Langlaufcoach Mayer opnieuw in opspraak

Langlauf- en biathloncoach Walter Mayer moet in Wenen voor het gerecht verschijnen. De Oostenrijker wordt aangeklaagd voor illegale dopinghandel in 2008. In dat jaar werd het in bezit hebben van en het handelen in doping een strafbaar feit in Oostenrijk. Mayer hangt drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dit meldt de Weense rechtbank vandaag.

De Weense aanklager verdenkt Mayer en vier handlangers ervan na 2008 illegale middelen te hebben verschaft aan sporters. Ook voormalig wielrenner Georg Totschnig en oud-skiër Mikhail Botvinov zijn aangeklaagd door de Oostenrijkse rechtbank. Zij worden verdacht van het geven van valse verklaringen gedurende het onderzoek naar Mayer.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA ontkent de 53-jarige Mayer iets fout te hebben gedaan en noemt hij de beschuldigingen "belachelijk".

Mayer was eerder betrokken bij dopingschandalen tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City en 2006 in Turijn. In de Verenigde Staten werden middelen in zijn appartement gevonden waarmee bloedtransfusies konden worden uitgevoerd. Hierdoor werd hij door het Internationaal Olympisch Comité geschorst tot en met de Spelen van 2010.

In Turijn werd hij ondanks zijn schorsing gesignaleerd bij het Oostenrijkse team. De Italiaanse politie deed hierop een inval bij de Oostenrijkse delegatie en nam dopingproducten en -apparatuur in beslag. Het Oostenrijks Olympisch Comité kreeg een miljoen dollar boete en Mayer werd voor het leven geschorst.