FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 februari 2011

EUBC ontneemt Nederland EK boksen

De Europese boksbond EUBC heeft Nederland het EK boksen voor vrouwen, dat in Rotterdam zou worden gehouden, ontnomen. Hierdoor staat de inschrijving voor het toernooi dat in oktober plaats moest vinden weer open.

De EUBC besloot hiertoe omdat de internationale amateurboksfederatie AIBA vandaag besloot om Nederland een schorsing op te leggen. Aanleiding voor de straf was het Final Four-toernooi in april vorig jaar waarbij amateurboksers zonder hoofdbescherming en shirt moesten vechten, iets wat tegen de regels is.

De straf van de AIBA moet overigens nog wel bekrachtigd worden.

[Upd] Discovery gelanceerd voor laatste vlucht

Het ruimteveer Discovery is gereed om aan zijn laatste vlucht te beginnen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begon donderdag kort na zonsopgang met het voltanken van de spaceshuttle. Op basis van de weersverwachting is het voor 90 procent zeker dat de Discovery donderdag om 22.50 uur Nederlandse tijd wordt gelanceerd.

NASA heeft er vertrouwen in dat er dit keer geen complicaties zullen optreden. Bij een eerder geplande lancering in november gooiden een waterstoflek en scheuren in de brandstoftank roet in het eten. De reparatiewerkzaamheden namen vier maanden in beslag.

Het ruimteveer zal koers zetten naar het internationale ruimtestation ISS. Naast de zes bemanningsleden neemt de Discovery ook voorraden en een robot met de naam Robonaut 2 mee.

Het wordt de 39e vlucht voor de Discovery. De eerste lancering was in 1984 en sindsdien heeft het ruimteveer 230 miljoen kilometer afgelegd. NASA verwacht een grote schare toeschouwers bij de lancering in Florida.

Update 18.27 uur
Tot aan dit moment loopt alles nog volgens schema om vanavond de lancering te laten doorgaan. Een woordvoerder van NASA zegt dat er behalve een paar wolkjes geen reden is tot zorg. Hier zijn live-beelden van het ruimteveer te zien, met wanneer er iets te melden is ook rechtstreeks verslag. Selecteer na het klikken de juiste stream rechts van het venster. De lancering zal hier ook rechtstreeks te zien zijn.

Update 22.00 uur
Alles loopt nog steeds volgens schema. Er is zojuist een ingebouwde pauze van 45 minuten ingegaan in de afteltijd. De klok staat stil op T-9. Om 22.50 uur staat dus nog steeds de lancering gepland. De bemanning bekijkt een tegeltje dat los is geraakt bij een deur op de shuttle. Ze weten nog niet zeker of ze daar iets aan willen gaan doen, maar hebben nog genoeg tijd om de situatie rond het tegeltje rustig te bekijken. In deze ingebouwde 45 minuten wordt alle informatie nog een keer nagelopen en mogelijke wijzigingen worden in het schema opgenomen.

Update 22.34 uur
Er is nu toch een kink in de kabel gekomen. Er is iets mis met de schermen van de 'main command computer'. Tot T-5 hebben technici van NASA de tijd gekregen om dit probleem op te lossen. De wolkjes uit de eerste update zijn wel weggetrokken en het tegeltje is weer vastgemaakt met een speciaal mengsel. Als het probleem met de schermen op tijd wordt opgelost is om 22.50.27 uur de lancering te zien.

Update 22.50 uur
Het computerprobleem heeft voor enige vertraging gezorgd. Als het probleem oplossen 12 seconden langer had geduurd dan was de vlucht voor vandaag afgeblazen. De aftelklok loopt weer verder op T-4.

Update 23.00 uur
De lancering is met kleine vertraging geslaagd. Discovery vliegt nu met 9800 mijl per uur en versnelt nog steeds. Mission Control sprak vlak na lancering de woorden: "Discovery is making one last reach for the stars."

Update 23.55 uur
Voor de mensen die de lancering hebben gemist, hebben we gelukkig de beelden nog.

Praat en kijk hier mee op het forum.


Alberto Stegeman infiltreert in sekte Miracle of Love

Alberto Stegeman is voor het SBS-programma Undercover in Nederland geïnfiltreerd bij de sekte Miracle of Love in Utrecht. De sekte beweert meditatiecursussen te geven.

Een vrouwelijke medewerker van Alberto Stegeman had zich aangemeld voor de cursus en trof daar vervolgens dansende naakte mensen aan. Een cursist moet middenin een kring naakt seksposities innemen en daarna naakt in de kring dansen. 

Ook moest de infiltrant een som geld betalen aan de sekte. Alberto Stegeman heeft in het programma Pauw & Witteman gezegd dat er geen regelgeving is op dit moment voor sektes en deze daardoor vrij spel hebben. 

De reportage over deze sekte is zondag op SBS6 te zien om 21.30 uur.

SBS6 logo
Alberto Stegeman infiltreert in sekte Miracle of Love

[EL] Uitslagen tweede ronde (24/02/2011)

Deze week staan de returns van de tweede ronde in de Europa League op het programma. Onder meer PSV, FC Twente en Ajax komen in actie. Hieronder vind je de uitslagen en lees je welke clubs door zijn naar de achtste finales.


Dinsdag

CSKA Moskou (Rus)* - PAOK Saloniki (Gri) 1-1 (1-0)
67' Muslimovic 0-1
80' Ignashevich 1-1


Woensdag

FC Porto (Por)* - Sevilla (Spa) 0-1 (2-1)
71' Fabiano 0-1
72' Pereira (FC Porto)
77' Alexis (2xGeel) (Sevilla)


Donderdag

Zenit St. Petersburg (Rus)* - Young Boys (Zwi) 3-1 (1-2)
21' El Jamal 0-1
41' Lazovic 1-1
52' Semak 2-1
76' Shirokov 3-1

PSV Eindhoven (Ned)* - Lille (Fra) 3-1 (2-2)
23' Frau 0-1
55' Dzudzsák 1-1
62' Frau (Lille)
67' Lens 2-1
73' Marcelo 3-1

Sporting Lissabon (Por) - Glasgow Rangers (Sco)* 2-2 (1-1)
20' Djouf 0-1
43' Mendes 1-1
83' Djaló 2-1
90' Edu 2-2

Liverpool FC (Eng)* - Sparta Praag (Tsj) 1-0 (0-0)
86' Kuijt 1-0

Spartak Moskou (Rus)* - FC Basel (Zwi) 1-1 (3-2)
15' Chipperfield 0-1
90' McGeady 1-1

Bayer Leverkusen (Dui)* - Metalist Kharkiv (Oek) 2-0 (4-0)
47' Rolfes 1-0
70' Ballack 2-0

Ajax (Ned)* - RSC Anderlecht 2-0 (3-0)
 11' Sulejmani 1-0
 17' Sulejmani 2-0

FC Twente (Ned)* - Rubin Kazan (Rus) 2-2 (2-0)
 22' Ansaldi 0-1
 24' Noboa 0-2
 45' T. Janssen 1-2
 47' Douglas 2-2

Sporting Braga (Por)* - Lech Poznan (Pol) 2-0 (0-1)
 8' Alan 1-0
 36' Lima 2-0

Dinamo Kiev (Oek)* - Besiktas (Tur) 4-0 (4-1)
 3' Vukojevic 1-0
 55' Yarmolenko 2-0
 64' Gusev 3-0
 74' Shevchenko 4-0

Manchester City (Eng)* - Aris Saloniki (Gri) 3-0 (0-0)
 7' Dzeko 1-0
 12' Dzeko 2-0
 75' Yaya Touré 3-0

Paris St. Germain (Fra)* - Bate Borisov (Wru) 0-0 (2-2)

VfB Stuttgart (Dui) - Benfica (Por)* 0-2 (1-2)
 30' Salvio 0-1
 78' Cardozo 0-2

Villarreal (Spa)* - SSC Napoli (Ita) 2-1 (0-0)
 17' Hamsik 0-1
 43' Nilmar 1-1
 45' Rossi 2-1

*= door naar de achtste finales

[EL] Uitslag FC Twente - Rubin Kazan

FC Twente heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. In eigen huis speelde de formatie van trainer Michel Preud'homme gelijk tegen Rubin Kazan (2-2). Door de 2-0 zege in Rusland plaatsten de Tukkers zich vervolgens voor de volgende ronde.

FC Twente begon goed aan het duel en kreeg al snel een aantal corners. Deze leverden uiteindelijk een paar kansen voor onder meer Roberto Rosales en Luuk de Jong op. Rubin Kazan slaagde er maar niet in om gevaarlijk te worden, ondanks het feit dat zij wel een paar keer in het doelgebied van Nikolay Mihaylov kwamen. Na 22 minuten kantelde de wedstrijd volledig, aangezien Cristian Ansaldi de openingstreffer voor de Russen maakte. De Tukkers waren nog niet van de schrik bekomen of het tweede doelpunt was ook een feit. Deze keer was Christian Noboa trefzeker.

Na de twee doelpunten zakte het niveau van FC Twente ver weg, waardoor Rubin Kazan steeds beter in de wedstrijd kwam. Bryan Ruiz was nog wel dichtbij een doelpunt, maar kopte op de lat. Aan de andere zijde was het een poging van Petr Bystrov, die de touwen niet raakte. Ook in het vervolg bleven de bezoekers de bovenliggende partij, aangezien de Tukkers geen grip kregen op de snelle spelers van de Russische formatie. In de slotfase van de eerste helft kreeg Denny Landzaat nog wel een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar Vitaliy Kaleshin kreeg zijn voet er nog tussen.

Uiteindelijk ging FC Twente alsnog met een doelpunt de rust in. Theo Janssen maakte een fabelachtig doelpunt, waardoor FC Twente weer met één been in de volgende ronde van de Europa League stond. In de tweede helft trokken de Tukkers de ingezette lijn uiteindelijk door. Na twee minuten kon doelman Sergey Ryzhikov voor de tweede maal vissen, nadat Douglas succesvol uithaalde.

In het vervolg liet FC Twente zich weer wat terugzakken op de eigen helft. Hierdoor kon Rubin Kazan weer wat meer opkomen, wat uiteindelijk in een kans voor onder meer Ansaldi resulteerde. Kort daarna ontstond er een opstootje rondom Wout Brama. Na een overtreding pakte de verdediger de bal op en kreeg vervolgens een beuk van doelman Ryzhikov. Beide heren kregen overigens een gele kaart voorgehouden. De Tukkers leken het, mede dankzij de royale voorsprong, wel best te vinden. Hierdoor kabbelde de wedstrijd rustig voort en kregen beide ploegen voortdurend kleine mogelijkheden.

Ook in de slotfase slaagde beide ploegen er niet meer in om te scoren, waardoor FC Twente zeker was van de achtste finales in de Europa League. Vorig seizoen was de tweede ronde nog het eindstation voor de ploeg uit Enschede. Destijds was Werder Bremen over twee duels de betere ploeg.


FC Twente

2 - 2
(2 - 0)

Rubin Kazan

45+1' Janssen
47' Douglas
   22' Ansaldi
 24' Noboa
 
 Gele kaart: Brama, Michaylov (FC Twente), Navas, Noboa, Karadeniz, Ryzhikov, Lebedenko (Rubin Kazan)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Borski (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
Michaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Onyewu
Landzaat
Brama
Janssen
Ruiz (Bajrami/73)
De Jong (Buysse/90+3)
Chadli (Janko/86)
  Ryzhikov
Kaleshin
Bocchetti
Navas
Ansaldi (Kuzmin/80)
Bystrov (Natcho/69)
Noboa
Ryazantsev
Gökdeniz (Kasaev/75)
Dyadoen
Lebedenko

[EL] Uitslag Ajax - RSC Anderlecht

Ajax heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. In de Amsterdam ArenA won de ploeg van trainer Frank de Boer de return eenvoudig met 2-0 van RSC Anderlecht via twee goals van Miralem Sulejmani. Vorige week was het in België ook al 3-0 voor de Amsterdammers geworden.

Ajax begon overdonderend aan het duel met Anderlecht. Sulejmani kroop in de beginfase tweemaal goed binnendoor bij zijn bewaker, werd beide keren goed aangespeeld en de Serviër zette zo de Amsterdammers al na 17 minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Anderlecht kon er in de eerste helft weinig tegenover stellen. De Belgische ploeg kwam wel enkele keren gevaarlijk uit, maar de verdediging van Ajax stond als een huis, waardoor de ploeg van Frank de Boer rustig aan kon doen. Op slag van rust werd de ploeg nog één keer gevaarlijk, maar El Hamdaoui schoot in het zijnet.

In de tweede helft was eenzelfde spelbeeld te zien. Een sterk en geconcentreerd Ajax en Anderlecht dat murw geslagen was door de vroege treffers van Sulejmani. Ajax probeerde het doelsaldo nog wel op te voeren, maar de kansen die de Amsterdammers kregen werden of door de Belgische doelman of door buitenspel om zeep geholpen.

Bij Ajax stond Jeroen Verhoeven in de tweede helft in het doel, maar druk heeft de reservedoelman het niet gehad. Hij hoefde slechts één maal een redding te verrichten. Hierdoor konden de Amsterdammers krachten sparen voor de topper tegen PSV en in een feestelijke ArenA vertrouwen opdoen.

AFC Ajax

2 - 0
(3 - 0)

RSC Anderlecht

 11' Sulejmani
 17' Sulejmani
 
 
 Gele kaart: Ebecilio (AFC Ajax), Kouyaté, Kanu (RSC Anderlecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 42.591
Arbiter: Hansson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg (Verhoeven/46)
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
De Jong
Eriksen
Enoh (Lindgren/16)
Sulejmani
El Hamdaoui
Ebecilio (De Zeeuw/71)
  Proto
Wasilewski (De Sutter/72)
Masuch
Juhasz
Lecjaks
Gillet
Biglia
Kouyaté
Suarez
Kanu (Marecek/77)
Lukaku

Geen schadelijke stoffen rond brand Amsterdam

Bij de brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam zijn geen dusdanige hoeveelheden gevaarlijke stoffen in de omgeving terechtgekomen dat gezondheidskundige normen zijn overschreden. Dat meldt de gemeente Amsterdam donderdagavond.

De gemeente baseert zich op voorlopige resultaten van luchtmetingen op straatniveau van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om de resultaten van de monsters die al zijn onderzocht.

De definitieve meetresultaten worden begin volgende week verwacht. Donderdag zijn de laatste monsters genomen. Ook nemen sommige analyses een aantal dagen in beslag. De concentraties zijn laag gebleven, omdat de rook zich direct op enige honderden meters hoogte richting zee heeft verspreid, aldus de gemeente.

Op verschillende plekken werden de afgelopen dagen brokstukjes en roet aangetroffen. Bewoners mogen de brokstukjes zelf opruimen, maar de gemeente adviseert uit voorzorg dit wel met handschoenen aan te doen. Zichtbaar roet kan met water en zeep worden verwijderd.

In afwachting van de definitieve resultaten blijft voorlopig het advies in het gebied waar de rook overheen is gegaan uit voorzorg nog geen gewassen uit de tuin te consumeren. Het gaat hierbij om het gebied vanaf de Westpoort naar Nauerna, Assendelft, Krommenie, Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk. Ook gewassen uit dit gebied moeten mensen voorlopig nog even laten staan.

De nieuwe Voedsel en Waterautoriteit (nVWA) beoordeelt begin volgende week de definitieve resultaten van het RIVM.

Dexter-fan steekt haar vader dood

Een Zweedse vrouw wordt aangeklaagd wegens moord op haar vader. De gruwelijke moord kan worden toegeschreven aan haar voorliefde voor de tv-serie 'Dexter'. Deze serie gaat over een seriemoordenaar die allemaal slechteriken om zeep helpt.

De 21-jarige vrouw en haar 49-jarige vader waren vorig jaar herfst gesignaleerd in een hotel in Stockholm. Volgens de recherche eindigde het uitje toen de jonge vrouw een dolk in het hart van haar vader stak. Vervolgens sneed zij zijn keel door, maar 'hij wilde het zelf', beweerde de dochter tijdens een verhoor.

Volgens de vrouw kwam zij tijdens een paar borrels met haar vader overeen dat zij hem moest vermoorden. Via internet verzamelde zij methodes om bewijsmateriaal weg te werken en leerde zij de werking van het menselijke hart kennen. In haar dagboek schreef ze over haar verlangens om iemand anders te doden.

Tijdens een van de verhoren gaf de vrouw toe slechts een zwak te hebben voor seriemoordenaars. Daarnaast bekende ze een fervent kijker te zijn van 'Dexter'. De Zweedse wordt nu moord ten laste gelegd. Volgens de officier van justitie ontbreekt echter het motief.

Chronische stijve kost man z'n baan

'Bas Dorst' heeft al maanden niet voor brood op de plank gezorgd. De 37-jarige Haarlemmer is ontslagen omdat hij de hele dag met een erectie rondloopt.

Bas, die liever niet met zijn echte naam in de media komt, lijdt aan een zeldzame stoornis. Wegens priapisme heeft hij dagelijks 12 tot 14 uur een flinke bobbel in zijn broek. "Mensen doen er heel lacherig over, maar het is een rotprobleem", vertelt hij.

Twee jaar geleden werd de beste man wakker met een ODOL, en sindsdien zijn er maar weinig uurtjes waarin hij hem niet omhoog krijgt. "Na twaalf uur liep ik krom van de pijn. Uiteindelijk ben ik huilend naar het ziekenhuis gegaan." Tot nu toe heeft geen enkele behandeling resultaat opgeleverd. Medicijnen doet Bas niet aan. "Die blokkeren de productie van testosteron. Dat betekent dat ik geen kinderen kan krijgen en ik heb wel een kinderwens", verklaart hij.

De Haarlemmer, die voor hij werd ontslagen dakdekker was, hoopt op meer begrip voor zijn lullige probleem. "Ik mag van het UWV niet op kantoor werken omdat zo'n erectie geen gezicht is. Mijn begeleider zegt dat kantoorpersoneel daar aanstoot aan kan nemen. Ze probeert nu passend werk voor me te vinden."

Wie nu roept dat Bas een ideale pornoacteur is, heeft het mis. Zo is seks geen hol meer aan. "De hele boel is afgeklemd, waardoor ik bijna niks voel..."

Secret Story Cynthia was dakloos

Secret Story-kandidaat Cynthia heeft het huis vandaag moeten verlaten. Tevens heeft ze haar geheim bekend moeten maken, ze is namelijk dakloos geweest in het verleden.

"Ik ging gewoon overal laks mee om en ben daardoor op straat terechtgekomen en heb bij het Leger des Heils aan moeten kloppen", aldus een Cynthia die het huis der geheimen uit is gegooid.

FOK!kers zagen al aankomen dat Cynthia door de kijker zou worden weggestemd. Ze hielp regelmatig niet mee in huis en ging weinig gesprekken aan met huisgenoten. 


Secret Story Cynthia was dakloos (Foto: FOK!)

Breukers maakt rappe rentree in Almelo

Tim Breukers herstelt vliegensvlug van een pinkblessure. Vandaag was hij weer actief op het trainingsveld.

De verdediger brak vorige week vrijdag in het competitieduel met FC Utrecht zijn pink. Gisteren ging hij onder het mes, waarna Breukers weer alles mag doen met zijn vinger. Veel wedstrijden hoeft de rechtsback van Heracles Almelo waarschijnlijk niet te missen, meldt Voetbal International.

"Ik viel op mijn rug, maar mijn pink bleef in het veld steken. Na vijf minuten had ik door dat de pink scheef stond. Toen heb ik hem zelf recht gezet. In de rust hebben we er tape omheen gedaan en na de wedstrijd ben ik in Almelo naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat hij gebroken is."

De verdediger werkte een dag na de operatie met een ingepakte hand een aangepaste training af. Mogelijk kan hij zaterdag tegen Vitesse alweer spelen. Voor Peter Bosz betekent de terugkeer van Breukers goed nieuws, aangezien de oefenmeester normaliter een beroep doet op de rechterverdediger.

McLaren blijft windtunnel gebruiken

McLaren blijft vooralsnog voor het ontwerpen van de Formule 1-auto's gebruik maken van de windtunnel. Het Britse team maakt net als de andere renstallen ook gebruik van Computional Fluid Dynamics om de luchtstromen te meten, maar wil in tegenstelling tot Marussia Virgin Racing het beproefde concept van de windtunnel behouden.

"CFD is de afgelopen tien jaar vaak onderwerp van gesprek bij ons. Elke twee, drie jaar nemen we de tijd om CFD te evalueren, om te kijken of we moeten stoppen met de windtunnel. Wij zijn van mening dat we nog niet zover zijn. Je kan in de windtunnel dingen doen die we lastig naar de CFD kunnen vertalen," zei McLaren-directeur Jonathan Neale.

"Tenzij je ware en goede circuitdata van de auto hebt is het heel moeilijk om een virtueel model te bouwen en dat dan te ratificeren. Wij geloven niet dat we al op het punt zijn aanbeland dat CFD een dergelijk complex proces aan kan. Het zou een te groot risico zijn. Je kan veel tijd en geld verkwanselen aan onderdelen die niet werken. CFD is wel belangrijk voor ons, maar wij zijn ook verslaafd aan de windtunnel en dat geven we vooralsnog niet op."

Rusland investeert in vernieuwing leger

Rusland gaat tot 2020 ruim 473 miljard euro uitgeven om zijn verouderde krijgsmacht uit te rusten met zeshonderd nieuwe gevechtsvliegtuigen, honderd schepen en duizend helikopters. Dit hebben medewerkers van het ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt.

Het omvangrijke vernieuwingsprogramma voorziet ook in de aanschaf van acht nieuwe kernonderzeeërs en twee Franse amfibische aanvalsschepen uit de Mistral-klasse, aldus eerste onderminister van defensie Vladimir Popovkin. In januari sloten Frankrijk en Rusland al een overeenkomst over de aanschaf van twee Mistral-schepen. De andere twee zullen in Rusland gebouwd worden.

De aankondigingen volgen op een grootschalige stroomlijningsoperatie in het slecht uitgeruste en logge Russische leger. De hervormingen van minister van defensie Anatoli Serdjoekov zijn impopulair aangezien zo'n tweehonderdduizend militairen hun baan verloren en negen van de tien legereenheden ontbonden zijn.

Analisten prijzen de investeringen in conventionele wapens omdat het betekent dat Rusland minder afhankelijk zal zijn van zijn nucleaire arsenaal. Ze benadrukken echter wel dat de vernieuwing alleen succesvol kan zijn als er een professionele en efficiënte krijgsmacht is om het nieuwe materieel te gebruiken.

Vorige week zegde minister van financiën Aleksej Koedrin toe dat er vanaf volgend jaar anderhalf procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan het leger zal worden besteed. Op het moment is dat ongeveer een half procent.

Voor de luchtmacht worden onder andere nieuwe gevechtsvliegtuigen en transport- en gevechtshelikopters aangeschaft. De marine krijgt onder meer twintig nieuwe onderzeeërs, waarvan er acht worden uitgerust met de nucleaire Boelava-raketten. Verder wordt de marine uitgebreid met 35 korvetten en vijftien fregatten, aldus Popovkin.


Rusland investeert in vernieuwing leger (Foto: Novum)

Voetganger doodgereden op A50

Een voetganger is donderdag op de A50 bij Veghel om het leven gekomen nadat meerdere voertuigen het slachtoffer hadden geraakt. Dat meldt de politie. De A50 is volgens de VerkeersInformatieDienst tussen Veghel en Eerde afgesloten. Tussen Veghel-Noord en Eerde stond rond 21.00 uur 4 kilometer file.

Het technisch onderzoek waarvoor de wegafsluiting nodig is duurt vermoedelijk nog enkele uren. Hoe het slachtoffer op de snelweg terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Voor alle betrokken weggebruikers is slachtofferhulp ingeschakeld.

Olifant in Thailand trapt toerist dood

Een Zwitserse vrouw is dinsdag tijdens een tocht door de jungle in het zuiden van Thailand doodgetrapt door een olifant. Dat heeft de Thaise politie donderdag gezegd.

De 63-jarige vrouw maakte met vier andere toeristen in de provincie Surat Thani een ritje per olifant door het oerwoud. Op een gegeven moment begonnen twee olifanten te vechten. De olifant waar de vrouw op zat, steigerde en wierp zijn berijdster op de grond. Vervolgens stampte de dikhuid meermaals op de vrouw in.

De vier andere toeristen waren in staat van de andere olifant af te springen en te vluchten. Zij hielden aan het voorval lichte verwondingen over.

Man neergestoken na ruzie op straat

Bij een ruzie op straat in Diemen is donderdagmiddag een man neergestoken. De gestoken man is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Hij is wel buiten levensgevaar.

De steekpartij gebeurde rond 15.30 uur in de Prinses Irenestraat, midden in een woonwijk. Het zou gaan om een ruzie in de relationele sfeer. De 23-jarige dader is na het incident gevlucht, maar kon enige tijd later door de politie worden ingerekend.

Kijk hier voor meer foto's op Gespot.

Oortjes brengen Omloop in gevaar

Het is onzeker geworden of de 66e editie van de Vlaamse voorjaarsklassieker Omloop Het Nieuwsblad komend weekend wordt verreden. De renners en de internationale wielerunie UCI hebben stelling genomen in de langlopende discussie over technische hulpmiddelen.

Er zijn een aantal ploegen die zaterdag van plan zijn om het verbod op oortjes te negeren. "Als dat gebeurt, dan is er geen koers. Dan trekken wij ons terug en zijn de renners niet verzekerd," aldus de voorzitter van de UCI, Pat McQuaid.

"Wij zullen starten met oortjes. Het is belangrijk dat wij eens worden gehoord en niet alleen maar ja en amen roepen," aldus Lars Boom van Rabobank.

[EL] Uitslag PSV - Lille OSC

PSV heeft zich ten koste van Lille OSC voor de volgende ronde van de Europa League geplaatst. Na de 2-2 vorige week in Frankrijk won PSV vanavond thuis met 3-1.

PSV had in de tiende minuut een grote kans op de 1-0. Voor een leeg doel schoot Marcus Berg echter op de paal. Ook in het vervolg bleven de Eindhovenaren de betere ploeg. Het kreeg een aantal kansen maar faalde in de afwerking. Het was echter Lille dat op voorsprong kwam. Doelman Mouko trapte in de 22e minuut uit, De Melo kopte door en Frau kon oog in oog met Isaksson afronden.

In de 33e minuut had PSV een kans op de gelijkmaker, maar het harde schot van Dzsudzsák werd geblokt. In de 40e minuut was er weer een poging van Dzsudzsák, maar doelman Mouko kan de bal in tweede instantie pakken. Vlak voor rust kreeg PSV via Toivonen wederom een kans maar weer was doelman Mouko voor de Fransen de reddende engel. De tussenstand bleef hierdoor 0-1.

PSV begon ongewijzigd aan de tweede helft. De Eindhovenaren begonnen gelijk weer druk te zetten op het doel van de Fransen. Lille bleef nu echter niet afwachten en kreeg wat kleine kansjes. Via een vrije trap van Bouma kreeg Dzsudzsák de bal op zijn hoofd maar zijn kopbal verdween niet in het doel. Even daarna kregen de Einhovenaren een vrije trap buiten het strafschopgebied en Dzsudzsák schoot de bal nu wel in het doel. In de 61e minuut moest Frau na een tweede gele kaart van het veld en even later werd de coach van Lille door de scheidsrechter naar de tribune gestuurd.

In de 66e minuut bracht Lens PSV op 2-1. Vanaf de rechterkant werkte hij de bal in een leeg doel. In de 73e minuut besliste PSV de wedstrijd. Uit een hoekschop kopte Marcelo de bal in het doel. PSV bleef ook daarna de betere ploeg en speelde de wedstrijd rustig uit. Lille kreeg nog wel wat kansjes maar echt gevaarlijk werden de Fransen niet meer.

PSV

3 - 1

Lille OSC

 55' Dzsudzsák
 67' Lens
 73' Marcelo
   22' Frau
 
 Gele kaart: Dzsudzsák, Berg, (PSV),
 Rode kaart: Frau (62/2xg) (Lille OSC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Gonzalez (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters
Hutchinson
Toivonen
Engelaar (Wuytens/81)
Lens
Berg
Dzsudzsák (Bakkal/87)
  Mouko
Vandam
Rozehnal
Rami (Chedjou/77)
Emerson
Dumont
Mavuba (Hazard/65)
Gueye
Frau
De Melo (Sow/70)
Obraniak

Tieners berecht voor geweld tegen meisjes Gouda

Negen van de dertien aangehouden jongeren die worden verdacht van geweld tegen meisjes in Gouda moeten voor de rechter verschijnen. Justitie moet nog beslissen of de andere vier ook worden gedagvaard.

De politie hield begin deze maand twaalf jongeren van 13 tot en met 15 jaar aan voor het belagen van een meisje uit Gouda. Een week later werd nog een 13-jarige jongen aangehouden. De groep had op 17 december de fiets van een meisje afgepakt en haar mishandeld. Een omstander maakte beelden van de mishandeling en zette het filmpje op internet.

Op de video is te zien dat de jongeren het meisje zonder aanleiding bekogelen met sneeuwballen en haar fiets stelen. Toen ze die probeerde terug te krijgen werd ze geslagen en geschopt. Ook een ander meisje werd mishandeld. De politie kreeg de beelden begin februari in handen, waarna de verdachten werden aangehouden en verhoord.

De negen verdachten moeten op 10 maart voor de meervoudige kamer voor minderjarigen verschijnen. Sinds 1 januari zijn ouders van minderjarige verdachten verplicht om aanwezig te zijn bij de rechtszaak van hun kind vanuit de gedachte dat ouders zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kind en wat daarbij misgaat.

Buschauffeur niet bestraft voor doodrijden kind

Een buschauffeur die twee jaar geleden in Utrecht een kind doodreed, krijgt daarvoor geen straf. Dat heeft de Utrechtse rechtbank donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van een halfjaar geëist en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

De chauffeur veroorzaakte in maart 2009 op de Biltsestraatweg een aanrijding waarbij een 11-jarige jongen om het leven kwam. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man de maximumsnelheid overtrad. Wel staat vast dat de chauffeur door rood is gereden. Maar door werkzaamheden was sprake van een zeer onoverzichtelijke situatie, waarbij de man zich mogelijk op het verkeerde verkeerslicht heeft georiënteerd.

Van schuld of kwade opzet is volgens de rechtbank dus geen sprake. Daarom gaat de chauffeur vrijuit. Een straf zou volgens de rechtbank 'geen enkel redelijk doel' dienen.

Het OM verwijt de chauffeur onvoorzichtig gedrag omdat hij met 72 kilometer per uur het kruispunt was opgereden terwijl daar wegwerkzaamheden aan de gang waren. Ook zou hij niet goed hebben gekeken naar het voor hem bestemde verkeerslicht, waardoor hij door rood reed.

Noors schip verdwenen voor kust Antarctica

Een Noors zeilschip met drie opvarenden, twee Noren en een Brit, is in een storm voor de kust van Antarctica van de radar verdwenen. Dat hebben de Noorse reddingsdiensten donderdag gezegd.

De bemanning van het schip, de Berserk, stuurde eerder deze week al een noodsignaal uit. Twee bemanningsleden die het schip hadden verlaten voor een expeditie over land naar de Zuidpool verzochten de reddingsdiensten donderdag om hulp. Zij hadden het contact met de zeilboot verloren.

Reddingswerkers uit Nieuw-Zeeland hebben een gebied van 4000 vierkante kilometer afgespeurd naar tekenen van het zeilschip, maar boekten geen succes.

Ajax verliest arbitragezaak rond ontslag Van der Zee

Ajax zal met onmiddelijke ingang Hans van der Zee opnieuw in dienst moeten nemen. De arbitragecommissie van de KNVB heeft eerder vanavond beslist dat Van der Zee onterecht is ontslagen door de Amsterdammers.

Van der Zee werd door algemeen directeur Rick van der Boog aan de kant gezet vanwege gebrekkige communicatie. Uiteindelijk bleek dat de Amsterdammers het falen van spelers die onder Martin Jol werden gekocht op de hoofd scout wilde afschuiven. De  vroegere scout van PSV en ex-technisch directeur bij AZ accepteerde zijn ontslag niet en besloot een arbitragezaak bij de KNVB op te starten. De KNVB heeft nu in zijn voordeel besloten.

3FM haalt Radio 538 in

Radio 3FM is Radio 538 voorbij in marktaandeel. Dat blijkt uit de luistercijfers over de periode december-januari die onderzoeksbureau Intomart GfK bekend heeft gemaakt. Radio 2 staat traditioneel bovenaan, dankzij de Top 2000 die in december werd uitgezonden.

Toch is het aandeel kleiner dan vorig jaar. Er is wel een uitleg voor: 31 december is niet meegenomen in het luisteronderzoek. Om het wekelijkse onderzoek in maandelijkse termijnen te rapporteren, moeten er af en toe dagen geschrapt worden. Volgens Radio 2 besloot de commerciële meerderheid van radiozenders om 31 december te schrappen, de best beluisterde dag van de Top 2000.

Het is voor het eerst sinds maart/april 2003 dat 3FM hoger scoort dan Radio 538. Het dieptepunt voor de publieke popzender was een marktaandeel van 5,7 procent in 2004, terwijl Radio 538 meer dan 12 procent marktaandeel haalde.

Ook Sky Radio doet het beter dan vorige maand. Dankzij alle kerstliedjes steeg het marktaandeel 0,5 procent.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Duke Nukem: Forever-credits worden episch lang

Gearbox heeft een speciale website opgezet om oude medewerkers van 3D Realms en andere mensen die aan de ontwikkeling van Duke Nukem: Forever hebben meegeholpen op te sporen. Mensen die zich aangesproken voelen mogen een enquête invullen om hun bijdrage te bewijzen.

Aangezien er al veertien jaar aan dit beruchte deel van de Duke Nukem-serie wordt gewerkt wordt verwacht dat de credits episch lang zullen worden. Net zo episch zijn de verwachtingen rondom de game. Gearbox-baas Randy Pitchford verwacht echter dat recensiecijfers weinig zullen uitmaken voor dit spel, omdat het een bijna historisch object is in de geschiedenis van de game-industrie.

"What matters is if you have a good time or not, how much the experience us back [to Duke's former glory] to those of us that remember, how much it introduces to those who weren't there, and how much it tells us about the next experience we want. That's what really matters, and the scores - that's probably not going to be very relevant to the outcome of this particular game."

Er komt eindelijk een eind aan het lange wachten op 6 mei dit jaar. Op diezelfde datum wordt ook een wereldwijd tekort aan kauwgom verwacht en zal er een recordaantal geweldincidenten plaatsvinden.

Duke Nukem (geschaalde kopie)

Cesar lopend naar huis na blunder

Julio Cesar schaamt zich voor de blunder die hij gisteravond maakte in de slotfase van het Champions League-duel tussen Internazionale en Bayern München. De Braziliaanse doelman nam de late treffer van Mario Gomez zo hoog op, dat hij zijn auto bij het stadion liet staan en lopend naar huis ging.

Cesar kreeg in de laatste minuut van het duel in Giuseppe Meazza een schot van Arjen Robben niet onder controle, waarna hij Gomez de belangrijke uitgoal voor Bayern zag maken. De doelman ging vervolgens lopend naar huis om zijn zonden te overdenken. De boetedoening was tevens bedoeld als excuus aan de supporters.

Inter-voorzitter Massimo Moratti zei vandaag zijn keeper niets kwalijk te nemen. "Zoiets kan gebeuren. Julio Cesar heeft in het verleden zoveel miraculeuze reddingen verricht." Cesar krijgt over drie weken de kans om zijn fout goed te maken, als de return in de achtste finale op de rol staat. De nederlaag van woensdagavond kwam extra hard aan voor Inter, daar de ploeg van Leonardo vorig seizoen nog ten koste van de Duitsers de Champions League in de wacht sleepte.

Griepepidemie zwakt verder af

De griepepidemie zwakt verder af. Afgelopen week meldden huisartsen zestig griepgevallen op de honderdduizend mensen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor de zevende achtereenvolgende week ligt het aantal griepgevallen hiermee boven de epidemische grens van 51 per honderdduizend inwoners. Vorige week ging het nog om 71 op de honderdduizend inwoners. Op het hoogtepunt van de epidemie werden in de week tot 26 januari 105 griepgevallen op de honderdduizend inwoners gemeld.

Het aantal mensen met de Mexicaanse griep - H1N1 - dat moet worden opgenomen in een ziekenhuis nam de afgelopen weken af. Sinds 4 oktober werden tot nu toe 615 ziekenhuisopnames gemeld. In totaal werd de Mexicaanse griep 35 mensen fataal. Afgelopen week kwam er geen nieuwe sterfgevallen bij.

Waterschap moedigt pissen aan

Het Waterschap Aa en Maas hoopt dat carnavalsvierders veel zuipen. Het Brabantse waterschap wil namelijk dat de drinkers veel plassen. De urine is volgens het waterschap goede kunstmest en daar is de landbouw weer blij mee.

Al de urine komt in de rioolwaterzuivering. Sommige stoffen uit urine kunnen hergebruikt worden. De rioolzuivering haalt fosfaat en stikstof uit de urine die weer goed als kunstmest te gebruiken is.

Overigens zitten er ook afbraakproducten van alcohol in de urine. Ook die worden er door de rioolwaterzuivering uitgehaald.

Meisje (14) verkracht in Breda

De politie onderzoekt de verkrachting van een 14-jarig meisje in Breda. Dat meldt de Brabantse politie donderdag. Het meisje meldde zich vorige week vrijdag bij de politie.

Ze verklaarde dat ze op weg naar school door een onbekende man was verkracht. Dat gebeurde rond 07.30 uur in de omgeving van het Dr. Struyckenplein. De politie heeft de zaak in het belang van het onderzoek bewust bijna een week stilgehouden.

De afgelopen dagen heeft de politie buurtonderzoek gedaan. Ook zijn de locatie en het slachtoffer op sporen onderzocht.

South Park-terrorist krijgt 25 jaar

Een tot de islam bekeerde schoolverlater is donderdag door een hof in de Amerikaanse staat Virginia veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De man bekende vorig jaar dat hij heeft geprobeerd zich aan te sluiten bij de radicale Somalische rebellenbeweging Al-Shabaab en dat hij de makers van de tekenfilmserie South Park met de dood heeft bedreigd.

Aanklagers hadden een gevangenisstraf van dertig jaar geëist tegen Zachary Chesser, terwijl diens advocaten hadden gevraagd om twintig jaar.

Chesser bekende dat hij op internet bedreigingen aan het adres van de South Park-makers had geplaatst, omdat hij kwaad was over een aflevering waarin de profeet Mohammed op een volgens hem beledigende wijze was neergezet. Inmiddels zegt Chesser het geweld te hebben afgezworen en beweert hij veel spijt te hebben van zijn daden.


South Park-terrorist krijgt 25 jaar (Foto: Novum)

Sánchez: "Gesink in de Tour helpen"

Luis León Sánchez weet zeker dat hij bij de Rabobank-wielerploeg een betere renner zal gaan worden. De 27-jarige Spanjaard verruilde deze winter Caisse d’Epargne voor de Nederlandse formatie en zal dit seizoen soms voor zijn kansen mogen gaan en in andere koersen een dienende rol moeten vervullen.

"Alles wordt heel serieus genomen, ik kan bij deze ploeg groeien," zei Sánchez tegen NUsport. Hij hoopt de kans te krijgen om in het hooggebergte beter te worden. "Daar verlies ik nog steeds te veel tijd. Dat moet beter, want ooit wil ik meestrijden om een toppositie in één van de drie grote ronden."

"Ik krijg mijn kansen echt wel. In de Tour en de Vuelta zal ik Robert Gesink moeten helpen. Daar heb ik totaal geen probleem mee, hij is een betere klimmer dan ik, ik zal hem honderd procent steunen."

De Spanjaard vindt het niveau bij de Rabo-ploeg erg hoog. "Het is een ploeg met veel ambitie. In elke koers waar aan deelgenomen wordt, kan Rabobank goede renners opstellen. Dat vergroot in verschillende wedstrijden ook mijn kansen."

[Upd] Libië: De slag om steden

Kolonel Moammar Gadhafi heeft vanaf zondag grof geschut ingezet in de strijd tegen demonstranten die hervormingen, democratie en het aftreden van de Libische Broeder Leider eisen. Donderdag strijden verschillende legereenheden en demonstranten om de macht in de grote steden.

Iedere dag vanaf zondag wordt melding gemaakt van honderden doden, zondag in Benghazi, maandag in Tripoli en dinsdag en woensdag in meerdere steden in het land. De demonstranten, gesteund door een groot deel van het leger hadden woensdag Benghazi, Misurata en Az Zawiyah in handen. De troepen van Gadhafi hadden de controle over Tripoli.

De hele donderdag liggen Misurata en Az Zawiyah al onder vuur van de troepen, naar verluidt voor een deel huurlingen uit Tsjaad en andere Afrikaanse landen. Een moskee waar burgers in Az Zawiyah bescherming zochten is in puin geschoten. Er zijn doden gevallen, maar in de chaos is het onmogelijk een reële schatting te maken.

Gadhafi heeft eerder al de hele wereld beschuldigd van de situatie in zijn land. Daarnaast heeft hij allerlei andere bizarre theorieën de wereld in geholpen. Zo zou de imperialistische BBC demonstranten van drugs voorzien. Gadhafi wil graag dat de demonstranten naar het ziekenhuis gaan want de drugs zou slecht zijn voor hun hart.

Inmiddels heeft Gadhafi de schuld voor een deel bij Al Qaida gelegd. Hij roept iedereen op die van hem houdt voor hem te strijden.

De wereld, met uitzondering van Nicaragua, heeft Gadhafi opgeroepen het geweld te staken en naar de demonstranten te luisteren. De Libische leider zegt dit niet van plan te zijn en sancties worden door de NAVO, EU, VN, de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie voorbereid.

Ook in de binnenlandse politiek van Libië verliest Gadhafi steun. Verschillende ministers zijn opgestapt of gevlucht, ook Libisch ambassadepersoneel geeft er massaal de brui aan. Zij geven aan het regime van Gadhafi niet meer te steunen en zelfs te veroordelen.

Update 19.12 uur
De eerste beelden van massademonstraties in Libië die geverifieerd zijn, zijn nu op internet verschenen. Ben Wedeman van CNN doet verslag.

Braafheid loopt na schorsing blessure op

Edson Braafheid beleeft een ongelukkige start bij zijn nieuwe werkgever TSG 1899 Hoffenheim. Braafheid raakte geblesseerd aan zijn linkerknie. Dat meldt het Duitse blad Kicker vandaag.

Braafheid zou na zijn rode kaart in zijn debuutwedstrijd aanstaande zaterdag mogelijk in de basis starten. Het duel van Hoffenheim tegen FSV Mainz 05 zal echter zonder de Nederlander worden afgewerkt. Braafheid heeft de binnenste band van zijn linkerknie geblesseerd.

Braafheid kwam afgelopen winter over van Bayern München, waar hij maar weinig aan spelen toekwam. Bij Hoffenheim wil het vooralsnog echter ook niet vlotten. Bij zijn debuut tegen 1. Kaiserslautern viel hij in, maar moest hij zes minuten later het veld met rood verlaten. De twee wedstrijden daarop was hij geschorst.

Stel je voor... Mday

Ik vraag me af welke game ik als eerste heb gespeeld. Volgens mij was ik zo jong dat ik het niet meer kan herinneren. Een ouderwetse Gameboy, misschien, met Tetris of Mario? Ik weet het niet meer. Het is alweer eenentwintig jaar later, en de liefde voor games is nog steeds groot. Het heeft mijn leven getekend en beïnvloedt. Of dit goed of slecht is onduidelijk, maar ik weet wel dat ik mijn ouders mag bedanken voor het feit dat ze me soms toegang tot mijn computer verboden. Anders was ik vast geëindigd als zo’n Koreaanse StarCraft-zombie die tijdens het spelen het loodje legt.

Nederlandse blijft in Libië om huisdieren

Een Nederlandse vrouw die in Libië verblijft wil niet geëvacueerd worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat zij haar huisdieren niet kan meenemen naar Nederland. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigd naar aanleiding van een bericht op het weblog Dagelijksestandaard.nl.

De vrouw zou zestien katten en twee honden hebben en wil die meenemen bij haar vertrek uit het Arabische land. Buitenlandse Zaken wil de dieren niet meenemen in het evacuatievliegtuig. "Onze prioriteit ligt niet bij het evacueren van huisdieren", aldus de woordvoerder.

Ferrari wil vrouw in opleidingsprogramma

Ferrari wil in de toekomst een vrouw toevoegen aan de Driver Academy, zo meldt 422race.com. Het instituut probeert talenten richting de Formule 1 te gaan begeleiden.

Op verschillende plaatsen doen vrouwen het goed in de autosport. Danica Patrick maakt al jaren in de Verenigde Staten furore en daar is vorig jaar Simona de Silvestro bij gekomen. Ook in de DTM rijden veel vrouwen mee. Na Susie Stoddart en Katherine Legge treedt Rahel Frey toe tot het kampioenschap, maar in de Formule 1 is het nu twintig jaar geleden dat er voor het laatst een vrouw aan de start stond.

Hoofd van het opleidingsprogramma is Luca Baldisserri. Hij zou het liefst in 2012 een vrouw toevoegen aan de Ferrari Driver Academy. Talenten die hiervoor in aanmerking komen zijn Vicky Piria en Alessandra Brena, die beiden actief zijn in de opstapklasse Formule Abarth.

Slachtoffers Marcos krijgen eindelijk compensatie

Ongeveer 7500 slachtoffers van mensenrechtenschendingen onder het dictatoriale bewind van de Filipijnse president Ferdinand Marcos krijgen 25 jaar na diens val eindelijk schadevergoeding. Vanaf volgende week kunnen zij elk 1000 dollar tegemoetzien, als uitvloeisel van een rechtszaak die zij in 1986 gezamenlijk hebben aangespannen. Dat hebben advocaten van de slachtoffers donderdag meegedeeld.

Marcos was twintig jaar aan de macht in de Filipijnen. Een volksopstand maakte een einde aan zijn bewind. Marcos week uit en overleed in 1989 in Hawaï.

Een Amerikaanse federale jury bepaalde in 1995 dat slachtoffers van het bewind van Marcos 2 miljard dollar schadevergoeding toekwam uit diens nalatenschap. Dat er nu pas geld wordt uitgekeerd, komt door geschillen over de bezittingen van Marcos. Advocaten proberen nog meer geld los te krijgen van zijn nabestaanden.

Tbs duurt steeds langer

Tbs'ers blijven steeds langer vastzitten. De gemiddelde duur van een tbs-behandeling is de afgelopen twintig jaar toegenomen van ruim 5,5 jaar tot bijna 10 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Tbs'ers krijgen ook minder vaak toestemming om op verlof te gaan. In 2000 had ruim 58 procent van de tbs'ers de mogelijkheid om op verlof te gaan. In 2008 was dat nog maar een kleine 44 procent. Het duurt ook langer voordat tbs'ers toestemming krijgen om op verlof te gaan. In 1996 kreeg 29 procent binnen twee jaar toestemming, in 2007 nog maar 13 procent.

De strengere behandeling van tbs'ers is volgens de onderzoekers een gevolg van de maatschappelijke trend om risico's steeds meer te willen uitsluiten. De politiek, tbs-klinieken, behandelaars en de reclassering willen nieuwe maatschappelijke onrust voorkomen over ontsnapte tbs'ers die opnieuw in de fout gaan.

Home Alone-regisseur maakt Amerikaanse versie Hello Ghost

Chris Columbus gaat de remake regisseren van de Koreaanse film Hello Ghost van Kim Young-Tak. Columbus' bedrijf 1492 Productions produceert de film ook, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De Amerikaanse regisseur wil de remake dit jaar maken. De film gaat over een jonge man die na een mislukte zelfmoordpoging geesten ziet. Hij krijgt dankzij hen weer plezier in zijn leven en wordt zelfs verliefd op een verpleegster. De Koreaanse film Hello Ghost kwam vorig jaar uit. Of de film dezelfde titel houdt, is nog onbekend.

Columbus is bekend als regisseur van de Home Alone-komedies en de eerste twee Harry Potter-films. Zijn laatste film, het vorig jaar verschenen Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief heeft wereldwijd meer dan 145 miljoen euro opgeleverd.


Home Alone-regisseur maakt Amerikaanse versie Hello Ghost (Foto: Novum)

'Kim Kardashian speelt stiefdochter Travolta'

Kim Kardashian is in gesprek om naast John Travolta te spelen in de film over maffiabaas John Gotti. De realityster krijgt volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ de rol van stiefdochter van Gotti, gespeeld door Travolta.

De wulpse brunette heeft nog niet getekend voor de rol, maar volgens TMZ zijn de producenten van de film zeer geïnteresseerd in haar. Kardashian heeft weinig ervaring als actrice. Ze had eerder een rol in de komedie Deep in the Valley, maar is vooral bekend van de reality-serie Keeping Up with the Kardashians.

John Travolta is in gesprek voor de rol van Gotti. De maffiabaas belandde in 1992 in de gevangenis waar hij in 2002 stierf aan de gevolgen van kanker. De film getiteld Gotti wordt geregisseerd door acteur en regisseur Nick Cassavetes, onder meer bekend als regisseur van het drama My Sister's Keeper uit 2009.


'Kim Kardashian speelt stiefdochter Travolta' (Foto: Novum)

Nederlandse nominatie voor Digital Emmy

De Nederlandse onlineproductie Collapsus is genomineerd voor een International Digital Emmy Award. Dat heeft de organisatie die de prijzen uitreikt bekendgemaakt.

Het is volgens de makers van de film de eerste keer dat een Nederlandse productie is genomineerd voor de prijs. Collapsus, een coproductie van SubmarineChannel.com en de VPRO, maakt kans op een prijs in de categorie 'beste digitale fictieprogramma’. De onlineproductie is een thriller die door een combinatie van documentairebeelden en game-animaties aantoont voor welke grote keuzes de mensheid staat als fossiele brandstoffen binnenkort uitgeput zijn.

'PlayStation Home verdient een tweede kans'

Peter Edward, hoofd van het PlayStation Home-platform, vraagt PlayStation 3-gebruikers die Home al een tijd niet meer bezocht hebben om het weer eens een kans te geven en te gaan kijken. In Home kun je chatten, honderden casual games spelen en rondhangen tot je een ons weegt.

"Ik hoor iedere keer weer 'ik logde in toen het net uit was en toen was er niets'. Ik moedig iedereen aan om terug te gaan en Home nog eens te bezoeken. Het is twee jaar geleden. We zijn altijd erg trots geweest op wat we gemaakt hebben voor de release, maar we zullen de eerste zijn om toe te geven dat het toentertijd allemaal wel basic was". Hij voegt er aan toe dat het platform nog steeds gratis is en als je je er niet mee bezighoudt, je echt wat mist.

Volgens hem zijn er genoeg ontwikkelaars bezig met het maken van content voor Home. Ze verdienen er ook geld aan door bijvoorbeeld microtransacties, items verkopen of door zogenaamde freemiums. Freemiums zijn gratis spellen, maar je kunt betalen voor extra features, functionaliteit of services om het spel uitgebreider of aantrekkelijker te maken.

Hoeveel tijd spendeer jij op Home?

Home

Paay gaat voor geloofwaardigheid op nieuw album

Patricia Paay zingt op haar nieuwe album alleen nummers waarvan ze voor 100 procent achter de inhoud staat. "Een lied raakt mensen pas als het geloofwaardig en met inlevingsvermogen wordt gebracht", zegt de 61-jarige zangeres.

"Je ziet vaak jonge meiden die, zonder veel levenservaring, een 'oud' of voor hun leeftijd te zwaar nummer zingen. Dat komt niet over, omdat ze niet weten waarover ze zingen", legt de diva donderdag uit in het AD. "Bij het woord 'love' luistert het bijvoorbeeld heel nauw. Dat krijgt pas waarde als je weet wat liefde is."

Op de nieuwe Nederlandstalige cd van Paay komt haar turbulente privéleven aan bod. Het wordt haar eerste complete album in zestien jaar.


Paay komt met nieuw, geloofwaardig album (Foto: Novum)

Duitse bond wil uitzondering voor Pechstein

De Duitse schaatsbond gaat bij de internationale schaatsunie ISU vragen of Claudia Pechstein een uitzonderingspositie vanwege haar afwijkende bloedwaarden kan krijgen. Zo wil de bond voorkomen dat de Duitse wederom geschorst kan worden vanwege haar schommelende bloedwaarden.

Pechstein maakte deze maand haar rentree na een schorsing van twee jaar. Ze plaatste zich bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City meteen op de 1.500 en 5.000 meter voor het WK afstanden dat in maart in Inzell gehouden gaat worden.

"Ik ga ervan uit dat de ISU ons een tussenoordeel zal geven. Ik kan herhalen dat de mondiale bond dit seizoen geen overhaaste beslissingen zal nemen," zei voorzitter van de Duitse schaatsbond Gerd Heinze.

Bejaarden zijn nutteloos

Zo'n twintig jaar geleden waren de bejaarden van nu ergens in de 50. Inmiddels ben ik twintig jaar ouder, maar dat geldt ook voor de vijftigers van toen. Twintig jaar geleden vond ik mensen van 50 al zeer oud. Nu denk ik daar anders over. Als jongetje van twaalf stond je in de tram op voor iemand van in de 50. Veel ouder zag je ze toen ook niet. Natuurlijk had je toen ook al de vitale zestiger, maar daar hield het dan ook wel mee op. Oude mensen zaten twintig jaar geleden gewoon thuis, in het bejaardentehuis of verzorgingstehuis. Precies daar waar ze ook horen: in een tehuis waar je wordt verwelkomd door de geur van soep en dood.

Iraakse schoenengooier weer aangehouden

Een Iraakse journalist die werd gearresteerd omdat hij zijn schoenen naar het hoofd van de voormalige Amerikaanse president George Bush had geslingerd is donderdag teruggekeerd in Irak. Hij werd vrijwel direct na aankomst door het Iraakse leger opgepakt voor verhoor.

Muntadhar al-Zeidi werd in december 2008 een beroemdheid omdat hij op een persconferentie zijn schoenen naar Bush had gesmeten, een grove belediging in de Arabische wereld, en de oud-president had toegebeten: "Dit is je afscheidskus, jij hond!"

Al-Zeidi zat negen maanden in de gevangenis en kwam in 2009 op vrije voeten. Hierna verliet hij Irak, waar hij tot donderdag niet meer terugkeerde. Volgens een broer van de man wilde Al-Zeidi vrijdag anti-regeringsdemonstraties in Irak bijwonen.

Na het bezoeken van een soennitische moskee in Bagdad bezocht Al-Zeidi donderdag een begraafplaats. Hier werd hij door Iraakse militairen meegenomen voor verhoor. Volgens de commandant van de eenheid was er echter geen sprake van een arrestatie.

Al-Zeidi weigerde medewerking en werd door soldaten vastgegrepen en naar een gereedstaand voertuig geleid. Andere militairen voorkwamen dat aanwezige fotograferen het gebeuren konden vastleggen.

Vrouwen gaan freefighten in game

Voor het eerst zijn er ook vrouwelijke personages opgenomen in een vechtgame rond de Mixed Martial Arts-competitie. Game-uitgever 505 Games heeft donderdag bekendgemaakt dat digitale personages gebaseerd op Felice 'Lil Dog' Herrig en Michele 'Diablita' Gutierrez speelbaar zijn in het vechtspel Supremacy MMA.

Vorig jaar kwam game-uitgever Electronic Arts met het vechtspel EA Sports MMA. Daarnaast heeft concurrent THQ twee games binnen de vergelijkebare UFC Undisputed-serie, gebaseerd op de Ultimate Fighting Championship-competitie, uitgebracht.

Supremacy MMA is de derde game gebaseerd op dit specifieke vechtgenre. Binnen de MMA en de UFC nemen vechters met diverse vechtstijlen het tegen elkaar op. Hierbij worden staande gevechten afgewisseld met grondgevechten.

De game van 505 Games verschijnt in juni voor de Xbox 360 en Playstation 3. Het nieuwste deel binnen de UFC Undisputed-serie wordt begin volgend jaar verwacht, terwijl een opvolger voor EA Sports MMA nog niet is aangekondigd.


Tromp al bij Libië aangekomen

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp is donderdag al voor de Libische kust aangekomen. Dat heeft Defensie bekendgemaakt. Het fregat kan zonodig helpen met de evacuatie van Nederlanders uit het Noord-Afrikaanse land.

De bemanning verzamelt op dit moment inlichtingen en probeert zich op de hoogte te stellen van de situatie in het gebied. Het is nog niet duidelijk hoe lang de Tromp bij Libië blijft. Dat hangt volgens Defensie af van de ontwikkelingen.

Het fregat was onderweg naar Somalië om daar te helpen de piraterij te bestrijden, maar het keerde begin deze week om in verband met de onrust in Libië.

Tromp al bij Libië aangekomen
Tromp al bij Libië aangekomen (Foto: ANP)

Journalisten in Libië gewaarschuwd

De Libische regering heeft donderdag buitenlandse journalisten gewaarschuwd: verslaggevers die zonder de juiste accreditatie in het land verblijven worden beschouwd als collaborateurs van Al Qaida en worden direct gearresteerd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

In gesprekken met Amerikaanse diplomaten zeiden Libische regeringsmedewerkers dat het Libische regime niet verantwoordelijk is voor de veiligheid van deze journalisten. Alle journalisten in Libië moeten deel uitmaken van door de regering goedgekeurde teams. Als verslaggevers onafhankelijk werken, worden ze vervolgd op basis van de immigratiewetten.

"Wees gewaarschuwd, het betreden van Libië om verslag te doen van de gebeurtenissen die zich daar nu voordoen is extra gevaarlijk, omdat de regering ongeautoriseerde media bestempelt als collaborateurs van terroristen en beweert dat ze worden gearresteerd als ze worden gepakt", aldus het Amerikaanse ministerie.

De Libische diplomaten hebben toegezegd dat een aantal journalisten van CNN, BBC Arabic en Al Arabiya de onrust in het land mogen verslaan.

Federer zonder setverlies naar halve finale

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finale van het tennistoernooi van Dubai. De nummer één van de plaatsinglijst leverde ook in zijn kwartfinale tegen de Oekraïner Sergiy Stakhovsky geen set in: 6-3, 6-4. Federer speelt in de halve finale tegen de winnaar van het Franse onderonsje tussen Gilles Simon en Richard Gasquet, dat vanavond op het programma staat.

Federer leverde aan het begin van de wedstrijd direct zijn servicegame in, maar dat bleek slechts een schoonheidsfoutje. De Zwitser speelde niet eens groots, maar sloeg toe op de belangrijke momenten. Het leverde hem na een uur en twaalf minuten spelen de overwinning op.

U2 in herkansing op Glastonbury Festival

U2 gaat dit jaar nogmaals proberen een spetterende show weg te geven op het Britse Glastonbury Festival. Vorig jaar moesten de rockers hun debuut op het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld afzeggen. Dit jaar gaat de groep in herkansing, bevestigde U2 woensdag tijdens de uitreiking van de NME Awards.

De Ierse rockers sluiten de derde festivaldag af, vertelde gitarist The Edge. Geruchten dat U2 op Glastonbury zouden staan, deden al maanden de ronde. De Ierse rockband zou vorig jaar een van de publiekstrekkers zijn, maar moest afzeggen wegens rugklachten van frontman Bono. Meteen na de afgelasting werd gespeculeerd over een terugkeer in 2011.

"Er is iets magisch aan het podium van Glastonbury", vertelde The Edge. "We hebben veel zin in ons optreden en pakken de draad op waar we hem hebben laten vallen. We zien jullie daar."

Ook Beyoncé en Coldplay staan zeker op het Britse festival. Wie er verder dit jaar optreden, is nog niet bekend. De artiestenlijst van het muziekfeest, dat in oktober binnen vier uur uitverkocht, wordt dit voorjaar bekendgemaakt. Glastonbury vindt van 22 tot 26 juni plaats in het Engelse dorp Pilton.


U2 in herkansing op Glastonbury Festival (Foto: Novum)

Iran op zoek naar uranium

Iran is naarstig op zoek naar uranium voor zijn atoomprogramma. Dat blijkt uit een inlichtingenrapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Het rapport, dat in handen is gekomen van persbureau AP, bevestigt nogmaals de inschatting van de internationale gemeenschap dat Iran te weinig uranium in de bodem heeft zitten om aan de vraag van zijn eigen atoomprogramma te voldoen.

Volgens het rapport heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi vorige maand in het geheim overleg gevoerd met hoge ambtenaren in Zimbabwe 'om onderhandelingen te hervatten' over de levering van uranium.

[WK] Vijfde WK-goud voor langlaufster Björgen

Bij het WK Noordse nummers in Oslo heeft langlaufster Marit Björgen de wereldtitel op de sprint veroverd. Björgen, goed voor drie olympische titels bij de Spelen in Vancouver, was in de finale over 1,5 kilometer Arianne Follis (+ 0,2) en Petra Majdic (+0,5) te snel af. Het is voor Björgen haar vijfde WK-goud in haar loopbaan.

Bij de mannen ging het sprintgoud naar de Zweed Marcus Hellner. Hellner was een klasse apart en kon al ver voor de finish zijn armen juichend in de lucht steken. Hellner, bij het vorige WK vijfde op de sprint, is overigens meer een man van de lange adem. Bij de Spelen in Vancouver vorig jaar pakte hij goud op de 30 kilometer.

Brandweer knipt auto reddende engel open

Hulpvaardige omwonenden die in het Zeeuwse dorp Zaamslag assisteerden bij een verkeersongeluk hebben dit moeten bekopen met een volledig vernielde auto. Ze vingen een onderkoelde zwangere vrouw op in hun auto, maar omdat ambulancepersoneel het onverantwoord vond om haar uit te laten stappen werd het voertuig opengeknipt.

De reeks onfortuinlijke incidenten begon woensdagavond rond 22.45 uur op de Zaamslagsedijk. Een 68-jarige man uit Hulst raakte met zijn auto van de weg en kwam in de sloot terecht. In het voortuig zaten nog vier mensen, onder wie een 18-jarige zwangere vrouw uit Vlissingen.

Omwonenden schoten te hulp: met een tractor werd de auto uit de sloot getrokken en twee vrouwen die last kregen van onderkoelingsverschijnselen namen plaats in een andere auto.

Toen ambulancemedewerkers arriveerden mocht een van de twee vrouwen de auto zelfstandig verlaten. Met de zwangere vrouw wilde het ambulancepersoneel echter geen enkel risico nemen. Zij moest door de brandweer uit de auto geknipt worden. Dit kostte de barmhartige omwonenden dus hun auto.

Beide auto's zijn door een takelbedrijf weggesleept. De twee vrouwen hebben een nacht in het ziekenhuis doorgebracht, zij maken het inmiddels goed.

Meppels gezin bekent grote reeks oplichtingen

Een gezin uit Meppel heeft een serie oplichtingszaken bekend. De vier gezinsleden hebben hun slachtoffers voor 110.000 euro benadeeld. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De vier verdachten, een 50-jarige man, een 60-jarige vrouw, hun dochter (35) en zoon (22), bestelden goederen en diensten die ze vervolgens niet betaalden. Op aanmaningen werd niet gereageerd. Ook huurden ze panden en woningen zonder de huur te betalen.

Dit gebeurde tussen 2005 en 2010. Het gezin sloeg toe in Drenthe en in Friesland. De zaak kwam aan het rollen door het TROS-programma Opgelicht. In het daaropvolgende politieonderzoek kwamen 23 aangiften van gedupeerden binnen.

Het gezin werd eind januari aangehouden en bekende de oplichtingspraktijken. De vader en de twee kinderen werden daarop vrijgelaten. De 60-jarige moeder, de hoofdverdachte, werd tot 10 februari vastgehouden. Het gezin moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

PS: Dierenwelzijn belangrijk bij partijkeuze

Bijna een kwart van alle Nederlanders laat het onderwerp dierenwelzijn 'aanzienlijk meewegen' bij het bepalen van hun stem bij de verkiezingen voor Provinciale Staten van woensdag. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van de dierenwelzijnsorganisatie WSPA.

Bij ruim een kwart van de kiezers speelt dierenwelzijn juist helemaal niet. Slechts 2 procent laat zich bij het bepalen van zijn stem uitsluitend leiden door dierenwelzijn. De rest laat het onderwerp een beetje meewegen.

De bio-industrie (40 procent) en de aantasting van de leefgebieden van dieren (25 procent) zijn volgens de Nederlandse kiezers de belangrijkste verkiezingsthema's op het gebied van dierenwelzijn.

Een krappe meerderheid van de kiezers vindt dat de partij waar zij vorig jaar op hebben gestemd, meer met dieren begaan zou moeten zijn. Vooral kiezers van PVV (59 procent), SP (59 procent) en PvdA (57 procent) zijn deze mening toegedaan.

Beyond Good & Evil HD laat zich zien

Ubisoft heeft een nieuwe trailer van Beyond Good & Evil HD vrijgegeven. In de trailer zien we de hoofdpersoon Jade strijden tegen haar corrupte overheid en 'invaders from space'.

Beyond Good & Evil was een titel die door het publiek matig was ontvangen terwijl het door de pers de hemel in geprezen werd. Met deze HD versie hoopt Ubisoft dat twijfelaars van toen de game nu toch gaan halen.

PS: Fout in stembiljetten Helmond

In Helmond is in de kandidatenlijsten en stembiljetten voor de Provinciale Statenverkiezingen een fout gemaakt. Door de fout zijn vijftigduizend stembiljetten ongeldig verklaard. Er worden nieuwe biljetten en kandidatenlijsten gedrukt, meldt de gemeente donderdag.

De fout zit in de vermelding van de lijstverbinding van GroenLinks. Er staat door de fout dat de partij een verbinding heeft met de PvdA en 'lijst 5' terwijl dit in werkelijkheid PvdA en D66 is. Bij PvdA en D66 staat de informatie over de lijstverbindingen wel juist aangegeven.

Partijen die een lijstverbinding aangaan doen zelfstandig mee aan de verkiezingen komende woensdag, maar worden als één partij gezien bij de verdeling van de restzetels. De kans dat een van de partijen een restzetel krijgt toegewezen, wordt hierdoor groter.

Bejaarde rijdt in op belastinginners

Een 71-jarige man uit Landgraaf is donderdagochtend ingereden op acht agenten en belastingmedewerkers. Ze konden net op tijd wegspringen. De Limburger had volgens de politie geroepen dat hij 'iedereen overhoop zou rijden'.

Het voorval vond rond 10.10 uur plaats op de Molenvaart in Brunssum, tijdens een gezamenlijke controle van de politie en de Belastingdienst. De fiscusmedewerkers ontdekten dat de man nog een belastingschuld van 8000 euro open heeft staan. De bejaarde man stapte kwaad in zijn auto en reed op de agenten en belastingmedewerkers in.

De man reed vervolgens op volle snelheid weg, maar werd na een achtervolging, met hulp van Duitse agenten, over de grens aangehouden bij een politieblokkade bij Heinsberg.

Normaal zegt optredens af

Popgroep Normaal heeft vier optredens af moeten zeggen vanwege 'trieste familieomstandigheden' van een bandlid. Om wie het precies gaat, kon het management niet zeggen.

De concerten van 24, 25, 26 en 28 februari zijn geannuleerd. De band zou dan Oldenzaal, Lelystad, Arnhem en Drachten aandoen. De data voor de vervangende optredens worden zo snel mogelijk bekendgemaakt op de website, belooft het management van Normaal.

De Achterhoekers brengen in hun lokale dialect boerenrock ten gehore zoals het nummer Oerend Hard. De band werd vier jaar geleden vereerd met een Edison Oeuvreprijs, die zanger Bennie Jolink dankbaar in ontvangst nam. De popgroep bestaat ruim 35 jaar.


Normaal zegt optredens af (Foto: Novum)

Top Spin 4 'My Player'-trailer

De trailer van Top Spin laat deze keer de 'My Player'-feature zien, de mode laat jou 'een gepersonaliseerde sterspeler precies zoals jij het wil' maken. Ook krijgen we te zien hoe jouw zelfgemaakte sterspeler vordert in trainingen en verschillende toernooien.

Top Spin 4 heeft naar eigen zeggen het meest uitgebreide rooster met tennisspelers ooit.

 

Top Spin 4 verschijnt op 18 maart voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

PVV speelde gegevens van aanhangers door

De PVV heeft gegevens van aanhangers, inclusief burgerservicenummernummer, doorgespeeld aan de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), zonder hen daarover te informeren. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag.

PVV-sympathisanten die in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar bijeenkomsten met PVV-leider Geert Wilders wilden bijwonen, moesten vooraf hun BSN-nummer doorgeven aan de partij. De PVV stuurde de gegevens door naar de NCTb. Die ging na of de PVV-aanhangers een strafblad hadden. Aanhangers die mogelijk een gevaar vormden, kregen geen uitnodiging.

Volgens verschillende deskundigen die NRC Handelsblad heeft geraadpleegd, had de PVV moeten laten weten dat de gegevens gebruikt zouden worden voor een screening. Volgens de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins heeft de PVV in strijd met de wet gehandeld. Alleen de overheid mag om een BSN-nummer vragen, zegt zij.

Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma noemt het ongelukkig dat een lijst met PVV-sympathisanten bij een dienst van het ministerie van Justitie is terechtgekomen.

De NCTb zegt dat de screening van bezoekers noodzakelijk was voor de beveiliging van Wilders. Informatie over PVV-symathisanten is niet met de partij gedeeld, zegt de NCTb. Ook zouden de gegevens niet zijn bewaard.

Perschef St. Pauli moet meevoetballen

De Duitse Bundesliga-club FC St. Pauli heeft veel personele problemen, zoveel zelfs dat de perschef Hauke Brückner door trainer Holger Stanislawski werd verwacht op het trainingsveld. De 30-jarige moest zich na het horen van het nieuws zelfs binnen het uur melden voor de training.

Stanislawski besloot na de oefensessie om Brückner op te nemen in de wedstrijdselectie voor het duel tegen Hannover 96 van komende zaterdag, omdat hij dun gezaaid is in de verdedigers. Helemaal onbeslagen komt de perschef van St. Pauli niet ten ijs, want hij speelde acht jaar geleden al tien wedstrijden in de tweede Bundesliga voor de Hamburgse club.

"De jongens keken wel even vreemd op toen ik de kleedkamer kwam binnenlopen met een tas onder mijn arm. Ze wilden het eerst niet geloven en maakten allerlei grappen. Maar ik ken ze natuurlijk goed. Ze doen nu weer redelijk normaal tegen mij," zei Brückner op de website van St. Pauli.

Eerste ingame beelden Skyrim

Sinds bekend is gemaakt dat er een nieuwe Elder Scrolls in de maak is, zijn fans laaiend enthousiast geworden. Dit enthousiasme is aangewakkerd door nieuwe features, ingame beelden, verhalen over draken en much more. Nu heeft Bethesda de officiële trailer online gezet. Kijk en bewonder. 

Skryim is een nieuw deel in de Elder Scrolls-serie en komt op 11 november van dit jaar uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

OM handelt meer zaken zonder rechter af

Het Openbaar Ministerie (OM) begint maandag in Utrecht met een nieuwe werkwijze, de zogenoemde versnelde afdoening. De werkwijze heeft tot doel eenvoudige strafzaken zoals vernieling en winkeldiefstal 'sneller, simpeler en slimmer' af te handelen, liet het OM donderdag weten.

Met deze werkwijze maakt het OM gebruik van de al bestaande bevoegdheid om eenvoudige strafzaken buiten de rechter om af te doen. Zo kunnen bijvoorbeeld zaken waarbij de verdachte niet in verzekering is gesteld, binnen zes uur worden afgehandeld. Tot nu toe maakte justitie vooral bij speciale evenementen gebruik van de mogelijkheid.

Utrecht is het eerste arrondissement waar de nieuwe werkwijze standaard wordt ingevoerd. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verricht maandag de officiële aftrap.

Tweede dagzege voor Freire in Ruta del Sol

Oscar Freire heeft voor de tweede dag op rij een ritzege geboekt in de Ruta del Sol. De 35-jarige Spanjaard was in het Spaanse Antequera in de massasprint zijn landgenoot Samuel Sánchez en de Fransman Jonathan Hivert te snel af. Het was voor Rabobank al de negende zege van het seizoen.

De eindoverwinning in de Ruta del Sol ging naar de Spanjaard Markel Irizar van RadioShack. Zijn positie werd in de slotrit niet meer bedreigd. Jurgen van den Broeck werd tweede en Levi Leipheimer derde. Freire eindigde als vijftiende.

Schotse hooglanders mogen blijven

Na een werkbezoek aan Omroep Gelderland donderdag, meldde PVV-voorman Geert Wilders dat Schotse Hooglanders en konikspaarden een prima plek hebben in de Gelderse natuur. Daarmee kwam hij terug op uitspraken die zijn PVV-collega Olof Wullink eerder deed.

Wilders wil de indianenverhalen dat de PVV  ‘tegen het gebruik van allochtone dieren in de Nederlandse natuur is’ de wereld uithelpen. De PVV kreeg forse kritiek na de eerdere uitspraken die Wullink deed op een natuurmanifestatie op de Posbank.

Wat wij ook niet goed vinden zijn die exotische dieren, die wisenten en Schotse hooglanders en konikspaarden. De konikspaarden moeten in Polen, de hooglanders in Schotland en hier onze eigen natuur. Geen geimporteerde dieren”, zei Wullink eerder.

Wilders was niet bekend met deze uitspraken en vond ze ‘een raar idee’. Marjolein Faber, de Gelderse PVV-leider meldde donderdag dat de media de onterechte conclusie hebben getrokken dat de PVV tegen ‘allochtone dieren’ zou zijn.
 

Brein gebruikte 'vals account' voor serverinbraak

Milica Antic, de advocaat van AlTransa, zal naast aangifte van diefstal of ontvreemding mogelijk ook aangifte doen van computervredebreuk, vertelt ze Webwereld. Dit nadat uit correspondentie van Brein met Craig Salmond, eigenaar van de servers, is gebleken dat Brein zichzelf toegang tot de servers heeft verschaft met een 'tijdelijk account'.

Eerder deze week confisqueerde Brein de servers van Salmond bij hosting-provider WorldStream. Deze overhandigde de servers zonder gerechtelijk bevel aan Tim Kuik en de zijnen.

"Brein heeft zich toegang tot de servers en de warez topsite verschaft met een tijdelijk account, voordat het de servers weghaalde bij Worldstream." schrijft Brein. "Ik overweeg zeker om namens mijn cliënt ook aangifte te doen van computervredebreuk. Het onder valse voorwendselen toegang verschaffen tot computerapparatuur is in principe strafbaar." reageert Antic.

Stichting Brein wil niet uitleggen hoe het dit 'tijdelijke' account heeft bemachtigd. Tegenover tweakers.net meldt Tim Kuik echter vooraf toegang tot de servers te hebben verkregen, en meldt Worldstream dat "dat gebeurde met een ftp-account. (...) Het is onduidelijk of en hoe Brein toegang zou hebben gekregen tot e-mail-accounts."

Dit verhaal maakt het onzeker of Brein na inbeslagname nog in de servers heeft gespit, meldt Webwereld. De actie zelf is wellicht onrechtmatig en strafbaar, maar voorts is elk bewijs dat Brein overlegt ‘besmet' met de verdenking dat de stichting, voor of na de inbeslagname, de bestanden op de servers heeft gemanipuleerd.

Brein weigert overigens aan Antic en Salmond het bewijs van onmiskenbaar illegale content toe te zenden. "Het is zoveel bewijs, dat kunnen we niet per e-mail of fax opsturen", aldus de hoofdjurist van Brein. Wel zou het bewijs kunnen worden ingezien op het kantoor in Hoofddorp.

Stichting Brein wil niet reageren. Directeur Tim Kuik laat per e-mail aan Webwereld weten niet in de media in discussie te gaan met Salmond of diens advocaat.

Djokovic naar laatste vier Dubai

Novak Djokovic is de tegenstander van Tomas Berdych in de halve finales van het ATP-toernooi van Dubai. Djokovic versloeg Florian Mayer: 7-5, 6-1.

Djokovic kende een stroef begin in zijn partij tegen Mayer. De nummer drie van de wereldranglijst kwam op een 5-3 achterstand in de eerste set, maar wist deze door vier gewonnen games op rij toch nog naar zich toe te trekken. Die klap kwam Mayer niet meer te boven en hij wist in de tweede set nog maar één game te pakken.

Glock: "Virgin heeft nieuwe vleugels nodig"

Volgens Timo Glock werkt hoofdontwerper van Marussia Virgin Racing, Nick Wirth, aan nieuwe vleugels voor de MVR-02. Volgens Auto Motor und Sport meldde Glock dat er een probleem is aan de achterzijde van de nieuwe bolide en dat het gat met Team Lotus op dit moment een seconde bedraagt.

"Het ligt aan de aerodynamica. Wij denken het probleem gevonden te hebben en nu moeten we er voor zorgen dat we het oplossen," zei Glock die weet dat het met de betrouwbaarheid nu wel snor zit. "Het gat met Lotus is momenteel wel erg groot. Afgelopen zondag lagen ze een seconde voor op ons. We weten dat we een probleem hebben en dat moeten we oplossen. Nick Wirth moet enkele nieuwe vleugels bouwen, waarna we weer vooruit kunnen."

Kluivert adviseert Lukaku naar Ajax te gaan

Patrick Kluivert, tegenwoordig spitsentrainer van N.E.C. Nijmegen, voorspelt een gouden toekomst voor Romelu Lukaku, het reusachtige supertalent van RSC Anderlecht.

"In de heenmatch tegen Ajax heeft hij me lichtjes ontgoocheld, maar hij moet niet wanhopen", vertelde Kluivert aan La Dernière Heure. "Hij is nog maar zeventien jaar! Zelfs op je achttiende zal je nog geen Europese top zijn, Romelu. Die beste jaren komen later, maar je hebt alles om te slagen. Alleen mogen we geen mirakels van je verwachten."

"Hij is snel, sterk en heeft een goede techniek. Ik zou hem aanraden om in de zone van de waarheid nog meer op zoek te gaan naar doelpunten. En regelmatiger worden, maar dat komt wel met de leeftijd. Als ik hem was, zou ik via een tussenstop naar de echte top gaan. Waarom Ajax niet? Maar ik vrees dat hij voor mijn ex-club al onbetaalbaar is geworden. Als hij meteen naar Chelsea of Manchester City trekt, mogen we in het begin de lat niet te hoog leggen."

Tegen Ajax kon Lukaku geen potten breken, maar volgens Kluivert lag dit aan het uitstekende verdedigende werk van de twee Belgen, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, in de verdediging van Ajax. "Toby en Jan zijn bijna klaar voor de Europese top", aldus de voormalig spits van het Nederlands elftal.

"Lange tijd dachten we dat Toby de aanvallers niet hard genoeg aanpakte, maar onder Frank De Boer is hij een vaste waarde geworden. Zelfs tegen Real en AC Milan leverde dat verdedigend duo puik werk. Hun enige zwakke punt? De twee à drie momenten van onachtzaamheid die hen elke match overkomen."

Eerste sterfgeval door Q-koorts in 2011

Voor het eerst dit jaar is een persoon overleden aan Q-koorts. De patiënt leed aan chronische Q-koorts en kampte daarnaast met andere medische klachten. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit jaar kregen tot nu toe vier personen Q-koorts. De ziekte is op zijn retour. Vorig jaar kregen 398 mensen Q-koorts en overleden 11 mensen die de ziekte onder de leden hadden. Al deze mensen hadden ook andere medische problemen.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De ziekte is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De mensen die klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Acute Q-koorts geneest meestal spontaan na een paar weken en kent zelden een dodelijke afloop.

Bij 1 tot 3 procent van de Q-koortspatiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische aandoening. Chronische Q-koorts kan jaren duren. De bacterie kan zich onder meer vast gaan zetten op de hartkleppen en aders, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden

Sinds 2007 hebben zich ruim vierduizend mensen gemeld met ziekteverschijnselen van Q-koorts, de meesten in het zuiden van het land. De afgelopen jaren startte een vaccinatiecampagne van geiten en schapen.

Ruim 2500 patiënten krijgen een vaccinatie aangeboden tegen Q-koorts, meldde het RIVM donderdag. Het gaat om mensen met specifieke hart- en vaataandoeningen die wonen in het meest door de ziekte getroffen gebied. Zij lopen een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Tot zeker medio april worden mensen ingeënt.

VARA verwijdert PVV-cartoon na bedreigingen

De VARA heeft de omstreden cartoon waarin de door de PVV voorgestelde tuigdorpen op de korrel worden genomen van de website Joop.nl verwijderd. Daartoe is besloten na ernstige bedreigingen die medewerkers van de omroep binnenkregen. Dat meldt de VARA donderdag.

De spotprent van Adriaan Soeterbroek waarin een verband wordt gelegd tussen tuigdorpen en concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog stond sinds 11 februari online. Geert Wilders was woedend en liet weten dat PVV'ers alle VARA-programma's zouden mijden zolang de tekening niet verwijderd was. De VARA weigerde de cartoon weg te halen van de site, omdat dit volgens de omroep onder de vrijheid van meningsuiting valt, waarover Wilders zelf doorgaans hoog opgeeft.

Door de ernstige bedreigingen komt de VARA nu op het eerdere besluit terug. "Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting.", laat het omroepbestuur weten. "Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven."

De VARA heeft aangifte gedaan wegens de bedreigingen.

The 3rd Birthday vanaf 1 april verkrijgbaar

Het spel The 3rd Birthday voor de PSP is vanaf 1 april verkrijgbaar. Dat heeft game-uitgever Square Enix donderdag bekendgemaakt. The 3rd Birthday is de derde PSP-game in een korte tijd van de uitgever. Square Enix bracht eerder een vechtspel rond Final Fantasy naar de PSP en geeft vrijdag het strategische rollenspel Tactics Ogre uit.

De stem van The 3rd Birthday's hoofdpersonage Aya Brea is ingesproken door de Australische actrice Yvonne Strahovski. De 28-jarige Strahovski, bekend van haar rol als Sarah Walker in de tv-serie Chuck, wordt vergezeld door Jensen Ackles, bekend uit de tv-serie Supernatural. Hij heeft getekend voor de stem van tegenspeler Kyle Madigan.

Aya Brea is in The 3rd Birthday de laatste hoop van de mensheid in de strijd tegen kwaadaardige wezens, de Twisted. Om Brea was al een hoop te doen. Als het gamepersonage schade oploopt, valt haar kleding langzaam van haar lichaam.

FOK!kers sturen Alberto Stegeman cadeau

In verband met de verjaardag van Alberto Stegeman hebben een stel FOK!kers van de TV Slowchat op het forum een fles wijn naar de redactie van zijn SBS-programma Undercover in Nederland gestuurd.

FOK!ker Maraca heeft het initiatief genomen om het cadeau op te sturen en heeft de fles wijn besteld. Aan de fles wijn heeft ze een kaartje gehangen met de namen van de FOK!kers daarop geschreven die hebben meegewerkt aan de verrassing voor hun favoriete SBS-presentator.

Door wat problemen bij de internetwinkel is de fles helaas wat later aangekomen, maar gelukkig was Alberto Stegeman zelf er hartstikke blij mee en heeft dan ook de FOK!kers een persoonlijk mailtje toegestuurd. Aan het cadeau hebben Jor_Dii, Maraca, PiRANiA, Juicyhil, Hyundai, Pizzalucht, Sinterklaaskapoentje, Irritatie100, TheKC, SuperTruxx, tralalala, Kwiwi, Karina, Teamlead & Cassius meegewerkt.

Zondag start om 21.30 uur weer een nieuw seizoen Undercover in Nederland op SBS6


E-mail van Alberto Stegeman (Klik voor groter)

Williams sluit gebruik vliegwiel-KERS niet uit

Het Formule 1-team van Williams sluit het gebruik van het Kinetic Energy Recovery System op basis van een vliegwiel voor dit jaar toch niet uit. De renstal uit Grove ontwikkelde het concept in 2009, maar tot op heden is er niet mee geracet, voor dit jaar zet het team in op het gebruik van batterijen.

"We rijden met een batterijsysteem in de auto. Het hele KERS-gedeelte is onderin het chassis geplaatst en we hebben vanwege aerodynamische redenen voor dit concept gekozen," zei technisch directeur van Williams Sam Michael vandaag bij de officiële presentatie van de FW33.

"We hebben het vliegwiel wel overwogen en we hadden het al bijna ingezet, maar de aerodynamica hield ons tegen om het in de auto te plaatsen. We sluiten echter niet uit om het alsnog op de auto in te gaan zetten. Voor 2011 is het onwaarschijnlijk, maar voor 2012 staat het zeker weer op de agenda."

Dat het principe van het vliegwiel in de autoracerij succesvol is blijkt uit de samenwerking die Williams met Porsche heeft. De Porsche 911 GT3 R Hybrid is met het systeem uitgerust en heeft al verschillende races gewonnen.

Aegon betaalt deel staatssteun terug

Aegon gaat weer een deel van zijn ontvangen staatssteun terugbetalen. De verzekeraar kondigde donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers aan nieuwe aandelen uit te geven en 750 miljoen euro aan steun af te lossen.

Aegon heeft tijdens de financiële crisis in 2008 van de overheid een kapitaalinjectie gekregen van 3 miljard euro. In 2009 en 2010 is hiervan de helft terugbetaald. Na de nieuwe terugbetaling staat nog 750 miljoen euro open.

Aegon gaat 173,6 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dit is 10 procent van het nu uitstaande aantal aandelen. Het aandeel Aegon sloot woensdag op 5,45 euro. Tegen deze koers heeft de emissie een omvang van ruim 946 miljoen euro.

De emissie zal donderdag door middel van een onderhandse plaatsing bij institutionele investeerders worden uitgevoerd. Aegon zal direct na het afronden van de uitgifte de 750 miljoen euro overmaken aan de staat.

Aegon herhaalde donderdag dat het van plan is begin juli steunvrij te zijn. De middelen voor de nog openstaande aflossingen moeten komen uit het extra kapitaal van het concern en desinvesteringen. Daarbij gaat het vooral om de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Aegon had eind 2012 een zogenoemd kapitaaloverschot van 3,8 miljard euro.

Als Aegon van de staatssteun af is, zal het bedrijf de betaling van dividend aan zijn aandeelhouders hervatten. Voor mei 2012 is een eerste dividendbetaling van 10 eurocent per aandeel gepland.

Het concern heeft in de laatste drie maanden van 2010 een nettowinst geboekt van 318 miljoen euro, tegen 393 miljoen euro een jaar eerder. Dit was beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 196 miljoen euro.

Aegon betaalt deel staatssteun terug
Foto van een Aegon kantoor (Foto: ANP)

Eerste jaarwinst GM sinds 2004

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2004 weer winst geboekt. Tussen 2005 en 2009 leed GM nog verliezen van in totaal 88 miljard dollar.

GM maakte donderdag een winst over 2010 bekend van 4,7 miljard dollar (3,4 miljard euro) bij een omzet van 135,6 miljard dollar (98,4 miljard euro). GM moest in 2009 van de ondergang worden gered met 50 miljard dollar aan steun van de Amerikaanse overheid. Vorig jaar keerde het concern terug op de aandelenbeurs in New York en haalde toen 20 miljard dollar op.

Bestuursvoorzitter Dan Akerson sprak van een jaar waarin de fundering van het nieuwe GM werd gelegd. "Vooral het feit dat we er in het dal van de cyclus op de Amerikaanse automarkt in slaagden de winstgevendheid vast te houden, is bevredigend", aldus de topman. GM behaalde in elk kwartaal van 2010 winst.

Eerste jaarwinst GM sinds 2004
Eerste jaarwinst GM sinds 2004 (Foto: ANP)

Bruma moet wennen aan nieuwe positie bij Leicester

Jeffrey Bruma komt momenteel op huurbasis uit voor Leicester City. De Nederlandse verdediger moet flink wennen aan de nieuwe club en positie.

"(Sven Göran) Eriksson heeft me gehaald als centrale verdediger en daar zou ik het liefst spelen, maar het centrale duo dat er staat doet het goed", aldus Bruma. "Maar de trainer ziet in mij een goede verdedigende middenvelder, dus als hij wil dat ik daar speel zal ik daar gaan staan."

De jeugdinternational denkt wel uit de voeten te kunnen op het middenveld. "Ik ben sterk, snel, goed aan de bal en goed in de lucht. Dat zijn kwaliteiten die je nodig hebt als centrale verdediger, maar ook als verdedigende middenvelder."

Bruma zat bij Chelsea vooral op de bank. Bij Leicester wil Bruma laten zien dat hij het niveau aan kan. "Ik wil hier zoveel mogelijk aan spelen toekomen en bewijzen dat ik klaar ben voor Chelsea. Als dat niet lukt hoop ik nogmaals verhuurd te worden, aan deze club of aan een andere."

Nieuwe wetten moeten Berlusconi redden

Juridische experts van de centrumrechtse coalitie in Italië hebben twee nieuwe wetsvoorstellen voorbereid die premier Silvio Berlusconi van zijn problemen met justitie af moeten helpen. Verjaringstermijnen worden verkort en het gebruik van telefoontaps in strafzaken wordt aan banden gelegd.

Dit hebben Italiaanse media donderdag gemeld. De centrumrechtse meerderheid is er al in geslaagd de verkorting van de verjaringstermijnen op de agenda van de Kamer van Afgevaardigden te krijgen; het beperkte gebruik van afgeluisterde telefoongesprekken moet binnenkort volgen, aldus persbureau ANSA.

Volgens de krant La Repubblica zou de nieuwe verjaringswet, indien aangenomen en getekend door president Giorgio Napolitano, het zekere einde betekenen van het omkopingsproces-Mills en een fraudeproces rond Berlusconi's mediabedrijf Mediaset.

Nieuwe wetten moeten Berlusconi redden
Silvio wringt zich in allerlei bochten om onschendbaar te blijven (Foto: ANP)

Rabo: Huizenprijzen dalen dit jaar 2%

De huizenprijzen zullen in 2011 met circa 2 procent dalen. Dit zegt de Rabobank in hun donderdag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt-rapport.

Aan de lagere betaalbaarheid zijn volgens de bank de Nibud-normen (die aangeven welk deel van het inkomen aan woonlasten kunnen worden uitgegeven), de mogelijke aanscherping van aflossingsvoorwaarden en de verwachte stijging van de hypotheekrente debet.

Volgens de Rabobank staan nog altijd veel huizen te koop. De verminderde nieuwbouwproductie compenseert dit enigszins. Hierdoor neemt het aanbod niet verder toe, aldus Rabo. Verwacht wordt dat de nieuwbouwproductie ook de komende jaren niet snel zal herstellen.


Prijsontwikkeling Nederlandse woningmarkt 1995-2011 (Bron: Rabobank (PDF))

Youzhny zegt Davis Cup vaarwel

Mikhail Youzhny stelt zich niet langer beschikbaar voor het Russische Davis Cup-team. De 28-jarige tennisser wil meer tijd besteden aan zijn familie en vindt het bovendien tijd om plaats te maken voor jongere spelers. Youzhny sleepte in 2002 en 2006 met Rusland de Davis Cup in de wacht.

Met zijn elfde plaats op de wereldranglijst is Youzhny de hoogst genoteerde Russische speler. Hij won in totaal zeven ATP-titels, waaronder het ABN Amro-toernooi in Rotterdam in 2007.

