FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 augustus 2011

Tractorbestuurder (68) dood na ongeluk

Een 68-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijen is zondag om het leven gekomen nadat hij met zijn tractor van de weg raakte. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 15.00 uur op de Hoekseweg toen de man door nog onbekende reden de sloot in reed. Het slachtoffer werd uit zijn cabine geslingerd en kwam onder het voertuig terecht. Een kraanwagen kwam te laat om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

Basketballers onderuit tegen Oostenrijk

De Nederlandse basketballers hebben hun tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie voor 2013 verloren. In Oostenrijk verloor de ploeg van bondscoach Gadi Kedar met 77-76. Drie dagen geleden werd er tegen Luxemburg nog met 96-54 gewonnen.

Halverwege had Oranje, dat uitkomt in de B-divisie, nog een voorsprong van 40-38. In de tweede helft slaagde het er echter niet in deze vast te houden.

Drinkwater Zeist weer veilig

Het drinkwater in Zeist kan weer zonder problemen worden gedronken. Het advies aan bewoners van een bejaardentehuis en enkele woningen in de Utrechtse plaats om het water voor consumptie drie minuten te koken is ingetrokken. Dat meldt waterleidingbedrijf Vitens zondag. Het drinkwaterkookadvies gold sinds maandag.

Het advies werd die dag afgegeven toen in het water een zogeheten indicatiebacterie werd aangetroffen. Het ongekookt drinken van het water zou kunnen leiden tot maag- en darmklachten. Het advies gold voor het bejaardentehuis en woningen aan de Driebergseweg en de Laan van Rijnwijk.

Noorwegen herdenkt slachtoffers aanslagen

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft de Noorse bevolking zondag, tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de bloedige aanslagen die het land een maand geleden troffen, opgeroepen op elkaar te letten. De Noren moeten waken voor intolerantie.

"We hebben jullie nodig. Het maakt niet uit waar je woont, het maakt niet uit in welke god je gelooft, iedereen kan verantwoordelijkheid nemen en de vrijheid bewaken", aldus Stoltenberg.

De premier voegde daaraan toe dat 'we samen een onbreekbare keten van zorg, democratie en veiligheid zijn - dat is onze bescherming tegen geweld'. "Vandaag wordt de tijd stilgezet om de doden te herdenken. We doen dit als een natie. Elke kaars heeft warmte geboden, elke gedachte heeft troost gegeven, elke roos heeft hoop gegeven. We zijn een klein land, maar een groot volk." Stoltenberg kreeg een staande ovatie van de 6700 aanwezigen.

Ook de Noorse koning Harald zei mee te voelen met de pijn die iedereen in Noorwegen ervaart, maar ook te geloven dat Noorwegen deze pijn te boven kan komen. "Ik ben er zeker van dat we ons vermogen om veilig en in vrijheid in ons land te leven kunnen behouden", zei hij.

Bij de dienst, die plaatsvond in de Spektrum Arena in Oslo, waren de nabestaanden van de 77 dodelijke slachtoffers en overlevenden aanwezig. Ook buitenlandse politici woonden de ceremonie bij. De Nederlandse ambassadeur in Noorwegen, Richard van Rijssen, was een van de aanwezigen.

Tijdens de ceremonie vonden optredens plaats van bekende Noorse artiesten, onder meer van popgroep A-ha, en het Noors Radio-orkest.

Anders Behring Breivik (32) heeft bekend dat hij het bloedbad op het eiland Utøya heeft aangericht en 69 mensen heeft doodgeschoten. Ook bekende hij de bomaanslag in de hoofdstad Oslo, die aan acht mensen het leven kostte, te hebben gepleegd. Met zijn daden wilde hij naar eigen zeggen voorkomen dat Noorwegen en Europa ten onder gaan aan islamisering en multiculturalisme.

Zaterdag keerden overlevenden van het bloedbad op Utøya terug naar het Noorse eilandje. Zo'n duizend overlevenden en hun familieleden werden door politie en medische hulpverleners begeleid bij hun rondgang over het eiland.

Met de herdenkingsdienst van zondag kwam een maand van rouw ten einde.


Noorwegen herdenkt slachtoffers aanslagen (Foto: Novum)

Djokovic: "Deelname US Open niet in gevaar"

Tennisser Novak Djokovic moest vandaag in de finale van het ATP-toernooi in Cincinnati opgeven tegen Andy Murray. De nummer één van de wereld klaagde over vermoeidheid en een pijnlijke schouder. Met het oog op de komende US Open wilde hij daarom geen risico nemen en gaf bij een 6-4 en 3-0 achterstand op.

"Ik heb dit jaar al zoveel wedstrijden gespeeld. Ik kon door de pijn aan mijn schouder niet goed serveren. Ik wil niet zeggen dat ik had gewonnen als ik 100 procent fit was geweest, want Andy is een goede tennisser. Maar we hadden dan wel een echte wedstrijd gezien," zei Djokovic die pas zijn tweede partij van het jaar verloor. De Serviër denkt dat hij op de US Open weer voluit kan spelen. "Ik ben vol vertrouwen dat ik op tijd hersteld ben."

Murray boekte vandaag in Cincinnati pas zijn tweede zege van het seizoen. De Brit was eerder op Queen's succesvol. Hij stapte in de Verenigde Staten niet met een lekker gevoel van de baan. "Dit is niet de manier waarop ik het wilde. Het is mooi om te winnen, maar ik versla hem liever over drie weken."

Dubbele vliegtuigcrash Polen eist zes levens

Bij twee vliegtuigongelukken in Polen zijn zondag zes mensen om het leven gekomen. De vliegtuigen stortten binnen een half uur beide neer in het zuiden van het land.

Het eerste vliegtuig, een klein toestel met twee inzittenden, stortte neer in Witowice Dolne, een dorp nabij de stad Nowy Sacz. De inzittenden waren overdag bij een feest op een vliegclub geweest en waren op weg naar huis.

Een half uur later boorde een tweede vliegtuig met vier mensen aan boord zich in een huis in Krakau. De 45-jarige piloot en drie kinderen waren op slag dood. Het huis vloog in brand na de crash, maar geen van de bewoners raakte gewond.

Zeiljacht gezonken na aanvaring met Duits schip

Op het IJsselmeer is zondagmiddag een zeiljacht gezonken na een aanvaring met een Duits binnenvaartschip. De drie opvarenden konden uit het water worden gehaald, meldt kustwachtcentrum KNRM.

Het ongeluk vond rond 14.40 uur plaats. Een van de slachtoffers is uit voorzorg naar een ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Hij had teveel water binnengekregen. Het jacht is afgeboeid en wordt komende week geborgen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring.

In totaal moest de kustwacht dit weekeinde 22 keer hulp verlenen aan recreatievaarders. Het betrof vooral jachten die aan de grond waren gelopen of motorproblemen hadden.

Hamas biedt IsraŽl wapenstilstand aan

De Palestijnse radicaalislamitische beweging Hamas heeft Israël een wapenstilstand aangeboden. Mocht Israël op het voorstel ingaan, dan kan het staakt-het-vuren zondagavond nog ingaan. Dat heeft Hamas laten weten.

Alle Palestijnse facties zouden bereid zijn te stoppen met het afschieten van raketten, als Israël ophoudt met de luchtaanvallen.

Sinds donderdag beschieten Israël en de Palestijnen elkaar. Daardoor kwamen vijftien Palestijnen en één Israëli om.

Hamas biedt Israël wapenstilstand aan
Hamas biedt Israël wapenstilstand aan (Foto: ANP)

Kim Jong Il bezoekt Russische energiecentrale

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft zondag een bezoek gebracht aan een Russische waterkrachtcentrale. Het is het eerste bezoek van Kim aan Rusland, een bondgenoot ten tijde van de Koude Oorlog, in negen jaar.

Kim is op uitnodiging van de Russische president Dmitri Medvedev in Rusland. De Noord-Koreaanse leider maakt een rondreis door het oosten van Rusland. Hij arriveerde zaterdag in het land en naar verwachting heeft hij later deze week een onderhoud met Medvedev. Onderwerp van gesprek is onder andere nucleaire ontwapening.

De waterkrachtcentrale die Kim bezocht ligt in Boereja in de provincie Amoer. De trein waarmee Kim altijd reist stopte op het kleine station van Boereja. De Noord-Koreaanse leider werd vervolgens met een gepantserde Mercedes naar de centrale gebracht. Hij kreeg er een rondleiding en bekeek een film. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft Rusland voorgesteld de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt via Noord-Korea naar Zuid-Korea te transporteren.

Kim zei blij te zijn de prestaties van het Russische volk in ogenschouw te nemen. Hij bedankte de Russen voor het hartelijke welkom, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Later zondag vertrok de trein van Kim vanuit Amoer naar Oelan Oede, de hoofdstad van de provincie Boerjatië. Daar heeft Kim op een legerbasis een bespreking met Medvedev.

Noord-Korea is erop gebrand het overleg rond zijn omstreden atoomprogramma te hervatten. Vorige maand deed een hoge delegatie uit Pyongyang New York aan om nieuw leven te blazen in het Zeslandenoverleg, dat in december 2008 spaak liep. Eerder spraken gezanten uit Noord- en Zuid-Korea al in Indonesië.


Kim Jong Il bezoekt Russische energiecentrale (Foto: Novum)

Elf krakers opgepakt bij ontruiming Deventer

De politie heeft zondag een gekraakt oud gebouw van het Geertruidenziekenhuis in Deventer ontruimd. Er zijn elf mensen aangehouden, meldt de politie.

De groep had het pand zondagmiddag gekraakt. Door middel van het overhandigen van een brief lieten zij de politie weten dat zij het gebouw waren binnengedrongen. De ontruiming, die vijf uur later volgde, verliep rustig. De elf arrestanten zijn verhoord en krijgen een proces-verbaal mee. De beheerder van het pand heeft aangifte gedaan van vernieling.

Veel kritiek op planning Champions Trophy 2012

De tophockeylanden zijn allerminst blij met planning van de Champions Trophy van 2012. Het mannentoernooi staat gepland voor juni 2012 in Australië, slechts een maand voor de start van de Olympische Spelen van Londen.

"Als dat toernooi doorgaat, sturen we een jeugdteam", liet bondscoach Paul van Ass vandaag weten. Een maand voor de Spelen zouden veel landen geen trek hebben in een lange reis en een zwaar evenement. Het is nog niet bekend of de internationale hockeyfederatie (FIH) zal overwegen het evenement te verplaatsen.

Bayern-spits Olic weer lang uit de roulatie

Ivica Olic blijft achtervolgd worden door fysiek ongemak. De 31-jarige Kroaat kwam gisteren in aanraking met HSV-verdediger Jeffrey Bruma en liep daarbij een heupblessure op. Olic staat nu zes tot acht weken aan de kant, meldt zijn werkgever Bayern München.

De nieuwe kwetsuur is een flinke streep door de rekening van Olic, die juist net hersteld was van een zware knieblessure. De 74-voudig international maakte vorige week tegen Wolfsburg zijn eerste minuten voor Bayern sinds 26 oktober vorig jaar.

"Dit is een ramp", reageert Olic teleurgesteld. "Ik had me er zo op verheugd weer te kunnen spelen. Maar zo is professionele sport." Olic liep de blessure uitgerekend tegen zijn oude club op. De aanvaller stond tussen 2006 en 2009 onder contract bij HSV, waarna hij overstapte naar de Rekordmeister.

PSV deed bod op Matavz

PSV heeft tevergeefs een bod gedaan op Tim Matavz, aanvaller van FC Groningen. Hans Nijland, directeur van de Groningers, liet aan RTV Noord weten dat het een 'keurig bod' was, maar voegde daar ook aan toe dat men niet heeft toegehapt.

Nijland sprak gisteravond met een aantal vertegenwoordigers van PSV. "Ik heb begrepen dat Tim een langdurig contract kon tekenen bij PSV," aldus de preses. "Maar ondanks dat PSV uiterst netjes heeft gehandeld, zijn wij niet op het bod ingegaan. Nogmaals, we hoeven Matavz niet zo nodig te verkopen. Zeker niet nu de sluiting van de transfermarkt (1 september, red) met rasse schreden nadert."

Mocht Matavz nog voor het sluiten van de transfermarkt vertrekken, dan heeft FC Groningen zijn zijn vervanger al op de korrel, namelijk de Uruguayaan David Texeira. Toch is het nog maar de vraag of deze eventuele transfer van de 20-jarige spits van Defensor Sporting op korte termijn afgerond kan worden.

"En dan is ook nog niet gezegd dat Texeira meteen het niveau van Matavz heeft. En onze ambitie is wel om Europees voetbal te halen dit seizoen. Met het verkopen van Matavz zouden we ons elftal behoorlijk verzwakken. Dat doen we niet zomaar," lichtte Nijland toe.

Tot slot liet Nijland weten dat Matavz begrip heeft voor het afwijzen van het bod van PSV. Ook de zaakwaarnemer van de Sloveen, Henk van Ginkel, beaamde dit. "Welke club er ook komt voor hem, Tim weet dat die club er eerst met FC Groningen uit zal moeten komen", zei hij.

Van Ginkel verwacht overigens niet dat PSV nog een tweede bod zal doen. Over de hoogte van het eerste bod werden overigens geen mededelingen gedaan.

'Assassin Creed voor PSVita heet Virtues'

Ubisoft had al aangekondigd dat er een exclusieve Assassin's Creed-titel naar de PlayStation Vita zou komen, maar het lijkt er nu op dat we ook de titel weten. Een medewerker van Ubisoft heeft onderstaande twee foto's op het internet gelekt, waarin een personage dat lijkt op Altaïr is te zien en de naam van de game, Assassin's Creed Virtues.

