Oud-dictator Haïti meegenomen door politie

De politie in Haïti heeft dinsdag oud-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier meegenomen uit zijn hotel. De politie weigerde te zeggen of Duvalier is ingerekend. Een lid van de partij van de oud-dictator zei dat hij werd meegenomen naar een rechtbank.

Tientallen agenten waren aanwezig in het hotel. Duvalier (59) oogde kalm en zei niets toen hij naar een gereedstaande auto werd geleid, die hem naar een rechtbank reed. Onderweg probeerden aanhangers van Baby Doc de straten te blokkeren met afvalbakken en stenen om te voorkomen dat de oud-dictator naar een gevangenis werd gebracht.

Een metgezel van Duvalier, Veronique Roy, liet telefonisch weten dat hij 'absoluut niet' is gearresteerd. Ze zei niet te weten waarom hij naar de rechtbank is gebracht.

Eerder op de dag sprak Duvalier op zijn hotelkamer met Haïtiaanse rechters. Mensenrechtenorganisaties hadden maandag al opgeroepen tot de arrestatie van de oud-dictator.

Duvalier keerde zondag terug in Haïti, bijna 25 jaar nadat hij na een volksopstand tegen zijn wrede regime was gevlucht.


Oud-dictator Haïti meegenomen door politie (Foto: Novum)