'AIVD was sceptisch over NCTb'

Inlichtingendienst AIVD bekeek de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) aanvankelijk met scepsis. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van een ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag begin 2006.

De NCTb werd in 2004 opgericht om de verschillende partijen die zich bezighouden met het bestrijden van terrorisme beter te laten samenwerken. De AIVD vond volgens de Amerikanen echter dat de NCTb zich te veel met haar werk bemoeide en contacten naar buiten monopoliseerde. Eind 2005 liepen de spanningen hierover op, zo schreven de Amerikanen.

De AIVD onthoudt zich in de krant van commentaar. De NCTb stelt dat de problemen in een evaluatierapport van de organisatie uit 2007 naar voren zijn gekomen.

De krant stelt dat uit de ambtsberichten blijkt dat de Amerikanen zich flink bemoeiden met de terreurbestrijding in Nederland en Nederlandse bestuurders gevraagd en ongevraagd van advies voorzagen. De Nederlandse vorderingen werden nauwgezet doorgespeeld aan Washington. De NOS meldde maandag al dat bepaalde gebeurtenissen vrijwel direct met de Amerikanen werden gedeeld.

NRC en RTL publiceren sinds vrijdag over de documenten die ze hebben gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks. De NOS heeft ze direct van WikiLeaks gekregen.