Rusland speelt in de eerste ronde van de Davis Cup tegen Zweden. Die ontmoeting staat gepland voor eind volgende week.

Honderden Nederlandse wintersporters gewond

De meldingen van Nederlandse wintersporters die op vakantie letsel hebben opgelopen stromen deze dagen binnen bij de coördinerende alarmcentrale Eurocross Assistance in Noordwijk.

De teller stond donderdagmiddag op 800 gewonden voor dit seizoen, meldde een woordvoerster. Van hen zijn of worden er 150 naar Nederland teruggevlogen met een gipsvlucht.

Op dit moment worden per dag twee tot drie gipsvluchten uitgevoerd vanuit Innsbruck in Oostenrijk en Chambéry in Frankrijk. Zaterdag zijn dat er zelfs vier. De drukte ontstaat doordat het voorjaarsvakantie is en de sneeuwconditie soms matig is op de pistes. Beenbreuken staan bovenaan de lijst letsels, gevolgd door knieletsel en rugletsel.

Honderden Nederlandse wintersporters gewond
Honderden Nederlandse wintersporters gewond (Foto: ANP)

PvdA: Hoge boete voor fout uitzendbureau

Uitzendbureaus die Polen en andere Oost-Europeanen uitbuiten, moeten een boete krijgen van 80.000 euro. Hetzelde geldt voor bedrijven die samenwerken met deze uitzendbureaus. Dat bepleit PvdA-Kamerlid Hans Spekman.

De huidige boetes bedragen hooguit enkele duizenden euro's. De pakkans is bovendien laag, doordat er weinig arbeidsinspecteurs zijn. Hun aantal moet omhoog, vindt Spekman, die donderdag een plan presenteerde om de uitbuiting van Oost-Europeanen aan te pakken.

Volgens Spekman zijn er honderden of zelfs duizenden uitzendbureaus voor arbeiders uit Oost-Europa. Vaak zijn deze werknemers volledig afhankelijk van hun uitzendbureau. Dat haalt hen naar Nederland, zorgt voor onderdak en vervoer naar het werk. Malafide uitzendbureaus brengen daar hoge kosten voor in rekening. "Dat zijn de echte boeven", zegt Spekman.

De PvdA wil verder dat Oost-Europese arbeiders minimaal het Nederlandse cao-loon betaald krijgen, in plaats van het minimumloon.

Zelfmoordaanslag in Kandahar

Een agent van de Afghaanse inlichtingendienst is donderdag omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Bij de aanslag vielen 26 gewonden, onder wie 18 burgers.

Agenten van de inlichtingendienst hielden donderdag in het district Spin Boldak een auto staande omdat de inzittenden zich verdacht gedroegen. De agenten schoten een van de inzittenden dood. De andere werd ook neergeschoten, liet zich uit de auto vallen en hield zich voor dood. Toen een van de agenten hem naderde, blies de man zichzelf op.

Opstandelingen hebben de frequentie van hun aanvallen opgevoerd als reactie op een offensief dat de internationale troepen samen met het Afghaanse regeringsleger zijn begonnen tegen Taliban-bolwerken in het zuiden van het land.

Doden bij explosie legerinstituut Madrid

Bij een explosie op een technisch opleidingsinstituut van het Spaanse leger in Madrid zijn vijf mensen om het leven gekomen en drie gewond geraakt. Dat heeft een bron bij het Spaanse ministerie van Defensie donderdag gezegd.

De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht, maar een terreuraanslag wordt uitgesloten. In het instituut is een school gevestigd waar soldaten leren hoe ze landmijnen moeten ontmantelen. Onduidelijk is nog of het bij een van de oefeningen misging.

In juni 2010 kwam al eens een officier om het leven bij een explosie in een trainingsbarrak van de bommenruimers van de Guardia Civil buiten Madrid.

Anne Hathaway druk in de weer

Het zijn drukke tijden voor Anne Hathaway. De 28-jarige actrice bereid zich momenteel voor op de presentatie van de Oscaruitreiking en de rol van Catwoman.

"Er speelt heel veel, maar het is allemaal heel erg positief ", zegt Hathaway, die zondag samen met acteur James Franco de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen aan elkaar praat. "De steun die ik krijg is ongelooflijk. Het is geweldig en het gaat er allemaal erg vriendelijk aan toe. Ik heb ontdekt dat er verschrikkelijk veel mensen betrokken zijn bij het presenteren van de Oscars."

Ondertussen wordt de actrice ook onderworpen aan een zwaar trainingschema, zodat ze zich later dit jaar kan hijsen in het strakke pakje van Catwoman. Hathaway vertolkt de superheldin in de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises, die in de zomer van 2012 moet verschijnen.


(Foto: Novum)

PS: Bleker nuanceert uitspraken over PVV

CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft donderdag PVV-leider Geert Wilders gebeld om zijn opmerkingen over de PVV te nuanceren.

Bleker had woensdagavond op een campagnebijeenkomst in Markelo gezegd dat hij niets moet hebben van de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Maar Bleker gaf donderdag aan dat hij had moeten zeggen dat hij bepaalde standpunten van de PVV afwijst en niet de PVV in het algemeen. "Ik ben net even te kort door de bocht gegaan", zei Bleker. Wilders vatte het telefoontje van Bleker op als een spijtbetuiging van de CDA'er, zo liet hij weten.

Bleker stelde donderdag dat hij in Markelo heeft gezegd dat het land regeerbaar is geworden dankzij de steun van de PVV, dat de PVV een betrouwbare gedoogpartner is, maar dat de PVV wel wat standpunten heeft waar hij niets van moet hebben.

Anthony Hopkins trots op eigen symfonieën

Sir Anthony Hopkins is apetrots dat zijn klassieke muziek in eigen land wordt gespeeld. Het vooraanstaande City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) speelt door Hopkins gecomponeerde werken, waaronder een stuk dat hij speciaal voor het orkest maakte.

"Ik ben enorm trots dat ik met het CBSO mijn composities voor het eerst in Groot-Brittannië ten gehore mag brengen", zegt Hopkins, wiens stukken hiervoor al in Australië en Italië te horen waren, tegen de BBC. "Sommige stukken zijn al tientallen jaren in de maak en het is geweldig om ze nu allemaal tegelijk tot leven te horen komen."

De Britse concerttoer gaat deze zomer met een exclusief concert van start in Cardiff in Wales, niet ver van Hopkins' geboorteplaats Port Talbot.

Naast Hopkins' composities worden ook enkele muziekstukken uit zijn beroemdste films, waaronder The Remains of the Day, The Silence of the Lambs en Shadowlands, gespeeld. Ook gaat de 73-jarige acteur uit Wales op het podium in gesprek met concertproducent Tommy Pearson over het creatieve proces achter zijn muziek.

Pearson noemt het een eer om met Hopkins te mogen werken. "We kennen hem allemaal van zijn films maar Tony is ook een begenadigd componist en zijn muziek betekent heel veel voor hem persoonlijk", zegt hij. "We kijken er allemaal naar uit een andere kant te ontdekken van deze wereldberoemde legende."


Sir Anthony Hopkins (Foto: Novum)

Guitar Hero-makers richten eigen studio op

Een aantal voormalig werknemers van gamestudio Vicarious Visions hebben een nieuwe gamestudio opgericht. Dat schrijft gamesindustry.biz op zijn website. De game-ontwikkelaars, die voorheen aan onder andere de Nintendo DS-versies van Guitar Hero werkten, richten zich onder de naam Play Eternal op downloadbare games voor diverse spelcomputers.

De nieuwe gamestudio wordt geleid door personen die aan de superhelden-game Marvel: Ultimate Alliance hebben gewerkt. Het nieuwe team is bezig met een nog onaangekondigde titel die waarschijnlijk via de online winkels van de Xbox 360 en PlayStation 3 wordt aangeboden.

Activision ontsloeg in februari vijftig medewerkers van dochteronderneming Vicarious Visions na de bekendmaking te stoppen met muziekgames. De getroffen werknemers werkten aan nieuwe delen binnen de geannuleerde Guitar Hero-spelserie.

The Bodyguard wordt gepensioneerde soldaat

De romantische film The Bodyguard uit 1992 krijgt een remake. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De cast voor de film is nog onbekend. De lijfwacht waar de film over gaat is in de remake een soldaat die uit het leger is gestapt.

Productiemaatschappij Warner Bros werkt aan een aangepast script. In het origineel speelt Whitney Houston een bedreigde zangeres die Kevin Costner inhuurt als lijfwacht. De bodyguard is in de remake een soldaat die heeft gediend in Irak. Zijn taak als bewaker van de diva is de eerste die hij uitvoert als burger.

De film uit 1992 is een van de grootste hits van de studio met een wereldwijde opbrengst van 411 miljoen dollar (299 miljoen euro). In de film zingt Houston haar beroemde nummer I Will Always Love You, een cover van Dolly Parton. Op de soundtrack staat ook haar hit I'm Every Woman, een cover van Chaka Khan. Warner Bros wil een jonge zangeres met internationale faam in de remake.


(Foto: Novum)

Tweeduizend wanbetalers raken auto kwijt

De fiscus heeft vorig jaar tweeduizend auto's van wanbetalers in beslag genomen. Daarnaast werd bij controles bijna 5 miljoen euro aan belastingschulden direct afgerekend. Dat maakte staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdag in Limburg bekend bij een 'stop-en-betaalactie' van de Belastingdienst en de politie.

De Belastingdienst voert regelmatig samen met gemeenten en politie controles uit waarbij mensen hun belastingschulden direct moeten betalen. De fiscus gebruikt daarbij flitsauto's die zijn uitgerust met een camera en een computer. De camera leest het kenteken en vergelijkt dit met een bestand van openstaande belastingschulden.

Als sprake is van een nog niet betaalde schuld wordt de automobilist door de politie naar een parkeerplaats geleid. Daar moet direct worden afgerekend met de deurwaarders van de Belastingdienst. Dat kan contant of met een mobiel pinapparaat.

Als de bestuurder niet direct kan of wil betalen, wordt zijn auto in beslag genomen en afgevoerd. Als de eigenaar van de auto ook daarna de schuld niet betaalt, wordt het voertuig geveild. Met de opbrengst wordt de belastingschuld afgelost.

"Mensen die niet willen horen, moeten maar voelen", zegt Weekers. "Vooral omdat de meeste mensen wel op tijd hun belasting betalen."

GroenLinks stuurt allochtone vrouw naar school

Allochtone vrouwen die hun inburgeringsexamen hebben gehaald, moeten meteen door naar een speciale school waar ze een vak kunnen leren. Dat voorstel heeft GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap donderdag gedaan.

Volgens Sap zitten allochtone vrouwen vaak werkloos thuis, of ze nu een inburgeringscursus hebben gevolgd of niet. Dat moet anders, vindt zij. "Migrantenvrouwen moeten niet worden voorbereid op een bestaan als huisvrouw of vrijwilliger, maar gericht worden opgeleid voor een baan of eigen bedrijf."

Naar schatting zijn er zo'n 190.000 laag opgeleide allochtone vrouwen zonder werk. Door hen een vak te laten leren, kan meteen iets worden gedaan aan de personeelstekorten in bijvoorbeeld de ouderenzorg.

Streep door fusie zorginstellingen Brabant

De voorgenomen fusie tussen GGZ Oost Brabant en de Reinier van Arkel groep in Den Bosch gaat niet door. De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) keurt het samengaan van de twee zorginstellingen niet goed. Dat maakten de twee organisaties donderdag bekend.

De waakhond vindt dat door de fusie een zorgaanbieder met een te groot marktaandeel zou ontstaan. Ook zou er door de krachtenbundeling geen concurrentie meer zijn op het gebied van geestelijke gezondheidszorg aan kinderen en jongeren in Helmond en Oss.

De twee Brabantse zorginstellingen hebben daarom de vergunningaanvraag voor hun fusie ingetrokken.

Abu Dhabi wil Bahrein tegemoet komen

De organisatie van de Grand Prix van Abu Dhabi vindt het geen probleem dat de Grand Prix van Bahrein dit jaar mogelijk aan het einde van het seizoen verreden zal worden.

Door de onrust in het koninkrijk Bahrein is de race uitgesteld en een nieuwe plaats op de kalender moet nog worden gevonden. De afspraak tussen Bahrein en Abu Dhabi is dat de races niet bij elkaar in de buurt op de F1-kalender mogen staan omdat ze dan met elkaar gaan concurreren. Voor dit jaar wordt een uitzondering gemaakt.

"Wij zullen de beslissing van de FIA respecteren. Het moet haalbaar zijn een plek op de kalender te vinden. Wij hebben weliswaar de afspraak met Bahrein niet te dicht op elkaar te zitten in de kalender, maar dit is een noodsituatie. Daarin moeten we goed samenwerken," zei de baas van de autosportbond van de Verenigde Arabische Emiraten Mohammed ben Sulayem.

Brand in Westelijk Havengebied laait weer op

De brand bij het bedrijf Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is donderdagochtend weer even opgelaaid. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer gezegd.

De politie moest bij Diergaarde onderzoek doen, waardoor de brandweer minder goed kon blussen, aldus de zegsvrouw. Hierdoor kreeg het vuur iets meer ruimte en ontstond opnieuw een rookpluim boven het bedrijf. De politie besloot uit voorzorg enkele panden in de omgeving van de brandende loods te ontruimen. "Inademen van de rook is namelijk niet echt gezond."

De brandweer kan nu weer voluit blussen en gaat de restanten van de loods met rubber en latex slopen, zodat er veel ruimte is om het vuur te bestrijden. Het vuur is onder controle. De woordvoerster verwacht dat de brand donderdagmiddag helemaal is gedoofd.

Brand in Westelijk Havengebied laait weer op
Brand in Westelijk Havengebied laait weer op (Foto: ANP)

Meppeler oplichtersfamilie aangehouden

Een familie uit Meppel heeft tussen 2005 en 2010 voor 100.000 euro diverse bedrijven en personen opgelicht. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De familie, moeder (60), vader (50) en twee kinderen (35 en 22 jaar), sloeg toe in diverse plaatsen in Friesland en Drenthe.

De verdachten bestelden zowel privé als zakelijk goederen en diensten, waarna zij niet betaalden. Bovendien huurden zij meerdere bedrijfspanden en woningen zonder dat de huur werd overgemaakt. Mede door een uitzending van het TROS-programma Opgelicht meldden 23 gedupeerden zich bij diverse regiokorpsen in Noord-Nederland. De politie vermoedt dat er sprake is van meer slachtoffers.

Zoon Gadhafi: Dodental overdreven

De zoon van de Libische legerleider Moammar Gadhafi, Saif Al Islam, ontkent dat het regime opdracht heeft gegeven tot luchtaanvallen op Libische steden. De berichten over het aantal doden noemde hij bovendien overdreven.

Volgens Saif Al Islam is slechts een beperkt aantal mensen door Libische veiligheidstroepen gedood. Eerder zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini dat schattingen van duizend doden geloofwaardig waren. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er bijna driehonderd doden gevallen.

Het regime probeert uit alle macht om de controle over het land te behouden, terwijl ondertussen grote steden en dorpen in het oosten en steeds meer plaatsen in het westen, nabij de hoofdstad Tripoli, in handen van de opstandelingen zijn gevallen.


Saif Al Islam: Dodental Libië is overdreven (Foto: Novum)

Streaker verrast Nijmeegse gemeenteraad

Een naaktloper heeft woensdagavond opschudding veroorzaakt tijdens een vergadering van de Nijmeegse gemeenteraad. De streaker trok plots al zijn kleren uit en ging poedelnaakt midden in de raadszaal staan, aldus de gemeente donderdag.

De man protesteerde tegen het schrappen van subsidiebanen, waarover in Nijmegen al enkele maanden veel te doen is. Burgemeester Thom de Graaf verzocht de man tevergeefs weg te gaan. Beveiligers verwijderden de streaker daarna uit de raadszaal.

Streaker verrast Nijmeegse gemeenteraad
Streaker verrast Nijmeegse gemeenteraad (Foto: ANP)

Bioscoop-releases week 8

Releases

127 Hours

  • Regisseur: Danny Boyle.
  • Hoofdcast: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn en Sean Bott.
  • Genre: Avontuur, Drama en Thriller.
  • Plot: Een bergbeklimmer komt op een op een geïsoleerde locatie vast te zitten met zijn arm tussen een rotsblok. Er is maar een manier waarop hij kan overleven.

Abel

  • Regisseur: Diego Luna.
  • Hoofdcast: Geraldine Alejandra, Karina Gidi, Christopher Ruíz-Esparza en Gerardo Ruíz-Esparza.
  • Genre: Drama.
  • Plot: De negen jaar oude Abel praat niet meer sinds zijn vader het gezin heeft verlaten. Niemand kan hem echt helpen. Zijn verblijf bij een psychiatrische instelling helpt ook niet echt. Als hij uit de instelling terug komt neemt hij de rol van vaderfiguur in het gezin op zich. Dit lijkt gek genoeg voor iedereen te werken. Tot zijn vader opeens op de stoep staat.

Drive Angry 3D

  • Regisseur: Patrick Lussier.
  • Hoofdcast: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fichtner en Billy Burke.
  • Genre: Actie, Komedie, Fantasy en Thriller.
  • Plot: Drive Angry gaat over een man die uit de hel is ontsnapt om op zoek te gaan naar de moordenaar van zijn dochter. Uiteraard is hij uit op wraak. Ondertussen wordt hij achternagezeten door iemand die hem wil terug halen naar de hel.

La nostra vita

  • Regisseur: Daniele Luchetti.
  • Hoofdcast: Elio Germano, Isabella Ragonese, Raoul Bova en Stefania Montorsi.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Claudio en Elena hebben na vele jaren nog steeds een gelukkig huwelijk met twee kinderen. Elena is zelfs zwanger van de derde. Als Elena echter bij de bevalling overlijd moet Claudio het in zijn eentje zien te redden.

No et moi

  • Regisseur: Zabou Breitman.
  • Hoofdcast: Julie-Marie Parmentier, Nina Rodriguez, Antonin Chalon en Bernard Campan.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Lou is een slim meisje die eigenlijk geen vrienden heeft. Als ze voor school een project moet doen over dakloosheid ontmoet ze de oudere No. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee en Lou probeert No in huis te nemen.

Silent Souls

  • Regisseur: Aleksei Fedorchenko.
  • Hoofdcast: Yuliya Aug, Igor Sergeyev, Viktor Sukhorukov en Yuriy Tsurilo.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Als zijn vrouw overlijd, wil Miron afscheid van haar nemen volgens de rituelen van de Merya cultuur. Hij vraagt zijn collega Aist mee en de twee mannen beginnen aan een lange reis met twee kleine vogels in een kooi. Onderweg deelt Miron intieme herinneringen over zijn huwelijksleven.

UEFA onderzoekt fans Marseille en United

De UEFA stelt een onderzoek in naar het gedrag van de supporters van Manchester United en Olympique Marseille. Woensdag werd United-speler Nani beschenen met een laserpen, terwijl de Engelse fans fakkels afstaken. De eerste wedstrijd in de achtste finale van de Champions League in het Stado Velódrome eindigde in 0-0.

Drie jaar geleden werd Cristiano Ronaldo van Manchester United nog door fans aangepakt in Frankrijk. Hij werd vanaf de tribune van Olympique Lyon beschenen met een laserpen. De Fransen kregen toen een boete van ruim drieduizend euro.

De UEFA behandelt de zaak op 17 maart.

Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden

WikiLeaksvoorman Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft een rechtbank in Londen donderdag bekendgemaakt. Assange wordt in Zweden verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen. Hij kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

Rechter Howard Riddle bepaalde dat de aangiftes reden zijn tot uitlevering. Ook zei hij dat het arrestatiebevel van Zweden op een correcte manier was uitgevaardigd. De 39-jarige Australiër Assange werd in december opgepakt. Een week later kwam hij op borgtocht vrij, onder elektronisch toezicht.

Assange en zijn advocaten vrezen dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, verklaarden ze tijdens de hoorzittingen. Assange wekte de woede van Washington door de afgelopen maanden honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten op WikiLeaks naar buiten te brengen.

Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden
Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden (Foto: ANP)

Telecombedrijven controleren id-bewijs niet

Het is kinderlijk eenvoudig om een mobiele telefoonabonnement af te sluiten op naam van een ander. Telecombedrijven kijken bij het afsluiten van abonnementen niet of nauwelijks naar het legitimatiebewijs van de aanvrager. Dat blijkt uit een uitzending het tv-programma Reporter.

De meeste klachten die binnenkomen bij een meldpunt voor identiteitsfraude van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaan over telecombedrijven. Als die al naar papieren vragen, nemen ze vaak genoegen met een gemakkelijk te vervalsen kopie van een paspoort of rijbewijs, zegt Michel Savelkoul van het meldpunt in de Reporter-uitzending van aanstaande zaterdag.

Een fraudeslachtoffer vertelt dat met zijn gestolen identiteitskaart vijf gsm-abonnementen werden afgesloten, waarmee in korte tijd voor tienduizenden euro's naar de Antillen werd gebeld. Het slachtoffer kreeg vervolgens de rekening gepresenteerd.

Meldpunt Identiteitsfraude is een jaar geleden opgericht. Er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven, omdat het ministerie wilde voorkomen dat het meteen zou worden overspoeld door klachten. Toch zijn er tweehonderd klachten binnengekomen. 15 tot 20 procent is bijzonder ernstig. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om criminelen die de identiteit van een ander gebruiken, zodat onschuldigen opeens met een lang strafblad zaten.

Overigens kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan dat het strafbaar wordt om een rijbewijs of verblijfsvergunning van iemand anders te gebruiken als identiteitsbewijs.

Benzineprijs mogelijk dit weekend op record

De prijs van benzine gaat mogelijk dit weekend of vlak erna het recordniveau van de zomer van 2008 passeren. Dat betekent dat we aan de pomp meer dan 1,692 euro voor één liter benzine gaan betalen. Dat zei Paul van Selm van consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

De benzineprijzen stijgen als gevolg van de onrust in de Arabische wereld. Door de onlusten in onder meer Libië zijn de olieprijzen de afgelopen dagen flink omhooggegaan.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg donderdag tot boven de 100 dollar. Het is de eerste keer sinds oktober 2008 dat de olieprijs hoger staat dan 100 dollar. De prijs van Brentolie steeg tot ruim 115 dollar.

Benzineprijs mogelijk dit weekend op record
Benzineprijs mogelijk dit weekend op record (Foto: ANP)

Bashir ontkent terreuraanklacht

De radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir heeft donderdag in de rechtszaak tegen zijn persoon het gebruik van wapens tegen ongelovigen verdedigd. Voorts ontkende hij dat hij het brein achter een nieuwe terreurcel is, die aanslagen wilde plegen op westerlingen en vooraanstaande Indonesiërs.

