerd. "We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen", zei woordvoerder Rafael Nuñez.


Caribisch gebied zet zich schrap voor Irene (Foto: Novum)

Golfer Simpson pakt eerste PGA-titel

Golfer Webb Simpson heeft zijn eerste titel op de Amerikaanse PGA Tour te pakken. De 26-jarige Amerikaan won het Wyndham Championship met een totaal van 262 slagen, wat na vier ronden een totaal van achttien slagen onder het baangemiddelde bleek.

Simpson had in de eindklassering drie slagen voorsprong op zijn landgenoot George McNeill, terwijl een andere landgenoot, Tommy Gainey, daar weer een slag achter als derde eindigde. "Ik had niet verwacht dat winnen zo lastig zou zijn," zei Simpson voor wie geldt dat het na drie keer scheepsrecht is. Eerder dit jaar eindigde hij namelijk al twee keer als tweede bij een toernooi.

AZ-goalie Romero naar Sampdoria

De transfer van AZ-doelman Sergio Romero naar Sampdoria is afgerond. Dat meldt de Alkmaarse ploeg vandaag. Romero tekent bij de Italiaanse ploeg een 'meerjarig contract'. De 24-jarige Argentijn had nog een contract in Alkmaar tot de zomer van 2013. Hoeveel AZ ontvangt van de club die vorig jaar naar de Serie B degradeerde, maakt AZ niet bekend.

Romero kwam in 2007 over van het Argentijnse Racing. In het seizoen 2008-2009 groeide hij uit tot een vaste waarde in het eerste elftal. In totaal keepte hij negentig competitiewedstrijden voor AZ, waar hij in 2009 de landstitel en de Johan Cruijff Schaal won.

De Argentijns international meldde zich vorige maand na de Copa America en een korte vakantie niet in Alkmaar. Na overleg met de doelman en zijn zaakwaarnemer kreeg Romero van AZ de maand augustus onbetaald verlof om een nieuwe club te vinden.

Parasite Eve II morgen op PSN in Amerika

In het begin van het jaar begon de geruchtenmolen al te draaien toen Parasite Eve II een ESRB-rating kreeg. Daarna bleef het angstvallig stil tot vandaag. Op de Amerikaanse PS-Blog is bekendgemaakt dat Parasite Eve II vanaf morgen beschikbaar is als PSone Classic via het PSN.

Of de game ook voor Europeanen beschikbaar wordt is nog niet bekendgemaakt. In Parasite Eve II werkt Aya Brea nu voor de FBI na de gebeurtenissen uit het eerste deel van de Parasite Eve-serie. Het tweede deel is meer gericht op survival horror dan het eerste deel.

Musa: "Droom om voor Ajax te spelen"

De Nigeriaan Ahmed Musa was gisteren in het duel tussen VVV-Venlo en Ajax de grote plaag voor de Amsterdammers. De aanvaller liet met name Daley Blind alle hoeken van het veld zien en dat ondanks dat hij pas van het WK -20 in Colombia teruggekeerd was en meedoet aan de Ramadan. Zijn droom is om ooit voor Ajax te spelen.

"Ik was ondanks de grote weerstand erop gebrand om te spelen. Twee keer scoren tegen Ajax is fantastisch," zei Musa die met zijn goede spel nu vele ogen op zich weet gericht. VVV-voorzitter Hai Berden verwacht desondanks dat de Nigeriaan het seizoen in Venlo afmaakt. "Deze jongen is nu zo’n tien miljoen euro waard. Het is beter voor zijn ontwikkeling om dit seizoen bij VVV te blijven." Musa zelf wil zover niet gaan. "Ik weet het niet. Spelen voor een club als Ajax zou een droom zijn."

Parkeerwacht bespuugd en gestompt

Een 46-jarige parkeercontroleur uit Den Haag is zondag bespuugd en mishandeld door een plaatsgenoot die het niet eens was met de bekeuring die de vrouw hem wilde geven. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De 32-jarige man spuugde de vrouwelijke controleur in het gezicht en stompte in haar maag toen zij hem rond 16.00 uur aan de Steentijdsingel op de bon wilde slingeren. Vervolgens ging hij ervandoor. De man kon korte tijd later worden aangehouden. De controleur heeft aangifte tegen hem gedaan.

Prijsdaling 3DS werpt vruchten af voor Zelda

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D staat voor de tweede keer aan top van de Nederlandse verkooptoptien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het spel voor de Nintendo 3DS herwint de toppositie in de week dat de spelcomputer voor het eerst tegen een gereduceerde prijs in de winkel ligt.

Anderhalve week geleden werd de prijs van de Nintendo 3DS-spelcomputer met dertig procent verlaagd. De adviesprijs voor het apparaat is nu 169 euro. Nintendo heeft dit besluit genomen om de tegenvallende hardwareverkoop te stuwen.

In de toptien van de Nederlandse softwareverkoop wordt de tweede plaats ingenomen door het voetbalrollenspel Inazuma Eleven voor de Nintendo DS. Dat mag verrassend genoemd worden omdat de game sinds januari al in de winkel ligt. Het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de PlayStation 3 staat op de derde plaats.

01. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo 3DS)
02. Inazuma Eleven! (Nintendo DS)
03. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
04. New Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. De Sims 3 (pc)
07. De Sims 3: Levensweg (pc)
08. Wii Play Motion (Nintendo Wii)
09. L.A. Noire (Playstation 3)
10. Gran Turismo 5 (Playstation 3)


Prijsdaling 3DS werpt vruchten af voor Zelda

Meer broeikasgassen door kou en hogere productie

Door de aantrekkende economie en de koude winter is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland vorig jaar met zes procent gestegen. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de uitstoot stijgt, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging komt geheel voor rekening van de toegenomen uitstoot van koolstofdioxide. Door de kou werd meer aardgas verstookt. De uitstoot haalde een recordhoogte van 182 miljoen kilo.