Uiteraard blijft dit een gerucht en is het wachten op de officiële aankondiging van Ubisoft, maar het zou zomaar kunnen dat dit de nieuwste telg in de Assassin's Creed-serie is.

as

ac

Overeenkomst Valencia en Chelsea over Mata

Valencia en Chelsea hebben een akkoord bereikt over de overgang van Juan Mata naar Engeland. Dat meldt de Spaanse voetbalclub vandaag. De 23-jarige aanvaller moet nog wel medisch gekeurd worden. Details over de transfersom zijn niet vrijgegeven, maar Engelse media meldden dat het om een bedrag van dertig miljoen euro gaat.

De verkoop van Mata past in het transferbeleid van Valencia van de laatste jaren. In verband met financiële problemen is de club genoodzaakt haar beste spelers te verkopen. Zo vertrok David Silva naar Chelsea, David Villa naar Barcelona en Raul Albiol naar Real Madrid.

Valencia nam Mata in de zomer van 2007 over van Real Madrid. In vier seizoenen kwam de twaalfvoudig international tot 129 competitiewedstrijden en 33 doelpunten. Mata maakte deel uit van het Spaanse nationale team dat vorig jaar wereldkampioen werd in Zuid-Afrika. Afgelopen zomer was Mata aanvoerder van het Spaans elftal onder 21 dat het EK won.


Overeenkomst Valencia en Chelsea over Mata (Foto: Novum)

Squashers starten goed op WK

De Nederlandse squashers zijn goed begonnen aan het WK voor landenteams in het Duitse Paderborn. Vandaag werd met 3-0 gewonnen van Zuid-Korea.

Kopman Laurens Jan Anjema sloeg Nyeon Ho Lee van de baan (11-2, 11-8 en 11-1). Dylan Bennett was te sterk voor Lee Soung Taek: 11-7, 11-5, 9-11 en 11-6. Piedro Schweertman tenslotte was Lee Seung Joan met 11-4, 11-8 en 11-6 de baas.

Morgen moeten de Nederlandse squashers het opnemen tegen Frankrijk.

Bosz: "Kan goed leven met dit gelijkspel"

Peter Bosz, coach van Heracles Almelo, speelde met zijn ploeg gelijk tegen Feyenoord (1-1). De voormalige technisch directeur van de laatstgenoemde kon daarmee leven.

"We hebben 75 minuten lang prima", zo meldde Bosz na afloop van het duel op de persconferentie. De coach liet weten dat de zorgen in de slotfase van de wedstrijd wel enigszins toe begonnen te nemen. Vanuit Feyenoord kwam gestaag steeds meer dreiging.

"Pas in de slotfase kwamen we een beetje in de problemen. Je kon merken dat een aantal spelers er door de inspanningen en het warme weer flink doorheen zat. Daarom kan ik goed leven met dit gelijkspel, want Feyenoord was het laatste kwartier best gevaarlijk."

Na ruim een uur spelen bracht Glynor Plet de Heraclieden op voorsprong. Een kwartier later kwamen de Feyenoorders echter weer op gelijke hoogte. Het was Guyon Fernandez die ervoor zorgde dat de Rotterdammers een punt mee konden terugnemen naar huis.

Bavaria City Racing rustig verlopen

De zevende editie van het race-evenement Bavaria City Racing in Rotterdam is zondag rustig en sfeervol verlopen. Er deden zich geen grote problemen voor, meldt de politie. Een tiental mensen werd aangehouden voor onder meer baldadigheid en rijden onder invloed.

Na een aantal regenachtige edities konden de toeschouwers dit jaar rekenen op een zonovergoten dag. Volgens de organisatie trok het evenement dit jaar zo'n 600.000 autoliefhebbers naar de stad.

Lowlands bundelt steunbetuigingen Pukkelpop in boek

De speciale muur waar bezoekers van Lowlands berichtjes over Pukkelpop achterlaten, is weer verdwenen. De vele briefjes zijn in veiligheid gebracht voor regenbuien, legt een medewerker van het festival uit. Het plan is de steunbetuigingen te bundelen in een boek.

De muur met 'postings' voor Pukkelpop ontstond zaterdag spontaan. Steeds meer Lowlandsbezoekers lieten een berichtje achter voor de slachtoffers en nabestaanden van het drama op het Belgische festival dat donderdag werd overrompeld door noodweer. Door de harde wind en regen werden tenten en bomen omver geblazen. Vijf doden en 150 gewonden, van wie tien zwaargewonden, waren het gevolg.

De briefjes van Lowlandsbezoekers werden zondagochtend weer opgeruimd. De festivalorganisatie heeft alle steunbetuigingen bewaard en gaat ze bundelen in een boek. Wanneer dat wordt overhandigd aan de organisatie van Pukkelpop, is niet bekend.

Lowlands krijgt zondagavond mogelijk ook te maken met zwaar weer. Het festival treft voorzorgsmaatregelen door bezoekers te waarschuwen, decorstukken alvast af te breken en tenten nog eens extra vast te zetten.

Cillessen: "Ik kan knop goed omzetten"

Jasper Cillessen is nog niet bezig met een eventuele transfer naar Ajax. De doelman van N.E.C. Nijmegen wordt nadrukkelijk gevolgd vanuit Amsterdam.

Cillessen verloor vanmiddag met N.E.C. van AZ (4-0) en maakte niet altijd een zekere indruk in het doel van de Nijmegenaren. Dat komt volgens de 22-jarige doelman niet door de interesse van Ajax, want de jonge keeper focust zich nog altijd volledig op N.E.C. "Ik kan de knop goed omzetten."

"Met mijn zaakwaarnemer heb ik afgesproken dat ik het hoor als de clubs definitief akkoord zijn. Tot die tijd hoef ik niet alles te weten", zei Cillessen tegen NUSport. De neo-international moet bij Ajax de concurrentie aangaan met Kenneth Vermeer na het vertrek van Maarten Stekelenburg.

Cillessen wacht rustig af hoe de onderhandelingen aflopen en was dan ook teleurgesteld over de nederlaag van N.E.C. tegen AZ. "Voor rust waren we de bovenliggende partij. Maar in de tweede helft was het een ander verhaal. Na de rode kaart voor Pavel Cmovs was het gedaan voor ons."


Cillessen: "Ik kan knop goed omzetten" (Foto: Pro Shots)

[EK] Caldas: "Toeschouwer in eigen wedstrijd"

Bondscoach Max Caldas kon na afloop van de 1-0 nederlaag tegen Spanje alleen maar concluderen dat de Oranjevrouwen het zelf hadden laten liggen. "We waren te afwachtend," aldus Caldas.

"De warming-up was al slap," vertelde de bondscoach na afloop rustig. "Dat was al een voorteken. Ik hoopte dat we er in de wedstrijd wel zouden staan, maar dat was dus niet zo. Ook na die goal van Spanje waren we nog niet wakker. Wij willen altijd initiatief nemen, maar dat hebben we vandaag niet gedaan."

"Ik had het idee dat iedereen in het veld dacht dat de ander het wel op zou knappen. We waren toeschouwers in onze eigen wedstrijd en we waren niet in staat dat te veranderen."

Daarmee doelde Caldas vooral op de inspiratieloze eerste helft. In de tweede helft hadden de Oranjevrouwen Spanje wel een tijdje bij de keel, maar vergaten ze de gelijkmaker te maken. Caldas: "We hebben hard gewerkt, niet slim gewerkt."

Complimenten voor Spanje waren er ook. "Spanje heeft het gewoon goed gedaan. Eén kans, één goal en daarna hebben ze goed verdedigd. Ze gooiden zich steeds met zijn tienen voor de bal. Daarom werd het voor ons heel lastig om te scoren."

Maar gelukkig zag de keuzeheer de toekomst na dit verlies nog steeds zonnig in. "Dit was een slechte wedstrijd, maar misschien komt die ons helemaal niet zo slecht uit. Het is een soort koude douche. We zijn weer helemaal wakker en doen nog volop mee om de prijzen."

"Vuelta minst leuke grote wielerronde"

De users van FOK!sport zijn van mening dat de Vuelta à España, die gisteren van start is gegaan, de minst leuke van de drie grote rondes is. 102 van de 249 stemmers (41%) is van mening dat zowel de Tour de France als de Giro d'Italia een leukere wielerronde is dan de Spaanse rittenkoers.

User EricOscuro vind dat het mooie eigenlijk al is geweest. "Het is een beetje mosterd na de maaltijd," zei hij in een reactie. "In de Giro en de Tour de France komen de talenten bovendrijven. Maar de Vuelta wordt na de tour verreden en de tijd dat de renners hun faam willen verzilveren. De Vuelta is een tour van de beloften die eerder "net niet" waren, en degenen die nog iets recht te zetten hadden."

Slechts 14 users (5,6%) vind de Vuelta de mooiste ronde, terwijl evenveel users alleen de Giro leuker vind dan de Spaanse koers. FOK!sportuser KlapMongeaul vind de Vuelta 'ondergewaardeerd'.

Liefst 62 stemmers (24,9%) vind de Vuelta helemaal niks. De overige 57 users (22,9%) vindt alleen de Tour de France beter.

Verbeek: "Heel tevreden met Altidore"

AZ-coach Gertjan Verbeek zag dat zijn ploeg met 4-0 te sterk was voor N.E.C. Nijmegen. De oefenmeester was dan ook erg tevreden met het resultaat.

Verbeek zag dat zijn spelers het in de beginfase erg moeilijk hadden tegen de Nijmegenaren. "Ik was zeer tevreden hoe het team zich herstelde na een moeilijke openingsfase", zo verklaarde de oefenmeester na afloop van het duel tegenover NOS Langs de Lijn.

"Het was een terechte en goede overwinning", zo concludeerde Verbeek uiteindelijk over het duel. De coach is ook uitermate tevreden over de prestaties van de Amerikaanse spits Jozy Altidore, alhoewel Verbeek aangeeft dat de spits conditioneel nog niet sterk genoeg is om een basisplaats te veroveren.

"We zijn heel tevreden met Altidore, al wisten we natuurlijk dat hij goed kan voetballen. Je zoekt wel naar vastigheden, maar Jozy kan nog niet in de basis spelen", zo meldt Verbeek over de Amerikaanse aanvaller.

Eto'o alsnog naar Anzhi

Samuel Eto'o zal Internazionale toch gaan verruilen voor Anzhi Makhachkala. In de afgelopen dagen leek een transfer van de aanvaller naar de Russische club af te ketsen, maar volgens het persbureau AFP is er nu toch een akkoord. De Kameroener zal in Dagestan voor drie seizoenen tekenen en twintig miljoen euro per jaar opstrijken.

Naar verluidt ontvangt Inter 25 miljoen euro plus de nodige bonussen voor Eto'o. De spits zal in een elftal komen te spelen met onder meer Mbark Boussoufa, Yuri Zhirkov, Roberto Carlos en oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák. De keuring moet nog wel plaatsvinden.

Hierdoor zal Wesley Sneijder naar alle waarschijnlijkheid deze zomer niet vertrekken uit Milaan, omdat voorzitter Massimo Moratti maar een van beide sterspelers wilde laten gaan.

Murray wint Cincinnati na opgave Djokovic

Andy Murray heeft het ATP Masters Series toernooi van Cincinnati gewonnen. De Brit zag zijn opponent Novak Djokovic in de finale opgeven bij een 6-4 en 3-0 stand. Het was pas de tweede nederlaag van Djokovic in 2011.

Djokovic klaagde de hele week al over vermoeidheid en een pijnlijke schouder. Tijdens de partij was duidelijk te merken dat de Servische nummer één van de wereld niet in orde was. Desondanks kon hij nog redelijk bijblijven. Bij een break achterstand in de tweede set vond hij het mooi geweest en gaf hij op.


Andy Murray wint Cincinnati. (Foto: Pro Shots)

[EK] Hockeyvrouwen verrassend onderuit

De Nederkandse hockeyvrouwen hebben hun tweede groepswedstrijd op het EK verloren. Spanje won verrassend met 1-0.

Voor rust wist Oranje weinig te kansen te creëren. Daarnaast liet het verdedigend nog wel eens een steekje vallen. De voorsprong van Spanje was verrassend maar niet onverdiend.

Na rust voerde Nederland de druk op en werd het Spaanse doel uit alle hoeken onder vuur genomen. Lopez keepte echter goed en ook de lat zat Oranje in de weg. In de slotfase mistte Agliotti een enorme kans en ook keerde doelvrouw Lopez een strafcorner van Paumen.


Rocio Ybarra (Spanje) in duel met Lidewij Welten (Foto: Pro Shots)

De Boer: "Dit zijn hele dure punten"

Ajax-coach Frank de Boer is zeer ontevreden over het puntenverlies tegen VVV-Venlo (2-2). De Boer is vooral ontstemd over de slappe instelling aan het begin van de eerste helft.

"Dit is erg moeilijk uit te leggen. Je weet dat VVV agressief wit beginnen, omdat ze weten dat wij meer kwaliteiten hebben. Als je dan slap begint, dan is dat als coach moeilijk te begrijpen. Je verwacht dan ook niet dat je ook de tweede helft zo slap begint. Dit zijn natuurlijk hele dure punten", aldus De Boer tegenover NOS Langs de Lijn.

"We hebben genoeg kansen gecreëerd. We hebben ook een hele sterke Dennis Gentenaar gezien. Een doelpunt van Sightórsson telde ik al, maar toen verrichte Gentenaar die redding", zo vervolgde De Boer. Gentenaar, die in het verleden al bij Ajax onder contract stond, wordt gevolgd door de Amsterdammers. Ajax wil de keeper wellicht overnemen als Jasper Cillisen bij N.E.C. Nijmegen blijft.

Vooralsnog heeft de landskampioen het lastig in uitwedstrijden. Tegen De Graafschap hadden de Ajacieden het aanvankelijk moeilijk en ook bij VVV verliep het duel stroef. Toch maakt De Boer zich hierover geen zorgen. "Je weet dat het uit lastiger is dan uit. We raken daarvan niet in paniek, maar je moet geen punten morsen bij VVV."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 3

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de derde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Borussia Mönchengladbach VFL Wolfsburg 4-1
Borussia Dortmund 1.FC Nürnberg 2-0
Bayern München Hamburger SV 5-0
Werder Bremen SC Freiburg 5-3
VFB Stuttgart Bayer Leverkusen 0-1
FC Augsburg 1899 Hoffenheim 0-2
1.FC Köln FC Kaiserslautern 1-1
FSV Mainz 05 FC Schalke 04 2-4
Hannover 96 Hertha BSC 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Borussia Mönchengladbach 3 2 1 0 7 6-2
2 Hannover 96 3 2 1 0 7 5-3
3 Bayern München 3 2 0 1 6 6-1
4 FC Schalke 04 3 2 0 1 6 9-6
5 Werder Bremen 3 2 0 1 6 7-4
6 Borussia Dortmund 3 2 0 1 6 5-2
7 1899 Hoffenheim 3 2 0 1 6 4-2
8 FSV Mainz 05 3 2 0 1 6 6-5
9 Bayer Leverkusen 3 2 0 1 6 2-2
10 VFB Stuttgart 3 1 1 1 4 4-2
11 VFL Wolfsburg 3 1 0 2 3 4-5
12 1.FC Nürnberg 3 1 0 2 3 2-4
13 Hertha BSC 3 0 2 1 2 3-4
14 FC Augsburg 3 0 2 1 2 3-5
15 FC Kaiserslautern 3 0 2 1 2 2-4
16 SC Freiburg 3 0 1 2 1 6-9
17 Hamburger SV 3 0 1 2 1 3-10
18 1.FC Köln 3 0 1 2 1 2-9

Topscorers:

# speler club goals
1 Huntelaar Schalke 04 4
1 Papiss Cissé SC Freiburg 4
3 Grosskreutz Borussia Dortmund 3
3 Mölders FC Augsburg 3
3 Salihovic 1899 Hoffenheim 3

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 26 aug, 20:30 Hertha BSC VFB Stuttgart
za 27 aug, 15:30 Hamburger SV 1.FC Köln
za 27 aug, 15:30 1.FC Nürnberg FC Augsburg
za 27 aug, 15:30 SC Freiburg VFL Wolfsburg
za 27 aug, 15:30 FC Kaiserslautern Bayern München
za 27 aug, 15:30 1899 Hoffenheim Werder Bremen
za 27 aug, 18:30 Bayer Leverkusen Borussia Dortmund
zo 28 aug, 15:30 Hannover 96 FSV Mainz 05
zo 28 aug, 17:30 FC Schalke 04 Borussia Mönchengladbach

Aboutaleb ziet niets in plan Opstelten

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) ziet niets in het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten om organisatoren van grote evenementen zelf te laten betalen voor politie-inzet. Dat blijkt uit een brief van Aboutaleb aan Opstelten.

Volgens Aboutaleb zijn verschillende taken van de politie in de afgelopen jaren al overgeheveld naar de organisatoren van evenementen. "Daarmee hebben zij de kosten voor het organiseren van een evenement al flink zien stijgen", schrijft hij. "Het is niet redelijk te veronderstellen dat met behulp van het wetsvoorstel er meer inkomsten via de organisator verkregen worden."

Aboutaleb onderschrijft dat de kosten voor optreden van de politie niet bij de organisator in rekening morgen worden gebracht. Handhaving van de openbare orde is een kerntaak van de overheid, vindt hij.


Aboutaleb ziet niets in plan Opstelten (Foto: Novum)

Fisher wint golftoernooi Celadna, Sluiter zestiende

Oliver Fisher heeft het golftoernooi in het Tsjechische Celadna op zijn naam geschreven. Het was voor de 22-jarige Engelsman zijn eerste zege op de Europese Tour. Door een ronde van 69 slagen (-3) kwam hij op een totaal van 275 slagen (-13) en bleef hiermee de Zweed Mikael Lundberg (-11) en de Paraguyaan Fabrizio Zanotti (-9) ruim voor.

Voor de Nederlander Tim Sluiter was er een gedeelde zestiende plaats weggelegd. Hij legde de laatste ronde af in 68 slagen (-4), waardoor zijn totaal uitkwam op 284 slagen (-4).

Uitslagen Eredivisie speelronde 3

Afgelopen weekend stond de derde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. FC Twente heeft nog altijd de volle score, na de 1-5 overwinning op SC Heerenveen. Feyenoord leed het eerste puntverlies van het seizoen. Op bezoek bij Heracles Almelo werd het 1-1. Ook Ajax verloor de eerste punten. In Venlo werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen VVV. Hieronde de uitslagen, stand en programma voor volgende week.

Vitesse heeft ook de tweede wedstrijd in de eigen Gelredome winnend afgesloten. Vorige wek won de ploeg van trainer John van den Brom nog met 4-0 van VVV-Venlo, afgelopen weekend werd FC Utrecht met 2-1 verslagen. Vitesse kwam op 1-0 dankzij Wilfried Bony. De spits benutte een penalty, nadat Alexander Buttner werd neergelegd. FC Utrecht kwam in de eerste de beste aanval via een treffer van Jacob Mulenga snel op gelijke hoogte. In de slotfase kreeg Utrecht-speler Nilsson rood en profiteerde Vitesse via opnieuw Bony optimaal. Hij speelde zich knap vrij en scoorde de bevrijdende 2-1.

NAC Breda heeft zaterdagavond in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Groningen. De uitploeg was voor rust de baas in Breda. Al snel kwam Groningen dankzij Bacuna, zijn derde treffer in drie duels, op 0-1. Op slag van rust kwam de ploeg van Pieter Huistra zelfs op 0-2. Erik Botteghin kon een schot van Tim Matavz nog van de lijn halen, maar op het schot van Petter Andersson had de defensie van NAC geen antwoord. Na rust kwam Alex Schalk bij NAC in het veld en na twee minuten scoorde hij meteen de aansluitingstreffer. Niet veel later was de stand gelijk. Anthony Lurlin scoorde de 2-2 en in deze stand zou geen verandering meer komen.

Na twee overwiningen op rij heeft Feyenoord op bezoek bij Heracles Almelo het eerste puntverlies geleden. Op het kunstgras in Almelo eindigde de wedstrijd in 1-1. De eerste helft ging gelijk op, maar Heracles was via een vrije trap van Willy Overtoom het dichtst bij een treffer. Na rust zette Heracles aan en kwam het via Armenteros bijna op voorsprong. Na een uur spelen viel Glynor Plet in en hij had slechts een minuutje nodig om de score te openen. Op aangeven van Overtoom scoorde hij de 1-0. Feyenoord ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en met succes. Nadat Ron Vlaar nog een grote kans miste, was Gyon Fernandez wel trefzeker. Na een goede actie van invaller Ruben Schaken kwam Fernandez tot scoren.


Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Roda JC Kerkrade RKC Waalwijk 0-2
Vitesse FC Utrecht 2-1
SC Heerenveen FC Twente 1-5
Excelsior De Graafschap 1-1
NAC Breda FC Groningen 2-2
Heracles Almelo Feyenoord 1-1
AZ NEC 4-0
VVV Venlo Ajax 2-2
ADO Den Haag PSV 0-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 3 3 0 0 9 8-1
2 Ajax 3 2 1 0 7 11-4
3 Feyenoord 3 2 1 0 7 6-1
4 Vitesse 3 2 1 0 7 6-1
5 AZ 3 2 0 1 6 7-3
6 PSV 3 2 0 1 6 5-3
7 Heracles Almelo 3 1 2 0 5 5-4
8 FC Groningen 3 1 1 1 4 7-6
9 RKC Waalwijk 3 1 1 1 4 4-3
10 NEC 3 1 1 1 4 4-6
11 Roda JC Kerkrade 3 1 0 2 3 2-6
12 FC Utrecht 3 0 2 1 2 3-4
13 De Graafschap 3 0 2 1 2 4-7
14 VVV Venlo 3 0 2 1 2 2-6
15 NAC Breda 3 0 1 2 1 3-5
16 Excelsior 3 0 1 2 1 1-5
17 ADO Den Haag 3 0 1 2 1 2-7
18 SC Heerenveen 3 0 1 2 1 4-12


Ahmed Musa (VVV-Venlo) was tweemaal trefzeker tegen Ajax (Foto: Pro Shots)

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Nederlander verdachte in Britse misbruikzaak

Een 66-jarige man uit Amsterdam is woensdag opgepakt op verdenking van het seksueel misbruiken van twee jongens op een Engelse kostschool. Dat melden verschillende Britse media. Groot-Brittannië heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Het misbruik zou in de jaren zeventig en tachtig plaatsgevonden hebben op een school in Great Finborough. De verdachte was daar destijds wiskundeleraar. Na beschuldigingen van twee voormalige leerlingen is de man woensdag op verzoek van de Engelse autoriteiten opgepakt.

Het is de derde arrestatie in de misbruikzaak. Vorig jaar werd het voormalige schoolhoofd veroordeeld tot 21 jaar cel. Hij had zich zeker aan vijftig kinderen vergrepen.

[Vuelta] Sutton kan het niet geloven

Christopher Sutton won vandaag de tweede etappe in de Ronde van Spanje. De Australische renner van Team Sky kon het na afloop niet geloven. "Dit is een droom die uitkomt."

Sutton bedankte na afloop zijn ploeggenoten die hem in de lastige slotfase heuvelop voorin het peloton wisten te houden. "We hebben geen echt treintje hier voor een massasprint, maar we hebben wel allemaal kracht”, aldus Sutton.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag werd de eerste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs afgewerkt. Titelkandidaat De Treffers liep direct tegen een verrassende nederlaag op. De Groesbekers gingen op eigen veld onderuit tegen Hollandia. Dorpsgenoot en aartsrivaal Achilles '29, vorige week winnaar van de Supercup bij de amateurs, maakte geen fout. Uit bij FC Hilversum werd met 1-3 gewonnen. De ontmoeting tussen de outsiders JVC Cuijk en AFC eindigde onbeslist.

De promovendi WKE en HSC '21 gaven direct een visitekaartje af. WKE won zaterdagavond al knap met 2-3 bij het Limburgse EVV. HSC '21 maakte vanmiddag in Den Haag korte metten met een andere promovendus, HBS. Het werd 0-6, waardoor HSC '21 de eerste koploper is.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
EVV WKE 2-3
HBS HSC '21 0-6
FC Hilversum Achilles '29 1-3
JVC Cuijk AFC 2-2
FC Lienden Quick '20 2-0
De Treffers Hollandia 1-2
UNA Haaglandia / Sir Winston 1-3
VVSB Argon 0-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 HSC '21 1 1 0 0 3 6-0
2 Achilles '29 1 1 0 0 3 3-1
3 Haaglandia / W. 1 1 0 0 3 3-1
4 FC Lienden 1 1 0 0 3 2-0
5 WKE 1 1 0 0 3 3-2
6 Hollandia 1 1 0 0 3 2-1
7 AFC 1 0 1 0 1 2-2
8 JVC Cuijk 1 0 1 0 1 2-2
9 Argon 1 0 1 0 1 0-0
10 VVSB 1 0 1 0 1 0-0
11 EVV 1 0 0 1 0 2-3
12 De Treffers 1 0 0 1 0 1-2
13 FC Hilversum 1 0 0 1 0 1-3
14 UNA 1 0 0 1 0 1-3
15 Quick '20 1 0 0 1 0 0-2
16 HBS 1 0 0 1 0 0-6

Uitslag ADO Den Haag - PSV

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV. Hieronder vind je de uitslag.

DO Den Haag

0 - 3

PSV


   21' Mertens
 24' Wijnaldum
 39' Toivonen
 
 Gele kaart: Verhoek, Immers, Leeuwin, Kum, Toornstra, (ADO Den Haag), Lens, Manolev, (PSV)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.710
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Leeuwin (Chery/72)
Kum
Lukík
Toornstra
Radosavljevic
Immers
Verhoek
v.Duinen (Mulders/46)
Vicento
  Isaksson
Manolev (Tamata/80)
Derijck
Bouma
Pieters
Wijnaldum
Toivonen
Strootman (Ojo/84)
Labyad (Hutchinson/69)
Lens
Mertens

Na wijkschool meer kans op werk of onderwijs

De proef met twee wijkscholen in Rotterdam lijkt succesvol als het gaat om het krijgen van werk of een opleiding. Jongeren die de wijkschool volgen, hebben een aanzienlijk grotere kans op vervolgonderwijs of het krijgen van een baan dan jongeren die een zogeheten re-integratietraject volgen.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de wijkscholen waar Rotterdam als eerste stad in Nederland ruim twee jaar geleden mee is begonnen.

Na wijkschool meer kans op werk of onderwijs
Na wijkschool meer kans op werk of onderwijs (Foto: ANP)

'Extreem weer lijkt mee te vallen'

Het aangekondigde extreme weer lijkt mee te vallen. Het KNMI kondigde voor Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel code oranje af, maar de onweersbuien blijven vooralsnog uit.

"Alle ingrediënten waren aanwezig voor noodweer, maar het wil niet echt lukken", zegt een woordvoerder van Weeronline. Alleen in Drenthe en Overijssel hebben zich enkele pittige onweersbuien gevormd.

Een buienlijn tussen Utrecht en Eindhoven trekt momenteel nog oostwaarts, maar ook daar zit geen extreem weer tussen. "Die buien kunnen nog actiever worden maar zoals het er nu uitziet, trekken die buien zonder veel problemen over."