Bashir, die al twee keer onder een veroordeling voor terrorisme uit wist te komen, zei tegen de rechters dat hij het slachtoffer is van een Amerikaanse samenzwering. De aanklachten tegen zijn persoon zijn volgens de geestelijke verzonnen. Als Bashir schuldig wordt bevonden aan de aanklachten - het opzetten, financieren, bewapenen en het mobiliseren van strijders voor een nieuwe terreurcel die een jaar geleden in de provincie Atjeh werd ontdekt - kan hij de doodstraf krijgen.

De 72-jarige imam zei dat hij pas later op de hoogte raakte van de terreurcel. "Ik ben er echter van overtuigd, dat, op basis van de islamitische wet, fysieke en wapentraining in de bergen van Atjeh een religieuze taak was, waarvoor Allah opdracht heeft gegeven om angst te zaaien in de harten van de vijanden van de islam", aldus Bashir. "Dit is net zo belangrijk als bidden en vasten. Maar de vijanden van Allah hebben deze heilige taak beledigd door hen ervan te beschuldigen terroristen te zijn."

Bashir wordt gezien als de grondlegger van de radicale aan Al Qaida gelieerde groep Jemaah Islamiyah. De groep pleegde verscheidene bomaanslagen, die sinds 2002 aan meer dan 260 mensen het leven kostten, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen. Bashir werd de afgelopen jaren berecht op beschuldiging van het beramen van deze aanslagen, maar alleen lichtere aanklachten, zoals overtreding van de immigratiewetten, werden bewezen geacht; hij zat daarvoor 26 maanden in de gevangenis.

Bioscoophit Loft krijgt Amerikaanse versie

De Belgische film Loft krijgt na een Nederlandse versie nu ook een Amerikaanse remake. De acteurs Patrick Wilson en James Marsden zijn in gesprek over rollen in de film, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Loft gaat over vijf getrouwde vrienden die samen een loft huren waar ze hun minnaressen mee naar toe kunnen nemen. De groep schuinsmarcheerders raakt in de problemen als ze een lijk vinden in het appartement. Niemand zegt de dode vrouw te kennen. Wilson is onder meer bekend van de superheldenfilm Watchmen uit 2009 en het vorig jaar verschenen The A-Team. James Marsden speelde Scott Summers en zijn alter ego Cyclops in X-men: The Last Stand uit 2006.

De Amerikaanse scenarist Wesley Strick, die in 2010 de remake schreef van A Nightmare on Elm Street, heeft het script herschreven. De Vlaming Erik van Looy regisseerde de Belgische film en maakt ook de Amerikaanse remake en de Vlaamse productiemaatschappij Woestijnvis produceert de film. De opnames voor Loft starten in de lente.

De Nederlandse versie, geregisseerd door Antoinette Beumer, was net als de Belgische film een groot succes. Meer dan vierhonderdduizend Nederlanders hebben de film in de bioscoop gezien. De film kreeg daarom eerder deze maand de platina status.


Bioscoophit Loft krijgt Amerikaanse versie (Foto: Novum)

Pas boete bij 139 km/u op hogesnelheidswegen

Op de snelwegen waar straks 130 kilometer per uur mag worden gereden krijgen hardrijders pas een boete bij 139 kilometer per uur. De meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De politie hanteert bij snelheidscontroles een foutmarge en bekeurt vanaf 4 kilometer per uur te hard. Daarnaast vindt een meetcorrectie plaats van 3 procent, waardoor hardrijders bij een maximumsnelheid van 130 nog eens 5 kilometer per uur speling krijgen.

De bestuurder krijgt dan een bon voor een snelheid van 134 kilometer per uur. De boete voor 4 kilometer te hard rijden op de snelweg is 19 euro. Op wegen waar 120 mag worden gereden wordt in de praktijk bekeurd vanaf 128 kilometer per uur.

Op 1 maart start een experiment met 130 kilometer per uur op de A7 over de Afsluitdijk. Vanaf 1 mei volgen meer wegen waar 130 mag worden gereden.

Viergever: "De druk ligt bij FC Twente"

De één zijn dood is de ander zijn brood. Deze vlieger gaat ook op voor Nick Viergever, die al twee weken op rij de vervanger van de geschorste Niklas Moisander is. De kans is groot dat de jonge verdediger ook komend weekend, in het duel tegen FC Twente, weer in de basis zal staan.

"Met de Europa League erbij heeft FC Twente een zwaar programma," aldus Viergever over de naderende wedstrijd met de Tukkers. "Dat speelde misschien ook wel mee tegen N.E.C. Nijmegen, waar ze op een gelijkspel bleven steken."

AZ boekte eerder dit seizoen al een 1-2 zege op FC Twente. Een zege is voor beide ploegen erg belangrijk, aangezien de Alkmaarder formatie nog altijd mee doet in de strijd om Europees voetbal. "Nu moeten wij laten zien het net als N.E.C. Nijmegen te kunnen. In het uitduel hebben we een goed resultaat geboekt. Ik denk dat FC Twente zondag van ons moet winnen als ze nog mee wil doen om het kampioenschap. De druk ligt niet bij ons."

Viergever startte in de wedstrijden tegen PSV en sc Heerenveen al in de basis, omdat Moisander een schorsing uitzat. Ook nu is er dus een grote kans dat hij weer zal starten. "In de winterstop is Kew Jaliens vertrokken. Dat was een voordeel voor mij. Nu ben ik de eerste vervanger van Moisander of Héctor Moreno. Niklas is er zondag nog steeds niet bij, dus voor mij is dit weer een mooie kans. Centraal achterin is mijn fijnste plek. Die positie geeft me het meeste vertrouwen. Dat zie je ook in de wedstrijden terug."

Consumentenbond in actie om misleiding vitaminepil

Fabrikanten en verkopers van vitaminepillen moeten stoppen met het misleiden van consumenten door te claimen dat het slikken ervan goed is voor de gezondheid. Dat stelt de Consumentenbod, die in actie komt tegen de fabrikanten.

Uit onderzoek blijkt dat alleen topsporters, kleine kinderen of zwangere vrouwen baat hebben bij het slikken van extra vitamines. De meeste mensen plassen de extra ingenomen vitamines gewoon weer uit.

De Consumentenbond vindt dat fabrikanten de functie van veel vitamines 'schromelijk overdrijven'. In de actie spreekt de bond om te beginnen Hema, Albert Heijn en Kruidvat aan. Die beweren volgens de bond dat het slikken van een vitamine C-pil de weerstand verhoogt. Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) is dit niet wetenschappelijk bewezen.

De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de winkels daarmee stoppen. "Vitamine C die binnenkomt via voeding speelt wel een rol bij de weerstand, maar het slikken van pillen niet", zegt directeur Bart Combée. "De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk."

De drie bedrijven krijgen binnenkort een 'Bittere Pil' van de Consumentenbond uit naam van alle consumenten die de actie steunen.

Strengere aanpak identiteitsfraude

Het wordt strafbaar om een rijbewijs of verblijfsvergunning van iemand anders te gebruiken als identiteitsbewijs. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aangekondigd.

Nu is het alleen strafbaar om een paspoort van iemand anders te gebruiken. Met de nieuwe maatregel wil Opstelten voorkomen dat mensen zich legitimeren met een identiteitsbewijs van iemand die op hen lijkt.

Het wordt ook strafbaar om gebruik te blijven maken van een identiteitsbewijs, terwijl de bezitter aangifte heeft gedaan van diefstal of vermissing. Dit gebeurt volgens Opstelten steeds vaker. Het nieuwe identiteitsbewijs wordt verkocht, bijvoorbeeld aan iemand die daarmee illegaal de grens over kan steken of een uitkering aan kan vragen.

Opstelten kondigt verder maatregelen aan tegen mensen die hun vingertoppen laten verminken, zodat ze niet meer te identificeren zijn aan de hand van hun vingerafdrukken. Ook hier komt straf op te staan.

Volgens Opstelten is de beveiliging van identiteitsbewijzen de laatste jaren sterk verbeterd. Het maken van valse documenten is daardoor moeilijker. Fraudeurs gebruiken steeds vaker echte documenten, die als gestolen of vermist zijn opgegeven.

Op welke schaal er wordt gefraudeerd met identiteitsbewijzen kan het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet zeggen. De fraude wordt doorgaans gepleegd om een ander delict te kunnen plegen, zoals mensensmokkel of witwassen, en daardoor niet apart geregistreerd.

Wanneer de maatregelen van kracht worden, is nog niet bekend. Opstelten wil eerst advies inwinnen bij onder meer het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.

Trailer van Dead Island is een succes

Vorige week kwam er na drie jaar stilte een trailer van Dead Island. Veel mensen waren sprakeloos en riepen dat het één van de beste trailers ooit was. Daarnaast is er ook bekendgemaakt dat er via Twitter al meer dan drie miljoen keer over de trailer is getweet en dat de trailer ook al meer dan drie miljoen keer is bekeken.

Uitgever Deep Silver geeft aan dat er ook veel filmmakers aangegeven hebben een deal te willen sluiten met betrekking tot een film. Deep Silver geeft aan dat er ook grote namen tussen zitten en dat ze momenteel met zo'n drie a vier makers verder in gesprek gaan. Deep Silver wil graag een grote studio strikken omdat die vaak meer creatieve mogelijkheden hebben maar de uitgever zegt wel niet zomaar te kiezen voor de eerste de beste die het meeste geld biedt.

Bekijk hieronder nogmaals de trailer waar het om draait, Dead Island staat gepland voor dit jaar voor de Xbox 360, PS3 en de PC.

Ontsnapping met lakens uit Belgische gevangenis

Twee Albanese gevangenen zijn in de nacht van woensdag op donderdag ontsnapt uit de gevangenis in het Belgische Dendermonde. Het tweetal zaagde de tralies van hun gezamenlijke cel door en wist met behulp van aaneengeknoopte lakens de cel te verlaten. Dat melden Belgische media.

Van de twee ontbreekt ieder spoor. De politie en de gevangenis onderzoeken de ontsnapping. Onbekend is wat de Albanezen op hun kerfstok hadden.

De gevangenis in Dendermonde kwam in 2006 ook al in het nieuws vanwege een ontsnapping. Toen hielden twee gedetineerden drie cipiers gegijzeld nadat ze uit hun cel waren ontsnapt. Samen met 26 andere gevangenen klommen ze vervolgens over een muur. De meeste van hen zijn opnieuw ingerekend.

'Geen druppel alcohol bij carnaval'

Ouders moeten afspreken met hun kinderen dat ze tijdens het komende carnaval niet beginnen met drinken en roken. Daarvoor pleiten het kenniscentrum voor verslaving Trimbos-instituut, antirookorganisatie Stivoro en de GGD-afdelingen in het land.

Volgens de instanties roken veel kinderen tijdens carnaval hun eerste sigaret en/of drinken ze hun eerste glas. Als die drempel eenmaal is genomen, komen ze daarna vaak in een vast patroon terecht van roken en drinken.

Na een eerste glas alcohol beleeft een kind binnen anderhalf jaar zijn of haar eerste dronkenschap, zegt het Trimbos-instituut. Van de 15-jarigen blijkt 31 procent de maand ervoor te hebben gerookt, zo blijkt uit onderzoek. Volgens deskundigen hebben jonge mensen minder kans op verslaving als ze hun eerste sigaret of eerste glas zo lang mogelijk uitstellen.

'Geen druppel alcohol bij carnaval'
'Geen druppel alcohol bij carnaval' (Foto: ANP)

Edsilia Rombley wilde accountant worden

Edsilia Rombley wilde vroeger eigenlijk accountant worden. De 33-jarige zangeres, die is getrouwd met componist Tjeerd Oosterhuis, werd door familie en vrienden aangemoedigd om de muziekwereld in te gaan.

"Ik vond cijfertjes en geld leuk", verklapt Rombley in een interview met 100% NL Magazine. "Ik heb thuis meegemaakt dat mijn moeder het best zwaar had. Ik heb altijd gedacht: als ik oud ben, wil ik wel geld hebben."

De zangeres hield wel van muziek en zong vaak. In 1996 brak Edsilia door als zangeres, nadat ze de finale van de Soundmixshow won. "Maar mijn moeder moest me soms echt de auto insleuren", vertelt ze. "Ik wilde gewoon zingen voor m'n hobby. Achteraf ben ik blij dat ze het gedaan heeft."

Naast zangeres is Rombley sinds augustus ook moeder van haar eerste kind, Imaani. Het moederschap heeft voor grote veranderingen gezorgd. "Ik herken mezelf helemaal niet meer", bekent Edsilia. "Alles is zo dubbel. Als het koud is, wil ik niet naar buiten, maar dat doe ik dan toch omdat het goed voor haar is. Maar als ik buiten loop denk ik: wat doe ik hier? Ik wil afspreken met vrienden, maar ook bij haar blijven. Zij gaat voor alles en dat gevoel kende ik niet."


Edsilia Rombley wilde accountant worden (Foto: Novum)

Massa: "Pirelli's geven mij vertrouwen"

Ferrari-rijder Felipe Massa kijkt uit naar de start van het Formule 1-seizoen 2011. Reden voor het grote optimisme bij de Braziliaan is het rubber dat Pirelli dit jaar levert. De karakteristieken van de banden passen bij de rijstijl van Massa.

Vorig jaar worstelde Massa enorm met de Bridgestone-banden en werd hij volledig zoek gereden door Fernando Alonso die races won en tot en met de laatste race meestreed om het kampioenschap. Massa moest slechts genoegen nemen met de zesde plaats in de titelstrijd. Met de komst van de Pirelli-banden zit de Braziliaan weer op snelheid. "Ik heb van alles met de auto gedaan om alvast te achterhalen of deze banden mij liggen of niet," zei Massa tegen O Estado de São Paulo.

"En wat blijkt? Ik heb veel meer controle over mijn auto en kan precies aangeven wat ik wel en niet wil. Dat was vorig jaar wel anders. Toen voelde ik me maar niet op mijn gemak. En dat is juist zo belangrijk in onze tak van sport. Het is moeilijk om een auto op de limiet te besturen zonder precies te weten wat er gaat gebeuren."

Massa kijkt dan ook enorm uit naar dit seizoen waarin hij wil bewijzen dat hij met de besten mee kan. "Dat het vorig jaar slecht ging met Alonso aan mijn zijde, lag aan de banden. Ik heb al laten zien dat ik goed kan presteren met iemand als Michael Schumacher of Kimi Räikkönen naast me."

Salt Lake City gebombardeerd in Homefront trailer

Het is niet veilig in de toekomst, vooral niet in Amerika. We mogen een kijkje nemen in deze toekomst, en aanschouwen hoe Noord Korea Salt Lake City in de as legt. Homefront is een tikkie anders dan de FPS games die we gewend zijn; dit keer moet men vechten voor vrijheid in Amerika.

Homefront moet op 18 maart uitkomen. Ze hebben ook nog een uitgebreide site, die het bezoeken waard is.

Gebruik van autogordels toegenomen

Het gebruik van autogordels en kinderzitjes is toegenomen. Ook de hoogteafstelling van hoofdsteunen is verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten.

Maakte in 2008 nog 95 procent van de autobestuurders gebruik van de gordel, twee jaar later was dit 97 procent. Onder bestuurders van bestelauto's nam het gebruik van de gordel toe van 84 naar 87 procent. Het gordelgebruik onder passagiers op de achterbank van personenauto's steeg van 81 naar 82 procent.

Slechts 6 procent van de kinderen werd in 2010 zonder gordel of kinderzitje vervoerd. In 2002 was dit nog 28 procent. Verder rijdt 58 procent van de autobestuurders met een juist afgestelde hoofdsteun. Twee jaar eerder reed 44 procent van de mensen met een hoofdsteun op de goede hoogte.

"Het is goed om te zien dat steeds meer mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid en die van hun kinderen in de auto", meldt Schultz van Haegen. Autogordels verminderen de kans op dodelijk letsel bij aanrijdingen met 30 tot 40 procent. Een kinderzitje halveert die kans, meldt het ministerie.


Crash Test Dummie (Foto: Novum)

'Mensen met locked-in zijn gelukkig'

Mensen die lijden aan het zogeheten locked-insyndroom, waarbij het lichaam volledig verlamd is maar de patiënt nog wel bij bewustzijn is, zijn over het algemeen gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek onder 65 patiënten dat door een Franse vereniging is uitgevoerd.

De patiënten vulden met behulp van hun verzorger een vragenlijst in over hun medische geschiedenis, hun kwaliteit van leven en hun emotionele toestand. Van de respondenten gaf 72 procent aan gelukkig te zijn. De overige 28 procent was dat niet. Slechts 4 procent van de ondervraagden zei zo ongelukkig te zijn dat suïcide een optie was.

Isinbajeva niet op EK indoor

Jelena Isinbajeva zal niet meedoen aan het EK indoor komende maand in Parijs. De bondscoach van Rusland zegt dat de tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen griep heeft. Daarnaast kampt ze ook met een virusinfectie.

In maart 2010 laste de 28-jarige Isinbajeva een sabbatical in. Begin deze maand maakte ze een succesvolle rentree bij wedstrijden in Moskou. Met een sprong over 4,86 meter won ze die wedstrijd.

Everse en Baan weg bij Sparta Rotterdam

Jan Everse en technisch directeur Rob Baan hebben per direct ontslag genomen bij Sparta Rotterdam. Dit meldt RTV Rijnmond. De Raad van Commissarissen (RvC) liet eerder nog weten met de trainer door te willen, maar deze vlieger gaat nu dus niet meer op.

"Ik moet helaas bekennen dat het mij niet is gelukt om deze groep tot een eenheid te smeden, waardoor de resultaten ver achter bleven bij de verwachtingen," liet Everse in een korte reactie weten. Sparta Rotterdam, dat vorig seizoen uit de Eredivisie degradeerde, staat op dit moment op de tiende plaats en won dit seizoen pas acht wedstrijden.

Sparta Rotterdam heeft middels een communiquée laten weten dat Jos van Eck het seizoen als trainer eerste elftal zal afmaken. Hij wordt geassisteerd door Geert Meijer.

Spelen met de monsters van Sesamstraat in trailer

Once Upon A Monster is een game gebaseerd op de Sesamstraat-franchise. Momenteel wordt deze game ontwikkeld door Tim Schafer en zijn bedrijf Double Fine Productions, die bekend zijn van recentelijke games zoals Costume Quest en Stacking. Once Upon A Monster moet dit najaar uitkomen voor Kinect.

Schafer en zijn team kwamen op het idee na een brainstorm-sessie voor een volgende game. Ze waren van plan iets te maken met kleine, knuffelige monsters. Warner Brothers, de uitgever, had toevallig net een deal gesloten met Sesame Workshop. En zo is het balletje gaan rollen.

Bekijk hieronder de eerste trailer van Once Upon A Monster.

Lens kritisch op PSV-supporters

Jeremain Lens heeft moeite met de houding van de supporters van PSV. De buitenspeler vindt het Eindhovense publiek vaak té negatief.

Vorige week waren honderden supporters meegereisd naar OSC Lille. PSV behaalde in de slotfase een 2-2 gelijkspel en vierde dat samen met de supporters. Lens liet dat na. "Hij vindt dat ze te kritisch zijn, vandaar", zegt perschef Pedro Salazar-Hewitt tegenover Sp!ts.

Volgens Lens was de kritische houding van de supporters niet de reden om hen niet te bedanken. "Iedere voetballer heeft wel eens een frustratiemoment, dat had ik na de wedstrijd tegen Lille. Ik was gewoon erg gefrustreerd over de slechte wedstrijd die ik speelde."

"Maar ik kan wel duidelijk over onze fans zijn: ik vind dat ze soms veel te negatief zijn", gaat Lens verder. "Het komt inderdaad wel eens voor dat we niet het aantrekkelijkste voetbal spelen. En in de meeste gevallen pakken we dan als team wel gewoon drie punten. Als we aan het eind van de rit kampioen zijn, hoor je niemand meer over die paar lelijke wedstrijden die we hebben gespeeld."

Olieprijs stijgt tot boven 100 dollar

De olieprijs is donderdag tot boven de 100 dollar per vat gestegen. De markt is ongerust door de situatie in Libië en vreest dat de onrust kan uitzaaien naar andere grotere olieproducerende landen in de regio, zoals Saudi-Arabië.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg donderdag even na 09.00 uur met 4 procent tot 102 dollar per vat (van 159 liter). Het is voor het eerst sinds oktober 2008 dat de olieprijs hoger staat dan 100 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 5,5 procent tot 117,40 dollar per vat.

Olieprijs stijgt tot boven 100 dollar
Olieprijs stijgt tot boven 100 dollar (Foto: ANP)

De Boer: "We moeten alles geven"

Ajax deed vorige week prima zaken in Brussel door met 3-0 van RSC Anderlecht te winnen. Toch realiseert trainer Frank de Boer zich dat de kaarten nog niet geschud zijn.

"Anderlecht is natuurlijk een fantastische tegenstander," liet De Boer op de persconferentie weten. "Wij moeten heel gefocust en geconcentreerd zijn en een goed gevoel overhouden richting de topper tegen PSV aanstaande zondag. Dit is weer een wedstrijd waarin je álles moet geven. Pas na het laatste fluitsignaal focussen we ons op de volgende wedstrijd."

Ook Jan Vertonghen was bij het perspraatje aanwezig. De Belgische verdediger sprak in de afgelopen week nog met Romelu Lukaku. "Ik heb per sms contact met Romelu gehad. Ik hou er namelijk zelf niet van als mensen mij in zo’n situatie bellen. Het was gewoon zakelijk contact", liet de Belg lachtend weten.

Vertonghen blikte ook nog even kort terug op het duel in België. "Weinig mensen hadden verwacht dat wij met 3-0 zouden winnen. Zij willen nu zéker iets rechtzetten. Wij moeten op onze hoede zijn. Anderlecht blijft een goed team met uitzonderlijke spelers."

Preud'homme: "We vallen gecontroleerd aan"

FC Twente heeft vanavond een prima uitgangspositie om in de Europa League te blijven. De Tukkers wonnen vorige week met 2-0 van Rubin Kazan en staan al met één been in de volgende ronde. Toch kan er in de Grolsch Veste nog van alles gebeuren.

"Ze hebben sinds vorige week geen officiële wedstrijd meer gespeeld en we weten nog niet hoe hun selectie eruit gaat zien. Vorige week wisten we dat een uur voor de wedstrijd en dat zal ook nu zo zijn. Wij moeten ons gewoon zo goed mogelijk voorbereiden," aldus trainer Michel Preud'homme.

FC Twente zal volgens Preud'homme niet in zijn schulp kruipen, maar proberen nog eens te scoren. "We beginnen altijd aan de wedstrijd met de gedachte om proberen te scoren. Dat hebben we in Rusland ook gedaan. Je moet nooit blind naar voren lopen, maar gecontroleerd aanvallen. Dan doen we normaal altijd, zeker morgen (vandaag, red.)."

Ook keeper Nikolay Mihaylov was aanwezig bij de persconferentie. De Bulgaar rekent op een andere wedstrijd dan de editie in Moskou, waarbij het ook nog eens ijzig koud was. "Rubin moet twee keer scoren en zal meer druk zetten. Ik krijg meer te doen dan vorige week. Wij moeten er als selectie helemaal klaar voor zijn. Niet alleen de basiself, ook de wissels moeten zich 100% focussen. We hebben een goed resultaat behaald in Moskou, maar we weten dat de klus nog niet geklaard is. It’s only half time."

