VVD boos over politieke protestbrief scholen

De VVD is boos over een protestbrief van een aantal scholen in de regio Arnhem tegen de bezuinigingen op het basisonderwijs. De brief (als Word-bestand) staat op de websites van de scholen. Tweede Kamerlid voor de VVD Ton Elias wil van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) opheldering over deze vorm van 'politieke indoctrinatie'.

"Politiek hoort niet thuis in de klas. Ik heb een hekel aan politieke indoctrinatie waarbij op een zeer eenzijdige manier feiten worden verdraaid", zei Elias vrijdagochtend in het tv-programma Ochtendspits.

De brief is afkomstig van Stichting Fluvius, waar twintig basisscholen in Arnhem, Oosterbeek en Doorwerth onder vallen. Het zijn katholieke, interconfessionele en protestants-christelijke scholen. In de brief staat onder meer dat 'de kwaliteit van het hele basisonderwijs verzwakt door deze bezuiniging van de regering'. "Uw kinderen worden zwaar de dupe van dit onderwijsbeleid." Ouders wordt gevraagd de petitie 'Stop bezuiniging van 300 miljoen op passend onderwijs' op internet te tekenen.

Elias vraagt naar aanleiding van de brief aan Van Bijsterveldt of ook zij vindt 'dat een schoolleider en een schoolbestuur niet eenzijdig politieke boodschappen mogen verspreiden in en om een school, een publiek gefinancierde instelling'. "Een basisschool moet politiek neutraal zijn en geen verkapt stemadvies geven aan ouders", zegt Elias.

Bestuursvoorzitter van Fluvius Noud Lubbers zegt in een reactie dat hij de bezwaren van Elias onzin vindt. "Van indoctrinatie van onze kant is geen sprake. Als je dat zegt, onderschat je de ouders van onze leerlingen. Die zijn heel goed in staat zich een eigen mening te vormen."

Lubbers vindt dat scholen best mogen protesteren tegen het kabinetsbeleid. "We zijn onderdeel van de maatschappij en we worden geraakt door bezuinigingsmaatregelen van de regering. Daar geven wij onze mening over. We maken gebruik van onze grondrechten. Dat hebben overigens veel meer schoolbesturen in het land gedaan. De petitie op internet is inmiddels door bijna 150.000 mensen ondertekend."

Bij het schoolbestuur is tot op heden één negatieve reactie van een ouder op de protestbrief binnengekomen. Op de scholen van Stichting Fluvius zitten 4600 leerlingen.


VVD boos over politieke protestbrief scholen (Foto: Novum)