Toch zestien megastallen erbij in Brabant

In de provincie Noord-Brabant komen toch zestien extra megastallen. Milieudefensie meldt vrijdagavond het besluit van Provinciale Staten van Noord-Brabant te betreuren. De organisatie vindt iedere megastal er een te veel.

CDA, VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie, die samen een ruime meerderheid in de Brabantse Provinciale Staten hebben, besloten vrijdag hun eerder gemaakte afspraken over de komst van megastallen in Noord-Brabant te versoepelen. In maart vorig jaar werd nog naar aanleiding van een door 33 duizend Brabanders ondertekend burgerinitiatief, besloten een maximum van anderhalve hectare als norm te stellen voor de grootte van een stal.

Voor zestien nieuwe megastallen is besloten een uitzondering te maken. Het gaat om boeren met concrete plannen voor forse uitbreidingen, die bijvoorbeeld al een vergunning hadden aangevraagd voordat het beleid van de provincie veranderde.

Volgens de organisatie zijn megastallen slecht voor het milieu, tasten ze het landschap aan en leiden ze tot veel dierenleed. Uit onderzoek van Nipo in opdracht van Milieudefensie bleek eerder al dat een ruime meerderheid van de Nederlanders tegen megastallen is, aldus de organisatie. "Nederland is gewoon klaar met megastallen. Het wordt tijd dat de politiek daar gehoor aan geeft", zegt een woordvoerder van Milieudefensie.

Op dit moment telt Nederland volgens Milieudefensie minstens 575 megastallen. In Noord-Brabant zou het gaan om circa 174 'veefabrieken'.