Bende Charles Z. dinsdag opnieuw voor rechter

Drugsbaron Charles Z. (55) staat dinsdag met ruim twintig medeverdachten opnieuw terecht in de zogenaamde Doomer-zaak, een omvangrijk proces dat draait om grootschalige internationale drugshandel. De rechtbank in Arnhem trekt vier dagen uit voor de mega-zaak, die overigens nog niet inhoudelijk behandeld wordt.

Het gaat om een zogenaamde regiezitting, waarin zowel justitie, de rechtbank als de advocaten onderzoekswensen kenbaar kunnen maken alvorens met de inhoudelijke behandeling te beginnen. April vorig jaar was er ook al een regiezitting in de zaak. Toen werd onder meer bepaald dat in de zaak tegen Z. 74 getuigen moeten worden gehoord.

De rechtbank hoopt op korte termijn met de inhoudelijke behandeling te starten. Een exacte datum is nog niet bekend. Volgens justitie is voormalig autocoureur Z. lid van een criminele organisatie en heeft hij zich in de Doomer-zaak schuldig gemaakt aan grootschalige internationale handel in soft-en harddrugs en witwaspraktijken. De andere verdachten staan terecht voor hennepteelt en het witwassen van het daarmee verdiende geld.

De Doomer-zaak kwam in oktober 2006 aan het rollen nadat er een inval werd gedaan in de woning van Z. in het Gelderse Zwartebroek. Agenten vonden toen onder meer tweeduizend kilo hasj en meerdere wapens. In deze zaak, die de naam Windhalm kreeg, werd Z. vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Justitie had toen een gevangenisstraf van zeven jaar geëist. De straf viel flink lager uit omdat Z. werd vrijgesproken van het bezit van 59 kilo amfetamine en xtc-pillen.

In de Windhalm-zaak stonden nog drie verdachten terecht, onder wie de 44-jarige vriendin van Z., Scarlet D. Tegen haar had justitie een jaar cel geëist. Omdat de rechtbank meerdere feiten niet bewezen achtte, viel ook die opgelegde straf met 38 dagen cel uiteindelijk fors lager uit. Een andere verdachte in de Windhalm-zaak kreeg 15 dagen cel. De vierde verdachte werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige autocoureur zich bij de rechtbank moet verantwoorden voor drugshandel. De drugsbaron heeft in de jaren negentig al een celstraf van vijf jaar uitgezeten voor het leiden van een criminele organisatie. In 2005 werd hij ook al eens veroordeeld voor drugshandel. Ook werd hij in dat jaar veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan de staat. Volgens justitie heeft Z. de miljoenen verdiend met zijn criminele praktijken.