FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 januari 2011

Zware aardbeving in zuidwesten Pakistan

Een afgelegen gebied in het zuidwesten van Pakistan, nabij de grens met Afghanistan, is woensdagochtend plaatselijke tijd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst gezegd.

Het epicentrum van de aardbeving lag 320 kilometer ten zuidwesten van Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan, maar de beving werd tot in India en de Verenigde Arabische Emiraten waargenomen.

Het dichtstbij gelegen stadje is Dalbandin, met zo'n vijftienduizend inwoners, en is zo afgelegen dat heuvels in de buurt in 1998 door het Pakistaanse leger gebruikt werden voor nucleaire tests. Of er in het stadje schade was, is onbekend. Een ander stadje, Karan, liep weinig schade op. Buiten het stadje stortten wat lemen hutjes in.

In Quetta en de havenstad Karachi zorgde de aardbeving vooralsnog alleen voor paniek.

PvdA bezorgd over homofiele asielzoeker

De PvdA maakt zich zorgen over de positie van homoseksuele asielzoekers als de kabinetsplannen voor gezinshereniging doorgaan. Minister van Immigratie Gerd Leers (CDA) wil dat migranten alleen hun partner over kunnen laten overkomen als zij getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. En dat is niet eerlijk voor homo's, vindt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

In de meeste landen is het voor homo's niet mogelijk om te trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Als een homo gevlucht is naar Nederland, kan hij zijn partner onder de nieuwe regels niet over laten komen, terwijl dit voor een heteroseksuele asielzoeker wel zou kunnen. Van Dam noemt dit rechtsongelijkheid.

Leers laat weten dat hij bereid is om te kijken naar een oplossing. Hij heeft op 31 januari een gesprek met het COC, waarbij hij onder meer hierover zal praten.

De oppositie laakte dinsdag in het Kamerdebat de afwachtende houding van de minister in Europa. De wetgeving op het gebied van immigratie is voor een groot deel bepalend voor de mate waarin het Nederlands beleid kan worden uitgevoerd. Volgens GroenLinks en D66 houdt Leers te weinig de vinger aan de pols in Brussel en Straatsburg. Leers wees die kritiek van de hand.

Napoli naar kwartfinales Coppa Italia

Napoli heeft zich vanavond weten te plaatsen voor de kwartfinales van de Coppa Italia, het Italiaanse bekertoernooi. De ploeg won in eigen huis nipt met 2-1 van Bologna. In de kwartfinales mag het team, dat FC Utrecht in de Europa League trof, het in eigen huis opnemen tegen Internazionale.

Hassan Yebda wist met een kopbal in de eerste helft Napoli op voorsprong te zetten. Voor rust kwam de ploeg zelfs op 2-0. Ezequiel Lavezzi wist de bal van dichtbij in het vijandelijke doel te krijgen. Na rust ging Bologna op zoek naar de aansluitingstreffer en deze kwam er vanaf de penaltystip. Riccardo Meggiorini was de gevierde man. Een gelijkmaker zat er echter niet meer in voor Bologna.

Morgen en overmorgen worden de overige drie kwartfinales afgewerkt. Morgen staat de bekerderby tussen AS Roma en Lazio Roma op het programma. Ook Sampdoria en Udinese maken morgen uit wie zich voor de kwartfinales plaatst. Donderdag speelt AC Milan hun achtste finalepartij tegen Bari.

[FA Cup] Uitslagen replays derde ronde

Vanavond werden de eerste drie van de vier replays uit de derde ronde van de Engelse FA Cup afgewerkt. Manchester City, Wolverhampton Wanderers en Stoke City wisten allen via de replay de volgende ronde van het bekertoernooi te halen. Arsenal mag morgen in eigen huis op herhaling tegen Leeds United.

Manchester City - Leicester City 4-2

Al na een kwartier was het Carlos Tevez die Manchester City op voorsprong zette. Lang kon hij daar echter niet van genieten, want vijf minuten later had Gallagher namens Leicester gelijk gemaakt.

Voor rust had City de voorsprong weer in handen. Vieira en Adam Johnson zorgden in respectievelijk de 37e en 38e minuut voor een 3-1 ruststand. Na de rust duurde het lang eer er wat aan de stand veranderde. The Citizens kregen het nog even benauwd toen Dyer in de 83e minuut voor de 3-2 zorgde, maar een doelpunt van Kolarov in de slotminuut zorgde alsnog voor een 4-2 overwinning.

Wolverhampton Wanderers - Doncaster Rovers 5-0

Ook bij de Wolves vlogen de doelpunten er in rap tempo in. Helaas voor tegenstander Doncaster kwamen de goals hier enkel en alleen van de thuisploeg. Steven Fletcher was er na vijf minuten snel bij en schoot de 1-0 binnen.

Na rust barstte de doelpunten pas echt los. In de 61e minuut was het Mujangi Bia met de 2-0, vijf minuten later Doyle met de 3-0 en Jarvis en Jones maakte het af door tweemaal tot score te komen.

Cardiff City - Stoke City 0-2

Stoke City is vanavond ontsnapt aan een nederlaag tegen Cardiff City, dat uitkomt in de Championship. Na negentig minuten spelen stond er nog altijd een 0-0 gelijkspel op het scorebord. In de tweede minuut van de verlenging kwam Stoke City alsnog met 0-1 voor dankzij een treffer van Walters. Vijf minuten voor tijd schoot Walters, met zijn tweede doelpunt van de avond, Stoke definitief in veilige haven.

Helmond wil tweede coffeeshop definitief sluiten

De gemeente Helmond wil coffeeshop Carpe Diem definitief sluiten. De eigenaar van de tweede coffeeshop in de gemeente zou zakelijke banden hebben met een hennepleverancier. De gemeente is van plan de vergunning van de coffeeshop op grond van de Wet Bibob in te trekken. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.

Carpe Diem kreeg in april vorig jaar een vergunning. De coffeeshop sloot echter op 1 december tijdelijk de deuren nadat de zaak diverse malen was bedreigd. Vorig jaar werden ook al twee aanslagen gepleegd op de coffeeshop die nog altijd dicht is.

Ook burgemeester van Helmond Fons Jacobs ontving eind vorig jaar bedreigingen aan zijn adres. Deze hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Sinds vrijdag wordt hij weer permanent bewaakt na nieuwe bedreigingen.

Nederlandse professor: 'eet insecten'

Volgens Arnold van Huis, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen, moet het eten van insecten tot de westerse eetgewoontes gaan behoren. De weerstand ertegen is voornamelijk psychologisch, stelt hij.

Van Huis organiseert naast zijn colleges entomologie (insectenkunde) ook kooklessen en proefsessies, vanuit de overtuiging dat alleen zo mensen van hun aversie af kunnen komen. In onder meer Mexico en Thailand staan insecten al sinds mensenheugenis op het menu. De hoogleraar is van mening dat het om een gezonde en 'groene' voedselbron gaat, die het antwoord kan zijn op de wereldwijde voedselcrisis en de teruglopende beschikbaarheid van landbouwgrond en water.

Insecten in de keukenInsecten leveren relatief meer proteïne dan vee, kosten minder om te fokken en de productie is minder schadelijk voor het milieu, aldus Van Huis. Hij organiseert de proefsessies samen met een chefkok, die onder meer een quiche van meelwormen en loempia's met sprinkhanen bereidt.

Van Huis leidt aan de Wageningse universiteit een werkgroep entomofagie, een duur woord voor de menselijke consumptie van insecten. De onderzoeksgroep wordt onder meer door het ministerie van landbouw gefinanceerd. Ook werkt de professor aan een insectenkookboek.

[KNVB beker] Uitslagen achtste finales II

Vanavond werden er behalve sc Genemuiden - FC Groningen nog drie achtste finales afgewerkt. Zowel bij Sparta-Nijkerk-Noordwijk als Achilles '29-RKC Waalwijk moesten strafschoppenseries de beslissing brengen. NAC Breda won, dankzij een treffer van Kees Luijckx, nipt op bezoek bij Telstar met 0-1.

Noordwijk kwam in de uitwedstrijd bij Sparta Nijkerk tweemaal terug van een achterstand. In de beslissende strafschoppenserie sleepte de amateurploeg de overwinning alsnog binnen. In de kwartfinale wacht de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Zij wisten op bezoek bij Achilles'29 aan een nederlaag te ontsnappen. De ploeg pakte in de verlenging via Janssen een voorsprong, maar diezelfde Janssen mocht korte tijd later met een rode kaart op zak het veld verlaten. In de strafschoppenserie werd de wedstrijd alsnog gewonnen.

Zonder één uitgespeelde kans te creëren heeft NAC Breda zich vanavond ten koste van Telstar geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB beker. Uit een vrije trap kopte Kees Luijckx voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Na rust miste de thuisploeg nog een enorme kans op de 1-1, waardoor NAC over een week de kwartfinale tegen Ajax speelt.

Sparta Nijkerk

3 - 3
(3-5)

Noordwijk*

 24' van der Wilt
 77' van Nijhuis
91' van der Vegte
   31' Faouzi
 39' Akerboom
100' Faouzi
 
 Gele kaart: van den Brink, van Rooijen, Buitenhuis, (Sparta Nijkerk), Akerboom, (Noordwijk)
 
Stadion: De Ebbenhorst, Nijkerk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Onland
de Goede
Muller
van Rooijen
Axwijk
van den Brink (Vlugt/46)
van der Vegte
Buitenhuis
van der Wilt
Elkaddouri (Hamstra/80)
Frederiksen (van Nijhuis/65)
  Spaan
van Vliet
de Ridder
Akerboom
Bartlema
Goncalves (van der Geest/86)
Hoogkamer (Stuifbergen/86)
Meurs
Koemans (Hogewoning/95)
Leonard
Faouzi

Achilles'29

2 - 2
(1-3)

RKC Waalwijk*

 58' Hempenius
108' Rigter
   86' Janssen
96' Janssen
 
 Gele kaart: Rigter, (Achilles'29)
 Rode kaart: Janssen (104) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Heikant, Groesbeek
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Winter
 
Opstelling:   Opstelling:
Ditewig
Rijnbeek
Sanders
Hol (Hendriks/80)
van Putten
van Straaten
Hendriks (Konings/72)
Smits (Goorman/85)
Hempenius
Rigter
Verhoeven
  Levita
Valera (Bridji/60)
Drost
van Peppen (Janssen/64)
Meijers
Mulder
Duits
Colin (van Mosselveld/80)
Boerrigter
de Groot
van Hout

Telstar

0 - 1

NAC Breda*


   27' Luijckx
 
 Gele kaart: Korpershoek, Haddad (Telstar)
 
Stadion: TATA Steel Stadion, Velsen
Toeschouwers: 2.563
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Varkevisser
Correia
Korpershoek
Tesselaar
Promes
Boelee (Hoek/90+5)
Gyasi (Haddad/72)
Plat
Brands
Kurbegovic
Vogel
  Ten Rouwelaar
Fehér
Koenders
Penders
Schilder
Kolkka (Gudelj/60)
Luijckx
Gilissen
Gorter
Lurling
Idabdelhay (Bayram/75)

Knuffelpuppy zingt 'fuck with me'

Leigh McPherson is geschokt. De twintigjarige, Britse moeder heeft onlangs een zingende knuffel voor haar baby gekocht. Nu blijkt het liedje dat de knuffel, My Pal Violet, zingt, echter bijzonder schunnig te zijn.

De paarse knuffel zingt namelijk het volgende: "If you're happy and you know it fuck with me, if you're happy and you know it fuck with me, if you're happy and you know it and you really want to show it fuck with me!"

"Ik kon het niet geloven", vertelt de vrijgezelle moeder uit Banbury. "Ik heb hetzelfde liedje nog drie- tot viermaal afgespeeld. Er bestaat geen twijfel over wat Violet zegt." McPherson, die het speelgoed kocht in de hoop dat het haar vier maanden oude dochtertje zou leren praten, heeft inmiddels de fabrikant op de hoogte gesteld.

Volgens de moeder ligt het aan het feit dat de persoon die de tekst van de omgerekend 25 euro kostende knuffel inspreekt Amerikaans is. Zo zegt het speelgoed eigenlijk 'bark', maar voor de Engelsen klinkt het als 'fuck'. De fabrikant, LeapFrog Toys, laat iemand anders de tekst nu inspreken. Hierna zal McPherson een nieuw exemplaar van de knuffel thuisgestuurd krijgen.

Leuk speelgoed voor de kleine? In het bronartikel staat een filmpje om het met eigen oren te beluisteren.

Oud-dictator Haïti meegenomen door politie

De politie in Haïti heeft dinsdag oud-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier meegenomen uit zijn hotel. De politie weigerde te zeggen of Duvalier is ingerekend. Een lid van de partij van de oud-dictator zei dat hij werd meegenomen naar een rechtbank.

Tientallen agenten waren aanwezig in het hotel. Duvalier (59) oogde kalm en zei niets toen hij naar een gereedstaande auto werd geleid, die hem naar een rechtbank reed. Onderweg probeerden aanhangers van Baby Doc de straten te blokkeren met afvalbakken en stenen om te voorkomen dat de oud-dictator naar een gevangenis werd gebracht.

Een metgezel van Duvalier, Veronique Roy, liet telefonisch weten dat hij 'absoluut niet' is gearresteerd. Ze zei niet te weten waarom hij naar de rechtbank is gebracht.

Eerder op de dag sprak Duvalier op zijn hotelkamer met Haïtiaanse rechters. Mensenrechtenorganisaties hadden maandag al opgeroepen tot de arrestatie van de oud-dictator.

Duvalier keerde zondag terug in Haïti, bijna 25 jaar nadat hij na een volksopstand tegen zijn wrede regime was gevlucht.


Oud-dictator Haïti meegenomen door politie (Foto: Novum)

Ongeluk met pistool op school LA

Twee leerlingen van een school in Los Angeles zijn dinsdag gewond geraakt toen een vuurwapen per abuis afging. Dat heeft een woordvoerder van het schoolbestuur van de stad gezegd. Eerder zei de politie dat er drie gewonden waren.

Het vuurwapen zou door een leerling in zijn rugtas mee naar school zijn genomen. Daar ging het af toen hij het liet vallen. Eén gewonde is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Iran kondigt einde brandstofblokkade aan

Iran gaat een einde maken aan het tegenhouden van duizenden tankwagens met brandstof die op weg zijn naar Afghanistan. Dat heeft het land dinsdag aan de Afghaanse regering meegedeeld. Tankwagens die nu nog stilstaan, mogen de komende vier dagen de grens met Afghanistan passeren.

Iran stelde de blokkade eind december in, waardoor bij drie grensovergangen in totaal zo'n 2500 tankwagens stil kwamen te staan. De Afghaanse regering beschreef de blokkade als een embargo, omdat de brandstofprijzen in Afghanistan als gevolg van de blokkade met zo'n 70 procent stegen. Inmiddels staan er nog tussen de 1400 en 1500 tankwagens te wachten. Maandag gaf Iran al toestemming om 120 vrachtwagens door te laten.

Teheran ontkent een embargo te hebben ingesteld en zei dat het verbod verband hield met het schrappen van subsidies op brandstof in Iran. Volgens Afghaanse regeringsmedewerkers maakte Iran zich echter zorgen dat de brandstof bedoeld was om NAVO-troepen in Afghanistan te bevoorraden. Maar, zo zei een medewerker van het Afghaanse ministerie van Brandstof, de brandstof is niet voor de NAVO bedoeld, alleen voor de arme Afghaanse bevolking.

Iran heeft de Afghaanse regering gevraagd aan te geven hoeveel brandstof het land nodig heeft, zodat het daarna die hoeveelheid kan doorlaten. Afghanistan weigert dit echter.

Geen samenwerking PSV en FC Eindhoven

PSV heeft geen spelers beschikbaar die bij FC Eindhoven terecht kunnen. De eerstedivisionist hoopte op een samenwerking. Delegaties van beide clubs spraken vanavond met elkaar over een mogelijke samenwerking. PSV verhuurde Funso Ojo deze winter al aan VVV-Venlo en wil verder geen spelers afstaan aan FC Eindhoven.

Technisch manager Hans Smulders van FC Eindhoven meldt aan Omroep Brabant dat het een vruchtbaar gesprek was, waarin de intentie is uitgesproken om intensiever met elkaar te gaan samenwerken. Tot concrete afspraken heeft het echter niet geleid.

Trainer van FC Eindhoven Ernest Faber zei eerder dat hij de tijd rijp vond voor samenwerking. "Wij hebben in de zomer ons plan neergelegd", zei hij tegen het Eindhovens Dagblad. "Wij kunnen de brug tussen Jong PSV en het eerste zijn."

Alphenaar veroorzaakte flatexplosie zelf

De explosie in een flat in Alphen aan den Rijn begin december vorig jaar is veroorzaakt door de bewoner zelf. De 46-jarige man heeft de gaskraan opengedraaid en de slang losgehaald van het fornuis om zelfmoord te plegen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De bewoner kwam bij de explosie in de flatwoning aan de Argostraat om het leven. Twee mensen raakten lichtgewond. Zeker vier appartementen raakten zwaar beschadigd en een deel van de balustrade en de gevel werden weggeslagen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie werd bemoeilijkt door het winterse weer. Ook instortingsgevaar bij de flat maakte dat forensisch experts pas begin deze maand de flat in konden. Voor die tijd konden ze alleen vanaf een hoogwerker onderzoek doen.

Vastgebonden gehandicapte schokt Kamer

De Tweede Kamer is geschokt door het nieuws van een verstandelijk gehandicapte die al drie jaar lang zou worden vastgebonden aan de muur van zijn kamer. Het parlement eist nog deze week opheldering van het kabinet.

Actualiteitenrubriek Uitgesproken EO berichtte dinsdagavond over de jongen, de 18-jarige Brandon. Hij woont in de instelling voor verstandelijk beperkten 's Heeren Loo. Hij wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag.

Brandons bewegingsvrijheid is hierdoor beperkt tot anderhalve meter en hij is al drie jaar niet meer in de buitenlucht geweest. Een medewerkster van de inrichting bracht het verhaal naar buiten, aldus de EO.

Kamerbreed werd dinsdagmiddag geschokt gereageerd. "Elke dag dat dit kind aan de muur is vastgekluisterd, is een dag te lang", zei Agnes Wolbert (PvdA), die een spoeddebat aanvroeg. Ook andere partijen spraken van 'mensonterende beelden'. Het kabinet moet voor woensdagmiddag reageren op de uitzending. Een spoeddebat volgt dan nog mogelijk deze week.

's Heeren Loo liet in een reactie weten vanwege Brandons 'uitzonderlijk complexe problematiek' geen alternatief te hebben. De instelling is naar eigen zeggen al tijden bezig om alternatieve begeleidingsvormen te ontwikkelen. Dit is nog niet gelukt, omdat het 'een ontzettend ingewikkeld vraagstuk' is.

Bent vertrekt naar Aston Villa

Aston Villa heeft zich versterkt met Darren Bent van Sunderland. De 26-jarige aanvaller tekent een contract tot de zomer van 2015. Dat maakte zijn nieuwe werkgever vandag bekend. Met de overgang is een bedrag van ruim twintig miljoen euro gemoeid. Dat is een nieuw clubrecord voor Aston Villa.

Bent kwam eerder uit voor Ipswich Town en Tottenham Hotspur. In 2009 maakte de international van Engeland de overstap naar Sunderland. Hij kan zaterdag in de wedstrijd tegen Manchester City zijn debuut maken voor de club uit Birmingham. "Villa is een geweldige club en zodra ik wist van de belangstelling wilde ik hier naar toe komen."

DTM switcht naar Hankook-banden

De DTM-auto's zullen in 2011 gaan rijden op Hankook-banden. Vorig jaar reed de klasse nog op Dunlop schoeisel, maar dat bedrijf besloot zich aan het eind van het seizoen terug te trekken. Het contract met het Koreaanse Hankook heeft een looptijd van drie jaar.

Mercedes-rijder Jamie Green is in ieder geval blij met de keuze voor Hankook. "Mijn eerste indruk van de nieuwe DTM-banden is positief. Hankook heeft de benodigdheden voor de DTM-banden goed onderkend en heeft ons meteen een band met veel grip gegeven. De eerste testen met de nieuwe banden verliepen fantastisch."

Fauzy reserverijder bij Lotus Renault

Fairuz Fauzy zal dit seizoen de reserverijder bij het Formule 1-team Lotus Renault GP zijn. De Maleisiër bekleedde vorig jaar die rol bij Lotus Racing, maar van dat team mocht hij, ondanks dat hij een vijf jarig contract getekend had, gaan. Naast de reserverol zal hij dit jaar in de GP2 Series uit gaan komen.

"Ik wil Lotus Renault bedanken voor het geven van deze kans. Het is een eer om deel uit te maken voor een topteam dat in de sport al zoveel bereikt heeft en het is iets waar iedere coureur van droomt. Het is een kans om mij als coureur te verbeteren en hopelijk kan ik op een dag zelf op de Formule 1-grid staan," zei Fauzy.

Vorig jaar kwam de Maleisiër voor Lotus Racing in actie in Maleisië, Groot-Brittannië, Duitsland, Singapore en Abu Dhabi.

[KNVB Beker] Uitslag sc Genemuiden - FC Groningen

FC Groningen heeft zich ten koste van sc Genemuiden voor de kwartfinales van de strijd om de KNVB Beker geplaatst. Groningen was met 2-3 te sterk.

De Groningers kwamen door een treffer van Cornelia nog wel met 1-0 achter te staan. Door goals van Tom Hiariej en tweemaal Thomas Enevoldsen stelden de noorderlingen echter alsnog orde op zaken. In de 74e minuut maakte Berry Halfwerk de 2-3 waardoor het toch nog een beetje spannend bleef in de slotfase van het duel.

FC Groningen moet het nu in de kwartfinale opnemen tegen FC Utrecht.

sc Genemuiden

2 - 3

FC Groningen

 22' Cornelia
 74' Halfwerk
   36' Hiariej
 45' Enevoldsen
 62' Enevoldsen
 
 Gele kaart: Kolk, Rotman, (Genemuiden), Garcia, (Groningen)
 
 
 
Opstelling:   Opstelling:
Flier
Netjes
van den Berg (Lip/80)
Boes
Rotman
Halfwerk
Kolk (Bakker/87)
Riemens
van der Kolk
Jansen
Cornelia.
  Da Silva
Kieftenbeld (Bakuna/87)
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla
García
Hiariej (Matavz/75)
Andersson
Pedersen (Ajilore/75)

Hooiveld verruilt Celtic voor Kopenhagen

Jos Hooiveld verlaat Celtic voor FC Kopenhagen. De Nederlandse verdediger maakt het seizoen op huurbasis af bij de Denen, die ook een optie tot koop bedongen hebben. Hooiveld speelde pas een jaar voor de Schotse grootmacht. Hij kwam in januari van het vorig jaar over van het Zweedse AIK.

Hooiveld, die ook onder contract stond bij SC Heerenveen en FC Zwolle, benadrukt dat hij geen stap terug doet. "Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een stap vooruit is op sportief gebied", laat de verdediger weten op de website van de Sports Entertainment Group.

"De club Celtic is natuurlijk wel enorm groot. Daar heb ik veel respect voor en in die zin durf ik niet te spreken van een stap vooruit." De 27-jarige Hooiveld kwam voor Celtic slechts in zeven competitiewedstrijden in actie.

Trance Anthems-Pack beschikbaar voor DJ Hero 2

De Trance Anthems-Pack is beschikbaar voor DJ Hero 2. De DLC bevat drie nummers die onder andere gemixt zijn door Armin van Buuren en Paul Oakenfold. Download je de pack, dan krijg je de volgende nummers:

  • "Imagine" door Armin van Buuren gemixt met "Punk" door Ferry Corsten
  • "Not Over" door Paul Oakenfold ft. Ryan Tedder (Remix door FSG)
  • "9PM (Till I Come)" door ATB gemixt met "For An Angel" door Paul van Dyk
     

De DLC is nu beschikbaar op de PS3 (€7,50), Xbox 360 (640 MSP) en op de Wii (300 Wii punten per liedje).

Marathondebat in Brits Hogerhuis

Leden van het Britse Hogerhuis hervatten dinsdagmiddag een al 20 uur durend debat over plannen van de regering om het aantal zetels in het Lagerhuis te verlagen. Tegenstanders van de plannen zouden het debat desnoods wekenlang willen rekken.

De Hogerhuisleden debatteerden de hele nacht over het plan om het aantal zetels in het Lagerhuis terug te brengen van 650 naar 600. De zetelvermindering vormt onderdeel van een voorstel voor een referendum over hervorming van het Britse kiesstelsel.

Oppositiepartij Labour wil dat het plan voor de zetelvermindering wordt losgekoppeld van het voorstel voor het referendum. Parlementariërs van Labour vrezen dat een kleiner Lagerhuis vooral ten koste van hun eigen partij gaat.

Ondertussen moet het voorstel voor het referendum voor 16 februari worden goedgekeurd om het, zoals gepland, begin mei te laten plaatsvinden. Labour grijpt deze mogelijkheid nu aan om het debat over het voorstel zodanig te vertragen dat een stemming voor 16 februari in het geding komt en de coalitieregering gedwongen wordt de twee onderwerpen los te koppelen om het referendum niet in gevaar te brengen. Tot dusverre weigert de regering de oppositie tegemoet te komen.

Het Lagerhuis stemde eerder al wel in met het voorstel.


Marathondebat in Brits Hogerhuis (Foto: Novum)

Puber steekt zichzelf in brand op school

Een Franse jongen is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. De puber had zichzelf op zijn school in Marseille in brand gestoken.

De scholier had zichzelf op het toilet overgoten met een brandbare vloeistof waarna hij het goedje aanstak. Een medescholier heeft gezien hoe de jongen brandend en wel de trap afliep naar de tuin van de school. Hier werden de vlammen door een medewerker gedoofd.

De jongen heeft ernstige brandwonden over 70 procent van zijn lichaam. Het is nog gissen naar de reden achter deze wanhoopsdaad. De politie kan nog niet zeggen of het incident in verband staat met de rellen in Tunesië, waar actievoerders zichzelf in brand steken.

De broeken weer uit in New Yorkse metro

Het lijkt me gewoon te koud om mee te doen, maar duizenden New Yorkers stapten 9 januari weer in de metro zonder broek. De passagiers die een extra sjaal omhadden tegen de winterkou konden zich verbazen over de mensen naast hen die in slip of boxershort reisden.

Het initiatief komt van de improvisatiegroep Improv Everywhere. Deelname was vrij eenvoudig: je meldde je op de koude zondag op een van de zes afgesproken plekken in de stad. Daar werd uitgelegd wat de bedoeling was en wat wel en niet was toegestaan. Vervolgens togen alle deelnemers naar de metrostations om daar in de metro de broek uit te trekken.

In het lees verder gedeelte vind je de video van dit jaar. Met als toetje de video's van eerdere jaren eronder. 

Sikora weer inzetbaar voor Perth Glory

Victor Sikora kan eindelijk weer in actie komen voor zijn Australische ploeg Perth Glory. De Nederlander heeft dit seizoen, wegens een slepende heupblessure, nog geen wedstrijd gespeeld voor zijn ploeg.

Perth Glory kan de hulp van Sikora goed gebruiken, aangezien de ploeg zich in de onderste regionen van de Australische A-League bevindt. De afgelopen maanden werd de 32-jarige Sikora tweemaal geopereerd, nadat langdurige rustperiodes niet hielpen.

Sikora, die onder meer voor Vitesse, Ajax en sc Heerenveen speelde, begint in de competitiewedstrijd tegen Central Coast Mariners, waar Patrick Zwaanswijk speelt, op de bank.

"Misschien dat ik een minuut of twintig kan spelen", aldus Sikora via de website van zin zaakwaarnemer SportPromotion.

Meisje (13) met trio naar bed voor 1 sigaret

Heb je in ons land de breezersletjes, in Schotland blijken ze de sigaretsletjes te hebben. Daar zou een dertienjarig meisje seks hebben gehad met drie jongens. Als beloning hiervoor kreeg ze maar liefst één sigaret.

De schokkende vrijpartij is het gesprek van de dag op de Craigie High School in Dundee. Zo zou een van de drie knapen het kwartet hebben gefilmd met zijn gsm. De politie onderzoekt naar verluidt deze videobeelden.

De recherche onthoudt zich voorlopig van enig commentaar. Het enige dat het stadsbestuur kwijt wil, is het feit dat er een onderzoek gaande is naar 'een incident dat dateert van 12 januari en waarbij enkele jongeren uit Dundee betrokken waren'. Of de drie jongens in kwestie zijn geschorst, laat de woordvoerder dan ook in het midden.

EU wil dat Zweden wolvenjacht staakt

De Europese Unie wil juridische actie ondernemen tegen de jacht op wolven in Zweden. Volgens Brussel is de jacht in strijd met Europese milieuwetgeving.

Zweden stond vorig jaar voor het eerst in 45 jaar toe dat er op beperkte schaal op wolven werd gejaagd om de populatie onder de 210 individuen te houden. Dit jaar mogen er maximaal 20 wolven worden afgeschoten.

Volgens Eurocommissaris van Milieu Janez Potocnik is de jacht echter in strijd met regelgeving voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Hij heeft Zweden verzocht de jacht te staken.

Weekers wil einde aan woekerrente op rood staan

Banken moeten stoppen met het berekenen van woekerrentes voor mensen die rood staan. Dat zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen naar aanleiding van een uitzending van Tros Radar. Daaruit bleek dat sommige banken meer dan 20 procent rente berekenen.

De hoge rentes zijn Weekers een doorn in het hoog. "Dit kan zo niet langer", zei hij. De staatssecretaris wil dat banken ook over het bedrag dat mensen rood staan niet meer dan 15 procent rente en kosten berekenen. Dit is ook het maximum bij normale kredieten. Hierover is wetgeving in de maak. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer.

Veel koperdiefstal op begraafplaatsen Leeuwarden

Niet alleen het spoor, ook begraafplaatsen in Nederland worden geplaagd door koperdieven. De gemeente Leeuwarden en de Friese politie roepen metaalopkopers en bezoekers van de begraafplaatsen dinsdag op alert te zijn op koper- en looddiefstal.

Op de Huizemerbegraafplaats in de Friese hoofdstad zijn vorig jaar zestig gevallen van koperdiefstal ontdekt. Op de Noorderbegraafplaats kwam het zelfs 120 keer voor. De dieven hebben het onder meer voorzien op lood van grafmonumenten en andere onderdelen van graven.

De gemeente doet altijd aangifte van diefstal en vernieling, maar drukt rechthebbenden van de grafmonumenten op het hart ook aangifte te doen. Alleen een rechthebbende kan een schadevergoeding eisen.

De politie en de gemeente werken samen met metaalopkopers om daders op te sporen. De opkopers kijken uit naar de gestolen goederen en lichten de politie en gemeente in over verdachte personen en partijen.

Deze werkwijze leidde vorig jaar tot een aanhouding, waarbij de verdachte uiteindelijk voor heling is veroordeeld. Zijn diefstal leverde hem slechts 10 euro op, aldus de gemeente. "De schade bedroeg vele duizenden euro's, nog afgezien van de vaak nog veel grotere emotionele schade."

PVV doet in alle provincies mee aan verkiezingen

De PVV doet in alle provincies mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij kreeg dinsdag uitsluitsel dat de lijsten in alle twintig kieskringen zijn goedgekeurd, laat de partij van Geert Wilders weten.

In bijna alle provincies zijn de kieslijsten inmiddels gepresenteerd. Gelderland doet dit vrijdag.

Geert Wilders laat weten blij te zijn dat de 'lange weg met het selecteren en opleiden van kandidaten' is afgesloten. "Nu staan we klaar om in de provincies aan het werk te gaan, plus te gaan vlammen in de Eerste Kamer."

De Provinciale Statenverkiezingen vinden op 2 maart plaats. Na de verkiezingen wordt duidelijk of de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV samen een meerderheid in de Eerste Kamer zullen krijgen.

Polen geeft Russen schuld van vliegramp

Russische luchtverkeersleiders verzuimden de piloten van het toestel van de voormalige Poolse president Lech Kaczynski te waarschuwen dat het uit koers was geraakt, kort voordat het vliegtuig neerstortte en Kaczynski en 95 anderen de dood vonden. Dat heeft de Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Jerzy Miller, dinsdag gezegd. Miller is voorzitter van een commissie die de vliegramp onderzoekt.

De opmerkingen van Miller komen kort nadat Rusland een rapport publiceerde waarin de schuld grotendeels in de schoenen van de Polen wordt geschoven. Miller zei dat luchtverkeersleiders de bemanning van het toestel verzekerden dat het toestel op de juiste koers vloog, terwijl het vliegtuig in werkelijkheid ruim 70 meter te laag vloog en bovendien 80 meter uit koers was.

Miller presenteerde delen van de conversatie tussen de bemanning en de toren.

Militair bekent ruim honderd diefstallen op kazerne

Een 31-jarige militair uit Helmond is aangehouden op verdenking van diefstal op een kazerne. Dat heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt. Hij heeft bekend de afgelopen maanden meer dan honderd voorwerpen van verschillende collega's te hebben gestolen.

De militair werd aangehouden nadat een collega spullen die van hem waren in de auto van de man uit Helmond zag liggen. Na onderzoek bleek dat de man nog veel meer van zijn collega-militairen had gestolen.

De marechaussee stuitte onder meer op een spelcomputer, een digitale camera, een tafelgrill en dvd's. Ook heeft de man stukken die bij de militaire uitrusting horen gestolen.

De militair is inmiddels weer vrij. Het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt de zaak verder.

Nintendo: "3DS is niet regiovrij"

Nintendo heeft vandaag officieel bevestigd dat de 3DS niet regiovrij zal zijn. De software in de 3DS zal specifiek zijn voor één van de drie regio's waar een 3DS in kan vallen: Japan, Amerika en Europa/Australië. Nintendo geeft aan dat daardoor een spel uit een andere regio mogelijk niet zal werken op je 3DS.

Het lijkt er dus op dat de regiolock meer bij de ontwikkelaar komt te liggen dan bij Nintendo zelf. Lees hieronder de woorden van Nintendo zelf, hopelijk zullen ze veel meer duidelijk gaan maken morgen op het 3DS-event in Amsterdam.

"Nintendo 3DS hardware is available in three versions: Japanese, American and European/Australian. Nintendo has developed different versions of Nintendo 3DS hardware to take into account different languages, age rating requirements and parental control functionality as well as to ensure compliance with local laws in each region" 

"Additionally we want to ensure the best possible gaming experience for our users and there is the possibility that Nintendo 3DS software sold in one region will not function properly when running on Nintendo 3DS hardware sold in another."

De 3DS zal 26 februari uitkomen in Japan en in maart is Amerika en Europa/Australië aan de beurt.

Final Fantasy-trailers beschikbaar

Het rollenspel Final Fantasy XIII krijgt een direct vervolg in de vorm van Final Fantasy XIII-2. Het nieuwste spel uit de langlopende Final Fantasy-serie verschijnt dit jaar in Japan op de Xbox 360 en Playstation 3. Dat heeft game-uitgever Square Enix vandaag tijdens een presentatie in Japan bekendgemaakt.

Na Final Fantasy XIII wilden de game-ontwikkelaars nog een spel maken met Lightning in de hoofdrol. De vrouwelijke heldin heeft in haar korte bestaan flink wat fans gekregen, menen de ontwikkelaars. Final Fantasy XIII-2 wordt geproduceerd door dezelfde makers als het vorig jaar uitgegeven spel. Die game is wereldwijd bijna zes miljoen keer verkocht.

Het verhaal van de nieuwe Final Fantasy-game is nog niet bekend. In haar laatste avontuur streed Lightning tegen de overheid. De overheid van Cocoon wilde iedereen die in contact is gekomen met de ondergrondse wereld The Pulse afmaken, onder wie het zusje van Lightning. Hieronder kun je twee trailers van Final Fantasy versus XIII en Final Fantasy XIII-2 bekijken, respectievelijk een gameplaytrailer en een teaser.

Final Fantasy XIII-2 Teaser:

Final Fantasy versus XIII trailer:

Gullit wordt trainer van Terek Grozny

Ruud Gullit zal vanaf volgend seizoen weer als hoofdtrainer aan de slag gaan. De Nederlander wordt trainer van Terek Grozny, dat uitkomt in de hoogste Russische voetbalcompetitie.

De club uit Tsjetsjenië eindigde vorig jaar op de elfde plaats. De 48-jarige Gullit stond in 2008 het laatst aan het roer van een club. Destijds had hij het Amerikaanse Los Angeles Galaxy onder zijn hoede.

Eerder was Gullit van 1996 tot 1998 coach van Chelsea. Vervolgens was hij in het seizoen 1998/99 hoofdtrainer van Newcastle United. Ook trainde hij het Nederlands elftal onder 21 jaar (2003-2004) en Feyenoord (2004-2005).

Bulletstorm heeft maar één soort vijand

In veel videogames loop je wel eens tegen het probleem aan dat veel vijanden erg op elkaar lijken, tot vervelens aan toe. Op de blog van People Can Fly, ontwikkelaar van Bulletstorm, leggen ze uit dat dit vaak komt doordat personages te veel geheugen gaan gebruiken.

People Can Fly heeft nu een oplossing bedacht voor dit probleem. In Bulletstorm wordt er namelijk maar één vijand gebruikt. De ontwikkelaar heeft namelijk één kale man gebruikt als blauwdruk. Door op dit personage allemaal verschillende dingen vast te maken kan je veel variatie creëren. De ontwikkelaar kan namelijk heel makkelijk dat ene karakter veranderen van huidskleur, gewicht, uitrusting, uiterlijk en nog veel meer.

De ontwikkelaar geeft aan hiermee geheugen te besparen. Ben je benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Bekijk dan hieronder een filmpje van één van de ontwikkelaars die wat variatie in de personages laat zien. Bulletstorm komt 25 februari uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC. Een console demo komt binnenkort uit.

'Preventief fouilleren meestal correct gedaan'

Hoewel de ombudsman flink de aandacht vestigt op preventief fouilleren door de politie, blijkt uit onderzoek op fok.nl dat het fouilleren meestal correct gebeurt. Van alle lezers die aangaven wel een keer preventief te zijn gefouilleerd heeft een kleine 15 procent negatieve ervaringen.

De overgrote meerderheid vindt dat het preventief fouilleren bij hem of haar correct is gebeurd. Overigens geeft 71 procent van alle mensen die gereageerd hebben aan dat ze nog nooit preventief gefouilleerd zijn. In totaal heeft maar 4 procent van alle respondenten een slechte ervaring met preventief fouilleren.

FOK!user Paadre vindt preventief fouilleren overigens maar een wassen neus: "Met een preventieve fouillering kan ik nog een pistool mee naar binnen nemen. Het stelt eigenlijk niets voor. Het is meer om mensen een beetje af te schrikken."

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 3

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Central Coast Mariners heeft afgelopen weekeinde voldoende punten gehaald om Adelaide United op de ranglijst te passeren. De ploeg pakte vier punten en steeg daardoor naar de tweede plaats. Central Coast Mariners heeft nu een punt voorsprong op nummer drie Adelaide. De ploeg heeft tevens een wedstrijd tegoed.

In de midweekse speelronde won Cental Coast Mariners met 1-0 van middenmoter Wellington Phoenix. Patrick Zwaanswijk stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen bij de winnende ploeg. Afgelopen weekend kwam koploper Brisbane Roar op bezoek. Central Coast Mariners hield de schade beperkt en speelde met 3-3 gelijk. Ook in deze wedstrijd speelde Zwaanswijk de volle negentig minuten mee. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt tien punten. Central Coast Mariners heeft echter nog twee wedstrijden tegoed.

Melbourne Heart kwam afgelopen weekend, op bezoek bij laagvlieger Perth Glory, niet verder dan 1-1. Rutger Worm kon op een basisplaats rekenen, maar werd kort voor rust naar de kant gehaald. Gerald Sibon viel kort na rust in. De ploeg staat op dit moment zevende. Gold Coast United boekte een eenvoudige 4-0 overwinning op hekkensluiter North Queensland Fury. Bas van den Brink deed de gehele wedstrijd mee bij de winnende ploeg en pakte kort na rust een gele kaart. De ploeg blijft vierde staan. Het verschil met nummer drie Adelaide United is vijf punten, maar Gold Coast United heeft nog twee wedstrijden tegoed.

AEK Larnaca blijft prima presteren in de Cypriotische competitie. Ditmaal werd met 0-1 gewonnen van Ethnikos Ahnas. Kevin Hofland, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor Van Dijk deden allen mee bij de winnende ploeg. Door de overwinning blijft Larnaca derde staan. Het verschil met nummer vier Anorthosis Famagusta werd groter, aangezien zij met 2-2 gelijkspeelden bij Olympiakos. Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy speelden beiden vanaf het begin mee.

APOEL Nicosia heeft een ruime overwinning geboekt op AE Paphos. Joost Broerse kreeg na lange tijd weer eens een basisplaats toegewezen en bleef de gehele negentig minuten binnen de lijnen. De ploeg staat ook na dit weekend bovenaan. Het verschil met stadsgenoot Omonia Nicosia blijft vier punten. AEL Limassol kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen EN Paralimni. De ploeg, waar Nicky Hofs en Mike Zonneveld in het veld stonden, blijft door de puntendeling in de middenmoot staan.

AC Monza heeft afgelopen weekend niet weten te winnen van Hellas Verona. Op bezoek in Verona werd met 2-0 verloren. Daardoor neemt Monza ook na dit weekeinde de voorlaatste plaats in van de Serie C1/A. Stefano Seedorf mocht na een uur spelen invallen, maar ook hij kon niets meer aan de stand veranderen. Chedric Seedorf en Sander Westerveld bekeken de gehele wedstrijd vanaf de bank.

In Duitsland werd afgelopen weekend voor het eerst sinds de winterstop weer gespeeld. In de 2. Bundesliga verloor Energie Cottbus met 3-1 bij Fortuna Düsseldorf. Jules Reimerink kwam bij Cottbus, de nummer vijf in de stand, als invaller op het veld. FC Augsburg won van laagvlieger FC Ingolstadt met 2-0 en bezet de koppositie in de 2. Bundesliga. Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman speelden bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee.

 

De nummer twee, Hertha BSC, won met 1-3 bij RW Oberhausen. Maikel Aerts stond bij Hertha onder de lat. Ook Union Berlin won de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Berlin, waar Santi Kolk inviel, won thuis met 2-1 van Alemannia Aachen. Arminia Bielefeld kwam tegen FSV Frankfurt niet verder dan 1-1. Nieuweling Romano Denneboom startte bij Bielefeld in de basis.


In de Engelse Premier League blijft Wigan Athletic in de gevarenzone. Afgelopen weekend werd thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Fulham, de nummer 15. Ronnie Stam begon bij Wigan in de basis maar werd een kwartier voor tijd gewisseld. Sunderland speelde met 1-1 gelijk tegen Newcastle United, waar Tim Krul de gehele wedstrijd op de bank zat. Boudewijn Zenden kwam bij Sunderland een kwartier voor tijd als invaller op het veld. 


In de Championship won Swansea City thuis met 3-0 van Crystal Palace. Grote man bij Swansea, waar Dorus de Vries onder de lat stond, was Scott Sinclair met twee goals en een assist. Cedric van der Gun viel bij de nummer twee van de Championship vijf minuten voor tijd in. Middlesbrough steeg naar de negentiende plaats dankzij een 0-4 overwinning bij Bristol City. Marvin Emnes kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld.


In de League 1 speelde Brentford met 1-1 thuis gelijk tegen Exeter City. Nicholas Forster scoorde vlak voor tijd de gelijkmaker voor Brentford waar Pim Balkestein de gehele wedstrijd meespeelde. Plymouth Argyle, met Marcel Seip die de hele wedstrijd meespeelde, verloor thuis met 0-2 van Oldham Athletic. Plymouth bezet de zeventiende plaats met 30 punten uit 25 duels. 


In Schotland speelde Hamilton midweeks verrassend met 1-1 gelijk tegen Celtic. Vlak voor tijd scoorde Anthony Stokes pas de gelijkmaker voor de koploper. Nigel Hasselbaink begon bij Hamilton in de basis. Afgelopen weekend ging Hibernian, de nummer tien, thuis met 0-3 onderuit tegen Celtic dat zich goed had hersteld van de 1-1 tegen Hamilton. Edwin de Graaf begon bij Hibernian in de basis. Hamilton ging zaterdag met 4-0 ten onder tegen Glasgow Rangers. Nigel Hasselbaink kwam als invaller op het veld bij Hamilton.

 

Discussieer hier verder over onze voetballende landgenoten in het buitenland!

Plants vs Zombies en Peggle naar Android

Jeff Green van PopCap heeft getwitterd dat de populaire spelletjes Peggle en Plants vs Zombies naar Android zal komen. Bij zijn tweet bijgevoegd waren twee plaatjes waarop de games te zien waren op een Android-toestel. Wanneer ze precies uitkomen is nog niet bekend.

Beide games zullen geen reclame bevatten en zullen te koop zijn via verschillende marktplaatsen. De prijs voor de twee games is nog niet bekend. Beide games zijn nu al beschikbaar op verschillende consoles, handhelds of mobiele telefoons. Zodra er meer bekend is zullen we het laten weten.

PvsZ

Snowboarders Johnson, Berghuis snel klaar op WK

Bij het wereldkampioenschap snowboarden in het Spaanse La Molina zijn de Nederlandse snowboarders Cleve Johnson en Bell Berghuis al in de eerste knock-outronde van de cross uitgeschakeld. Johnson kwam in zijn heat ten val toen hij zijn tegenstander probeerde te passeren en ook Berghuis gleed onderuit.

Bij de mannen ging de wereldtitel naar Alex Pullin die olympisch kampioen Sethh Wescott net voorbleef. De kampioene van 2009, de Amerikaanse Lindesy Jacobellis, was bij de vrouwen wederom de beste.

Justitie wil hardhandige overvaller in inrichting

Het Openbaar Ministerie wil dat een 28-jarige man uit Den Helder die wordt verdacht van poging tot doodslag en mishandeling, wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

De man drong op 18 juni vorig jaar de woning binnen van een 79-jarige manegehouder en zijn vrouw in Den Helder. Hij was op zoek naar geld, maar trof de bewoner in de bijkeuken. Die werd vervolgens direct met een aluminium staaf op zijn hoofd geslagen. De overvaller ging er zonder buit vandoor.

De bewoner liep ernstig hersenletsel en hoofdletsel op. Het is volgens justitie een wonder dat hij het heeft overleefd.

De man uit Den Helder wordt er ook van verdacht zijn moeder zwaar te hebben mishandeld. Een maand voor de overval zou hij haar onder meer hebben geduwd waardoor ze ten val kwam. Ze liep rugletsel op.

Het OM eist geen celstraf omdat de man volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij heeft een ontwikkelingsstoornis en raakte in een psychose na drugsgebruik.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Williams start met tijdelijke livery

Het Formule 1-team van Williams heeft vandaag bekend gemaakt dat de auto voor het seizoen 2011 op tijd gereed zal zijn. De FW33 zal op 1 februari met een tijdelijke livery naar buiten worden gestuurd. De definitieve kleurstelling zal later gepresenteerd worden.

Rubens Barrichello zal in Valencia de eerste anderhalve dag van de wintertest in actie komen, waarna Pastor Maldonado het stuur overneemt.

Ombudsman onderzoekt preventief fouilleren

Drie ombudsmannen gaan meelopen bij preventieve fouilleeracties van de politie. Het gaat om de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en de ombudsmannen van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, meldt het kantoor van Brenninkmeijer.

De ombudsmannen willen burgers uithoren over hun ervaringen bij preventief fouilleeracties. Ze willen onder meer te weten komen of mensen zich door deze acties veiliger voelen. Ook vragen de ombudsmannen zich af hoe de politie mensen selecteert zonder te discrimineren.

Brenninkmeijer heeft op zijn website ook een meldpunt geopend voor ervaringen met preventief fouilleren. De ombudsmannen willen politie en justitie uiteindelijk helpen bij het goed uitvoeren van fouilleeracties. De resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepresenteerd in een rapport.

FOK!

Onlangs vroeg de ombudsman ook FOK!kers om hulp. Via een forumtopic en poll op de FOK!frontpage werd gevraagd naar de ervaringen met preventief fouilleren. De ombudsman brengt ook een onderwerp in het VARA-programma De Ombudsman over preventief fouilleren.

[Upd] Babel naar Hoffenheim

Volgens het Duitse Bild zet Ryan Babel zijn voetballoopbaan bij TSG 1899 Hoffenheim voort. De aanvaller zou al medisch gekeurd zijn door de nummer negen uit de Bundesliga. De Duitsers zouden Liverpool zeven miljoen euro moeten betalen voor de Nederlander.

Hoffenheim is na het vertrek van spits Demba Ba met spoed op zoek gegaan naar een opvolger. Reservespits Chinedu Obasi is door een blessure nog maanden uit de running, waardoor Babel in beeld is gekomen om de vacante positie in de aanval op te vullen.

Babel speelt nu nog bij Liverpool waar hij nauwelijks aan spelen toekomt. In de minuten die hij in 92 optredens in de Premier League kreeg kwam de Nederlander twaalf keer tot scoren. Hij heeft bij de Engelse club nog een contract tot medio 2012.

Update 18:16 uur

Liverpool en Hoffenheim zijn het eens geworden over de transfer van Babel naar de Duitse club. De 24-jarige aanvaller moet er nu nog zelf uitkomen met de Duitse club.

Gudde: "We willen een TD die de rit wil uitzitten"

Leo Beenhakker liet vandaag tijdens een persconferentie weten dat hij aan het eind van het seizoen vertrekt. Hij is het niet eens met de manier waarop de clubleiding met zijn contractbesprekingen is omgegaan.

De algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde, vindt dat de directie van de club de juiste weg heeft belopen ten opzichte van de contractbesprekingen met Beenhakker. Beenhakker liet vandaag juist weten dat hij zich heeft 'gestoord' aan de houding van de clubleiding.

"We hebben in november open en transparant aangegeven wat de route zou zijn. We zouden in februari na de vergadering met de Raad van Commissarissen om de tafel gaan zitten," liet Gudde na de persconferentie weten tegenover de regionale zender RTV Rijnmond.

Gudde vindt de beschuldiging van Beenhakker dat hij onrespectvol zou zijn behandeld onterecht. "Hij kan dat zo voelen, wij hebben onze beslissing op basis van de toekomst genomen en niet op basis van het verleden. Wij zijn Leo Beenhakker zeer erkentelijk, maar we zitten in een nieuwe fase van de club. We zijn bezig met een vijfjarenplan en we willen een technisch directeur die de rit wil uitzitten."

De busrit van Opstelten en Schippers

Er spookt al twee weken een prangende vraag in mijn hoofd. En niet alleen in dat van mij. Ik schat in het hoofd van miljoenen Nederlanders. De vraag is de volgende. Waarom bleven de ministers Opstelten en Schippers angstvallig in hun brandweerbusje zitten bij hun bezoek aan de brand in Moerdijk? Menig journalist heeft zich dit openlijk afgevraagd en tot op heden heeft niemand de vraag kunnen beantwoorden. Maar ik ben er uit!

RTL Nieuws-baas: BZV verschrikkelijk

RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar noemt het kijkcijferkanon Boer Zoekt Vrouw (BZV) vreselijk. "Eén keer Boer Zoekt Vrouw gekeken, nooit meer. Ik vond het zó slaapverwekkend, echt verschrikkelijk", aldus de RTL Nieuws-baas in De Wereld Draait Door (DWDD) maandag.

Taselaar: "Ik vond de verhaallijnen niet interessant, ik vond de hoofdfiguren niet interessant, ik vond de setting niet interessant, ik vond er echt helemaal niets aan."

De RTL Nieuws-baas kreeg bijval van DWDD-tafelheer Jan Mulder. Hij vroeg zich af waarom DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk naar Boer Zoekt Vrouw kijkt: "Wat trekt jou daar dan in aan? Beetje voyeurisme, beetje dat kleine zachte geile ervan? Dat far out softporno-achtige, maar dan via de geest?"

"Onbegrijpelijk dat er zo veel mensen naar kijken. Ik snap het niet", vervolgde Mulder. Afgelopen zondag keken bijna 5 miljoen mensen naar het Boer Zoekt Vrouw van presentatrice Yvon Jaspers.


RTL Nieuws-baas Harm Taselaar: Boer Zoekt Vrouw verschrikkelijk

'AIVD was sceptisch over NCTb'

Inlichtingendienst AIVD bekeek de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) aanvankelijk met scepsis. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van een ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag begin 2006.

De NCTb werd in 2004 opgericht om de verschillende partijen die zich bezighouden met het bestrijden van terrorisme beter te laten samenwerken. De AIVD vond volgens de Amerikanen echter dat de NCTb zich te veel met haar werk bemoeide en contacten naar buiten monopoliseerde. Eind 2005 liepen de spanningen hierover op, zo schreven de Amerikanen.

De AIVD onthoudt zich in de krant van commentaar. De NCTb stelt dat de problemen in een evaluatierapport van de organisatie uit 2007 naar voren zijn gekomen.

De krant stelt dat uit de ambtsberichten blijkt dat de Amerikanen zich flink bemoeiden met de terreurbestrijding in Nederland en Nederlandse bestuurders gevraagd en ongevraagd van advies voorzagen. De Nederlandse vorderingen werden nauwgezet doorgespeeld aan Washington. De NOS meldde maandag al dat bepaalde gebeurtenissen vrijwel direct met de Amerikanen werden gedeeld.

NRC en RTL publiceren sinds vrijdag over de documenten die ze hebben gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks. De NOS heeft ze direct van WikiLeaks gekregen.

Martin Sheen en Emilio Estevez schrijven autobiografie

Martin Sheen en Emilio Estevez schrijven samen een boek over hun leven. De acterende vader en zoon delen hun memoires in het boek Along the Way.

De acteurs verkennen in het boek 'de verschillende stadia in de reis van een vader en zoon', schrijft het Amerikaanse uitgeversblad Free Press. Ook de nieuwe film The Way wordt uitvoerig besproken. Estevez regisseert zijn vader in deze film over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

De 70-jarige Sheen en zijn 48-jarige zoon werkten eerder onder meer samen in de film The War at Home. In de oorlogsklassieker Apocalypse Now, waarin Sheen een hoofdrol speelt, werd een scène met Estevez eruit geknipt. Ook zoon Charlie Sheen verscheen eerder in films waarin Sheen en Estevez een rol speelden. Het boek verschijnt op 17 juni 2012, wanneer er in veel landen Vaderdag wordt gevierd.


De Koning blijft trainer van AGOVV

Hans de Koning staat ook volgend seizoen voor de groep bij AGOVV Apeldoorn. De club en de trainer kwamen een contractverlenging tot medio 2012 overeen. De Koning is bezig aan zijn eerste jaargang bij de club uit de Jupiler League.

Afgelopen zomer kwam De Koning over van het naar de Topklasse gedegradeerde FC Oss. AGOVV is zeer tevreden over de oefenmeester. AGOVV staat momenteel veertiende, maar dat komt mede door de liefst negen door de KNVB in mindering gebrachte winstpunten. Ook De Konings assistenten Marco Heering en Regilio Vrede blijven aan de club verbonden.

Telstar trekt neef Walcott aan

Telstar huurt de Engelse aanvaller Jacob Walcott de rest van het seizoen van Reading. Walcott is het neefje van Engels international en Arsenal-speler Theo Walcott.

Jacob is achttien jaar oud en speelde in alle Engelse nationale jeugdelftallen. Telstar-trainer Jan Poortvliet is enthousiast over Walcott en hoopt hem snel op te kunnen stellen: "Hopelijk kan Jacob vrijdag tegen RKC Waalwijk voor het eerst meedoen. We zijn druk bezig hem speelgerechtigd te krijgen. Het is een frisse jongen die niet bang is om te voetballen. Hij kan in principe op elke positie in de aanval uit de voeten."

 

'Verhagen blokkeerde discussie over kernwapens'

Maxime Verhagen (CDA) heeft in de tijd dat hij minister van Buitenlandse Zaken was gezegd dat Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen opgeslagen. Hij zei 'dat hij de discussie over de opslag van kernwapens in Nederland heeft geblokkeerd, omdat dat een zaak is waarover de NAVO gaat'.

Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse ambassade waarover RTL Nieuws beschikt. Verhagen deed zijn uitspraken in november 2009 in een gesprek met Ivo Daalder, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO. Het gesprek ging over de vermindering van het aantal kernwapens binnen de NAVO.

Het is een publiek geheim dat op de luchtmachtbasis Volkel in Noord-Brabant Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. Het kabinet heeft het nooit willen toegeven. Er zouden tien tot twintig kernwapens in bunkers liggen.

Uit een Amerikaanse diplomatiek memo dat eerder naar buiten kwam via WikiLeaks bleek al dat Nederland in 2009 een voorstel heeft gedaan om de kernwapens uit Nederland weg te halen. Uit andere WikiLeaks-berichten blijkt dat Nederland zich erg welwillend opstelde jegens verzoeken van de VS.

Vervolg actiekomedie Red in de maak

Een vervolg op Red is al in de maak. De spektakelfilm was zo'n succes dat de twee scenaristen van Red bezig zijn een sequel te schrijven, schrijft de Amerikaanse filmsite Collider.

Red gaat over vier gepensioneerde Amerikaanse geheim agenten - gespeeld door Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman en John Malkovich - die erachter komen dat de regering, hun voormalige werkgever, hen om zeep wil helpen. De door de wol geverfde pensionado's laten dat niet zomaar over hun kant gaan en slaan keihard terug.

Red was met een wereldwijde opbrengst van 164 miljoen dollar het op een na grootste kassucces voor producent Summit Entertainment. Op nummer een staat de nieuwste film uit de Twilight-serie, The Twilight Saga: Eclipse. Deze vampierfilm bracht wereldwijd bijna 700 miljoen dollar op.

De scenaristen, broers Erich en Jon Hoeber, zijn oude bekenden van Summit. Naast het scenario van Red schreven ze voor de studio ook de nog te verschijnen thriller Man on a Ledge, met Sam Worthington in de hoofdrol. Daarnaast zouden ze een grote inbreng hebben gehad in de blockbuster Battleship, die deze zomer uit moet komen.

Het is nog even afwachten of de studiobazen toehappen en hun portemonnee trekken voor 'Red 2'. Daarnaast is het nog maar de vraag of de grote namen allemaal tegelijk beschikbaar zijn voor een vervolgfilm.


Red (Foto: Novum)

Pienaar naar Tottenham Hotspur

Steven Pienaar zal niet naar Chelsea, maar naar Tottenham Hotspur verhuizen. Dit maakte de Zuid-Afrikaan zelf bekend via Twitter.

Eerder werd duidelijk dat Pienaar voor 3,5 miljoen euro Everton mocht verlaten. Chelsea toonde interesse en beide partijen waren al akkoord. Op dat moment toonde ook Tottenham Hotspur interesse en met succes.

Met laatstgenoemde club bereikte ook Pienaar een akkoord en daardoor zal hij na de winterstop opnieuw teamgenoot van Rafael van der Vaart worden. Beide spelers speelden eerder samen bij Ajax.

PVV wil Cohen als ombudsman

De stemming in de Tweede Kamer dinsdagmiddag over de herbenoeming van Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer kreeg een onverwachte wending toe PvdA-fractieleider Job Cohen opeens eindigde als nummer twee.

Bij de anonieme stemming moesten de Kamerleden schriftelijk hun voorkeur kenbaar maken. Toen de uitslag bekend werd gemaakt, bleek Brenninkmeijer 113 stemmen te hebben gekregen. Cohen eindigde met 25 stuks als tweede.

De stemming was anoniem, maar toen PVV-leider Geert Wilders zich naar de interruptiemicrofoon spoedde, werd duidelijk uit welke hoek de stemmen voor Cohen kwamen. "Ik wil de nummer twee feliciteren met dit prachtige resultaat", zei Wilders.

Cohen reageerde gevat. "Ik vrees dat dit de laatste keer is dat u op mij heeft gestemd."

Niettemin werd Brenninkmeijer herbenoemd als Nationale Ombudsman, een functie die hij ook de afgelopen zes jaar uitoefende.

Coach: "Rus snel in top honderd"

Volgens haar coach Ralph Kok zal Arantxa Rus snel de top honderd van de wereldranglijst binnenkomen. Onze landgenote, momenteel 139e van de wereld, plaatste zich gisteren voor de tweede ronde van de Australian Open.

Morgen treft ze de Russische Svetlana Koeznetsova, ooit de nummer twee van de wereld. Kok acht Rus zeker niet kansloos tegen Koeznetsova: "Als ze haar zenuwen in bedwang houdt, heeft ze zeker kansen. De wedstrijden hier hebben veel vertrouwen gegeven."

Rus wist zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de Australian Open te plaatsen. In de eerste ronde rekende ze af met de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands, de nummer 48 van de wereld.

Kok houdt zich niet bezig met de ranking van Rus, maar is wel van mening dat ze zich snel bij de beste honderd van de wereld zal voegen: "Ze heeft er plezier in en met haar kwaliteiten gaat dat zeker lukken. Daar twijfel ik geen moment aan."


Rus op weg naar top honderd - Bron: Novum/AP

Lukoki maakt debuut in Ajax-selectie

Trainer Frank de Boer heeft Jody Lukoki opgenomen in zijn wedstrijdselectie. Ajax treft morgenavond Feyenoord in de Amsterdam ArenA. De wedstrijd werd eind vorig jaar afgelast wegens de weersomstandigheden.

De 17-jarige Lukoki, die het seizoen nog startte in de A1 van Ajax, maakt zijn debuut in de wedstrijdselectie van de Amsterdammers. De rechtsbuiten van Congolese afkomst komt ook uit voor het Nederlands elftal onder de negentien jaar. Lukoki neemt de plek in van Aras Özbiliz, die last heeft van een blessure aan zijn scheenbeen.

Darío Cvitanich lijkt op tijd fit en begint naar alle waarschijnlijkheid in de spits tegen Feyenoord. Aangezien Luis Suárez nog geschorst is en Mounir El Hamdaoui niet fit is, lijkt de Argentijn de kans te krijgen van De Boer. Cvitanich werd sinds vorige winterstop verhuurd aan het Mexicaanse Pachuca, maar keerde onlangs terug naar Amsterdam.

Belle Perez verkiest carrière boven kinderen

Belle Perez wil nog even wachten met het krijgen van kinderen, omdat ze zichzelf momenteel helemaal richt op haar muziek. "Nu kan het nog niet, omdat ik voor honderd procent voor mijn carrière ga", zegt de 34-jarige Belgische zangeres van Spaanse afkomst.

Enkele jaren geleden liet Perez al weten dat kinderen krijgen geen prioriteit is voor haar en dat standpunt is nog niet veranderd. "Als ik mama word, wil ik daar ook alle energie in kunnen steken. Niet dat ik tussen de luiers een concert doe", zegt ze dinsdag in het AD.

De zangeres, bekend van hits als El Mundo Bailando en Djolei Djolei, was eerder acht jaar getrouwd en is nu 2,5 jaar samen met vriend Wouter. "Op dit moment zeg ik: kinderen, ja. Maar nu nog niet. En misschien komen ze er helemaal niet."


Belle Perez (Foto: Novum)

Boom stopt dieven na nachtelijke achtervolging

Bij een achtervolging door de politie zijn twee Nederlandse dieven dinsdagochtend in België op een boom gebotst. De bestuurder is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, zijn kompaan raakte lichtgewond, meldt de Belgische VRT.

Na een diefstal werden de twee rond 05.00 uur achtervolgd. De achtervolging ging de grens over. In Wuustwezel reden de voortvluchtigen met 120 kilometer per uur door de bebouwde kom. Op de Kalmthoutsesteenweg in Wuustwezel botsten de dieven tegen een boom. De brandweer moest eraan te pas komen om het tweetal te bevrijden.

Goed kijkcijfer voor Paul de Leeuw

Paul de Leeuw is 2011 goed begonnen. Zijn dagelijkse MaDiWoDoVrijdagshow scoorde maandag maar liefst 485.000 kijkers. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde data van Stichting KijkOnderzoek.

Het cijfer is fors hoger dan vorig jaar, toen de jolige VARA-presentator meestal rond de 300.000 kijkers scoorde met zijn MaDiWoDoVrijdagshow. De Leeuw begon maandag dan ook een gewijzigd format voor het programma.


Goed kijkcijfer voor Paul de Leeuw's eerste show van 2011 (Foto: Novum)

Boete voor Syntus om slechte treindienst Achterhoek

De provincie Gelderland heeft vervoerbedrijf Syntus een boete opgelegd van 50.000 euro. Volgens de provincie zet Syntus nog altijd onvoldoende treinstellen in op de treindiensten in de Achterhoek.

De boete is gebaseerd op een steekproef die van eind oktober tot en met eind november werd gehouden. Uit de proef bleek dat in deze periode op minimaal tien dagen sprake was van defecte of te korte treinen en reizigers die daardoor op stations moesten achterblijven.

Begin oktober had de provincie van de vervoerder geëist om voldoende maatregelen te nemen op straffe van een boete van 5000 euro per dag. Syntus had al wel een aantal maatregelen genomen, maar volgens Gelderland blijken de problemen daardoor niet structureel te zijn opgelost.

Syntus heeft twee weken de tijd om te reageren op de boete.

[AO] Nalbandian verslaat publiekslieveling Hewitt

David Nalbandian heeft tijdens de eerste ronde van de Australian Open local hero Lleyton Hewitt verslagen. Na bijna vijf uur spelen won de Argentijn in vijf sets; 3-6, 6-4, 3-6, 7-6 en 9-7.

Hewitt wist voor eigen publiek de eerste set overtuigend naar zich toe te trekken, maar zag toe hoe Nalbandian zich in de tweede set knap terugvocht in de partij. Vervolgens ontstond er een schitterende strijd die telkens op en neer ging.

In de vierde set kreeg Hewitt twee matchpoints, maar de Australische tennisser liet deze beiden onbenut. In de vijfde en beslissende set brak Nalbandian zijn opponent in de vijftiende game en benutte een game later wel zijn matchpoint.

Beau: Albert Verlinde immoreel

Beau van Erven Dorens vindt Albert Verlinde immoreel. Verlinde bracht recentelijk het nieuws dat Beau de tv-show Weekend Miljonairs nieuw leven in gaat blazen op SBS 6, terwijl hij dat zelf ontkende.

"Een redactrice van Boulevard zei tegen me: 'Jij gaat Weekend Miljonairs doen!' Ik: 'Nee.' Zij: 'Jawel!' Ik: 'Nee.' Later die avond Verlinde in RTL Boulevard: 'Beau doet Weekend Miljonairs.' Tja. Ontkennen is zinloos tegen mensen zonder moreel kompas", zegt een boze Beau.

De SBS-presentator zegt dat er geen sprake is van de terugkeer van Weekend Miljonairs: "Voor de zekerheid: leuk programma, maar ik ga het niet presenteren."

Verlinde blijft echter bij zijn verhaal, zo vertelde de roddelnicht dinsdag tegen Q-music: "Een jaar geleden was Beau ook boos omdat ik riep dat hij Shownieuws ging presenteren. Dat heeft hij vervolgens braaf gedaan afgelopen zomer. Er is echt stevig sprake van dat Weekend Miljonairs terugkomt. Sterker nog, ik weet er zo veel van, dat ik mijn hand ervoor in het vuur steek. Er zal wel een perscampagne misgelopen zijn."


Beau van Erven Dorens: Albert Verlinde immoreel (Foto: FOK!)

'Pinguïn' zorgt voor ophef in Dordrechtse haven

Een vogel houdt de politie dinsdag in de zeehaven van Dordrecht druk bezig. Mogelijk gaat het om een pinguïn, meldt een woordvoerder van de politie.

Er werd een zoekactie op touw gezet, nadat een omstander een vogel steeds op zag vliegen en in het water zag springen. De hulpdiensten hebben het beest inmiddels gelokaliseerd en proberen er achter te komen om wat voor soort vogel het gaat. "Misschien is het een Alk, die lijkt erg op een pinguïn. Als het een vogel is die hier kan overleven, laten ze hem weer gaan."

Onderzoek naar 'mobieltjesredder' NS

De NS stelt een onderzoek in naar een medewerker die maandag op station Schiphol tussen een trein en het spoor verdween, mogelijk om haar mobieltje te redden. Dat meldt een woordvoerder van de NS dinsdag. "Het is een gevaarlijke situatie en het is niet de bedoeling."

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Tegen de vrouw is nog geen actie ondernomen. "We willen eerst een gesprek met haar. Daar wil ik niet op vooruitlopen." De vrouw raakte overigens niet gewond.

Mogelijk zag een collega van de vrouw wat er gebeurde en voorkwam die dat de trein ging rijden, maar dat is nog onduidelijk. Ook weet de NS nog niet of er inderdaad sprake was van een mobieltje of dat de vrouw het spoor op dook voor iets anders. Dit moet blijken uit het onderzoek, aldus de woordvoerder.

Het Korps Landelijke Politiediensten meldt desgevraagd niets van het incident te weten.

Muggenplaag Amsterdams ziekenhuis voorbij

De muggenplaag in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam is na ruim een maand voorbij. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag na een inspectie van de GGD. Tijdens de inspectie dit weekeinde bleken geen muggen meer zichtbaar.

Eind december werd bekend dat het ziekenhuis al drie weken werd geplaagd door muggen. De muggen kwamen naar de openbare ruimten waar zich vooral kantoren bevinden, maar ook naar de spoedeisende hulp en de afdeling radiologie. Op de spoedeisende hulp werden klamboes opgehangen om te voorkomen dat patiënten werden gestoken. De meeste verpleegafdelingen ondervonden overigens geen last van de muggen.

Bron van de muggenplaag was een kruipruimte onder het ziekenhuis, waar door grondwater een plas water lag. Vanwege het koude weer moest het ziekenhuis flink stoken, wat zorgde voor een 'perfect' klimaat voor de steekmuggen.

Het ziekenhuis heeft de plaag onder controle gekregen door onder meer extra schoonmaaksessies, het ophangen van uv-lampen en het verwijderen van het water uit de kruipruimte. Extra maatregelen moeten er nu voor zorgen dat de kruipruimte droog blijft. De muggen waren overigens niet gevaarlijk en konden geen ziektes overbrengen.

'Mido keert terug op oude nest'

Ahmed Mido Hossam staat op het punt terug te keren bij zijn oude club Zamalek. De Egyptenaar trainde de afgelopen weken mee met zijn oude club Middlesbrough, maar heeft volgens buitenlandse media besloten terug te keren naar zijn vaderland.

Twee weken geleden leverde Mido zelf zijn contract in bij Ajax. Vervolgens keerde hij terug bij Middlesbrough en daar liet hij een goede indruk achter. Volgens Ibrahim Nassan, technisch directeur van Zamalek, keert Mido terug naar Egypte: "Mido zal op 20 januari in Egypte arriveren en dan zal hij een contract gaan tekenen."

In 1999 begon Mido zijn actieve voetballoopbaan bij Zamalek. Vervolgens verkaste hij naar AA Gent om vervolgens bij Ajax te spelen.

Whitmarsh: "Tweede plaats telt niet"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh verwacht dat de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 ook dit seizoen weer een fel gevecht zal worden. De Brit neemt niet genoegen met minder dan de wereldtitel.

"Het is onze missie om te winnen. We hebben het vorig jaar niet slecht gedaan door vijf races te winnen - waaronder drie dubbelzeges - en als tweede te eindigen in het kampioenschap, maar hoewel dat voor sommige teams misschien reden tot tevredenheid is, denken wij daar anders over. De tweede plaats is niet goed genoeg," zei Whitmarsh tegen Formula1.com. "Het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat we het in 2011 beter willen doen."

Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Lewis Hamilton en Jenson Button weer een goed duo zullen vormen. "Ze zijn in mijn ogen het sterkste rijderskoppel op de grid. Ze hebben allebei een wereldtitel achter hun naam staan en hebben al veel succes gekend in de Formule 1, maar het zijn ook gewoon twee aardige kerels die op een uitstekende wijze samenwerken."

Hierbij krijgen de coureurs gelijkwaardige kansen. "Het is erg belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat onze coureurs op gelijke voet met elkaar staan, want dat hoort bij onze filosofie. Deze manier van werken heeft ons bovendien al veel succes gebracht in het verleden, en we twijfelen er niet aan dat het ook in de toekomst zijn vruchten af zal werken."

De strijd in 2011 zal volgens Whitmarsh zeer heftig worden. "Ik denk dat het wederom tussen Red Bull, Ferrari en ons zal gaan, maar ik wil ook niet uitsluiten dat Mercedes zich in de strijd voegt. We weten namelijk hoe toegewijd en professioneel Mercedes is, terwijl ook zij de beschikking hebben over twee geweldige coureurs en Ross Brawn natuurlijk als geen ander weet hoe het spel gespeeld moet worden."

"Het blijft echter lastig om van tevoren te voorspellen hoe het allemaal zal gaan. Ik denk dat wij alles in huis hebben om competitief te zijn, maar we weten dat onze concurrenten ook hard gewerkt hebben en willen ze absoluut niet onderschatten."

'Feyenoord wil Van Geel als technisch directeur'

Nadat Leo Beenhakker bekendmaakte dat hij na dit seizoen zijn taak als technisch directeur van Feyenoord zal neerleggen, zijn er inmiddels diverse namen genoemd die zijn plek volgend seizoen zal innemen.

De Vrienden van Feyenoord
lieten weten dat Martin van Geel en Hans Gillhaus de belangrijkste kandidaten zijn om Beenhakker na de zomer op te volgen. Van Geel is op dit moment technisch directeur bij Roda JC. Eerder bekleedde hij dezelfde functie bij AZ en rivaal Ajax. Roda JC wil grag door met Van Geel, maar hij laat zelf alle opties voor volgend seizoen nog open.

Volgens Voetbal International heeft Van Geel echter te kennen gegeven geen interesse te hebben in de functie als technisch directeur bij Feyenoord. Gillhaus heeft nog geen ervaring met deze functie, maar heeft als scout wel een erg goede naam. Hij werkte jarenlang als scout bij PSV en Chelsea.

Bos open voor grazers Oostvaardersplassen

Het Oostvaardersbos bij Almere is sinds dinsdag opengesteld voor alle grote grazers uit de Oostvaardersplassen. Dat laat Staatsbosbeheer weten.

Het bos was al bereikbaar voor edelherten, maar nu kunnen ook konikpaarden en heckrunderen er beschutting en voedsel zoeken. De dieren kunnen via een aangelegde dam de oversteek naar het bos maken.

Boswachters zijn iedere dag in het gebied om te kijken hoe het met de dieren gaat. Grazers waarvan duidelijk is dat ze de winter niet gaan overleven, worden afgeschoten.

De openstelling van het Oostvaardersbos is onderdeel van een reeks maatregelen om het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen in de wintermaanden te beschermen. Tot vorig jaar had de natuur vrij spel in het gebied, maar volgens de Tweede Kamer leidde dit tot onnodig lijden van veel dieren, waarna het beleid werd gewijzigd.

Eerder werden al zogeheten beschuttingsrichels aangelegd. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wilde ook het recreatiebos Hollandse Hout bij Lelystad openstellen voor de hongerige grazers, maar dat ging een meerderheid van de Tweede Kamer te ver.

Viertal veroordeeld voor vervalsen kieslijst SP

Vier oud-leden van de Socialistische Partij uit de Friese gemeente Skarsterlân zijn dinsdag wegens verkiezingsfraude veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen. De officier van justitie had voor alle verdachten onvoorwaardelijke werkstraffen geëist, maar de rechtbank in Leeuwarden vond dat te zwaar. De rechter hield er rekening mee dat de zaak nogal wat aandacht heeft gekregen in de media.

Het viertal probeerde vorig jaar januari met een vervalste kandidatenlijst deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De vier deden het voorkomen alsof ze met schriftelijke toestemming van SP-voorzitter Jan Marijnissen aan de verkiezingen meededen.

Het gaat om de 52-jarige lijsttrekker uit Joure, een 48-jarige oud-secretaresse van de partij - nummer drie op de kandidatenlijst - en een 49-jarige inwoner van Oudehaske, die tweede op de lijst stond. Zij kregen ieder een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur opgelegd wegens valsheid in geschrifte en het gebruikmaken van een vervalst document voor deelname aan de verkiezingen.

Een 80-jarige inwoner van Leeuwarden, de vader van de partijsecretaresse, had de kieslijst getekend. Onder de naam van partijleider Jan Marijnissen had zijn dochter vervolgens de letters 'V.D.' (voor deze) toegevoegd. Ook de bejaarde Fries werd veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur.

De vier wilden per se onder de vlag van de SP deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze wilden tegenwicht bieden aan de bestaande partijen, die volgens hen niet genoeg oog hadden voor het behoud van natuurgebied het Nannewiid.

De landelijke SP vond het echter nog te vroeg om mee te doen in Skarsterlân. De verdachten hadden dat anders begrepen. Zij waren er heilig van overtuigd dat het partijbestuur alsnog overstag zou gaan. Omdat de deadline voor het inleveren van de kandidatenlijst bijna was verstreken, hadden ze het vervalste formulier alvast ingeleverd.

De SP kon vervolgens niet meer van de lijst worden gehaald. Toch nog 238 inwoners van de gemeente Skarsterlân hebben op de partij gestemd. De kandidaat-gemeenteraadsleden zijn door de SP geroyeerd.

Blackburn huurt Jones van Schalke 04

Blackburn Rovers heeft Jermaine Jones gehuurd van Schalke 04. De Engelsen, die eerder al Roque Santa Cruz overnamen van Manchester City, halen de in Duitsland geboren Amerikaan voor zes maanden. De 29-jarige middenvelder komt sinds 2007 uit voor Schalke, maar speelde het laatste halfjaar niet veel onder trainer Felix Magath.

Voor Jones betekent zijn uitstapje naar Blackburn zijn eerste avontuur buiten Duitsland. De middenvelder speelde eerder zes jaar bij Eintracht Frankfurt en een jaar bij Bayer Leverkusen. Jones kwam tot drie interlands voor Duitsland en twee voor de Verenigde Staten. In oktober 2009 maakte hij de switch naar het Amerikaanse nationale elftal.


(Foto: Novum)

De Boer: "Hoog prijskaartje aan Suárez"

Frank de Boer wil dat Ajax spits Luis Suárez alleen voor een absurd hoog bedrag laat vertrekken. De Uruguayaan staat in de belangstelling van Liverpool en Tottenham Hotspur, maar die clubs moeten volgens de hoofdtrainers bij de Amsterdammers beseffen dat ze niet voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten.

Liverpool zou een bod voorbereiden van ongeveer twintig miljoen euro op Suárez. Mogelijk wordt ook Ryan Babel in de deal betrokken. De Nederlander komt bij The Reds nauwelijks aan spelen toe en heeft naar verluidt wel oren naar een terugkeer bij Ajax. Volgens de Telegraaf zou hij hiervoor zelfs bereid zijn salaris in te leveren. "Ik ken de club, het team en de omgeving en ik smacht ernaar om weer week in week uit op het veld te staan," tekende de krant op.

De Boer wilde niet ingaan op een eventuele terugkeer van Babel, maar zei wel dat hij in de Nederlander een bruikbare speler ziet. "Het voordeel is bovendien dat hij het Ajax-systeem goed kent," zei de oefenmeester.

King's Speech koploper bij nominaties BAFTA's

The King's Speech heeft veertien nominaties in de wacht gesleept voor de BAFTA's, de Britse versie van de Oscars. De balletthriller Black Swan kreeg twaalf nominaties. Dinsdagochtend maakte de organisatie de shortlist voor de British Academy Film Awards bekend.

In de categorie beste film zijn verder Inception en True Grit genomineerd. Ook Facebook-film The Social Network, die zondag de Golden Globe voor beste film kreeg, is genomineerd voor een BAFTA.

The King's Speech-hoofdrolspeler Colin Firth kreeg een nominatie voor beste acteur wegens zijn rol van koning George VI. Hij won zondag ook de Golden Globe voor beste acteur. Naast Firth zijn The Social Network-acteur Jesse Eisenberg, Jeff Bridges uit True Grit, Javier Bardem voor zijn rol in Biutiful en James Franco uit 127 Hours genomineerd.

In de categorie beste actrice is Natalie Portman genomineerd voor Black Swan. Zij kreeg zondag een Golden Globe in dezelfde categorie. Zij neemt het op tegen Noomi Rapace, bekend van The Girl with the Dragon Tattoo, en True Grit's Hailee Seinfeld. Annette Benning en Julianne Moore zijn beiden genomineerd voor hun rollen in het drama The Kids are All Right.

David Fincher loopt kans op een BAFTA in de categorie beste regisseur voor The Social Network, naast Tom Hooper voor The King's Speech, Danny Boyle voor 127 Hours, Christopher Nolan voor Inception en Darren Aronofsky voor Black Swan.

De British Academy Film Awards, een goede indicatie voor de Amerikaanse Oscars, worden uitgereikt op 13 februari. De oorlogsfilm The Hurt Locker won vorig jaar de belangrijkste BAFTA, die voor beste film.


The King's Speech koploper bij nominaties Bafta's (Foto: Novum)

Raiola zoekt 'perfecte club' voor Van Bommel

Mino Raiola, zaakwaarnemer van Mark van Bommel, sluit een wintertransfer nog altijd niet uit. "Ik kan niet honderd procent garanderen dat hij blijft", aldus Raiola in gesprek met Bild. Een transfer van zijn cliënt wil hij echter ook niet overhaasten. "Ik moet niet snel handelen, maar zorgen dat er een goede nieuwe club komt. Ik moet voor Mark de perfecte club vinden. Daarvoor hebben we nog genoeg tijd."

Van Bommel, aanvoerder van Bayern, wordt al enige tijd in verband gebracht met een overgang naar AC Milan, sinds kort is ook Liverpool een club die gelinkt wordt aan de international. "Ik weet van de belangstelling van Liverpool", zo zegt Raiola. "Maar andere aanbiedingen zijn ook interessant."

Naast Milan en Liverpool heeft ook Rafael van der Vaart namens Tottenham Hotspur een lans gebroken voor de komst van de international. Van der Vaart ziet in Van Bommel het soort speler dat de Spurs kan helpen om de volgende stap te zetten richting de absolute top van de Premier League.

Duvall speelt hoofdrol in film Billy Bob Thornton

Robert Duvall gaat de hoofdrol spelen in het drama Jayne Mansfield's Car. Acteur en Billy Bob Thornton neemt plaats in de regisseursstoel. Het wordt 'een echt verhaal uit het zuiden van Amerika', zei Duvall tijdens de Critic's Choice Movie Awards tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, gaat de film niet over de blonde seksbom uit de jaren zestig. "Het gaat over een man die tussen de twee wereldoorlogen in zijn kinderen grootbrengt nadat zijn vrouw hem voor een Engelsman heeft verlaten en naar het Verenigd Koninkrijk is gegaan", vertelt de 80-jarige Duvall. "Als de vrouw overlijdt, wil ze graag begraven worden in haar geboorteplaats in Alabama. De hoofdpersoon heeft haar dan zo'n twintig, dertig jaar niet gezien. Als de twee families, uit Engeland en Alabama, elkaar tegenkomen, wordt het ineens heel interessant." De vraag blijft dus wat het scenario met Mansfield te maken heeft.

Eind november werd al bekend dat Thornton met Tom Epperson bezig was een scenario te schrijven voor Jayne Mansfield's Car. Thornton en Epperson schreven eerder samen het script voor het misdaaddrama The Gift uit 2000, met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Jayne Mansfield's Car wordt een onafhankelijke productie. De opnames moeten deze zomer van start gaan.


[Update] Final Fantasy XIII-2 aangekondigd

Vandaag is de Square Enix 1st Production Department Premier. Dit is een event speciaal voor de fans van Kingdom Hearts en Final Fantasy. Bij dit event is al aardig wat informatie vrijgegeven en sinds kort is daar ook een nieuwe game aangekondigd: Final Fantasy XIII-2

Er gingen al geruchten rond dat deze game zou komen, en vandaag worden deze geruchten waargemaakt. In de korte trailer die er te zien was, was Lightning in een harnas aan het vechten tegen iemand met paars haar. Meer was er ook niet te zien.

De ontwikkeling van de game loopt volgens de planning en de game moet dit jaar nog uitkomen.

Final Fantasy XIII-2

Update 14:25: De makers hebben allereerst een website opengegooid waar we lekker geteased kunnen worden de komende 2 dagen. Daarnaast is bekend geworden dat Final Fantasy XIII-2 een verbetering zal zijn op alle gebieden van het vorige deel. Het verhaal zal dieper gaan en de game zal volgens de makers een "Evolved Combat-System" bevatten. Het eerste screenshot is uitgebracht voor deze game die in de komende winter van 2011 uit moet komen. Bekijk het screenshot hieronder.

Final Fantasy XIII-2

Creation Engine van TES V: Skyrim uitgelegd

De engine die The Elder Scrolls V: Skyrim draait heet de Creation Engine, en Bethesda heeft alle nieuwe truukjes en vernieuwingen uit de doeken gedaan. Veel van de technologie achter Oblivion en Fallout 3 is uit het raam gegooid en vervangen door nieuwe methodes, vertelt Bethesda's Todd Howard aan Game Informer.

Creation Engine
De nieuwe Creation engine is verantwoordelijk voor het neerzetten van de wereld. Een grote verandering is volgens Howard hoe er met licht en schaduw omgegaan wordt. In tegenstelling tot in Oblivion wordt schaduw in Skyrim dynamisch toegepast op alle objecten in het blikveld van de speler, wat de wereld realistischer moet laten lijken. Daarnaast is het oude SpeedTree-systeem, dat gebruikt werd om de wereld van bomen en gewassen te voorzien, vervangen door een nieuwe technologie die Bethesda zelf heeft gemaakt. Zo kunnen ze nu zelf bepalen wat voor bomen waar staan en hoe ze animeren. Als de speler een winderige bergpas betreedt, kunnen de bomen gevaarlijk over een ravijn hangen terwijl de takken heen en weer zwaaien. Een nieuw systeem om neerslag te genereren is ook gemaakt, zodat bijvoorbeeld sneeuwval op een realistische manier wordt weergegeven en op het landschap belandt.

Radiant AI
Het Radiant AI-systeem zorgde er in Oblivion voor dat NPC's (non-player characters) hun dagelijkse taken in de achtergrond deden om de wereld 'levend' te laten lijken. Echter, het systeem was niet zo geavanceerd en de karakters hadden maar vijf of zes taken. In Skyrim is het systeem verbeterd en hebben de bewoners meer te doen en meer individualiteit. Een dorp in een bos zal bijvoorbeeld bevolkt zijn met werkers die hout hakken, werken in een houtmolen en goederen vervoeren door het dorp. Het verbeterde Radiant AI-systeem zal er ook voor zorgen dat NPC's een relatie met de speler op kunnen bouwen. Als de speler iemand heeft geholpen, zal deze persoon hem als vriend kunnen beschouwen. Mocht je dan ineens 's nachts zijn huis binnenvallen, zou hij je bijvoorbeeld een bed kunnen aanbieden. Als je 'per ongeluk' zijn huis een beetje overhoop gooit of dingen vernielt, zal de reactie van het personage bepaald worden door de relatie die de speler met hem heeft.

Havok Behavior
De personages uit Oblivion bewogen niet altijd op de meest realistische manieren. Om dit te verbeteren heeft Bethesda een nieuwe middleware gelicenseerd, Havok Behavior. Deze techniek is volgens Howard niet eerder gebruikt in een 'grote' game. Havok zorgt normaal voor de physics, ofwel dat objecten in de wereld realistisch reageren op externe krachten, maar Behavior zal ervoor zorgen dat animaties vloeiend overgaan in elkaar. In tegenstelling tot Oblivion en Fallout 3 zal de wereld niet meer stilstaan als de speler met een NPC praat, en de levenloze close-ups van het gezicht van degene met wie je praat behoren ook tot het verleden. De NPC zal gewoon doorgaan met zijn of haar acties tijdens het gesprek. Het Behavior-systeem kan dynamisch animaties genereren. Denk bijvoorbeeld aan het Euphoria-systeem dat gebruikt werd in GTA IV, Red Dead Redemption en The Force Unleashed. Volgens Bethesda zullen de draken er fantastisch uitzien en zullen veel van hun animaties niet gescript zijn.

Radiant Story
Radiant Story is misschien wel de meest ambitieuze nieuwe technologie in Skyrim. Dit systeem moet ervoor zorgen dat side-quests dynamisch gegenereerd worden gebaseerd op jouw level, locatie, bezigheden en relaties met NPC's. Heb je bijvoorbeeld iemand geholpen, kan die persoon jou later vragen om iets voor hem te doen of om iemand om te brengen. De betrokken personages en locaties waar deze quests zich afspelen zullen allemaal dynamisch 'bedacht' worden door het spel. Ben je ergens al geweest, dan zal de quest zich waarschijnlijk afspelen in een locatie die je nog niet bezocht hebt. Als je een NPC hebt gedood die jou een quest had moeten geven, bijvoorbeeld een barman, dan kan later zijn zus die rol overnemen en je alsnog die quest geven. Of ze kan wraak komen zoeken voor de moord op haar broer. Het spel zal ook willekeurige gebeurtenissen in de wereld genereren, net als in Red Dead Redemption. Bethesda is zich wel bewust van het gevaar dat de speler zich overweldigd kan voelen door de side-quests, dus ze zullen het binnen de perken houden.

Als al deze beloftes waar gemaakt worden zou Skyrim de lat wel eens hoger kunnen leggen voor open-wereld games.

HRT wil tien miljoen euro voor tweede racestoeltje

De coureur die naast Narain Karthikeyan aan de slag wil bij Hispania Racing dient tien miljoen euro mee te nemen, aldus de Duitse krant Bild. Colin Kolles, teambaas van Hispania Racing, bevestigt het bedrag niet, maar gaf wel aan dat geld een vereiste is.

Kolles: "Niemand hoeft bij ons een koffer vol geld mee te nemen. De garantie van sponsors is al genoeg voor ons.".
Pedro de la Rosa, Christian Klien en Davide Valsecchi zouden in beeld zijn voor het tweede stoeltje, opvallend genoeg zijn het drie coureurs met weinig tot geen sponsorgeld.

Beenhakker: "Feyenoord wilde van me af"

Leo Beenhakker heeft vanmiddag in een persconferentie hard uitgehaald naar de directie van Feyenoord. De technisch directeur zag zijn contract niet verlengd worden en besloot daarop om aan het eind van het seizoen zelf op te stappen. Hij hekelt de wijze waarop met hem omgesprongen is.

"Ik las onlangs in de media dat ik me moest voorbereiden op een slecht weer gesprek. Ik heb toen Eric Gudde (algemeen directeur, red.) gebeld dat we toch maar eens snel moesten praten. Ik heb toen een kwartiertje met hem gesproken. Het werd me toen deels duidelijk en deels niet," zei Beenhakker.

De technisch directeur had gisteren pas een gesprek met Gudde. "Wat mij dus stoort, is dat er in dat hele tijdspad niets is gebeurd. Gisteren kreeg ik te horen dat de directie aan de Raad van Commissarissen zou gaan voorstellen om mijn contract niet te verlengen," zei Beenhakker die al in november aandrong over duidelijkheid rond een nieuw contract.