Meteorologen verwachten dat tegen 19.30 uur de laatste buien naar Duitsland zijn verdwenen. Later op de avond worden nog enkele lichte regenbuien verwacht.

Brand op boot na opvissen oude fosforbom

Op een vissersboot in de haven van Oudeschild op Texel is zondag brand uitgebroken. Het vuur werd vermoedelijk veroorzaakt door een oude fosforbom, meldt de politie. De brandweer vond de bom toen zij het vuur blusten.

Volgens een politiewoordvoerder is de brand ontstaan nadat fosfor uit de bom lekte. De Explosieven Opruimingsdienst is ingeschakeld om het explosief te ontmantelen. De haven is afgezet.

Erwin Koeman is niet te benijden

Gisteravond zat ik de samenvattingen van de Eredivisie te kijken. Er waren geen heel interessante wedstrijden, en er gebeurde niets bijzonders. Totdat FC Utrecht-coach Erwin Koeman werd geïnterviewd voor de camera’s van de NOS. Hem werd gevraagd naar de komst van Rodney Sneijder van Ajax en of hij daar tevreden mee was. Tot mijn verbazing gaf hij aan daarover niet te zijn ingelicht en dat hij het daarbij wilde laten. Pardon? De trainer niet ingelicht over het aantrekken van een speler? Wat is dat voor een vreemde gang van zaken?

[Vuelta] Ritzege Sutton, Bennati nieuwe leider

De tweede etappe in de Ronde van Spanje, van La Nucía naar Playas de Orihuela over 174 kilometer, is gewonnen door Christopher Sutton. Sutton klopte de Spanjaard Vicente Reynes (Omega Pharma-Lotto) en de Duitser Marcel Kittel (Skil-Shimano) in de massasprint. De Italiaan Daniele Bennati (Leopard-Trek) nam de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang.

Vier renners, waaronder Paul Maertens van Rabobank, wisten uit het peloton te ontsnappen. Na 35 kilometer koersen hadden ze een voorsprong van ruim vijf minuten op het peloton. In het peloton was het Leopard-Trek dat de dans leidde. Zo'n 50 kilometervan de meet was de voorsprong nog maar drie minuten. Uit de kopgroep demarreerde vervolgens Adam Hansen. De andere drie leken het prima te vinden want niemand reed het gat dicht.

Zo'n 25 kilometer voor de finish werden de drie vluchters ingerekend door het peloton. Hansen had toen een voorsprong van veertig seconden. In het peloton waren het inmiddels de mannen van Mark Cavendish die volle bak op kop reden. Hansen wist niet vooruit te blijven en werd teruggepakt door het peloton.

De etappe mondde dus in een massasprint. Favorieten als Cavendish, Sagan en Boonen wachtten eiets te lang af waarrna Sutton als eerste pver de finish kwam ook tot zijn eigen verbazing.

Opnieuw voorwerp op A7 gelegd

Op de A7 tussen Abbekerk en Den Oever is zaterdag opnieuw een voorwerp op de rijbaan gelegd. Dit keer ging het om een plastic geit, meldt de politie zondag. De geit werd om 02.00 uur ontdekt ter hoogte van Abbekerk. Een voorbijganger kon het voorwerp van de weg halen voordat er ongelukken gebeurden.

Zaterdagmiddag ontdekte de politie op de Reigersweg, bij het busstation naast de A7, dreigende leuzen met betrekking tot de recente schietincidenten op de snelwegen rond Rotterdam en over de objecten die op de A7 zijn geplaatst. Een onbekende had de teksten er met graffiti opgespoten. De dader liet onder meer weten dat het incident niet de laatste keer was.

Op de A7 werden eerder dit jaar al tien voorwerpen midden op de weg gelegd. Eerder werden weggebruikers al opgeschrikt door een keramieken koe, een stoel, een televisie en enkele fietsen. Bij de incidenten bleef het bij materiële schade en raakte niemand gewond.

Op snelwegen in de regio Rotterdam zijn de afgelopen weken tientallen auto's beschoten, vermoedelijk met een luchtbuks. Daarbij sneuvelden diverse ruiten. Ook hier raakte niemand gewond.

De politie neemt beide zaken hoog op en heeft een onderzoek ingesteld. Mogelijk hebben beide incidenten met elkaar te maken.

Rome: Voormalige rechterhand Gadhafi overgelopen

De voormalige nummer 2 van het Libische regime, Abdel-Salam Jalloud, is Tripoli ontvlucht en heeft de wijk genomen naar Italië. Dat heeft de Italiaanse minister van defensie Ignazio La Russa zondag bevestigd na berichten in de media over de desertie van Jalloud. Vrijdag zeiden de Libische opstandelingen al dat Jalloud was overgelopen.

Volgens Italiaanse media is Jalloud eerst naar Tunesië gevlucht, vanwaar hij vervolgens op zaterdag de oversteek naar Italië maakte. Waar Jalloud zich op dit moment precies bevindt is niet bekendgemaakt.

Jalloud hielp de Libische leider Moammar Gadhafi in 1969 aan de macht na een coup. Hij heeft tientallen jaren de wereld over gereisd als vertegenwoordiger van de Libische regering. In de jaren negentig liep de relatie tussen Gadhafi en Jalloud een deuk op. Het paspoort van Jalloud werd daarop ingenomen.


Rome: voormalige rechterhand Gadhafi overgelopen (Foto: Novum)

[Bundesliga] Huntelaar helpt Schalke 04 langs Mainz

Schalke 04 heeft op bezoek bij FSV Mainz 05 een knappe zege geboekt. De ploeg stond bij rust nog achter met 2-0, maar mede dankzij een treffer van Klaas-Jan Huntelaar wonnen Die Königsblauen met 2-4.

Mainz kwam in de eerste helft het beste uit de startblokken. Na een kwartier spelen stond de ploeg al met 2-0 voor. Andrees Ivanschitz en Elkin Soto wisten beiden Schalke-goalie Ralph Fährmann te passeren. Dit was tevens ook de ruststand.

Na rust, met Jefferson Farfan en het talent Julian Draxler als invallers aan de zijde van Schalke 04, was het beeld van de wedstrijd geheel omgedraaid. Na een uur spelen wist Huntelaar de aansluitingstreffer te scoren. Mainz had weinig meer in te brengen en zag Benedikt Höwedes namens Schalke zelfs de gelijkmaker scoren.

In de slotfase wist de ploeg uit Gelsenkirchen door een doelpunt van Joel Matip op voorsprong te komen. Christian Fuchs besliste het duel definitief door de 2-4 te maken.

Gewonden door aanrijding bus met tram

Door een aanrijding van een bus met een tram op het Mr. Visserplein in het centrum van Amsterdam zijn zondagmiddag drie mensen gewond geraakt. Dat meldde een woordvoerder van de politie. De gewonden zaten in de tram. Twee mensen moesten voor lichte verwondingen in het ziekenhuis worden behandeld.

Een bus van vervoersbedrijf GVB reed op het plein tegen de zijkant van de tram, ook van het GVB. De tram raakte daardoor uit de rails. In de bus zaten zes passagiers. Zij hielden er lichte schaafwonden aan over.

Man dood na aanrijding met eigen caravan

Een man uit Leersum is zaterdag om het leven gekomen nadat hij werd aangereden door zijn eigen caravan. De man kwam klem te zitten tussen de caravan en een lantaarnpaal nadat de wagen begon te rollen, meldt de politie.

Het slachtoffer probeerde met zijn vrouw de caravan op zijn oprit te zetten. Vermoedelijk ging het mis toen de caravan in beweging kwam door een helling, waarna hij bekneld kwam te zitten. De man raakte ernstig gewond en overleed later in een ziekenhuis.

Vijfde nationale titel voor Nummerdor/Schuil

Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben op het strand van Scheveningen voor de vijfde keer op rij de nationale titel beachvolleybal veroverd. Het tweetal was in de finale in twee sets te sterk voor Daan Spijkers en Emiel Boersma.

Aan de wedstrijd kwam abrupt een einde toen Boersma op wedstrijdpunt voor Nummerdor en Schuil uit woede een bal weggooide. Dit leverde hem een rode kaart op en het beslissende punt voor de tegenstanders. Boersma was het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter.

Bono naar ziekenhuis met pijn op de borst

U2-frontman Bono heeft een aantal uur van zijn vakantie door moeten brengen in een ziekenhuis. De Ierse rocker kreeg in Zuid-Frankrijk last van pijn op de borst en hartkloppingen en liet zich onderzoeken in een ziekenhuis in Monaco, schrijft de Ierse editie van The Independent.

"Ik heb begrepen dat hij is onderzocht door een toparts", vertelt een ingewijde aan de krant. "Alles gaat goed met hem, maar hij is wel enorm geschrokken." De artsen hebben de 51-jarige Bono op het hart gedrukt de komende tijd vooral veel rust te nemen. U2 rondde in juli de succesvolle tournee 360º af, waarvoor Bono met zijn band over de hele wereld trok.

Bono viert geregeld vakantie aan de Zuid-Franse kust, waar hij een tweede huis heeft. In zijn luxe onderkomen in Eze-sur-Mer, een dorpje voor rijken net over de grens met Monaco, nodigt hij geregeld sterren uit voor een feestje.

Meer dan honderd doden bij gevechten Zuid-Sudan

Bij aanvallen op acht dorpen in Zuid-Sudan zijn 125 mensen gedood en tweeduizend stuks vee gestolen. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Jonglei, Kuol Manyang Juuk, zaterdag gezegd. De dorpen werden verwoest toen strijders van de Murle-stam leden van de Lou-Nuer-stam aanvielen. De twee stammen raken geregeld met elkaar slaags om land en vee.

In juli werd Zuid-Sudan het jongste land ter wereld toen het zich afscheidde van het Arabische noorden. Zuid-Sudan is, na decennia van gevechten met het noorden, een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, met conflicten in negen van de tien staten.

Disney kondigt twee Pixar projecten aan

Disney heeft afgelopen zaterdag tijdens het D23 evenement in Anaheim twee Pixar films aangekondigt. De studio heeft geen vervolgen meer in de planning en keert terug naar absurde settings met twee films die voor 2013 en 2014 gepland staan.

De eerste is een project dat gaat over dinosaurussen. De film richt zich op de vraag 'wat als de welbekende meteoor de aarde had gemist?' en zal dino's laten zien die geëvolueerd zijn. De film, die voor de feestdagen van 2013 gepland staat, wordt geregisseerd door Pixar-veteraan Bob Peterson en geproduceerd door John Walker.

Het tweede project gaat over het menselijk brein. Pixar wil een film maken die laat zien hoe het er daar binnen aan toe gaat. Zegt Oscar-winnende regisseur Pete Docter (Up) over zijn nieuwe project; 'het is een plek waar we allemaal zijn geweest, maar nog nooit hebben gezien. Het gaat over hoe we dingen vergeten en sommige liedjes blijven hangen.' Het project staat voor de zomer van 2014 gepland.

Ondertussen draait Pixar's Cars 2 nog in de bioscopen en komt de 2012 première datum van de studio's nieuwste film Brave dichterbij. Later dat jaar zal de studio's laatst bekende vervolg, Monster Academy, te zien zijn.

Cornelissen wint ook kŁr op muziek

Adelinde Cornelissen en Parziv hebben na de GP Spécial ook de kür op muziek gewonnen bij het EK dressuur in Rotterdam. De combinatie scoorde een sterke 88,839%, wat ruim voldoende bleek voor een nieuwe titel.

De combinatie bleef de Brit Carl Hester met Uthophia (84,179%) bijna vijf procent voor, terwijl de Zweed Patrik Kittel met Scandic 83,429% scoorde en derde werd. Matthias Rath werd met het wonderpaarrd Totilas slechts vijfde met 81,696%.

Veel doden bij busongeluk Kenia

Bij een busongeluk in Kenia zijn zondag zeker 23 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Keniaanse politie bekendgemaakt. Zeker vijftien mensen raakten zwaargewond.

Volgens de politie gebeurde het ongeluk op ongeveer 140 kilometer ten oosten van de hoofdstad Nairobi. De chauffeur van de bus raakte de controle over het voertuig kwijt waarna het tegen een brugpijler knalde en op de rotsen terechtkwam. Vermoedelijk is de bestuurder van de bus in slaap gevallen.

De inzittenden van de bus waren op weg naar huis. Ze hadden eerder op de dag onderhandeld over een bruidsschat.

Verkeersongelukken komen regelmatig voor in Kenia en worden vaak toegeschreven aan roekeloos rijgedrag en de slechte staat van de wegen.

Uitslagen Eredivisie (21/08/2011)

Om 14:30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

AZ

4 - 0

N.E.C. Nijmegen

 54' Altidore
 64' Elm(pen)
 73' Altidore
 85' Moisander
   
 
 Gele kaart: , v. Eijden, Schöne, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: , Cmovs (63) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.589
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/74)
S.Poulsen
Wernbloom
Martens (Maher/46)
Elm
Benschop (Beerens/46)
Altidore
Holman
  Cillessen
Cmovs
v.Eijden (Loen/75)
Nuytinck
Amieux
v.d.Velden
Koolwijk
Schöne
George
Platje (Foor/78)
Nijland (Latupeirissa/66)


Altidore scoort voor AZ (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

2 - 2

AFC Ajax

 47' Musa
 60' Musa
   68' Janssen 
 69' Sigthórsson 
 
 Gele kaart: Linssen, (VVV-Venlo), Vertonghen, (AFC Ajax)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
De Regt
Mei
Yoshida
Emenike
Maguire
Meeuwis
Linssen (Kruysen/87)
Cullen
Uchebo (Wildschut/62)
Musa (Verbeek/82)
  Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind (Anita/66)
De Jong
Janssen
Eriksen
Sulejmani (Serero/62)
Sigthórsson
Boerrigter (Ebicilio/81)


Musa en Blind in actie (Foto: Pro Shots)

Boasson Hagen winnaar Cyclassics

Edvald Boasson Hagen is de winnaar geworden van de Vattenfall Cyclassics. De Noor van Team Sky was de snelste in de sprint van een uitgedund groepje. De tweede plaats ging naar Gerald Ciolek (Quick-Step), voor Borut Bozic (Vacansoleil).

