D66 A'dam dient voorstel tegen wietpas in

D66 gaat een voorstel in de Amsterdamse gemeenteraad indienen dat de stad de wietpas niet gaat invoeren. Dat heeft fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester gezegd naar aanleiding van uitspraken van de Groningse hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer.

Volgens Brouwer, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen steden de wietpas negeren. Een verbod op de verkoop van softdrugs aan toeristen, stelt hij, moet worden vastgelegd in de plaatselijke verordening. "Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet", aldus de hoogleraar.

Bouwmeester zegt dat Brouwer, met wie hij over de kwestie contact heeft gehad, een 'ijzersterk' punt heeft. Met uitzondering van het CDA zijn alle Amsterdamse gemeenteraadsfracties - dus ook de VVD - tegenstander van de pas. Ze vrezen dat de maatregel - waarmee alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland een beperkte hoeveelheid softdrugs kunnen kopen - zal leiden tot straathandel.

"Het probleem is dat er nauwelijks politiecapaciteit is om dat tegen de gaan", aldus Bouwmeester tegen Het Parool. "De politie staat nu al onder druk en de dierenpolitie die er volgens het regeerakkoord komt, moet uit de huidige capaciteit komen. Dus het wordt er niet beter op."

coffeeshop