King's Speech koploper bij nominaties BAFTA's

The King's Speech heeft veertien nominaties in de wacht gesleept voor de BAFTA's, de Britse versie van de Oscars. De balletthriller Black Swan kreeg twaalf nominaties. Dinsdagochtend maakte de organisatie de shortlist voor de British Academy Film Awards bekend.

In de categorie beste film zijn verder Inception en True Grit genomineerd. Ook Facebook-film The Social Network, die zondag de Golden Globe voor beste film kreeg, is genomineerd voor een BAFTA.

The King's Speech-hoofdrolspeler Colin Firth kreeg een nominatie voor beste acteur wegens zijn rol van koning George VI. Hij won zondag ook de Golden Globe voor beste acteur. Naast Firth zijn The Social Network-acteur Jesse Eisenberg, Jeff Bridges uit True Grit, Javier Bardem voor zijn rol in Biutiful en James Franco uit 127 Hours genomineerd.

In de categorie beste actrice is Natalie Portman genomineerd voor Black Swan. Zij kreeg zondag een Golden Globe in dezelfde categorie. Zij neemt het op tegen Noomi Rapace, bekend van The Girl with the Dragon Tattoo, en True Grit's Hailee Seinfeld. Annette Benning en Julianne Moore zijn beiden genomineerd voor hun rollen in het drama The Kids are All Right.

David Fincher loopt kans op een BAFTA in de categorie beste regisseur voor The Social Network, naast Tom Hooper voor The King's Speech, Danny Boyle voor 127 Hours, Christopher Nolan voor Inception en Darren Aronofsky voor Black Swan.

De British Academy Film Awards, een goede indicatie voor de Amerikaanse Oscars, worden uitgereikt op 13 februari. De oorlogsfilm The Hurt Locker won vorig jaar de belangrijkste BAFTA, die voor beste film.


The King's Speech koploper bij nominaties Bafta's (Foto: Novum)