Student VS verdacht van terreurplan

Een scheikundestudent uit Saudi-Arabië is donderdag in de Amerikaanse staat Texas gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen met een massavernietigingswapens.

De 20-jarige Khalid Ali-M Aldawsari zou plannen hebben gesmeed om met bommen verstopt in poppen en rugzakken aanslagen te plegen op stuwdammen, kerncentrales, nachtclubs, woningen van Amerikaanse soldaten, en de woning van ex-president George Bush in Dallas, welke hij 'the tyrant's house' noemde.

Een chemiebedrijf trok 1 februari bij de FBI aan de bel nadat de student verdachte aankopen had gedaan via internet. Binnen enkele weken had de veiligheidsdienst zijn andere aankopen in kaart gebracht. Hij bleek al grote voorraden chemicaliën te hebben, waarmee hij explosieven kon maken.

De FBI vond ook extremistische uitlatingen van de man op internet en heeft hierop heimelijk zijn appartement, computer, e-mail en dagboek doorzocht, blijkt uit gerechtsstukken.

In zijn dagboek had Aldawsari het volgende geschreven: "Ik excelleerde op school, zodat ik een beurs kreeg voor een studie in Amerika... En nu, nadat ik de Engelse taal heb geleerd en ook heb geleerd hoe ik explosieven moet maken, is het tijd voor jihad."

Aldawsari zal vrijdag voor de federale rechter verschijnen. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoetzien.