VS kondigt sancties tegen LibiŽ aan

De Verenigde Staten hebben eenzijdige sancties aangekondigd tegen Libië, vanwege de golf van geweld in het Noord-Afrikaanse land. De VS heeft de Amerikaanse ambassade in Tripoli 'om veiligheidsredenen' al gesloten, het ambassadepersoneel is per boot en per vliegtuig geëvacueerd, zei het Witte Huis vrijdag.

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft het vertrouwen van de bevolking verloren door zijn ordetroepen de demonstraties tegen zijn regime keihard te laten neerslaan, aldus Washington. Het is duidelijk dat de legitimiteit van Gadhafi is 'gereduceerd tot het nulpunt', zei Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis.

Om die reden zal de VS sancties instellen tegen Libië. Washington overlegt met zijn Europese partners over andere, multilaterale strafmaatregelen tegen het Libische regime. Maandag spreekt president Barack Obama met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over de situatie in Libië.

De VN Veiligheidsraad is in vergadering over een voorstel tot een resolutie van Frankrijk en Groot-Brittannië. In het voorstel staat dat het Internationaal Strafhof de gebeurtenissen in Libië moet onderzoeken, omdat er mogelijk sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. In de ontwerpresolutie worden ook sancties als een wapenembargo en bevriezing van tegoeden voorgesteld. Naar verwachting zal er zaterdag over de resolutie worden gestemd.

Saif Al Islam Gadhafi, een zoon van Moammar Gadhafi, heeft tegenover buitenlandse journalisten die zijn uitgenodigd door het Libische regime verklaard dat hij bereid is tot onderhandelingen zodat er snel een vreedzame oplossing komt voor de crisis. Vervolgens noemt Saif Al Islam de demonstranten wel 'terroristen'.