Rabo leende $9,1 mld bij de Fed

De financials Fortis, Dexia en de Rabobank hebben tijdens de kredietcrisis gezamenlijk voor bijna 100 miljard dollar geleend bij de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed), meldt financieel nieuwszender RTL Z maandag.

Dit blijkt uit gegevens die openbaar zijn gemaakt op verzoek van persbureau Bloomberg. De Fed verstrekte tijdens de financiële crisis in 2008-2009 noodleningen om de financiële sector te ondersteunen.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis tapte voor maximaal 26,3 miljard dollar uit dit vaatje. Het Belgische Dexia leende maximaal 58,5 miljard dollar bij de Fed. De Nederlandse Rabobank leende op het hoogtepunt 9,1 miljard dollar.

Update 19.10 uur
De NOS heeft meer informatie over de noodkredieten van de Fed aan Nederlandse financials. ABN Amro trok 1,5 miljard dollar en ING leende 8,6 miljard dollar van de Amerikaanse centrale bank. Aegon leende volgens het overzicht 248 miljoen dollar.

In totaal verstrekte de Fed voor 1.200 miljard dollar aan leningen, veel meer dan tot dusver bekend. Volgens Bloomberg bewijzen deze cijfers hoe diep de financiële crisis werkelijk was en hoe afhankelijk de banken waren van de Amerikaanse centrale bank om aan geld te komen.

Op het hoogtepunt van de crisis vertrouwden financiële instellingen elkaar niet meer en konden banken alleen nog maar aan geld komen bij de centrale banken. De Amerikaanse bank Morgan Stanley leende het meest; 107,3 miljard dollar. De Citibank staat op de tweede plaats met 99,5 miljard.

Bekijk het hele overzicht op Bloomberg.


Rabobank leende 9,1 miljard dollar bij de Fed (Foto: Novum)