Dat het contract van Beenhakker niet verlengd wordt heeft te maken met de leeftijd. "Gudde is bezig met een vijfjarenplan. Ze zoeken mensen die deze periode voor continuïteit kunnen zorgen. Mij is verteld dat ik daarvoor te oud ben," zei Beenhakker die het seizoen gewoon afmaakt. "Natuurlijk heb ik een klotegevoel. Maar ik ben professioneel genoeg om die dingen te kunnen scheiden."

"Natuurlijk is het legitiem dat ze (de RvC, red.) een dergelijk besluit nemen. Maar ik vind het storend dat ze dat besluit niet delen met iemand die ook onderdeel is van de directie. Dat is respectloos en daarom heb ik besloten om de eer aan mezelf te houden."

Bleker verbiedt vangst dioxinepaling

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Visserij) wil het vangen van de zogeheten dioxinepaling in vervuilde rivieren verbieden. Bleker volgt een meerderheid in de Tweede Kamer die eerder al diverse keren aandrong op een vangstverbod.

Paling afkomstig uit met dioxine verontreinigd water blijkt ook vervuild, maar kon tot nu toe wel te koop worden aangeboden. De vangst en verkoop van paling uit vervuilde rivieren en de Biesbosch zorgde eerder voor ophef. De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in deze paling, maar desondanks werd de vis gewoon gevangen en aangeboden voor consumptie. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.

Bleker verbiedt vangst dioxinepaling
Bleker verbiedt vangst dioxinepaling (Foto: ANP)

Gekapseisd Duits schip dreigt te zinken

Het tankschip dat donderdag kapseisde op de Rijn tussen Mainz en Koblenz, dreigt te zinken. Het moet daarom extra worden gezekerd. Dat heeft Martin Mauermann van de Dienst Water en Scheepvaart van de plaats Bingen in de deelstaat Rijnland-Palts dinsdag laten weten.

Om te voorkomen dat het Duitse schip naar de bodem zakt, is het voorlopig met nog een staalkabel bevestigd aan een ponton. Een tweede ponton om de tanker verder te stabiliseren, wordt woensdagmorgen verwacht, meldde Mauermann.

Het schip met 2400 ton zwavelzuur dat kapseisde bij de Lorelei blokkeert de doorvaart van circa tweehonderd schepen. De financiële schade loopt in de miljoenen. De berging van het 105 meter lange schip is een uitermate gevaarlijke en lastige klus.

Twee van de vier bemanningsleden worden sinds donderdag vermist en zijn doodverklaard. De zoektocht naar hun lichamen wordt dinsdag voortgezet.

Gekapseisd Duits schip dreigt te zinken
Gekapseisd Duits schip dreigt te zinken (Foto: ANP)

Bejaarde Drent keert op volle snelweg

Een 73-jarige automobilist is zijn rijbewijs kwijt, nadat hij maandagochtend op de A28 tussen Haren en Groningen in een file belandde en besloot over de vluchtstrook terug te rijden. De man uit Tynaarlo was zich van geen kwaad bewust, meldt de politie dinsdag.

Agenten die ter plekke waren wegens een ongeluk zagen de man zijn auto keren en over de vluchtstrook terugrijden. Omdat de man gevaar op de weg had veroorzaakt, moest hij zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Opnieuw zelfverbranding in Caïro

Een man heeft zich dinsdag voor het kantoor van de premier in de Egyptische hoofdstad Caïro in brand gestoken. Politiemensen die het gebouw bewaakten wisten de vlammen te doven. Over het motief van de man is nog niets bekend, hebben bronnen bij de politie gezegd.

Maandag voltrok zich een soortgelijk incident bij het parlementsgebouw. Een 48-jarige restauranthouder uit Qantara stak zichzelf in brand uit protest tegen een regeringsmaatregel waardoor restaurants geen goedkoop gesubsidieerd brood meer aan hun klanten mogen verkopen. De man belandde met brandwonden in het ziekenhuis.

De Egyptenaren handelden zeer waarschijnlijk in navolging van de 26-jarige hoogopgeleide werkloze Tunesiër wiens zelfverbranding in december leidde tot grootschalige onrust en uiteindelijk tot de vlucht van de president van Tunesië, Zine El Abidine Ben Ali.

De Tunesiër kreeg sinds zaterdag ook al navolging in Algerije en Mauritanië.

Rijkswaterstaat test elektrische auto's

Rijkswaterstaat gaat de komende tijd elektrische auto's testen. Het wagenpark van de dienst wordt daarmee uitgebreid met in totaal 26 elektrische auto's. De komende jaren worden ongeveer vierhonderd elektrische auto's aangeschaft.

De eerste zes werden dinsdag in gebruik genomen. Rijkswaterstaat gaat onderzoeken wat de 'toepasbaarheid en financiële gevolgen' van elektrisch rijden zijn. Dit moet duidelijk maken wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle grootschalige introductie van elektrische auto's.

Volgens staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) geeft deze proef een impuls aan de innovatie en levert het experiment 'een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor toekomstige generaties'.

Van de 26 auto's die worden getest zijn er 24 volledig elektrisch; twee voertuigen zijn voorzien van een zogeheten plug-in hybridetechniek. In 2015 moet een kwart van het wagenpark van Rijkswaterstaat elektrisch zijn.

Kamer geïrriteerd over bonnenquota

Hoewel minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) een en andermaal heeft gezegd dat het afgelopen moet zijn met de verplichte prentenschrijverij, zouden veel korpschefs zich hier nog steeds weinig van aantrekken. De Tweede Kamer reageert geprikkeld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak krijgt nog steeds meldingen binnen van agenten die zeggen dat hun superieuren de oproep van de bewindsman naast zich neerleggen. Hiermee is sprake van een 'gezagscrisis', zei het Kamerlid dinsdag op Radio 1. "De minister staat in zijn hemd omdat de korpsleiding niet naar hem luistert."

Korpschefs die zich blijven verzetten tegen de bonnenquota moeten op 'functioneringsgesprek' bij Opstelten, vindt de SP. Blijven ze persisteren, dan kunnen ze op zoek naar een andere baan, aldus Van Raak, die genoeg heeft van hun 'hooghartige houding'. "De minister moet zijn gezag laten gelden."

Ook gedoogpartij PVV is de houding van de korpschefs zat. Kamerlid Hero Brinkman vindt dat het afgelopen moet zijn met korpschefs die denken dat ze 'voor god' kunnen spelen. Ze moeten luisteren naar de minister, zo laat hij weten. Doen ze dat niet, dan is het tijd voor een 'grote schoonmaak' en kunnen ze vertrekken.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is er ook helemaal klaar mee. "Op welke planeet hebben de politiechefs die vasthouden aan de bonnenquota in vredesnaam gezeten de afgelopen maanden?", twitterde ze. Ze vindt dat het schrijven van bonnen geen doel op zich zou moeten zijn.

In het regeerakkoord is afgesproken dat agenten niet langer mogen worden beoordeeld op het aantal bonnen dat zij uitschrijven. Vorige week nog schreef Opstelten een brief hierover aan de korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid Arno Brok (VVD). Ook Brok verzette zich tegen deze afspraak.

De Raad van Korpschefs meldt dinsdag opnieuw voorstander te zijn van stoppen met de bonnenquota. "Agenten moeten weer de ruimte krijgen om op basis van hun vakmanschap te handelen. Afspraken over aantallen bonnen 'aan de voorkant' waren een aantal jaren geleden nodig om scherper te kijken naar te behalen resultaten. Inmiddels is dit op deze wijze niet meer nodig."


(Foto: Novum)

Vertrouwen in Duitse economie schiet omhoog

Financieel analisten zijn in januari veel optimistischer over de vooruitzichten voor de Duitse economie dan werd verwacht, blijkt dinsdag uit de zogeheten ZEW-index.

De verwachtingsindex, opgesteld door het Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW), schiet in januari omhoog naar 15,4 van 4,3 in december. Gerekend werd op een niveau van 8,0. Een cijfer boven nul geeft aan dat meer financiële analisten optimistisch zijn over de economische vooruitzichten dan pessimistisch.

Het ZEW raadpleegde voor de index analisten en institutionele beleggers, die werden gevraagd naar hun verwachtingen op de middellange termijn voor de economie en de financiële markten.

Daarnaast meet het instituut de mening over de huidige economische situatie. Op dit vlak verbeterde het sentiment tot 82,8, ten opzichte van 82,6 een maand eerder.

Ruim tienduizend studenten verwacht op Malieveld

Meer dan tienduizend studenten worden vrijdag op het Malieveld in Den Haag verwacht bij een demonstratie tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ze hebben zich via Facebook aangemeld voor de actie, die wordt georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

"Dit zou wel eens het grootste studentenprotest kunnen worden sinds 1988", zegt Sander Breur van de LSVb. Vrijwel alle universiteiten en veel hogescholen hebben hun studenten vrijdag vrij gegeven om aanwezig te kunnen zijn bij de actie, die om 13.00 uur begint. Maandag dwongen studenten in Amsterdam dit af door het service- en informatiecentrum van de UvA te bezetten.

Het protest vindt vrijdag plaats op de verjaardag van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). Onduidelijk is nog of hij aanwezig zal zijn bij de actie, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

De studenten zijn boos over de voorgenomen bezuinigingsplannen van het kabinet. Zo moeten studenten die langer dan twee jaar extra doen over hun studie drieduizend euro collegegeld betalen. De 'Halbeheffing' treft volgens de studentenkoepels zowel studenten als instellingen, wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt.

Facebookgame overgezet naar Xbox 360

De game Bejeweled Blitz wordt na het succes op Facebook ook online aangeboden op de Xbox 360. Bejeweled Blitz Live biedt spelletjes die zestig seconden duren, maar op de Xbox 360 wordt dat uitgebreid met nieuwe spelmogelijkheden. Zo kunnen zestien gamers tegelijk spelen via het online netwerk Xbox Live en kunnen vriendengroepen een wekelijkse topscore neerzetten. Dat heeft game-uitgever Popcap bekendgemaakt. Een 'tragere' versie van Bejeweled was overigens al beschikbaar voor de Xbox 360.

Op Facebook trekt Bejeweled Blitz maandelijks 11,3 miljoen spelers. Alleen van Bejeweled zijn wereldwijd al vijftig miljoen exemplaren verkocht. In totaal heeft Popcap met spellen als Plants vs Zombies, Peggle en Zuma wereldwijd anderhalf miljard spellen aan de man gebracht.

Bejeweled Blitz Live is voor eind maart beschikbaar voor de Xbox 360. Het spel is tegen betaling te downloaden via de online winkel van de spelcomputer.


Playstation 3 samen met pc in Portal 2

Playstation 3-bezitters kunnen samen met pc-gamers het spel Portal 2 spelen. Verschillende onderdelen van de online pc-service Steam worden overgenomen op de Playstation 3, waaronder de mogelijkheid samen te spelen en voicechatten. Dat schrijft de website Gameindustry.

Gamers met een Playstation 3 kunnen de pc-versie ook spelen door de inloggegevens van het Steam-lidmaatschap op de pc in te voeren in de Playstation-versie van het spel. Omdat opgeslagen spellen op een aparte server worden opgeslagen, is het mogelijk dezelfde spelsessie op verschillende computers te spelen.

Het puzzelspel Portal 2 is niet de eerste game die gamen tussen verschillende spelcomputers mogelijk maakt. In 2007 bracht Microsoft het schietspel Shadowrun op de markt voor de pc en Xbox 360. Ook de grote online game Final Fantasy XI introduceerde die mogelijkheid. Een groot succes waren deze zogenoemde crossplatformconnecties niet.

In Portal 2 moeten puzzels worden opgelost door portalen te creëren met een speciaal geweer. Door dit handig te doen, kan de speler ontsnappen uit een wetenschappelijk testcentrum. Voor het eerst is het mogelijk om Portal met twee spelers te spelen en samenwerken is dan ook een must. De game ligt tegen het eind van april in de winkel voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc.


Been blijft bij Feyenoord

Mario Been blijft gewoon aan als trainer van Feyenoord. De oefenmeester had zich solidair verklaard met de opgestapte technisch directeur Leo Beenhakker, maar volgde diens advies op door te blijven waar hij zit. "Ik vind het heel vervelend, verschrikkelijk gewoon," zei hij op het nieuws dat Beenhakker ging vertrekken.

Beenhakker zou door de directie van Feyenoord te horen krijgen dat zijn contract niet verlengd werd, maar de 68-jarige besloot dit voor te zijn en zelf weg te gaan. "Ik wist het al in Oman. Als je 68 jaar ben laat je je niet wegsturen door een raad van commissarissen. Ik heb in het trainingskamp gezien dat er geen respect voor hem was. Maar Leo zei tegen mij, kleine, doe geen domme dingen. Mijn carrière is bijna ten einde, die van jou is net begonnen. Ik moest wel goed nadenken, maar ik heb niet gevraagd of ik ook zou moeten opstappen," zei Been over het vertrek van Beenhakker.

Been heeft via de media laten weten achter Beenhakker te staan. Hiermee staat hij recht tegenover de directie die zich achter het besluit van Eric Gudde heeft geschaard om het contract met Beenhakker niet te verlengen. Been beseft dat hiermee duidelijk is dat de club Feyenoord geen eenheid uitstraalt. "In het technische gedeelte werk ik goed samen, maar ik heb slechts een keer per week contact met 'die mensen'," zei Been.

Hij is bij het trainingskamp in Oman wel ten rade gegaan bij Pim Blokland, één van de redders van de Rotterdamse club. "Dat is een vriend van me. Pim zit ook in de raad van commissarissen. Maar de mensen van bovenaf denken kennelijk toch anders over Leo dan ik..."

CD: Ilanois - Chase The Sundown With Me

Je neemt een demo op en stuurt dertig beroemde producers via Myspace een linkje hiervan. Het lijkt te simpel voor woorden. Toch bracht dit idee de Friese band Ilanois in contact met topproducer Simon Gogorly (U2, No Doubt). En alsof dit nog niet gek genoeg was, besloot Ilanois dat de mix van Barny Barnicott (Editors, Placebo, Stereophonics) net iets 'meer edgy' was dan die van Gogorly. Het resultaat is Chase The Sundown With Me. Een heerlijke popplaat met tien sterke songs.

ilanois 1

El Hamdaoui en Emanuelson missen klassieker

Ajax moet het woensdag in de klassieker tegen Feyenoord stellen zonder Mounir El Hamdaoui en Urby Emanuelson. De Marokkaanse aanvaller, die de afgelopen dagen ook al met knieklachten kampte, is ziek. Emanuelson heeft te veel last van een knieblessure. De twee trainden maandag al niet mee met de groep.

Ajax en Feyenoord staan woensdag in de Amsterdam ArenA tegenover elkaar. De ontmoeting in de Kuip werd eerder dit seizoen door de Amsterdammers met 2-1 gewonnen.

Onderzoeksraad dringt aan op maatregelen op spoor

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) moet snel meer maatregelen nemen om te voorkomen dat treinen een rood sein passeren. Ook moet ze ervoor zorgen dat de spoorbedrijven hun verantwoordelijkheid oppakken om het spoor veiliger te maken. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in het onderzoek naar een ongeluk bij Barendrecht in september 2009.

Bij dat ongeluk botsten twee goederentreinen en een passagierstrein op elkaar, vermoedelijk doordat een machinist onwel was geworden en door een rood sein reed. Een machinist kwam bij het ongeluk om het leven.

De voorganger van Schultz, Camiel Eurlings (CDA), trok al achttien miljoen euro uit voor spoorbeveiliging die het onmogelijk maakt dat treinen door een rood sein rijden. Die beslissing was gebaseerd op een eerder onderzoek naar het treinongeluk in Barendrecht. Maar volgens de raad moet er meer gebeuren.

De nieuwe Spoorwegwet uit 2005 heeft er volgens de raad niet voor gezorgd dat de spoorbedrijven er samen alles aan doen om het passeren van een rood sein tegen te gaan. Daarom zou Schultz als eindverantwoordelijke meer maatregelen moeten nemen.

Zo moet ze duidelijk maken wanneer het hele spoorwegennet met een modern beveiligingssysteem wordt uitgerust. De raad oppert een spoorbedrijf het voortouw te geven en denkt daarbij aan ProRail.

De spoorbeheerder wijst er in een reactie op dat het spoor bij Barendrecht direct na het incident is voorzien van betere beveiliging. De gemeente Barendrecht vindt dit echter niet voldoende en vraagt Schultz om 'door te pakken'.

Het ongeluk bij Barendrecht kwam vermoedelijk doordat een machinist van een goederentrein onwel was geworden en door een rood sein reed. Het sein had een oudere beveiliging, die niet aanslaat als een trein langzaam rijdt. De trein botste onder de A15 frontaal op een containertrein. De onwel geworden machinist kwam hierdoor om.

Door de botsing was een goederenwagen op het spoor van de internationale reizigerstrein terechtgekomen. Even later botste zo'n trein met lage snelheid op de wagon. In beide goederentreinen bevonden zich gevaarlijke stoffen, maar die zijn bij het ongeluk niet vrijgekomen.

Uit een eerder naar RTV Rijnmond gelekte conceptversie van het rapport bleek al dat de machinist een hartkwaal had. De trein had onderweg van Groningen naar rangeerterrein Kijfhoek al twee keer een noodstop gemaakt. Vermoedelijk doordat de man onwel was geworden.

Machinisten moeten namelijk voortdurend met hun voet een knop ingedrukt houden om de trein rijdend te houden. Zodra de voet van deze zogenoemde dodemansknop afglijdt, maakt de trein een noodstop.

De treindienstleiders hadden beide noodstoppen echter niet opgemerkt. Ook de frontale botsing tussen twee goederentreinen werd aanvankelijk niet opgemerkt.

FC Twente verhuurt Parker aan Griekse club

Bernard Parker speelt de komende zes maanden bij het Griekse Panserraikos. FC Twente laat de 24-jarige Zuid-Afrikaan op huurbasis vertrekken naar de nummer vijftien van de Griekse Superleague. Bij Twente kwam Parker nauwelijks aan spelen toe.

Parker kwam anderhalf jaar geleden na de Confederations Cup naar Enschedem maar kwam daar niet verder dan zeventien wedstrijden. Daarvoor kwam de 35-voudig international uit voor Benoni Premier United, Thanda Royal Zulu en Rode Ster Belgrado. Zijn contract bij Twente loopt nog tot 2013.


Bernard Parker, hier in Zuid-Afrikaanse dienst. (Foto: Novum)

Trulli: "Lotus-soap motiveert team"

De soap rond de naam Lotus heeft volgens coureur Jarno Trulli Team Lotus enorm gemotiveerd om deze Formule 1-winter nog een stapje meer te zetten. De Italiaan kijkt dan ook enorm uit naar de testdagen die in het verschiet liggen.

Team Lotus rijdt in 2011 met de motoren van Renault en de versnellingsbakken van Red Bull Racing. Trulli weet zeker dat de renstal hiermee stappen kan zetten. "We hebben het pakket om tenminste in het middenveld mee te gaan doen en ons doel is om in iedere race mee te gaan doen om de punten. Ik weet dat het lastig gaat worden, maar we weten dat het pakket dit potentieel heeft," zei een ambitieuze Trulli.

"We hebben een gloednieuwe Renault-motor, we hebben een Red Bull-versnellingsbak en Mike (Gascoyne, technisch directeur) heeft hard gewerkt om een goed team neer te zetten en klaar te zijn voor dit seizoen. Niemand weet exact waar hij gaat staan, maar ik hoop en droom stiekem dat we het beter dan verwacht gaan doen. Ik heb er alle vertrouwen in."

De strijd om de naam Lotus heeft er volgens Trulli voor gezorgd dat zijn team nog harder is gaan werken. "Het heeft veel mensen gemotiveerd om harder te werken, van het management, zoals teambaas Tony Fernandes, tot de aandeelhouders en alle andere mensen van het team. Wat Tony heeft gedaan is uniek. Hij heeft de naam Lotus teruggebracht in de Formule 1 door samen met Mike van de grond af een nieuw team op te bouwen, wat de Lotus-mentaliteit is. Het zou makkelijker zijn om een team te kopen, maar dat deed Colin Chapman ook niet. Hij tekende en bouwde zijn eigen F1-auto's."

"Daarom is dit het echte Team Lotus en wat het uniek en verschillend maakt ten opzichte van het andere Lotus-team op de grid. We weten dat Group Lotus het team van Renault sponsort en dat dit een heel ander team is, dat moeten we duidelijk maken. Ze kunnen veel dingen roepen en naar de rechter stappen, maar het gaat er om dat de mensen snappen waar Team Lotus voor staat en waarom we het zo doen."

Beenhakker bevestigt vertrek bij Feyenoord

Leo Beenhakker stopt aan het einde van het seizoen als technisch directeur van Feyenoord. Dinsdagochtend heeft hij na het reguliere wekelijkse overleg laten weten dat hij zijn aflopende contract niet verlengt, laat hij weten op de website van de Rotterdamse club.

Hij licht zijn besluit dinsdagmiddag toe aan de pers. Maandagavond staken de geruchten al de kop op dat Beenhakker een punt zou zetten achter zijn dienstverband bij Feyenoord. Hij bekleedt de functie van technisch directeur sinds februari 2009. De resultaten zijn dit seizoen beneden verwachting.

Veel Final Fantasy en Kingdom Hearts nieuws

Al eerder vandaag hebben we kunnen lezen dat er bij de Square Enix 1st Production Department Premier een nieuwe game is aangekondigd. Naast deze nieuwe game zijn er nog een aantal nieuwe dingen vrijgegeven. Die nieuwe informatie zetten we hier even in grote lijnen voor je neer:

- Kingdom Hearts 3D heeft een definitieve titel gekregen, namelijk Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. De game zal gebruik maken van de 3D elementen door te kunnen "Vallen van hoge plaatsen" en "Lange afstanden te kunnen vliegen".

- Final Fantasy Dissidia: Duodecim zal FFXI's Prishe als speelbaar karakter hebben. De mensen die de demo kopen zullen Aerith als assist character krijgen. Sommige aanwezigen dachten ook een hint van Gilgamesh op te vangen in de trailer.

- Final Fantasy Agito XIII is niet meer. De game zal verder gaan onder de naam Final Fantasy Type-0. De game komt uit op 2 UMD disks in 2011. Hajime Tabata heeft uitgelegd dat hij de naam Agito XIII wel tof vond, maar omdat het weinig nog met Final Fantasy XIII had te maken, hebben ze voor een andere naam gekozen. Ze hebben het idee dat dit de start van een nieuwe serie is die meerdere sequels zal uitbrengen.

- Final Fantasy versus XIII zal, in tegenstelling tot wat velen dachten, PS3-exclusive blijven. De game zal niet worden geport naar de Xbox 360. De trailer zit boordevol gameplay en voor het eerst zijn de stemmen te horen. Dit is wat de mensen bij Andriasang zeggen over de trailer:

"The trailer appears to have a whole lot of gameplay footage, including combat scenes with swords and guns, a scene where you control a tank-like vehicle, a scene where you climb aboard a bipedal robot, a battle with a massive creature (this may be the combat scene from the TGS trailer), and a battle where Noctis wields his sword against a group of soldiers." Aldus Andriasang.