Lars Bak, Pavel Brutt, Tomas de Gendt en Jan Barta waren de vroege vluchters in de koers. Brutt werd op 25 kilometer van de streep als laatste ingelopen na de derde passage van de Waseberg, waarna direct een nieuwe groep ontstond. Daarin zaten onder andere Maarten Tjallingii, Gerald Ciolek, Zdenek Stybar, Jurgen Roelandts, Marco Marcato en Björn Leukemans.

De groep kreeg al snel een halve minuut voorsprong, waarna Liquigas en Leopard-Trek besloten in de achtervolging te gaan. Na de laatste beklimming van de Waseberg werden ze ingelopen en was het peloton in twee stukken gebroken. In het tweede deel zat favoriet André Greipel, waarna Sky (Boasson Hagen) besloot door te rijden. Het verschil was ongeveer twintig seconden.

De tweede groep wist niet meer aan te sluiten. Tjallingii probeerde het nog in de slotkilometer, maar er werd toch gesprint om de zege. Het was Boasson hagen die de snelste was voor Gerald Ciolek en Borut Bozic.

Douglas wil niet naar Portugal

FC Twente-verdediger Douglas staat in de belangstelling van vele clubs, waaronder Sporting Portugal. De club uit Lissabon zou de Braziliaan graag willen halen, maar heeft zich nog niet in Enschede gemeld. Wat Douglas betreft hoeven ze ook niet voor hem aan te kloppen.

"Ik blijf liever bij FC Twente. Ik heb het hier goed naar mijn zin, ik ga alleen maar naar een club die beter is dan FC Twente en daarvan zijn er niet zo heel erg veel, zeker Sporting niet. Het is een mooie club, ik zou gevleid zijn door de interesse, maar het is niet meer de grote club die het ooit was," zei Douglas tegen NUsport. Overigens zal hij komende woensdag wel in Portugal spelen wanneer Twente het tegen Benfica opneemt voor een plaats in de Champions League.

De 23-jarige Douglas denkt begin september de Nederlandse nationaliteit aan te kunnen nemen. "Ik heb een Nederlandse vrouw, heb een kindje met haar, woon hier al lang hier en ben geslaagd voor de inburgeringcursus, dus het paspoort is een kwestie van tijd. Bondscoach Van Marwijk zei me een jaar geleden dat hij me zou oproepen als ik het paspoort kreeg en het goed bleef doen bij Twente, dus wie weet. Ik ben er klaar voor, hij kan me bellen."

Slachtoffer ongeval vliegveld Teuge overleden

De 36-jarige Apeldoorner die in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond raakte op vliegveld Teuge, is zondagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. De man viel van de trekhaak van een auto die over de taxibaan reed. Daarbij liep hij ernstig hoofdletsel op.

De Apeldoorner was rond middernacht na een feest op het terrein van het vliegveld met een aantal vrienden naar de landingsbaan gegaan. Een van de feestgangers, een 59-jarige man uit Den Haag, nam zijn auto mee en reed daarmee over de taxibaan naast de landingsbaan van het vliegveld toen het ongeluk gebeurde.

De bestuurder van de auto werd aangehouden, maar werd zaterdagmiddag vrijgelaten. Het ongeluk bleek niet aan hem te wijten. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.

De Jager: Als het moet, kan steunfonds groter

De omvang van het Europese steunfonds van 440 miljard euro kan worden verhoogd als daartoe aanleiding bestaat. Dat zegt Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zondag in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. In het vraaggesprek roept hij Duitsland op de poot stijf te houden en tegen de invoering van euro-obligaties te blijven.

De bewindsman laat zich in Der Spiegel niet vastpinnen op een specifiek bedrag. "440 miljard euro is geen klein bedrag, maar als het nodig is, valt over een verhoging te praten." Hij loopt niet warm voor de suggestie de omvang van het fonds te verdubbelen.

Eerder deze maand waarschuwde De Jager dat elke significante toename van het Europese steunfonds een risico was voor de kredietwaardigheid van landen die bijdragen aan het steunfonds, waaronder Nederland.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, moet wat De Jager betreft voet bij stuk houden als het gaat om de mogelijke invoering van Europese obligaties. De Duitse regering van Angela Merkel is daar een tegenstander van. Invoering zou ertoe leiden dat landen zoals Nederland en Duitsland een hogere rente moeten gaan betalen voor het geld dat ze op de kapitaalmarkten lenen.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteren werd de eerste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Liefst vijf van de acht ontmoetingen eindigden onbeslist. Opvallend was dat bij drie van deze wedstrijden pas in de slotfase de gelijkmaker op het bord kwam. Capelle werkte bij FC Lisse in de negentigste minuut een achterstand weg, Rijnsburgse Boys deed dit in de vierennegentigste minuut tegen HHC Hardenberg en Barendrecht kwam in extremis zelfs terug van een 1-3 achterstand tegen GVVV. In minuut 90 en 93 scoorden de Barendrechters nog.

De eerste koploper is SC Genemuiden, dat uit bij promovendus Noordwijk wist te winnen. Ook de titelfavorieten en aartsrivalen Spakenburg en IJsselmeervogels wonnen. Landskampioen IJsselmeervogels moest echter diep gaan voor de drie punten. Bij ARC werd met tien man een achterstand weggewerkt. In de blessuretijd grepen de Rooien zelfs nog de volle buit door een goal van ex-prof Ferdinand Katipana.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ARC IJsselmeervogels 2-3
Barendrecht GVVV 3-3
Harkemase Boys Katwijk 0-0
FC Lisse Capelle 2-2
Noordwijk SC Genemuiden 2-4
Rijnsburgse Boys HHC Hardenberg 2-2
Spakenburg Excelsior '31 2-1
SVZW Montfoort 1-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 SC Genemuiden 1 1 0 0 3 4-2
2 IJsselmeervogels 1 1 0 0 3 3-2
3 Spakenburg 1 1 0 0 3 2-1
4 Barendrecht 1 0 1 0 1 3-3
5 GVVV 1 0 1 0 1 3-3
6 Capelle 1 0 1 0 1 2-2
7 HHC Hardenberg 1 0 1 0 1 2-2
8 FC Lisse 1 0 1 0 1 2-2
9 Rijnsburgse Boys 1 0 1 0 1 2-2
10 Montfoort 1 0 1 0 1 1-1
11 SVZW 1 0 1 0 1 1-1
12 Harkemase Boys 1 0 1 0 1 0-0
13 Katwijk 1 0 1 0 1 0-0
14 ARC 1 0 0 1 0 2-3
15 Excelsior '31 1 0 0 1 0 1-2
16 Noordwijk 1 0 0 1 0 2-4

Maandag overleg over Spaanse staking

De Spaanse spelersvakbond en vertegenwoordigers van de Spaanse profliga LFP gaan maandag opnieuw om de tafel zitten. Er wordt daarbij een poging gedaan om de staking te beëindigen. Zaterdag spraken beide partijen ook al enige uren met elkaar en besloten ze tot een nieuw overleg.

De eerste speelronde, die dit weekeinde zou worden gespeeld, is in de twee hoogste divisies geschrapt. De spelers zijn in staking gegaan omdat ze onder meer meer garanties willen voor de betaling van hun salarissen.

[EK] Ook ruime zege hockeyheren

Ook de Nederlandse hockeyheren zijn goed gestart op het Europees kampioenschap in Mönchengladbach. Na de vrouwen gisteren boekten ook de heren een ruime zege. In Duitsland werd Frankrijk met 8-1 geklopt.

De heren hadden weinig moeite met de Fransen. Bij rust stond het al 4-0 en daarna werd er nogmaals vier keer gescoord. Topscorer was Evers, die drie keer wist te scoren. Taekema was tweemaal trefzeker, terwijl Jenniskens, Weusthof en Van der Horst eenmaal scoorden.

Morgenavond om 19:00 staat de volgende wedstrijd op het programma. Dan wordt er gespeeld tegen Engeland, dat de eerste wedstrijd met 4-2 won van Ierland.

[WRC] Ogier winnaar rally Duitsland

Sébastien Ogier heeft de WK rally van Duitsland gewonnen. De Fransman nam gisteren de leiding over van de land- en ploeggenoot Sébastien Loeb en gaf deze op de slotdag niet meer af. Het was voor het eerst dat de rally in Duitsland niet werd gewonnen door Loeb, die de acht voorgaande edities op zijn naam wist te schrijven.

Loeb kampte zaterdag met een lekke band en verloor daarmee ruim een minuut. Dat verschil was te groot om op de slotdag goed te maken. Hij strandde op veertig seconden van Ogier. Dani Sordo werd in zijn Mini derde op een kleine twee minuten. Zowel Peter van Merksteijn (negende) als Dennis Kuipers (tiende) eindigden in de punten.

Ondanks zijn tweede plaats blijft Loeb ruim aan de leiding in de strijd om het wereldkampioenschap. De Citroënrijder heeft 189 punten, wast er 24 meer zijn dan Ogier.


Sébastien Loeb blijft aan leiding WK ondanks tweede plaats. (Foto: Pro Shots)

Paus roept op tot verspreiding geloof

Paus Benedictus XVI heeft zondag meer dan een miljoen katholieke jongeren opgeroepen het geloof te verspreiden. Hij deed dat in de mis waarmee hij de Wereldjongerendagen afsloot en aankondigde dat de volgende editie in 2013 in Rio de Janeiro zal worden gehouden.

Benedictus (84) riep de jongeren in Madrid op hun geloof niet voor zichzelf te houden, maar deel te nemen aan het leven in hun parochie en betrokken te blijven bij de kerk. "Houd Christus niet voor jezelf! Deel met anderen de vreugde van je geloof", aldus de paus.

De honderdduizenden jongeren die de nacht in tenten hadden doorgebracht in afwachting van de mis die Benedictus zondag zou leiden werden onder een blauwe lucht wakker. Zaterdag hadden ze nog te maken met grote hitte waardoor honderden mensen onwel raakten. Later zaterdag brak zwaar noodweer uit. Zes mensen raakten gewond toen een tent instortte. De storm beschadigde ook de geïmproviseerde kapellen op de luchtmachtbasis waar de mis plaatsvond. De organisatoren hadden laten weten dat daardoor niet iedereen zondag de communie kon ontvangen.

Benedictus arriveerde zondagochtend op het terrein en maakte in zijn witte pausmobiel een tocht tussen de juichende pelgrims door. Het zijn Benedictus' derde Wereldjongerendagen, een bijeenkomst van jonge katholieken van over de hele wereld die eens in de drie jaar plaatsvindt. De volgende editie vindt in 2013 plaats omdat in 2014 de Wereldkampioenschappen voetbal al in Brazilië plaatsvinden.


Paus roept op tot verspreiding geloof (Foto: Novum)

Karthikeyan: "Rij Grand Prix van India"

Narain Karthikeyan zegt dat hij op 30 oktober de eerste Formule 1 Grand Prix van India zal gaan rijden. De Indiër begon het seizoen bij HRT, maar moest daar onlangs zijn plaats afstaan aan Daniel Ricciardo. Zijn thuisrace op het gloednieuwe circuit nabij New Delhi mag hij wel rijden.

"Er hebben nooit vraagtekens gestaan bij mijn stoeltje voor de Grand Prix van India. Ik zou graag nog één of twee races rijden als opwarmer, maar het is sowieso al een droom die werkelijkheid gaat worden. Ik kreeg al kriebels toen ik het circuit zag. Er staat daar een geweldig complex en het zal fantastisch worden," zei Karthikeyan.

De Indiër denkt dat de race in zijn land op veel belangstelling kan rekenen. "Er zijn veel mensen in India die cricket spelen, dus ze willen ook wel eens wat anders. Deze Grand Prix van India kan de autosport in ons land net zo doen groeien als in China en Maleisië is gebeurd."

Vrijgezelle vrouw geeft politie de schuld

Wong Bee Fong uit Kuala Lumpur heeft een hekel aan de politie. Niet vanwege onzinnige flitsboetes of een fiets zonder licht, maar de vrouw heeft zou haar eigen redenen. Dankzij de Heilige Hermandad is de Maleisische al zeven jaar vrijgezel.

Wong is doodsbang voor mannen, en politieagenten in het bijzonder. Het begon allemaal toen de 39-jarige op 13 augustus 2004 werd aangehouden. Volgens de politie had ze gedronken en werd haar rijbewijs daarom ingevorderd. Voor veel geld zou ze dit direct kunnen terugkopen.

De vrouw, die volhield nuchter te zijn, voelde zich niet veilig en ging er zonder rijbewijs vandoor. De politie probeerde haar van de weg te rammen, tot ze bij het hoofdbureau van politie besloot te stoppen. Hierna stopte er nog een politieauto, waarna tien agenten op haar auto begonnen in te slaan en te schoppen. Ook eisten ze dat ze uit de auto zou stappen.

"Ik belde het alarmnummer", vertelt Wong. "Uiteindelijk werd ik uit mijn auto gesleept en gemolesteerd. Zij lieten me als een dwaas voelen en lachten me uit. Er was geen enkele politieagente ter plaatse."

