Ruim tienduizend studenten verwacht op Malieveld

Meer dan tienduizend studenten worden vrijdag op het Malieveld in Den Haag verwacht bij een demonstratie tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ze hebben zich via Facebook aangemeld voor de actie, die wordt georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

"Dit zou wel eens het grootste studentenprotest kunnen worden sinds 1988", zegt Sander Breur van de LSVb. Vrijwel alle universiteiten en veel hogescholen hebben hun studenten vrijdag vrij gegeven om aanwezig te kunnen zijn bij de actie, die om 13.00 uur begint. Maandag dwongen studenten in Amsterdam dit af door het service- en informatiecentrum van de UvA te bezetten.

Het protest vindt vrijdag plaats op de verjaardag van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). Onduidelijk is nog of hij aanwezig zal zijn bij de actie, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

De studenten zijn boos over de voorgenomen bezuinigingsplannen van het kabinet. Zo moeten studenten die langer dan twee jaar extra doen over hun studie drieduizend euro collegegeld betalen. De 'Halbeheffing' treft volgens de studentenkoepels zowel studenten als instellingen, wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt.