'Burgemeester Utrecht werkte weer journalist tegen'

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA) heeft opnieuw een journalist tegengewerkt. Dat meldt RTV Utrecht, de werkgever van de betreffende journalist. Aanleiding was een item waarin kritiek op Wolfsen werd geuit. Een Utrechtse wethouder onderzoekt de zaak.

Wolfsen zou de gemeentelijke afdeling voorlichting hebben bevolen afspraken met de desbetreffende journalist af te blazen voor een item van afgelopen vrijdag. De burgemeester zegt echter van niets te weten. In het AD zegt hij dat hij daar geen opdracht voor gegeven heeft. "Mij was en is hierover niets bekend", aldus Wolfsen.

Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) onderzoekt de beschuldiging van RTV Utrecht. Maandagmiddag laat hij op Twitter weten dat er vooralsnog geen bewijzen zijn gevonden. "Uit onderzoek blijkt dat er geen mail is gestuurd waarin wordt verboden met journalisten te praten", schrijft hij. Ook de journalist kon de 'bewuste mail' niet laten zien.

RTV Utrecht bracht het verhaal waarin mensen rond Wolfsen kritiek uitten op de burgemeester afgelopen vrijdag. Hij zou weinig kans maken op een tweede ambtsperiode in Utrecht, zo lieten zij de omroep weten.

Wolfsen kwam al eerder in aanvaring met de media. In april 2009 zorgde hij er voor dat de oplage van huis-aan-huisblad Ons Utrecht werd vernietigd. De krant had een artikel geschreven waarin een bestuursrechtdeskundige zei dat Wolfsen een deel van zijn compensatie voor woonkosten ten onrechte heeft ontvangen. Wolfsen zou daarvoor ook het AD onder druk hebben gezet.

In mei 2010 moest Wolfsen verantwoording afleggen aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Zijn woordvoerder nam destijds contact op met De Pers, toen de krant een artikel over Wolfsen wilde maken.