Winkel, vrachtwagen en café geliefd bij dieven

Ondernemers met een winkel, transportbedrijf of een horecagelegenheid blijken het meest gevoelig voor criminaliteit. Gemiddeld heeft veertig procent van de bedrijven last gehad van criminaliteit in de afgelopen twaalf maanden, maar binnen deze drie branches lag dat percentage veel hoger. Dat blijkt maandag uit onderzoek van vakblad De Zaak en het ING Economisch Bureau onder vijfhonderd deelnemers.

Zeven op de tien bedrijven in de detailhandel, drievijfde in de transportsector en meer dan helft in de horeca heeft te maken gehad met criminaliteit. Meer dan zestig procent van bedrijven die slachtoffer werden, hadden te maken met diefstal. Vandalisme en computercriminaliteit volgen daarna.

Het schadebedrag bedroeg gemiddeld duizend euro. In twintig procent van de gevallen was de ondernemer de dupe van het eigen personeel, blijkt uit het onderzoek. Een slachtoffer van diefstal werd gemiddeld drie keer bestolen in het afgelopen jaar.

Nederlandse ondernemers geven gemiddeld tweeduizend euro uit aan beveiligingsmaatregelen zoals cameratoezicht of een cursus voor personeel. Eén op de zes bedrijven trekt hier echter helemaal geen geld voor uit.

Zestig procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat de criminaliteit in de afgelopen twaalf maanden is toegenomen. De overheid krijgt van ondernemers een onvoldoende voor de preventie van criminaliteit. Vooral ondernemers in het zuiden van het land zijn ontevreden. Zij geven de overheid minder dan een vijf, terwijl gemiddeld een 5,2 als rapportcijfer wordt gegeven.

De onderzoekers verklaren het verschil tussen noord en zuid doordat beneden de rivieren meer slachtoffers zijn te vinden met meer schade. Ondernemers in het zuiden van het land doen volgens de onderzoekers zelf ook minder aan beveiliging.


Winkel, vrachtwagen en café geliefd bij dieven (Foto: Novum)