Alle trailers zullen in HD te zien zijn vanaf de 27e, met uitzondering van Final Fantasy XIII-2. Deze trailer zal over 2 dagen al in HD te zien zijn op de Square Enix website.

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: Overige sporten

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden, verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Uitslag vorige voorronde (Voetbal)
1. PSV declasseert Feyenoord met 10-0 - 132 punten
2. Eerste landstitel FC Twente - 102 punten
3. Barcelona vernedert Real Madrid met 5-0 - 44 punten

Al gekwalificeerd voor de finale:
- De foute wissel van Sven Kramer op 10.000 meter (OS 2010)
- Nederland verslaat Brazilië (WK2010)
- Wereldtitel Sebastian Vettel (Auto/Motorsport) 
- PSV declasseert Feyenoord met 10-0 (Voetbal) 

Het sportmoment van het jaar 2010; overige sporten
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor de overige sporten. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren tijdens de overige sporten. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut; 70-68 in set 5 op Wimbledon
- Kramer wint EK en WK schaatsen
- Halve finale US Open tussen Djokovic en Federer
- Hockeydames verliezen WK finale
- Soap rond Yuri van Gelder
- Zilveren Medaille Epke Zonderland
- Rafael Nadal wint drie GS's en vervolledigt daarmee zijn palmares
- Fabian Cancellara de sterkste in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix
- Gevecht A. Schleck / Contador in Tour, beslist door een kapotte ketting Schleck
- Mogelijk dopinggebruik Alberto Contador
- Twee 9-darters Phil Taylor in één wedstrijd
- Gouden medailles Edward Gal met Totilas
- Ranomi Kromowidjojo die 3x goud op de WK (korte baan) wint, nadat ze in de zomer in het ziekenhuis werd opgenomen met een hersenvliesontsteking
 

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het sportmoment van 2010 is, buiten de al eerder behandelde sporten

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De stemronde sluit op dinsdag 18 januari om 19:00 uur

James Franco speelt satanische seriemoordenaar

James Franco kruipt in de huid van seriemoordenaar Richard 'The Night Stalker' Ramirez. De 32-jarige acteur neemt ook de regie voor zijn rekening, schrijft de Amerikaanse krant The New York Post.

De film is gebaseerd op het boek The Night Stalker van Philip Carlo uit 2000. Producent Nicolas Constantine vertelt dat Franco meteen gecharmeerd was van het verhaal en er een film over wilde maken. "Dit is geen horrorfilm en Ramirez wordt ook niet verheerlijkt. James ziet het ook zo en daarom vinden we allemaal dat hij de acteur en regisseur is die het verhaal eer aan zal doen."

Dit is de eerste keer dat Franco een lange film regisseert, eerder maakte hij negen korte films en documentaires. De opnames gaan deze zomer van start.

De Amerikaan Richard Ramirez, ging vanaf 1984 's nachts op pad om in te breken, vrouwen te verkrachten en moorden te plegen. In 1985 werd hij opgepakt. Vier jaar later werd hij ter dood veroordeeld voor het plegen van vijftien moorden, vijf pogingen tot moord, elf aanrandingen en veertien inbraken. Hij verblijft nog altijd in de gevangenis van San Quentin, Californië.


Pirelli: "Twee pitstops per race"

Bandenfabrikant Pirelli heeft aangegeven dat het nog altijd op koers ligt om de Formule 1-teams te dwingen minimaal twee pitstops per race te gaan maken. Door het rubber minder lang mee te laten gaan dan dat van Bridgestone hopen de Italianen de amusementswaarde van de races te verhogen.

De Motorsport-directeur van Pirelli,Paul Hembery, kan niet garanderen dat de aanpassing iedere race zal werken. "We hopen dat in iedere race minimaal twee bandenstops zijn. We willen meer amusement creëeren. We proberen ons steentje bij te dragen in het verhogen van de interesse in de sport. Maar we moeten realistisch blijven. Dit is ons eerste jaar en we komen op banen waar we in het geheel niet kunnen testen, zoals stratencircuits en de nieuwe banen."

Hij voegde er aan toe dat Pirelli er over denkt om bij iedere Grand Prix nieuwe compounds te gaan testen. Hiervoor is wel toestemming van de Formule 1-teams vereist. Het testen zou dan in de eerste vrije training moeten gaan gebeuren.

Net5 komt met een nieuw reality programma: Secret Story

Vanaf 13 februari komt Net5 met een nieuw tv-programma. De naam van dit nieuwe programma zal, zoals FOK! al eerder wist te melden, 'Secret Story' worden. Het programma komt voort uit een samenwerking tussen productiebedrijf Endemol en Net5. Dat wordt op dit moment bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

In deze volgende stap van realitytelevisie verblijven 15 kandidaten, ieder met een geheim, in een afgesloten huis vol camera's. Zij moeten 3 maanden lang hun geheim verborgen zien te houden en dat van anderen zien te raden. Bart Boonstra en Renate Verbaan nemen de presentatie van de dagelijkse live uitzendingen en de wekelijkse live eliminatieshow voor hun rekening.

De kandidaten die hun intrek gaan nemen in het huis van de Secret Story hebben allemaal een bijzonder verhaal. Zo gauw ze een voet over de drempel zetten, verandert dit verhaal in hun ‘secretstory’. De kandidaten moeten hun eigen geheim verborgen houden in het huis waar zij vrijwel geen pricacy zullen hebben. Daarnaast moeten ze de geheimen van de andere deelnemers ontrafelen.

Net5 geeft een aantal mogelijke voorbeelden van deze geheimen. Zo zouden er bijvoorbeeld een dominee, een winnaar in de loterij en twee zussen in de groep van 15 kandidaten kunnen zitten. Wanneer de kandidaten een van deze geheimen raden verdienen zij daar een geldbedrag mee. Dit bedrag komt bovenop de uiteindelijke 100.000 euro die klaarligt voor de winnaar. De kandidaten kunnen op niemand anders dan zichzelf vertrouwen.

Secret Story wordt vanaf zondagavond 13 februari (21:15 uur) uitgezonden op Net5. Daarna zal er elke werkdag een uitzending zijn van 19:30 tot 20:30 uur. Op iedere donderdagavond zal er tijdens een liveshow een kandidaat het huis moeten verlaten. Natuurlijk zijn er voor de echte fans ook 24/7 live streams geopend. 'Streamers' kunnen op de site van Net5 terecht of kunnen kijken via een digitaal kanaal.

Live meepraten tijdens het programma of de streams kan natuurlijk in ons eigen Real life Soaps & Streams subforum op het FOK!forum. FOK! heeft een uitgebreide geschiedenis met betrekking tot realityprogramma's. Al sinds de eerste versie van het tv-programma 'Big Brother' wordt er op het FOK!forum gediscussieerd over deze tak van televisie.

Ook tijdens Secret Story kan iedereen die alles wil weten over de kandidaten en het programma daar terecht. Naast de zogenaamde 'streamverslagen', waar alle interessante gebeurtenissen geplaatst zullen worden zodat men niets hoeft te missen, komen hier topics over alle bewoners en hun mogelijke geheimen. Kijk vanaf vandaag op FOK! om alles te weten over Secret Story.

Secret Story

Landis stopt met wielrennen

Floyd Landis heeft zijn afscheid aangekondigd. De wielrenner slaagt er niet in om een nieuwe werkgever te vinden en heeft besloten zijn fiets aan de wilgen te hangen.

"Ik probeer al vijf jaar mijn plaats in het peloton te heroveren, maar er is geen plaats", lichtte Landis aan de sportzender ESPN toe. "Het bezorgt me meer stress dan me waard is. Er moet meer in het leven zijn dan dit."

Landis schreef de Tour de France in 2006 op zijn naam, maar achteraf bleek dat de Amerikaan gebruik had gemaakt van verboden middelen. Hierdoor kon hij zijn titel inleveren, die vervolgens naar Oscar Pereiro Sio ging. De Spanjaard eindigde in dat jaar op de tweede plaats en had 57 seconden achterstand op de Amerikaan.

In 2010 kwam Landis opnieuw in het nieuws. Zo maakte hij in mei 2010 bekend dat hij een groot gedeelte van zijn carrière doping heeft gebruikt. Daarnaast wees hij met een beschuldigende vinger naar Lance Armstrong, die ook aan de verboden middelen gezeten zou hebben. Dat laatste feit is tot op de dag van vandaag nog niet bewezen.

Voorhuis en Rotteveel naar WK allround

Jorien Voorhuis en Renz Rotteveel hebben zich vandaag bij de skate-off in Thialf in Heerenveen verzekerd van een startbewijs voor het WK allround. Beiden waren de sterkste op de 1.500 meter.

Bij de vrouwen openden Marije Joling en Linda de Vries het bal. Joling zette een tijd neer van 2.04,35 en werd hiermee ruim verslagen door De Vries die 2.02,01 klokte. De Vries werd echter door een diskwalificatie uit de uitslag geschrapt. De tweede rit werd een prooi voor Voorhuis die 2.01,36 ruim afrekende met Yvonne Nauta (2.03,93). Door de resultaten van de 3.000 meter van gister bij deze tijden op te tellen kon een klassement worden opgemaakt. Voorhuis won dit ruim.

Bij de mannen ging de strijd tussen Rotteveel en Ted-Jan Bloemen. Laatstgenoemde had de 5.000 meter met een verschil van 0,03 seconde gewonnen, waardoor een spannende strijd op de 1.500 meter verwacht kon worden. Rotteveel zegevierde uiteindelijk in 1.49,49 terwijl Bloemen 1.49,80 neerzette. Hierdoor mag Rotteveel naar het WK allround in Calgary.

Charms (cup 153XXX) op Kamasutrabeurs

Chelsea Charms, bekend om haar extreme cupmaat 153 XXX, dient als publiekstrekker op de Kamasutrabeurs 2011. Dit heeft de organisatie van de beurs bekendgemaakt.

Charms is nog niet tevreden met de 25 kilo zware boezem, ze heeft namelijk zogenaamde 'string-implantaten' die ervoor zorgen dat haar borsten gewoon doorgroeien. In Amerika is ze al een waar fenomeen, maar in Nederland is ze nog iets minder bekend. Zelf zegt ze erg benieuwd te zijn naar de reacties van de Hollanders.

De beurs zal plaatsvinden in Utrecht tussen van 21 januari tot en met 23 januari. De organisatie nodigt geïnteresseerden uit om met Charms op de foto te gaan of om 'een praatje met haar te maken'.

Klik hier voor foto's van Charms. Een aantal is nsfw.

RBC Roosendaal ziet Pfaff niet als kandidaat

Jean-Marie Pfaff heeft zichzelf voorgedragen als hoofdtrainer van RBC Roosendaal. Volgens technisch directeur Jeffrey Kooistra is de Belg geen kandidaat.

Nu Fuat Çapa is vertrokken naar Turkije om Kasimpasa voor degradatie te behoeden, staan Eric Hellemons en Peter van Vossen aan het roer bij de club uit de Jupiler League. Het duo beschikt echter nog niet over de juiste papieren, waardoor er een trainer tot aan het einde van dit seizoen moet worden gevonden.

Pfaff wordt het in ieder geval niet. "Nee", is Kooistra stellig in BN De Stem. "Pfaff is op dit moment geen kandidaat. Wie dat dan wel zijn? Er zijn momenteel helemaal geen kandidaten. We zijn nog aan het bekijken hoe we een creatieve oplossing kunnen vinden voor de ontstane situatie."

De voormalige doelman van Bayern München past niet in het financiële plaatje van RBC. "Jean-Marie is vaak nogal commercieel bezig. Ook voor zijn eigen portomonnee."

De laatste club die Pfaff trainde was Oostende, dertien jaar geleden. "Dat ik daarna geen trainerswerk meer heb aangepakt, komt omdat ik het te druk had. Maar nu de kinderen het huis uit zijn, heb ik weer tijd. Dat ik weinig ervaring heb? Dat is geen enkel probleem. Ik heb twee WK's gespeeld en gekeept bij Bayern München. Ha! Leer mij iets over de opbouw van achteruit. Nee, dat weet Jean-Marie Pfaff wel", aldus de persoon in kwestie.

PSV twijfelt over nieuw contract Koevermans

PSV weet nog niet wat het aan moet met Danny Koevermans. De spits heeft een aflopend contract in Eindhoven en heeft nog niks van de club gehoord.

Koevermans kan zich niet vinden in zijn rol als reserve. Technisch directeur Marcel Brands zegt tegenover BN De Stem dat de club er nog niet uit is wat men met Koevermans wil. De beslissing is namelijk mede afhankelijk van het herstel van Jonathan Reis. Hij wordt binnenkort geopereerd aan zijn knie.

"De situatie is zo dat we geen zekerheid hebben over onze drie spitsen in het volgend seizoen. Reis is geblesseerd, Marcus Berg hebben we gehuurd van Hamburger SV en keert daar terug en het contract van Koevermans loopt na dit seizoen af. Met Danny hebben we nog geen gesprek gehad en er is ook geen afspraak gepland", aldus Brands.

Koevermans schepte eerder al duidelijkheid voor zichzelf. "Ik heb geen signaal gehad dat PSV me zou willen houden. Maar dat hoeft ook niet, zelf heb ik geen interesse in een nieuw contract. Ik wil nog ergens een paar jaar aan voetballen toekomen."

Koevermans is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen bij PSV. De koploper van de Eredivisie nam hem in 2007 over van AZ voor een bedrag van zes miljoen euro.

Gewonden door drinkglazen IKEA

IKEA roept glazen terug omdat ze kunnen breken terwijl ze worden vastgehouden. Wereldwijd zijn vijf gevallen bekend waarbij dat tot persoonlijk letsel heeft geleid, meldt het Zweedse bedrijf dinsdag. In totaal zijn twaalf gevallen gemeld waarbij het glas is gebroken.

Het gaat om glazen bekers van het type RUND. Uit onderzoek blijkt volgens IKEA dat er variaties zijn in de dikte van het glas. Daarom is uit voorzorg besloten alle bekers terug te roepen. Klanten kunnen hun glazen bij een vestiging inleveren en krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Een woordvoerder van IKEA kon niet direct zeggen hoeveel van deze bekers in Nederland in omloop zijn.


Gewonden door drinkglazen IKEA (Foto: Novum)

[AO] Söderling en Del Potro door, Ivanovic uitgeschakeld

Na Rafael Nadal en Andy Murray heeft ook Robin Söderling zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als vierde geplaatste Zweed won in Melbourne zonder problemen in drie sets van de Italiaan Potitio Starace; 6-4, 6-2 en 6-2.

Ook Juan Martin Del Potro bereikte de tweede ronde. De Argentijn, op de weg terug van een slepende blessure, had alle moeite met de Israelier Dudi Sela, maar wist toch in drie sets te winnen; 7-6 (13), 6-4 en 6-4. David Ferrer (7) plaatste zich ten koste van Jarkko Nieminen voor de tweede ronde; 6-4, 6-3, 1-6 en 6-2.

Bij de vrouwen werd Ana Ivanovic uitgeschakeld. De Servische, die de stijgende lijn op de wereldranglijst te pakken heeft, verloor in drie sets van Ekaterina Makarova uit Rusland; 3-6, 6-4 en 10-8.

Tuitert lovend over ontwikkeling Nuis

Kjeld Nuis slaagde er gisteren in om zich te plaatsen voor het WK sprint, dat op 22 en 23 januari 2011 in het Thialf in Heerenveen wordt gehouden, te kwalificeren. Mark Tuitert was erg te spreken over de prestatie van Nuis en sprak dan ook lovende woorden.

"Kjeld is het grootste talent op de middellange afstand dat we hebben," aldus de olympisch kampioen op de 1.500 meter. "Kjeld is een goeie jongen, fysiek sterk, technisch heel begaafd en niet bang. Hij heeft bravoure, op een ontwapenende manier."

Tuitert verwacht in de toekomst veel van Nuis, maar denkt dat hij zich tijdens het WK sprint kan mengen in de strijd om het podium. "Maar misschien kan hij wel meedoen voor een podiumplek op de duizend meter."

[AO] Clijsters veegt Safina van de baan

Kim Clijsters heeft zonder enige moeite de tweede ronde bereikt van de Australian Open. De Belgische vernederde in Melbournde Dinara Safina, voormalig nummer één van de wereld, met 6-0 en 6-0.

De partij was na amper drie kwartier alweer voorbij. Safina wist nauwelijks zestien punten bij elkaar te sprokkelen en daarvan waren er maar vijf op de service van de Belgische, ook voormalig lijstaanvoerdster van de WTA-ranglijst. De als derde geplaatste Clijsters moet in de volgende ronde tegen de winnares van de partij tussen Christina McHale en Carla Suarez Navarro.

[AO] Haase en Rus al vroeg in actie

Robin Haase en Arantxa Rus gaan morgen weer verder op de eerste Grand Slam van dit jaar, de Australian Open. Haase, die zijn tweede partij tegen de als 29e geplaatste Argentijn Juan Mónaco speelt, moet omstreeks vier uur Nederlandse tijd aan de bak.

De partij van Rus staat al wat eerder op het programma. Zij begint om een uur Nederlandse tijd aan haar partij tegen de Russin Svetlana Kuznetsova.

Advocaat: IND wist allang dat Abiram doodziek is

De Immigratie- en Naturalisatiedienst wist al twee maanden dat de 8-jarige Abiram doodziek is. Dat zegt advocaat Marian van der Linden dinsdag in het AD. Pas toen via de krant ruchtbaarheid werd gegeven aan de dreigende uitzetting van de jongen, greep minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) in.

In een verklaring van zijn ministerie werd gesproken van 'nieuwe feiten en omstandigheden' waardoor de ongeneeslijk zieke jongen en zijn moeder in Nederland mogen blijven. "Op 18 november heb ik de medische toestand van Abiram gemeld aan de IND en de rechtbank", zegt Van der Linden.

De jongen had toen 95 procent kans dat hij binnen drie jaar zou overlijden. Toch hield de IND toen vast aan afwijzing van het asiel. De IND zegt in de krant dat ze inderdaad is geïnformeerd. "Maar dat ging over het uitstellen van de procedure vanwege de ziekte. Er is ons toen niet gevraagd de zaak te heroverwegen", zegt een woordvoerder namens Leers.

Dat is volgens Van der Linden een 'makkelijk en formeel' antwoord. De IND had volgens haar ook ambtshalve kunnen besluiten de zaak te herzien of voor te leggen aan de minister. "Het was toen al duidelijk dat Abiram heel ziek is." Volgens Vluchtelingenwerk komt het vaker voor dat de IND zeer zieke mensen toch uitzet.

De directeur van de basisschool waar het jongetje op zit, Inge Bulters, wees er zaterdag in het AD op dat hij dreigde te worden uitgezet naar Sri Lanka. Vluchtelingen uit het land worden teruggestuurd omdat het er veilig genoeg zou zijn. Na het bericht besloot Leers dat de jongen en zijn moeder in Nederland mogen blijven.

De man van de moeder is eerder vermoord in Sri Lanka. De jongen, Abiram heeft een agressieve hersentumor. Hij heeft nog maar enkele weken te leven. Zijn medeleerlingen schreven eerder al een brief naar koningin Beatrix.

D. Stam stopt in 2012 met baanwielrennen

Danny Stam stopt in 2012 met het baanwielrennen. Dit maakte zijn ploeg, AA Drink, vandaag bekend. De 38-jarige baanwielrenner wil zich na zijn actieve carrière namelijk op het ploegleiderschap gaan richten.

"Ik maak er volgende winter een leuke afscheidstournee van langs alle bekende banen," lichtte Stam toe. Ook zijn koppelgenoot, Leon van Bon, verlengde zijn huidige contract met één seizoen. Van hem is echter nog niet bekend of het definitief zijn laatste jaar is.

Stam en Van Bon wonnen onlangs de Zesdaagse van Rotterdam.

Iraakse politierekruten bij aanslag gedood

Bij een zelfmoordbomaanslag op politierekruten in de Iraakse stad Tikrit zijn dinsdag vier rekruten om het leven gekomen en tien gewond geraakt. Dat hebben de politie en een medewerker van het ziekenhuis van Tikrit meegedeeld.

De dader blies zichzelf op tussen een groep mannen die zich bij een politiebureau aan de rand van de stad hadden verzameld om zich aan te melden voor een baan bij de veiligheidsdiensten.

Tikrit, 130 kilometer ten noorden van Bagdad, is de stad waar Saddam Hussein vandaan kwam.

Nederland eist voorwaarden versterken noodfonds

Ministers van Financiën in de eurozone overwegen manieren om het Europese reddingsfonds te versterken. Een aantal belangrijke lidstaten wil dat er eerst aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Nederland, Duitsland en Finland willen dat lidstaten van de eurozone zich eerst committeren aan hervormingen van budgetten, de bankensector en de economie voordat de European Financial Stability Facility wordt versterkt, zegt Minister van Financiën Jan Kees de Jager in een interview.

Ministers van Financiën overleggen over hoe het fonds de volledige EUR440 miljard kan uitlenen, terwijl de triple-A krediet rating gehandhaafd blijft. Momenteel wordt het fonds gedekt door EUR440 miljard aan overheidsgaranties, maar bedraagt de daadwerkelijke leencapaciteit tussen de EUR200 miljard en EUR300 miljard.

Echter, de capaciteit moet alleen worden uitgebreid "onder de voorwaarde dat andere landen zich op andere zaken vastleggen - economische hervormingen, besparingsmaatregelen en eventuele zorgen in de bankensector worden aangepakt", aldus De Jager. "Wij willen eerst een commitment van al die landen waarover de markt zich momenteel zorgen maakt."

De Jager zei verder dat de meeste opties die maandag besproken zijn een toename van de overheidsgaranties inhielden. Op de vraag of er voorstellen zijn om de leencapaciteit te verhogen zonder de garanties uit te breiden gaf De Jager aan dat bilaterale leningen, zoals die bij de redding van Griekenland werden gebruikt, in theorie een optie zijn.

De Jager zei verder dat hij in het algemeen geen voorstander is van het wijzigen van de regels en voorwaarden waartegen de EFSF in mei werd opgericht. "Ik zie niet heel veel ruimte binnen het Nederlandse parlement om het veel flexibeler te maken dan het nu is."

Wel staat Nederland meer open voor het wijzigen van de voorwaarden voor het permanente noodfaciliteit, de European Stability Mechanism, dat in plaats van de EFSF komt vanaf 2013. "De ESM is de start van een nieuw spel," zegt hij. "En dan kunnen we praten over nieuwe regels".

Een alternatieve optie die in Brussel is besproken om de rol van de faciliteit te versterken is het verlenen van toestemming om obligaties in de markt te kopen. De Jager stelt dat deze optie maandag niet is besproken en dat dit in overeenstemming lijkt met het eurozone-verdrag. "Dus ik zie dat niet als een levensvatbare optie."