De industrie stootte ook meer uit, dat kwam door de aantrekkende economie. Zo steeg de export van elektriciteit sterk, terwijl het verbruik in Nederland nauwelijks veranderde. De uitstoot van koolstofdioxide door het wegverkeer veranderde nauwelijks.

In het Kyotoprotocol is afgesproken dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen tussen 2008 en volgend jaar gemiddeld met zes procent verlaagt ten opzichte van 1990. In 2009 lag de uitstoot zeven procent lager dan in 1990, maar vorig jaar was dat dus nog maar een procent.


Meer broeikasgassen door kou en hogere productie (Foto: Novum)

Doden na ramadan-maaltijd in China

In China zijn elf mensen overleden die zaterdag hadden deelgenomen aan een gemeenschappelijke ramadan-maaltijd. Nog eens 120 mensen zijn ziek geworden. Oorzaak was waarschijnlijk met antivries verontreinigde azijn, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

De azijn zat in plastic containers waar eerder antivries in had gezeten. Onder de doden bevinden zich kinderen, de jongste zes jaar oud. Van de gewonden verkeert er een in levensgevaar. Het drama speelde zich af in een dorp in de provincie Xinjiang, in het uiterste westen van China.

De voedselveiligheid in China laat veel te wensen over. Gewetenloze producenten gebruiken verboden of inferieure ingrediënten, zoals de melamine die aan melkpoeder werd toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken, waardoor in 2008 zeker zes kinderen overleden en honderdduizenden ziek werden. Ook gebeurt het dat wraakzuchtige lieden rattengif of andere chemicaliën aan voedsel toevoegen. In april overleden drie kinderen die met nitriet verontreinigde melk hadden gedronken. Een lokale zuivelproducent bleek de melkvoorraad van de concurrent te hebben vergiftigd. Ook gebrekkige hygiëne en het ontbreken van kwaliteitscontroles zorgen voor problemen.

U2-frontman Bono ontkent ziekenhuisopname

Bono ontkent dat hij met hartkloppingen en pijn op de borst is opgenomen in een ziekenhuis. De Ierse krant The Independent meldde dat nieuws afgelopen weekeinde op basis van ingewijden. Volgens de U2-frontman is er echter niets waar van het verhaal.

"Bono heeft geen gezondheidsproblemen gehad", laat een woordvoerder weten aan de Britse persdienst Reuters. "Verhalen dat hij met spoed naar een ziekenhuis is gebracht, zijn niet waar. Bono is kerngezond en geniet met zijn familie van een vakantie in Zuid-Frankrijk."

Volgens The Independent is Bono vorige week door zijn vrouw naar een ziekenhuis in Monaco gebracht omdat hij last van zijn hart had. Artsen zouden de 51-jarige zanger, die onlangs een wereldtournee met U2 afrondde, aangeraden hebben veel rust te nemen.

Bono belandde vorig jaar wel in een ziekenhuisbed. De zanger werd in mei met spoed geopereerd aan zijn rug nadat hij geblesseerd raakte tijdens repetities voor de 360º-tournee. Als gevolg van de ziekenhuisopname moest U2 een aantal Amerikaanse concerten uitstellen.

Man overleden na klap met honkbalknuppel

Een man uit Amersfoort is zondag bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij vorige week met een honkbalknuppel op zijn hoofd was geslagen. Een 45-jarige verdachte uit Zaandam was kort na het voorval al aangehouden en zit nog vast, meldt de politie maandag.

Het slachtoffer had bij een ruzie vorige week maandagnacht een forse hoofdwond opgelopen. De 58-jarige man was nog wel in staat te vertellen dat hij met een honkbalknuppel was geslagen en wie de dader was.

De dader was gevlucht, maar de politie kon hem dezelfde nacht nog aanhouden. De politie vermoedt dat de aanleiding voor de mishandeling in de relationele sfeer ligt.

Ernstig ongeval op A1

Bij een zeer ernstige ongeval, dat maandagochtend plaatsvond op de A1 richting Amsterdam bij knooppunt Hoevelaken, is een kind zwaargewond geraakt. Het kind, dat bekneld was geraakt, is naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie Utrecht maandag laten weten.

Bij het ongeluk waren een vrachtwagen en een aantal personenauto's betrokken. Een automobilist die ook bekneld raakte, zit nog vast. De vrachtwagenchauffeur, eveneens bekneld, is inmiddels bevrijd.

Volgens de ANWB gaat het om een vrachtwagen geladen met kippen en zeven auto's. Er zijn twee rijstroken afgesloten. Rond negen uur stond er 9 kilometer file. De verbindingswegen naar Utrecht en Zwolle zijn dicht. Het gaat waarschijnlijk nog tot 13.00 uur duren voor de weg weer vrij is. De ANWB raadt automobilisten aan die richting Amsterdam of Utrecht moeten om te rijden via Ede over de A30.

Boschker één wedstrijd verwijderd van mijlpaal

Sander Boschker heeft dit seizoen al een aantal keer moeten opdraven als vervanger van Nikolai Mihaylov. De FC Twente-routinier speelde zaterdag ook tegen sc Heerenveen.

Mihaylov kampte met een nekblessure en kon niet in actie komen. "Hij kon niet naar links of rechts kijken. Dat is lastig bij het keepen", zei Boschker tegen De Telegraaf. "Woensdag tegen Benfica is hij wel weer fit. De osteopaat trekt wat aan zijn hoofd en dan zit het wel weer goed."

Boschker zelf heeft gedurende zijn loopbaan nauwelijks last gehad van blessures. Daarom dat zijn wedstrijdteller in de Eredivisie al bijna op 550 staat. "Als het moet, speel ik ook met pijn. Ik vind het geweldig om te spelen. Nog eentje en dan zit ik op 550 eredivisieduels. Dat getal zit wel in mijn hoofd."

