Berlijnse bibliotheek geeft gestolen boeken terug

Bijna zeventig boeken uit de magazijnen van de Zentral- und Landesbibliothek in Berlijn worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, de aan de SPD gelieerde Friedrich Ebertstichting. De boeken werden in de nazitijd gestolen. Dat heeft de bibliotheek maandag bekendgemaakt.

Een van de boeken die eind augustus worden teruggegeven is een exemplaar van een Amerikaanse uitgave van het Manifest van de Communistische Partij uit 1883. Het stamt hoogstwaarschijnlijk uit de bibliotheek van Friedrich Engels, die het manifest uit 1848 samen met Karl Marx schreef. In het exemplaar staan aantekeningen die vermoedelijk van Engels zijn en een stempel van de partijbibliotheek van de sociaaldemocraten.

De instelling onderzoekt de herkomst van ongeveer tweehonderdduizend boeken die mogelijk onwettig in beslag werden genomen door de nazi's. Tot nu toe kon van ruim zesduizend boeken de verdachte herkomst worden vastgesteld en de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen achterhaald. Eerder dit jaar werden dertien boeken teruggegeven aan de joodse gemeente in de stad.

De SPD werd in 1933, kort nadat Hitler aan de macht kwam, verboden. Veel partijactivisten bleven zich verzetten tegen het regime en werden vervolgd of vermoord.