'Zeeland faalde bij aanpak fosforfabriek'

De provincie Zeeland is ernstig tekortgeschoten in de aanpak van de problemen rondom fosforfabriek Thermphos. Een vrijdag openbaar gemaakt rapport concludeert dat zowel het provinciebestuur als Provinciale Staten steken liet vallen in het dossier.

Onder leiding van oud-burgemeester van Enschede Jan Mans werd onderzoek gedaan naar Thermphos. De fabriek kwam onder vuur te liggen omdat de uitstoot van giftige stoffen zoals dioxine hoger was dan toegestaan. Ook vonden er de laatste jaren relatief veel bedrijfsongevallen plaats.

Mans stelt dat de provincie bij het toewijzen van vergunningen te welwillend is geweest. Ook schortte het aan goede communicatie tussen het college en Provinciale Staten en de communicatie richting omliggende gemeenten. In het rapport wordt de provincie onder meer geadviseerd om deskundigheid op het gebied van toxicologie, medische milieukunde en risicocommunicatie binnen te halen.

De provincie laat in een reactie weten dat de conclusies niet kloppen. Zo zou er geen sprake zijn van gebrekkige aandacht voor de volksgezondheid en zou in het rapport onterecht geconcludeerd worden dat er in Zeeland onvoldoende aandacht is voor de risico's van de industrie. De handhaving van de vergunningen was bovendien wel degelijk secuur, stelt de provincie.