De veertigjarige doelman moest zaterdag in Heerenveen wel een doelpunt incasseren. "Ik baalde enorm. Als het 4-0 staat, mag je niet zo'n goal weggeven." FC Twente won de wedstrijd met 1-5.

DOTA-mod Starcraft 2 opnieuw begonnen

Blizzard is volledig opnieuw begonnen met de DOTA-mod waarmee ze bezig waren voor Starcraft 2. Veel fans hoopten dat de modificatie dit jaar nog zou uitkomen maar omdat Blizzard opnieuw begonnen is zal dit bijna zeker ergens in 2012 gaan worden.

Blizzard is opnieuw begonnen met de mod omdat ze het idee hadden dat ze er meer uit konden halen dan ze tot nu toe hadden gedaan. Daarnaast willen ze met de DOTA-mod voor Starcraft 2 het ook toegankelijker maken voor nieuwe Starcraft 2-spelers of onbekenden met DOTA.

Er wordt verwacht dat er meer informatie over de modificatie bekendgemaakt gaat worden tijdens de aankomende Blizzcon in oktober.

'Fable 4 komt in 2013'

Volgens het aankomende oktobernummer van Official Xbox Magazine zal er in 2013 een nieuwe controllergebaseerde Fable komen. Het zou dan echt gaan om Fable IV en niet de aankomende Kinect-game: Fable: The Journey. Officieel is er nog niks bekendgemaakt over een nieuwe Fable.

“Look for the Fable cycle to continue with a proper, controller-based Fable IV in 2013, says The Ball,” aldus het OXM-nummer van oktober.

[Premier League] Uitslagen speelronde 2

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de tweede speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 2:

Thuis Uit Uitslag
Sunderland Newcastle United 0-1
Arsenal Liverpool 0-2
Aston Villa Blackburn Rovers 3-1
Everton Queens Park Rangers 0-1
Swansea City Wigan Athletic 0-0
Chelsea West Bromwich Albion 2-1
Norwich City Stoke City 1-1
Wolverhampton Wanderers Fulham 2-0
Bolton Wanderers Manchester City 2-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 2 2 0 0 6 7-2
2 Wolverhampton Wanderers 2 2 0 0 6 4-1
3 Aston Villa 2 1 1 0 4 3-1
4 Liverpool 2 1 1 0 4 3-1
5 Chelsea 2 1 1 0 4 2-1
6 Newcastle United 2 1 1 0 4 1-0
7 Bolton Wanderers 2 1 0 1 3 6-3
8 Manchester United 1 1 0 0 3 2-1
9 Queens Park Rangers 2 1 0 1 3 1-4
10 Norwich City 2 0 2 0 2 2-2
11 Stoke City 2 0 2 0 2 1-1
12 Wigan Athletic 2 0 2 0 2 1-1
13 Sunderland 2 0 1 1 1 1-2
14 Arsenal 2 0 1 1 1 0-2
15 Fulham 2 0 1 1 1 0-2
16 Swansea City 2 0 1 1 1 0-4
17 Tottenham Hotspur 0 0 0 0 0 0-0
18 Everton 1 0 0 1 0 0-1
19 West Bromwich Albion 2 0 0 2 0 2-4
20 Blackburn Rovers 2 0 0 2 0 2-5


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Luis Suárez Liverpool 2
= Sergio Agüero Manchester City 2
= Shane Long West Bromwich Albion 2


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
ma 22 aug, 21:00 Manchester United Tottenham Hotspur
za 27 aug, 13:05 Aston Villa Wolverhampton Wanderers
za 27 aug, 13:30 Wigan Athletic Queens Park Rangers
za 27 aug, 16:00 Blackburn Rovers Everton
za 27 aug, 16:00 Chelsea Norwich City
za 27 aug, 16:00 Swansea City Sunderland
za 27 aug, 18:30 Liverpool Bolton Wanderers
zo 28 aug, 14:00 Newcastle United Fulham
zo 28 aug, 14:30 Tottenham Hotspur Manchester City
zo 28 aug, 16:00 West Bromwich Albion Stoke City
zo 28 aug, 17:00 Manchester United Arsenal

Ook screenshots I Am Alive gelekt

I Am Alive doet zijn naam eer aan. Het lijkt erop dat de game daadwerkelijk nog in leven is. Eerder verscheen al een trailer van de game die gelekt zou zijn. Nu zijn er ook screenshots opgedoken. Deze zijn in onderstaand filmpje te zien. De intro is wat lang, maar uiteindelijk komen de screenshots voorbij.

Verder is er nog vrij weinig bekend over I Am Alive. Het verhaal zou zich afspelen in Chicago dat door een aardbeving compleet wordt verwoest. Jij zult moeten overleven in deze nieuwe wereld waar niemand meer te vertrouwen is en niets is wat het lijkt.

Blake tegenstander Haase in Winston Salem

Robin Haase moet het in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Winston Salem opnemen tegen James Blake. Die Amerikaan was gisteren in de eerste ronde met 7-5 en 6-1 te sterk voor Mikhail Kukushkin uit Kazachstan. Haase is als nummer 42 van de wereld als tiende geplaatst en heeft een vrijstelling in de eerste ronde.

Haase en Blake staan voor de derde keer tegenover elkaar. In 2010 was Haase in de eerste ronde op Wimbledon in drie sets te sterk voor de Amerikaan. Daarmee nam hij revanche voor de tweede ronde in Delray Beach enkele maanden eerder. Toen was Blake de Hagenaar in twee sets de baas. De twee kemphanen hoeven overigens pas op zijn vroegst morgen aan de bak.

Restaurant weigert koning van Zweden

Wie in Duitsland honger heeft, kan maar beter niet naar Zum Güldenen Stern in Ladenburg gaan. Het maakt daar niet uit wie je bent, want je komt er toch niet in. Zelfs de Zweedse koning en zijn vrouw waren er onlangs niet welkom.

