FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 februari 2011

Trailer The Hangover 2 vrijgegeven

Zoals we jullie al eerder hebben laten weten zou er deze week een trailer uitkomen van de film The Hangover 2, het vervolg op de filmhit The Hangover. De trailer is gisteren online vrijgegeven.

De trailer laat nog niet heel veel zien over het verhaal en over de film. Je ziet het drietal Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis over straat lopen in het zonnige Thailand met groot in beeld de tagline 'The wolfpack is back'.

The Hangover 2 is 26 mei in de Nederlandse bioscoop te zien.

Dost krijgt Ajax-pyjama aangeboden

Sc Heerenveen-speler Bas Dost mocht zich gisteren verheugen op de belangstelling van Ajax-supporters Kokkie en Kale. De fanatieke aanhangers waren naar Fryslân afgereisd om de spits een Ajax-pyjama te overhandigen.

De transfer van Bas Dost van Heerenveen naar Ajax ketste in januari af. Een grote teleurstelling voor de spits, die volgens zijn zaakwaarnemer vroeger zelfs vroeger in een Ajax-pyjama sliep, en dat hebben Kokkie en Kale onthouden. Zij namen een exemplaar mee de Afsluitdijk over.

De Heerenveen-fans zijn er minder blij mee zij toonden tijdens het duel tegen N.E.C. Nijmegen een spandoek met de tekst: Liever nog meer sportief drama, dan een spits in een Ajax-pyjama.

Mocht het filmpje niet werken dan is deze hier te bekijken.

Uitslag VVV-Venlo - Excelsior

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 het duel tussen VVV-Venlo en Excelsior op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

VVV-Venlo

1 - 0

Excelsior

 1' Cullen
 
 
 Gele kaart: Musa, Vujicevic, Uchebo (VVV-Venlo), Nelom, Fileccia (Excelsior)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
De Regt
Yoshida
El-Akchaoui
Fleuren (Timisela/80)
Vujicevic
Cullen
Tóth
Chula
Uchebo (Boymans/57)
Musa (Ahahaoui/73)
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Roorda (Lagouireh/54)
Clasie
Koolwijk
Fernandez
Fileccia (Van Steensel/72)
Zeegelaar (Wattamaleo/46)

LibiŽ: 'Strijd om olie duurt voort'

De staatstelevisie van Libië meldt dat westerse multinationals de Libische oliebronnen willen innemen voor financieel gewin. Toen dit via internationale bedrijfsvoering niet lukte, omdat de Gids van de Revolutie van Libië het complot tijdig vernam, zou met name de Verenigde Staten een nieuwe tactiek hebben bedacht.

Staatsmedia in Libië melden dat het Pentagon mensen in Libië liet infiltreren om de lichte onvrede die bij de jeugd aanwezig was, zodanig te laten groeien dat deze jongeren in opstand zouden komen voor iets waar ze in zijn gaan geloven. Vervolgens zijn de jongeren afhankelijk gemaakt van de infiltranten met drugs, pillen en waterpijpen.

De media melden verder dat de digital taskforce van de CIA geruchten de media in heeft geslingerd die de internationale opinies beïnvloeden. Gadhafi heeft aangegeven liever geen geweld te gebruiken tegen de jongeren, maar als het nodig is, zou hij het doen. Hij zegt namelijk niet te willen buigen voor imperialistische druk die puur gericht is op winstbejag, zodat de westerse wereld zelf een economische crisis kan overwinnen.

Noot van de redactie
Dit nieuws is volkomen onbevestigd, maar weerspiegelt in de ogen van de FOK!-redactie wel goed hoe feiten vermengd met geruchten het nieuws rond Libië beheersen. Overigens valt het bericht ook niet als onzin af te doen. Dit is wel degelijk wat de Libische staatstelevisie ongeveer bericht en waar een deel van de bevolking in gelooft.

gadhafi
Moammar Gadhafi (Foto: Novum/AP)

Taylor Swift over Jake Gyllenhaal heen

De Amerikaanse countryzangeres Taylor Swift is nu alweer over haar vorige liefde Jake Gyllenhaal heen, want ze is samen gespot met Chord Overstreet, die op het moment in de serie Glee te bewonderen is.

De twee waren gisteren samen bij een hockeywedstrijd in het Staples Center in Los Angeles. Swift is pas net terug uit Azië, waar ze was voor haar Speak Now-tour.

Begin van deze maand beschreef Chord al zijn ideale vrouw: "Een vrouw die humor heeft, lief is en ervan houdt om te lachen is mijn ideale vrouw. Ze moet ook van countrymuziek houden, ook zou het leuk zijn als ze uit het zuiden van de VS komt omdat het eten daar zo lekker is." En laat nou heel toevallig Taylor Swift exact voldoen aan dit profiel.

Renners zonder oortjes in Omloop

De renners zullen de Omloop Het Nieuwsblad morgen zonder oortjes rijden. Dit heeft de AICGP, de bond van profploegen, besloten.

De ploegen hadden eerder nog gedreigd om het verbod op technische hulpmiddelen te negeren en wel met oortjes te gaan starten. "Als dat gebeurt, dan is er geen koers. Dan trekken wij ons terug en zijn de renners niet verzekerd," had de voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, toen gezegd.

Vandaag werd in overleg tussen de teams en de organisatie besloten dat de regels van de UCI morgen zullen worden gerespecteerd. De ploegen hebben McQuaid wel gevraagd om op 4 maart een vergadering van de ploegen over de oortjes bij te wonen.

Poolbiljarter Feijen in finale WK 8-ball

Poolbiljarter Niels Feijen heft voor het tweede jaar op rij de WK-finale bereikt op het wereldkampioenschap 8-ball. Hij neemt het morgen in de finale op tegen de Filipijn Dennis Orcullo.

Feijen ontsnapte in de kwartfinale tegen landgenoot Nick van den Berg nog aan uitschakeling. Hij won nipt met 9-8. In de halve finale liet Feijen de Engelsman Darren Appleton kansloos, het werd 9-0. Vorig jaar ging Feijen in de finale nog onderuit tegen de Brit Karl Boyes. In 2008 werd hij wereldkampioen straight pool.

Onderzoek naar meer slachtoffers jeugdtrainer

Het Openbaar Ministerie in Haarlem onderzoekt of een jeugdtrainer van een Nijmeegse voetbalclub nog tien jongens van buiten de club heeft verleid zich uit te kleden voor een webcam. Dat meldt een woordvoerder van het OM vrijdag.

De man werd eind vorig jaar opgepakt voor betrokkenheid bij een zedenzaak. De 19-jarige trainer van de Nijmeegse voetbalclub SV Hatert wordt ervan verdacht een speler van zijn voetbalteam zo ver te hebben gekregen zich uit te kleden voor een webcam en seksuele handelingen met zichzelf te plegen. De jeugdtrainer deed zich hierbij voor als een minderjarig meisje op internet.

Het OM beschuldigt de Nijmegenaar van verleiding en het bezit van kinderporno, aangezien hij in ieder geval een deel van de handelingen van de speler heeft opgeslagen op zijn computer. Bij drie andere spelers bleef het bij een poging tot verleiding. In alle gevallen ging de 19-jarige man op dezelfde manier te werk.

Vrijdag werd de zaak tegen de 19-jarige trainer van de Nijmeegse voetbalclub SV Hatert tijdens een zogenoemde pro-formazitting behandeld. Bij zo'n zitting wordt een zaak niet inhoudelijk behandeld, maar kunnen door het OM of de verdediging bijvoorbeeld verzoeken om getuigen te horen worden ingediend.

Volgens de woordvoerder van het OM moet er nog veel worden uitgezocht. Behalve of de man de tien jongens van buiten de voetbalclub ook heeft verleid moet onder meer ook nog zijn computer verder worden uitgespit.

Wietkwekerij met achtduizend planten opgerold

Agenten hebben vrijdagmiddag in een loods in het Brabantse Deurne een hennepkwekerij met ongeveer achtduizend planten aangetroffen. Twee mannen van 24 en 35 jaar uit de Brabantse plaats zijn in de loods aan de Leembaan aangehouden, meldt de politie vrijdagavond.

De plantjes stonden in verschillende units in de grote loods. Alle planten en kweekmaterialen zijn in beslag genomen en vernietigd. De twee verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

De actie maakte deel uit van de aanpak die is gestart in Brabant tegen de georganiseerde criminaliteit. De taskforce die zich hier op richt, werd in december vorig jaar in het leven geroepen door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit.

In de taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen.

3DS wordt alvast uitgepakt

Morgen is het zover, de 3DS zal zijn lancering krijgen in Japan. Helaas moeten wij Europeanen nog een maandje wachten maar voor wie alvast wil kijken hoe je het doosje moet openen kan hieronder terecht. Enkele mensen hebben de 3DS al in handen en hebben een mooi filmpje van het uitpakken gemaakt.

Naast het uitpakken spelen ze ook nog eventjes wat games zoals Ridge Racer en Street Fighter. Gelukkig mogen wij meekijken en dat kan je hieronder doen.

Nederlandse met coke gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft woensdag op het vliegveld Barajas in Madrid een 25-jarige Nederlandse met een kilo cocaïne in haar bezit opgepakt. Dat meldt een woordvoerder van de Madrileense politie vrijdag. Vorige week werd er al een 21-jarige Nederlandse aangehouden die ruim een kilo coke bij zich had.

Een Spaanse politiewoordvoerder liet eerder weten dat het relatief weinig voorkomt dat er Nederlanders op het internationale vliegveld van de Spaanse hoofdstad worden aangehouden met drugs. Desalniettemin zaten er eind vorig jaar 215 Nederlanders in een Spaanse cel voor een drugsdelict; een van de hoogste aantallen per land in Europa.

De vrouw die woensdag werd aangehouden werd bij een routinecontrole opgepakt toen bleek dat zij bolletjes had geslikt. Zij zat op een vlucht uit de Dominicaanse Republiek, een belangrijke doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika. Eind vorig jaar zaten er buiten Europa de meeste Nederlanders in een Dominicaanse cel.

AZ weer met Holman en Klavan

Brett Holman en Ragnar Klavan zijn aankomende zondag weer inzetbaar voor trainer Gertjan Verbeek in de competitiewedstrijd van AZ tegen FC Twente. Klavan zal de geschorste Simon Poulsen vervangen. Niklas Moisander is ook geschorst.

Maarten Martens en doelman Sergio Romero zijn nog niet inzetbaar. Ze kampen allebei met een enkelblessure. Er is een kans dat Romero volgende week weer onder de lat kan staan, maar dan moet hij volgens Verbeek wel eerst pijnvrij zijn.

Toch zestien megastallen erbij in Brabant

In de provincie Noord-Brabant komen toch zestien extra megastallen. Milieudefensie meldt vrijdagavond het besluit van Provinciale Staten van Noord-Brabant te betreuren. De organisatie vindt iedere megastal er een te veel.

CDA, VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie, die samen een ruime meerderheid in de Brabantse Provinciale Staten hebben, besloten vrijdag hun eerder gemaakte afspraken over de komst van megastallen in Noord-Brabant te versoepelen. In maart vorig jaar werd nog naar aanleiding van een door 33 duizend Brabanders ondertekend burgerinitiatief, besloten een maximum van anderhalve hectare als norm te stellen voor de grootte van een stal.

Voor zestien nieuwe megastallen is besloten een uitzondering te maken. Het gaat om boeren met concrete plannen voor forse uitbreidingen, die bijvoorbeeld al een vergunning hadden aangevraagd voordat het beleid van de provincie veranderde.

Volgens de organisatie zijn megastallen slecht voor het milieu, tasten ze het landschap aan en leiden ze tot veel dierenleed. Uit onderzoek van Nipo in opdracht van Milieudefensie bleek eerder al dat een ruime meerderheid van de Nederlanders tegen megastallen is, aldus de organisatie. "Nederland is gewoon klaar met megastallen. Het wordt tijd dat de politiek daar gehoor aan geeft", zegt een woordvoerder van Milieudefensie.

Op dit moment telt Nederland volgens Milieudefensie minstens 575 megastallen. In Noord-Brabant zou het gaan om circa 174 'veefabrieken'.

Bosz: "Vitesse speelt heel verzorgd voetbal"

Heracles Almelo neemt het dit weekend op tegen Vitesse. Trainer Peter Bosz spreekt vol lof over de Arnhemmers.

Bosz ziet Vitesse als een geduchte tegenstander. "Onder de nieuwe trainer Ferrer wordt er nog veel gewisseld maar het team groeit naar vastigheid. Ze spelen een herkenbaar systeem met vier verdedigers, opkomende backs, een driemans middenveld met de punt naar achteren en drie aanvallers. Vitesse speelt heel verzorgd voetbal, met korte combinaties", aldus Bosz in TC/Tubantia.

Beide clubs hebben na 24 duels evenveel punten. "Nee, ik word niet nerveus als ik naar de ranglijst kijk", besluit Bosz. "Het klopt, we staan drie punten boven de nacompetitiestreep. Maar ik kijk naar onszelf en wat wij kunnen. We zitten in een goede reeks en die willen we tegen Vitesse voortzetten."

Barcelona wil F1-contract opnieuw bespreken

De fans van de Grand Prix van Spanje hoeven niet verontrust te zijn over het bestaansrecht. De Catalaanse president Arthur Mas zei vorige week dat het bestaan tot 2012 gegarandeerd is en dat daarna opnieuw onderhandeld zou moeten worden over het contract dat tot 2016 loopt.

Het circuit van Barcelona betaalt momenteel dertien miljoen euro om een race te mogen organiseren, maar dit loopt in de komende jaren op tot het dubbele. Die prijs is volgens de nieuwe circuitdirecteur Salvador Servia onrealistisch en hij wil daarom snel de onderhandelingen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone en zijn bedrijf FOM heropenen.

"Veel mensen zijn geschrokken van die woorden, maar het waren realistische teksten in de huidige omstandigheden. Voor mij was het belangrijkste dat de nieuwe president het circuit bezocht voor een test, niet eens voor een Grand Prix. Dat is een teken van verbondenheid," zei Servia.

"Zoals het er nu voor staat moeten we in 2016, het laatste jaar van het contract, een onbetaalbaar bedrag ophoesten. Het is niet makkelijk om te onderhandelen met monopolisten, maar het zijn moeilijke tijden en Bernie Ecclestone beseft dat. We zullen alles doen om de Grand Prix te behouden. Ecclestone zal zijn zaken verdedigen, maar we hebben goede argumenten. En hij neemt veel andere factoren naast geld mee in zijn overwegingen."

Crysis 2 multiplayer-demo komt volgende week

Crytek heeft vandaag bekendgemaakt dat de PC en de Xbox 360 volgende week, 1 maart, een multiplayer demo zullen krijgen van Crysis 2. De PS3 zal nog eventjes moeten wachten maar die zal spoedig ook een demo gaan krijgen. De demo zal gaan draaien om het Nanosuit uit het spel.

Crytek geeft aan dat de vroege multiplayer-demo op de Xbox 360 al meer dan 1.7 miljoen keer is gedownload en dat ze een hoop nuttige feedback hebben verkregen van spelers. Alle versies van de aankomende demo zullen twee maps krijgen: Skyline en Pier17. Daarnaast zullen er ook twee modi aanwezig zijn: Team Instant Action en Crash Site.

De volledige multiplayer zal zes multiplayer-modi krijgen versrpeid over twaalf maps die zich afspelen in New York. De volgende multiplayer-modi zijn aanwezig: Instant Action, Team Instant Action, Crash Site, Capture the Relay, Extraction en Assault.

Crysis 2 zal 25 maart uitkomen voor de PS3, PC en de Xbox 360.

Crysis 2
Spring direct in de actie!

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7 

[WK] Bijrol schansspringster Vuik

Bij het WK noordse nummers in Noorwegen heeft de Nederlandse schansspringster Wendy Vuik geen rol van betekenis kunnen spelen. De 22-jarige Rotterdamse werd met sprongen van 87,0 en 80,0 meter 23e. Die positie behaalde ze ook bij het WK van 2009.

Het goud ging naar de Oostenrijkse Daniela Iraschko met sprongen van tweemaal 97,0 meter. Het tweede WK schansspringen voor vrouwen eindigde voor titelhoudster Lindsey Van in een deceptie. De Amerikaanse kwam in haar eerste poging tot slechts 75,0 meter, miste hierdoor de finale en eindigde als 34e.

"Bayern wint met 2-0 van Dortmund"

De trainer van FC Bayern München, Louis van Gaal, heeft er alle vertrouwen in dat zijn team komende zaterdag de lijstaanvoerder in de Bundesliga, Borussia Dortmund, zal kunnen kloppen. Momenteel heeft FC Hollywood een achterstand van dertien punten op de koploper in Duitsland.

"Ik denk niet dat Dortmund na de wedstrijd al kampioen is," zei Van Gaal die Dortmund na de winterstop helemaal niet zo goed vindt spelen. "Ze zijn een beetje uit hun ritme en dat kan nog erger worden als wij blijven winnen en zij verliezen."

Het optreden van afgelopen woensdag in de Champions League heeft Bayern goed gedaan. In Milaan werd Internazionale in de laatste minuut van de wedstrijd met 0-1 geklopt. Het zette clubpresident Uli Hoeness aan om in de Duitse media de druk op Dortmund op te voeren. "Op elke positie zijn we individueel beter. Een tegen een heeft Dortmund geen kans. We winnen met 2-0."

Bayern München viert zaterdag haar 111-jarig bestaan. Een zege op Dortmund zou een fraai verjaardagsgeschenk zijn. De statistieken voor de wedstrijd in München zijn goed, want het is al zeker twintig jaar geleden dat Dortmund in Bayern wist te winnen. De andere wedstrijden eindigden in een zege voor de thuisploeg of in een gelijkspel.

Nieuwe maps in Killzone 3 Steel Rain DLC

De vandaag uitgekomen Killzone 3 zal twee nieuwe maps gaan krijgen in een pakketje dat de naam Steel Rain zal heten. De twee maps heten Junkyard en Stahl Arms en zijn een uitbreiding op de standaard acht maps die bij het spel zitten. Lees de review van Killzone 3 hier.

De map Junkyard draait om de ISA- en Helghast-troepen die botsen op de planeet Helghan om materiaal voor de oorlog te vergaren. Junkyard zal speelbaar zijn in Guerrilla Warfare Mode voor zestien spelers. Stahl Arms is een Warzone-map waar de ISA-troepen de beruchte Stahl Arms-fabriek aanvallen om mede ISA-troepen te bevrijden.

De DLC heeft nog geen prijs of datum gekregen maar bekijk hieronder de trailer voor de map Junkyard. De trailer van Stahl Arms zal volgende week uitkomen.

'SteroÔdpaspoort' volgende stap dopingjagers

Vanaf 1 januari 2012 hebben dopingjagers een nieuw middel om frauderende sporters aan te pakken. Volgens Peter van Eenoo, directeur van het DoCoLab wordt op die datum zo goed als zeker door wereldantidopingbureau WADA een 'steroïdenpaspoort' ingevoerd.

De maatregel maakt het mogelijk om sporters op basis van opmerkelijke schommelingen in afbraakproducten van steroïden te straffen. Dat verklaarde de Belg vrijdag in Gent.

Zijn laboratorium, een van de 35 wereldwijd door WADA geaccrediteerde dopingopsporingscentra, heeft sinds twee maanden de detectieapparatuur al in huis. "Er komt een steroïdpaspoort, zoals we al het bloedpaspoort kennen," verklaarde Van Eenoo. Op basis van afwijkende bloedwaarden is het inmiddels mogelijk sporters te bestraffen.

Minister wil snel door met afschaffen strippenkaart

Het afschaffen van de strippenkaart moet niet langer worden uitgesteld. De fraude met de OV-chipkaart is beheersbaar. Het in stand houden van twee systemen naast elkaar zorgt daarnaast voor forse extra kosten voor de provinciale en lokale overheden. Dat schrijft minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder besloot de minister de afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland uit te stellen. Vanaf begin februari zou in de provincie alleen nog met de OV-chipkaart kunnen worden gereisd, maar de Kamer had geëist eerst de frauderisico's te onderzoeken. Schultz van Haegen legde zich daarbij neer.

De Kamer kwam eind januari met het verzoek nadat bleek dat de chipkaart heel gemakkelijk te kraken is. In haar brief geeft de minister vrijdag aan dat eventuele fraude per jaar maximaal negen miljoen euro kost op een totale omzet aan reizigersopbrengsten van ruim twee miljard euro.

De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer gaan praten over de uitkomsten van het fraudeonderzoek. Daarna wil zij groen licht geven voor het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland.

'Parasite Eve komt naar PSN'

De instantie die leeftijds-ratings geeft aan games, de ESRB, heeft de originele Parasite Eve toegevoegd aan de lijst. Parasite Eve komt ook naar de PS3 en hoogstwaarschijnlijk als PSone Classic via het PlayStation Network. Alhoewel het alleen nog maar een vermelding is en geen bevestiging moeten we nog even wachten.

Het origineel van Parasite Eve komt uit 1998 en kwam afgelopen november al uit als PSone Classic in Japan samen met het tweede deel in de serie. Square Enix gaf toen aan dat de EU aan de beurt zou komen zodra de game klaar was voor een EU-release. Parasite Eve: The 3rd Birthday zal in april uitkomen, misschien dat dan Europa ook aan de beurt is voor het origineel?

Parasite Eve

Manager Bruce langer bij Sunderland

Manager Steve Bruce heeft zijn contract bij Sunderland verlengd tot de zomer van 2014. De club uit de Premier League maakte dit vandaag bekend.

De 50-jarige Bruce is bij Sunderland, de club waar Boudewijn Zenden onder contract staat, bezig aan zijn tweede seizoen. De Black Cats staan momenteel zevende.

Bruce werd als speler driemaal kampioen met Manchester United. Hij was manager bij Sheffield United, Huddersfield Town, Wigan Athletic, Crystal Palace en Birmingham City.

