Marathondebat in Brits Hogerhuis

Leden van het Britse Hogerhuis hervatten dinsdagmiddag een al 20 uur durend debat over plannen van de regering om het aantal zetels in het Lagerhuis te verlagen. Tegenstanders van de plannen zouden het debat desnoods wekenlang willen rekken.

De Hogerhuisleden debatteerden de hele nacht over het plan om het aantal zetels in het Lagerhuis terug te brengen van 650 naar 600. De zetelvermindering vormt onderdeel van een voorstel voor een referendum over hervorming van het Britse kiesstelsel.

Oppositiepartij Labour wil dat het plan voor de zetelvermindering wordt losgekoppeld van het voorstel voor het referendum. Parlementariërs van Labour vrezen dat een kleiner Lagerhuis vooral ten koste van hun eigen partij gaat.

Ondertussen moet het voorstel voor het referendum voor 16 februari worden goedgekeurd om het, zoals gepland, begin mei te laten plaatsvinden. Labour grijpt deze mogelijkheid nu aan om het debat over het voorstel zodanig te vertragen dat een stemming voor 16 februari in het geding komt en de coalitieregering gedwongen wordt de twee onderwerpen los te koppelen om het referendum niet in gevaar te brengen. Tot dusverre weigert de regering de oppositie tegemoet te komen.

Het Lagerhuis stemde eerder al wel in met het voorstel.


Marathondebat in Brits Hogerhuis (Foto: Novum)