Doden na ramadan-maaltijd in China

In China zijn elf mensen overleden die zaterdag hadden deelgenomen aan een gemeenschappelijke ramadan-maaltijd. Nog eens 120 mensen zijn ziek geworden. Oorzaak was waarschijnlijk met antivries verontreinigde azijn, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

De azijn zat in plastic containers waar eerder antivries in had gezeten. Onder de doden bevinden zich kinderen, de jongste zes jaar oud. Van de gewonden verkeert er een in levensgevaar. Het drama speelde zich af in een dorp in de provincie Xinjiang, in het uiterste westen van China.

De voedselveiligheid in China laat veel te wensen over. Gewetenloze producenten gebruiken verboden of inferieure ingrediënten, zoals de melamine die aan melkpoeder werd toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken, waardoor in 2008 zeker zes kinderen overleden en honderdduizenden ziek werden. Ook gebeurt het dat wraakzuchtige lieden rattengif of andere chemicaliën aan voedsel toevoegen. In april overleden drie kinderen die met nitriet verontreinigde melk hadden gedronken. Een lokale zuivelproducent bleek de melkvoorraad van de concurrent te hebben vergiftigd. Ook gebrekkige hygiëne en het ontbreken van kwaliteitscontroles zorgen voor problemen.