D66 A'dam dient voorstel tegen wietpas in

D66 gaat een voorstel in de Amsterdamse gemeenteraad indienen dat de stad de wietpas niet gaat invoeren. Dat heeft fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester gezegd naar aanleiding van uitspraken van de Groningse hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer.

Volgens Brouwer, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen steden de wietpas negeren. Een verbod op de verkoop van softdrugs aan toeristen, stelt hij, moet worden vastgelegd in de plaatselijke verordening. "Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet", aldus de hoogleraar.

Bouwmeester zegt dat Brouwer, met wie hij over de kwestie contact heeft gehad, een 'ijzersterk' punt heeft. Met uitzondering van het CDA zijn alle Amsterdamse gemeenteraadsfracties - dus ook de VVD - tegenstander van de pas. Ze vrezen dat de maatregel - waarmee alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland een beperkte hoeveelheid softdrugs kunnen kopen - zal leiden tot straathandel.

"Het probleem is dat er nauwelijks politiecapaciteit is om dat tegen de gaan", aldus Bouwmeester tegen Het Parool. "De politie staat nu al onder druk en de dierenpolitie die er volgens het regeerakkoord komt, moet uit de huidige capaciteit komen. Dus het wordt er niet beter op."

coffeeshop

Bahreinse geestelijke eist concrete gesprekken

Gesprekken tussen de Bahreinse regering en de demonstranten moeten leiden tot concrete resultaten die ingaan op de eisen van de betogers. Dat heeft een hoge Bahreinse geestelijke vrijdag gezegd. Imam Isa Qassim deed de oproep aan de vooravond van nieuwe massale protesten op het Parelplein, het brandpunt van de demonstraties voor meer democratische hervormingen in Bahrein. De demonstranten willen de druk op de soennitische monarchie handhaven.

Bij een preek in een sjiitische moskee riep Qassim op tot 'concrete, productieve gesprekken'. "We willen niet praten om te praten. We willen niet praten om tijd te verspillen, of om woede af te zwakken", aldus Wassim. "We willen fundamentele veranderingen in het huidige politieke proces, gebaseerd op onze legitieme eisen."

Zo'n zeventig procent van de Bahreinse bevolking is sjiitisch en klaagt al langer dat ze systematisch gediscrimineerd wordt door de soennitische heersende klasse die al meer dan tweehonderd jaar aan de macht is.

De oppositie in het land lijkt niet eensgezind te zijn in haar ambities. Een deel streeft democratische hervormingen na, zoals het ontslag van de langzittende premier die tevens de oom van de koning is. Anderen eisen echter het aftreden van het gehele regime.

Grote groepen demonstranten verzamelden zich op het Parelplein voor het vrijdaggebed. Op het plein hebben de betogers tientallen tenten en kraampjes opgezet in een poging hun positie te verstevigen. Een monument en verscheidene muren op het plein zijn beklad met anti-regeringsleuzen.

Sinds het uitbreken van de demonstraties zijn zeven betogers om het leven gekomen. De regering heeft vrijdag uitgeroepen tot dag van rouw voor de overledenen.


Bahreinse geestelijke eist concrete gesprekken (Foto: Novum)

Ruim drie miljoen euro bij growshop Breda

De stapels bankbiljetten die vorige week in een loods bij een growshop in Breda zijn gevonden, vertegenwoordigen een waarde van ruim drie miljoen euro. De biljetten zijn deze week geteld door medewerkers van De Nederlandsche Bank. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

De politie deed de megavangst bij een inval die deel uitmaakte van acties tegen de georganiseerde wietteelt in Noord-Brabant. Ook in onder meer Eindhoven, Helmond en Oss werden invallen gedaan.

Het gevonden bedrag komt om precies te zijn uit op drie miljoen en 52.240 euro en bestaat vooral uit briefjes van vijftig. In de loods werden naast de miljoenen 350 kilo hasj en een tiental vuurwapens gevonden. Ook trof de politie pakketten met vermoedelijk springstof aan.

Drie verdachten werden tijdens de inval aangehouden. Ze zitten nog vast.

Doden bij gevechten in Darfur

Bij gevechten tussen het Sudanese leger en groepjes rebellen in het westen van de regio Darfur zijn 27 doden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van de regering in Khartoem vrijdag gezegd.

Het leger levert al acht jaar strijd in Darfur, maar stuit nog altijd op lokale verzetshaarden. Volgens schattingen van de Verenigde Naties heeft het geweld sinds 2003 aan driehonderdduizend mensen het leven gekost. Bijna drie miljoen mensen raakten ontheemd.

Donderdag vielen regeringsmilitairen in het gebied Jebel Marra verschillende rebellenposities aan. Het doel van de operatie was het veiligstellen van wegen en dorpen in het oosten van Jebel Marra en het uitschakelen van de restanten van de Sudanese Bevrijdingsbeweging (SLM).

Bij de gevechten vonden 25 rebellen en twee militairen de dood.

Ruime meerderheid voor uitingsvrijheid Beatrix

Twee op de drie Nederlanders vinden dat koningin Beatrix in haar kersttoespraak moet kunnen zeggen wat ze wil. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Blauw Bloed.

In dat televisieprogramma zei Huub Oosterhuis afgelopen zaterdag dat Beatrix 'zwaar gecensureerd' zou worden in haar kerstrede. Haar boodschap van solidariteit, wederzijds respect en tolerantie zou 'met argusogen' worden gevolgd door het kabinet en gedoogpartner PVV. Later nuanceerde Oosterhuis zijn uitlatingen.

Bijna veertig procent van de respondenten is van mening dat de invloed van premier Mark Rutte (VVD) op wat Beatrix wel en niet mag zeggen in de toespraak te groot is. Een op de drie vindt dat de PVV hier te veel invloed op heeft.

Binnen de constitutionele monarchie is de minister-president verantwoordelijk voor de uitlatingen van de koningin, die staatsrechtelijk onschendbaar is.


Ruime meerderheid voor uitingsvrijheid Beatrix (Foto: Novum)

Super Street Fighter IV Arcade toch naar consoles

Voor de fans is er toch nog hoop. Eerder gaf de producer al aan dat de arcade-variant van Super Street Fighter IV niet naar de consoles zou komen, maar nu heeft Yoshinori Ono via Twitter laten weten dat Super Street Fighter IV Arcade Edition toch de sprong zal wagen.

Yoshinori Ono was vrij duidelijk na de vraag van een fan of het spel toch naar consoles zou komen: "Ja, het zou kunnen, wacht tot na de 3DS in Amerika!". We zullen dus nog even geduld moeten hebben tot de 3DS in Amerika uit is. Hij maakte nog een tweede tweet dat een officiële aankondiging binnenkort zal komen. 

De arcade-versie van Super Street Fighter IV is wat minder in balans en heeft meer personages om mee te vechten, zoals Yun, Yang, Evil Ryu en Shin Akuma. Blijkbaar is Capcom toch overstag gegaan om deze variant toch naar de consoles te brengen. Of de uitbreiding een DLC wordt voor Super Street Fighter IV of dat we het hier hebben over een nieuw spel is nog even afwachten. 

Yun & Yang

Nieuwe aanhoudingen in Nijmeegse moordzaak

De politie heeft deze week twee mannen aangehouden in verband met een moord in Nijmegen in juli. In totaal zijn inmiddels acht verdachten aangehouden.

Maandagmiddag werd een 19-jarige inwoner van Den Bosch aangehouden. De man wordt verdacht van inbraak en diefstal. Hij is na verhoor dinsdag weer vrijgelaten. Woensdag hield de politie een 28-jarige Nijmegenaar aan. Hij wordt verdacht van het bezit van een vuurwapen en inbraak. Hij wordt nog verhoord.

Bij een gewapende overval op een woning op 14 juli werd vorig jaar een 53-jarige man doodgeschoten. Het huis ligt aan de Daniëlsweg in de wijk Heseveld. De drie overvallers gingen er na de moord vandoor in een auto.

Vorige week zondag werden de eerste twee aanhoudingen in de geruchtmakende zaak verricht. De dagen erna volgden nog vier arrestaties. Het gaat om verdachten uit Nijmegen, Cuijk en Den Bosch. Van de zes personen die vorige week werden aangehouden zit er nog eentje vast. Hij wordt verdacht van moord.

De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen te verrichten.

'Dag van Woede' in Irak

Duizenden Irakezen zijn vrijdag de straat op gegaan voor een 'Dag van Woede'. De demonstraties richtten zich tegen de regering van premier Nouri al-Maliki. In diverse steden in het land kwam het tot confrontaties met ordetroepen, waarbij in totaal zes doden vielen.

Veel Irakezen zijn ontevreden over de regering, die zij verwijten te weinig te doen tegen de wijdverbreide corruptie en de hoge werkloosheid. De actievoerders hebben zich laten inspireren door de volksopstanden in Tunesië en Egypte. Wekenlang zijn daarover via Facebook en andere sites discussies gevoerd.

Het centrum van Bagdad was door militairen volledig vergrendeld om te voorkomen dat honderden demonstranten op het Bevrijdingsplein versterking zouden krijgen van andere betogers elders in de stad. Legerhelikopters vlogen laag over, terwijl zich op het Bevrijdingsplein diverse legervoertuigen positioneerden.

Demonstranten die het plein via een brug wilden bereiken, raakten slaags met ordetroepen. Elders gooiden betogers grote betonnen versperringen omver en bekogelden zij de troepen met stenen. Zes oproeragenten en twaalf demonstranten raakten gewond.

In de noordelijke stad Hawija probeerden demonstranten het gemeentehuis te bestormen. Ordetroepen openden het vuur en doodden drie betogers. Vijftien mensen raakten gewond. In Mosul, ook in Noord-Irak, verzamelden zich honderden mensen voor het gebouw van het provinciebestuur om banen en betere diensten te eisen. Ook hier schoten bewakers met scherp. Evenals in Hawija vielen er drie doden en vijftien gewonden.

In het zuiden eisten vierduizend mensen het vertrek van gouverneur Sheltagh Aboud al-Mayahi. Korte tijd later werd bekendgemaakt dat de gouverneur op verzoek van premier Al-Maliki is afgetreden. Ook in de steden Fallujah en Karbala waren honderden mensen op de been.

Al-Maliki hield donderdag een toespraak waarin hij waarschuwde niet aan de betoging mee te doen. Ook sjiitische religieuze leiders hebben afgeraden aan de demonstratie deel te nemen.


'Dag van Woede' in Irak (Foto: Novum)

Nieuw nucleair centrum in Oostenrijk

Nabij het complex van de Verenigde Naties in Wenen is een nieuw centrum opgericht dat zich zal bezighouden met het inlichten over de gevaren van kernwapens. Het nieuwe Centrum voor Ontwapening en Non-Proliferatie wordt beheerd door het Monterey Instituut voor Internationale Studies.

In een toespraak op de openingsceremonie zei Yukiya Amano, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat hij er niet aan twijfelt dat het centrum een belangrijke bijdrage zal leveren aan het stimuleren van beleidsgericht onderzoek en het bevorderen van de dialoog tussen wetenschappers, non-gouvernementele organisaties en medewerkers van internationale organisaties en overheden.


Nieuw nucleair centrum in Oostenrijk (Foto: Novum)

[Upd] LibiŽ: Gadhafi verschijnt in Tripoli

Moammar Gadhafi is vrijdag iets voor 18.00 uur Nederlandse tijd verschenen op het Groene Plein in het centrum van Tripoli. Het plein was gevuld met naar schatting van de FOK!-redactie enkele duizenden juichende mensen die foto's van de Libische leider omhooghielden.

De speech valt samen met het moment waarop voor het eerst internationale journalisten in Tripoli zijn uitgenodigd om verslag van de situatie te doen. Eerder vrijdag waren er veel berichten over gevechten en doden in de hoofdstad.

In zijn korte speech gaf Gadhafi een toespraak waarmee hij het publiek opzweepte. Hij sprak over de kracht van het Libische volk en hoe Libië alles en iedereen aan zou kunnen. Hij deelde handkusjes uit aan zijn fans en riep op om te dansen en zingen.

Het kan natuurlijk zijn dat alles georkestreerd is, maar zoals een presentator van Al Jazeera zei, de steun en het enthousiasme lijkt oprecht te zijn.

Update 18.53 uur
Gadhafi heeft in zijn korte speech op het plein aangekondigd de wapendepots te openen voor zijn volgelingen om de opstandelingen te kunnen bestrijden.

gadhafi
Screenshots van Al Jazeera: onderste foto: Ghadafi na een handkusje (Source Photo: Al Jazeera)

Doden bij busongeluk Turkije

Een bus met vakantiegangers is vrijdag in het westen van Turkije over de kop geslagen. Vier Grieken kwamen om het leven en vijf raakten zwaargewond. Dat hebben de Griekse autoriteiten bekendgemaakt.

De bus raakte van een gladde weg en sloeg over de kop bij Malkara, ongeveer 200 kilometer ten westen van Istanbul, de eindbestemming van het voertuig.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken hield een militair transportvliegtuig gereed om de passagiers die niet gewond zijn geraakt naar huis te brengen.

VN-raad stuurt missie naar LibiŽ

De VN-Mensenrechtenraad heeft vrijdag een resolutie aangenomen om een missie naar Libië te sturen die de schending van mensenrechten daar moet onderzoeken. De Libische diplomatieke missie is geschorst.

Een diplomaat van de Libische missie bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève had eerder op vrijdag gezegd te hebben gebroken met Gadhafi en in plaats daarvan de wil van de Libische bevolking te vertegenwoordigen. De mededeling werd door de 47 leden tellende raad met applaus ontvangen. Libië werd in mei vorig jaar verkozen in de raad.

De VN-Mensenrechtenraad was in spoedzitting bijeengekomen om zich te buigen over de situatie in Libië, waar het regime betogingen tegen Gadhafi blijft neerslaan. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde dinsdag al het geweld en stelde een duidelijk signaal te willen afgeven. De internationale gemeenschap is bezig met strafmaatregelen tegen Gadhafi en zijn getrouwen.

VN-Mensenrechtenraad stuurt missie naar Libië
VN-Mensenrechtenraad stuurt missie naar Libië (Foto: ANP)

GroenLinks wil spoeddebat over korting bijstand

GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd over een mogelijke korting van honderden euro's op gezinnen in de bijstand. Dat meldt een woordvoerder van de partij vrijdag. Ook de SP is niet te spreken over de plannen.

Het televisieprogramma Uitgesproken VARA bericht vrijdagavond over een uitgelekt wetsvoorstel dat in handen is van de redactie. In de toelichting bij het voorstel melding worden gemaakt van kortingen die oplopen van vijf- tot achthonderd euro bruto per maand.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige situatie zou zijn dat in een gezinssituatie de gezinsleden niet langer individueel recht hebben op bijstand, maar voortaan gezamenlijk bijstand dienen aan te vragen. De bijstand voor het individu binnen deze leefsituatie wordt daarmee als het ware afgeschaft, citeert het programma uit het voorstel. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) wilde niet reageren.

GroenLinks heeft het uitgelekte wetsvoorstel volgens de woordvoerder al in mogen zien. Op basis daarvan is besloten het spoeddebat aan te vragen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is eveneens kritisch. "De Krom laat bijstandsgezinnen honderden euro's per maand inleveren. Bijstand betaalt voor banken", meldt hij via Twitter. "De Krom buigt krom wat recht is."

Drie man vast voor uitgaansgeweld Hank

De politie heeft drie verdachten aangehouden die afgelopen weekend een 23-jarige man zwaar zouden hebben toegetakeld in het Brabantse Hank. Meer arrestaties worden niet uitgesloten, meldt het OM vrijdag.

Het 23-jarige slachtoffer uit Beesd in Gelderland raakte zaterdagavond zwaargewond na een avond stappen. Hij werd met een schedelbreuk en een hersenbloeding in een ziekenhuis opgenomen. Onbekend is hoe het met hem gaat.

Een 21-jarige man uit Hank meldde zich maandag bij de politie en zit nog steeds in de cel. Ook een leeftijdgenoot zit nog vast. De derde verdachte, een 23-jarige inwoner uit Hank, werd vrijdag gearresteerd.

Doelman Dortmund ontbreekt tegen Bayern

Roman Weidenfeller mist morgen de topper in de Bundesliga tussen Borussia Dortmund en Bayern München. De vaste doelman van de Duitse koploper heeft last van zijn linkerknie en wordt tegen de ploeg van trainer Louis van Gaal vervangen door de 22-jarige debutant Mitch Langerak uit Australië.

Langerak verhuisde afgelopen zomer naar Dortmund en speelde pas één duel in het tweede team van Die Borussen. "Het maakt niet uit waar of wanneer ik debuteer," zegt de jonge goalie over het belangrijke duel in München. "Ik werk al maanden naar dit moment toe en zal alles geven. Ik ben er klaar voor."

Bayern München heeft een achterstand van dertien punten op het dit seizoen schier onklopbare Dortmund. Als Der Rekordmeister morgen niet weet te winnen, wordt het wel heel moeilijk voor Van Gaal om de landstitel te prolongeren.


Doelman Dortmund ontbreekt tegen Bayern (Foto: Novum)

Serie misdaden door jeugdgroep Utrecht opgelost

De politie denkt met de aanhouding van een Utrechtse jeugdbende een reeks ramkraken, autodiefstallen en inbraken in Nederland en België te hebben opgelost. Het onderzoek naar deze groep begon in de zomer van 2010 en is medio februari afgerond, meldt de politie Haaglanden vrijdag.

Op 6 november arresteerde de politie vijf van de bendeleden in een garagebox in Soest. Zij hadden met een gestolen auto een elektronicazaak in Breda geramd en daarbij meer dan 80.000 euro buitgemaakt. Een dag later werden weer twee verdachten aangehouden.

Volgens de politie was de bende ook betrokken bij een autoroof op 18 oktober vorig jaar. Deze auto werd enkele dagen na de roof samen met twee andere gestolen auto's als vluchtauto gebruikt bij een ramkraak in Bodegraven. De jeugdbende zou weer een paar dagen later hebben ingebroken bij kledingzaken in Barneveld en in het Belgische Turnhout. Volgens de politie werden hierbij duizenden euro's aan merkkleding en kinderkleding gestolen.

De politie onderzoekt ook de betrokkenheid van de groep bij twee gewapende overvallen op juweliers. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

De jeugdbende wordt ervan verdacht in wisselende samenstelling ten minste vijftien misdrijven te hebben gepleegd. Hun uitvalsbasis is de garagebox in Soest. Van de zeven verdachten zitten vijf nog vast.

Student in Londen berecht voor terreurpropaganda

Een Britse rechter heeft vrijdag een rechtenstudent veroordeeld tot vijf jaar cel. De student werd schuldig bevonden aan het plaatsen van islamitische terreurpropaganda op internet.

Volgens rechter David Paget was de student, Mohammed Gul, 'volledig geradicaliseerd'. De celstraf moet dienen om anderen ervan te weerhouden dergelijke activiteiten te ondernemen.

De 23-jarige Gul werd schuldig bevonden aan vijf gevallen van het verspreiden van terroristische publicaties. Hij plaatste video's op internet waar hij jihadistische liedjes onder monteerde. De beelden waren afkomstig van Al-Qaida, de Taliban en Iraakse media. Gul zei dat hij terrorisme niet steunde, maar handelde uit nieuwsgierigheid en vanuit zijn politieke overtuigingen.

Het kostte Scotland Yard zes maanden om de gegevens op de laptop van Gul door te nemen. Het onderzoek was een van de uitvoerigste terreuronderzoeken die Scotland Yard heeft uitgevoerd.

Eindhovenaar moet weg uit doorzeefde woning

Een inwoner van Eindhoven moet van de gemeente snel weg uit zijn woning. Dat meldt burgemeester Rob van Gijzel vrijdag in een brief aan de Eindhovense gemeenteraad. Zijn huis werd in november met een automatisch wapen beschoten.

De schietpartij zorgde voor grote onrust in de woonbuurt. De woning en de huizen ernaast werden geraakt door honderden kogels. Het ging om een gerichte aanslag op de bewoner, die overigens niet gewond raakte.

De buurt was opgelucht toen de twee bewoners van het beschoten huis in december verklaarden niet terug te willen keren naar hun huis. Inmiddels is de man op wie de aanslag was gericht toch teruggekeerd.

De politie heeft vervolgens een risicoanalyse gemaakt. Daarin staat dat de kans op herhaling groot is. De gemeente heeft de man daarom verboden om in zijn woning aan de Boutenslaan of de directe omgeving daarvan te verblijven. Het verbod is 16 februari ingegaan en geldt voor drie maanden. In die periode moet de man een andere woning vinden.

De gemeente wilde het verbod stilhouden, maar de bewoner, volgens lokale media een drugscrimineel, heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Daarom is de burgemeester nu met de maatregel naar buiten gekomen.

Ex-Bizarre medewerkers richten Lucid Games op

Zeven dagen nadat Bizarre Creations is stilgelegd door Activision, zijn een paar ex-medewerkers al klaar met het oprichten van een nieuwe ontwikkelstudio, Lucid Games genaamd. De studio is gevestigd in het noordwesten van Engeland en wordt geleid door Pete Wallace, voormalig senior-manager bij Bizarre, en nog een paar ex-medewerkers van Bizarre.

"Met de grote geschiedenis van Bizarre achter ons, zijn we trots op het feit dat we nu deel uitmaken van Lucid en we gaan ons ook inzetten om de game-ontwikkelindustrie in het Verenigd Koninkrijk op de kaart te zetten", aldus Wallace.

In een interview met de Liverpool Daily Post zegt commercieel directeur Andy Davidson dat het bedrijf wil terugkeren naar het niveau van Bizarre, de reden dat toentertijd Activision het wilde kopen. "We willen terug naar het niveau van innovatie en creativiteit dat we bij Bizarre hadden voor we ingelijfd werden, het niveau dat zorgde dat Activision ons zo graag wilde kopen", zei hij.

