Veel koperdiefstal op begraafplaatsen Leeuwarden

Niet alleen het spoor, ook begraafplaatsen in Nederland worden geplaagd door koperdieven. De gemeente Leeuwarden en de Friese politie roepen metaalopkopers en bezoekers van de begraafplaatsen dinsdag op alert te zijn op koper- en looddiefstal.

Op de Huizemerbegraafplaats in de Friese hoofdstad zijn vorig jaar zestig gevallen van koperdiefstal ontdekt. Op de Noorderbegraafplaats kwam het zelfs 120 keer voor. De dieven hebben het onder meer voorzien op lood van grafmonumenten en andere onderdelen van graven.

De gemeente doet altijd aangifte van diefstal en vernieling, maar drukt rechthebbenden van de grafmonumenten op het hart ook aangifte te doen. Alleen een rechthebbende kan een schadevergoeding eisen.

De politie en de gemeente werken samen met metaalopkopers om daders op te sporen. De opkopers kijken uit naar de gestolen goederen en lichten de politie en gemeente in over verdachte personen en partijen.

Deze werkwijze leidde vorig jaar tot een aanhouding, waarbij de verdachte uiteindelijk voor heling is veroordeeld. Zijn diefstal leverde hem slechts 10 euro op, aldus de gemeente. "De schade bedroeg vele duizenden euro's, nog afgezien van de vaak nog veel grotere emotionele schade."