'Tripoli vrijwel in handen rebellen'

De Libische hoofdstad Tripoli is vrijwel volledig in handen van de rebellen. Alleen Bab al-Aziziyah, het uitgestrekte commandocentrum van de Libische leider Muammar Kaddafi, is dat nog niet. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag.

Update 01.43:
Volgens Sky News zou er in Tripoli geplunderd worden.

Update 01.49:
De Nationale Rebellenraad wil dat Gadhafi wordt berecht in Libië.

Update 01.53:
Inmiddels zendt de Libische staats-tv niet meer live uit. Het schijnt dat de staats-tv wordt uitgezonden vanuit Bab al-Aziziyah, het bolwerk waar Gadhafi zich zou bevinden.

Update 01.59:
Barack Obama zal met een reactie komen zodra hij een bevestigd beeld heeft van wat er zich allemaal afspeeld in Libië.

Update 02.03:
Zeker 1300 mensen zouden zijn gestorven tijdens de meest recente gevechten in en rond Tripoli tussen rebellen en strijders die loyaal zijn aan Gadhafi, zo meldde een woordvoerder van het bewind.

Update 02.07 uur:
De aanklager van het internationaal Strafhof in Den Haag heeft gezegd dat het hof morgenvroeg zal praten met de rebellen die de zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, gearresteerd hebben. ''Het is tijd voor gerechtigheid, niet voor wraak. We hopen dat ook Moammar Gaddafi wordt gearresteerd zodat ook hij gerechtigheid zal ervaren. Er is geen straffeloosheid meer voor deze misdaden.''

Update 02.12 uur:
Opstandelingen zouden de staatsradio nu in handen hebben.

Update 02.20 uur:
Het vliegveld in Tripoli en een snelweg naar de Tunesische grens zijn naar eigen zeggen in handen van de rebellen. Op de luchthaven van Tripoli zijn twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen gesignaleerd. Het is onduidelijk waarom de toestellen in Libië zijn. Er wordt al langer gespeculeerd over een vlucht van Gadhafi naar een ander land.

Update 2.49 uur:
De rebellen in Libië hebben in de hoofdstad Tripoli het gebouw van de staatsradio in handen gekregen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag. Eerder meldde de Libische staatstelevisie dat haar uitzendingen verstoord werden, waardoor alleen opgenomen programma's konden worden uitgezonden.

 

Voor nu stoppen wij met het live nieuws. Bij Sky News en Al Jazeera is het laatste nieuws te volgen. Morgenochtend is het laatste nieuws over  Libië uiteraard weer te lezen hier op FOK!

Op deze site zijn foto's te vinden die de gebeurtenissen in Libië goed weergeven. Livebeeld van Sky News is hier te zien. Het vorige bericht over de val van het regime is hier te vinden.

'Hoofdstad Libië vrijwel in handen rebellen'
'Hoofdstad Libië vrijwel in handen rebellen' (Foto: ANP)