Hopelijk vinden ze dan wel een andere uitgever dan Activision, want die relatie zal wat bekoeld zijn ondertussen.

Lucid Games

Nederlanders van Zweedse ijsschots geplukt

Met een helikopter zijn zes Nederlandse schaatsers gered die vast waren komen te zitten op een ijsschots. Dat gebeurde vrijdag in het Vättermeer in het zuiden van Zweden. De Nederlanders zijn ongedeerd. Dat meldt de Zweedse krant GT Expressen.

De Nederlandse toerrijders waren aan het schaatsen op het meer toen een groot stuk ijs losbrak. Daardoor konden ze geen kant meer op. Met hun mobiele telefoon konden ze alarm slaan.

Een helikopter en twee hovercrafts gingen eropaf. De helikopter slaagde er na een uur in om de schaatsers uit hun hachelijke situatie te redden. Volgens een woordvoerder van de reddingsdienst is het ijs op het meer verraderlijk. "Ik zou me niet in die buurt wagen."

Modern Warfare 3 wordt aangekondigd tijdens GDC

Modern Warfare 3 wordt waarschijnlijk op 2 maart officieel aangekondigd tijdens de Game Developers Conference. Een nieuwe website, www.findmakarov.com, telt af tot 2 maart, 16:00 om precies te zijn. Makarov is één van de bad guys uit Modern Warfare 2. Verschillende persoutlets hebben dogtags in de post gekregen met de boodschap "end the war" en details van Sheperd, een andere slechterik uit Modern Warfare 2.

Modern Warfare 2 werd ook tijdens een GDC aangekondigd, met datum, dus wellicht gebeurt het dit jaar weer.

Forse wietkwekerij opgerold in Beverwijk

Bij een inval van de politie vrijdagochtend in een pand in Beverwijk zijn ruim 35.000 wietstekjes en 1500 moederplanten gevonden. Hierbij zijn zes verdachten gearresteerd, meldt de politie.

Agenten vielen het pand aan de Zuiderkade om 06.30 uur binnen. De politie had een paar dagen voor de inval lont geroken nadat een auto met aarde en hennepblaadjes was gezien.

Zes verdachten, onder wie de 50-jarige huurder van het pand uit Weesp, een 34-jarige Utrechtenaar en vier mannen zonder vaste verblijfplaats werden hierbij opgepakt. Ze zijn tussen de 29 en 44 jaar.

Onderzoek van energieleverancier Liander naar de meter in het pand wees uit dat de huurder stroom stal en de ruimte brandgevaarlijk was. De kwekerij is ontruimd en de wiet, die miljoenen euro's waar zou zijn, wordt vernietigd.

CocaÔnesmokkelaars Schiphol achter de tralies

Vijftien drugssmokkelaars hebben vrijdag van de rechtbank op Schiphol gevangenisstraffen tot acht jaar gekregen. De smokkelaarsbende voerde met behulp van cateringtrolleys in KLM-vliegtuigen zeker acht drugstransporten uit vanuit Bonaire, Curaçao en Suriname.

De twee mannen die de transporten coördineerden, een 47-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 36-jarige Amsterdammer, kregen de hoogste straffen. Ze moeten respectievelijk acht en zeven jaar de cel in. Dertien anderen kregen celstraffen variërend van acht maanden tot zes jaar. De rechtbank sprak één lid van de bende vrij. Het OM had celstraffen tot negen jaar geëist tegen de verdachten.

Van de groep smokkelaars werkten er dertien op Schiphol. Ze verstopten tussen september en december 2009 drugs in cateringtrolleys in vliegtuigen. Cateringmedewerkers op Schiphol haalden de bewuste trolleys uit het toestel, waarna de drugs buiten de luchthaven werden gebracht. Vier transporten werden onderschept. In totaal werd ruim 33,5 kilo cocaïne in beslag genomen.

Eerder werd al een zeventiende verdachte veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

Caravans uitgebrand op campingterrein Alphen

Tien caravans zijn vrijdagmiddag op een campingterrein in het Brabantse Alphen in vlammen opgegaan. Vermoedelijk gaat het om brandstichting, meldt de politie.

Getuigen zagen rond 14.00 uur dat de caravans op het terrein aan de Maastrichtsebaan in brand stonden. De brandweer werd ingeschakeld en een halfuur later werd het sein brand meester gegeven. De caravans stonden al een tijd op het buitenterrein gestald.

In totaal gingen tien caravans in vlammen op, waarvan de meesten uitbrandden. De politie vermoedt brandstichting, omdat er geen elektriciteit was aangesloten op de caravans. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Van de eigenaars van de caravans wordt aangifte opgenomen.

PS: PvdD wil deelname tv-debat afdwingen bij rechter

De Partij voor de Dieren (PvdD) spant een kort geding aan tegen de NOS. De partij eist deelname aan het verkiezingsdebat op de avond voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Acht partijen zijn uitgenodigd voor het debat op dinsdagavond. Hun lijsttrekkers voor de Eerste Kamer kruisen dan de degens met elkaar en met debatleiders Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde.

Van de partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn alleen SGP en de PvdD niet welkom. Beide partijen bezetten twee Kamerzetels. De dierenpartij doet volgens de NOS een beroep op de Mediawet om alsnog deelname af te dwingen. Partijleider Marianne Thieme liet via Twitter weten naar de rechter te stappen als de NOS blijft vasthouden aan uitsluiting van haar partij bij het slotdebat.

Vorige week probeerde lijsttrekker Jan Nagel van 50Plus ook al gedaan te krijgen dat hij mocht meedoen aan het debat van de NOS. Die rechtszaak is ingetrokken. Het kort geding van de Partij voor de Dieren dient maandag om 10.30 uur in Amsterdam, meldde NOS-hoofdredacteur Hans Laroes.

Maradona hoopt trainer te worden in Spanje

Diego Maradona wil graag trainer worden in de Primera Division. "Het is mijn wens om trainer te blijven en ik denk dat me dat goed zou lukken in Spanje", zegt de voormalige bondscoach van Argentinië tegenover Marca. Naar welke club zijn voorkeur uitgaat laat de Argentijnse trainer niet weten.

"Na het WK 2010 heb ik drie interessante aanbiedingen gehad. Maar deze pasten niet bij me. Ik heb de clubs bedankt en verteld dat het niet het juiste moment was. Nu ligt alles anders." Naar verluidt wilde de Engelse voetbalbond hem aantrekken als bondscoach. Dit is echter nooit bevestigd door de FA.

Maradona werd vorig jaar ontslagen als bondscoach van Argentinië nadat het land al in een vroeg stadium werd uitgeschakeld op het WK in Zuid-Afrika. In de kwartfinale was het feest voorbij voor Argentinië. Sindsdien zit de beste voetballer die Argentinië ooit gehad heeft zonder werk.

Federer opponent Djokovic in finale Dubai

Roger Federer zal morgen de tegenstander zijn van Novak Djokovic in de finale van het ATP-toernooi van Dubai. De Zwitserse nummer twee van de wereld had niet veel moeite met de Fransman Richard Gasquet; 6-2 en 7-5.

Federer gaat morgen op zoek naar zijn vijfde zege in Dubai, nadat hij het toernooi eerder won in 2003, 2004, 2005 en 2007. In de finale treft hij Djokovic, de winnaar van de afgelopen twee jaar.

Geen plannen om Catherine in het Westen uit te geven

Het horrorspel Catherine komt voorlopig niet uit in het Westen, dat heeft Atlus vandaag aangegeven. De uitgever betuigt spijt, maar daar kopen we natuurlijk niets voor. Nou ja, de import misschien. Het spel doet het uitermate goed in Japan, waar het de eerste week op nummer één in de verkooplijst is binnengekomen.

De PlayStation 3-versie van het spel is in Japan bijna 142.000 keer over de toonbank gegaan, terwijl de Xbox 360-versie zo'n 22.000 exemplaren heeft verkocht. Daarmee verslaat het ook het langverwachte Marvel vs Capcom 3.

In Catherine kruip je in de huid van Vincent, een jongeman die verloofd is met Katherine. In zijn wijk worden dode jongemannen gevonden in hun bed zonder enig bewijs van moord. Vincent heeft ondertussen wel wat anders aan zijn hoofd, hij komt de wulpse Catherine tegen die hem wel ziet zitten. Maar tijdens de nachten krijgt hij nachtmerries, waarin hij de uitgang moet vinden. In deze nachtmerries speelt het eigenlijke spel zich ook af. Je zult moeten klimmen en puzzels moeten oplossen voordat de toren, waar je naar boven klimt, verdwijnt. Overdag zal het verhaal verder verteld worden door middel van filmpjes.

Deze scènes zijn ook de reden dat Catherine niet 'even' vertaald wordt: het spel heeft vrij veel filmpjes, die nu natuurlijk in het Japans zijn. De reden dat er toch getwijfeld wordt over de uitspraak van Atlus is het feit dat er ook een Xbox 360-versie is. Atlus heeft een reputatie om PlayStation 3-exclusieve titels te maken. De PlayStation 3 is ook populairder in Japan, dus waarom zou je een Xbox 360-versie ontwikkelen voor de japanse markt alleen? De geïnteresseerden van deze erotische thriller hopen nog steeds op een aankondiging later dit jaar, zodat ze ook kunnen ondervinden hoe lastig het spel is.

Catherine

Utrecht zwaar gehavend naar N.E.C. Nijmegen

FC Utrecht kampt in aanloop naar het uitduel met N.E.C. Nijmegen met de nodige personele problemen. Trainer Ton du Chatinier mist zondag in De Goffert liefst acht spelers. Dries Mertens kampt bovendien met een lichte kuitkwetsuur. Morgen wordt besloten of de getalenteerde Belg mee kan doen.

De domstedelingen kunnen zondag geen beroep doen op de geblesseerden Mihai Nesu (rug), Frank Demouge en Erixon Danso (enkel), Ismo Vorstermans (neus), Nana Asare en Mark van der Maarel (knie), Evert Brouwers (hiel), en de langdurig uitgeschakelde Jacob Mulenga.

Lichtpuntje is dat routiniers Michael Silberbauer en Tim Cornelisse zondag terugkeren van een schorsing. Drie dagen later neemt Utrecht het in de halve finale van de KNVB Beker op tegen FC Twente.

Enoh en Stekelenburg op tijd fit voor topper

Maarten Stekelenburg en Eyong Enoh zullen normaal gesproken zondag mee kunnen doen in de topper tussen PSV en Ajax in Eindhoven. Enoh liet zich al na een kwartier vervangen in de wedstrijd tegen Anderlecht, nadat hij twee keer aan zijn schouder was geraakt. Na de diagnose bleek de blessure mee te vallen.

Oranje-doelman Stekelenburg bleef na rust in de kleedkamer met lichte liesklachten. Dit zal hem echter niet uit de topper houden van aankomend weekend.

Elia opnieuw tribuneklant

Eljero Elia moet dit weekeinde opnieuw op de tribune plaats nemen. De flankspeler van Hamburger SV, die eerder openlijk over een vertrek speculeerde als hij niet meer speeltijd zou krijgen, zit opnieuw niet bij de wedstrijdselectie van trainer Armin Veh. Die Rothosen moeten morgen op bezoek bij 1. FC Kaiserslautern.

HSV versloeg streekgenoot Werder Bremen vorige week met 4-0 zonder de Nederlanders Elia en Ruud van Nistelrooy. Vanwege het goede resultaat ziet Veh er geen brood in zijn opstelling te wijzigen. Van Nistelrooy start daarom vanaf de bank. Joris Mathijsen is de enige Nederlander aan de aftrap.

De Hamburgers bezetten de zevende plaats in de Bundesliga, op slechts één punt van SC Freiburg en FSV Mainz.


Elia opnieuw tribuneklant (Foto: Novum)

Opzet Belgische Jupiler League onveranderd

De Belgische competitie zal de komende drie seizoenen toch hetzelfde blijven als de afgelopen twee jaar. De Belgische Profliga had in december beslist om weer terug te gaan naar achttien clubs, maar na stemming van de clubs in de Jupiler Pro League is besloten om toch zestien clubs te behouden.

Daarnaast zullen ook de playoffs behouden blijven, waar de nummers één tot en met acht na een volledige competitie zullen gaan strijden om het kampioenschap. Er is wel een nieuwe degradatieregel. Er zou nu na drie seizoenen worden gekeken welke club er moet degraderen.

Recordjaar voor Volkswagen

Europa's grootste autofabrikant, Volkswagen, heeft de operationele winst vorig jaar naar een recordbedrag van 7,1 miljard euro opgevoerd. Dat is meer dan het drievoudige ten opzichte van het voorgaande jaar. "Het fiscale jaar 2010 was het beste in de geschiedenis van de Volkswagen Groep", zei topman Martin Winterkorn vrijdag bij de presentatie van de cijfers in Wolfsburg.

De omzet steeg in 2010 ruim 20 procent naar 126,9 miljard euro. De wereldwijde verkoop van Volkswagen en dochtermerken als Audi, Skoda en Seat kwam voor het eerst in de geschiedenis boven de zeven miljoen auto's uit.

Recordjaar voor Volkswagen
Recordjaar voor Volkswagen (Foto: ANP)

OM in beroep tegen vrijspraak 'lekkende' agent

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van een agent die opzettelijk zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden. Het OM in Zutphen liet vrijdag weten het niet eens te zijn met het vonnis.

De politieman, een tactisch coördinator, werd in maart 2008 buiten functie gesteld. Hij zou eind februari van dat jaar in Apeldoorn een telefoongesprek hebben gevoerd, waarin hij informatie onthulde over een onderzoek naar een moord.

Hij zou aan de adviseur van een verdachte in dit onderzoek hebben bevestigd dat de weduwe van het slachtoffer een coffeeshop had verkocht en dat daarvoor een schadevergoeding zou worden betaald. Ook vertelde hij hoeveel de weduwe zou krijgen en dat de vrouw de transactie aan de politie had gemeld.

De rechtbank in Zutphen sprak de agent tweeënhalve week geleden vrij van het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim tijdens een telefoongesprek. De rechter stelde dat onvoldoende is vast te stellen dat in dit geval sprake was van informatie die echt als geheim valt aan te merken. De politieman kon volgens de rechtbank daarom geen verwijten worden gemaakt.

Het OM vindt echter dat de agent tijdens het gesprek informatie had verstrekt die hij vanuit zijn functie had gekregen en die geheim was. Daarom heeft de man zich in de ogen van het OM schuldig gemaakt aan schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Win een leuk prijzenpakket van Rango!

FOK! mag in samenwerking met Universal Pictures vijf leuke prijzenpakketten weggeven van de animatiefilm Rango. In de film hoor je onder andere de stemmen van Johnny Depp, Bill Nighy en Timothy Olyphant. Rango is vanaf 2 maart in de Nederlandse bioscoop te bekijken.

Het prijzenpakket bestaat uit:

- 2 bioscoopkaartjes voor de film Rango
- een watercooler

Rango is een animatiefilm van de regisseur van Pirates of the Caribbean met Johnny Depp als Rango. De eenzame kameleon Rango reist door de Mojave woestijn. Hij beleeft hilarische avonturen en komt terecht in het dorpje Terra. Een geweldig avontuur voor jong en oud, maar niet zonder gevaar...

Voor de originele versie hebben Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Alfred Molina, Harry Dean Stanton, Ned Beatty, George Lopez, Bill Nighy en Ray Winstone de stemmen ingesproken. In de Nederlandse gesproken versie stemmen van o.a. Tygo Gernandt, Georgina Verbaan, Najib Amhali, Monique van de Ven en Edwin de Vries.

Om kans te maken op het prijzenpakket, kijk je snel in het sticky topic in Film, Tv en Radio.

Meedoen kan tot en met 3 maart.

Kubica: "Maak me geen zorgen over revalidatie"

Robert Kubica begon eerder deze week aan zijn herstel na zijn zware crash aan het begin van deze maand tijdens de Ronde di Andora. De Pool heeft diverse operaties aan zijn hand, arm, schouder elleboog en been ondergaan, maar hij prijst zichzelf gelukkig dat de verwoningen niet veel erger zijn.

"Ik weet dat ik er niet fraai bij lig," zei Kubica in La Stampa. "Maar in mijn ogen heb ik veel geluk gehad. Ik heb een lange en lastige revalidatie voor de boeg, maar ik maak me daarover geen zorgen."

Volgens de manager van Kubica, Daniel Morelli, is de Renault-rijder een goede patiënt, juist omdat hij een coureur is. "De doktoren en fysiotherapeuten beschouwt hij als 'engineers'. Zij brengen aanpassingen en verbeteringen aan de 'machine' aan om het optimale resultaat te bereiken."

Sheen raakt mogelijk rol in Major League kwijt

De producent van Major League wil niet met acteur Charlie Sheen werken als hij zichzelf niet in de hand kan houden. James Robinson heeft tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ gezegd geen zin te hebben in een 'Lindsey Lohan-situatie'.

Sheen heeft een aanzienlijke rol in de vierde Major League-film. Robinson heeft een trauma overgehouden aan de productie van zijn film Georgia Rule, waarbij Lohan dagen niet kwam opdagen. De hele crew moest die dagen toch worden uitbetaald, maar zonder hoofdpersoon kon er niets worden opgenomen. "Ik wil dat niet nog een keer meemaken, je kunt daar duizenden dollars mee verliezen"

De roekeloze levensstijl van Charlie Sheen begint zijn tol te eisen. Zijn uitbarstingen en overmatige drank- en drugsgebruik leidden ertoe dat de Amerikaanse zender CBS en producent Warner Bros donderdag de stekker trokken uit zijn tv-komedie Two and a Half Men. De 45-jarige acteur haalde deze week tijdens een radio-interview een paar keer flink uit naar de producent van die serie. Hij noemde hem een 'dom klein mannetje en een verwijfd watje'.


(Foto: Novum)

Vraag Playmate Mai-Lan het hemd van het lijf

FOK!tv heeft sinds kort een splinternieuwe presentatrice genaamd Mai-Lan die allerlei typische mannenberoepen test. Maar wie is Mai-Lan eigenlijk?

In het kort: Mai-Lan is bij de kenners vooral bekend vanwege haar razende carrière in de wereld van Playboy. Nadat zij via een wedstrijd, die ze op overtuigende wijze won, als Playmate voor het blad mocht poseren ging alles in een razend tempo. Ze werd vrijwel direct uitgenodigd om op The Mansion onder toeziend oog van Hugh Hefner aan een fotoshoot te werken die wereldwijd is gepubliceerd, werd daarna uitgeroepen tot Nederlands Playmate van het Jaar 2008 en is ook een van de prominente gezichten van de diverse feestjes van Playboy en de Playmates.

Om Mai-Lan beter te leren kennen, gaan we weer een ouderwets FOK!interview met haar doen waarbij jullie de vragen mogen stellen. Dus stuur je vraag in en wie weet wordt deze wel geselecteerd voor Het grote Mai-Lan interview. En misschien heb je wel een goed idee voor een mannenberoep dat Mai-Lan zou moeten testen.

Zet je vraag hier neer en wie weet wordt hij binnenkort beantwoord. Mai-Lan zit er klaar voor!

VN: 'Massamoorden in LibiŽ gemeld'

Berichten dat in Libië duizenden doden zijn gevallen zouden de internationale gemeenschap moeten aansporen om 'krachtig op te treden' om een eind te maken aan de onderdrukking van de anti-regeringsdemonstranten. Dat heeft VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay vrijdag gezegd.

Pillay steunt een plan om een onafhankelijke commissie de mensenrechtenschendingen door de veiligheidstroepen van Moammar Gadhafi te laten onderzoeken en de daders verantwoording af te laten leggen. In een toespraak voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zei Pillay dat de raad 'alle mogelijke middelen' moet inzetten om het regime in Libië ertoe te bewegen het geweld te beëindigen.

"De onderdrukking van vreedzame demonstraties in Libië escaleert zorgwekkend met berichten over massamoorden, willekeurige arrestaties, opsluiting en marteling van betogers", aldus Pillay. "Tanks, helikopters en militaire vliegtuigen zijn naar verluidt gebruikt om burgers aan te vallen. Volgens sommige bronnen zijn er mogelijk duizenden vermoord of gewond geraakt."

Pillay herinnerde de raad er aan dat Gadhafi zijn aanhangers heeft gevraagd om strijd te leveren met de actievoerders en ze 'aan te vallen in hun nesten'. Volgens Pillay zijn dit mogelijk misdaden tegen de menselijkheid. "Elke ambtenaar, van elke rang, die opdracht geeft tot wreedheden of ze begaat, kan verantwoordelijk worden gehouden", zei ze.

Het is de eerste keer dat de Mensenrechtenraad in een speciale zitting bijeenkomt om het doen en laten van een van zijn lidstaten tegen het licht te houden. De Libische vertegenwoordiger in de raad verscheen niet op de bijeenkomst.

Omdat er pas sinds donderdag onafhankelijke journalisten in het land zijn toegestaan en berichten over de aantallen doden nogal verschillen per bron heeft FOK!-user -jos- in de nacht van donderdag op vrijdag een overzicht van het aantal slachtoffers volgens de verschillende bronnen gemaakt. De gebruikte bronnen zijn betrouwbaarder dan veel berichten in de media die gebaseerd zijn op tweets van demonstranten.


VN: 'Massamoorden in Libië gemeld' (Foto: Novum)

Vrouw trouwt drie dagen na redding aardbeving

De Nieuw-Zeelandse Emma Howard, die dinsdag gered werd na de zware aardbeving in Christchurch, is vrijdag geheel volgens plan getrouwd met haar verloofde Chris Greenslade.

Emma werd dinsdag door reddingswerkers ontzet uit een kantoorgebouw dat tijdens de aardbeving instortte. De reddingswerkers wisten haar te vinden doordat ze haar verloofde Chris op zijn mobiele telefoon had weten te bereiken nadat het gebouw was ingestort en had verteld waar ze vast was komen te zitten.

