FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 januari 2011

Slecht onderhoud oorzaak mijnexplosie VS

Een kleine methaangasbrand die niet kon worden geblust wegens kapot materieel is de oorzaak geweest van een enorme explosie in een kolenmijn ten zuiden van Charleston op 5 april vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten van het Amerikaanse Bureau voor Mijnveiligheid en Gezondheid (MSHA) die woensdag bekend werden gemaakt. Bij de ramp kwamen 29 kompels om het leven.

Bewijsmateriaal dat in de mijn is aangetroffen wijst in de richting van slecht onderhoud. Door het versleten en in sommige gevallen kapotte materiaal kon de methaangasbrand niet worden geblust. Bovendien werd stof dat vrijkwam bij de werkzaamheden in de mijn niet opgeruimd, waardoor de enorme explosie kon plaatsvinden.

De verwachting is dat het nog zo'n twee tot drie maanden duurt voordat het onderzoek volledig is afgerond. De mijnramp was de grootste in de Verenigde State sinds 1984.

Veteranen helpen Vietnam bij vinden massagraf

Amerikaanse Vietnam-veteranen hebben het communistische land geholpen bij het terugvinden van een massagraf met daarin de lichamen van 81 Noord-Vietnamese soldaten. De soldaten sneuvelden meer dan veertig jaar geleden, zei het Vietnamese leger woensdag.

De botten van de soldaten lagen begraven in de provincie Kon Tum, in de Centrale Hooglanden. De Vietnamese autoriteiten willen de overblijfselen overdragen aan de nabestaanden.

Waarschijnlijk zijn de soldaten gesneuveld bij een aanval op een Amerikaanse basis in het gebied, in maart 1968. Zij werden vervolgens door de Amerikanen begraven. Amerikaanse veteranen die destijds op de basis waren gelegerd hebben de Vietnamese autoriteiten nu een kaart van het massagraf gegeven.

Inmiddels zijn vier lichamen geïdentificeerd. De overige 77 lichamen zijn woensdag op een plaatselijke militaire begraafplaats begraven.

10 miljoen euro voor monumenten Artis

De provincie Noord-Holland stelt 10 miljoen euro beschikbaar om vier historische monumenten in Artis te restaureren of renoveren. Hiermee geeft het provinciebestuur invulling aan een voorstel van Provinciale Staten. De Amsterdamse dierentuin is ingenomen met de invulling van de subsidie, laat de provincie weten.

Het betreft de restauratie, renovatie en herbestemming van vier monumenten met grote historische waarde en de restauratie en herinrichting van het originele park. Een deel van het geld gaat naar het Apenhuis en Vogelhuis, respectievelijk een rijks- en gemeentelijk monument. Het werk hieraan is al in februari 2009 begonnen en wordt dit jaar afgerond.

Daarnaast is het geld bestemd voor de restauratie en herbestemming van de Ledenlokalen en het Groote Museum, waar het rijk afgelopen week ook al geld voor beschikbaar stelde. Deze beide Rijksmonumenten liggen aan het toekomstige Artis-plein.

Het Groote Museum - gebouwd tussen 1850 en 1855 - wordt als culturele ontmoetingsplek en museum in ere hersteld. De in 1870 gebouwde Ledenlokalen gaan ruimte bieden aan de eerste dierentuin ter wereld voor micro-organismen - de Microzoo - en aan een brasserie.

'WikiLeaks'-bankier moet boete betalen

Een Zwitserse bankier die naar eigen zeggen gegevens van rijke belastingontduikers heeft doorgespeeld naar WikiLeaks is woensdag schuldig bevonden aan bedreiging en het schenden van het Zwitserse bankgeheim. Rudolf Elmer moet een boete betalen van 6000 euro.

Elmer zei tot zijn daad te zijn gekomen nadat hij jaren geleden was ontslagen door zijn voormalige werkgever Julius Bär. Hij probeerde zijn oude werkgever af te persen en speelde informatie over rijke buitenlandse klanten van de bank door naar de belastingautoriteiten, de media en WikiLeaks.

Tientallen familieleden Ben Ali opgepakt

Zeker 33 familieleden van de gevluchte Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali zijn woensdag opgepakt toen ze het land probeerden te verlaten. Dat meldt de Tunesische staatstelevisie. Ook de voorzitter van de senaat, Abdallah Kallel, werd aangehouden.

Kallel was een bondgenoot van Ben Ali en was in het verleden minister van defensie en binnenlandse zaken. Hij werd samen met zijn vrouw aangehouden toen hij op een vliegtuig naar Parijs wilde stappen.

Ben Ali vluchtte vorige week naar Saudi-Arabië na wekenlange demonstraties tegen zijn regime.

Kort na elkaar twee mensen onder de trein in Leuven

Bij twee incidenten in nog geen twaalf uur tijd zijn op het station van de Belgische stad Leuven twee personen onder een trein gekomen. Dinsdagavond raakte een persoon zwaargewond, terwijl een ongeluk woensdagochtend het slachtoffer fataal werd. Dat meldde de Belgische krant De Standaard.

Bij het eerste incident, dinsdagavond, probeerde een vijftiger zijn trein te halen. Hij rende achter het wegrijdende voertuig aan, struikelde en kwam onder de wielen terecht. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Woensdagochtend werd een blinde of slechtziende man naar zijn trein begeleid. Toen de trein het station binnenreed, viel hij van het perron af. Dit slachtoffer overleefde zijn val niet.

Het zou in beide gevallen om een ongeluk gaan en niet om een bewuste daad, zeiden onderzoekers.

Zijlstra: hoger onderwijs moet reserves aanspreken

Als hogescholen en universiteiten hun reserves aanspreken, hoeven er geen duizenden docenten en onderzoekers te worden ontslagen. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag tijdens een debat over de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Universiteiten zouden twintig procent minder geld krijgen van het kabinet voor het onderwijs, zo berekende de vereniging van universiteiten VSNU onlangs. Hierdoor zouden volgend jaar minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen.

Regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV reageerden woensdag geprikkeld op deze voorstelling van zaken. Vrijdag staat een groot protest gepland tegen deze bezuinigingen. Volgens Harm Beertema (PVV) worden de studenten echter door de universiteiten voor het karretje gespannen om te 'bedelen' voor meer geld.

Hij wees op de grote reserves die de universiteiten hebben om deze klap op te vangen. Ook Sander de Rouwe (CDA) vindt dat de universiteiten hun reserves moeten aanspreken om de bezuinigingen op de korte termijn op te vangen. Op termijn volgen namelijk weer investeringen, redeneerde hij.

Zijlstra viel hen bij. De ramingen van de VSNU noemde hij 'over the top'. Hij wees erop dat alleen al de Nijmeegse Radboud Universiteit een eigen vermogen van 302 miljoen euro heeft, waarvan zeventig miljoen direct kan worden uitgegeven. Deze universiteit moet volgens de bewindsman volgend jaar 7,4 miljoen bezuinigen. Over twee jaar zou de begroting weer op orde zijn.

Dan is het 'wel wat gek' om nu het grootste kapitaal - studenten en docenten - op straat te zetten, met alle dure vertrekregelingen van dien, aldus Zijstra.

In totaal bezitten de hogeronderwijsinstellingen 2,9 miljard aan eigen vermogen. Daarvan zit een belangrijk deel in bijvoorbeeld gebouwen, maar er is 'wel degelijk ruimte om tegenvallers op te vangen', zei Zijlstra. "Het is een keuze die instellingen kunnen maken."

Tijdens het debat was vooral de oppositie uiterst kritisch over de bezuinigingen en het plan om langstudeerders te beboeten. De plannen zijn volgens de partijen onverenigbaar met het kabinetsstreven om tot de top vijf van kenniseconomieën te gaan behoren.

D66 drong erop aan om dan in ieder geval de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren synchroon te laten lopen met de investeringen in het onderwijs. Ook regeringspartij VVD wilde weten of hiertoe mogelijkheden zijn.

PVV bepleit registratie 'islamproblemen'

In de jaarrapporten over integratie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet voortaan een apart hoofdstuk 'islamgerelateerde problematiek' worden opgenomen. Dat bepleit de PVV woensdag tijdens een debat over inburgering met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

De gedoogpartij wijst er op dat er in de CBS-rapportages nu wordt gekeken naar de positie van zogeheten niet-westerse allochtonen op het gebied van werk, onderwijs en criminaliteit. Om een 'goed beeld' te krijgen van hun integratie is een apart 'islamhoofdstuk' essentieel. "Groepen afkomstig uit islamitische landen kennen specifieke problemen", stelt de partij.

Dan gaat het om uithuwelijking, vrouwenbesnijdenis, eerwraak, speciale opvanghuizen voor islamitische homo's en de 'relatieve oververtegenwoordiging' van islamitische vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen, aldus de PVV.

Politie Moskou pakt 21 demonstranten op

De Russische politie heeft woensdag 21 personen gearresteerd die een wake bijwoonden om de moord op mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov en journaliste Anastasia Baboerova twee jaar geleden te herdenken. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Volgens de woordvoerder werden mensen die gemaskerd over straat gingen opgepakt. Ook mensen die fakkels hadden aangestoken werden meegenomen. De arrestanten zouden volgens de woordvoerder maar korte tijd worden vastgehouden.

Op de herdenking van de dubbele moord waren honderden mensen afgekomen. Ze lieten Chinese lantaarns los, hadden kaarsen aangestoken en hielden portretten van Markelov en Baboerova vast.

Het werk van de destijds 34-jarige mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov had de woede gewekt van nationalisten. Na een persconferentie in Moskou werden hij en de journaliste Anastasia Baboerova, die hem begeleidde, door een man met een panty over het hoofd op klaarlichte dag doodgeschoten.

Het proces tegen de verdachte van de moord en zijn vrouwelijke handlanger begint volgende week. Beiden ontkennen bij de liquidatie betrokken te zijn.

[FA Cup] Arsenal alsnog door, treffer Van Persie

Arsenal heeft zich alsnog geplaatst voor de vierde ronde van de FA Cup. Na het verrassende gelijkspel in eigen huis tegen Leeds United, werd de Championship-club op Elland Road met 1-3 verslagen. Robin van Persie maakte als invaller een einde aan de bekerdroom Leeds.

Arsenal begon zonder Cesc Fabrégas en Van Persie in de basis, maar Wenger had voor de replay in Leeds voldoende grote namen opgesteld om de volgende ronde te bereiken. Eén van die grote namen zette The Gunners al na vijf minuten op voorsprong. Samir Nasri bekroonde een vloeiende aanval met een keurige afronding, waardoor Leeds-doelman Kasper Schmeichel kansloos was.

Leeds werd net als in Londen teruggedrongen, maar dit keer bleek Arsenal scherper voor het doel van Schmeichel. Vijf minuten voor de pauze kwamen de bezoekers op 0-2. De verdediging van Leeds kreeg de bal niet goed weg, waardoor rechtsback Bacary Sagna kon oppikken. De Fransman haalde vervolgens uit en zag zijn doelpoging in de bovenhoek verdwijnen.

Tot ieders verrassing kwam Leeds razendsnel terug. Bradley Johnson haalde van afstand prachtig uit en klopte Arsenal-doelman Wojciech Sczcesny: 1-2. Leeds bleef daardoor in de wedstrijd, waardoor Wenger een snelle beslissing eiste met het inbrengen van Fabrégas en Van Persie. Laatsgenoemde besliste het bekerduel door een kwartier voor tijd binnen te koppen (1-3).

Dries Roelvink geen domme BN'er

Dries Roelvink is geen domme Hollander. De blonde volkszanger heeft namelijk een IQ van 102.

Dit is gebleken uit de elfde editie van BNN's Nationale IQ-test, die zojuist is afgelopen. Van alle acht BN'ers die de test aflegden, bleek Mark de Hond de slimste. De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond heeft een IQ van 131.