"Ik had ze niet herkend", verklaart Nadine Schellenberger van het etablissement aan de media. "Zo zonder kroon en scepter ... ik bedoel, ik volg de royalty niet zo en ik heb al helemaal geen tijd om de boekjes te lezen." Zo kon het dus gebeuren dat de Zweedse koning Carl-Gustav en koningin Silvia de deur werd gewezen. "Trouwens, vuilnisman of koning, we hadden simpelweg geen enkele tafel vrij en we kwamen sowieso handen tekort. De hele zaak zat afgeladen vol voor een trouwfeest."

Naar verluidt zouden koning en koningin later naar de markt zijn gegaan om daar een pizza te gaan halen. Schellenberger is overigens van plan een excuusbrief te sturen. "Eerst en vooral om te zeggen dat het ons spijt dat we ze niet meteen herkend hadden en dat er geen tafel vrij was, maar dat ze meer dan welkom zijn om een andere keer langs te komen."

Doom 4 singeplayer draait op 30fps, multiplayer 60

Hoewel we het fijne van Doom 4 nog niet weten, is al wel vast naar buiten gecommuniceerd dat de singleplayer van Doom 4 draait op dertig frames per seconde. De multiplayer draait op zestig frames per seconde, aldus id’s lead engineer John Carmack.

"In the Doom 4 project, we decided the multiplayer is 60 frames per second, but the single player is 30 frames per second, so you can have twice as many demons coming at you", aldus Carmack. Rage, het andere grote project van id draait wel op zestig frames, omdat Carmack vindt dat het race-onderdeel dat nodig heeft.

“They’re valid decisions to go each way, and part of it also was because in a driving environment, you notice 60 frames per second a lot more than you do when you’re just walking around. So, that was also part of the deal.” Lees hier meer over zijn argumenten.

Gamescom 2011 een succes

De gamescom 2011 is gisteren afgesloten en is een succes te noemen. De derde gamescom wist in totaal 275.000 gamers te verwelkomen. Dit is maar liefst 21.000 meer dan vorig jaar. Naast de bezoekers waren er 557 verschillende bedrijven aanwezig uit 39 verschillende landen.

De gamescom is de grootste game-beurs in de wereld die jaarlijks gehouden wordt in Keulen, Duitsland. Op de beurs kunnen consumenten en de pers games spelen die nog niet in de winkels te krijgen zijn. Veel uitgevers gebruiken de beurs om hun games aan te prijzen maar ook om nieuwe dingen aan te kondigen.

Niet alles verliep helemaal gladjes. Zo wilden er zaterdag zoveel gamers naar binnen dat er mensen flauwvielen en de beurs voor een tijdje geen nieuwe mensen meer binnen liet. De gamescom 2012 staat alweer in de planning. Van 15 tot en met 19 augustus 2012 zal de beurs weer gehouden worden.

Van FOK!games waren we natuurlijk ook aanwezig. KoosyNL heeft een serie dagboeken bijgehouden en de eerste previews van de games die we daar hebben gespeeld staan online. Hou FOK!games de komende tijd in de gaten voor nog meer previews en specials van de beurs.

gamescom

's Werelds oudste fossiel 3,4 miljard jaar oud

In Australië zijn de oudste fossielen ter wereld gevonden. Deze tonen aan dat er 3,4 miljard jaar geleden al leven op onze planeet was.

De versteende bacteriën werden aangetroffen tussen zandkorrels op het strand van Strelley Pool. Deze plek staat bekend om zijn oude rotsformaties.

De microscopisch kleine bacteriën worden verondersteld te hebben geleefd in een tijd dat de Aarde nog onleefbaar was. Onze planeet was een hete en onherbergzame plek met slechts een zeer kleine hoeveelheid zuurstof. "We hebben goede degelijke bewijzen voor het leven op Aarde meer dan 3,4 miljard jaar geleden", verklaart Professor Martin Brasier van Oxford University.

[UPD] Pc-versie Deus Ex bevat minimale regio lock

Mocht je er aan gedacht hebben de pc-versie Deus Ex: Human Revolution te importeren vanuit Groot-Brittannië, pas dan op. Onlangs is namelijk bekendgemaakt dat het spel een gedeeltelijke regio lock heeft. Jay Walker van Square Enix Europe geeft opheldering.

[Update] De regio lock is er na veel discussie weer afgehaald. Dat is te lezen op het forum van Eidos. (Bedankt Ren-E voor het melden.)

[Origineel bericht] Volgens Walker heeft het niets te maken met het gerucht dat het zou komen door de goedkope prijs in Groot-Brittannië. Daar kost de game, inclusief verzendkosten, nog geen 32 euro. Nee, het het is niet mogelijk geweest om meerdere talen op de schijfjes te krijgen, vanwege de grootte van het spel. ""All this is really due to the languages having to be split onto the discs for retail", aldus Walker.

Het spel wordt in vijf verschillende pakketten uitgegeven: Engels (GB), Engels/Frans (VS), Frans/Duits, Italiaans/Spaans en Pools/Russisch. Meteen na de launch is er een talenpakket beschikbaar om te downloaden. Maar let wel: als je de game in Groot-Brittannië koopt, moet hij geactiveerd worden op een Brits account van Steam op een Britse pc. Daarna kun je hem spelen waar je maar wil.

Hoewel het dus geen volledige regio lock is, roept het toch veel frustratie op bij verschillende gamers die hoopten te kunnen profiteren van de lage prijs in Groot-Brittannië. Daarnaast lijkt het er op dat Square Enix het niet erg vindt als je importeert - ze lijken er in elk geval iets aan te doen het niet te voorkomen.

Koert-Jan de Bruijn denkt nog niet aan trouwen

Ex-soapie Koert-Jan de Bruijn en zijn vriendin Charlotte kregen vrijdagochtend voor de tweede keer een dochter. Hoewel de twee al jaren dolgelukkig zijn, denken ze nog niet aan een huwelijk. "Het zal er zeker nog wel eens van komen, maar voorlopig niet", vertelt Koert-Jan aan De Telegraaf.