Het stel stond vrijdag na de huwelijksplechtigheid geen journalisten te woord. Emma zei dinsdag tegen een radioverslaggever dat ze had besloten om de trouwerij gewoon door te laten gaan, als een teken dat de ramp de levenslust van de Nieuw-Zeelanders niet heeft gebroken.


Vrouw trouwt drie dagen na redding aardbeving (Foto: Novum)

Fable 3 DLC 'Traitor's Keep' komt 1 maart

Er is wat meer bekend over de eerste Xbox 360 DLC voor Fable 3. Traitor's Keep, heet de downloadable content, en gaat verder op het einde van de game. De speler kan voor 560MS Points drie nieuwe levels ontdekken genaamd Ravenscar Keep, Clockwork Island en Godwin Estate. Ook krijg je nieuwe quests en content.

Op 1 maart moet de DLC uitkomen. Over releasedata gesproken, Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat de PC-versie van de RPG eindelijk uit zal komen op 17 mei.

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

Fable 3 DLC

 

Door Jack White gesigneerde gitaar gestolen

Een door rocker Jack White gesigneerde gitaar is eind januari gestolen in Londen. De Britse politie bestempelt het instrument als zeldzaam, schrijft de BBC. De gitaar is zo'n 15.000 pond waard.

Het instrument werd eind januari gestolen uit een studio. De eigenaar, een 37-jarige decorbouwer, had de gitaar tijdelijk ondergebracht in zijn studio omdat hij aan een kast voor het muziekinstrument werkte. "Ik was ontdaan toen ik ontdekte dat de gitaar gestolen was."

De decorbouwer kreeg het instrument drie jaar geleden van een vriend. "Hij verzamelt rockmemorabilia. Toen ik voor hem iets moest bouwen, kwam hij geld tekort en accepteerde ik de gitaar als betaling."

'Zeeland faalde bij aanpak fosforfabriek'

De provincie Zeeland is ernstig tekortgeschoten in de aanpak van de problemen rondom fosforfabriek Thermphos. Een vrijdag openbaar gemaakt rapport concludeert dat zowel het provinciebestuur als Provinciale Staten steken liet vallen in het dossier.

Onder leiding van oud-burgemeester van Enschede Jan Mans werd onderzoek gedaan naar Thermphos. De fabriek kwam onder vuur te liggen omdat de uitstoot van giftige stoffen zoals dioxine hoger was dan toegestaan. Ook vonden er de laatste jaren relatief veel bedrijfsongevallen plaats.

Mans stelt dat de provincie bij het toewijzen van vergunningen te welwillend is geweest. Ook schortte het aan goede communicatie tussen het college en Provinciale Staten en de communicatie richting omliggende gemeenten. In het rapport wordt de provincie onder meer geadviseerd om deskundigheid op het gebied van toxicologie, medische milieukunde en risicocommunicatie binnen te halen.

De provincie laat in een reactie weten dat de conclusies niet kloppen. Zo zou er geen sprake zijn van gebrekkige aandacht voor de volksgezondheid en zou in het rapport onterecht geconcludeerd worden dat er in Zeeland onvoldoende aandacht is voor de risico's van de industrie. De handhaving van de vergunningen was bovendien wel degelijk secuur, stelt de provincie.

Negen jaar cel en tbs voor serieverkrachter

De 35-jarige Marty K. is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. K. heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan verkrachting, aanranding, een poging tot doodslag en mishandeling in Cuijk en wijde omgeving. Het OM had twaalf jaar cel en tbs geëist.

De verkrachtingen vonden plaats tussen november 2007 en januari 2010. De rechtbank acht er vier bewezen. K. ging bepaald niet zachtzinnig te werk. Jonge vrouwen werden ruw van hun fiets gesleurd en verkracht. Ook heeft hij twee vrouwen met een auto aangereden en vervolgens mishandeld.

De rechtbank rekent het de veroordeelde zwaar aan dat hij zijn eigen bevrediging voorop heeft gesteld. K. nam bewust het risico dat zijn slachtoffers het niet zouden overleven.

Volgens het Pieter Baan Centrum is de veroordeelde verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft volgens de experts een psychiatrische stoornis en een gebrekkige ontwikkeling. De kans op herhaling wordt hoog geacht.

De straf viel lager uit dan de eis doordat K. niet aan alle aanklachten schuldig werd bevonden. Aan zes slachtoffers moet de veroordeelde bijna 6000 euro schadevergoeding betalen.

Man overleden onder betonnen plaat

Een 51-jarige man is vrijdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in het Brabantse Best. Hij stond met een collega op een betonnen plaat die enkele meters naar beneden viel. Het slachtoffer kwam onder de plaat terecht en overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het incident vond plaats bij de bouw van een bedrijfshal aan de Ambachtsweg. Onduidelijk is hoe zijn collega eraan toe is, maar het is niet heel ernstig, zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie, die onderzoekt wat er precies is gebeurd.

DVD: Within The Whirlwind

Gebaseerd op de memoires van Eugenia Ginzburg, laat Within The Whirlwind je het verhaal zien van een vrouw die jarenlang onterecht vastzat tijdens het bewind van Stalin in een Siberisch werkkamp. De docente Russische letterkunde en moeder van twee kinderen wordt in 1938 beschuldigd van trotskisme, gevangen gezet en veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid in een werkkamp. Emma Watson (Kruistocht in spijkerbroek, Red Dragon) laat als Eugenia Ginzburg zien hoe zwaar de strijd was die zij in het werkkamp moest leveren.

Within The Whirlwind cover

Maximumsnelheid in Spanje omlaag door olieprijzen

Spanje stelt de maximumsnelheid op autowegen naar beneden bij en verlaagt de prijzen op treinkaartjes als noodmaatregel om te bezuinigen op de kosten van energie. De maatregelen komen voort uit de stijgende olieprijzen, een gevolg van de chaos in Libië.

De Spaanse energievoorraad is niet in gevaar, zei vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba vrijdag, maar de nationale energierekening zal wel aanzienlijk stijgen door de hogere olieprijzen.

De maatregelen zijn tijdelijk en treden op 7 maart in werking.

Spits Bony ontbreekt bij Vitesse

Vitesse kan komend weekeinde in de wedstrijd tegen Heracles Almelo geen beroep doen op Wilfried Bony. De 22-jarige Ivoriaanse aanvaller kampt nog altijd met een bovenbeenblessure, melden de Arnhemmers. Vorige week viel hij wel in bij de wedstrijd tegen De Graafschap en hielp hij zijn ploeg met een goal op weg naar de 2-0 zege.

"Het gaat al beter met Wilfried, maar hij is niet klaar voor de wedstrijd zaterdag", oordeelde trainer Albert Ferrer. "Hij heeft nu even rust nodig. Voor zijn blessure is het ook een groter risico om op kunstgras te spelen." Ferrer spreekt de hoop uit zijn spits volgende week weer op de training te kunnen begroeten.

Tegenover het ontbreken van Bony staat de terugkeer van Marcus Pedersen. Hij trainde deze week weer mee met de groep. Ferrer kan tegen Heracles niet beschikken over de geschorsten Ismaïl Aissati en Nemanja Matic.

Granaat gevonden in auto Den Haag

Voorbijgangers hebben donderdagavond in een geparkeerde auto in Den Haag een granaat ontdekt. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

De granaat lag in een auto die al een paar dagen geparkeerd stond aan de Korbootstraat. Agenten ontruimden de straat en haalden de granaat uit de auto. Er zijn geen arrestaties verricht.

De granaat is overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, die het projectiel tot ontploffing gaat brengen. Hoe de granaat in de auto is gekomen en om wat voor soort granaat het gaat is nog niet bekend.

Aardbeving treft Mexico

Een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter heeft rond 14.00 uur Nederlandse tijd de Mexicaanse kust getroffen. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst meegedeeld.

Het epicentrum van de beving lag bij het stadje Acayucan, 470 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad, op zo'n 133 kilometer onder de oppervlakte. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

Tv: De Rekenkamer

Wat kost een kat? De KRO zag het succes van de Keuringsdienst van Waarde en dacht: dat kunnen wij ook! Ze zochten vier 'journalisten' die op een Keuringsdienst van Waarde-achtige manier op zoek gaan naar de waarheid achter het consumeren. Maar waar de mensen van de RVU kijken naar wat er nou eigenlijk in het product zit, gaat De Rekenkamer op zoek naar de kosten achter het product. In één van de eerste afleveringen van de serie gaat het programma op zoek naar de kosten van een kat. Want hoe je het ook wendt of keert: ook de kat is een product (en nog een duur product ook!)

Dat blijkt een goed gekozen onderwerp te zijn, want na het tonen van een flink aantal trailers op de publieke omroep hebben veel mensen op internet het al over het programma. Succes! Maar dan de aflevering zelf, hoe zit dat nou in elkaar? Niet echt vernieuwend blijkt. Er wordt een kat uit het asiel gehaald (90 euro!), er wordt op bezoek gegaan bij een fabrikant van kattenvoer (A-merk, 364 kilo brokjes in een kattenleven is honderden euro's) en de brandweer vertelt hoeveel het kost om een kat uit de boom te halen (met tien man) 

In de kattenwinkel (ja, die bestaat echt) wordt een krabpaal van 100 euro gekocht (!), een simpel plastic kattenbakje voor 32,50 euro aangeschaft en een helehoop onzinnige speeltjes zorgen voor een totaalsaldo van 295 euro en een beetje. De dierenarts die meedoet aan het filmpje zit -gezien het tarief- op een A-locatie in 't Gooi, want een consult van 55 euro is ook niet echt normaal. Ook bijzonder: de kat kost 90 euro bij het asiel (gecastreerd en ingeënt), maar ze tellen er ook nog eens een castratie en een inenting bij op. Bij De Rekenkamer castreren ze elke kater twee keer. Pure wetenschap.

Alles A-merk, geen kritische vraag aan de brandweer (waarom moeten er tien brandweermannen uitrukken voor één kat in de boom? Kan dat niet met vijf?), geen prijsvergelijk en het is maar de vraag of alle gepresenteerde feiten echt feiten zijn. De vergelijking (in kosten) met het adopteren van een hongerig Afrikaans kindje is al helemaal makkelijk. Het lijkt er niet op dat de 'journalisten' van de Rekenkamer echt hebben geprobeerd een eerlijke berekening te maken. Zoals de fabrikant van de Gourmet en Sheba alleen maar denkt aan de omzet, daar denkt de Rekenkamer alleen aan de kijkcijfers.

Wat kost De Rekenkamer eigenlijk? Tien brandweermannen voor niets aan het werk, twee winkeliers die tijd spenderen voor een filmpje, medewerking van de man van de vuilnisbult, medewerking van een transportbedrijf, medewerking van de fabrikant van de brokjes, een dag of 5 filmen (met meerdere crews), 4 presentatoren, 295 euro aan kattenspullen, transportkosten, kosten voor de omroep, kantoorartikelen, kleding en styling, bouwen van een website, muziekrechten, koffie en broodjes, electriciteit, redacteuren en en het digitaal beschikbaar stellen van de uitzending op uitzendgemist.nl. Schatting: zo'n 125.000 euro voor 30 minuten. Dat is 4166 euro per minuut, 69 euro per seconde. Daar kun je 69 hongerige Afrikaantjes een week van te eten geven (volgens de Afrikanenwinkel hier op de hoek). Als we alle televisiemakers wegdoen, dan is in één keer het voedselprobleem in de wereld verholpen!

Vanavond een ander onderwerp: dan gaat de Rekenkamer in op je energienota. Met de prangende vraag aan de energiefabrikant: "Je maakt hier dus iets, terwijl je niet eens weet wat het waard is, da's toch gek?". Energie maken, het is net televisie maken. 

Thief 4 sluipt dichterbij

Er is een screenshot van een scherm met daarop Thief 4 op het internet verschenen. De afbeelding toont een karakter, waarvan aangenomen wordt dat het de hoofdrolspeler Garrett met pijl en boog is. Ook is er te zien dat het spel getoond wordt in third-person, in tegenstelling tot de eerdere delen.

Op de achtergrond van dit personage is een groot gebouw met tal van uitstekende richels te zien. Dat we dus à la Assassin's Creed gaan klimmen is goed mogelijk. Thief 4 is al in mei 2009 door Eidos Montreal aangekondigd. Toen gaven ze al toe dat het spel het slechtstbewaarde geheim van de spelindustrie was.

Voor de mensen die Thief niet kennen: Thief is een stealth-reeks dat zich afspeelt in de late Middeleeuwen, waarin je in de rol van Garrett zo sneaky mogelijk je doelen moet bereiken. Het is dus juist de bedoeling gevechten te mijden. Dit kun je doen door langs bewakers te sluipen of door speciale pijlen te gebruiken. Een waterpijl kon je bijvoorbeeld gebruiken om kaarsen uit te laten gaan, zodat er geen schaduw van je te zien was. Eerdere delen maakten goed gebruik van geluidseffecten. Niet alleen kon je horen of er mensen in de buurt waren, ook zelf moest je zo stil mogelijk zijn, zodat anderen je niet opmerkten.

Hopelijk gaan we volgende week meer zien en te horen over deze game, want er wordt verwacht dat Eidos op de GDC-conferentie meer bekendmaakt.

Thief 4

Aanvaring na glaasje te veel

Twee bemanningsleden van een Belgisch motortankschip hebben donderdag onder invloed van drank een aanvaring veroorzaakt bij de Kraaksluizen in het Zeeuwse Reimerswaal. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Het Belgische schip botste rond 20.30 uur tegen een Nederlands binnenvaartschip. De schade aan beide schepen was aanzienlijk. De schepen hadden geen lading aan boord op het moment van de aanvaring.

Uit een controle door de waterpolitie bleek dat de twee bemanningsleden van het Belgische schip te veel hadden gedronken. Ze hadden 1,4 en 1,5 promille alcohol in hun bloed, terwijl maximaal 0,5 promille is toegestaan. Het is niet duidelijk wie van de twee aan het roer stond.

De mannen kregen een vaarverbod van tien uur opgelegd.

3JS worstelen nog met vertaling songfestivallied

De 3JS blijven worstelen met de Engelse vertaling van hun songfestivalnummer Je Vecht Nooit Alleen. Het Volendamse trio maakte na het Nationaal Songfestival bekend met een Engelstalige versie op het Eurovisie Songfestival te willen staan.

"We zijn al twee Engelse teksten verder", geeft gitarist Jaap Kwakman een update op Radio 538. Het is voor de heren een zware klus om in het Engels de rijm en betekenis van het origineel intact te houden. "Dat is vrij moeilijk. Je kunt het niet zomaar een op een vertalen."

"Misschien gaan we nog wel wat hulp inschakelen van mensen die daarin gespecialiseerd zijn", vervolgt Kwakman. Als de heren er niet in slagen het nummer te vertalen is hun plan B simpel. "Mocht het niet lukken, dan gaan we gewoon in het Nederlands."


3JS worstelen nog met vertaling songfestivallied (Foto: Novum)

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

PS: CDA Limburg wil niet met PVV

Het CDA in Limburg wil geen provinciebestuur vormen met de PVV als die partij vasthoudt aan een verbod op de bouw van nieuwe moskeeën. Dat zegt CDA-lijsttrekker Martijn van Helvert in een verkiezingsdebat dat vrijdagavond wordt uitgezonden door de regionale zender L1.

"Ik zal nooit een coalitieakkoord ondertekenen waarin staat dat er geen moskeeën mogen worden gebouwd", zegt Van Helvert in het debat. "Maar als de PVV bereid is dat soort standpunten te laten vallen, kunnen we praten."

PVV-lijsttrekker Laurence Stassen zegt op dit moment niet bereid te zijn het standpunt over de moskeeën te schrappen. "Wij hebben een helder standpunt. De coalitiebesprekingen beginnen pas na de verkiezingen. Daar doe ik nu geen uitspraken over."

Uit een peiling in opdracht van dagblad De Limburger bleek onlangs dat de PVV afstevent op een overwinning in Limburg bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week woensdag. Het CDA zou een zware nederlaag tegemoetgaan.

Nederlandse drugstruck onderschept op hoogste brug

Een Nederlands drugstransport is donderdagavond onderschept door de Franse politie. Die trof bij een routinecontrole anderhalve ton cannabis aan in een vrachtwagen met Nederlands kenteken. De vangst werd gedaan bij de hoogste brug ter wereld, het viaduct van Millau in Zuid-Frankrijk. Dat melden Franse media.

Beambten van douane en politie voerden hun controle uit bij een tolpoortje bij de brug. Ze roken lont toen ze in een Nederlandse auto meerdere mobiele telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid geld zagen liggen.

Een eveneens Nederlandse vrachtwagen die kort daarop volgde werd uitgekamd met behulp van speurhonden. Die troffen de grote partij cannabis aan. De eerste auto heeft waarschijnlijk geen tijd gehad om de volgauto's te waarschuwen voor de controle.

Volgens de berichten zijn vier inzittenden van de voertuigen aangehouden en overgebracht naar Toulouse. De nationaliteit van de verdachten is nog onbekend.

Het hoogste punt van de brug bevindt zich op 343 meter.


Het viaduct van Millau (Foto: Novum)

Aandewiel: "We snakken naar een overwinning"

NAC Breda won in 2011 nog geen wedstrijd. Morgen komt ADO Den Haag op bezoek en om de rust enigszins terug te laten keren in Breda is een overwinning meer dan welkom, beseft ook trainer Gert Aandewiel.

"We snakken inmiddels wel naar een overwinning", zegt Aandewiel op de clubwebsite van NAC. "We hebben de steun van onze supporters morgen harder nodig dan ooit dit seizoen. Ik hoop dat we er met z'n allen een echt 'Avondje NAC' van maken. Een overwinning is voor ons nu het beste medicijn."

NAC zit midden in een druk programma. Na PSV en morgen dus ADO, treft NAC FC Twente en Feyenoord. De club uit Breda is dan ook genoodzaakt bij drie punten tegen de ploeg van John van den Brom. "Maar denk erom: aan ADO Den Haag gaan we onze handen ook meer dan vol hebben morgen. Die ploeg zit in een lekkere flow."

ADO is dit seizoen de revelatie van de Eredivisie. "Vorig seizoen had Heracles het, dit seizoen ADO Den Haag en Roda JC. Terwijl bijvoorbeeld Feyenoord en wij het veel moeilijker hebben. Maar ADO heeft ook gewoon een leuke ploeg, hoor. Er zit van alles in: snelheid, hardheid, voetbal en passie."

Portiers Rotterdam niet vervolgd voor discriminatie

Portiers die eind november een aantal jongeren de toegang tot de Rotterdamse discotheek Outland weigerden, hebben zich niet schuldig gemaakt aan discriminatie. Volgens de uitsmijters werden eerdere relschoppers geweerd. Het Openbaar Ministerie deed onderzoek en geeft de deurmannen gelijk. De zaak wordt geseponeerd.

Een aantal jongeren mocht van de portiers niet naar binnen bij een jongerenfeest. Ze deden aangifte van discriminatie. Maar volgens de portiers werden ze niet geweigerd vanwege hun achtergrond. Als mensen tijdens een eerder feest problemen veroorzaakt hadden, kwam de hele groep er gewoon niet in.

Het OM concludeert na bestudering van videobeelden dat de portiers niet discrimineerden. Andere jongeren met dezelfde achtergrond werden gewoon binnengelaten.

De affaire veroorzaakte eind november nogal wat commotie. De PvdA in Rotterdam stelde schriftelijke raadsvragen. De jongeren die aangifte hebben gedaan, kunnen nog in beroep tegen de beslissing van het OM.

Turner Van Gelder maakt rentree

Turner Yuri van Gelder maakt zondag zijn rentree in het wedstrijdcircuit. De Brabander neemt deel aan de EK-kwalificatiewedstrijd die komend weekeinde in Roermond worden gehouden. Bondstrainer Bram van Bokhoven begeleidt de voormalig wereldkampioen in Limburg. Dit meldde de Nederlandse turnbond KNGU vrijdag.

Van Gelder werd vlak voor de wereldkampioenschappen van vorig jaar in Rotterdam uit de Nederlandse selectie gezet nadat hij bekend had cocaïne te hebben gebruikt. De 27-jarige Waalwijker keerde destijds juist terug van een schorsing voor hetzelfde vergrijp. Later gaf hij aan dat hij die bekentenis had gedaan om niet aan het WK te hoeven deelnemen. De druk was te hoog.

Zowel de KNGU als de Lord of the Rings is tevreden over de in december gemaakte afspraken en de uitvoering daarvan, waardoor niets zijn deelname nog in de weg staat. Van Gelder kan in Roermond deelname aan het EK afdwingen, dat van 4 tot en met 10 april wordt gehouden in Berlijn.

Interpol en The Wombats op Lowlands

Interpol en The Wombats staan komende zomer op Lowlands. De organisatie van het festival heeft vrijdag de eerste namen bekendgemaakt.

Naast de Amerikaanse en de Britse rockband staan ook Fleet Foxes, Residentie Orkest, Bullet for My Valentine, Trentemøller, Omar Souleyman en de Jeugd van Tegenwoordig op Lowlands. Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.

De kaarten voor Lowlands waren eind vorig jaar binnen een paar uur uitverkocht. Het festival vindt op 19, 20 en 21 augustus plaats in Biddinghuizen.


Interpol en The Wombats op Lowlands (Foto: Novum)

Killzone 3 komt binnen op achtste plaats

Het Nederlandse schietspel Killzone 3 heeft in zijn eerste week de achtste plaats in de top tien veroverd. Dat blijkt uit de verkooplijst van marktonderzoeksbureau GfK. De game voor de Playstation 3 moet nog altijd een ander schietspel voor laten gaan. Call of Duty: Black Ops voor dezelfde spelcomputer staat op de derde plaats.

Muziekgame Just Dance 2 voor de Nintendo Wii heeft zijn opmars van vorige week doorgezet. Het spel werd afgelopen week het meest verkocht, gevolgd door De Sims 3 voor de pc en de Call of Duty-game.

Donkey Kong: Country Returns voor de Nintendo Wii doet het nog altijd goed. De adventuregame staat dertien weken in de lijst en staat nu op de vierde plaats.

Naast Killzone 3 heeft geen enkele andere nieuwe game een plaats in de algemene top tien veroverd. Het vechtspel Marvel vs Capcom 3 staat op de zesde plaats van de bestverkochte Xbox 360- en Playstation 3-games. Het schietspel Bulletstorm is terug te vinden op de tiende plaats van de pc-lijst en de tweede plaats van de Xbox 360-lijst.

01. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
02. De Sims 3 (pc)
03. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
04. Donkey Kong: Country Returns (Nintendo Wii)
05. Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem (Nintendo DS)
06. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
07. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
08. Killzone 3 (Playstation 3)
09. De Sims 3: Na Middernacht (pc)
10. Gran Turismo 5 (Playstation 3)

[WB] Riesch beste op combinatie

Maria Riesch heeft bij wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Åre de combinatie op haar naam geschreven. De Duitse skiester was de snelste na de Super-G en de slalom.

Tina Maze eindigde als tweede, de Oostenrijkse Elisabeth Görgl werd derde. De Amerikaanse Lindsey Vonn was na de Super-G nog het snelste maar zakte uiteindelijk terug naar de zesde plaats.

Voor Riesch was het haar negentiende overwinning bij een wereldbekerwedstrijd.

MaleisiŽ wil nachtrace organiseren

De Grand Prix van Maleisië moet nog voordat het contract in 2015 afloopt tot een nachtrace worden gemaakt, zo meldt Razlan Razali, circuitbaas van het nabij Kuala Lumpur gelegen circuit waar de race gehouden wordt. Hij meldt tegen AFP dat hij zo hoopt dat de race weer meer aanzien gaat krijgen.

De race in Maleisië was populair bij het publiek, maar nu in Singapore een nachtrace gehouden wordt is de belangstelling afgenomen. De hoge temeraturen tijdens de race in Sepang dragen hier ook aan bij. "We moeten ten minste één nachtrace organiseren voordat onze huidige overeenkomst in 2015 afloopt. Hopelijk kan dat ervoor zorgen dat er weer wat meer publiek naar de race komt," zei Razali.

Volgens hem moeten ook de faciliteiten een opknapbeurt gaan krijgen. "Het circuit is in recordtijd gebouwd, maar de kantjes zijn er destijds een beetje van afgelopen en de faciliteiten zijn ook niet goed onderhouden," zei de circuitbaas die om de broodnodige werkzaamheden uit te voeren nog geen geld van de Maleisische overheid heeft gekregen.

Rutten: "Individuele kwaliteit kan de doorslag geven"

Op overtuigende wijze plaatste PSV zich gisteren voor de achtste finales van de Europa League. OSC Lille werd op eigen veld met 3-1 verslagen. Een dag later blikt trainer Fred Rutten kort terug en kijkt hij uit naar zondag.

Na een 2-2 gelijkspel in Frankrijk volgde een 3-1 overwinning in het Philips Stadion. "Opluchting is een groot woord, maar we zijn blij met de overwinning en met de manier van spelen", zegt Rutten daags na de zege op Lille op de clubwebsite van PSV. "We zijn tevreden met de manier waarop we deze tegenstander hebben uitgeschakeld. We zijn blij dat we een ronde verder zijn en tegen een heel mooie tegenstander gaan spelen."

Voor de dubbele ontmoeting met het Schotse Glasgow Rangers staat eerst de belangrijke wedstrijd tegen Ajax op het programma. Van een vergrootte druk wil de trainer niets weten. "Net zoveel als anders. Voor ons is het een mooie wedstrijd, voor de tegenstander ook. Wij spelen thuis, we willen de afstand vergroten. Het zijn twee teams met verschillende kwaliteiten. Individuele kwaliteit kan de doorslag geven. We gaan voor de winst natuurlijk, we kunnen goede zaken doen."

Rutten gaat zondag voor drie punten. "Dat willen wij, dat wil het publiek, daar moeten we voor gaan. Er zit vertrouwen in onze ploeg. Onze tegenstander wil ook voor de winst komen. Hoewel ik denk dat ze niet op een manier gaan spelen dat ze de poort opengooien. Ik kan het alleen maar toejuichen als ze hierheen komen en aanvallen, maar dat zullen ze denk ik niet doen. Wij hebben het thuisvoordeel, dat is groot."

[Upd] AIVD: Claim branden Rabotoren nep

De branden in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank en de cyberaanval die de website dagenlang platlegde, zijn niet het werk van een Nederlandse afdeling van de Griekse terreurorganisatie Conspiracy Cells of Fire. Een dergelijke claim verscheen afgelopen woensdag op internet. Knip-en-plakwerk, concludeert inlichtingendienst AIVD.

De claim verscheen op de links-activistische website Indymedia.nl. De politie nam de verklaring serieus. Volgens de AIVD is ze echter niet authentiek. "De verklaring is samengesteld uit verschillende Nederlandse en buitenlandse verklaringen die al eerder zijn gepubliceerd", zegt een woordvoerder.

Sinds vorig jaar woedde drie keer brand in de nieuwe Rabotoren in Utrecht. De laatste van deze branden was op 18 februari. De politie gaat in ten minste twee gevallen uit van brandstichting. Een brand in juni vorig jaar boven in de toren richtte aanzienlijke schade aan.

Afgelopen weekend was ook de website van de Rabobank uit de lucht door een cyberaanval. Veel klanten konden dagenlang niet bij hun geld. De Rabobank verklaarde aangifte te doen van de aanval.

Update 14.24 uur
De Nederlandse afdeling van Conspiracy Cells of Fire (CCoF) heeft via Indymedia gereageerd op de verklaring van de AIVD. CCoF geeft aan dat de organisatie wel degelijk bestaat en dat de verklaring van de AIVD vals is. Vanwege de 'gemanipuleerde conclusie' van de AIVD verklaren zij 'de oorlog' aan de inlichtingendienst, alsmede aan het Nationale Centrum Terreurcoördinatie.

CCoF meldt ook enkele adressen van werknemers in het AIVD-gebouw in Zoetermeer in handen te hebben. "Dus AIVD wees voorzichtig als je met ons speelt", aldus CCoF. Ze claimen daarnaast vorige week 'een pakketje' naar de inlichtingendienst te hebben verstuurd. Naar eigen zeggen om de AIVD te laten weten dat ze geen grapjes maken. Waarom de 'Nederlandse afdeling' de verklaring in het Engels heeft geplaatst is niet duidelijk.

YouTube wil Europees voetbal uit gaan zenden

Videosite YouTube is met verschillende sportbonden in gesprek om Europese wedstrijden uit te gaan zenden. Het zou hier gaan om onder meer voetbal, hockey en basketbal, zo meldt Biran Suh, baas van YouTube Partnerships in Zuid-Korea, aan Bloomberg.

Hij sprak ook over de Amerikaanse NBA, maar die organisatie ontkent dat er gesprekken lopen. De bedoeling van de live-uitzendingen is om de mensen langer op YouTube vast te houden. Nu kijken ze nog gemiddeld vijftien minuten op de site. Door een hogere kwaliteit te bieden moet dit omhoog gaan, zodat de site aantrekkelijker voor adverteerders wordt.

De dochteronderneming van Google verwierf vorig jaar in India voor twee seizoenen de rechten om de beelden van de nationale cricketcompetitie uit te mogen zenden en dit blijkt succesvol voor het bedrijf te zijn, want de kijktijd in het land ging omhoog naar gemiddeld veertig minuten. Ook trokken ze al meer dan 55 miljoen bezoekers afkomstig uit vrijwel ieder land ter wereld.

YouTube zond eerder al The State of the Union van de Amerikaanse president uit, evenals enkele concerten. Het is niet bekend met welke organisaties de site in gesprek is om de rechten voor de duels te verwerven. Mogelijk gaat het om het om het uitzenden van de duels buiten de landen waar deze gespeeld worden. Om welke landen het gaat is in dit stadium nog niet duidelijk.

TV-zenders in de Europese landen bieden meestal veel geld om wedstrijden uit te zenden die in hun eigen land gehouden worden. Voetbalbond UEFA zal de rechten voor de periode 2012-2015 in de komende maanden gaan veilen.

Dukurs pakt eerste wereldtitel skeleton

Martin Dukurs is de nieuwe wereldkampioen skeleton. De 26-jarige Let was op de kunstbaan in het Duitse Königssee veel sneller dan nummer twee Alexander Tretiakov, die daarmee zijn beste resultaat op een WK evenaarde. Dukurs scherpte het baanrecord aan tot 50.67 seconde. Frank Rommel uit Duitsland pakte het brons.

Dukurs, vorig jaar nog winnaar van het zilver bij de Olympische Winterspelen van Vancouver, was over vier runs 1.74 seconde sneller dan zijn Russische belager. Nummer drie Rommel had bijna een kwart seconde meer nodig.

McGregor verslaat reuzen in avonturenfilm

De Schotse acteur Ewan McGregor is in onderhandelingen om in Jack the Giant Killer te spelen. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

De film is afgeleid van het sprookje Sjaak en de Bonenstaak en gaat over de jonge Jack die een prinses gaat redden uit de handen van een reus. McGregor is in gesprek voor de rol van soldaat van de koning die tegen reuzen vecht. Jack the Giant Killer wordt geregisseerd door Bryan Singer, bekend van kaskrakers als Valkyrie uit 2008 en de X-Men-films.

Stanley Tucci heeft al getekend voor de rol van de slechterik die de koning adviseert, maar eigenlijk de macht van hem wil overnemen. Bill Nighy en John Kassir spelen de tweekoppige baas van de reuzen. De Britse acteur Nicholas Hoult, bekend van About a Boy uit 2002, speelt Jack. Wie de prinses gaat spelen is nog onbekend. Namen die genoemd wordt zijn de onbekende Australische actrice Adelaide Kane en Eleanor Tomlinson die vorig jaar te zien was in Alice in Wonderland.


(Foto: Novum)

Populaire serie Two and A Half Men stilgelegd

Een van de populairste televisieseries van het moment, Two and A Half Men, is voorlopig stilgelegd. De opnames zijn voor de rest van het tv-seizoen gestopt, vanwege het aanhoudende wangedrag van steracteur Charlie Sheen. Dat heeft de Amerikaanse CBS donderdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De druppel was een interview dat Sheen donderdag gaf aan een radiozender. Daarin kwam hij met belediging na belediging aan het adres van de makers van de serie. Zo maakte hij producent Chuck Lorre uit voor onder meer charlatan en een 'stom, stom mannetje'.

Eerder kwam Sheen al negatief in het nieuws door vermeend drugsgebruik en wilde uitspattingen met prostituees. Zo zou hij eind vorig jaar een hotelkamer in New York kort en klein hebben geslagen. Een pornoactrice verklaarde dat Sheen probeerde haar daar te wurgen.

Populaire serie Two and A Half Men stilgelegd
Populaire serie Two and A Half Men stilgelegd (Foto: ANP)

Amerikaanse huisdieren steeds dikker

Net als hun baasjes, worden Amerikaanse huisdieren dikker en dikker. Onderzoekers stellen dat 53 procent van de katten en 55 procent van de honden in de Verenigde Staten te dik is. Dat blijkt uit een studie van de APOP, de bond ter preventie van obesitas bij huisdieren.

De onderzoekers wogen 133 volwassen katten en 383 honden. "We zien een groter percentage huisdieren met overgewicht dan ooit tevoren", aldus oprichter van de bond Ernie Ward. "Dit is een zorgwekkende trend, want het betekent dat meer huisdieren last krijgen van ziektes die met hun gewicht te maken hebben, zoals artritis, diabetes, hoge bloeddruk en nierziektes", aldus Ward.

Op basis van het onderzoek stelt de bond dat in de VS maar liefst 50 miljoen dikke katten en 43 miljoen dikke honden wonen. De huisdieren doen het nog steeds wel iets beter dan hun baasjes. Meer dan de helft van de Amerikanen heeft ernstig overgewicht. Bij kinderen is dit voor één op de drie het geval. Bij de katten en honden ligt dat percentage rond de 20 procent.

Van der Meyde (31) definitief klaar met voetballen

Andy van der Meyde stopt definitief met voetballen. Dat zei hij tegenover NUsport. De 31-jarige Van der Meyde zat sinds afgelopen zomer zonder club nadat zijn contract bij PSV niet werd verlengd. De zeventienvoudig international staakt de zoektocht naar een nieuwe club. "Het is goed zo." Van der Meyde speelde dertien jaar betaald voetbal.

Van der Meyde debuteerde in het seizoen 1997-1998 bij Ajax. Na vijf seizoenen in Amsterdam en een korte verhuurperiode bij FC Twente verkaste Van der Meyde naar Internazionale. Daar wist hij echter nooit te overtuigen en ook zijn avontuur bij Everton werd geen succes.

Vorig seizoen gaf trainer Fred Rutten hem de kans bij PSV terug te keren in het Nederlandse betaalde voetbal. Tot wedstrijden in de hoofdmacht kwam het echter niet. Zijn grootste successen behaalde Van der Meyde aan het begin van de eeuw in het shirt van Ajax, toen hij ook een plaats in het Nederlands elftal afdwong.

VVD boos over politieke protestbrief scholen

De VVD is boos over een protestbrief van een aantal scholen in de regio Arnhem tegen de bezuinigingen op het basisonderwijs. De brief (als Word-bestand) staat op de websites van de scholen. Tweede Kamerlid voor de VVD Ton Elias wil van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) opheldering over deze vorm van 'politieke indoctrinatie'.

"Politiek hoort niet thuis in de klas. Ik heb een hekel aan politieke indoctrinatie waarbij op een zeer eenzijdige manier feiten worden verdraaid", zei Elias vrijdagochtend in het tv-programma Ochtendspits.

De brief is afkomstig van Stichting Fluvius, waar twintig basisscholen in Arnhem, Oosterbeek en Doorwerth onder vallen. Het zijn katholieke, interconfessionele en protestants-christelijke scholen. In de brief staat onder meer dat 'de kwaliteit van het hele basisonderwijs verzwakt door deze bezuiniging van de regering'. "Uw kinderen worden zwaar de dupe van dit onderwijsbeleid." Ouders wordt gevraagd de petitie 'Stop bezuiniging van 300 miljoen op passend onderwijs' op internet te tekenen.

Elias vraagt naar aanleiding van de brief aan Van Bijsterveldt of ook zij vindt 'dat een schoolleider en een schoolbestuur niet eenzijdig politieke boodschappen mogen verspreiden in en om een school, een publiek gefinancierde instelling'. "Een basisschool moet politiek neutraal zijn en geen verkapt stemadvies geven aan ouders", zegt Elias.

Bestuursvoorzitter van Fluvius Noud Lubbers zegt in een reactie dat hij de bezwaren van Elias onzin vindt. "Van indoctrinatie van onze kant is geen sprake. Als je dat zegt, onderschat je de ouders van onze leerlingen. Die zijn heel goed in staat zich een eigen mening te vormen."

Lubbers vindt dat scholen best mogen protesteren tegen het kabinetsbeleid. "We zijn onderdeel van de maatschappij en we worden geraakt door bezuinigingsmaatregelen van de regering. Daar geven wij onze mening over. We maken gebruik van onze grondrechten. Dat hebben overigens veel meer schoolbesturen in het land gedaan. De petitie op internet is inmiddels door bijna 150.000 mensen ondertekend."

Bij het schoolbestuur is tot op heden één negatieve reactie van een ouder op de protestbrief binnengekomen. Op de scholen van Stichting Fluvius zitten 4600 leerlingen.


VVD boos over politieke protestbrief scholen (Foto: Novum)

Djokovic naar finale Dubai na opgave Berdych

Novak Djokovic heeft zich weer geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Dubai. De Serviër, die het toernooi de afgelopen twee jaar wist te winnen, profiteerde van een opgave van zijn opponent in de halve finale Tomas Berdych.

Op het moment van de opgave stond het toen 6-7, 6-2 en 4-2 voor Djokovic. De nummer drie van de wereld, die in 2011 nog ongeslagen is, treft in de finale de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Richard Gasquet. De Zwitser en Fransman spelen later vandaag tegen elkaar.

Onebiggame doneert zeventigduizend euro

Non-profit game-uitgever Onebiggame heeft 69,7 duizend euro gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen Children Alliance en de Starlight Children's Foundation. Dat heeft de uitgever vrijdag bekendgemaakt.

De non-profit organisatie heeft met dit bedrag 96 procent van zijn winst gedoneerd aan goede doelen die zich inzetten voor kinderen. Het merendeel van het geld kwam uit de verkoop van het muziekspel Chime voor de Xbox 360.

Onebiggame heeft twee nieuwe games in ontwikkeling. Ook van deze spellen gaat de opbrengst naar het goede doel. Onlangs bracht de uitgever het ritmische muziekspel Winta gratis op de markt voor de iPhone. Bij deze game verdient de uitgever geld door de verkoop van liedjes voor in het spel.

David Perry, de bedenker van de gamehit Earthworm Jim uit de jaren negentig, maakt een racegame voor tablet-apparatuur. Daarnaast werkt Charles Cecil, bekend van de Broken Sword-avonturen, aan een adventuregame gebaseerd op het puzzelspel Minesweeper.

Dronken bakvissen opgepakt voor overlast Drachten

Drie dronken meisjes zijn donderdagmiddag in Drachten aangehouden omdat ze erg vervelend gedrag vertoonden. De meisjes waren op diverse plekken betrokken bij mishandeling en aanranding, meldt de politie vrijdag.

De 13-jarige meisjes, twee uit Drachten en een uit Bakkeveen, werden uit een supermarkt aan de Oudeweg gezet omdat ze onder invloed waren. Toen de politie arriveerde, waren de tieners al vertrokken. Ze bleken in de winkel een meisje te hebben geslagen en een jongen te hebben aangerand. Op de Noordkade mishandelden ze weer een meisje.

Bij hun aanhouding op de Kade verzetten twee van de drie bakvissen zich heftig en bedreigden de politie. Een van hen sloeg een agent en de ander deed een poging de politiemensen te bespugen. Een van de meisjes uit Drachten was zodanig onder invloed, dat ze is onderzocht door twee artsen. Ook het meisje uit Bakkeveen was zwaar onder invloed.

Het trio is aangehouden voor openlijke geweldpleging. Twee van de drie meisjes zijn vastgezet voor nader onderzoek. De derde is vrijgelaten omdat haar aandeel klein was. De ouders van het drietal zijn op de hoogte gesteld.

Data laatste F1-test Barcelona aangepast

De data waarop de laatste Formule 1-wintertest in Barcelona gehouden zullen gaan worden zijn iets aangepast. Het plan wat om van 8 tot en met 11 maart in actie te komen, maar dit is nu 9 tot en met 12 maart geworden. Het nieuws werd bevestigd door de technisch directeur van Williams Sam Michael.

Oorspronkelijk stond de test van 3 tot en met 6 maart in Bahrein op het programma, waarna er een week later de eerste race van 2011 gehouden zou worden. Door de onrust in het land zijn de test en de race afgelast, waarna Barcelona in beeld kwam als vervangende locatie.

De eerste race van 2011 wordt nu op 27 maart in Australië verreden.

Oppositie wil alsnog villabelasting

Vier oppositiepartijen willen alsnog de villabelasting invoeren. Het kabinet trok dit plan onlangs in, maar PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie werken aan een initiatiefwetsvoorstel. Dat hebben zij vrijdag gemeld.

Het vorige kabinet, van CDA, PvdA en ChristenUnie, had een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer dat ervoor moest zorgen dat steeds meer huizen onder het hoogste belastingtarief zouden vallen. Het huidige kabinet ziet dit als een 'ongewenste ontwikkeling' en trok het plan vorige maand in.

De vier oppositiepartijen gaan hetzelfde voorstel nu opnieuw indienen bij de Tweede Kamer. Zij noemen het 'niet meer dan redelijk' dat eigenaren van villa's een bijdrage leveren aan de bezuinigingen en rekenen daarom op 'brede steun'. Of er een meerderheid komt, lijkt af te hangen van de PVV.

De villabelasting geldt voor huizen van 1 miljoen euro of meer. Deze ondergrens gaat geleidelijk omlaag.

White Lies geeft grootste show in HMH

White Lies heeft donderdag in de Amsterdamse Heineken Music Hall zijn grootste show tot nu toe gegeven. De Britse rockband trakteerde het publiek op een meer dan een uur durende show met hun grootste hits.

"Het is vanavond een hele speciale avond voor ons. Het is namelijk de grootste show als headliner ooit voor ons, ter wereld. En daarvoor wil ik jullie bedanken. Jullie zijn erg belangrijk voor ons", sprak frontman Harry McVeigh, die wordt bijgestaan door gitarist Charles Cave en drummer Jack Lawrence-Brown.

De drie heren brachten nummers van zowel hun eerste als hun recentelijk verschenen tweede album Ritual ten gehore. De nieuwe composities zijn nog niet zo populair bij de fans, zo bleek uit de ingetogen reacties. Bij het horen van de eerste tonen van Fairwell to the Fairground, White Lies' grootste hit in Nederland, gingen de handjes echter al snel de lucht in.

Het was niet de eerste keer dat White Lies in Nederland optrad. Het trio stond eerder op Lowlands, Pinkpop en in Paradiso. Dit jaar staat de band zo goed als zeker ook op een van de grote festivals in Nederland, naar verluidt opnieuw Pinkpop.


