'Dag van Woede' in Irak

Duizenden Irakezen zijn vrijdag de straat op gegaan voor een 'Dag van Woede'. De demonstraties richtten zich tegen de regering van premier Nouri al-Maliki. In diverse steden in het land kwam het tot confrontaties met ordetroepen, waarbij in totaal zes doden vielen.

Veel Irakezen zijn ontevreden over de regering, die zij verwijten te weinig te doen tegen de wijdverbreide corruptie en de hoge werkloosheid. De actievoerders hebben zich laten inspireren door de volksopstanden in Tunesië en Egypte. Wekenlang zijn daarover via Facebook en andere sites discussies gevoerd.

Het centrum van Bagdad was door militairen volledig vergrendeld om te voorkomen dat honderden demonstranten op het Bevrijdingsplein versterking zouden krijgen van andere betogers elders in de stad. Legerhelikopters vlogen laag over, terwijl zich op het Bevrijdingsplein diverse legervoertuigen positioneerden.

Demonstranten die het plein via een brug wilden bereiken, raakten slaags met ordetroepen. Elders gooiden betogers grote betonnen versperringen omver en bekogelden zij de troepen met stenen. Zes oproeragenten en twaalf demonstranten raakten gewond.

In de noordelijke stad Hawija probeerden demonstranten het gemeentehuis te bestormen. Ordetroepen openden het vuur en doodden drie betogers. Vijftien mensen raakten gewond. In Mosul, ook in Noord-Irak, verzamelden zich honderden mensen voor het gebouw van het provinciebestuur om banen en betere diensten te eisen. Ook hier schoten bewakers met scherp. Evenals in Hawija vielen er drie doden en vijftien gewonden.

In het zuiden eisten vierduizend mensen het vertrek van gouverneur Sheltagh Aboud al-Mayahi. Korte tijd later werd bekendgemaakt dat de gouverneur op verzoek van premier Al-Maliki is afgetreden. Ook in de steden Fallujah en Karbala waren honderden mensen op de been.

Al-Maliki hield donderdag een toespraak waarin hij waarschuwde niet aan de betoging mee te doen. Ook sjiitische religieuze leiders hebben afgeraden aan de demonstratie deel te nemen.


'Dag van Woede' in Irak (Foto: Novum)