Uiteindelijk werd de vrouw in hechtenis genomen. De volgende dag deed ze aangifte maar hier werd niets mee gedaan. Wong is nog altijd ernstig getraumatiseerd door het incident en heeft er een fobie van mannen en politiemannen in het bijzonder aan overgehouden.  Ze is bang de eeuwige vrijgezel te blijven. Wong heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen.

Manager Gilbert: "Wil Lefevere bedanken voor gesprekken"

Gisteren liet Patrick Lefevere weten niet blij te zijn met de handelswijze van Philippe Gilbert. De manager van Quick-Step zei nog in gesprek te zijn met de Belg toen hij bekend maakte voor BMC te gaan rijden. De manager van Gilbert, Vincent Wathelet, hoopt dat de kou snel uit de lucht is.

"Ik wens geen polemiek in deze zaak. In het leven kom je elkaar altijd weer tegen," zei Wathlelet in Het Nieuwsblad. "Ik wil Lefevere, samen met Eddy Merckx en Bessel Kok, bedanken voor de gesprekken. "Gilbert koos voor het team dat hem de meeste zekerheid gaf om zijn job het beste uit te voeren."

"Sportief was het totaalplaatje van BMC volgens hem beter dan Omega Pharma-Quick Step. Zo vindt Philippe de communicatie bij zijn huidige ploeg niet top. Wel, BMC laat sportief manager John Lelangue naar Monaco verhuizen. Zo is hij altijd in Gilberts buurt. Dat zijn misschien details, maar voor Philippe zijn die elementen bijzonder belangrijk."

"De beslissing viel donderdagavond, omstreeks 23.00 uur," vervolgde Wathelet. "En niet vroeger, zoals Levefere blijkbaar in de media laat uitschijnen. Ik had Lefevere gezegd dat Philippe graag met zijn vriend Thor Hushovd in één ploeg wou rijden. En uiteindelijk is het altijd de renner die beslist."

Blair: Rellen geen teken van moreel verval

De voormalige Britse premier Tony Blair is het oneens met de huidige Britse regering dat de rellen van eerder deze maand te wijten zijn aan moreel verval in het land. Volgens hem wordt de reputatie van het land bezoedeld als er wordt gesproken over een 'defect Groot-Brittannië'.

Premier David Cameron noemde eerder Groot-Brittannië's 'langzame morele verval' de oorzaak van de rellen.

Blair schreef in de krant The Observer dat het geweld niet is veroorzaakt door sociale verrotting, maar door 'vervreemde, ontevreden jongeren', die in de meeste westerse landen te vinden zijn. Hij zei dat met beweringen over het morele verval in Groot-Brittannië 'we onszelf onnodig deprimeren, onze reputatie in het buitenland beschadigen en, het ergste van allemaal, de kans niet aangrijpen om het probleem aan te pakken op een manier die werkt'.

Blair reageert zelden op binnenlandse aangelegenheden.


Blair: Rellen geen teken van moreel verval (Foto: Novum)

Harley-rijders toch naar centrum Breda

Ongeveer 150 tot 200 Harleyrijders zijn zondagmiddag toch naar het centrum van Breda getrokken. Eerder dit jaar werd de 23e grote Harleydag die zondag zou plaatsvinden afgelast vanwege angst voor ongeregeldheden tussen de motorclubs Satudarah en Hells Angels.

De motorrijders hebben hun motor gestald aan de voet van de Onze Lieve Vrouwe Kerk en bezit genomen van de terrassen van de omliggende cafés. De sfeer is gemoedelijk en gezellig, aldus een woordvoerder van de politie. Volgens een ooggetuige zijn er onder de motorrijders geen leden van de rivaliserende motorclubs.

Harley-rijders toch naar het centrum Breda
Harley-rijders toch naar het centrum Breda (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Vandaag om 12:30 uur trapten Heracles Almelo en Feyenoord af voor het eerste competitieduel van vandaag. Hieronder de uitslag en karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

1 - 1

Feyenoord

 63' Plet
   78' G. Fernandez
 
 Gele kaart: Looms, Quansah, v.d. Linden, (Heracles Almelo), Leerdam, (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d. Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic
Douglas (Plet/62)
Armenteros (Duarte/83)
Everton (Pedro/88)
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Ramsteijn
El Ahmadi
Clasie (Mokotjo/81)
Fer
Cabral
G. Fernandez
Cissé (Schaken/75)


Everton Ramos da Silva (Heracles Almelo) en Leroy Fer (Feyenoord) in actie (Foto: Pro Shots)

Douchend meisje 2 maal geraakt door bliksem

Alice Svensson uit Göteborg heeft er een nieuwe fobie bij. Het 12-jarige meisje is woensdagavond tweemaal getroffen door de bliksem. Dit terwijl het Zweedse meisje thuis aan het douchen was.

Alice ging na het eten even douchen in de kelder toen haar ouders een luid geschreeuw hoorden. Enkele seconden tevoren hadden de ouders twee luide donderklappen gehoord waarna de regen uit de hemel stortte.

De bliksem bleek te zijn ingeslagen in de arm van het meisje, maar haar ouders hadden niet direct door wat er was gebeurd. Moeder Cecilia ging als een speer naar beneden om haar dochter te helpen met haar haren te wassen. Hierna schreeuwde zij voor de tweede keer.

Tijdens het uitspoelen van haar haren, was de bliksem via de metalen doucheslang ingeslagen op haar lichaam. Een telefoontje met een radio-expert bood uitkomst. Deze heeft het gezin verteld dat de bliksem via de waterleidingen door het huis is gegaan. Het meisje is gelukkig met de schrik vrijgekomen.

'Dubbele dip komt er niet'

Er komt geen economische dubbele dip en in de tweede helft van dit jaar komt er een versnelling van de mondiale economie. Dit zegt Han de Jong, hoofdeconoom van de ABN Amro, in een interview met De Telegraaf.

"In korte tijd is de AEX van 370 naar bijna 270 gegaan, vooral door berichten dat er sprake is van een groeivertraging. Maar veel oorzaken van die groeivertraging zijn tijdelijk", aldus De Jong. "Na maanden stabiel te zijn geweest, stijgen de tarieven en de hoeveelheid vracht weer op Schiphol en Frankfurt. Dit zijn de grootste overslagpunten op dit gebied in Europa. Dezelfde trend geldt voor Azië. De transportsector is een uitstekende thermometer voor de economie, eentje die zelfs een beetje vooruitloopt."

De econoom is dan ook positief gestemd: "Allereerst is, sinds de wereldeconomie de opgaande lijn weer te pakken had, de olieprijs in korte tijd met 50 procent gestegen. Dat heeft een enorme impact. De groei in de VS is er in de eerste helft van dit jaar bijvoorbeeld voor 1,1 procent negatief door beïnvloed. Nu zie je de olieprijs snel dalen, maar het duurt even voor dit zich vertaalt in consumenten die een nieuwe auto kopen."

Vertonghen en Blind in basis Ajax

Jan Vertonghen is zoals verwacht weer terug te vinden in de basis van landskampioen Ajax. De Belg is hersteld van een blessure en kan daardoor zijn eerste Eredivisiewedstrijd spelen van het nieuwe seizoen.

De grote vraag was wie er linksback zou gaan spelen bij de Amsterdammers. Coach Frank de Boer heeft besloten om Daley Blind daar neer te zetten, aangezien hij de afgelopen weken een goede indruk maakte als vervanger voor Vertonghen in het centrum. Hierdoor starten Nicolas Boilesen en Vurnon Anita weer op de bank.

Man slaat agent ziekenhuis in

Een politieagent is zaterdagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat een 48-jarige Kerkradenaar hem met gebalde vuisten meerdere malen hard in zijn gezicht had geslagen. De man kon pas worden opgepakt met behulp van een omstander, pepperspray en een wapenstok, maakte de politie zondag bekend.

De politie kwam tussenbeide bij een ruzie tussen man en vrouw bij een woning aan het Heiveldplein in Kerkrade. Toen de politie uit de patrouilleauto stapte sloeg de man op de agent in.

Bellende passagier geeft buschauffeur tikken

Een 45-jarige Zwollenaar is zaterdag aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij zou die ochtend de chauffeur van de bus van Groningen naar Assen meerdere malen in zijn gezicht hebben geslagen. Die had hem aangesproken op zijn belgedrag in de bus. De klappen vielen toen de man in de Drentse hoofdstad uit de bus stapte. Dat meldt de politie zondag.

De 60-jarige chauffeur uit Eppenhuizen heeft aangifte gedaan van de mishandeling. De dader kon na een korte zoekactie door de politie worden aangehouden. De man zit vast. De politie onderzoekt de zaak.

Ouders laten kinderen achter in te warme auto

De politie heeft zaterdagmiddag in Amersfoort een vader en moeder aangehouden die hun kinderen in een te warme auto hadden achtergelaten. Dat heeft de politie zondag laten weten. De kinderen zijn op tijd door de politie uit de auto bevrijd en voorlopig ondergebracht bij Bureau Jeugdzorg.

Agenten troffen na een melding twee peuters en een baby in de veel te warme auto aan. De ramen van de auto stonden een klein eindje open en de kinderen hadden het zichtbaar warm.

Verhaegh mogelijk maanden uit roulatie

Paul Verhaegh komt mogelijk voor de winterstop niet meer in actie. De Nederlandse verdediger van het Duitse FC Augsburg heeft gisteren in de competitiewedstrijd tegen Hoffenheim een zware knieblessure opgelopen. "Het ziet er heel ernstig uit. Ik ben bang dat ik dit jaar geen beroep meer op hem kan doen", vertelde trainer Jos Luhukay aan Kicker.

Verhaegh, die tegen Hoffenheim de aanvoerdersband droeg, liep de blessure tien minuten voor tijd na een botsing op. De voormalig speler van Vitesse, Den Bosch en AGOVV probeerde nog verder te spelen, maar moest even later toch de strijd staken. De komende dagen wordt de knie verder onderzocht.

Scheidsrechter Makkelie geeft fout toe

Scheidsrechter Danny Makkelie heeft toegegeven dat hij in de fout is gegaan in de wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht (2-1). De arbiter kende gisteravond de Arnhemmers een strafschop toe, terwijl er buiten de zestien een overtreding was gemaakt op Alexander Büttner. De Utrecht-spelers waren dan ook woedend over de penalty.

"Ik moet constateren dat het geen penalty was. Ik was er van overtuigd dat de overtreding er net binnen was. Het gebeurde op de lijn van het strafschopgebied en ik oordeelde op dat moment een strafschop," zei Makkelie die baalt van zijn besluit. "Ik begrijp dat de emoties meespelen bij Utrecht."

De scheidsrechter vindt zijn besluit om Utrecht-verdediger Marcus Nilsson na een bewuste overtreding de rode prent voor te houden wel terecht. "Daar zit ik wel goed. Ook daarvan heb ik beelden teruggezien. Dat is een rode kaart."

Na twaalf jaar weer 22 Nederlanders in de basis in Eredivisieduel

Voor het eerst in ruim 11 jaar tijd stonden er 22 Nederlanders in de basisopstelling van een Eredivisiewedstrijd. Dit was het geval bij de wedstrijd Excelsior - De Graafschap van gisterenavond die eindigde in 1-1.

De laatste keer dat dit gebeurde was op 18 december 1999. Toen was het bij de wedstrijd AZ - N.E.C. Nijmegen. Die wedstrijd eindigde ook in 1-1.

Kolles: "HRT wordt geen FOTA-lid"

Volgens Colin Kolles heeft HRT F1 Team geen enkele intentie om weer lid te worden van de Formula One Teams' Association. De teambaas stapte begin dit jaar met zijn renstal uit de belangenorganisatie van F1-teams en heeft nu zijn team is overgenomen laten weten dat er ook onder de nieuwe eigenaar geen intentie is om weer lid te worden.

HRT besloot eerder dit jaar de FOTA te verlaten omdat het team vond dat de belangen van de kleine renstallen door de grote teams niet voldoende behartigd worden. Kolles wil pas over een hernieuwd lidmaatschap nadenken als de FOTA meer rekening houdt met zijn team.

"Voor zover ik weet is de FOTA slechts een naam en bestaat de organisatie niet in de echte wereld. Wij zijn blij met de huidige situatie. Misschien dat we weer over een lidmaatschap na gaan denken als ze met onze behoeften rekening gaan houden, maar ik denk dat wij onze problemen beter begrijpen dan de voorzitter van de FOTA. Die leidt misschien een team met een heel andere structuur, dus ik heb niemand nodig die de commerciële deals verzorgt. Ik denk dat we sterk genoeg zijn om onze eigen contracten af te sluiten," zei Kolles tegen Autosport.

Gears of War 3-openingsfilmpje nu te zien

Er is nieuwe Gears of War 3-trailer uitgekomen, maar eigenlijk is die trailer het openingsfilmpje voor het laatste deel in de Gears of War-trilogie dat 20 september op Xbox 360 uitkomt. We krijgen eerst een korte terugblik op wat er in de vorige twee delen van de reeks is gebeurd en daarna toont het filmpje ons wat er van de personages en wereld geworden is.

Opwinding in Bangladesh over Messi

De komst van de Argentijnse ster Lionel Messi leidt nu al tot grote opwinding in Bangladesh. De speler van Barcelona voetbalt volgende maand met Argentinië in het Bangabandhu National Stadium in Dhaka een oefenwedstrijd tegen Nigeria.

De voetbalbond van Bangladesh wordt overspoeld met aanvragen van voetbalfans en sponsors die bij de wedstrijd aanwezig willen zijn. "De aandacht van de fans is echt overweldigend", aldus Anwarul Huq, voorzitter van het organisatiecomité. "Ook de sponsors tonen enorm veel interesse."

Argentinië speelt op 6 september in Bangladesh. Op 2 september oefent de ploeg in India tegen Venezuela.