White Lies geeft grootste show in HMH (Foto: Novum)

Fable 3 voor pc krijgt een releasedatum

In een ver verleden zou de pc–versie van Fable 3 tegelijk uitkomen met de consoleversie, maar tot op heden zitten de pc-gamers nog steeds te wachten.  Tijdens de CES expo in Las Vegas in het begin van dit jaar werd de valse hoop van een snelle release nog even aangewakkerd. Niet raar dat het geduld op begint te raken.

Lionhead laat weten dat de game in mei te koop zal zijn en ze geven aan dat de PC-versie de compleetste versie is die er te krijgen is. Ook voor mensen die zich al experts wanen: "Along with the same great content found in the Xbox 360 version, you also will be able to take advantage of the Limited Collector's Edition2 in-game digital content that includes a new quest, region, outfit and dog breed. In addition, players can try their hand at the PC-only ―hardcore mode, which offers a higher level of difficulty".

Nu maar hopen voor Lionhead dat er nog mensen op zitten te wachten.

Devolder wil schitteren in Vlaams openingsweekend

Stijn Devolder wil dit weekend gaan schitteren in de kleuren van Vacansoleil. De Belg was nooit sterk in het Vlaamse openingsweekend, maar daar wil de tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen verandering in brengen.

"Mijn erelijst voor deze koersen is niet vet, ik weet het," zei Devolder tegen Het Nieuwsblad. "Ik ben niet echt een vroege vogel. Ik had in deze tijd van het seizoen nooit een constante. Ik zou echt eens willen schitteren. Het Nieuwsblad of Kuurne, het is me gelijk. Als ik een van de twee win, is mijn voorseizoen al voor vijftig procent geslaagd."

"Tom Boonen en Philippe Gilbert zijn de twee te kloppen mannen. Valt Boonen aan, dan probeer ik de demarrage te beantwoorden. Lukt me dat niet, dan is er nog Björn Leukemans, mijn teamgenoot die nóg beter is dan ik."

Langlaufcoach Mayer opnieuw in opspraak

Langlauf- en biathloncoach Walter Mayer moet in Wenen voor het gerecht verschijnen. De Oostenrijker wordt aangeklaagd voor illegale dopinghandel in 2008. In dat jaar werd het in bezit hebben van en het handelen in doping een strafbaar feit in Oostenrijk. Mayer hangt drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dit meldt de Weense rechtbank vandaag.

De Weense aanklager verdenkt Mayer en vier handlangers ervan na 2008 illegale middelen te hebben verschaft aan sporters. Ook voormalig wielrenner Georg Totschnig en oud-skiër Mikhail Botvinov zijn aangeklaagd door de Oostenrijkse rechtbank. Zij worden verdacht van het geven van valse verklaringen gedurende het onderzoek naar Mayer.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA ontkent de 53-jarige Mayer iets fout te hebben gedaan en noemt hij de beschuldigingen "belachelijk".

Mayer was eerder betrokken bij dopingschandalen tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City en 2006 in Turijn. In de Verenigde Staten werden middelen in zijn appartement gevonden waarmee bloedtransfusies konden worden uitgevoerd. Hierdoor werd hij door het Internationaal Olympisch Comité geschorst tot en met de Spelen van 2010.

In Turijn werd hij ondanks zijn schorsing gesignaleerd bij het Oostenrijkse team. De Italiaanse politie deed hierop een inval bij de Oostenrijkse delegatie en nam dopingproducten en -apparatuur in beslag. Het Oostenrijks Olympisch Comité kreeg een miljoen dollar boete en Mayer werd voor het leven geschorst.

Goed of kwaad in inFamous 2-trailer

De komende zomer zal voor de PlayStation 3 in het teken staan van inFamous 2, de nieuwste game van ontwikkelaar Sucker Punch. In het tweede deel kruipen we wederom in de huid van Cole, die met zijn superkrachten onrust zaait of juist de kop in drukt. Nieuwe aanvallen, een nieuwe stad een melee-wapen zijn slechts enkele vernieuwingen in de game.

Het kiezen van het goede of slechte pad stond centraal in inFamous en ook in inFamous 2 speelt dit concept een belangrijke rol. Sucker Punch heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven die het concept toelicht, gepaard met veel gameplay-beelden. Cole zal dit keer meer trekkende kracht ondervinden vanuit de goede en de kwade kant.

Boonen: "Omloop komt te vroeg"

Morgen staat de Omloop Het Nieuwsblad op het programma. Tom Boonen is normaliter één van de favorieten bij de eerste Vlaamse klassieker van het seizoen. De Belg zelf zei echter in de krant Het Nieuwsblad dat de wedstrijd voor hem te vroeg komt.

"Ik moet bekennen dat het Belgische openingsweekeinde wat te vroeg komt," zei de kopman van Quick Step. "Mijn focus ligt later, vanaf Milaan-Sanremo. Pas dán ben ik top. Maar anderzijds was ik er in de Omloop toch al een paar keer dicht bij en won ik daags nadien al twee keer in Kuurne. Ik beweer dus niet dat het niet kan."

De Belg begint bij Quick Step al tot de routiniers te behoren. "Ik hou er wel van om één van de mannen met ervaring te zijn binnen een relatief jonge groep. Een goeie groep, ook al kwamen de centen vanuit Tsjechië te laat om er nog wat versterkingen aan toe te voegen. De toekomst oogt mooi."

Judoka Vuijsters in april terug op de mat

In april zal judoka Grim Vuijsters na een lange blessureperiode zijn rentree maken. De judoka, die op het WK in september vorig jaar een nekblessure opliep, zal dan deelnemen aan wereldbekerwedstrijden in Sarajevo.

"Hij is afgelopen week voor het eerst weer mee geweest naar een trainingskamp met de Nederlandse judoka's. Nu zal hij bij toernooien ritme moeten opdoen," zo zei een woordvoerder van de judobond.

Mocht Vuijsters voldoende fit raken, dan kan hij eind april meedoen aan het EK judo in Istanbul.

Rechter vindt pedofiel gezonde jongen

Turon Ali heeft mazzel. Hoewel de 26-jarige Brit snode plannen had om een 14-jarig meisje te verkrachten, hoeft hij van de rechter de cel niet in. De magistraat oordeelde dat de jongeman geen echte pedofiel is, maar juist een gezonde jongen.

Ali stuurde onlangs allemaal pikante sms'jes naar het meisje. Daarnaast had hij een heel plan gesmeed om het meisje te verkrachten. Helaas voor hem ontdekte de broer van het meisje de berichten op haar telefoon en waarschuwde de politie.

Ali uit Kennett bekende het meisje te hebben willen misbruiken, maar de rechter toonde zich uitzonderlijk mild. Hij legde de beste man een jaar voorwaardelijke celstraf op. "U dacht dat ze makkelijk te pakken was", oordeelde de rechter. "U bent als zodanig geen pedofiel. U bent een jongeman die zijn seksuele behoeften niet onder controle kan houden." De uitspraak heeft tot een storm van protest geleid onder actievoerders die vinden dat kindermisbruik een zeer ernstig misdrijf is.

Nederland in 2012/2013 weer met vier EL-tickets

In het seizoen 2012/2013 zal ons land weer met vier clubs actief zijn in de Europa League. Door de prestaties van PSV, Ajax en FC Twente in Europa heeft ons land Turkije op de UEFA-coefficiëntenlijst achterhaald.

Komend seizoen mag de KNVB maar drie clubs afvaardigen naar de Europa League omdat Turkije vorig jaar boven Nederland op de plaatsingslijst eindigde. Turkije kan ons land dit seizoen niet meer inhalen omdat het land geen clubs meer heeft die actief zijn in Europa.

Jans gunt Dost basisplaats

Bas Dost zal morgen tegen Willem II voor het eerst sinds 6 november terugkeren in het basiselftal van sc Heerenveen. Sinds die tijd moest de van Heracles overgekomen aanvaller het doen met invalbeurten. Trainer Ron Jans heeft Christian Grindheim hierdoor verwezen naar de bank.

Ook achterin zal Heerenveen met een gewijzigd elftal tegen de hekkensluiter gaan verschijnen. Igor Djuric moet weer plaatsnemen op de bank, waardoor Michel Breuer zijn plek in de basis weer in mag nemen. Aanvaller Roy Beerens is weer fit, maar de andere vleugelaanvaller Oussama Assaidi is nu licht geblesseerd. Zijn mogelijke vervanger is Luciano Narsingh.

Newcastle United legt Tiotť vast tot 2017

Newcastle United heeft de verbintenis van Cheik Tioté opengebroken en verlengd. De van FC Twente afkomstige Ivoriaan staat nu tot de zomer van 2017 onder contract bij de Noord-Engelsen.

"Cheik is enorm belangrijk geweest voor ons," zegt trainer Alan Pardew op het digitale thuis van de club. "Hij brengt kracht op het middenveld en heeft zichzelf ontwikkeld tot één van de beste spelers van de Premier League op zijn positie. Hij heeft zich fantastisch aangepast aan het Engelse spel."

De 24-jarige Tioté vormt dit seizoen een uitstekende tandem op het middenveld met aanvoerder Kevin Nolan. De promovendus presteert boven verwachting en bezet momenteel de negende positie in het Premiership.

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe contract," meldt Tioté op de website. "Dit is een fantastische club en de supporters zijn geweldig geweest. Ook de ervaring van het spelen in de Premier League is beter dan ik had durven hopen."

Meisje van 16 krijgt kind met leraar

Een middelbare school in Luik heeft een 39-jarige leraar voor een half jaar geschorst. De beste man heeft seks gehad met een 16-jarige leerlinge waarna zij al snel zwanger raakte. Abortus is moord, zo dacht het stel, en besloot de kleine te houden.

Vader Daniël is hartstikke trots dat hij een jong meisje heeft geschaakt en weigerde de relatie voor de buitenwereld te verbergen. Samen voeden zij hun liefdesbaby op in een dorp nabij de Belgische stad en al snel werd de bijzondere relatie door de omgeving geaccepteerd.

Zijn werkgever is minder blij met de situatie en besloot de leraar onlangs een half jaar naar huis te sturen, met de helft van zijn salaris. "Iemand met een pedagogische gezagsfunctie moet onpartijdigheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel dragen. Dat is in deze uitzonderlijke situatie niet langer het geval", zo oordeelde de school.

Daniël laat het er echter niet bij zitten en vecht de schorsing aan bij de Franse Gemeenschap, een Waals rechtsorgaan. Hij eist eerherstel en annulering van de schorsing. De leraar kan overigens niet strafrechtelijk worden vervolgd. Seks met een meisje van zestien is, ondanks dat het hier een leraar en een leerling betreft, gewoon legaal.

Williams: "We zouden Bahrein geboycot hebben"

Williams-baas Adam Parr zegt dat zijn team geweigerd zou hebben om deel te nemen aan de Grand Prix van Bahrein. De onlusten in het land zorgden er voor dat de race eerder deze week afgelast werd, waardoor het besluit van Williams en ook enkele andere teams achterhaald werd.

"De kroonprins heeft het juiste besluit genomen, maar als er om wat voor reden dan ook een ander besluit was genomen dan denk ik niet dat we afgereisd waren. Het was voor iedereen duidelijk dat onze komst de situatie er alleen maar slechter op zou maken, omdat onze race aangerepen zou worden om te gaan demonstreren. Er zou allerlei media met ons meereizen en daarom zou de oproer alleen maar toenemen," zei Parr tegen Autosport.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de organisatie van de Grand Prix van Bahrein hebben aangegeven de race zo snel mogelijk terug te willen laten keren op de kalender. Volgens Parr zal de situatie in het land en het politieke klimaat in de Golfregio gaan bepalen of de wedstrijd nog dit jaar terugkeert op de kalender. Maar hij is ook scpetisch, omdat het lastig is om een goed slot op de kalender te vinden met alle races die nog komen dit seizoen.

CDA wil fictieve geboorteplaats toestaan

Het CDA wil dat ouders kunnen kiezen welke geboorteplaats ze voor hun kind opgeven. Momenteel geldt alleen de plek waar de baby werkelijk ter wereld is gekomen, maar als het aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma ligt mag voortaan ook de woonplaats van de moeder opgegeven worden. Dat heeft Van Haersma Buma vrijdag gezegd tegen de NOS.

Onlangs werd besloten dat vrouwen niet langer op Terschelling mogen bevallen. Wettelijk is bepaald dat het niet langer dan drie kwartier mag duren voor vrouwen die bevallen bij een ziekenhuis zijn en daarom moeten zij uitwijken naar Leeuwarden. Als gevolg hiervan zou er in de toekomst dus niemand meer als eilander geboren worden, tot verdriet van veel ouders op het Waddeneiland.

Volgens Van Haersma Buma speelt de kwestie ook in andere gebieden, zoals Zeeland. Daar moeten zwangere vrouwen naar het ziekenhuis in Goes, waardoor kinderen die plaats dus in hun paspoort krijgen. Het CDA gaat aan minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vragen om de wet aan te passen.

VVD blijft favoriet bij ondernemers

De VVD blijft de favoriete partij onder ondernemers. Dat blijkt uit een peiling van de website voor mkb'ers businesscompleet.nl. Bijna de helft van de 1767 ondervraagden is van plan op 2 maart op de partij van premier Mark Rutte te stemmen. Ongeveer hetzelfde percentage stemde bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar ook op die partij.

Het CDA en de PVV krijgen bijna 7 procent van de stemmen. 12 procent van de ondernemers stemt volgende week op D66.

De ondervraagden geven overigens aan de Provinciale Statenverkiezingen weinig relevant te vinden voor het bedrijfsleven. Ze willen dat de provincies meer invloed krijgen op het regionale beleid. Toch geeft 82 procent aan te gaan stemmen.

Ondanks dat de meeste ondernemers van plan zijn op een coalitiepartij te stemmen, zijn ze lang niet helemaal tevreden over de prestaties van de regering tot nu toe. Ze geven het kabinet een zesje.

Premier Rutte is volgens de ondernemers de meest daadkrachtige bestuurder, gevolgd door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Militair bekent misbruik 3-jarig zoontje

Een 30-jarige militair uit de gemeente Westland die deze week is aangehouden op verdenking van kinderpornobezit, heeft bekend zijn 3-jarige zoontje te hebben misbruikt. Dat heeft de marechaussee vrijdag bekendgemaakt.

De man werd dinsdag aangehouden en werd er in eerste instantie alleen van verdacht kinderpornografisch materiaal op zijn computer te hebben. Tijdens verhoor bekende hij ontuchtige handelingen te hebben gepleegd met zijn zoontje.

De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.

Sedoc niet naar EK indoor

Gregory Sedoc zal komende maand niet meedoen aan het EK indoor in Parijs. Dit heeft de atleet besloten na overleg met bondscoach horden Marita Swart-van Zwol.

Bijna twee weken geleden liep Sedoc een scheurtje op in zijn hamstring. "Na intensieve behandelingen ben ik weer fit. Maar om op het EK een medaille te kunnen halen, heb ik nog een week training nodig die ik niet heb," aldus de Europees kampioen van 2007.

FOK!sport in gesprek met Ronald Ermes

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie of de Jupiler League naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Ditmaal stelden we de vragen aan Ronald Ermes.

Naam:
Ronald Ermes
Positie: keeper
Clubs Nederland: FC Loosduinen, FC Den Haag, Feyenoord, Westlandia, SC Feyenoord, BVV Barendrecht, ASWH
Clubs Buitenland: Liverpool, Borussia Dortmund (beiden stages), Grimsby Town (Eng)

1. Hoe ben je precies bij Grimsby Town terecht gekomen en wat heeft je er toe bewogen om die stap te maken?
"Als speler van de A-jeugd van Feyenoord kreeg ik pas heel laat te horen dat ik geen contract kreeg aangeboden. Wijlen Ton van Dalen, mijn toenmalige zaakwaarnemer, regelde dat ik een week op stage kon bij Liverpool. Een week lang met het eerste meetrainen, een onvergetelijke week. Na die week ging ik een paar dagen later op stage bij Borussia Dortmund. Ook dit was een fantastische ervaring. Helaas leverden beide stages om verschillende redenen geen contract op. Grimsby Town was een van de clubs die hier lucht van had gekregen en bood me ook een stage aan. Na die stage van twee weken kreeg ik een contract  voor een jaar aangeboden. Op dat moment kon ik kiezen tussen een contract bij FC Dordrecht tekenen of Grimsby Town. Ik heb voor het avontuur gekozen."

2. Wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse en de Engelse League 1 en League 2?
"Grimsby Town FC speelde in de First Division toen ik er zat. Dat was een behoorlijk niveau. We speelden tegen clubs als Manchester City, Coventry City, Portsmouth en West Bromwich Albion. Allemaal clubs die niet veel later in de Premier League kwamen te spelen. Het grootste verschil zit hem denk ik vooral in de snelheid en hardheid van het spel."

3. Was de aanpassing moeilijk bij de buitenlandse clubs?
"Eigenlijk niet, wat misschien best vreemd was. Ik was net 19 jaar, woonde nog thuis en een week voor mijn vertrek haalde ik mijn rijbewijs. Dus direct in een ander land, op mezelf en ook nog eens aan de andere kant van de weg rijden. Ik heb het allemaal gewoon maar op me af laten komen. Gelukkig speelde Menno Willems ook bij Grimsby Town. Dat hij mij goed op heeft gevangen heeft me denk ik ook wel goed gedaan."

4. Wat zijn de leukste herinneringen tijdens je buitenlandse avonturen?
"Eigenlijk is heel die periode een leuke herinnering. Maar als ik toch wat moet noemen is het wel de League Cup. Ik zat op de bank als 19-jarige toen we voor de 3de ronde bij Liverpool uit speelden. Op Anfield kwam ik een aantal bekenden tegen van de stageperiode van een aantal maanden daarvoor. We wonnen die wedstrijd ook nog in de verlenging met 1-2. Dit wordt bij Grimsby Town nog steeds als grootste overwinning uit de clubhistorie gezien. En alsof het nog niet genoeg was lootten we daarna Arsenal uit op Highbury.. Helaas verloren we die wedstrijd van oa. Bergkamp en Van Bronckhorst met 2-0."

5. Volg je de Nederlanders in de Engelse competitie nog?
"Niet meer of minder dan de Nederlanders in andere buitenlandse competities."

 
6. Adviseer je jonge spelers al naar vroegtijdig naar het buitenland te verkassen?
"Dat vind ik een moeilijke. Ik heb de stap gezet en ondanks dat het achteraf misschien niet helemaal gelopen is zoals ik had gehoopt heb ik er geen spijt van gehad. Elke speler moet voor zich bepalen wat het beste is. Laten we wel wezen, ik was geen talent als Drenthe of Bruma. Ik was toen een aardige keeper voor mijn leeftijd die kon kiezen uit Dordrecht en Grimsby. Als ik toen had kunnen kiezen tussen een goede Eredivisie club of Grimsby was ik misschien wel voor mijn kansen in Nederland gegaan. Maar goed, dat is niet aan de orde geweest."
 
7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?
"Jazeker, vorig jaar heb ik mijn spelende carriere afgesloten bij ASWH (zaterdaghoofdklasse). Nu ben ik assistent-trainer van Alphense Boys (zondaghoofdklasse) en volg ik de UEFA C opleiding bij de KNVB. Vorige maand is mijn contract bij Alphense Boys met een jaar verlengd."

Spank die billen in We Dare

Eens in de zoveel tijd duikt er een titel op waarvan men met open mond bekijkt wat de bedoeling is. De gedachte "is dit echt?" galmt door je hoofd terwijl je ondervindt dat de game toch echt uit zal komen. Vandaag hebben we er weer één, We Dare voor de Nintendo Wii en PlayStation 3.

De trailer die onlangs is verschenen draagt de labels party game, sexy challenges, Wii Mote, PS Move, spanking, striptease, kinky, flirt, playing, brunette en blonde. Al nieuwsgierig? We zullen er verder weinig woorden aan wijden, kijk de onderstaande trailers maar gewoon. Vergeet niet alle eindes te checken door de op de verschillende parental controls te klikken!

NAC Breda wil Karelse aan het roer

NAC Breda voert voor volgend seizoen gesprekken met John Karelse over de functie van hoofdtrainer. Het clubicoon deelt die verantwoordelijkheid sinds het vertrek van Robert Maaskant in augustus naar Wisla Kraków met Gert Aandewiel. Laatstgenoemde doet een stapje terug en wordt assistent. Dit meldt technisch directeur Jeffrey van As vandaag aan Novum Nieuws.

"Het is altijd de bedoeling geweest dat we terug zouden keren naar de situatie met één trainer. Eind februari zouden we duidelijkheid verschaffen," zegt Van As. "Ik heb een positief eerste gesprek gevoerd met Karelse, wiens contract na dit seizoen afloopt. Aandewiel ligt vast tot 2012 en keert terug naar zijn oorspronkelijke functie, die van assistent."

Karelse was nooit eerder hoofdtrainer in het betaald voetbal. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd in het eerste van NAC en verdedigde het Brabantse doel dertien seizoenen lang. In 1999 vertok hij naar het Newcastle United van Ruud Gullit, waar hij nooit basiskracht werd. De geboren Zeeuw eindigde zijn loopbaan in 2004 bij eerstedivisionist AGOVV.

Februaristaking: 70 jaar geleden

Het is vandaag zeventig jaar geleden dat tienduizenden Amsterdammers het werk neerlegden en de straat op gingen om te demonstreren tegen de Duitse bezetter.

Enkele dagen tevoren waren 427 jonge Joodse mannen bij razzia’s opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd. De staking sloeg over naar andere plaatsen in Nederland en staat tegenwoordig bekend als de Februaristaking. Het is een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieronder volgt een samenvatting, samengesteld door het team van www.go2war2.nl, een Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.

