Curaçao wil gevangenen terugsturen naar Bonaire

Nu Bonaire een Nederlandse gemeente is, moeten de eigen gevangenen ook daar worden opgesloten. Dat zegt de Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe maandag in de Volkskrant. Hij dreigt de 22 gevangenen 'elk moment met een enkeltje op het vliegtuig te zetten'.

Toen de Antillen nog één land waren, zijn gevangen uit Bonaire opgesloten in een gevangenis op Curaçao. Bonaire had toen namelijk nog geen gevangenis die geschikt was om zware criminelen in op te sluiten. Sinds oktober vorig jaar is Curaçao een zelfstandig land en Bonaire een gemeente van Nederland. Ook is de gevangenis op Bonaire gerenoveerd en aangepast. Wilsoe vindt dat Nederland dus zijn eigen gevangenen moet opvangen. De rechten van de gevangenen worden volgens de minister geschonden omdat het voor hun familie lastig is hen te bezoeken. Een gevangene zou al met een hongerstaking hebben gedreigd als hij niet snel wordt overgeplaatst.

De kwestie zou al enige tijd geleden zijn voorgelegd aan minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft volgens de krant nog niet gereageerd.