De acteur, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, wil dat zijn dochters een bruiloft bewust mee kunnen maken. "Charlotte en ik lijken het een leuk idee om te wachten tot de meisjes die dag ook bewust kunnen meemaken. Want zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan je ouders elkaar het jawoord te zien geven."

Het gezin van De Bruijn werd vrijdag uitgebreid met Fritzi Francisca, de tweede dochter. Keetje Sofia kwam drie jaar geleden ter wereld. "Voorlopig houden we het even bij onze twee meiden", zegt Koert-Jan over toekomstige gezinsuitbreiding.

Dat men even moet wennen aan de naam Fritzi, vindt de ex-soapie geen punt. "Fritzi is afgeleid van Frederike, een naam die in Duitsland veel voorkomt. We waren er meteen allebei weg van." De tweede naam Francisca komt van Charlotte's moeder. "We zijn zo in de wolken en het is zo'n mooi kindje, een echte Fritzi."

Duitser rekent 30.000 euro af voor vlucht

Een Duitser heeft zondag op Schiphol diep in de buidel moeten tasten om op een vlucht naar het buitenland te kunnen stappen. Bij een paspoortcontrole bleek dat hij justitie nog dertigduizend euro schuldig was, meldt de marechaussee maandag.

In 2003 was hij namelijk veroordeeld voor het verstrekken van steekpenningen. De 52-jarige man heeft de boete enkele uren later betaald, waarna hij zijn weg mocht vervolgen.

Drie plaatsen winst Sharapova op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst is Maria Sharapova drie plaatsen gestegen. De Russin, die gisteren het toernooi in Cincinnati won, bezet nu de vierde plaats.

Arantxa Rus steeg een plekje en is nu de nummer 81 van de wereld. Kiki Bertens boekte zestien plaatsen winst en bezet nu de 174e plaats.

Caroline Wozniacki is nog steeds de nummer één van de wereld. Vera Zvonareva staat tweede en Kim Clijsters bezet de derde plaats.

Super Mario Land 2 en Metroid II naar de 3DS

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Super Mario Land 2: 6 Golden Coins en Metroid II: The Return of Samus van het vierde kwartaal te downloaden zullen zijn uit de virtuele winkel van de Nintendo 3DS en speelbaar zijn via de Virtual Console.

Super Mario Land 2: 6 Golden Coins was één van de beste spellen op de eerste Game Boy en introduceerde het personage Wario. Laatstgenoemde betoverde de inwoners van Mario Land en zette hen lijnrecht tegenover Mario. Met de zes gouden munten kon Mario de spreuk opheffen en zijn kasteel terugeisen.

Metroid II: The Return of Samus was het enige spel binnen de Metroid-serie dat uitgegeven werd op Nintendo's eerste handheld. Samus reist af naar de Metroid-planeet om de Space Pirates tegen te houden. Zij willen namelijk de wezentjes gebruiken voor kwaadaardige doeleindes. Ook heeft Samus sinds dit deel de gigantische schouders op haar pak gekregen - een iconische feature die we niet meer weg kunnen denken.

Een precieze releasedatum is nog niet bekendgemaakt gemaakt. Waarschijnlijk zijn deze games rond de kerstdagen te downloaden.

[Video] Jochie zit vast in schoorsteen

Een 8-jarig jochie uit de Amerikaanse staat Utah heeft dit weekend een angstig avontuur beleefd. Het kereltje uit West Valley City was bij de buren in de schoorsteen gekropen, maar kwam uiteindelijk vast te zitten.

De amateur-Zwarte Piet had vrijdag dorst en dacht dat de buren wel iets te drinken voor hem hadden. In plaats van aan te bellen, klom hij in een boom om vervolgens op het dak van de buurman te belanden. Hierna klom hij in de schoorsteen.

De jongen had tien meter afgelegd toen het misging. Hij bleef steken tussen de kelder en de begane grond. De bewoners, die elders aan het eten waren, hoorden bij thuiskomst gehuil uit de schoorsteen komen.

Richard Draper, de man des huizes, belde hierop de brandweer. Omdat de spuitgasten het jochie niet uit de schoorsteen konden trekken, werd besloten een gat van 2,5 bij anderhalve meter in de schoorsteen te hakken. Tijdens de reddingsoperatie was het ventje 'verbazingwekkend kalm'. Men heeft nog geen idee wie zal moeten opdraaien voor de schade.


Gelukkig hebben we de beelden nog...

Derijck: "Ik kreeg echt kippenvel op veld"

Timothy Derijck debuteerde gisteren voor PSV uitgerekend tegen zijn oud-werkgever ADO Den Haag en werd goed ontvangen.

Derijck werd voor de wedstrijd gehuldigd en werd ook toegezongen door de ADO-supporters. "Ik kreeg echt kippenvel toen ik het veld betrad en het publiek mijn naam begon te roepen", aldus de 24-jarige verdediger tegen Sport-Promotion. Derijck kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij ADO.

"Ik heb een hele mooie tijd hier meegemaakt en ik hoop echt dat ADO het goede seizoen van vorig jaar kan voortzetten. Natuurlijk is het apart dat ik mijn debuut uitgerekend tegen ADO maak, maar het ging goed en ik moet zeggen dat het hele team wel goed stond vandaag", zei Derijck.

Fred Rutten was na de 0-3 overwinning bij ADO tevreden over de verrichtingen van Derijck, die in de basis startte bij de Eindhovenaren. "Gezien hoe hij op het veld stond, had ik het gevoel dat hij een thuiswedstrijd speelde. Dat deed hij natuurlijk eigenlijk ook", aldus de oefenmeester van PSV.

Tennisser Haase stijgt plaats op ranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst is Robin Haase een plekje gestegen. De Hagenaar, die afgelopen week niet in actie kwam, is nu de nummer 42 van de wereld.

Thomas Schoorel steeg drie plaatsen en staat nu 111e. De derde Nederlander op de lijst, Thiemo de Bakker, leverde dertien plaatsen in en is nu de nummer 130.

Novak Djokovic blijft de nummer één van de wereld gevolgd door Rafael Nadal en Roger Federer. Nicolas Almagro komt de top tien binnen en staat nu op de tiende plaats.

Mist vertraagt vluchten Schiphol

Door dichte mist lopen vrijwel alle binnenkomende vluchten op Schiphol maandagochtend vertraging op. De vertraging is beperkt en de verwachting is dat de mist voor 08.45 uur wegtrekt, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Op uitgaande vluchten heeft de mist nauwelijks effect. "We houden de situatie in de gaten." Door de mist is ook de spitsstrook van de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst. Op de snelweg stond rond 07.45 uur echter nog geen file. Door de vakantieperiode is er minder verkeer op de weg.

Lens: "Ben meer een spits dan Toivonen"

Na drie moeizame wedstrijden op rij won PSV gisteren voor het eerst dit seizoen overtuigend. ADO Den Haag werd met 3-0 opzij gezet.

In de eerste speelronde van de Eredivisie verloor PSV met 3-1 van AZ. Een magere zege op RKC Waalwijk volgde en vervolgens kwamen de Eindhovenaren in de laatste voorronde van de Europa League niet voorbij SV Ried, hekkensluiter in de Oostenrijkse competitie. De druk groeide al snel op coach Fred Rutten en zijn ploeg. "Ik voelde het niet als druk. We waren voorafgaand aan deze wedstrijd als team wel meer gebrand op een overwinning", zei Jeremain Lens tegenover Goal.com na afloop van de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

"Gezien de afgelopen weken denk ik dat we dit wel nodig hadden", vervolgt Lens, doelend op de overwinning en de sterke eerste helft. "In de voorbereiding hebben we ook wel een paar redelijke wedstrijden gespeeld. Maar in wedstrijden waar het om de knikkers gaat was dit pas de eerste wedstrijd waarin het naar behoren was."

Lens begon tegen ADO in de spits in plaats van Ola Toivonen. Scoren deed hij niet, maar mede dankzij hem speelde PSV eindelijk weer een goede wedstrijd. "Ik ben meer een spits dan Ola. Ik scoor dan wel niet maar zorg misschien wel voor een bepaalde rust in de ploeg en daarnaast ook voor een bepaalde speelstijl. Ik kan evengoed op rechts uit de voeten, maar heb geen voorkeur."

Met zes punten uit drie wedstrijden is de start van het seizoen op het eerste oog niet eens zo heel slecht. "We zijn net drie wedstrijden bezig. Het voelt nog gewoon als het begin van het seizoen. Met AZ ben ik kampioen geworden en toen hebben we ook de eerste twee wedstrijden verloren. Laten we het daar maar op houden", besluit Lens.

Curaçao wil gevangenen terugsturen naar Bonaire

Nu Bonaire een Nederlandse gemeente is, moeten de eigen gevangenen ook daar worden opgesloten. Dat zegt de Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe maandag in de Volkskrant. Hij dreigt de 22 gevangenen 'elk moment met een enkeltje op het vliegtuig te zetten'.

Toen de Antillen nog één land waren, zijn gevangen uit Bonaire opgesloten in een gevangenis op Curaçao. Bonaire had toen namelijk nog geen gevangenis die geschikt was om zware criminelen in op te sluiten. Sinds oktober vorig jaar is Curaçao een zelfstandig land en Bonaire een gemeente van Nederland. Ook is de gevangenis op Bonaire gerenoveerd en aangepast. Wilsoe vindt dat Nederland dus zijn eigen gevangenen moet opvangen. De rechten van de gevangenen worden volgens de minister geschonden omdat het voor hun familie lastig is hen te bezoeken. Een gevangene zou al met een hongerstaking hebben gedreigd als hij niet snel wordt overgeplaatst.

De kwestie zou al enige tijd geleden zijn voorgelegd aan minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft volgens de krant nog niet gereageerd.

Grachtenfestival trekt ruim 47.000 bezoekers

Het Amsterdamse Grachtenfestival heeft enkele duizenden bezoekers meer dan vorig jaar getrokken. In totaal kwamen er zo'n 47.000 mensen op het muziekfestijn af, meldt de organisatie zondag. In de afgelopen tien dagen werden op ruim 45 locaties 150 concerten gehouden.

Het Grachtenfestival werd zondag afgesloten door het Koninklijk Concertgebouworkest op het ponton op de Klovenierswal. Het festival werd voor de veertiende keer georganiseerd. Volgend jaar vindt het evenement van 10 tot en met 19 augustus plaats.

Sharapova wint toernooi van Cincinnati

Maria Sharapova heeft zondag (lokale tijd) het WTA-toernooi van Cincinnati op haar naam geschreven. De Russische tennisster was na bijna drie uur tennissen net wat sterker dan de Servische Jelena Jankovic: 4-6 7-6 (3) 6-3.

Voor Sharapova is het haar tweede toernooizege van het seizoen. Eerder was ze al de sterkste in Rome. Vorig jaar verloor Sharapova nog in de finale van Kim Clijsters.

Sjarapova wint toernooi van Cincinnati
Sjarapova wint toernooi van Cincinnati (Foto: ANP)

Obama: Gadhafi heeft macht verloren

De Libische dictator Muammar Gadhafi moet onder ogen zien dat hij de macht kwijt is in Libië. De 'tiran' moet zo snel mogelijk vertrekken om verder bloedvergieten te voorkomen, zo stelde de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond laat (lokale tijd) in een verklaring.