Kim Kardashian getrouwd in zwart-wit

Kim Kardashian heeft zaterdagavond het jawoord gegeven aan basketballer Kris Humphries. De ceremonie en het feest na afloop van de huwelijksvoltrekking hadden als thema zwart-wit, weet entertainmentzender E! Kardashian dankt haar bekendheid aan de zender, die al vier jaar een realityshow over haar familie uitzendt.

Kardashian trouwde in een ivoorkleurige japon van ontwerpster Vera Wang. De strapless jurk met strak bovenlijf had een lange sleep. De bruid had haar haren opgestoken en droeg een sluier en diamanten juwelen in het haar. Foto's van Kardashians trouwjurk zijn pas vanaf vrijdag te zien: de 30-jarige realityster verkocht de kiekjes exclusief aan het Amerikaanse blad People.

De bruidegom had voor de officiële ceremonie voor een pak van Ermenegildo Zegna gekozen. De 26-jarige Humphries droeg een wit jasje met witte vlinderdas. Op het feest na de huwelijksvoltrekking droeg hij een zwart jasje met bijpassende das. Kim kleedde zich twee keer om tijdens het feest, maar bleef trouw aan ivoorkleurige jurken van Vera Wang.

Voor de bruiloft reisden zo'n 450 familieleden en vrienden af naar de Californische rijkeluisplaats Montecito. Kris en Kim trouwden in de achtertuin van een villa die ze hadden afgehuurd. Onder de genodigden waren sterren als Avril Lavigne, Lindsay Lohan met haar moeder en zusje, Eva Longoria en Spice Girl Mel B. Alle gasten moesten zich houden aan het kledingvoorschrift zwart-wit.

Kim liep aan de arm van haar stiefvader Bruce Jenner naar het altaar. Kims vader, advocaat Robert Kardashian, overleed in 2003. "Ik had mijn vader er vandaag graag bij willen hebben en aan zijn arm naar het altaar gelopen", vertelde Kim. "Maar ik weet dat hij er toch bij is. Ik voel zijn liefdevolle aanwezigheid overal om me heen. Ik hou van je en mis je, pap."

Kims zussen Khloé en Kourtney speelden een belangrijke rol bij de bruiloft. Beiden waren, net als Kims jongere zusjes Kylie en Kendal en Kris' zus Kaela, bruidsmeisje. De ringen werden naar het echtpaar gebracht door Kims 1,5 jaar oude neefje Mason.

'Verenigde Staten gaan nooit failliet'

De Verenigde Staten zullen nooit failliet gaan. Het land is nog steeds de grootste economie van de wereld en de beste keuze voor investeringen. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zondag, in een toespraak voor Chinese studenten.

Biden reageerde daarmee in China op de recente en historische kredietverlaging voor Amerika, van AAA naar AA-plus. China is de grootste buitenlandse investeerder in Amerikaans schuldpapier.

'Verenigde Staten gaan nooit failliet'
'Verenigde Staten gaan nooit failliet' (Foto: ANP)

Volleybalvrouwen opnieuw te sterk voor Canada

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben ook hun derde oefenwedstrijd tegen Canada in winst weten om te zetten. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won met 3-0. Setstanden waren 25-13, 25-22 en 25-20.

Nederland, dat zich aan het voorbereiden is op het EK volgende maand, won de eerdere twee wedstrijden tegen Canada ook en speelt nu nog één keer tegen het Noord-Amerikaanse land.

Jordan neemt het op voor Heidfeld

Voormalig Formule 1-teameigenaar Eddie Jordan neemt het op voor coureur Nick Heidfeld. De Duitse rijder staat momenteel onder contract bij Lotus Renault GP, maar heeft het daar zwaar. Volgens Jordan wil de renstal graag af van Heidfeld en proberen ze hem weg te pesten.

Heidfeld moet dit jaar bij Renault de geblesseerde Kubica vervangen en aanvankelijk kreeg hij ook de loftrompet toegespeeld. De Duitser is een ervaren coureur en juist op die ervaring wordt hij nu afgerekend. Hij zou volgens teameigenaar Gerard Lopez niet constant genoeg presteren en zich niet genoeg als leider opwerpen om het team vooruit te helpen.

Jordan is het oneens met deze kritiek. "Het lijkt haast wel alsof ze hem willen wegpesten. Het heeft er de schijn van alsof ze hem zover willen krijgen dat hij zelf de handdoek gooit," zei Jordan tegen Sportbild. De Ier weet dat Romain Grosjean en Bruno Senna genoemd worden als mogelijke opvolger van de Duitser.

Jordan heeft Heidfeld in de Formule 1 zelf een seizoen onder zijn hoede gehad en weet daarom wat de capaciteiten van de Duitser zijn. "Ik heb Nick in 2004 in mijn team gehad en kan zijn kwaliteiten dus goed inschatten. Hij is prima in staat om een auto te ontwikkelen en stond bij mij juist te boek als koning van de regelmaat."


Eddie Jordan neemt het op voor Nick Heidfeld (Foto: Pro Shots)

'Moammar Gadhafi op de vlucht'

De Libische leider Moammar Gadhafi zou de hoofdstad Tripoli hebben verlaten. Dat meldde het Duitse persbureau DPA zondag op basis van bronnen rond de Libische regering in Tripoli.

Gadhafi zou zich met zijn familie verplaatsen in de richting van de grens met Algerije. In de grensregio zouden ze worden beschermd door leden van de stam al-Orban, aldus de bronnen. De berichten zijn nog door niemand bevestigd.

In de hoofdstad Tripoli braken zaterdag hevige gevechten uit tussen aanhangers van Gadhafi en rebellen die tegen zijn regime strijden.

'Muammar Kaddafi op de vlucht'
'Moammar Gadhafi op de vlucht' (Foto: ANP)

PVV bijna net zo groot als VVD in peiling

De PVV is in de peiling van Maurice de Hond van deze week bijna even groot als de VVD. Het verschil tussen de twee partijen is nog maar 1 zetel. De SP kreeg er net als de PVV een zetel bij en zou daarmee de derde partij van het land zijn, zo bleek zondag.

De VVD blijft de grootste partij met 30 zetels, een minder dan vorige week. De liberalen hebben nu 31 zetels in het parlement. De PVV, die 24 van de 150 stoeltjes in de Tweede Kamer bezet, komt in de peiling uit op 29.

PVV bijna net zo groot als VVD in peiling
PVV bijna net zo groot als VVD in peiling (Foto: ANP)

Geen verrassingen in opstelling Feyenoord

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kiest vanmiddag, tijdens het uitduel bij Heracles Almelo, voor dezelfde elf spelers die vorige week met 3-0 wisten te winnen van Roda JC. Feyenoord kent een goede seizoensstart. Na twee wedstrijden heeft de Rotterdamse ploeg nog geen puntverlies en heeft het nog geen doelpunt tegen gehad.

Het jonge talent Elvis Manu zit bij Feyenoord voor het eerst bij de selectie. Hij zal beginnen op de bank. Bij Heracles Almelo keert Antoine van der Linden terug van een schorsing. Ook kan trainer Peter Bosz, in het verleden jaren actief voor Feyenoord, ook weer beschikken over Mark Looms. Hij is voldoende hersteld van een blessure. Ook Heracles is dit seizoen nog ongeslagen. De ploeg heeft in de eerste twee duels van het seizoen vier punten behaald.

Inbreker beschoten door politie

Een inbreker in Heerlen die op de vlucht was voor de politie heeft daarbij zondagochtend enkele kogels uit een dienstwapen om de oren gekregen. De achtervolging volgde op een melding van een inbraak, rond 06.00 uur, aan de Hei Grindelweg. Agenten zagen een verdachte man fietsen op de Beersdalweg en gingen achter hem aan.

Toen de verdachte man de politie zag, liet hij de fiets achter en ging te voet verder. Hij wist uiteindelijk te ontkomen. Een tweede verdachte kon in de buurt van de inbraak worden aangehouden. Bij de zoektocht is een politiehelikopter ingeschakeld.

Pukkelpop wil fonds voor slachtoffers

De organisatie van Pukkelpop is van plan een fonds op te richten voor slachtoffers en nabestaanden. Het Belgische muziekfestival werd donderdag getroffen door noodweer, waardoor tenten en bomen omwaaiden. Vijf festivalgangers overleefden het noodweer niet. Drie Nederlandse gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

"We voelen de behoefde een onafhankelijk fonds op te richten voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Dit zou de naam Steunfonds Pukkelpop Slachtoffers meekrijgen", vertelt organisator Chokri Mahassine aan de Vlaamse krant De Standaard. Meer informatie over het fonds wordt bekendgemaakt via de website van het festival.

Daar kunnen bezoekers vanaf zondag terecht met allerlei vragen. De site Pukkelpop.be is opnieuw ingericht met een informatiepunt voor gedupeerden. Zij vragen zich vooral af of toegangstickets en aangeschafte drankbonnen worden terugbetaald. Op die vraag heeft de festivalorganisatie echter nog geen antwoord.

"Gelet op de dramatische omstandigheden en gezien we tot op heden nog geen volledig zicht hebben op de omvang van deze problematiek, kunnen we hier voorlopig geen antwoord op geven." Wel belooft de organisatie uiterlijk half november meer duidelijkheid te geven.

Van de zes Nederlanders die gewond raakten door het noodweer op het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt, liggen er zondag nog drie in het ziekenhuis. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De toekomst van Pukkelpop is onzeker nadat de burgemeester van Hasselt zei dat het festival niet meer in de huidige vorm plaats kan vinden. Hilde Claes deed die uitspraak zaterdag, toen het stadsbestuur van Hasselt een bezoek bracht aan het gehavende festivalterrein.

Tijdens verschillende concerten op het festival begon het donderdag hard te waaien en te onweren. Dat ging gepaard met hevige regenval en zware hagelbuien. Verschillende festivaltenten bleken niet bestand tegen het noodweer en bezweken. Onder de zestigduizend bezoekers ontstond paniek. Vijf Belgen kwamen om het leven, 150 festivalgangers raakten gewond. Tien van hen raakten zwaar gewond, drie verkeren nog in levensgevaar.

Vanuit alle kanten krijgen de slachtoffers en festivalorganisatie steunbetuigingen. Zo staat op Lowlands, dat dit weekeinde plaatsvindt, een muur waar briefjes achtergelaten worden. Ook via de website van Pukkelpop en social media stromen de reacties binnen.

De vele reacties doen de organisatie goed. "De Pukkelpop-organisatie wil haar dank uiten aan alle Pukkelpop-bezoekers, hun ouders, families en vrienden. Het zijn zware tijden en we krijgen tienduizenden positieve reacties en aanmoedigingen", is te lezen op de website van het festival. "Dat doet ons enorm deugd!"

BraziliŽ wint WK voetbal onder 20

De voetballers van Brazilië hebben voor de vijfde keer het WK voor spelers onder 20 jaar gewonnen. In de finale in de Colombiaanse hoofdstad Bogota werd na verlenging Portugal met 3-2 verslagen. Oscar was de absolute uitblinker in de finale. Hij nam alle drie de Braziliaanse doelpunten voor zijn rekening.

Het winnende doelpunt viel in de 111e minuut toen Oscar met een lobje de Portugese doelman Mika verschalkte. In de vijfde minuut had de spits van het Braziliaanse Internacional zijn land al op voorsprong gezet, maar amper vier minuten later was het via Alex alweer gelijk. In de tweede helft bracht Nelson Oliveira Portugal voor het eerst aan de leiding.

Brazilië gaf zich echter niet gewonnen en kwam twaalf minuten voor tijd langszij. Invaller Dudu stelde Oscar in staat zijn tweede doelpunt van de avond te maken. In de tweede helft van de verlenging zette de 19-jarige spits met zijn derde treffer de puntjes op de i.

RTL 4-programma's scoren

De RTL4-programma's Zie Ze Vliegen en My Name Is... hebben zaterdagavond veel kijkers getrokken. De debuutaflevering van de comedy en de eerste aflevering van een nieuwe reeks van de talentenshow belandden met elk net boven de 1 miljoen kijkers in de top 4 van bestbekeken programma's. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Alleen Studio Sport Eredivisie en het Acht Uur Journaal van de NOS trokken meer kijkers. Zie Ze Vliegen is een nieuw programma van Carlo Boszhard en Irene Moors. Programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4 reageerde blij: "Het is een mooie start van het nieuwe seizoen."

RTL4-programma's scoren
RTL 4-programma's scoren (Foto: ANP)

Binary Domain komt 17 februari

SEGA komt op 17 februari 2012 met de shooter Binary Domain hebben ze bekendgemaakt. De game zal uitkomen voor PS3 en Xbox 360 en zal zich in Tokyo 2080 afspelen. De game is een 'Squad Based Tactical Shooter' en is bedacht door de bedenker van de Yakuza-games.

In 2080 wordt Tokyo overvallen door een invasie van robots. De speler zal als onderdeel van een team het gevecht aangaan tegen deze robots en uitzoeken wat er nou allemaal gebeurd is. Bekijk hieronder een trailer van het spel.

Atkinson wint toernooi Nottingham

Vanessa Atkinson heeft het Nottingham Open op haar naam geschreven. In de finale versloeg Atkinson, die eenmalig haar rentree maakte in het internationale squashcircuit, de Engelse Laura Hill met 9-11, 11-3, 11-3 en 11-4.

In mei van dit jaar beëindigde Atkinson haar loopbaan. Ze was deze week in Nottingham om een jeugdkamp te begeleiden. De organisatie van het toernooi haalde haar over om weer aan een toernooi mee te doen.