Fenerbahçe zet zinnen op Benítez

Rafael Benítez zit inmiddels een maand zonder werk, maar lijkt nu mogelijk weer aan de slag te gaan. Het Turkse Fenerbahçe zou geïnteresseerd zijn in de voormalig trainer van Valencia en Liverpool.

Mocht Benítez zijn ja-woord aan Fenerbahçe geven, dan mag hij voor zestig miljoen euro aan versterkingen halen. De Turken probeerden onlangs Andreas Granqvist bij FC Groningen los te weken. Hier slaagden zij echter niet op, aangezien de ploeg uit de Eredivisie de selectie zoveel mogelijk intact wil houden.

Fenerbahçe ging vorige week in de Turkse nationale beker onderuit tegen een ploeg uit de derde divisie. Dat was voor de directie het sein om trainer Aykut Kocaman aan de dijk te zetten. Diezelfde dag werd de oefenmeester echter weer opnieuw aangesteld, maar met de komst van Benítez lijkt zijn vertrek toch definitief te zijn.

Uitslagen Jupiler League

Op vrijdag, zondag en maandag zijn er in de Jupiler League een hoop wedstrijden afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Zwolle had het moeilijk in Den Bosch. De thuisploeg kwam na een uur spelen zelfs op voorsprong. Wilmer Kousemaker schoot hard raak. Topscorer Sjoerd Ars voorkwam een Zwolse nederlaag. Ars verloor afgelopen week nog zijn kind. Zwolle blijft wel gewoon koploper. De ploeg heeft maar liefst elf punten voorsprong op RKC Waalwijk, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. FC Volendam volgt op een derde plaats met twaald punten achterstand, maar de ploeg van Gert Kruys heeft zelfs twee duels minder gespeeld dan Zwolle. BV Veendam won in eigen huis met 1-0 van AGOVV Apeldoorn en Emmen en FC Dordrecht kwamen niet verder dan een gelijkspel: 2-2.

RBC Roosendaal heeft drie punten overgehouden aan het duel met Almere City. Gemakkelijk ging het echter niet voor de Roosendalers. Na ruim tien minuten spelen moest Almere City met tien man verder. Luciano Dompig kreeg een rode kaart na het neerhalen van een doorgebroken speler. De gasten bleken niet van slag te zijn en scoorden zelfs tweemaal voor de rust. Hanne Hagary en Donny Rijnink waren de doelpuntenmakers. RBC liet zich echter niet kennen en was de tweede helft heer en meester. Felino Jardim zorgde al snel voor de aansluitingstreffer, waarna Ralf Seuntjens via de strafschopstip de gelijkmaker scoorde. In de slotfase was het opnieuw Seuntjens die de gevierde man was in Roosendaal. Met twee doelpunten maakte hij een zuivere hattrick. Door de overwinning klom RBC naar de twaalfde positie op de ranglijst. Almere City bleef negentiende.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk FC Eindhoven 4-1
FC Volendam MVV Maastricht 1-2
Fortuna Sittard AGOVV Apeldoorn 1-2
BV Veendam Telstar 2-1
sc Cambuur FC Dordrecht 3-0
FC Zwolle FC Emmen 3-4
Helmond Sport FC Den Bosch 2-2
Sparta Rotterdam Go Ahead Eagles 1-1
FC Emmen FC Dordrecht 2-2
FC Den Bosch FC Zwolle 1-1
BV Veendam AGOVV Apeldoorn 1-0
RBC Roosendaal Almere City FC 4-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Doelsaldo Punten
1 FC Zwolle 19 14 3 2 47-17 44
2 RKC Waalwijk 18 9 6 3 45-24 33
3 FC Volendam 17 9 5 3 28-21 32
4 Helmond Sport 18 9 4 5 32-23 31
5 sc Cambuur 18 8 3 7 27-23 27
6 FC Eindhoven 18 6 8 4 26-20 26
7 Sparta Rotterdam 17 6 6 5 40-29 24
8 FC Den Bosch 18 5 9 4 34-30 24
9 Go Ahead Eagles 17 6 5 6 33-21 23
10 BV Veendam 17 7 6 4 25-26 23
11 FC Emmen 18 5 7 6 30-37 22
12 RBC Roosendaal 18 6 3 9 27-29 21
13 FC Dordrecht 18 5 5 8 25-36 19
14 AGOVV Apeldoorn 17 8 2 7 29-31 17
15 MVV 19 5 6 8 23-33 13
16 Telstar 17 2 5 10 19-30 11
17 Almere City FC 17 3 3 11 19-51 9
18 Fortuna Sittard 17 2 2 13 23-49 6

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

'Ook Spurs melden zich voor Suárez'

Het gevecht rondom Ajacied Luis Suárez lijkt nu echt te beginnen. Het AD weet namelijk te melden dat Tottenham Hotspur zich later vandaag in Amsterdam voor de Uruguayaan zal gaan melden. Gisteren maakten we al bekend dat ook Liverpool zich bij de directie van Ajax heeft gemeld.

Suárez zou bij Tottenham Hotspur voor doelpunten moeten gaan zorgen, zodat plaatsing voor de Champions League veilig kan worden gesteld. The Spurs wedden overigens niet op één paard. De formatie uit Londen zou zijn vizier ook op Luis Fabiano. De spits van FC Sevilla wordt echter ook begeerd door Juventus en Internazionale.

Toch heeft Fabiano ook al enige tijd niet zijn normaal vorm bereikt en kampt net als Suárez met een post-WK-depressie. De Uruguayaan is ook al geruime tijd niet in goede doen en slaagt er niet in om doelpunten te maken; tot grote frustratie richting zichzelf.

Tottenham Hotspur wil er in elk geval alles aan doen om die vierde plaats te pakken. Deze positie geeft namelijk recht op deelname aan de Champions League. De interesse van The Spurs was er overigens al, maar het bestuur van de Londenaren heeft nu besloten contact te zoeken met de clubleiding van Ajax.

Van Huizen verkiest AZ boven basisplaats bij Telstar

Toine van Huizen blijft bij AZ en keert derhalve niet terug naar Telstar. De 20-jarige verdediger heeft indruk gemaakt op Gertjan Verbeek.

Van Huizen speelde de eerste seizoenshelft voor Telstar, maar mocht mee op trainingskamp met AZ. Terwijl zijn club de competitie hervatte, zat Van Huizen in Turkije. "De overschrijvingspapieren zijn net ingevuld", zegt Van Huizen tegen De Telegraaf.

Bij AZ wordt Van Huizen gehaald voor de breedte. "Ik heb hem in eerste instantie zelf de keuze gelaten om bij Telstar te blijven, waar hij een basisplaats had, of om hierheen te komen", aldus Verbeek.

"Wij zitten nogal krap in de rechtsbenige verdedigers", vervolgt de trainer. "Drie jaar geleden speelde hij nog bij de amateurs. Het zal nooit een gepolijste voetballer worden, maar dat hoeft ook niet, want dat was ik zelf ook niet. Maar Toine is hard, heeft een goed karakter en wil graag, dus hij heeft nog genoeg potentie om te slagen als verdediger."

Filipijnen zetten in op medisch toerisme

De Filipijnen gaan het makkelijker maken voor toeristen om medische ingrepen in het land te ondergaan.

Een speciaal visum zorgt ervoor dat buitenlanders zes maanden in het land kunnen blijven, zonder dat ze in de tussentijd verlengingen van hun papieren hoeven aan te vragen. De regeling gaat in de loop van dit jaar nog in, aldus het Bureau voor Immigratie dinsdag.

"Dit visum zal de Filipijnen helpen een concurrerende positie in te nemen in de lucratieve markt voor medisch toerisme in Azië", aldus het hoofd van het immigratiebureau Ronaldo Ledesma. Vooral Taiwan, Singapore en Thailand verdienen momenteel flink aan westerse toeristen die zich in Azië laten opereren.

"We zijn optimistisch dat het aantal bezoekers uit Europa en de Verenigde Staten zal toenemen zodra we dit visum gaan aanbieden", aldus Ledesma.

[NBA] Boston verslaat Orlando

Boston Celtics heeft in de NBA thuis met 109-106 van Orlando Magic gewonnen. Kevin Garnett maakte zijn rentree en had een belangrijk aandeel in de winst.

Door een beenblessure moest Garnett negen wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Tegen Orlando was hij goed voor acht rebounds en negentien punten. Topscorer bij Boston was Ray Allen met 26 punten. Bij Orlando liet Dwight Howard 33 punten aantekenen.

Los Angeles Clippers versloeg Indiana Pacers met 114-107. Rookie Blake Griffin was goed voor 47 punten en 14 rebounds. Griffin heeft tot nu toe in 27 wedstrijden op rij minstens tien punten en tien rebounds gemaakt.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New York Phoenix 121-129
Washington Utah 108-101
Memphis Chicago 84-96
Philadelphia Charlotte 96-92 wnv
New Orleans Toronto 85-81
Houston Milwaukee 93-84
Detroit Dallas 103-89
LA Clippers Indiana 114-107
Atlanta Sacramento 100-98
Golden State New Jersey 109-100
Boston Orlando 109-106
Portland Minnesota 113-102
LA Lakers Oklahoma 101-94

Bordspel: Guillotine

“Hoe lang is jouw keel?” Bij Guillotine (uit 2007, maar hoe koel we het hoofd ook hielden, we kregen het cellofaan al die tijd maar niet van het doosje) mag niet de oudste of jongste speler beginnen, maar degene met de langste hals. De bedoeling van het kaartspel voor 12+'ers is eenvoudig. Jij en je tegenstanders (waar je er minimaal één en maximaal vier van hebt) zijn beul. Een rij van twaalf kaarten met daarop tekeningen van onder andere allerlei edellieden ligt voor de eenvoudig in elkaar te zetten guillotine. Hoofdzaak is zoveel mogelijk hoge edellieden (er staan punten op de kaartjes) te onthoofden. Hoe hoger het getal op het kaartje, hoe meer punten. Er is echter ook een zestal kaarten met minpunten, dus pas daarvoor op. De speler met de meeste punten, hoe kan het ook anders, wint.

Doosje

Specialisten stemmen in met beperking budget

De medisch specialisten hebben maandagavond ingestemd met een akkoord over beperking van het budget voor hun beroepsgroep. Negentig procent van de aanwezige leden stemde in, meldt de Orde van Medisch Specialisten.

Het akkoord tussen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en de belangenorganisatie werd vorige maand bereikt, maar de leden moesten er nog mee instemmen.

Voor 2012 is het budget vastgesteld op twee miljard euro. Dat mag daarna beperkt stijgen, met maximaal tweeënhalf procent per jaar. De begroting voor 2009 bedroeg ook ongeveer twee miljard euro, maar die werd met honderden miljoenen overschreden.

Over het beperken van de inkomsten van specialisten wordt al tijden gesproken. De hoge tarieven waren de voorganger van minister Schippers, Ab Klink (CDA), een doorn in het oog.

Het is nog onduidelijk is in hoeverre de beloningen omlaag gaan. Het akkoord waar nu mee is ingestemd geeft alleen hoofdlijnen aan.

Gouden handdruk Inholland-bestuursleden

De vertrokken bestuursleden Lein Labruyère en Joke Snippe krijgen van hogeschool Inholland een eenmalige vergoeding van respectievelijk 175.000 en 155.000 euro mee. Een woordvoerder van Inholland bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Het duo stapte in november op na alle negatieve publiciteit over de school. De Inspectie van het Onderwijs verricht onderzoek naar mogelijke diplomafraude en naar dubieus declaratiegedrag van vertrokken bestuursleden. Eerder ging bestuursvoorzitter Geert Dales ook al weg.

Het salaris van Labruyère en Snippe wordt tot maart van dit jaar nog doorbetaald. Verder mochten ze nog tot deze maand van hun leaseauto gebruikmaken. Volgens de woordvoerder is met deze totale regeling de kantonrechter omzeild. Tussenkomst van de rechter zou volgens hem duurder hebben uitgepakt.

Gouden handdruk voor bestuursleden Inholland
Gouden handdruk voor bestuursleden Inholland (Foto: ANP)

'Slachtoffers lopen hulp mis door computersysteem'

Door een slecht werkend computersysteem lopen ieder jaar ruim vijftienduizend slachtoffers van een misdrijf psychische en juridische hulp mis. Het nieuwe systeem van de politie speelt hulpverzoeken niet door naar Slachtofferhulp Nederland, zegt directeur Harry Crielaars dinsdag in het AD.

Slachtoffers die aangifte doen van beroving, inbraak of geweld wordt op het politiebureau gevraagd of hun gegevens mogen worden doorgespeeld naar Slachtofferhulp. Sinds het nieuwe computersysteem, BVH, in 2009 is ingevoerd gaat het volgens Crielaars op grote schaal mis met het doorgeven van contactgegevens.

Een automatische melding ontbreekt. Daardoor zouden agenten soms vergeten in de aangifte op te nemen of mensen hulp willen ontvangen. Slachtofferhulp krijgt de aangifte dan niet doorgestuurd.

De slachtoffers zelf laten uitvogelen dat ze hulp kunnen zoeken is volgens Crielaars geen optie. "Voor veel mensen is de drempel te hoog om contact op te nemen."

De helft van de korpsen scant de aangiftes met een computerprogramma in om ze door te kunnen sturen. In de politieregio Noord- en Midden-Limburg gaat een medewerker zelfs handmatig na of de gegevens zijn doorgegeven. "Prijzenswaardig", zegt Crielaars. "Maar het is van de gekke dat het computersysteem dit niet automatisch doorgeeft."

Slachtofferhulp kreeg vorig jaar 132 duizend namen doorgespeeld van de politie. Zonder de noodoplossingen waren dat er 38 duizend minder geweest, stelt Crielaars. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA en SP wil dat minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingrijpt. Hij laat in de krant weten dat het kabinet de Raad van Korpsbeheerders aan gaat sporen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Vorig jaar 1181 zeelui gegijzeld

Piraten hebben vorig jaar een recordaantal van 1181 gijzelaars gevangengenomen. Dat meldt dinsdag het in Maleisië gevestigde centrum voor piraterij van het Internationale Scheepvaartbureau (IMB).

In 2010 werden over de hele wereld in totaal 53 schepen aangevallen, op vier na allemaal voor de kust van Somalië. Bij de aanvallen kwamen acht zeelieden om het leven.

Sinds het IMB het aantal piratenaanvallen in 1991 is gaan registreren zijn er nog nooit zoveel schepen en bemanningsleden door zeerovers gegijzeld, zegt de directeur van het centrum, Pottengal Mukundan. Eind 2010 hielden Somalische piraten nog 28 schepen en 638 opvarenden in hun macht.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ten onrechte nog open zijnde moskeeën.

Een onderzoek naar mishandeling en anti-westerse lesstof in moskeeën in Tilburg en Amsterdam is mislukt omdat de moskeeën geen medewerking verleenden.Het kabinet had opdracht tot dat onderzoek gegeven nadat er verhalen de ronde deden over lijfstraffen en haatzaaien jegens het westen. In plaats van dit onderzoek gaan de GGD’s nu even kijken of er kindermishandeling is gepleegd.

Pellè meldt zich verzwakt bij AZ

Graziano Pellè is weer terug bij AZ. De Italiaanse spits heeft zich na een flinke infectie vijf kilo lichter gemeld in Alkmaar.

De spits van AZ moest het trainingskamp van AZ aan zich voorbij laten gaan vanwege hoge koorts en een infectie. Hierdoor werd hij zelfs even in het ziekenhuis opgenomen. Daar zwakte hij verder af en verloor in totaal vijf kilo.

Het zal volgens trainer Gertjan Verbeek wel even duren voordat hij weer inzetbaar is. "Hij is vijf kilo kwijt. Dus dat duurt nog wel een paar weken voordat hij weer inzetbaar is", aldus Verbeek in De Telegraaf.

Pellè (25) kwam in 2007 over van US Lecce naar AZ. De Alkmaarders betaalden liefst zes miljoen euro voor de aanvaller, een clubrecord. De hoge verwachtingen heeft hij echter nooit weten waar te maken.

Door de zware concurrentie bleef hij in eerste instantie op de bank, maar dit seizoen komt hij geregeld aan spelen toe. Als invaller maakte hij dit seizoen al regelmatig het verschil. Hierdoor kreeg hij voor de winterstop een basisplaats van Verbeek.

Eind 2012 nieuwe Bond-film

Productiemaatschappij MGM heeft bekendgemaakt dat er binnenkort wordt begonnen aan een nieuwe James Bond-film. Daniel Craig zal wederom de hoofdrol voor zijn rekening nemen in deel 23 van de Britse actiefilms.

Regisseur Sam Mendes, onder meer bekend van American Beauty, zal de film gaan regisseren. Aan het eind van dit jaar zullen de opnames van start gaan en op 9 november 2012 komt de film in de bioscoop.


Eind 2012 nieuwe Bond-film

[AO] Ook Murray verder na opgave

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Net als bij Rafael Nadal eerder vannacht moest zijn tegenstander opgeven. Dit keer hield de Slowaak Karol Beck het wel vol tot de derde set, maar moest hij toch opgeven bij een 6-3, 6-1 en 4-2 stand.

Murray speelde geen geweldige partij, maar dat bleek ook niet nodig tegen de nummer 101 van de wereld, die niet fit aan de wedstrijd begon. Uiteindelijk wist Murray vijf keer door de service van Beck te breken en behield zelf zijn service de gehele partij. Murray was vorig jaar finalist op het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Elijah Wood verheugt zich op reünie The Hobbit

Elijah Wood kan niet wachten om herenigd te worden met zijn The Lord of the Rings-collega's tijdens de opnames van The Hobbit. De opnames gaan volgende maand van start, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

'Ian McKellen is terug, Cate Blanchett is terug en Andy Serkis en Orlando Bloom. Het is alsof we terug in de tijd gaan', vertelt Wood. De 29-jarige acteur zegt geen idee te hebben wie er nog meer terugkomt. 'Ik heb het script niet eens gelezen.'

Woods personage Frodo komt in het boek The Hobbit niet voor, maar desondanks weet de acteur zeker dat zijn rol in de verfilming niet ten nadele van het boek zal zijn. 'Anders had ik het niet gedaan. Het moet niet ten koste gaan van de integriteit van het originele verhaal.'

Sinds bekend is dat Wood terugkomt als Frodo wordt er hevig gespeculeerd over hoe dat in het verhaal wordt verwerkt. Een veel gehoord scenario is dat Frodo's oom Bilbo Baggins, hoofdrolspeler in The Hobbit, zijn verhaal jaren later in geuren en kleuren vertelt aan zijn neefje. Ook fluisteren verschillende bronnen op The Lord of the Rings-fansites dat Frodo de verteller van het Hobbit-verhaal wordt.

Het laatste deel van de The Lord of the Rings-trilogie, The Return of the Kings, ging eind 2003 in première. De opnames voor The Hobbit vinden plaats in Nieuw-Zeeland. The Hobbit: Part 1 is in 2012 te zien op het witte doek, Part 2 verschijnt in 2013.


(Foto: Novum)

Clint Eastwood filmt tot de dood erop volgt

Clint Eastwood is niet van plan ooit met pensioen te gaan. De 80-jarige acteur en regisseur gaat door met werken tot hij erbij neervalt, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.

"Ik heb me altijd afgevraagd waarom iemand als filmmaker Billy Wilder gestopt is toen hij in de zestig was, terwijl iemand als John Huston regisseerde vanuit zijn rolstoel", vertelt Eastwood. "Mensen pieken op verschillende leeftijden. Ik ken een Portugese regisseur die 104 is en nog steeds films maakt." Dat ziet Eastwood zelf ook helemaal zitten.

Zijn laatste regisseerklus was de film Hereafter, een drama waarin drie hoofdrolspelers worden geconfronteerd met sterfelijkheid en het leven na de dood. Een onderwerp dat hem fascineert, maar waar hij zich niet al te veel mee bezig wil houden. "Ik denk er niet vaak aan omdat ik denk dat je maar een kans krijgt in deze wereld te leven. Je moet er het beste van maken."

De Hollywoodlegende begon met regisseren op zijn 41e en maakte in totaal 34 films. Hij won tweemaal een Oscar voor zijn regie, een voor de western Unforgiven uit 1992 en een voor het boksdrama Million Dollar Baby uit 2005.


Sitll going strong.. (Foto: Novum)

MKZ-uitbraak in Korea's

Zuid-Korea kampt met een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) en heeft ongeveer 15 procent van zijn varkens en runderen, 2,1 miljoen dieren, afgemaakt om de epidemie aan te pakken. Ook is ongeveer 3 procent van het pluimvee, 3,6 miljoen dieren, vernietigd wegens vogelgriep. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw bekendgemaakt.

De eerste MKZ-besmettingen werden eind november bij varkens geconstateerd. Ook Noord-Korea kampt met een MKZ-uitbraak. Daar zouden echter te weinig middelen zijn om de epidemie effectief aan te pakken, aldus een Zuid-Koreaanse overheidsfunctionaris.

Noord-Koreanen zouden ziek vee hebben geconsumeerd in plaats van vernietigd. Het land kampt met chronische voedseltekorten. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen, maar de ziekte is wel uiterst besmettelijk voor bijvoorbeeld varkens en runderen.

Bisschop en overste getuigen in misbruikzaak

Bisschop Hans van den Hende van het bisdom Breda en overste Herman Spronck van de Nederlandse salesianen verschijnen dinsdag voor de rechtbank in Middelburg als getuigen in een zaak die is aangespannen door een 34-jarige man die zegt te zijn misbruikt door een inmiddels 88-jarige pater salesiaan.

Het slachtoffer verklaarde eerder voor de rechtbank eind jaren tachtig en begin jaren negentig te zijn gedrogeerd en twee keer te zijn verkracht door de pater. Via de getuigenissen wil het slachtoffer erachter komen of het bisdom Breda als werkgever van de pater aansprakelijk is en of het bisdom nalatig is geweest met het treffen van maatregelen om seksueel misbruik te voorkomen.

De pater, een in 1990 veroordeelde salesiaan, werd in december ook opgeroepen als getuige maar kwam niet opdagen. Volgende week dinsdag zal kardinaal Ad Simonis getuigen.

Bisschop en overste getuigen in misbruikzaak
Bisschop en overste getuigen in misbruikzaak (Foto: ANP)

Dodental overstromingen Rio stijgt verder

Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is gestegen tot 665. Dat meldden de autoriteiten maandag (lokale tijd). Zondag vonden nieuwe aardverschuivingen plaats bij Petrópolis waardoor zeker drie mensen de dood vonden. Zeker 133 mensen worden nog vermist.

In de getroffen gebieden viel vorige week meer regen dan normaal in een maand. Rivieren overstroomden en er ontstonden aardverschuivingen. Modderstromen voerden bomen en auto's mee en hebben huizen bedolven. Meer dan 14.000 mensen zijn geëvacueerd. De reddingsdiensten en het leger proberen met helikopters afgelegen gebieden van hulp te voorzien en slachtoffers te helpen.

Vooral plekken waar armen in hun eenvoudige woningen leven of waar tegen de regels in is gebouwd worden getroffen. Voor de komende dagen is meer regen voorspeld.

Dodental overstromingen Rio stijgt verder
Dodental overstromingen Rio stijgt verder (Foto: ANP)

'Rechters moeten tegen mediadruk kunnen'

Rechters die zijn belast met grote zaken waarvoor veel belangstelling bestaat vanuit de media, moeten tegen de extra druk die dat met zich meebrengt kunnen. Dat geldt ook voor de rechters die van de strafzaak tegen Geert Wilders zijn gehaald.

Dat zei Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz maandag in het tv-programma Pauw& Witteman. Moszkowicz vindt het 'opmerkelijk en gratuit' dat de grote mediadruk als argument wordt gebruikt om het falen van de betrokken rechters te beredeneren.

De rechtbank die was belast met de zaak-Wilders werd voorgezeten door Jan Moors. In oktober wraakte Moszkowicz Moors en zijn twee collega-rechters tot tweemaal toe, omdat zij zich bevooroordeeld zouden hebben betoond. In tweede instantie honoreerde de wrakingskamer het verzoek van de raadsman om Moors c.s. van de zaak te halen.

'Rechters moeten tegen mediadruk kunnen'
'Rechters moeten tegen mediadruk kunnen' (Foto: ANP)

Wuytens ziet verhuur aan Groningen wel zitten

FC Groningen wil Stijn Wuytens een half jaar huren van PSV. De speler zelf ziet het wel zitten. Wuytens is in Eindhoven geen basisspeler en ook een invalbeurt is de verdediger annex middenvelder vaak niet gegund.

Volgens Voetbal International zijn PSV en FC Groningen inmiddels in gesprek over een verhuurperiode. Enige obstakel zou het feit kunnen zijn dat Fred Rutten weinig middenvelders in zijn selectie heeft, waardoor de Belg zou moet blijven bij PSV.

Wuytens werd al eerder verhuurd aan De Graafschap. De Belg speelde dit seizoen pas één competitieduel

 

Klokkenluiderspartij daagt Nederlandse staat

De Nederlandse Klokkenluiderspartij (NKP) en de Europese Klokkenluiderspartij (EKP) dagen de Nederlandse staat voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens. De partijen vermoeden een ongelijke behandeling door de staat, omdat nieuwe politieke partijen geen subsidie krijgen en bestaande partijen wel. Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Het weigeren van subsidie aan nieuwe partijen zou volgen de NKP en de EKP indruisen tegen de democratisch beginselen in zowel de Nederlandse als de Europese regelgeving. Omdat er volgens de EKP kartelvorming door ongelijke partijfinanciering zou plaatsvinden in Nederland, doet de partij niet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen.

[AO] Zvonareva, Stosur, Jankovic stoten door

Samantha Stosur, Vera Zvonareva en Jelena Jankovic hebben zich alle drie zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Jankovic (7) kende nog de meeste moeite met Alla Kudryavtseva, die in de tweede set pas geklopt werd in een tiebreak; 6-0 en 7-6(5).

Thuisspeelster Stosur (5) kende aanmerkelijk minder moeite met de 17-jarige Lauren Davis. De Amerikaanse wist slechts twee games te winnen tegen de finaliste van Rolland Garros van 2010; 6-1 en 6-1 in een partij die slechts 53 minuten duurde.

Zvonareva, die zowel op Wimbledon als bij de US Open verloor in de finale, kende weinig moeite in haar eerste rondepartij. De als tweede geplaatste Russische versloeg in de Rod Laver Arena de Oostenrijkse Syybille Bammer met 6-2 en 6-1.

bzv, tvoh, ihvh, decemberists

Bijna vijf miljoen mensen hebben afgelopen weekend hun televisie afgesteld op Boer Zoekt Vrouw. Vorige week vestigden Yvon en haar agrariërs al een kijkcijferrecord, maar dit weekend gingen ze daar dus weer flink overheen. Ik volg Boer Zoekt Vrouw niet. Niet omdat ik het per definitie stom vind. Ik vind het best aardig, niet geweldig, maar ik ken programma's die nog veel veel veel slechter zijn. Maar ik voel gewoon totaal geen drang om iedere zondag te kijken, zodat ik op maandagochtend op het werk een beetje mee kan praten.

 

Goss wint eerste rit Tour Down Under

Matthew Goss heeft de eerste rit van de Tour Down Under gewonnen. De Australiër bleef in eigen land André Greipel en Robbie McEwen voor in de massasprint. De Tour Down Under is de eerste koers die meetelt voor de World Tour.

Lange tijd reed een kopgroep van vijf renners vooruit in de rit over 138 kilometer tussen Mawson Lakes en Angaston. Op acht kilometer van de streep werd de laatste koploper ingelopen, waarna HTC-Highroad Goss in stelling bracht. Die wist het in de sprint af te maken.

[AO] Nadal verder na opgave tegenstander

Rafael Nadal heeft zich niet bovenmatig hoeven in te spannen om de tweede ronde van de Australian Open de bereiken. De Spanjaard zag in de tweede set zijn tegenstander Marcos Daniel opgeven.

Op het moment van de opgave stond de nummer één van de wereld al 6-0, 5-0 voor tegen de Braziliaan, die moest opgeven met een knieblessure die hij al voor de partij had opgelopen. Naast Nadal wisten ook Michael Youzhny en Jurgen Melzer de tweede ronde te bereiken.

Youhzny (10) was in drie sets te sterk voor de Turk Marsel Ihan; 6-2, 6-3 en 7-6(5). De Oostenrijker Melzer (11) kende nog minder moeite met de Fransman Vincent Milot; 6-2, 6-4 en 6-2.

'Homefront-makers maken absurd lange dagen'

Om het schietspel Homefront voor het eind van maart in de winkel te krijgen, maken de medewerkers van gamestudio Kaos dagen van tien uur. De periode waarin extra hard gewerkt wordt om een game op tijd af te krijgen, de 'crunch time', loopt bij deze game al zes maanden, zo schrijft het vakblad Develop op zijn website nadat een anonieme medewerker uit de school klapte.

Gamestudio Kaos heeft besloten openlijk te reageren op de aantijgingen. Hoewel studiobaas David Votypka stelt dat medewerkers best af en toe vrij krijgen en niet altijd tien uur hoeven te werken, erkent hij wel dat het bedrijf al zes maanden lang buffelt om Homefront netjes af te ronden. Naar zijn schatting moet in zes maanden tijd de laatste twintig procent van de drie jaar durende productiecyclus worden afgerond.

Crunch time is geen onbekend begrip in de game-industrie. Frank Gibeau, bestuurslid bij game-uitgever Electronic Arts, zei eind vorig jaar dat het overwerken geen verplicht onderdeel zou moeten zijn van de game-ontwikkeling. Het was juist Electronic Arts die vijf jaar geleden in opspraak kwam toen een vrouw van een EA-medewerker haar irritaties openlijk op een website plaatste.

Het schietspel Homefront moet in maart uitkomen voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Planetside Next begin dit jaar in de winkel

De grootschalige online oorlogsgame met de voorlopige naam Planetside Next moet dit voorjaar uitkomen. Dat heeft een woordvoerder van Sony in een interview met website Eurogamer aangegeven. Het schietspel is een van de drie grote online spellen die op dit moment bij Sony in ontwikkeling zijn.

Planetside Next is de opvolger van het online schietspel Planetside uit 2003 waarin duizenden spelers te voet of in voertuigen elkaar het leven zuur maken. De game is een hybride spelvorm tussen het massively multiplayer online- en het schietgenre. Naast Planetside Next komt ook de kindvriendelijke online game Free Realms begin dit jaar naar de Playstation 3. Sony zet de game neer als het spel waar alles kan. Huisdieren verzorgen, puzzels oplossen, meedoen aan racewedstrijden en muziek maken tot aan vechten met monsters of op schattenjacht gaan. Tot slot werkt Sony ook nog steeds hard aan The Agency. De speler stapt als huurling of spion in een online spelwereld met geheime opdrachtgevers. Deze grootschalige online game moet deze zomer in de winkel liggen.

Het vrijdag uitgekomen DC Universe Online is de eerste grootschalige online game op de Playstation 3. Voor de game, waarin gamers als superheld of superschurk rond kunnen lopen, is een betaald abonnement noodzakelijk. De game staat momenteel op de tweede plek in de Britse verkooplijsten.


(Foto: Novum)

Twee volledige dagen tekst in detectivegame L.A. Noire

De detectivegame L.A. Noire bevat meer dan twee volle dagen aan gesproken teksten. Dat heeft gamestudio Team Bondi in een interview met website IGN aangegeven. In het spel speelt het ondervragen van verdachten en spreken met getuigen een belangrijke rol. Spelers zullen gelaatsuitdrukking moeten lezen om personages op leugens te betrappen.

"We hebben meer dan vijftig uur aan dialogen opgenomen", zegt de woordvoerder van Team Bondi. "Dit staat gelijk aan twee volle seizoenen van een televisieserie. Elke zaak kan op verschillende manieren aflopen aan de hand van de keuzes die de speler maakt." In tegenstelling tot andere games draait het in L.A. Noire niet alleen om de stem van de acteurs. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook van belang. Deze worden dankzij een nieuwe technologie met speciale sensoren en camera's naar de virtuele spelwereld vertaald. Onder andere Aaron Staton, bekend van de televisieserie Mad Men, en John Noble uit The Lord of the Rings: Return of the King spelen een rol in de game. In totaal hebben meer dan veertig acteurs hun stem en gezichtsuitdrukkingen laten vastleggen.

L.A. Noire moet dit jaar voor Xbox 360 en PlayStation 3 in de winkel liggen.

Green Hornet verdrijft New Kids

De Brabantse hangjongeren uit New Kids Turbo hebben na weken de eerste plaats in de bioscooplijst moeten afstaan aan The Green Hornet. De actiefilm was dit weekeinde de best bezochte film van Nederland.

The Green Hornet gaat over de gelijknamige superheld, gespeeld door Seth Rogen, die samen met zijn partner Kato de misdaad bestrijdt. De film komt bovenaan de bioscooplijst binnen, waardoor New Kids Turbo naar plek twee zakt. Love & Other Drugs, met Jake Gyllenhaal en Anne Hathaway, zakt een plaatsje naar de derde positie.

Ook in de Verenigde Staten komt The Green Hornet bovenaan de bioscooplijst binnen. The Dilemma is aan de andere kant van de oceaan de op een na best bezochte film. De komedie met Vince Vaughn verschijnt over twee weken in Nederland.


The Green Hornet verdrijft New Kids (Foto: Novum)

Bende Charles Z. dinsdag opnieuw voor rechter

Drugsbaron Charles Z. (55) staat dinsdag met ruim twintig medeverdachten opnieuw terecht in de zogenaamde Doomer-zaak, een omvangrijk proces dat draait om grootschalige internationale drugshandel. De rechtbank in Arnhem trekt vier dagen uit voor de mega-zaak, die overigens nog niet inhoudelijk behandeld wordt.

Het gaat om een zogenaamde regiezitting, waarin zowel justitie, de rechtbank als de advocaten onderzoekswensen kenbaar kunnen maken alvorens met de inhoudelijke behandeling te beginnen. April vorig jaar was er ook al een regiezitting in de zaak. Toen werd onder meer bepaald dat in de zaak tegen Z. 74 getuigen moeten worden gehoord.

De rechtbank hoopt op korte termijn met de inhoudelijke behandeling te starten. Een exacte datum is nog niet bekend. Volgens justitie is voormalig autocoureur Z. lid van een criminele organisatie en heeft hij zich in de Doomer-zaak schuldig gemaakt aan grootschalige internationale handel in soft-en harddrugs en witwaspraktijken. De andere verdachten staan terecht voor hennepteelt en het witwassen van het daarmee verdiende geld.

De Doomer-zaak kwam in oktober 2006 aan het rollen nadat er een inval werd gedaan in de woning van Z. in het Gelderse Zwartebroek. Agenten vonden toen onder meer tweeduizend kilo hasj en meerdere wapens. In deze zaak, die de naam Windhalm kreeg, werd Z. vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Justitie had toen een gevangenisstraf van zeven jaar geëist. De straf viel flink lager uit omdat Z. werd vrijgesproken van het bezit van 59 kilo amfetamine en xtc-pillen.

In de Windhalm-zaak stonden nog drie verdachten terecht, onder wie de 44-jarige vriendin van Z., Scarlet D. Tegen haar had justitie een jaar cel geëist. Omdat de rechtbank meerdere feiten niet bewezen achtte, viel ook die opgelegde straf met 38 dagen cel uiteindelijk fors lager uit. Een andere verdachte in de Windhalm-zaak kreeg 15 dagen cel. De vierde verdachte werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige autocoureur zich bij de rechtbank moet verantwoorden voor drugshandel. De drugsbaron heeft in de jaren negentig al een celstraf van vijf jaar uitgezeten voor het leiden van een criminele organisatie. In 2005 werd hij ook al eens veroordeeld voor drugshandel. Ook werd hij in dat jaar veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan de staat. Volgens justitie heeft Z. de miljoenen verdiend met zijn criminele praktijken.

'Vervolg oud-dictator Haïti'

Mensenrechtengroepen hebben de regering van Haïti opgeroepen oud-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier te vervolgen. Duvalier keerde zondag terug in Haïti, bijna 25 jaar nadat hij na een volksopstand tegen zijn wrede regime was gevlucht

Amnesty International en Human Rights Watch zijn van mening dat Duvalier terecht moet staan voor de marteling van en moord op duizenden burgers tijdens zijn vijftien jaar durende bewind.

Duvalier werd door ongeveer tweehonderd aanhangers verwelkomd nadat hij met een toestel van Air France op de luchthaven van Port-au-Prince was aangekomen.


'Vervolg oud-dictator Haïti' (Foto: Novum)

Film Pierre Bokma naar filmfestival Berlijn

De Duitse film Schlafkrankheit met Pierre Bokma in de hoofdrol is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het internationaal filmfestival van Berlijn. De Nederlandse acteur speelt een ontwikkelingswerker die de Afrikaanse slaapziekte onderzoekt in Kameroen. De film komt deze zomer in de Nederlandse bioscopen.

In de film doet ontwikkelingswerker Ebbo Velten (Bokma) onderzoek in Afrika, maar zijn vrouw (Jenny Schilly) wil graag terug naar hun 17-jarige dochter in Duitsland. Die woont daar op een internaat. Ebbo moet kiezen tussen zijn leven vol vrijheid in Afrika of terugkeren naar Duitsland om zijn huwelijk in stand te houden.

Het internationaal filmfestival in Berlijn vindt dit jaar plaats van 10 tot 20 februari. Schlafkrankheit gaat op 12 februari in première. Het drama draait deze zomer in de Nederlandse bioscopen.


Pierre Bokma (Foto: Novum)

Apple CEO Steve Jobs weer met medisch verlof

Chief executive officer Steve Jobs van Apple Inc. heeft maandag aangekondigd tijdelijk met verlof te gaan, zodat hij zich volledig op zijn gezondheid kan concentreren. Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat de zakenlegende tijdelijk niet kan functioneren.

Jobs, die wordt gezien als onmisbaar voor het succesverhaal van Apple, vecht al jaren met succes tegen alvleesklierkanker.

"Op mijn verzoek heeft de Raad van Bestuur me toestemming gegeven om op medisch verlof te gaan zodat ik me op mijn gezondheid kan concentreren", aldus Jobs. "Ik zal aanblijven als CEO en betrokken blijven bij belangrijke strategische beslissingen voor het bedrijf."

Jobs heeft Tim Cook, chief operating officer van Apple, gevraagd de dagelijkse leiding over te nemen. Ook in 2009, toen Jobs zes maanden langs de kant stond, nam Cook zijn taken over.

Rock Band-winkel voor Wii gesloten

Het Rock Band Network voor de Nintendo-Wii versie van de muziekgame Rock Band is afgesloten. Hierdoor is het niet langer mogelijk om muziek te downloaden of zelfgemaakte nummers met andere gamers te delen. Het Rock Band Network blijft op de Xbox 360 en PlayStation 3 wel gewoon bestaan.

Volgens gamestudio Harmonix was het niet langer de moeite waard om de online winkel op de Nintendo Wii te ondersteunen. Zo weegt het aantal gamers dat hier gebruik van maakte niet op tegen de kosten en tijd die het omzetten van nummers voor de Nintendo Wii-versie in beslag neemt.

Rock Band is een muziekgame waarin gamers met controllers in de vorm van instrumenten nummers van bekende artiesten naspelen. De nummers die bij het spel zitten, kunnen worden aangevuld door tegen betaling muziek in de online winkel te downloaden.


Spookrijder veroorzaakte ongeluk op A50 bewust

De spookrijder die zaterdag op de A50 bij het Brabanse Herpen een dodelijke aanrijding veroorzaakte, was daar waarschijnlijk bewust naar op zoek. Dat meldt de politie maandag. Bij de zelfmoordpoging kwamen de spookrijder, een 42-jarige man uit Oss en een 30-jarige vrouw uit Sint Oedenrode om het leven.

De sprookrijder botste zaterdagochtend frontaal tegen de auto van de vrouw. Volgens een automobilist uit Overasselt probeerde de Ossenaar hem eerder al te rammen bij de afslag Oss-Oost. Hij wist echter uit te wijken, waardoor zijn voertuig slechts licht geraakt werd.

De man reed vervolgens met hoge snelheid tegen het verkeer in verder tot hij bij Herpen tegen het voertuig van de vrouw uit Sint Oedenrode reed. Beide bestuurders overleden ter plaatse. De snelweg was door het ongeluk urenlang afgesloten geweest tussen Ravenstein en Oss.

'Veel praktijklokalen op scholen onveilig'

Driekwart van de praktijklokalen in het voortgezet onderwijs en het mbo is niet helemaal veilig. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie, meldt het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag. Machines zijn niet goed afgeschermd en gevaarlijke stoffen worden onveilig opgeslagen.

De Arbeidsinspectie controleerde 136 scholen. Bij ruim driekwart daarvan waren een of meer zaken niet in orde. Bij de meeste scholen was de inspectie al eens langs geweest, maar toch liepen de inspecteurs opnieuw tegen veel overtredingen aan.

In praktijklokalen voor hout- en metaalbewerking kunnen leerlingen en docenten volgens de Arbeidsinspectie gewond raken doordat boormachines vaak niet goed zijn afgeschermd. Ook stuitten de inspecteurs op achterstallig onderhoud en op machines die niet goed verankerd waren.

In veel van de geïnspecteerde laboratoria en natuur- en scheikundelokalen bestaat bovendien kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. De stoffen worden ook niet altijd veilig opgeslagen.

Heineken haalt werknemers terug uit Tunesië

Bierbrouwer Heineken heeft zondag ongeveer tien medewerkers en hun familie vanuit Tunesië teruggehaald naar Nederland vanwege de gespannen en onrustige situatie daar. Maandag is ook de productie van bier in het Afrikaanse land stilgelegd.

Volgens een woordvoerder van Heineken was geen sprake van directe bedreigingen voor het personeel van Heineken, schrijft de Wereldomroep. "We willen het zekere voor het onzekere nemen en hebben daarom deze mensen gerepatrieerd."

Eind vorige week werden Nederlandse toeristen al teruggehaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Tunesië. De algehele veiligheidssituatie in het land is volgens het ministerie 'zeer zorgwekkend'.

In Tunesië is het onrustig. Bij confrontaties met de politie kwamen de afgelopen weken volgens de regering minstens 23 mensen om het leven. Activisten zeggen dat het dodencijfer minstens drie keer zo hoog ligt. Inwoners houden grootschalige protesten tegen de corruptie, de werkloosheid en de regering.

Bezetting studenten op UvA voorbij

Een groep studenten die maandag het service- en informatiecentrum van de Universiteit van Amsterdam bezet hield, heeft met de actie twee toezeggingen van het College van Bestuur van de instelling afgedwongen. Dat maakte een woordvoerder van de studenten maandagavond bekend.

De studenten en de bestuurders zijn overeengekomen dat het College van Bestuur alle studenten en medewerkers per mail gaat oproepen vrijdag naar de landelijke demonstratie op het Malieveld in Den Haag te komen.

Ook heeft de vice-voorzitter van het College van Bestuur toegezegd een brief aan opleidingsmanagers en onderwijsdirecteuren te sturen waarin staat dat de mogelijkheid moet worden geboden herkansingen die voor vrijdag staan gepland, te verplaatsen. De studenten willen een tentamenvrije dag zodat zoveel mogelijk mensen naar het protest kunnen komen.

De studenten hielden het centrum bezet als protest tegen de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze wilden pas weg na een gesprek met het College van Bestuur.

Een woordvoerder laat weten tevreden te zijn over de afloop van de actie. "Studenten hebben laten zien dat actievoeren werkt. Het is nu voor veel meer studenten mogelijk te demonstreren tegen het kabinet vrijdag."

Makers Farcry en Crysis gaan voor mobiele games

De gamestudio die verantwoordelijk is voor grafisch geavanceerde games als Farcry en Crysis gaat zich richten op onder meer de iPhone en iPad. Crytek heeft vacatures online geplaatst op de site van het vakblad Develop.

Vorig jaar uitte Cryteks bestuursvoorzitter nog stevige kritiek op de games voor de iPhone en iPad. Door de lage prijzen van deze spellen verandert de manier waarop mensen naar games kijken. Hierdoor zouden consumenten minder bereid zijn om vijftig tot zestig euro neer te leggen voor een geavanceerd spel met hogere productiekosten. Tot op heden heeft Crytek altijd spellen gemaakt met een hoge productiewaarde en veel detail. De gamestudio heeft realisme in texturen, bewegingen en lichtinval hoog in het vaandel staan.

De gamestudio is niet de eerste die de mobiele games omarmt. Grote uitgevers als Electronic Arts en Ubisoft zijn al enige tijd actief, terwijl ook gamestudio Epic Games, bekend van onder meer het schietspel Gears of War, eind vorig jaar opzien baarde toen zij het grafisch indrukwekkende vechtspel Infinity Blade uitbracht voor de iPad en iPhone. Het is nog niet bekend aan wat voor een soort applicaties voor mobiele apparaten Crytek precies werkt. De gamestudio is op dit moment bezig om het schietspel Crysis 2 af te ronden voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. Deze game ligt eind maart in de winkels.


Appartementen in Drachten ontruimd om brand

Acht tot tien woningen in een appartementencomplex in het Friese Drachten zijn maandagavond ontruimd vanwege een brand in een van de appartementen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De brand brak rond 21.15 uur door nog onbekende oorzaak uit. Een deel van het complex werd uit voorzorg ontruimd. De in totaal vijftien tot twintig bewoners werden opgevangen door de politie. "De meeste bewoners kunnen vannacht gewoon weer naar huis", zei de woordvoerder.

Bij de brand raakte niemand gewond. Alleen de bewoner van het afgebrande appartement is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.