De toekomst van Libië is nu in handen van de burgers van dat land, aldus Obama. Het staatshoofd riep de rebellen op om de mensenrechten van iedereen te respecteren en te werken aan een democratisch Libië.

Obama: Kaddafi heeft macht verloren
Obama: Kaddafi heeft macht verloren (Foto: ANP)

Es geht Scheiss' mit der Schweiz

We hadden vrij geschokte discussies over 'de crisis in your face', hoe we in Nederland zelf weinig merkten van het wegzakken van de dollar en de euro, maar hier in Zwitserland geconfronteerd werden met de gevolgen van het wanbeleid van de PIIGS. We zochten dus de schuld al vrij direct bij de Zuid-Europeanen en de kredietcrisis in het algemeen. Achteraf bleek dat niet helemaal zo te zijn: wereldwijd verkoopt iedereen z'n euro's en dollars en koopt vervolgens franken, maar met negen miljoen inwoners zijn er nooit genoeg franken voor iedereen en stijgt de prijs ervan dus enorm.

'Dodental Pukkelpop van vijf naar vier'

Het dodental als gevolg van het noodweer op het Belgische popfestival Pukkelpop zou niet op vijf, maar op vier personen liggen. In de chaos zou één sterfgeval in een ziekenhuis zijn meegeteld, maar diegene bleek niet bij de ramp betrokken. Dat schrijven enkele Belgische kranten maandag.

Volgens die kranten geeft de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, inmiddels toe dat er een vergissing is gemaakt. Het aantal gewonden zou daarentegen hoger liggen dan de 140 licht- en 11 zwaargewonden die zijn gemeld. Veel jongeren zouden op eigen houtje naar een arts zijn gegaan.

'Voer overeenkomst over noodlening direct door'

De Europese Unie moet de overeenkomst over de noodlening aan Griekenland en de herziening van het Europese noodfonds die vorige maand werd bereikt 'direct en volledig' doorvoeren. Daar heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos op aangedrongen.

Venizelos heeft zijn verzoek overgebracht aan onder andere de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, EU-commissaris voor economische zaken Olli Rehn en de ministers van financiën van de EU-lidstaten.

Verschillende EU-landen hebben geklaagd over een overeenkomst die Finland met Griekenland sloot. Finland eiste en kreeg van Athene een onderpand voor het Finse aandeel in de noodlening. Nederland, Slovenië, Oostenrijk en Slowakije hebben aangegeven een zelfde overeenkomst te willen.


'Voer overeenkomst over noodlening direct door' (Foto: Novum)

Oudste zoon Gadhafi bevestigt huisarrest

De oudste zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi is in handen van de rebellen. Dat meldde Mohammed Gadhafi zelf in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Hij zei in de nacht van zondag op maandag dat hij is aangehouden en dat hij onder huisarrest is geplaatst. Rebellen hebben de woning van Mohammed Gadhafi afgegrendeld.

Het interview werd na korte tijd afgebroken. Mohammed was het hoofd van het Libische Olympisch Comité.

[Upd] 'Tripoli vrijwel in handen rebellen'

De Libische hoofdstad Tripoli is vrijwel volledig in handen van de rebellen. Alleen Bab al-Aziziyah, het uitgestrekte commandocentrum van de Libische leider Muammar Kaddafi, is dat nog niet. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag.

Update 01.43:
Volgens Sky News zou er in Tripoli geplunderd worden.

Update 01.49:
De Nationale Rebellenraad wil dat Gadhafi wordt berecht in Libië.

Update 01.53:
Inmiddels zendt de Libische staats-tv niet meer live uit. Het schijnt dat de staats-tv wordt uitgezonden vanuit Bab al-Aziziyah, het bolwerk waar Gadhafi zich zou bevinden.

Update 01.59:
Barack Obama zal met een reactie komen zodra hij een bevestigd beeld heeft van wat er zich allemaal afspeeld in Libië.

Update 02.03:
Zeker 1300 mensen zouden zijn gestorven tijdens de meest recente gevechten in en rond Tripoli tussen rebellen en strijders die loyaal zijn aan Gadhafi, zo meldde een woordvoerder van het bewind.

Update 02.07 uur:
De aanklager van het internationaal Strafhof in Den Haag heeft gezegd dat het hof morgenvroeg zal praten met de rebellen die de zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, gearresteerd hebben. ''Het is tijd voor gerechtigheid, niet voor wraak. We hopen dat ook Moammar Gaddafi wordt gearresteerd zodat ook hij gerechtigheid zal ervaren. Er is geen straffeloosheid meer voor deze misdaden.''

Update 02.12 uur:
Opstandelingen zouden de staatsradio nu in handen hebben.

Update 02.20 uur:
Het vliegveld in Tripoli en een snelweg naar de Tunesische grens zijn naar eigen zeggen in handen van de rebellen. Op de luchthaven van Tripoli zijn twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen gesignaleerd. Het is onduidelijk waarom de toestellen in Libië zijn. Er wordt al langer gespeculeerd over een vlucht van Gadhafi naar een ander land.

Update 2.49 uur:
De rebellen in Libië hebben in de hoofdstad Tripoli het gebouw van de staatsradio in handen gekregen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag. Eerder meldde de Libische staatstelevisie dat haar uitzendingen verstoord werden, waardoor alleen opgenomen programma's konden worden uitgezonden.

 

Voor nu stoppen wij met het live nieuws. Bij Sky News en Al Jazeera is het laatste nieuws te volgen. Morgenochtend is het laatste nieuws over  Libië uiteraard weer te lezen hier op FOK!

Op deze site zijn foto's te vinden die de gebeurtenissen in Libië goed weergeven. Livebeeld van Sky News is hier te zien. Het vorige bericht over de val van het regime is hier te vinden.

'Hoofdstad Libië vrijwel in handen rebellen'
'Hoofdstad Libië vrijwel in handen rebellen' (Foto: ANP)

[Upd] Rebellen dringen via westen Tripoli binnen

De rebellen in Libië zijn nu ook via het westen van Tripoli de hoofdstad binnengedrongen. Dat meldden verslaggevers en ooggetuigen.

De rebellen trokken in een konvooi van circa honderd voertuigen de wijk Hay Andaluf binnen, zonder weerstand van de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. De opstandelingen werden toegejuicht en toegezwaaid door inwoners. Hun blijdschap werd beantwoord met vreugdevuur van de rebellen die in de lucht schoten.

Eerder waren de opstandelingen al via het oosten de stad binnengedrongen. Ook in het noorden hebben rebellen via de zee Tripoli geïnfiltreerd. Een verslaggever van de Britse zender Sky meldde dat de opstandelingen nu richting het centrum trekken. Ze zijn tot 8 kilometer genaderd.

Update 23.31:
De zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, is gevangen genomen. Dit meldt de de regering van de rebellen in Libië aan verschillende bronnen. ''Ons is bevestigd dat onze jongens Seif al-Islam hebben gevangengenomen. We hebben ze geïnstrueerd hem goed te behandelen zodat hij vervolgd kan worden,'' aldus Mustafa Abdel Jalil van de Nationale Overgangsraad.

Update 23.34:
Vertegenwoordiger van de rebellenraad, Gumal Gamaty, zegt tegenover Sky News dat het regime snel zal vallen. ''Als het nog niet al is gevallen, dan valt het nu erg snel.”

Update 23.40:
Volgens regeringswoordvoerder Ibrahim zouden veel mensen de straat op zijn gegaan om de stad te verdedigen tegen de rebellen. Volgens Gamaty, vertegenwoordiger van de rebellenraad, zijn er echter alleen mensen op straat die blij om hun vrijheid zijn.

Update 23.45:
Volgens Al Arabiya zou het hoofd van de Nationale Rebellenraad bereid te zijn om te stoppen met vechten, maar alleen als Gadhafi zijn vertrek aankondigd.

Update 23.50:
De Libische ambassadeur voor de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, zegt tegen de BBC dat het regime op instorten staat. "We verwachten dat Gaddafi in de komende uren wordt gearresteerd. Dit is het einde van het regime en met de val van Tripoli denk ik dat alle andere steden zullen volgen en al zijn supporters het zullen opgeven."

Update 23.59:
Gadhafi heeft de NAVO opgeroepen om opstandelingen over te halen de aanval op Tripoli te staken. Tevens is hij bereid tot onderhandelingen met het hoofd van de Libische overgangsraad, dit zegt zijn woordvoerder.

Update 00.00:
Een verslaggever op Radio 1 vertelt dat Gadhafi op tv aan de bevolking heeft gevraagd om te helpen, wat met gelach werd ontvangen.

Update 00.06:
Sky News meldt dat de rebellen nu nog maar 1 kilometer verwijderd zijn van het centrum van Tripoli.

Update 00:11:
De legereenheid die belast is met de veiligheid van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft de wapens neergelegd en zich overgegeven. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera zondagavond.

Update 00:18:
Rebellen hebben in een huis van Gadhafi zijn zoon Mohammed gearresteerd, hij zou zich vrijwillig hebben overgegeven. Ook een andere familielid van Gadhafi zou zijn gearresteerd.

Update 00.22:
Gadhafi roept aanhangers van hem via de staats tv nog eens op naar Tripoli te komen. "Het is de plicht van alle Libiërs, het is een kwestie van leven en dood. (...) Alle mannen en vrouwen moeten naar buiten komen om de verraders Tripoli uit te trappen. Anders val je in handen van de imperialisten." Een analist bij Al Jazeera noemt het onzin. "Hij doet oproepen aan mensen, aan stammen die zich hebben aangesloten bij de opstand. Ze zijn tegen hem."

Update 00.29:
De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft zondagavond beelden uitgezonden van een mensenmenigte die feest aan het vieren is in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. De mensen tonen hun blijdschap over het waarschijnlijke einde van het Kaddafi-bewind. Ze trokken onder meer posters van de dictator van de muren en reden luid toeterend met auto's door de straten.

Update 00.32:
Persbureau AP meldt dat de rebellenraad zegt dat een topfunctionaris van de militaire eenheid die Gadhafi moet verdedigen zichzelf heeft overgegeven. Ook zou hij zijn mannen hebben bevolen de wapens neer te leggen.

Update 00.45:
Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim vertelt het volgende: ''De Navo zal verantwoordelijk gehouden voor het bloedvergieten in Libië. Ze hebben met hun bommen veel kinderen, mannen en vrouwen gedood.''

Update 00.47:
De rebellen zouden nu heel Tripoli in handen hebben, behalve Bab al-Aziziyah, het bolwerk van Gadhafi.

Update 00.58:
Een rebellenwoordvoerder zou hebben gezegd dat Gadhafi is gearresteerd. Om welke Gadhafi het gaat is onduidelijk. Inmiddels is bekend dat het om zijn zoon Seif al-Islam gaat.

Update 01:03:
Volgens een correspondent van Sky News zou er op het Groene Plein worden geschoten. Waarschijnlijk zijn er nog verschillende sluipschutters actief in de hoofdstad.

Update 01.13:
Op dit moment wordt er feest gevierd op het Groene Plein. Er gaan vele kogels de lucht in, van blijdschap.

Update 01.26:
Op het moment wordt er druk gespeculeerd over waar Gadhafi nu zou zijn. Sommige mensen beweren dat hij al lang weg is, anderen beweren dat hij dat nooit zou doen.

Update 01.32:
De rebellen zouden op dit moment het hotel waar het regime tot nu toe haar persconferenties hield proberen in te nemen.

Lees in dit bericht verder over de val van het regime van Gadhafi.

Op deze site zijn foto's te vinden die de gebeurtenissen in Libië goed weergeven. Livebeeld van Sky News is hier te zien.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.