Meer woninginbraken in juni en juli

Inbrekers hebben dit jaar in juni en juli vaker hun slag proberen te slaan in woningen dan vorig jaar. Het totale aantal aangiftes van (pogingen tot) inbraak en insluiping in Nederland lag in die maanden hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een optelsom van voorlopige cijfers van politiekorpsen in het hele land, die het ANP heeft opgevraagd. 14 van de 25 regiokorpsen leverden cijfers aan. In totaal kwamen er bij die korpsen in de afgelopen twee maanden ruim 7300 keer een aangifte binnen tegen ruim 6600 keer in 2010.

De Raad van Korpschefs beaamt dat er meer wordt ingebroken. De inbreker professionaliseert en internationaliseert in hoog tempo. "In de plaats van verslaafde inbrekers komen onder anderen Bulgaren, Polen en Roemenen, die weinig sporen nalaten", aldus een zegsman. Het grootste deel betreft nog steeds wel inbrekers die gebruikmaken van de gelegenheid, zoals een open raam of een niet afgesloten achtertuin.

Meer woninginbraken in juni en juli
Meer woninginbraken in juni en juli (Foto: ANP)

Advocaat voorspelt einde zaak-DSK

Het Openbaar Ministerie wil de vervolging van voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn staken. Dat denkt de advocaat van het kamermeisje dat Strauss-Kahn in mei beschuldigde van misbruik en poging tot verkrachting. De openbaar aanklagers zouden de vrouw maandagmiddag van hun beslissing op de hoogte willen stellen.

De volgende zitting in de zaak tegen Strauss-Kahn staat voor dinsdag op de rol. Volgens de advocaat is het laten vallen van een of meerdere aanklachten de enige reden om het kamermeisje daarvoor te willen spreken. "Als ze niet van plan waren de vervolging te staken, zouden ze de volgende dag gewoon in de rechtszaal zeggen dat ze ermee doorgaan."

In juni werd al bekend dat het OM twijfelde aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje Nafissatou Diallo. De getuigenis van de vrouw zou inconsistent zijn. Daarnaast zou ze gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland Guinee. Het huisarrest van Dominique Strauss-Kahn werd vorige maand al opgeheven.

Een woordvoerder van het OM in New York wilde niet reageren.

Tienkamper Clay niet naar WK atletiek

Brian Clay heeft zich afgemeld voor het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. De olympisch kampioen op de tienkamp heeft last van een lichte knieblessure.

"Elke keer als ik meedoe, wil ik ook een medaille winnen en dat had er nu niet ingezeten," zo zei de Amerikaan.

Overigens hebben de Amerikanen ook zonder Clay een goed tienkampteam met wereldkampioen Trey Hardee en Ashton Eaton, die het beste seizoensaantal op zijn naam heeft staan.

Gadhafi claimt overwinning op rebellen

De Libische leider Moammar Gadhafi zegt de aanval van rebellen op de hoofdstad Tripoli te hebben afgeslagen. In een audioboodschap die in de nacht van zaterdag op zondag werd uitgezonden door de staatstelevisie feliciteerde Gadhafi de Libiërs met het uitschakelen van 'de ratten', zijn gebruikelijke omschrijving van de rebellen.

Gadhafi trok in de boodschap fel van leer tegen de opstandelingen. Zij willen volgens hem 'het Libische volk vernietigen' en misbruiken de islam. De leider riep zijn aanhangers op 'de verwoeste plaatsen te bevrijden' en een einde te maken aan 'de schijnvertoning' die de rebellie volgens hem is.

Ook op de westerse coalitie die Libië bombardeert, had Gadhafi kritiek. In hun jacht op de Libische olie hebben landen als Frankrijk woningen en wegen verwoest, ook in de voor moslims heilige maand ramadan, benadrukte de in het nauw gedreven kolonel.

Het is niet duidelijk wanneer Gadhafi's boodschap is opgenomen. In de opname noemt hij datum en tijd, om de indruk te wekken dat de boodschap rechtstreeks werd uitgezonden.

Kaddafi claimt overwinning op rebellen
Gadhafi claimt overwinning op rebellen (Foto: ANP)

Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk

Zeker zeven mensen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens de wake van paus Benedictus XVI op de Wereldjongerendagen in Madrid. Door een windvlaag stortte een lichtmast in. Die nam in zijn val meerdere tenten mee. Dat meldden de Spaanse hulpdiensten.

De paus sprak zaterdagavond een menigte van ongeveer een miljoen pelgrims toe op een groot terrein bij het vliegveld Cuatro Vientos in de buurt van Madrid. De rede werd ongeveer 20 minuten onderbroken wegens het noodweer.

Een assistent probeerde de 84-jarige kerkvorst af te schermen met een witte paraplu die het maar net hield in het noodweer. Het grijze haar van de paus begon te wapperen en het papier met zijn toespraak werd nat. Een groot deel van het toegestroomde publiek werd drijfnat.

De pelgrims uit 193 landen zwaaiden met vlaggen en zongen "Lange leve de paus" toen de kerkvorst arriveerde en het nog zonnig was. De hitte op het vliegveld was met 39 graden Celsius verzengend, waardoor zeker 900 mensen onwel werden en verzorgd moesten worden. Veel pelgrims hadden parasols, zonnebrillen en lakens bij zich om zich tegen de felle augustuszon te beschermen. De organisatoren hadden 2000 fonteinen op het terrein neergezet voor drinken en verkoeling.

De paus is in Madrid voor de Wereldjongerendagen, het grootste jongerenevenement ter wereld. Zondagochtend gaat hij voor in de afsluitende eucharistieviering, waarbij meer dan een miljoen mensen worden verwacht. Daarna gaat Benedictus naar huis.

Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk
Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk (Foto: ANP)

Vliegtuigongeluk Canada: Twaalf doden

Een Boeing 737-200 is neergestort toen het probeerde te landen op een vliegveld in het poolgebied van Canada. Twaalf inzittenden kwamen daarbij om het leven. Er vielen drie gewonden. Het vliegtuig zou vlak bij de landingsbaan van het vliegveld tegen een kleine heuvel aan zijn gevlogen. Mogelijk mistte het.

Bij de crash brak het gecharterde toestel volgens een ooggetuige in drie stukken. In totaal waren vijftien mensen aan boord van het vliegtuig, inclusief vier bemanningsleden. Twee volwassenen en een kind werden naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. De toestand van een van de volwassenen zou kritiek zijn.

De Canadese autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de crash. De zwarte dozen van het toestel zijn geborgen.

Politie lost schoten bij aanhouding Rotterdam

Bij de aanhouding van drie mannen in het centrum van Rotterdam heeft de politie zaterdagnacht meerdere schoten gelost. Mogelijk is daarbij iemand gewond geraakt. De agenten wilden de mannen aanhouden na een melding van een schietpartij eerder op de avond aan de Hudsonstraat. Dat meldt een woordvoerder van de politie zondag.

Op de plaats van de melding vond de politie zaterdagavond geen aanwijzingen dat een schietpartij had plaatsgevonden. Wel werd het kenteken van een auto die erbij betrokken was doorgegeven aan surveillancewagens. Agenten zagen het voertuig met drie inzittenden later rijden op het Weena en zetten de achtervolging in.

Twee verdachten konden worden ingerekend op de Heemraadssingel. De derde verdachte werd opgepakt in de daarachter gelegen Van der Poelstraat. Daarbij vielen twee schoten, waarvan één gericht schot. Bij de aanhouding bleek een van de mannen lichtgewond aan zijn hand. Het is onduidelijk of de wond veroorzaakt is door een politiekogel of bij de eventuele eerdere schietpartij is ontstaan.

Verdere details over de toedracht en de identiteit van de arrestanten zijn nog niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Zuidoosten: 'Houd rekening met noodweer'

Het zuidoosten van Nederland krijgt zondag te maken met heftig weer. Op het programma staan onweersbuien met mogelijk hagelstenen en zware windstoten met snelheden tot 90 kilometer per uur. Dat meldt Weerplaza. Voor het onweer losbarst kan de temperatuur in Limburg en delen van Noord-Brabant oplopen tot ongeveer 30 graden.

Waar de zwaarste buien vallen, is niet goed te zeggen. De hoge temperatuur zorgt voor instabiliteit. Hoog in de atmosfeer staat veel wind, waardoor buienlijnen en onweersclusters ontstaan. Volgens meteorologen is noodweer daarbij goed mogelijk.

"De situatie is vrijwel zeker explosiever dan afgelopen donderdag, de dag van het drama op Pukkelpop", zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza. Bij zogeheten valwinden zijn zeer zware windstoten mogelijk met nog hogere snelheden dan 90 kilometer per uur.

In andere delen van het land zijn de buien waarschijnlijk minder talrijk en zwaar. De Waddeneilanden en de noordwestkust ontspringen de dans mogelijk bijna helemaal. Doordat een westenwind koelere lucht vanaf zee meebrengt, blijft de atmosferische instabiliteit gering.

Jans begrijpt reactie supporters

Heerenveen-trainer Ron Jans staat na de met 5-1 verloren wedstrijd tegen FC Twente onder druk. Hij zegt de reactie van de supporters wel te begrijpen.

Supporters riepen tijdens de wedstrijd om Foppe de Haan en er werd met witte papiertjes gezwaaid. "Natuurlijk begrijp ik dat in deze situatie", zei Jans na afloop tegen Eredivisie Live. Toch vraagt hij begrip vanwege het zware programma. "We hebben met een duel tegen Ajax ook een heel zwaar programma gehad. De beste twee van de eredivisie hebben we al gehad."

"Maar vóór het seizoen hebben we ons voorgenomen minder doelpunten tegen te krijgen. Na drie duels hebben we er nu al twaalf om de oren gehad. Dat betekent dus dat we wel een probleem hebben. Daar moeten we voor de volgende wedstrijd, tegen Feyenoord, een oplossing voor vinden."

Co Adriaanse stak zijn collega een hart onder de riem. "Ik ken Ron al heel lang en weet dat hij een fantastische trainer is. Dat het voor Heerenveen tot nu toe wat tegenvalt ligt aan het zware programma, niet aan de coach. Ik hoop niet dat de resultaten ten koste van Jans gaan. Dat zou niet verstandig zijn."

Sharapova naar finale Cincinnati

De Russische tennisster Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Cincinnati. De nummer zeven van de wereld versloeg haar landgenote Vera Zvonareva in drie sets: 2-6, 6-3 en 6-3.

De Russin komt in de finale uit tegen de Servische Jelena Jankovic, de nummer 14 van de wereld. Zij was later op de dag te sterk voor de Duitse Andrea Petkovic: 7-6 (4) en 6-1. Sharapova won eerder dit jaar al de titel in het toernooi van Rome.

Sjarapova naar finale Cincinnati
Sharapova naar finale Cincinnati (Foto: ANP)

Dood Nijmeegse vermoedelijk geen misdrijf

Een 46-jarige vrouw die dinsdagavond dood werd aangetroffen in haar woning in Nijmegen lijkt niet het slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf. De vrouw heeft wel meerdere dagen dood in haar woning gelegen, meldt de politie zaterdag.

Het lichaam van de vrouw werd dinsdag aangetroffen in haar woning in de wijk Meijhorst. Onderzoek door de politie heeft vooralsnog geen bewijzen opgeleverd die wijzen in de richting van een misdrijf. De komende dagen vindt nog nader onderzoek plaats. Het stoffelijk overschot is vrijgegeven.

Djokovic ziet Berdych opgeven in halve finale

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale van het Masterstoernooi in Cincinnati. Na 7-5 winst in de eerste set moest zijn tegenstander Tomas Berdych uit Tsjechië opgeven. De Servische nummer van de wereld neemt het in de eindstrijd op tegen Andy Murray, die eerder al afrekende met Mardy Fish.

Berdych maakte in de kwartfinale al indruk tegen Roger Federer en begon ook tegen Djokovic sterk. Hij mocht bij 5-4 serveren voor de set, maar Djokovic sloeg toe en sleepte alsnog het eerste bedrijf in de wacht. Berdych moest daarna de strijd staken met een pijnlijke schouder.


Djokovic ziet Berdych opgeven in halve finale (Foto: Novum)

Vinokourov hoopt op Ronde van Lombardije

Alexandre Vinokourov komt mogelijk terug op zijn beslissing om te stoppen met wielrennen. De 37-jarige Kazach van Astana hoopt deel te kunnen nemen aan de Ronde van Lombardije, op 15 oktober. Hij besloot er eerder na een zware valpartij in de Tour de France een punt achter te zetten. Vinokourov brak onder meer zijn heup.

"Ik herstel goed van mijn blessures", laat Vinokourov in een verklaring weten. "Als alles goed gaat, start ik misschien wel in Lombardije. Dat kan de laatste race van mijn carrière worden."

Vinokourov wil op die manier ook nog punten sprokkelen voor Astana voor de World Tour-ranglijst en Kazachstan punten bezorgen om extra startplekken voor de Olympische Spelen te verkrijgen.


Vinokourov hoopt op Ronde van Lombardije (Foto: Novum)

Murray ten koste van Fish naar finale

Andy Murray heeft zaterdag de finale bereikt van het Masterstoernooi in Cincinnati. De als vierde geplaatste Schot was met 6-3 en 7-6 (8) te sterk voor de Amerikaan Mardy Fish (7). In de eindstrijd neemt Murray het op tegen de hoogst genoteerde Novak Djokovic uit Servië of de Tsjech Tomas Berdych (8).

Fish, die in de kwartfinale nog Rafael Nadal naar huis stuurde, drong door tot de laatste vier zonder ook maar een servicegame in te leveren. Tegen Murray haperde zijn opslag echter. De Schot kreeg vijftien breekkansen, waarvan hij er uiteindelijk vier benutte.


Murray ten koste van Fish naar finale (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
special
VrijMiBabes #124 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #737
review
Splatoon 3
special
Random Pics van de Dag #736
©FOK.nl e.a.