'Overstappen van bank moet makkelijker'

D66 wil dat het gemakkelijker wordt voor consumenten om over te stappen van de ene naar de andere bank. "Het overstappen moet makkelijker, met behoud van je rekeningnummer. Net als bij een mobiele telefoon", aldus D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.

D66 wil dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) zich inzet om de consument meer macht te geven tegenover de banken. Koolmees: "Klanten staan bij banken nog niet centraal genoeg. Nieuwe klanten worden beter behandeld dan zittende klanten. Banken kunnen regels ontduiken, maar tegen weglopende rekeninghouders is niets te doen."

Meer macht bij consumenten leidt volgens D66 tot meer concurrentie tussen banken, wat weer leidt tot lagere prijzen voor klanten.

Rensenbrink keert niet terug in voetballerij

Rob Rensenbrink ziet een terugkeer in de voetballerij niet zitten. Dat zei de 63-jarige oud-international tegen Novum Nieuws tijdens de presentatie van de nationale sportcanon. Eerder meldden diverse media dat Rensenbrink nog wel aan de slag zou willen in het voetbal. "Ik had het ooit wel eens willen doen, maar ik ben nu 63."

"Na mij zijn er meerdere generaties geweest", geeft Rensenbrink aan het stokje graag over te willen geven. "Voor mij is het over."

De voormalig topaanvaller van Anderlecht blijft het spel gewoon als toeschouwer beleven. Zo zit hij nog een aantal keer per jaar in het Constant Vanden Stockstadion van Anderlecht. "Dat is toch mijn club. Maar het is niet meer het Anderlecht dat ik ken. In de jaren zeventig waren ze Europese top. Dat is nu niet meer."

Vorige week gingen de Belgen in de Europa League nog zwaar ten onder tegen Ajax (0-3). "Als die penalty voor Anderlecht erin ging op 0-1, moest ik het nog maar zien. Maar Ajax heeft het daarna goed uitgespeeld met counters." Rensenbrink geeft Anderlecht vanavond in de return geen schijn van kans. "Ik zie Ajax wel winnen."

Elmont moet beschadigde spieren rust geven

Veel spieren rond de geblesseerde elleboog van judoka Guillaume Elmont zijn ingescheurd. De voormalige wereldkampioen moet zes weken rust houden en mist mogelijk het EK judo, dat van 21 tot en met 24 april in Istanbul op het programma staat.

Elmont (-81 kg) ontving donderdag de uitslag van een MRI-scan, die hij vervolgens via Twitter publiceerde. Röntgenfoto's wezen eerder uit dat de Nederlander afgelopen weekeinde tijdens wedstrijden in Düsseldorf waarschijnlijk geen breuken heeft opgelopen. De oudste van twee judobroers raakte geblesseerd door een armoverstrekking, nadat de arbiter laat zag dat hij had afgeklopt.

Elisabeth Willeboordse (-63 kg) scheurde deze week twee banden van haar rechterenkel maar is waarschijnlijk wel op tijd fit voor de EK. Carola Uilenhoed (+78 kg) mist de Europese titelstrijd wegens een elleboogblessure, die ze eerder deze maand in Parijs opliep.

Horeca trekt voor het eerst sinds 2007 weer aan

Voor het eerst sinds 2007 is de omzet in de horeca weer gestegen. In het vierde kwartaal van 2010 was de omzet 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. In alle branches was er sprake van stijging, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is voor de helft toe te schrijven aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. De omzet was bij hotels 9,3 procent hoger dan een jaar daarvoor. In restaurants werd 1,4 procent meer omgezet en cafés 2 procent.

Over heel 2010 was er in de horeca een omzetdaling van 0,9 procent. Het volume van de verkopen was 2,9 procent lager dan in 2009, de prijzen stegen 2 procent. In 2009 bedroeg de omzetdaling nog 5,4 procent.

Monteyne: "Roda JC is mooie uitdaging"

Gisteren werd bekend gemaakt dat Martijn Monteyene vanaf volgend seizoen voor Roda JC Kerkrade zal spelen. De verdediger wordt bij de Limburgers herenigd met Harm van Veldhoven. Beide heren werkten in het verleden samen bij Germinal Beerschot.

"Ik vind Roda een mooie uitdaging en het is een club die mij aanspreekt," liet Monteyne aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad weten. "Ik heb maar één keer met Germinal Beerschot gepraat over een contractverlenging. Roda was meteen concreet. Ik ging op bezoek in Kerkrade en alles lijkt me heel professioneel, meer dan in België."

Monteyne vervolgde met de woorden: "Dit seizoen op het Kiel (een wijk in Antwerpen, red.) was erg bewogen, maar ik had er vier mooie jaren. Ik wil nu in schoonheid eindigen: zo snel mogelijk het behoud verzekeren."

Van Veldhoven was logischerwijs erg blij met de komst van Monteyne. "Onder mij deed hij het schitterend en dat onthoud je toch. Ook al was hij erna misschien ongelukkiger", aldus de trainer.

Zombies en smurfen zijn populair

Uitgever Capcom is momenteel ook bezig met spellen voor iOS. Zo kwam er eind vorig jaar een game uit waarin je een smurfendorp moest onderhouden of een game waarin je een bar hebt waar de bediening uit zombies bestaan. Capcom heeft nu bekendgemaakt dat beide games al tien miljoen keer gedownload zijn.

Smurfs Village en Zombie Cafe zoals de games heten zijn aantrekkelijk voor mensen vanwege de makkelijke bediening. Daarnaast willen veel mensen graag koppeling aan Facebook zien maar ook dat de ontwikkelaar wat doet aan gebruikers-feedback. Capcom geeft iedergeval aan dat ze hard bezig zijn met nieuwe, sociale games voor de snel groeiende mobiele markt.

Smurf
Smurfen in Smurfs Village smurfen erop los!

Van Geel en Feyenoord mondeling akkoord

Martin van Geel treedt vanaf volgend seizoen in dienst bij Feyenoord. Beide partijen hebben, op een paar kleine details na, een mondeling akkoord bereikt. De 50-jarige Brabander wordt bij de Rotterdammers de opvolger van Leo Beenhakker, die onlangs op non-actief werd gesteld.

Het is de bedoeling dat Van Geel vorm gaat geven aan het vijfjarenplan, dat Feyenoord heeft opgesteld. Daarvoor laat de beleidsmaker Roda JC Kerkrade, waar hij nog een overeenkomst tot medio 2012 had. Er was echter ook een ontsnappingsclausule in het contrat opgenomen. In formeel opzicht houdt het in dat de Brabander zijn eigen verbintenis afkoopt.

Feyenoord had het liefst gezien dat Van Geel per direct aan de slag ging, maar daar voelde hij niets voor. De technisch directeur wil zijn lopende zaken daar op een goede manier afsluiten. Onder hem en trainer Harm van Veldhoven klommen de Limburgers op van degradatiekandidaat naar subtopper.

[NBA] Gadzuric van Golden State naar New Jersey Nets

Dan Gadzuric verruilt Golden State Warriors per direct voor New Jersey Nets. Dat maakten de NBA-clubs vandaag bekend op hun websites. De 33-jarige Nederlander is samen met teamgenoot Brandan Wright betrokken in een spelersruil tussen de twee ploegen. Troy Murphy bewandelt de omgekeerde weg.

De transfer komt voor Gadzuric op een goed moment. De Hagenaar heeft bij de Warriors een aflopend contract en kwam de laatste weken ook niet meer voor in de plannen van coach Keith Smart. Gadzuric bleef de laatste twaalf wedstrijden op de bank.

Billy King, de manager van de Nets, is blij met het aantrekken van het Golden State-tweetal. "Dan is een veteraan in de NBA en geeft ons meer offensieve mogelijkheden en Brandan is een jonge speler met veel potentie."

[NHL] Lightning beëindigen reeks Coyotes

De Tampa Bay Lightning hebben de overwinningsreeks van de Phoenix Coyotes doorbroken met een 8-3 overwinning. De Coyotes wonnen maar liefst acht wedstrijden op rij, wat ze de leiding in de divisie opleverde. Deze moeten zij nu echter afstaan aan de San Jose Sharks, die de Coyotes voorbij gingen middels een 3-2 overwinning op de Pittsburgh Penguins.

Teddy Purcell was de verrassende man van de wedstrijd met een hattrick. De grote namen van de Lightning deden ook goed mee: Vincent Lecavelier eindigde met een goal en vier assists terwijl veteraan Martin St. Louis tweemaal scoorde en een assist leverde. Steven Stamkos voegde nog een goal aan zijn al imposante aantal van veertig toe en verstevigt zijn leidende positie in het topscorersklassement. Ook gaf hij nog een assist.

Zoals de score al deed vermoeden hadden de Lightning weinig moeite met de Coyotes. Na de eerste periode stond het al 5-0. In de tweede periode liep de ploeg van GM Steve Yzerman zelfs uit naar 7-0 voordat de Coyotes via Martin Hanzal iets terugdeden. In de derde periode geloofden de Lightning het wel en konden de Coyotes na de 8-1 terugkomen tot 8-3.

"Dit was gewoon beschamend", aldus Coyotes-captain Shane Doan. Lecavelier was uiteraard in zijn nopjes met de overwinning: "Het voelt lekker om deze gasten te verslaan, ze waren aan een goede reeks bezig."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Tampa Bay Lightning Phoenix Coyotes 8-3
Buffalo Sabres Atlanta Thrashers 4-1
Ottawa Senators Florida Panthers 5-1
Pittsburgh Penguins San Jose Sharks 2-3 (OT)
Colorado Avalanche Edmonton Oilers 1-5
Anaheim Ducks Los Angeles Kings 2-3

Spyker van plan sportwagentak te verkopen

Autofabrikant Spyker is van plan zijn sportwagentak te verkopen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat de twee partijen een voorlopig contract hebben getekend en in onderhandeling zijn.

Bij de verkoop zal Antonov meteen een bedrag van 15 miljoen euro betalen. Verder krijgt Spyker van 2011 tot 2016 periodiek een deel van de winst van Spyker. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 17 miljoen euro.

Spyker van plan sportwagentak te verkopen
Spyker van plan sportwagentak te verkopen (Foto: ANP)

PS: 'Coalitiepartijen laten zetels liggen'

VVD, PVV en CDA lopen een zetel mis in de Eerste Kamer doordat de partijen geen lijstverbindingen zijn aangegaan voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week. Dat blijkt uit onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond donderdag publiceert.

PvdA en GroenLinks hebben in tien van de twaalf provincies een zogeheten lijstverbinding, soms ook met D66. Deze partijen doen zelfstandig mee aan de verkiezingen, maar worden als één partij gezien bij de verdeling van de restzetels. De kans dat een van de partijen een restzetel krijgt toegewezen, wordt hierdoor groter.

In de provincie Zeeland bijvoorbeeld krijgen PvdA, GroenLinks en D66, uitgaande van de laatste peiling van De Hond, samen tien zetels. Zonder hun lijstverbinding zouden dat er acht zijn geweest. VVD, PVV en CDA krijgen negentien zetels. Als de linkse partijen geen lijstverbinding hadden gehad, waren dat er twee meer geweest.

VVD, PVV en CDA zijn nergens lijstverbindingen aangegaan. Dat gaat ze rond de 2 procent aan zetels in de Provinciale Staten kosten, voorspelt De Hond. Dat heeft ook gevolgen voor de verkiezing van de Eerste Kamer. Daar gaat één zetel meer naar PvdA, GroenLinks of D66, ten koste van de coalitiepartijen.

De Hond noemt het 'verwonderlijk' dat VVD, PVV en CDA geen lijstverbindingen zijn aangegaan, omdat het erom spant of deze partijen erin zullen slagen een meerderheid in de Eerste Kamer te halen.

Kaartverkoop WK cricket chaotisch

De internationale cricketbond (ICC) is uiterst ontevreden over de kaartverkoop bij het WK cricket dat deze week in India, Sri Lanka en Bangladesh is begonnen.

Vooral in India verloopt de verkoop van tickets chaotisch en soms gewelddadig. Door de enorme belangstelling is de toewijzing en verkoop via internet allesbehalve optimaal.

In de Indiase stad Bangalore raakten donderdag honderden wachtende fans slaags met de oproerpolitie. Ze probeerden bij het Chinnaswamy Stadium kaartjes te bemachtigen voor het topduel tussen Engeland en India komende zondag. Er waren in de vrije verkoop nog maar zevenduizend tickets beschikbaar. Binnen drie uur was het duel uitverkocht. Daarna koelden de fans die geen toegangsbewijs hadden kunnen krijgen, hun woede op bewakers en agenten.

Nederland begon dinsdag in het Indiase Nagpur aan het WK met een eervolle nederlaag tegen Engeland.

Boete hangt De Graafschap boven het hoofd

In januari werd de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht afgelast. Een deel van het veld was namelijk onbespeelbaar geworden door de vrieskou. Normaliter wordt dit probleem opgelost door de veldverwarming, maar deze liet het toen afweten.

Dit wil de KNVB niet nog een keer meemaken en daarom heeft de voetbalbond besloten met een straf te dreigen. Wanneer de veldverwarming in de komende twaalf maanden nog een keer besluit te weigeren, dan zal De Graafschap een boete van 2500 euro moeten betalen aan de KNVB.

De wedstrijd tegen FC Utrecht werd overigens een paar dagen later toch gespeeld. Op dinsdag 1 februari bleek het veld wel bespeelbaar en eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel. Utrecht eindigde de wedstrijd met tien man. Michael Silberbauer werd met rood van het veld gestuurd.

Gebrselassie stelt rentree in Tokyo uit

Haile Gebrselassie heeft zijn rentree uitgesteld. De wereldrecordhouder marathonlopen heeft afgezegd voor de marathon van Tokyo van aanstaande zondag. Hij heeft last van zijn knieën. De wedstrijd van Tokyo zou voor de 37-jarige Gebrselassie zijn eerste zijn nadat hij in november uit het niets zijn hardloopschoenen aan de wilgen hing.

Gebrselassie won in zijn carrière negen marathons, waarvan vier in Berlijn en drie in Dubai. In 1996 en 2000 haalde de Ethiopiër ook goud op de Olympische Spelen.

Gebrselassie maakte zijn rentree om in 2012 in Londen nogmaals aan de Olympische Spelen mee te doen.

"Next Gen" Unreal Engine 3-demo op GDC

Epic heeft aangekondigd dat de studio de "next-gen" van de Unreal Engine 3-technologie op GDC-conventie zal tonen. De conventie zal volgende week plaatsvinden in San Francisco, waar Epic de nieuwe tools voor de engine alleen aan licentiehouders, partners, potentiële klanten en de media zal tonen, achter gesloten deuren dus.

"Deze demonstratie is niets minder dan adembenemend. Het doet me denken aan de tijd dat we voor het eerst de Unreal Engine 3 toonden aan de wereld en toen waren de mensen verbaasd", zei Mike Capps, baas van Epic. "Het zal lijken of de mensen voor de allereerste keer de Unreal Engine zien". Wij zijn benieuwd wat de reacties zullen zijn.

Epic

AIBA schorst Nederlandse boksbond

De Nederlandse boksbond NBB is door de internationale boksassociatie AIBA per direct geschorst. De AIBA zegt dat de Nederlandse boksbond de ethische code en het competitiereglement heeft geschonden.

De deelnemers aan het eendaagse evenement The Final Four in april vorig jaar kwamen in actie zonder hoofdkapje en hesje wat tegen de veiligheidsvoorschriften is. Overigens moet de disciplinaire commissie van de AIBA de straf nog wel bekrachtigen. Mocht dat gebeuren, dan mag ons land geen internationale kampioenschappen organiseren. In dat geval zou het EK boksen voor vrouwen dit jaar in Rotterdam ook niet doorgaan.

Aangifte tegen Brein wegens diefstal

Craig Salmond, eigenaar van hostingbedrijf AlTransa, doet in Nederland aangifte van diefstal van 100.000 euro aan computerapparatuur. Dit bevestigt Salmond tegenover Webwereld. "Mijn bedrijf is om zeep geholpen" voegt hij eraan toe.

Eerder deze week werd bekend dat de zogenaamde topsite die Brein vorige maand met veel bombarie uit de lucht had gehaald gehost werd op servers van het bedrijf uit Costa Rica. Stichting Brein, auteursrechtenwaakhond voor de entertainmentindustrie, had de servers zonder gerechtelijk bevel gevorderd bij het Nederlandse hostingbedrijf Worldstream, welke na kort overleg met hun advocaten besloot de servers los te koppelen en zonder meer mee te geven aan Tim Kuik en zijn mannen.

"Brein heeft - met actieve medewerking van Worldstream - mijn bedrijf om zeep geholpen. Mijn apparatuur is gestolen en mijn reputatie naar de knoppen." Brein bevestigt zelf dat de servers ongeveer 100.000 euro waard zijn.

Tim Kuik zou verder een verhaaltje hebben opgehangen aan de pers. Zo zou Salmond zich volgens Kuik schuilhouden in Costa Rica, terwijl de beste man daar al sinds 2003 woont met zijn vrouw. "Mijn naam, telefoonnummer en adres staan ook gewoon op de site van AlTransa.net, maar die is door toedoen van Brein al anderhalve maand offline."

Ook zou Brein de waarheid verdraaien over het aantal servers en de opslagcapaciteit ervan. Volgens Brein zou het gaan om twaalf servers met een capaciteit van 220TB, maar AlTrans bezit slechts acht servers waarvan de opslagcapaciteit volgens Salmond veel lager zou liggen.

Eerder deze week gaf Brein aan de servers verzegeld te hebben opgeslagen en er niet op rondgeneusd te hebben, maar Webwereld vond al uit dat dit verhaal niet klopte en dat Brein zich wel degelijk toegang had verschaft tot de gegevens op de geconfisqueerde servers. Ook zijn onder andere Gmail- en MSDN-accounts onbereikbaar geworden, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat Brein zich met behulp van gegevens op de server toegang zou hebben verleend tot de betreffende accounts.

De rechter oordeelde eerder al dat Brein de servers weer moest inleveren. Deze worden nu door een onafhankelijke partij in beheer gehouden. Kuik stelde brutaal dat de gestolen servers weer bij de eigenaar terug kunnen komen indien deze een verklaring ondertekent. Salmond piekert er niet over om toe te geven aan de chantage van Brein om een verklaring te tekenen in ruil voor teruggave van zijn servers. De enige kans dat Brein onder de aangifte uitkomt is als de stichting publiekelijk excuses aanbiedt, meteen de apparatuur naar Costa Rica opstuurt en de gemaakte juridische kosten betaalt.

De advocaat van Craig Salmond, Milica Antic van SOLV, bevestigt het voornemen van haar cliënt tot aangifte tegen Brein en Worldstream. Brein-directeur Tim Kuik was woensdag telefonisch niet bereikbaar. Per e-mail laat hij weten: "Ik heb op dit moment niets toe te voegen aan wat wij al gezegd hebben." Worldstream was niet bereikbaar voor toelichting.

Woensdag verdedigde het hostingbedrijf de gang van zaken. "Er is in principe niks aan de hand. De servers zijn offline gehaald. Brein heeft tegen de eigenaar gezegd, kom ze ophalen en teken een verklaring om deze praktijken nooit meer te doen. That's it. Er is verder niks aan de hand", zei Worldstream-eigenaar Lennert Vollebregt tegenover Webwereld.

ScentScape laat je je spellen ruiken

De Scent Sciences Corporation heeft de zogenaamde ScentScape uitgevonden: 'een innovatief digitaal geurverspreidsysteem'. Dit apparaat laat je dus omgevingen in videospellen ruiken. Het geeft dus als het ware een extra dimensie aan gamen.

Je stopt simpelweg de ScentScape's USB-kabel in de USB-poort en klaar is kees. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een game die de geurmachine ondersteunt. Met twintig basisgeuren, zoals het bos, de zee en rook, en het feit dat de cartridges waar de geuren op staan 200 uur mee gaan, betekent dat je in elk geval meteen aan de slag kunt.

In het vierde kwartaal van 2011 moet de ScentScape uitkomen in Amerika voor de PC, maar zal later ook voor alle grote game-consoles verkrijgbaar zijn. Het ding kost zeventig dollar en de cartridges 25 dollar. Er zijn nog geen games aangekondigd.

Nederlands vliegtuig op weg naar Libië

Een Nederlands militair toestel is donderdagochtend vanaf Sicilië vertrokken naar Libië om daar Nederlanders op te halen die het land willen verlaten wegens de onrust. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie laten weten.

De C-130 Hercules was woensdagmiddag aangekomen op het Italiaanse eiland. In verband met de veiligheid werd besloten te wachten tot donderdagochtend met het ophalen van de Nederlanders. Aan boord is plaats voor vijftig mensen.

77 Nederlanders die in Libië verblijven, hebben zich geregistreerd bij de ambassade. Twintig van hen hebben aangegeven dat zij het land zo snel mogelijk willen verlaten.

Nederlands vliegtuig op weg naar Libië
Nederlands vliegtuig op weg naar Libië (Foto: ANP)

Obama: Verbod homohuwelijk ongrondwettig

De Amerikaanse president Barack Obama is van oordeel dat het federale verbod op het homohuwelijk niet grondwettig is. Het verbod valt niet te verdedigen; het strookt volgens Obama niet met het gelijkheidsbeginsel dat in de Amerikaanse grondwet is vastgelegd. Dit heeft minister van Justitie Eric Holder woensdag bekendgemaakt.

De wet bepaalt dat een huwelijk alleen plaats kan vinden tussen een man en een vrouw en is al vijftien jaar van kracht. De wet werd meerdere malen aangevochten door voorvechters van gelijke rechten voor homo's en voor de rechter verdedigd door de regering-Obama. "Dat laatste zal in de toekomst niet meer het geval zijn", zei Holder.

In vijf Amerikaanse staten plus het District of Columbia kunnen homo's en lesbiennes al wel in het huwelijk treden. Deze verbintenissen werden tot dusverre evenwel niet in de andere staten en in federaal opzicht erkend.

Skydiven in Crysis 2

Crytek legt de laatste hand aan de futuristische shooter Crysis 2. Om ons nog wat lekkerder te maken, heeft de studio nog een trailer uitgebracht waarmee we weer kunnen genieten van de graphics en nog een stuk van het verhaal meekrijgen ook. Crytek heeft ook nog wat gezegd over de gelekte versie.

Crytek is teleurgesteld in de gelekte versie om verschillende redenen. Ten eerste zullen de mensen die het eerder spelen op het internet het verhaal kunnen spoileren en de versie die gelekt is, is van januari. Een team van tweehonderdvijftig man werkt aan het spel, dus er zijn ondertussen vele duizenden bugs gevonden en opgelost. Crytek wil dus liever niet dat mensen kennismaken met die 'lelijke' versie van januari. Crysis 2 verschijnt op 25 maart voor de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

[Premier League] Arsenal wint nipt van Stoke City

Arsenal is ingelopen op koploper Manchester United in de Premier League. De Londenaren wonnen in eigen huis met 1-0 van Stoke City, waardoor de achterstand op de grote rivaal nog een punt is. Manchester, dat op 57 punten staat, heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

De enige treffer viel al in de achtste minuut, nadat Sebastien Squillaci raak kopte. Bij Arsenal ontbrak Robin van Persie met een hamstringblessure. Tegenvaller voor de thuisploeg was het uitvallen van aanvoerder Cesc Fabregas en Theo Walcott met blessures.