De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941. Hieraan voorafgaand was het vooral in de grote steden sinds eind 1940 meermaals tot vechtpartijen gekomen tussen Nederlanders en leden van zowel de Weerafdeling (WA), de paramilitaire organisatie van de NSB, als de Nationale Jeugdstorm, een Nederlandse jeugdorganisatie naar het voorbeeld van de Duitse Hitlerjugend. Deze met de Duitsers sympathiserende bewegingen provoceerden andere Nederlanders door massaal de straat op te gaan om hun macht en massaliteit te tonen, net zoals de bruinhemden van de Sturmabteilung (SA) hadden gedaan in Duitsland na de machtsovername van de nazi’s in 1933. Hun provocatie was in Amsterdam hoofdzakelijk gericht op de omvangrijke Joodse bevolking van de hoofdstad. Vooral in de omgeving van het Waterlooplein drongen ze huizen en cafés van Joden binnen en vernielden ze de inventaris.


Foto door: Stichting Februaristaking

Begin 1941 nam de straatterreur in hevigheid toe, waartegen de Joden, gesteund door niet-Joodse Amsterdammers, zich fel verdedigden. Op 11 februari raakte de Amsterdamse NSB’er Hendrik Koot bij gevechten zodanig gewond dat hij enkele dagen later overleed en op 19 februari liep een patrouille van de Ordnungspolizei in een hinderlaag in IJssalon Koco die eigenlijk bedoeld was voor NSB’ers. Een agent had ammoniakgas in zijn gezicht gespoten gekregen uit een fles die één van de eigenaars van de ijssalon had opengezet voordat hij het pand verlaten had. Hanns Rauter, de Duitse chef van de SS en politie in Nederland, rapporteerde beide voorvallen bij SS-leider Heinrich Himmler en dikte de feiten behoorlijk aan. “Toen de beambten de ruimte binnentraden, werd hen meteen ammoniak in het gezicht gegooid en werden ze beschoten”, zo verklaarde hij over het incident in IJssalon Koco. Over de dood van Koot beweerde hij het volgende: “Een Jood was van achteren op hem gesprongen, had hem de slagader doorgebeten en zijn bloed uitgezogen.”

Als gevolg van deze en andere incidenten besloten Himmler, Rauter en rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart tot een keiharde aanpak; de eerste razzia werd op 22 en 23 februari een feit. Om een voorbeeld te stellen werden in totaal 427 Joodse mannen van tussen de twintig en vijfendertig afgevoerd naar kamp Schoorl. Uit woede hierover, maar zonder meer ook vanwege de al lang aanwezige onvrede binnen de arbeidersgemeenschap, riep de illegale Communistische Partij Nederland (CPN) op tot een grootscheepse staking op 25 en 26 februari waaraan massaal gehoor werd gegeven, zowel in Amsterdam als in andere Nederlandse steden. Nog niet eerder was het tot een dergelijk massaal protest tegen de Duitse bezetter gekomen. Die greep dan ook hard in; veel stakers werden gearresteerd en er werd zelfs op hen geschoten waardoor er doden vielen. Op de tweede stakingsdag werd de orde hersteld. De impact van de gebeurtenis was groot, want nu de bezettingsmacht met een dergelijke weerstand was geconfronteerd werd hun beleid harder in vergelijking met de eerste maanden van de bezetting die betrekkelijk rustig waren verlopen. Toen Rauter op 6 maart een nieuwe staking verwachtte, deed hij een oproep aan de Amsterdamse bevolking waarin hij onder meer het volgende verklaarde: “Zij, die in woord of geschrift tot ongeregeldheden of staking opruien, […] worden voor den Krijgsraad […] gebracht; zij spelen met hun leven.” Rauter hield die dag SS-troepen achter de hand om in te kunnen grijpen, maar het bleef overal rustig.

Twee weken na de staking verklaarde Seyss-Inquart openlijk dat er met de Joden in Nederland afgerekend zou worden. “Wij zullen de Joden slaan waar wij ze raken kunnen en wie met hen meegaat, heeft de gevolgen te dragen”, zo verzekerde hij. In zijn boek “Vier Jahre in den Niederlanden” schreef Seyss-Inquart: “De Joden zijn voor ons geen Nederlanders. Zij zijn vijanden – vijanden met wie wij noch tot een wapenstilstand, noch tot een vrede kunnen komen. […] De Führer heeft verklaard dat de Joden in Europa hun rol hebben uitgespeeld – en dus hébben ze hun rol uitgespeeld.” Vanaf juli 1942 werden de Joden, veelal via kamp Westerbork in Drenthe, afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen, waar de meesten van hen vermoord zouden worden. Uiteindelijk werden vanuit Nederland circa 107.000 Joden gedeporteerd, waarvan er slechts 5.450 de oorlog overleefden.


Foto door: Oorlogsmusea.nl

De Februaristaking is een unieke gebeurtenis in de bezettingsgeschiedenis; het is het enige moment waarop de Nederlanders zo massaal in verweer kwamen tegen de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. In geen ander land heeft een dergelijk publiek protest tegen de Jodenvervolging plaatsgevonden. Het was meteen ook de laatste openbare uiting van onvrede over het lot van de Joden; de bezetter had de staking zo hard de kop in gedrukt, dat de meeste Nederlanders daarna kozen voor passiviteit, terwijl een kleinere groep ondergronds probeerde hun Joodse medemens te beschermen tegen het vervolgingsbeleid van de bezetter. Jaarlijks wordt de Februaristaking herdacht bij het beeld “De Dokwerker” op het Amsterdamse Jonas Meijerplein. Het in 1952 door beeldhouwer Mari Andriessen gemaakte bronzen beeld van een stakende havenarbeider symboliseert het verzet van de gewone man tegen de bezetter. Op Go2War2.nl lees je meer over de Februaristaking in het volgende artikel.

Del Potro lijkt weer terug te zijn

Juan Martin Del Potro lijkt helemaal terug van weggeweest. De Argentijn, die geruime tijd vanwege een polsblessure aan de kant stond, bereikte bij het toernooi in Delray Beach de kwartfinales. Del Potro was Teimoeraz Gabasjvili met tweemaal 6-1 duidelijk de baas.

Del Potro had slechts 69 minuten nodig om Gabasjvili te verslaan. "Ik speelde weer goed tennis en het is positief dat de partij niet lang duurde. Nu heb ik tijd om te herstellen," aldus de Argentijn na afloop.

Door de polsblessure duikelde Del Potro naar de 485e plek op de wereldranglijst. Dit jaar steeg de voormalige nummer vier van de wereld al meer dan 300 plaatsen.

Politieke aardverschuiving in Ierland verwacht

De Ieren gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat de regerende Fianna Fáil gaat verliezen lijdt weinig twijfel. Er wordt zelfs rekening mee gehouden dat de partij die de Ierse politiek bijna tachtig jaar heeft overheerst wordt verpletterd. De oppositiepartij Fine Gael staat te boek als de gedoodverfde winnaar.

Het economische wonder dat zich jarenlang in Ierland voltrok is snel omgeslagen in een ramp en het is niet verwonderlijk dat kiezers de regerende partij daarvan de schuld geven. Het land zag zich eind vorig jaar gedwongen een noodlening van 67,5 miljard euro te accepteren van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Het begrotingstekort van het land bedroeg vorig jaar 85 miljard euro, een naoorlogs Europees record. Het tekort werd voor een groot deel veroorzaakt door een reddingsoperatie voor vijf Ierse banken.

Queens of the Stone Age binnen half uur uitverkocht

Alle tickets voor de drie concerten van Queens of the Stone Age die ze in mei dit jaar zullen geven in Nederland zijn binnen een half uur al uitverkocht.

De tickets gingen vandaag om 10.00 uur in voorverkoop en de fans waren er snel bij en bestelden een kaartje ter waarde van 40 euro. 

De band staat 4 mei in De Oosterpoort in Groningen, 15 mei in Paradiso Amsterdam en 14 mei in De Effenaar in Eindhoven.

Vijf competitiewedstrijden verplaatst

Door het succes van FC Twente en PSV in de Europa League heeft de KNVB vijf eredivisieduels moeten verzetten. De volgende ronde van de Europa League wordt afgewerkt op 10 en 17 maart.

N.E.C. Nijmegen - PSV gaat daarom van vrijdag 11 maart naar zondag 13 maart en FC Twente - VVV-Venlo wordt verplaatst van zaterdag 12 naar zondag 13 maart. FC Utrecht - FC Groningen wordt nu op 11 maart gespeeld in plaats van op 13 maart.

20 maart is de nieuwe speeldatum van PSV - FC Utrecht en Heracles Almelo - sc Heerenveen gaat van 20 naar 19 maart.

Voor Ajax heeft het behalen van de volgende ronde van de Europa League geen gevolgen voor het programma van de Amsterdammers in de eredivisie.

Twitterende politiechef uit functie ontheven

Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe is definitief uit haar functie van districtschef ontheven vanwege haar twitterbericht op eerste kerstdag vorig jaar. Ook heeft ze een voorwaardelijk strafontslag gekregen.

Nadat er twee doden waren gevallen in een woning in Meppel, twitterde Dijksman 'dat het vast gaat om huiselijk geweld'. Later bleek dat de slachtoffers, 19 en 23 jaar oud, om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging.

De korpsbeheerder van de Drentse politie en burgemeester van Assen Sicko Heldoorn heeft vrijdag  de maatregelen bekendgemaakt. Heldoorn heeft de politiechef voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. Als zij in die periode opnieuw in de fout gaat, volgt alsnog ontslag.

Twitterende politiechef uit functie ontheven
Twitterende politiechef uit functie ontheven (Foto: ANP)

Arsenal mist Fŗbregas en Walcott in Cupfinal

Arsenal moet het zondag in de finale van de Carling Cup stellen zonder Cesc Fàbregas en Theo Walcott. De club meldt op zijn website dat beide spelers geblesseerd zijn. Walcott liep woensdag in het competitietreffen met Stoke City een enkelblessure op. Fàbregas heeft hamstringklachten.

Manager Arsène Wenger weet niet wanneer hij het tweetal weer kan inzetten. "Het is moeilijk om aan te geven." Op 8 maart speelt Arsenal in Spanje de return tegen Barcelona in de achtste finale van de Champions League.


Arsenal mist Fàbregas en Walcott in Cupfinal (Foto: Novum)

Gas Powered Games gaat verder met Ages of Empire

Gas Powered Games, ontwikkelaar van de originele Dungeon Siege en Supreme Commander, heeft de ontwikkeling van de free-to-play Age of Empires Online overgenomen. Volgens Microsoft gaat deze wijziging het spel geen vertraging opleveren en zal het nog dit jaar uitkomen op de pc.

Microsoft zegt dat het duidelijk werd tijdens de ontwikkeling van de game dat het team van Gas Powered Games graag mee wilde helpen om dit een succes te maken, ook voor lange termijn. Deze wissel was volgens de uitgever al enige tijd gepland. Robot Entertainment is hierdoor buitenspel gezet. Zij gaan nu werken aan een andere titel. Volgens hen was deze wissel ook altijd al het plan geweest.

Het spel speelt zich af in de oudheid, net zoals het eerste deel van de serie Age of Empires. De speler begint met een klein dorpje en een paar werkers. Het is de bedoeling dat de speler grondstoffen verzamelt, om zo het dorpje uit te bouwen, legers te maken en vijandelijke spelers te verslaan. Wat het meeste opvalt aan het spel is de nieuwe grafische stijl, en de hoofdstad van de online spelers die 24 uur per dag actief blijft, ook als de speler uitlogt. Tot nu toe zijn alleen de Grieken en Egyptenaren als een speelbaar volk aangekondigd, maar de uiteindelijke versie van het spel zal meer volkeren bevatten.

Wanneer Age of Empires Online precies uitkomt is nog niet bekend. Je kunt je nog inschrijven voor de bèta.

Age of Empires Online

T. Janssen: "Leken in paniek te raken"

FC Twente wist zich gisteren ten koste van Rubin Kazan te plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. Het moest wel diep gaan, want de Russische club wist de 0-2 nederlaag uit de thuiswedstrijd weg te poetsen. Toch wist de landskampioen op tijd orde op zaken te stellen, mede door een goal van Theo Janssen.

"We startten nog redelijk goed, maar het leek of we door de goal van Kazan in paniek raakten," zei Janssen na de wedstrijd. "Als het 0-2 is, denk je: waar gaat dit heen?"

"Fantastisch dat we verder zijn, maar we krijgen nu een lastige tegenstander. Zenit is een grote club. Over twee duels wordt het lastig. Ik had liever een andere tegenstander gehad. Rusland hebben we nu wel gezien, haha."

De Oranje-international keek verder vooruit op de komende week. "We hebben wel een hele belangrijke week voor de boeg. Voor het kampioenschap, Europees en de halve finale beker. We zijn goed begonnen, maar er wachten nog twee belangrijke duels."

DzsudzsŠk: "Ik sprong Rutten maar in zijn armen"

Balázs Dzsudzsák was gisteren zo blij met zijn doelpunt in het gewonnen Europa League-duel met Lille, dat hij trainer Fred Rutten in zijn armen sprong. De trainer wist alleen niet zo goed hoe hij moest reageren op de Hongaar om zijn nek. "Ik weet niet waarom hij dat deed", zei Rutten na afloop tegen De Telegraaf. "Het zal wel iets met het incident van vorig weekeinde te maken hebben."

Dzsudzsák werd zondag tegen NAC Breda door de trainer naar de kant gehaald en daar was de speler het niet mee eens. Hij gooide boos zijn jas op de grond. "Balázs is een emotionele jongen", reageerde Rutten. "En een geweldige speler", voegde hij eraan toe.

PSV wist een 0-1 achterstand om te buigen in een 3-1 overwinning. Het doelpunt van Dzsudzsák betekende de gelijkmaker. Zelf had hij wel een verklaring voor zijn vreugdesprong. "Normaal ren ik naar mijn familie toe, maar daar kon ik niet bij, omdat de trainer in de weg stond. Daarom sprong ik hem maar in zijn armen."

Gorillababy geboren in Apenheul

In de Apenheul is deze week een gorillababy geboren. Het 8-jarige gorillavrouwtje Gyasi kreeg woensdag haar eerste kind. De verzorgers denken nog na over de naam van het meisje.

In januari beviel de zus van Gyasi ook van een dochter en in de gorillagroep zijn nog drie vrouwtjes zwanger. De Apenheul spreekt van een record. Volgens de Apeldoornse dierentuin waren wereldwijd nooit eerder vijf gorilla's in één groep tegelijk zwanger in een dierentuin.

De vader van alle baby's is gorillaleider Jambo van 17. Hij toont zich volgens de Apenheul een goede vader. De andere drie gorillababy's worden in het voorjaar en de zomer verwacht.


Gorillababy geboren in Apenheul (Foto: Novum)

Victory Games werkt aan nieuwe Command & Conquer

Vorige week is de nieuwe website van Command & Conquer heel even online gegaan. Al snel is die weer offline gehaald en begonnen de speculaties, geruchten en mensen die het allemaal wel wisten. Vandaag is de website weer online gegaan en ontwikkelaar Victory Games heeft de Command & Conquer-franchise onder handen.

Momenteel is Victory Games bezig met het ontwikkelen van een nieuwe Command & Conquer-game voor de PC. Meer details zijn er nog niet bekend maar het moet een AAA-titel gaan worden die ook gericht is op de toekomst van de serie. Bekijk de nieuwe Command & Conquer-website hier met onder andere nieuwe forums voor de oudere games en de aankomende games.

C&C

Zeker 2400 doden in Chinese kolenmijnen

In de Chinese kolenmijnen zijn vorig jaar 2433 mensen om het leven gekomen. Dat meldde een hoge ambtenaar vrijdag. Het dodental ligt lager dan in 2009, toen meer dan 2600 mensen het leven lieten in de mijnen.

Het officiële dodental in de Chinese mijnen daalt al sinds 2002, toen een kleine zevenduizend mensen omkwamen. De daling komt onder meer door verscherpte regelgeving van de overheid en de gedwongen sluiting van kleine mijnbouwbedrijven. Veel kleine bedrijven hebben onvoldoende geld om te investeren in de veiligheid van de mijnen.

Ondanks de daling sterven dagelijks nog gemiddeld zes mensen in de kolenmijnen. Volgens onafhankelijke waarnemers is het officiële dodental van de overheid een conservatieve schatting. Veel bedrijven zouden dodelijke ongelukken niet durven te melden, wegens de economische schade die dat oplevert.

De Chinese mijnen staan bekend als de gevaarlijkste ter wereld. Dat komt onder meer door corruptie en het gebrek aan veiligheidscontroles. De mijnbouw is een grote en belangrijke sector in China, dat voor circa 70 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk is van steenkolen.

NAVO-chef twittert: Spoedberaad over LibiŽ

De NAVO houdt vrijdagmiddag in Brussel spoedberaad. Dat heeft de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Anders Fogh Rasmussen, vrijdag vanuit het Hongaarse Godollo, niet ver van Boedapest, getwitterd.

Onderwerpen van gesprek zijn volgens hem de evacuatie van buitenlanders uit Libië en de hulp aan mensen in dat land.

Rasmussen schreef dat de toestand in Libië grote zorgen baart en dat de NAVO bereid is als uitvoerder of als coördinator bij acties in Libië op te treden.

De NAVO telt 28 lidstaten. Alle Europese landen in of aan de Middellandse Zee zijn lid met uitzondering van Cyprus, Malta en Monaco.

NAVO-chef twittert: spoedberaad over Libië
NAVO-chef twittert: Spoedberaad over Libië (Foto: ANP)

Dodental aardbeving Christchurch naar 113

Het aantal doden als gevolg van de aardbeving bij Christchurch in Nieuw-Zeeland is vrijdag opgelopen tot 113. Er worden nog 228 mensen vermist, meldt de politie. Voor hun leven wordt gevreesd. Sinds woensdagmiddag zijn geen levenden meer onder het puin vandaan gehaald.

Christchurch en omgeving werden dinsdag rond lunchtijd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Gebouwen stortten in en er werd grote schade aangericht. De aardbeving was een van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Heropening Stedelijk Museum niet dit jaar

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat dit jaar niet meer open. Dat schrijft directeur Ann Goldstein in een brief aan vaste relaties van het museum, meldt de Volkskrant. Er werd nog altijd van uitgegaan dat het museum dit jaar heropend zou worden.

Het Stedelijk Museum wordt al sinds 2004 verbouwd en is sindsdien gesloten voor publiek. De heropening is al enkele keren uitgesteld, hoewel in de oudbouw al weer wat activiteiten zijn georganiseerd. De gemeente gaf eerder al aan zich niet te willen vastleggen op een nieuwe datum.

Door het faillissement van de hoofdaannemer van de verbouwing, Bouwbedrijf Midreth, ligt de renovatie en nieuwbouw van het museum nu al een paar weken stil. De gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebouw en opdrachtgever verbouwing, is in overleg met aannemer VolkerWessels om de bouw voort te zetten.

Goldstein schrijft in de brief dat het Stedelijk concrete plannen gaat maken voor de heropening. Volgens haar is het cruciaal dat de datum van de opening 'realistisch en haalbaar' is. Het museum en het publiek moeten niet langer slachtoffer zijn van de situatie, maar deelgenoot en partners in alle stadia van het proces, schrijft ze.

De gemeente streeft naar een 'spoedige en verantwoorde' hervatting van de bouw, zo laat ze in een reactie weten. Volgende week gaat verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels de gemeenteraad informeren over de gevolgen van het faillissement voor onder meer de kosten en de planning.


Stedelijk Museum Amsterdam blijft gesloten (Foto: Novum)

Universiteiten willen van studiebeurs af

Universiteiten willen de studiebeurs afschaffen. Ze vinden dat studenten hun studiegeld moeten lenen. Ook willen ze bijna de helft van de studenten meer collegegeld laten betalen. Dat blijkt uit documenten van de Vereniging van Universiteiten VSNU die in bezit zijn van Trouw.

De universiteiten hebben twee weken geleden in Parijs gepraat over maatregelen die de bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs moeten opvangen. Uit het verslag van de vergadering blijkt dat niet elke universiteit achter alle onderdelen van het plan staat, maar op hoofdlijnen is er volgens de krant steun voor de gekozen benadering. Zaterdag vindt opnieuw overleg plaats.

De VSNU wil allereerst dat alle studenten hun studiegeld gaan lenen. Het kabinet wil dit alleen voor studenten in de masterfase. In het leenstelsel zou wat de universiteiten dan wel een beloning ingebouwd moeten worden voor studenten die hun studie snel afronden.

Verder willen de universiteiten dat studenten voor wie ze geen overheidsgeld krijgen meer collegegeld gaan betalen. Het gaat volgens de VSNU om 44 procent van de universitaire studenten, bijvoorbeeld langstudeerders. De universiteiten willen zelf bepalen hoe hoog het collegegeld voor deze groep wordt.

De vereniging stelt ook een algehele studentenstop voor. Vanaf volgend jaar mag het aantal universitaire studenten van de VSNU betreft niet meer groeien. Als alle maatregelen worden doorgevoerd hoeven er volgens de vereniging geen gedwongen ontslagen te vallen.

Honkballers Cuba topattractie bij WPT

De organisatie van het World Port Tournament Baseball heeft bekendgemaakt welke landen er komende zomer in Rotterdam aanwezig zullen zijn. Naast de honkbalteams van Nederland, Cuba en Duitsland komen ook selecties van Taiwan en Curaçao in actie.

Cuba heeft al gezegd dat ze met een sterke, talentvolle ploeg zal afreizen naaar Rotterdam. Duitsland, vorig jaar derde op het EK, maakt zijn debuut bij het WPT.

'VVD is bezig PVV te neutraliseren'

De top van de VVD wil de PVV neutraliseren. Dat zegt VVD-coryfee en kandidaat voor de Eerste Kamer Frank de Grave in het Financieele Dagblad. De partij van Wilders zou 'onderdeel van de Nederlandse bestuurstraditie' moeten worden.

De strategie van de VVD werkt, stelt De Grave. Hij voorspelt dat de PVV 'stapje voor stapje onderdeel wordt van het bestuur'. Volgens hem is de toon en de stijl van de PVV de afgelopen tijd al veranderd.

Wilders laat in een reactie weten dat Frank de Grave 'volledig de weg kwijt is'. "De linksliberaal denkt de PVV te kunnen absorberen. Onnozele en arrogante regentenpolitiek pur sang", schrijft hij op Twitter.


'VVD is bezig PVV te neutraliseren' (Foto: Novum)

Patapon 3 komt in april

Patapon 3 komt in april uit. Op de Europese blog van PlayStation is geen releasedatum of prijs te vinden, maar de Amerikaanse blog is wat gedetailleerder. Daar zal het PSP-spel 12 april uitkomen op UMD en PSN voor zo'n 20 dollar.

In Patapon 3 controleer je je leger door middel van ritme, bewegen en aanvallen gaat helemaal op de maat van de muziek. Naast het al bekende legereenheden is er in Patapon 3 een nieuwe Superhero toegevoegd. Deze speciale patapon kan grote groepen vijandelijke troepen uitschakelen door speciale ritmische aanvallen uit te voeren.

Je kunt online met maximaal acht vrienden samenwerken of juist tegen elkaar vechten, waarbij er speciale wapens en vaardigheden vrij te spelen zijn. Om samen te werken kun je bijvoorbeeld alle verschillende drumritmes met elkaar gelijktijdig spelen om zo een vernietigende aanval op de tegenstander uit te voeren.

Het spel was vorig jaar al te spelen in een demo, waarna de ontwikkelaars aan de slag zijn gegaan met de feedback. Nu zijn ze bijna klaar, in april heerst er weer "Pata-pata-pata-pon"-koorts! 

Patapon 3

 

Wisgerhof: "Het wordt weer koud"

FC Twente-speler Peter Wisgerhof was erg blij met de wijze waarop zijn ploeg tegen Rubin Kazan terugkwam van een 2-0 achterstand. "We waren de controle kwijt. Gelukkig maakte Theo Janssen een heel belangrijke goal en hebben we het daarna goed opgepakt. Na de gelijkmaker zijn we niet meer in de problemen geweest", vertelde Wisgerhof na afloop van de wedstrijd, die uiteindelijk in 2-2 eindigde, tegen De Telegraaf.

"De start was goed, maar ze scoorden uit het niets en de tweede ging er fantastisch in", zei de speler. "Dan sta je opeens met 2-0 achter en ben je de controle kwijt. Na de gelijkmaker zijn we eigenlijk niet meer in de problemen geweest."

FC Twente moet het in de volgende ronde opnemen tegen Zenit Sint Petersburg. "We krijgen een heel zware tegenstander, maar we hebben laten zien dat we van goede ploegen kunnen winnen. Kazan is ook een goede ploeg, als zijn ze hier misschien niet zo bekend." Wisgerhof wil niet vooruit kijken, maar weet één ding zeker. "Het wordt in ieder geval weer koud", doelde hij op de wedstrijd tegen Rubin Kazan. De spelers voetbalden toen bij een temperatuur van minimaal -14 graden Celsius.

[NBA] Bulls verslaan Miami

In de Amerikaanse NBA heeft Chicago Bulls Miami Heat met 93-89 verslagen. Met nog zestien tellen op de klok maakte Luol Deng het verschil met een driepunter. In totaal was hij goed voor 20 punten. Derrick Rose was bij Chicago met 26 punten topscorer.

Het was voor Miami de tweede verliespartij in dertien wedstrijden. Dwyane Wade was met 34 punten op dreef bij Miami. LeBron James maakte 29 punten. Chris Bosh, de derde sterspeler in Miami, maakte slechts zeven punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chicago Miami 93-89
Denver Boston 89-75

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ambtenarenmisbruik.

CDA-coryfee Maxime Verhagen verplicht ambtenaren mee te werken aan verkiezingsbijeenkomsten van het CDA. Daarmee maakt Verhagen misbruik van zijn positie als minister van EZ. Ambtenaren zijn er om de burger te dienen, en niet voor politieke spelletjes. Het gebruik van ambtenaren voor politieke bijeenkomsten is feitelijk diefstal, want ook een ambtenaar is geld waard.
 
Het CDA staat voor christelijke normen en waarden. Althans, dat beweert de partij. Vraagje:

De Boer: "Het was een fijne avond"

Trainer Frank de Boer toonde zich na afloop van de tweede gewonnen wedstrijd van Anderlecht een tevreden man. Ajax was ook in de return van het Europa League-duel te sterk voor de Belgische club. Miralem Sulejmani maakte binnen de eerste twintig minuten van de wedstrijd twee goals, waardoor Ajax de thuiswedstrijd met 2-0 won. Het vorige duel hadden de Amsterdammers met 3-0 gewonnen.

"Ik moet mijn ploeg een groot compliment maken", zei De Boer na afloop op de persconferentie. "Mickey (Sulejmani, red.) maakt in zeventien minuten twee fantastische doelpunten en we zijn daarna helemaal niet meer in de problemen gekomen. We zijn druk blijven zetten en hebben heel weinig kansen weg gegeven. Deze wedstrijd verliep precies zoals we wilden. Dat geeft een heel lekker gevoel. Ik ben echt heel tevreden."

Eyong Enoh en Maarten Stekelenburg moesten tijdens de wedstrijd gewisseld worden wegens blessures. De Boer verwacht dat zij zondag gewoon fit genoeg zijn voor de uitwedstrijd bij PSV. "Ik vond Lindgren trouwens goed invallen. Hij was steeds aanspeelbaar en dankzij hem konden we op het middenveld goed combineren. Het was een fijne avond", concludeert hij.

Mortal Kombat verboden in AustraliŽ

Het langverwachte vechtspel Mortal Kombat 9 is officieel geweigerd door de Australische Classificatie Raad van Bestuur, door het geweld dat in het spel zit. Het is daarom ongeschikt voor personen onder de 18 jaar om te spelen. In Australië bestaat geen 18+ rating, dus het spel mag niet in het land verkocht worden.

De belangrijkste reden om het spel als gewelddadig te markeren zijn de fatalities, die volgens het bestuur te expliciet weergeven hoe onthoofdingen, afgerukte armen en meer slachtingen gedaan worden. Het bestuur vindt het te gedetailleerd. Er is ook een lijst opgesteld met fatalities die te ver gaan. Die lijst is vrij lang, waarschijnlijk hadden ze babalities wel leuk gevonden.

Mortal Kombat 9 komt in Nederland uit op 21 april voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Hoogstwaarschijnlijk met een 18+ rating, dat dan weer wel.

Mortal Kombat 9

Veel kleur en beweging in Child of Eden

Child of Eden is een rail-shooter die je zintuigen zal prikkelen, want naast de kleurrijke beelden zal het ook veel muziek en geluiden gebruiken om je acties te ondersteunen. Child of Eden komt in het tweede kwartaal uit op de Xbox 360 en PlayStation 3. Het zal gebruik kunnen maken van Kinect, naar de Move wordt nog gekeken.

Het spel wordt ontwikkeld door de makers van Rez, een spel waarin ook bij het kapotschieten van vijanden en objecten geluiden vrijkwamen. In Child of Eden zijn er vijf thema-werelden, die elke keer weer anders zijn, want het spel kijkt naar je prestaties en je speelstijl van de vorige keer.

Omdat het zonde is om alleen in woorden te proberen uit te leggen staan hieronder een aantal videos. Een joint is in ieder geval niet meer nodig, het ziet er als een kleurige trip uit.

'Succes iPhone zal handhelds niet vernietigen'

In een interview met MCV deelde Jurgen Post, de 'senior vice president of sales' van de Europese afdeling van Sega, zijn mening dat er nog genoeg vraag is de markt voor dure handheld games. Het succes van de iPhone, waar games voor een stuk lagere prijs worden verkocht, is ontegenzeggelijk. Toch gelooft Post dat beide markten naast elkaar kunnen leven.

Als voorbeeld haalt Post de verkoopcijfers van Football Manager 2011 aan, die zowel op de iPhone als de PSP uitkwam. Ondanks het grote prijsverschil, €5 vs. €30, zijn de verkoopcijfers van de PSP-versie dit jaar vergeleken met voorgaande jaren niet gedaald. "You would expect that a lot of people would play it on the iPhone and not the PSP, but that's not the case. We released an identical version on iPhone and that's doing huge numbers, but it's not cannibalising the PSP sales. It shows you can have different worlds next to one another."

Dit is voor Post voldoende bewijs dat er genoeg ruimte is in de markt voor beide versies "Titles like this really prove that smartphones and dedicated handheld gaming systems can co-exist next to each other."

Game jij nog op een handheld nu je goedkope games op de telefoon kunt doen?

'Parkeren in steden fors duurder'

Parkeren in twee op de drie parkeergarages in de steden is 20 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse parkeertest van Detailhandel Nederland, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De brancheorganisatie van winkeliers heeft 79 parkeergarages in 26 steden onderzocht. Bij 48 garages zijn de tarieven flink verhoogd. Soms is de prijs gelijk gebleven, maar kun je voor dat bedrag minder minuten parkeren dan voorheen.

In Amsterdam, Arnhem, Assen, Den Haag en Rotterdam lopen de parkeertarieven de spuigaten uit, schrijft de krant. Zo werd het tarief voor een uur parkeren in de garage op het Waterlooplein in Amsterdam met 1 euro verhoogd naar 5 euro.

Volgens Detailhandel Nederland draaien consumenten op om gaten in begrotingen van gemeenten te dichten. Zo heeft 60 procent van de onderzochte gemeenten ook de tarieven voor parkeren op straat flink opgeschroefd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt dat de gemeenten parkeren duurder maken om alternatief vervoer te stimuleren. "Dus liever op de fiets, bus of metro de stad in", zegt een woordvoerder.


'Parkeren in steden fors duurder' (Foto: Novum)

Student VS verdacht van terreurplan

Een scheikundestudent uit Saudi-Arabië is donderdag in de Amerikaanse staat Texas gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen met een massavernietigingswapens.

De 20-jarige Khalid Ali-M Aldawsari zou plannen hebben gesmeed om met bommen verstopt in poppen en rugzakken aanslagen te plegen op stuwdammen, kerncentrales, nachtclubs, woningen van Amerikaanse soldaten, en de woning van ex-president George Bush in Dallas, welke hij 'the tyrant's house' noemde.

Een chemiebedrijf trok 1 februari bij de FBI aan de bel nadat de student verdachte aankopen had gedaan via internet. Binnen enkele weken had de veiligheidsdienst zijn andere aankopen in kaart gebracht. Hij bleek al grote voorraden chemicaliën te hebben, waarmee hij explosieven kon maken.

De FBI vond ook extremistische uitlatingen van de man op internet en heeft hierop heimelijk zijn appartement, computer, e-mail en dagboek doorzocht, blijkt uit gerechtsstukken.

In zijn dagboek had Aldawsari het volgende geschreven: "Ik excelleerde op school, zodat ik een beurs kreeg voor een studie in Amerika... En nu, nadat ik de Engelse taal heb geleerd en ook heb geleerd hoe ik explosieven moet maken, is het tijd voor jihad."

Aldawsari zal vrijdag voor de federale rechter verschijnen. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoetzien.

Standard zal beslissing over hervorming 'respecteren'

Standard Luik stemt toch in met een verandering van de competitieformule, zo meldt voorzitter Pierre François. Standard hoort niet bij de G4, die de afgelopen week om de tafel zat om te praten over een hervorming van de Jupiler Pro League.

"Ik was verrast dat ik niet uitgenodigd was op die meeting deze week, want die was blijkbaar beslissend voor de toekomst van het kampioenschap", aldus François tegen Sporza.

De preses wijst op de "financiële onsamenhangendheden" en "het absurde voorstel om de degradatie te laten bepalen door de resultaten van de laatste drie seizoenen". Toch zal Standard het resultaat van de stemming vrijdag respecteren. François: "We leggen ons neer bij de democratie."

Standard is het echter totaal niets eens met de maatregel. "Het systeem houdt immers geen rekening met wat de meerderheid van de fans wil", zegt François. "Eddy Merckx, toch een Anderlecht-supporter, vatte de play-offs goed samen. Voor Merckx "zijn play-offs alsof je in de Tour over de Champs Elysées rijdt en daarna alsnog een tijdrit en drie bergritten moet aanvatten."

Utrecht krijgt geen last van faillissement stadioneigenaar

Het faillissement van de Midreth Groep, eigenaar van stadion Galgenwaard, heeft geen gevolgen voor FC Utrecht. Dat meldde Voetbal International gisteren.

De Domstedelingen huren het stadion en trainingscomplex Zoudenbalch voor ruim een miljoen euro per jaar van Memid Investments, een dochteronderneming van Midreth, dat ter ziele gaat. Grootaandeelhouder en uithangbord Frans van Seumeren legt de ingewikkelde constructie uit.

"Memid is de investeringsmaatschappij van Midreth. De enige die failliet is, is Midreth. Memid is onze contractpartner, wij betalen aan hen de huurpenningen. Wat de toekomst van het stadion betreft: als Memid blijft bestaan, dan blijven wij gewoon huurder", aldus Van Seumeren.

"Wel denk ik na over een overname van het stadion. Als Memid ook zou omvallen, ontstaat er een andere situatie. Dan wordt het makkelijker Galgenwaard te kunnen kopen. Ik zou zelf graag zien dat wij het stadion in eigen beheer krijgen, dat heeft als voordeel dat we alles in eigen huis hebben en dus meer inkomsten zullen krijgen."

[PL Darts] Barney verslaat wereldkampioen Lewis

In de derde speelronde van de Premier League Darts 2011 heeft Raymond van Barneveld PDC-wereldkampioen Adrian Lewis weten te verslaan. In een fraaie partij van beide kanten won onze landgenoot uiteindelijk met 6-8. Gary Anderson behoudt de leiding in het klassement.

De partij tussen Van Barneveld en Lewis ging in de beginfase gelijk op. Barney pakte na zes legs spelen een 2-4 voorsprong en liep vervolgens knap uit naar 3-7. Onze landgenoot had daardoor aan één leg voldoende om de partij te beslissen. Lewis kwam echter even zo knap weer terug tot 6-7. In de veertiende en laatste leg van de partij besliste Van Barneveld alsnog de pot en wist met een dertiendarter de 6-8-zege binnen te halen. Volgende week staat er opnieuw een loodzware partij op het programma voor Van Barneveld. Titelhouder Phil Taylor is dan de tegenstander.

Gary Anderson heeft ook zijn derde partij in de Premier League Darts in winst weten om te zetten. The Flying Scotsman nam het op tegen Mark Webster, oudsider voor de titel. Anderson had totaal geen aan Webster, speelde zelf echter geen geweldige partij, maar wist wel met maar liefst 8-1 te winnen. De Schot miste veel dubbels, maar Webster kon daar niet van profiteren.

Phil Taylor lijkt zijn oude vorm weer te hebben teruggevonden. Tegen Terry Jenkins kwam de veelvoudig wereldkampioen en titelhouder in de Premier League Darts geen moment in de problemen. The Power liep razendsnel uit naar 4-0 en ging de pauze in met een 5-1 voorsprong. Ook in het tweede gedeelte van de partij kon Jenkins het Taylor nauwelijks lastig maken en ging daardoor kansloos met maar liefst 8-2 ten onder.

Simon Whitlock heeft zijn eerste zege in de Premier League Darts binnen. The Wizard ging in de vorige speelrondes ten onder tegen Gary Anderson en Raymond van Barneveld, maar herpakte zich tegen James Wade. Whitlock kwam rap met 4-1 voor, zag Wade vervolgens een 4-5 voorsprong pakken, maar uiteindelijk gaf The Machine de partij volledig uit handen. Whitlock profiteerde optimaal en won, in een zeer vijandige zaal richting beide spelers, met 8-5.

Uitslagen ronde 3 - 24 februari -
Odyssey Arena, Belfast

Naam Naam Uitslag
Gary Anderson Mark Webster 8-1
Simon Whitlock James Wade 8-5
Raymond van Barneveld Adrian Lewis 8-6
Phil Taylor Terry Jenkins 8-2


Stand

# Naam Winst Verlies Saldo
1. Gary Anderson 3 0 +14
2. Raymond van Barneveld 2 1 +4
Phil Taylor 2 1 +4
4. Adrian Lewis 1 2 +3
5. Simon Whitlock 1 2 -5
Mark Webster 1 2 -5
7. James Wade 1 2 -6
8. Terry Jenkins 1 2 -8


Programma ronde 4 - 3 Maart - Westpoint Arena, Exeter

Naam Naam
Terry Jenkins Simon Whitlock
Mark Webster Adrian Lewis
Gary Anderson James Wade
Raymond van Barneveld Phil Taylor

'Amsterdam kan wietpas negeren'

Volgens de Groningse hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer kunnen steden zoals Amsterdam de wietpas, die het kabinet verplicht wil stellen, negeren. Bijvoorbeeld met een beroep op openbare orde, zou bezoek aan coffeeshops door toeristen via de plaatselijke verordening toegestaan kunnen blijven.

Volgens Brouwer komt in Amsterdam een heel ander soort toeristen dan in de grensstreek, waar de problematiek rondom over de grens pendelende buitenlanders aanleiding was voor het debat over de invoering van de pas. Hiermee mogen straks alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland een beperkte hoeveelheid softdrugs per dag aanschaffen. "De basis voor een verkoopverbod aan buitenlanders zal in een plaatselijke verordening moeten worden vastgelegd", stelt de hoogleraar. "Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet."

wietbosIn Amsterdam komen toeristen niet alleen voor drugs, zegt Brouwer. Daarom is er een groot economisch belang met softdrugs-handel gediend, een van de redenen dat de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en de gemeenteraad het uitsluiten van toeristen uit coffeeshops niet zien zitten. Maar bovendien leidt het tot het ondergronds gaan van drugshandel en daarmee tot een toename van criminaliteit en overlast. Ook daarom is Amsterdam tegen invoering van de wietpas, en de meeste criminologen zijn het volgens Brouwer met de stad eens.

Brouwer twijfelt overigens ook aan de juridische haalbaarheid van de pas op grond van het gelijkheidsbeginsel. Het Europees Hof van Justitie acht de wietpas weliswaar niet strijdig met het EU-recht omdat softdrugs in de rest van Europa verboden zijn, maar volgens Brouwer betekent dat niet dat het weren van toeristen uit coffeeshops niet tegen de Nederlandse grondwet indruist. "Allen die zich in Nederland bevinden, moeten gelijk behandeld worden", aldus de hoogleraar. Hij stelt dat er geen redelijke rechtsgrond is voor een onderscheid tussen Nederlandse ingezetenen en buitenlandse bezoekers: het zou niet hard te maken zijn dat laatstgenoemden specifiek voor problemen rond coffeeshops zorgen.

[EL] Programma achtste finales

Gisteren werden de returns uit de zestiende finales van de Europa League afgewerkt. Ajax, PSV en FC Twente wisten zich allen bij de laatste zestien ploegen te scharen. Hieronder het programma van de achtste finales. De heenwedstrijden worden op 10 maart gespeeld, de returns een week later.

Thuis Uit
Ajax Amsterdam (Ned) Spartak Moskou (Rus)
PSV Eindhoven (Ned) Glasgow Rangers (Sch)
FC Twente (Ned) Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Bayer Leverkusen (Dui) Villarreal (Spa)
Benfica (Por) Paris Saint-Germain (Fra)
CSKA Moskou (Rus) FC Porto (Por)
Dinamo Kiev (Oek) Manchester City (Eng)
Liverpool (Eng) Sporting Braga (Por)

Iraanse marineschepen bij SyriŽ

Twee Iraanse oorlogsschepen zijn donderdag in de Syrische haven Latakia aangekomen. Dat heeft een getuige gezegd. Het fregat en het bevoorradingsschip van de Iraanse marine voeren eerder deze week door het Suezkanaal naar de Middellandse Zee.

De aanwezigheid van Iraanse marineschepen in de buurt van Israël kan de spanningen in het Midden-Oosten verder doen toenemen. De Iraanse marine stelde woensdag echter dat de vaartuigen geen bedreiging voor de regio vormen. Volgens Iran zijn de schepen naar Syrië gevaren voor een trainingsmissie.

Israël noemt de aanwezigheid van de marineschepen een provocatie en houdt de schepen met argusogen in de gaten, zo gaf Netanyahu eerder aan. De trainingsmissie zal volgens Iran een jaar duren.

'Verhagen misbruikt ambtenaren voor campagne'

CDA-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zou ambtenaren van zijn eigen ministerie inzetten voor campagnewerk van zijn eigen partij. Dit meldt PowNews donderdagavond.

Een anonieme ambtenaar zegt dat communicatiemedewerkers van het departement opdracht krijgen om partijpolitieke toespraken te schrijven. Werkbezoeken die Verhagen de afgelopen tijd aflegde in aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen zouden soms inhoudelijk voorbereid worden door ambtenaren.

Als er vraagtekens bij de opdracht worden gezet dan wordt de opdracht omgezet in een werkbezoek van de minister, stelt de ambtenaar. Wat de ambtenaar stoort is dat hij bij het Rijk werkt om de burger te dienen. "Ik ben er niet om de herverkiezing van mijn bewindvoerder zeker te stellen", stelt hij dan ook. De ambtenaar wijst erop dat politieke partijen al een vergoeding ontvangen.

GroenLinks heeft meteen een spoeddebat over het onderwerp aangevraagd. Verhagen zelf ontkent de aantijgingen in alle toonaarden. Indien zoiets wel gebeurde zou de minister dat veroordelen.


'CDA-minister Verhagen misbruikt ambtenaren voor campagne' (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Happy Death Day 2U
review
Fell Seal: Arbiter's Mark
special
Pinkpop 2019: een terugblik
review
Warhammer: Chaosbane
review
Wonderboom 2
review
CD: This Can Hurt - World Apart
©FOK.nl e.a.