Advocaat: IND wist allang dat Abiram doodziek is

De Immigratie- en Naturalisatiedienst wist al twee maanden dat de 8-jarige Abiram doodziek is. Dat zegt advocaat Marian van der Linden dinsdag in het AD. Pas toen via de krant ruchtbaarheid werd gegeven aan de dreigende uitzetting van de jongen, greep minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) in.

In een verklaring van zijn ministerie werd gesproken van 'nieuwe feiten en omstandigheden' waardoor de ongeneeslijk zieke jongen en zijn moeder in Nederland mogen blijven. "Op 18 november heb ik de medische toestand van Abiram gemeld aan de IND en de rechtbank", zegt Van der Linden.

De jongen had toen 95 procent kans dat hij binnen drie jaar zou overlijden. Toch hield de IND toen vast aan afwijzing van het asiel. De IND zegt in de krant dat ze inderdaad is geïnformeerd. "Maar dat ging over het uitstellen van de procedure vanwege de ziekte. Er is ons toen niet gevraagd de zaak te heroverwegen", zegt een woordvoerder namens Leers.

Dat is volgens Van der Linden een 'makkelijk en formeel' antwoord. De IND had volgens haar ook ambtshalve kunnen besluiten de zaak te herzien of voor te leggen aan de minister. "Het was toen al duidelijk dat Abiram heel ziek is." Volgens Vluchtelingenwerk komt het vaker voor dat de IND zeer zieke mensen toch uitzet.

De directeur van de basisschool waar het jongetje op zit, Inge Bulters, wees er zaterdag in het AD op dat hij dreigde te worden uitgezet naar Sri Lanka. Vluchtelingen uit het land worden teruggestuurd omdat het er veilig genoeg zou zijn. Na het bericht besloot Leers dat de jongen en zijn moeder in Nederland mogen blijven.

De man van de moeder is eerder vermoord in Sri Lanka. De jongen, Abiram heeft een agressieve hersentumor. Hij heeft nog maar enkele weken te leven. Zijn medeleerlingen schreven eerder al een brief naar koningin Beatrix.