Arsenal speelt zondag de finale van de Carling Cup tegen Birmingham City. Voor de ploeg van trainer Arsène Wenger kan het de eerste hoofdprijs sinds 2005 worden.


Arsenal wint nipt van Stoke City (Foto: Novum)

[NBA] Jazz met Elson onderuit

Utah Jazz is in de NBA met ruime cijfers onderuitgegaan tegen Dallas Mavericks. De ploeg van de Nederlander Francisco Elson verloor in Texas met 99-118.

Elson speelde zeventien minuten voor Utah en kwam in die tijd tot vier punten en vier rebounds. Bij Dallas was Dirk Nowitzki de grote man. Hij scoorde 23 punten.

Bij de New York Knicks beleefde Carmelo Anthony een succesvol debuut. Mede dankzij zijn 27 punten en tien rebounds won New York met 114-108 van Milwaukee Bucks.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Houston 119-124
Indiana Detroit 102-101
Orlando Sacramento 105-111
Philadelphia Washington 117-94
Toronto Chicago 118-113
New York Milwaukee 114-108
New Orleans LA Clippers 98-87
Minnesota Memphis 95-104
San Antonio Oklahoma 109-105
Dallas Utah 118-99
Phoenix Atlanta 105-97
Portland LA Lakers 101-106 wnv

Volgend jaar opnieuw forse stijging zorgpremie

De zorgpremie gaat volgend jaar met ruim 60 euro omhoog. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van vertrouwelijke en voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau. Dit jaar stegen de premies gemiddeld ruim 100 euro.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) kondigde eerder dit jaar al aan dat de zorgpremie jaarlijks zal blijven stijgen. Ze benadrukte daarbij wel dat het kabinet probeert de zorg zo goedkoop mogelijk te houden.

Volgens de krant stijgen de collectieve uitgaven voor de gezondheidszorg dit en volgend jaar veel harder dan waar het kabinet bij de start van de regeringsperiode rekening mee heeft gehouden. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voorziet een tegenvaller in de zorgkosten van 1 miljard euro dit jaar en van 1,5 miljard volgend jaar.

Minister Schippers onderhandelt ondertussen met ziekenhuizen en verzekeraars over een akkoord om de kosten te beheersen en de toename te beperken tot 2,5 procent tegenover 7,5 procent in de afgelopen jaren.

Van Gaal: "Internazionale was niet fit genoeg"

Louis van Gaal zag Bayern München in Milaan winnen van Internazionale dankzij een late treffer van aanvaller Mario Gomez. Gomez profiteerde van een fout van Júlio César, die een schot van Arjen Robben niet goed verwerkte.

Van Gaal behield altijd het geloof in een zege. "Inter was in mijn ogen niet fit genoeg. Ik vertrouwde erop dat wij dat doelpunt wel zouden maken. Toch zie je Inter in de slotfase nog terugkomen met veel corners, daardoor werd het nog wel dreigend."

"We hadden de wedstrijd echter eerder moeten beslissen", zei de trainer van Bayern tegen de NOS. Van Gaal had met Luiz Gustavo een passend antwoord op Inter-spelmaker Wesley Sneijder. "We hadden een goed antwoord op Sneijder. Hij is één van de beste spelers van de wereld en kan een ploeggenoot met een steekbal zomaar alleen voor de keeper zetten", aldus Van Gaal.

Doelman Thomas Kraft speelde een uitstekende wedstrijd voor Bayern. "Hij keepte met zijn kwaliteit, dat zijn zijn reflexen. Wanneer je die kwaliteit hebt kun je uitgroeien tot een goede keeper tijdens dit soort wedstrijden." Van Gaal weet dat de tweestrijd niet beslist is. "Het kon vandaag ook de andere kant opvallen. Ik was verrast dat Inter vol op de winst ging spelen. Het was daardoor een geweldige wedstrijd denk ik. We moeten nu zien door te gaan."

Opstand in China 'dwaas idee'

Het idee dat in China ook een volksopstand kan ontstaan is 'extreem dwaas en onrealistisch'. Dat heeft een hoge ambtenaar donderdag gezegd in de Chinese hoofdstad Peking. "Er komt geen Jasmijnrevolutie in China", aldus Zhao Qizheng, voorzitter van een adviescommissie over buitenlandse zaken.

Op websites worden de laatste tijd oproepen gedaan om ook in China te gaan demonstreren. Dat leidde tot zeer kleinschalige betogingen in een aantal grote steden, die door de politie meteen de kop werden ingedrukt. "Als er in een stad van 15 miljoen mensen een paar mensen op straat staan, dan heeft dat weinig betekenis", aldus Zhao.

De 1,3 miljard Chinezen zijn over het algemeen niet op de hoogte van de oproepen, voornamelijk door de strenge internetcensuur. De grootste vrees van de communistische partij in China is een volksopstand en daardoor worden alle opruiende teksten direct van het web verwijderd.

Opstand in China ,,dwaas idee''
Opstand in China 'dwaas idee' (Foto: ANP)

Niet zomaar narcose bij bange tandartspatiënt

Er komen strengere normen voor het gebruik van een volledige narcose bij tandartsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie gevraagd strengere eisen op te stellen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Bij steeds meer tandartspraktijken worden bange patiënten volledig gedrogeerd om de behandeling niet bewust mee te maken. Ook ernstig gehandicapten, jonge kinderen of mensen met extreme kokhalsreflexen gaan steeds vaker volledig onder narcose tijdens een tandartsbehandeling. Dat leidt volgens de krant tot veel kritiek in tandartsenland.

Tandarts en psycholoog bij het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam Ad de Jongh vindt dat de 'narcosetandartsen' inspelen op de hulpeloosheid van patiënten en spreekt van een griezelige ontwikkeling. "Ze verdienen er goed aan, maar pakken de angst niet aan."

Volgens De Jongh is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts. "Een narcose helpt ze niet van die angst af. Integendeel." Bovendien zijn er volgens de tandarts altijd gezondheidrisico's verbonden aan een narcose.

Woods struikelt over eerste horde bij WK

Tiger Woods blijft sukkelen op de golfbaan. De voormalige nummer één van de wereld ging in Arizona al in de eerste ronde onderuit bij het wereldkampioenschap matchplay.

De 35-jarige Amerikaan moest op de eerste extra hole zijn meerdere erkennen in de Deen Thomas Bjorn, de nummer 65 van de wereldranglijst.

Ook titelverdediger Ian Poulter redde het niet in de eerste ronde. De Engelse golfer, die in zijn groep als derde was geplaatst, verloor in de verlenging van Stewart Cink na in de slotfase een voorsprong van twee holes uit handen te hebben gegeven. De Amerikaan besliste de partij eveneens op de eerste extra hole.

Woods struikelt over eerste horde
Woods struikelt over eerste horde (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag maar weer eens over het verhaal, dat politici zakkenvullers zouden zijn.

Uit een enquête blijkt dat 58% van de Statenleden hun vergoeding te laag vindt. Ze krijgen 1300 euro per jaar voor hun werkzaamheden, en ze zijn er ongeveer 20 uur per week mee bezig. Omgerekend naar een fulltime baan zou dat dus ruim 2000 euro per maand zijn. Dat is geen enorm salaris, inderdaad, maar nog altijd beduidend meer dan het minimumloon. Terwijl het niveau van het gemiddelde statenlid tamelijk laag is. Kortom, van onderbetaling is geen sprake. Bovendien is de vergoeding altijd meegestegen met de inflatie, en mogen kosten daarnaast nog worden gedeclareerd.

Guerrilla kijkt ook zelf naar de NGP

Nu Killzone 3 in de winkels ligt, is het natuurlijk afwachten wat de Nederlandse studio nu gaat doen. Er komt een Killzone op de nieuwe handheld van Sony, maar dat wordt in Engeland ontwikkeld door Studio Cambridge. In een interview gaf Guerrilla aan dat ze wel kijken naar de nieuwe NGP, maar dat de focus nog op de PlayStation 3 ligt.

Steven ter Heide van Guerrilla Games legt uit: "We hebben onze ervaring, tools en de game-engine met de PlayStation 3 opgebouwd, maar zoals met alle Sony-hardware zullen we altijd een oogje in het zeil houden en kijken of er iets is waar we betrokken bij willen worden. Dat is echt een van de voordelen van een first-party studio, we hebben vroegtijdige toegang tot alle nieuwe speeltjes!".

Gezien de PlayStation 3 spellen makkelijk naar de NGP geport kunnen worden, zullen hun tools en game-engine toch ook gemakkelijk te gebruiken moeten zijn met de NGP?

Killzone op NGP
Killzone op NGP

 

Bewoner vermist na brand in boerderij

Een bewoner van een boerderij in het Groningse Finsterwolde wordt vermist, nadat een brand het pand volledig verwoestte. Aan het einde van de middag werd duidelijk dat met de bewoner geen contact kon worden gelegd. Onduidelijk is nog of de bewoner op het moment van het uitbreken van de brand nog in de historische boerderij aanwezig was.

Dat meldden hulpverleningsdiensten woensdagavond. Een omwonende waarschuwde rond 14.15 uur de hulpdiensten over de brand in het pand aan de Reiderwolderpolder. Hij zag rook onder het dak van het pand vandaan komen en kort daarna sloegen de vlammen uit het dak.

De brandweer en de politie hadden aanvankelijk geen reden aan te nemen dat in de boerderij nog mensen zouden zijn, aldus de hulpverleningsdiensten. Bovendien zou de brand al bij aankomst van de brandweer dermate hevig zijn geweest dat het onmogelijk was het pand te betreden.

Het pand, bestaande uit een woning en een aangrenzende schuur, werd volledig verwoest. In de schuur zat een fruitbedrijf. De brandweer kon wel voorkomen dat een grote tank diesel achterin de schuur in brand kwam te staan. De brandweer is nog tot in de loop van de avond bezig geweest met nablussen.

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand en probeert te achterhalen waar de vermiste bewoner is. De andere bewoners van de boerderij zijn door de politie opgevangen.

'Enkelband met gps voor notoire overvaller'

Notoire overvallers moeten na hun celstraf een enkelband met een gps-systeem krijgen. Dat willen politie en justitie. Zo kunnen ze na een overval nagaan welke 'oude bekenden' in de buurt waren, schrijft het AD.

Overvallers zouden ook een verbod moeten kunnen krijgen op het bezoeken van winkelcentra. Politie en justitie willen met deze middelen de aanval openen op het groeiende aantal winkelovervallen.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA), voorzitter van de landelijke Taskforce Overvallen, belooft dat politie en justitie overvallers die keer op keer de fout ingaan op de hielen gaan zitten. "Voor veelplegers kennen we geen genade meer."

Volgens Aboutaleb gaat het niet altijd om zwaardere straffen. "We moeten vooral doeltreffend straffen." Het OM wil daarom bij rechters afdwingen dat de vrijheid van overvallers na een celstraf kan worden ingeperkt en wil gebiedsverboden of enkelbanden in de straffen opnemen.

Het aantal overvallen is de laatste vier jaar fors gestegen van 1900 naar bijna 2600 per jaar. Een op de twee overvallers gaat na een celstraf weer in de fout. De maatregelen moeten het aantal overvallen terugdringen en ertoe leiden dat meer zaken worden opgelost.

Berg neemt het op voor Toivonen

Ola Toivonen kreeg na de wedstrijd tegen NAC Breda (4-1 winst) een hoop kritiek over zich heen. Ploeggenoot Marcus Berg neemt het nu voor hem op.

Toivonen bleef tijdens de wedstrijd een paar seconden op de tenen van Nemanja Gudelj staan. De middenvelder van NAC reageerde met een licht duwtje, waarna Toivonen graag naar de grond ging. Het leverde Gudelj een gele kaart op. Niet veel later ontving hij nog een gele kaart en stond PSV met een man meer op het veld en won het de wedstrijd uiteindelijk eenvoudig.

De kritiek op Toivonen was hevig. Berg neemt het nu op voor zijn landgenoot. "Als spits vind je eigenlijk dat je in elk duel een vrije trap verdient. Maar de scheidsrechter ziet niet alles en verdedigers zijn slim. Dus moet je als aanvaller ook slim zijn. Dan kan zoiets wel eens gebeuren", aldus Berg, die niet denkt dat Toivenen veel last heeft van de negatieve publiciteit. "Hij is een professionele speler, die zich focust op de komende wedstrijd."

Toivonen werd nog even aangesproken door trainer Fred Rutten op zijn gedrag. "Tuurlijk heb ik gezegd dat hij een beetje uit moet kijken, dat het niet iets structureels wordt. Maar dat is niet het geval bij hem."

World of Warcraft-attractiepark in China wordt een feit

Volgens een nieuwsartikel bij de Huffington Post blijkt het dat de geruchten over een attractiepark gebaseerd op Blizzard Entertainments eigendommen inderdaad onder constructie is in China. Het artikel wijst naar berichtgevingen in een Chinese nieuwsuitzending en bevat naast enkele naast concepten ook foto's van het park in aanbouw.

Genoemd naar 'Joyland' zal het park zones hebben die onder andere Moles World, World of Legend, Universe of Starcraft, Island of Mystery en Terrain of Warcraft zullen heten. Of cosplayers gratis naar binnen mogen of wanneer dit park klaar is om te raiden is nog niet bekend.

Dank Dibble voor het melden!

WoW-Park
Wow, een attractiepark!

'Betoging in Libische stad neergeslagen'

Een betoging in de derde stad van Libië, Misurata, is woensdag hard neergeslagen door troepen van Moammar Gadhafi, meldden getuigen. Een onbekend aantal mensen zou zijn gedood.

De troepen, bijgestaan door huurlingen, schoten volgens de verklaringen op de ongewapende betogers. Er zouden woensdagavond nog enkele honderden betogers in het centrum van de stad zijn. Regeringstroepen hebben de menigte omsingeld, aldus een getuige.

Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. In het oosten van het Noord-Afrikaanse land controleren betogers enkele plaatsen zoals de stad Benghazi.

Dodental Nieuw-Zeeland loopt op

Door de verwoestende aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn zeker 92 mensen om het leven gekomen. Dat aantal zal zeer waarschijnlijk nog verder stijgen, aldus premier John Key donderdag. Eerder stond het dodental op 75.

"De schattingen die we krijgen van de politie geven aan dat de verliezen wezenlijk meer kunnen zijn dan iemand van ons ooit gedroomd had", aldus Key. "Ze hebben contact gehad met een paar honderd families die duidelijk hebben aangegeven dat ze een geliefde missen. De politie heeft alle reden om aan te nemen dat die mensen om het leven zijn gekomen."

De stad Christchurch werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Reddingswerkers hebben donderdag nog uren gezocht naar mogelijke overlevenden. Ondanks alle inspanningen werden enkel lijken uit de puinhopen gehaald. De hoop dat er nog overlevenden zijn vervliegt steeds verder.

Dodental Nieuw-Zeeland loopt op
Dodental Nieuw-Zeeland loopt op (Foto: ANP)

Shift 2 Unleashed-trailer wordt losgelaten

De onderstaande trailer van Need for Speed Shift 2: Unleashed laat zien hoe Slightly Mad Studios, de ontwikkelstudio, het realisme van het autoracen probeert te benaderen. Dit doen ze niet door een spel constant uit te stellen, maar door veel met coureurs en technische monteurs te praten.

In de trailer vertelt men dat ze 360 keer per seconde de gewichten op de banden, temperatuur en allerhande zaken meten. De nachtraces zien er ook indrukwekkend uit, met een zeer beperkt zicht moet je op hoge snelheid toch zien te winnen. De "helmet cam" zorgt voor dat beetje extra realisme, je zit als het ware in de auto, dus je ziet een stuk minder dan de meeste racegames, waar je vrij dicht tegen de voorruit geplakt zit. Tijdens het driften zul je door je zijraam kijken, waardoor het helemaal lijkt alsof je echt achter het stuur zit.

Need for Speed Shift 2: Unleashed komt 25 maart uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3. 

Met dank aan woessie en jacco voor de submit.

 

Gadget: Jabra Active

Waar de actieve sporter soms problemen mee kan hebben, zijn die ellendige oordopjes die steeds uit je oren vallen tijdens het beoefenen van je sport. Een rondje hardlopen kan wreed verstoord worden door de immer bungelende oordopjes. De Jabra Active hoopt hierin verandering te brengen en zorgt ervoor dat je tijdens je activiteit ook nog eens kunt bellen.

Jabra Active

Eenhondbeleid in Shanghai

Naast het eenkindbeleid gaat in de Chinese metropool Shanghai ook een eenhondbeleid gelden. Elk huishouden mag maximaal één hond herbergen. Iedereen die nu meerdere honden heeft, mag die huisdieren houden mits ze geregistreerd zijn. Dat meldden Chinese media donderdag.

De nieuwe wetgeving gaat half mei in. Volgens de regels moeten puppies die in een huishouden geboren worden, weggegeven worden aan een gezin zonder honden of aan speciale adoptiecentra. Op die manier wil Shanghai voorkomen dat de stad wordt overspoeld door honden.

Volgens schattingen leven momenteel 800.000 honden in Shanghai. Het aantal stijgt jaarlijks met circa 30 procent, mede doordat Chinezen steeds meer te besteden hebben en zich dus huisdieren kunnen veroorloven.

Miljoenenaanslagen voor Limburge wiettelers

Limburgse henneptelers kregen vorig jaar in totaal voor 4,5 miljoen euro aan navorderingsaanslagen en boetes van de Belastingdienst. Het gaat om tachtig eigenaren van door de politie opgerolde hennepkwekerijen.

Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdagavond gezegd tegen de Limburgse regionale omroep L1. De telers werden al vervolgd voor de hennepkwekerij, maar kregen ook nog een aanslag van de Belastingdienst omdat ze hun inkomsten niet hebben aangegeven. Veel telers kregen bovendien een boete.

Weekers zei dat politie, justitie en de Belastingdienst 'buitengewoon goed' hebben samengewerkt. "Alleen zo kunnen we zorgen dat criminaliteit niet loont." De staatssecretaris wil de aanpak ook in de rest van het land invoeren.

'Kamermeisje krijgt les in herkennen prostitutie'

Receptionisten en kamermeisjes krijgen van de politie les in het herkennen van prostituees. De politie wil dat hotelpersoneel sneller alarm slaat als vrouwen klanten ontvangen in een hotelkamer, omdat dat verboden is en het vaak gaat om slachtoffers van mensenhandel. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Het Korps Landelijke Politiediensten houdt vanaf 8 maart drie workshops voor leden van Koninklijke Horeca Nederland. De lessen duren een dag en zijn geïnitieerd door het politieteam dat in januari de website Zuzana.com uit de lucht haalde. Zuzana huurde hotelkamers bij onder meer Van der Valk. Prostituees verbleven daar een week en ontvingen twee tot vijf klanten per dag.

Prostituees mogen wel klanten bezoeken in een hotel maar mogen zelf geen kamer huren om die te gebruiken als peeskamer. Daarvoor moet een bedrijf een prostitutievergunning hebben en die wordt niet verstrekt aan hotels.

De krant schrijft dat het aanbieden van betaalde seks in hotels moeilijk te bestrijden is, omdat grote hotelketens vaak niet merken dat prostituees een hotelkamer als peeskamer gebruiken. Volgens de politie zijn de signalen echter eenvoudig te herkennen. Hotelpersoneel moet bijvoorbeeld alert zijn op jonge Oost-Europese vrouwen die een kamer boeken voor langere tijd. Ook condooms in de prullenbak of vaak een bordje met 'niet storen' op de deur zijn aanwijzingen voor hotelprostitutie.

Dalglish geniet van terugkeer bij Liverpool

Kenny Dalglish heeft het ontzettend naar zijn zin bij jeugdliefde Liverpool. De Schot verving de ontslagen Roy Hodgson.

Dalglish beleefde tijdens zijn actieve loopbaan grote successen met Liverpool. Na zijn carrière werd hij met The Reds in het seizoen 1989/1990 landskampioen. Die landstitel is voorlopig de laatste gebleken voor Liverpool. Dit seizoen zit een kampioenschap er niet in voor Dalglish.

Desondanks is hij dolgelukkig met zijn terugkeer. "Ik weet niet hoe lang ik hier nog zit, maar ik geniet er enorm van", zei Dalglish op de clubsite van Liverpool. "Ik vind het een enorme eer om terug te keren en de ploeg weer te leiden. Ik kan nu alleen maar mijn best doen."

"Ik ga een poging wagen om goede resultaten te boeken met Liverpool. Elke dag is weer anders en ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dat is een goed teken. Ik hoop dat de fans net zo kunnen genieten als ik doe op dit moment", aldus Dalglish, die Luis Suárez naar Engeland haalde.

Anderlecht praat na duel met Ajax over Bulykin

ADO Den Haag gaat na het Europa League-duel tussen Ajax en Anderlecht met de Belgen in gesprek over Dmitri Bulykin. ADO heeft in de strijd om de trefzekere Russische spits inmiddels concurrentie gekregen verklaart algemeen directeur Herman Van Holsbeeck van Anderlecht. "Alleen het salaris zal voor veel clubs een obstakel vormen", zei de clubbestuurder van de Belgische topclub tegen Omroep West.

"Na de wedstrijd tegen Ajax hebben wij contact met meneer Mark van der Kallen (commissaris, red.)", aldus Van Holsbeeck. In principe keert Bulykin komende zomer terug naar Brussel. ADO huurt de Rus dit seizoen van Anderlecht. In Den Haag is de spits inmiddels een publiekslieveling.

In twintig competitieduels scoorde 31-jarige Bulykin al zestien treffers. Anderlecht weet nog niet wat er met de Rus gaat gebeuren. "De Nederlandse competitie is hoger dan de Belgische en Bulykin doet het goed. Misschien blijft hij bij Anderlecht. Er is ook een kans dat wij hem verkopen."

Obama: Wereld moet met 1 stem spreken

De wereld moet met een stem spreken en een duidelijke boodschap afgeven aan de Libiërs en het Libische regime. De bevolking moet weten dat de internationale gemeenschap haar steunt en het regime moet verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

Hij heeft het bloedvergieten in Libië sterk veroordeeld en zijn veiligheidsteam opdracht gegeven alle opties voor te bereiden om de crisis in Libië het hoofd te bieden. Minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zal naar het Zwitserse Genève afreizen om met de VN-Mensenrechtenraad te overleggen.

Volgens Obama hebben de mensen in de regio in Noord-Afrika de verandering die er plaatsvindt zelf in gang gezet. "Zoals een Libiër zei: We willen gewoon als normale mensen kunnen leven", zei Obama.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.