bzv, tvoh, ihvh, decemberists

Bijna vijf miljoen mensen hebben afgelopen weekend hun televisie afgesteld op Boer Zoekt Vrouw. Vorige week vestigden Yvon en haar agrariërs al een kijkcijferrecord, maar dit weekend gingen ze daar dus weer flink overheen. Ik volg Boer Zoekt Vrouw niet. Niet omdat ik het per definitie stom vind. Ik vind het best aardig, niet geweldig, maar ik ken programma's die nog veel veel veel slechter zijn. Maar ik voel gewoon totaal geen drang om iedere zondag te kijken, zodat ik op maandagochtend op het werk een beetje mee kan praten.

Ik vind het ook gewoon niet zo bijzonder. In tegenstelling tot een groot gedeelte van die bijna vijf miljoen kijkers. Laat ik dat bij mijzelf zoeken, mis ik iets? Zie ik simpelweg niet wat er zo geweldig aan is?

Datzelfde geldt voor Ik Hou Van Holland. Het is nu even niet op de buis. Maar miljoenen kijkers zijn er dol op en kunnen niet wachten tot het weer begint. Ik vond het te gemakkelijk om te zeggen dat al die kijkers gewoon niet snappen wat leuk is. Misschien heb ik er gewoon geen kijk op. Zo nu en dan moet je niet bang zijn om je mening te herzien. Dus ik ben maar eens wat afleveringen gaan terugkijken op internet. En ik ben tot de conclusie gekomen dat het simpelweg een kutprogramma is en dat ik echt niet begrijp wat mensen er zo leuk aan vinden. Het ronduit schaapachtige geschater van Linda de Mol om iedere opmerking van Jeroen van Koningsbrugge; dat constante kijk-ons-het-eens-gezellig-hebben; dat opjutten van het publiek na ieder goed of fout antwoord; dat structurele omhelzen van het panel na ieder goed antwoord, ik kan er echt niet met plezier naar kijken. Al kijken er straks tien miljoen mensen naar, ik vind het echt niet leuk.

Ik vind televisiekijken eigenlijk ook maar een vreemd fenomeen, wederom op mijzelf betrokken. Ik erger me groen en geel wanneer ik een film probeer te kijken en ik steeds onderbroken word door reclameblokken. Wanneer er niets boeiends op is, zijn er dagen dat ik acht rondjes zap, voordat ik besluit dat ik mijn tijd beter kan besteden. En er zijn dagen dat ik me realiseer dat ik mijn tijd beter kan besteden en desondanks gewoon doorzap. Ik heb me al zo vaak voorgenomen om minder televisie te kijken, of om er misschien maar helemaal mee te stoppen. Maar die voornemens gooi ik de avond daarop probleemloos overboord.
Ik vind lezen over het algemeen leuker dan televisiekijken. En toch zit ik veel vaker met de afstandsbediening in mijn handen dan met een boek. 

Daar ben ik waarschijnlijk niet de enige in. Afgelopen vrijdag zaten er zeker 2,8 miljoen mensen zonder boek op de bank, The Voice of Holland te bekijken. Ik vind the Voice vele malen leuker dan al die andere talentenjachten. Deze deelnemers hebben ook echt talent. De eerste afleveringen met die draaiende stoelen en blinde audities vond ik wel interessant en origineel, maar nu is het weer net als al die andere shows. Er is meer reclame en geleuter dan dat er daadwerkelijk wordt gezongen. Wat mij betreft is de lol er wel af. Misschien is het ook wel minder leuk omdat het al overduidelijk is wie er gaat winnen. Ik weet het niet. Er kijken drie miljoen mensen naar. Kom ik er dan nog mee weg om te zeggen dat het zo langzamerhand een saai rotprogramma is geworden? Bij elkaar opgeteld zijn er meer dan elf miljoen kijkers die deze programma's geweldig vinden, ik moet niet denken dat ik dan de waarheid in pacht heb.

Vandaag heb ik de nieuwe cd van The Decemberists gekocht. En ik ben tot een conclusie gekomen. Het maakt me niet uit hoe die miljoenen mensen hun avonden slijten. Al gaan er tachtig miljoen mensen kijken naar programma's waar ik geen chocola van kan maken. Ik ga me er niet meer over opwinden. Ik sluit de gordijnen, zet een schemerlampje aan, schenk me een glas wijn in en ga lekker op de bank zitten om mijn nieuwe cd'tje te luisteren. De televisie blijft vandaag uit. En hopelijk morgen ook.