Nederland eist voorwaarden versterken noodfonds

Ministers van Financiën in de eurozone overwegen manieren om het Europese reddingsfonds te versterken. Een aantal belangrijke lidstaten wil dat er eerst aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Nederland, Duitsland en Finland willen dat lidstaten van de eurozone zich eerst committeren aan hervormingen van budgetten, de bankensector en de economie voordat de European Financial Stability Facility wordt versterkt, zegt Minister van Financiën Jan Kees de Jager in een interview.

Ministers van Financiën overleggen over hoe het fonds de volledige EUR440 miljard kan uitlenen, terwijl de triple-A krediet rating gehandhaafd blijft. Momenteel wordt het fonds gedekt door EUR440 miljard aan overheidsgaranties, maar bedraagt de daadwerkelijke leencapaciteit tussen de EUR200 miljard en EUR300 miljard.

Echter, de capaciteit moet alleen worden uitgebreid "onder de voorwaarde dat andere landen zich op andere zaken vastleggen - economische hervormingen, besparingsmaatregelen en eventuele zorgen in de bankensector worden aangepakt", aldus De Jager. "Wij willen eerst een commitment van al die landen waarover de markt zich momenteel zorgen maakt."

De Jager zei verder dat de meeste opties die maandag besproken zijn een toename van de overheidsgaranties inhielden. Op de vraag of er voorstellen zijn om de leencapaciteit te verhogen zonder de garanties uit te breiden gaf De Jager aan dat bilaterale leningen, zoals die bij de redding van Griekenland werden gebruikt, in theorie een optie zijn.

De Jager zei verder dat hij in het algemeen geen voorstander is van het wijzigen van de regels en voorwaarden waartegen de EFSF in mei werd opgericht. "Ik zie niet heel veel ruimte binnen het Nederlandse parlement om het veel flexibeler te maken dan het nu is."

Wel staat Nederland meer open voor het wijzigen van de voorwaarden voor het permanente noodfaciliteit, de European Stability Mechanism, dat in plaats van de EFSF komt vanaf 2013. "De ESM is de start van een nieuw spel," zegt hij. "En dan kunnen we praten over nieuwe regels".

Een alternatieve optie die in Brussel is besproken om de rol van de faciliteit te versterken is het verlenen van toestemming om obligaties in de markt te kopen. De Jager stelt dat deze optie maandag niet is besproken en dat dit in overeenstemming lijkt met het eurozone-verdrag. "Dus ik zie dat niet als een levensvatbare optie."