De Jager: Griekse-Finse deal is niet rond

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) benadrukt opnieuw dat er geen sprake is van een geldige overeenkomst tussen Finland en Griekenland, over een onderpand in ruil voor deelname aan het nieuwe Griekse steunpakket. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is een dergelijke overeenkomst namelijk alleen geldig, als hiervoor de instemming is van alle eurolanden. De Jager benadrukt dat die instemming er niet is.

Vorige week maakte de Finse regering bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Griekenland over een onderpand in contanten. Dit zorgde voor commotie.

De Jager erkent in de brief op de hoogte te zijn geweest van de onderhandelingen tussen de twee landen. Hij heeft aan zijn collega's in die landen 'aangegeven dat hij niet kan instemmen met een bilaterale overeenkomst tussen Finland en Griekenland'.

Verder zegt De Jager dat de Kamer vanaf nu wekelijks wordt bijgepraat over de steun aan Griekenland en dat er 'geen besluiten worden genomen zonder dat de Kamer hierover is geïnformeerd'.