De domste BN'er is Shary-An. De uitgevallen deelneemster van een talentenjacht wist slechts een schamele 81 punten te halen.

Net als eerdere edities werd de zaal in verschillende groepen ingedeeld. De domste groep bestond uit fans van 'Oh Oh Cherso'. Hun gemiddelde was een IQ van 107. Met een IQ van 118 waren de gebruikers van social media de slimste. Uw favoriete nieuwsposter hoeft zich met een IQ van 121 overigens niet te schamen.

Voorzitter wil Dalglish voor lange termijn

Als het aan voorzitter Tom Werner ligt, blijft Kenny Dalglish ook na dit seizoen aan als manager van Liverpool. Volgens Werner is de 59-jarige Schot de 'ideale kandidaat'. "Hij voldoet aan alle criteria de we zoeken in de nieuwe manager." Dalglish werd begin van deze maand tot het einde van het seizoen aangesteld als opvolger van de ontslagen Roy Hodgson.

Dalglish is matig begonnen aan zijn tweede dienstverband bij de Reds, die hij eerder tussen 1985 en 1991 onder zijn hoede had. Zondag werd pas het eerste punt gepakt tegen Everton, nadat eerder verloren werd van Manchester United en Blackpool. Werner wanhoopt desondanks niet. "Kenny is extreem bekwaam, kan uitstekend met mensen omgaan en kent de filosofie van de club. Eigenlijk is hij alles waar we op gehoopt hadden."

"Ik kijk uit naar de vele overwinningen die we in de toekomst gaan boeken", vervolgt Werner. "We gaan keihard werken om weer succesvol te zijn. Maar dat kost wel de nodige tijd." Dalglish is erg geliefd onder de supporters. Hij pakte in totaal acht landstitels met Liverpool, waarvan drie als trainer.

Roker en niet-roker, relatiemateriaal?

De gebondenheid van de rokende partner aan een strak schema kan een steen des aanstoots worden voor een weinig begripsvolle niet-rokende wederhelft. Om de zoveel tijd, in de zwaarste gevallen tot  minder dan een halfuur, moet het gewoon gebeuren, je kan de klok erop gelijkzetten. De dvd-speler wordt ervoor gepauzeerd en zelfs belangrijke gesprekken worden onderbroken omdat de roker de deur uit moet om zijn ding te doen. Dat is een verschil met vroeger toen roken nog salonfähig was, toen viel het nog niet zo op hoe dwingend het schema is.

AS Roma en Sampdoria door in Coppa Italia

AS Roma heeft de kwartfinales van de Coppa Italia bereikt. De Romeinen wonnen met 2-1 van stadsgenoot Lazio Roma. Sampdoria plaatste zich eerder vanavond ook voor de laatste acht van het Italiaanse bekertoernooi. Udinese werd na strafschoppen uitgeschakeld.

Sampdoria - Udinese 2-2 (5-4 pen.)

Sampdoria kwam in eigen huis na een half uur spelen op voorsprong. Manchester United-huurling Federico Macheda bewees zijn waarde en opende de score. Lange tijd leek het erop dat het doelpunt van de Sampdoria-spits beslissend was. In de extra tijd kwam Udinese echter langzij.

Mauricio Isla dwong voor Udinese een verlenging af in Genua. Nadat Denis de bezoekers kort na de hervatting van de extra tijd op 1-2 zette, leek Sampdoria het zicht op de kwartfinale steeds meer te verliezen. Zeker toen Daniele Dessena de kleedkamer moest opzoeken met rood.

Met een man minder wist Sampdoria toch nog op gelijke hoogte te komen. Giampaolo Pazzini benutte een penalty, waarna een strafschoppenserie uitkomst moest bieden. Daarin bleek Sampdoria de gelukkige (5-4). Sampdoria treft in de volgende ronde de winnaar van AC Milan - Bari.

AS Roma - Lazio Roma 2-1

De nummer drie en vier van de Serie A kwamen in de eerste helft niet tot scoren in de Romeinse derby. Na de pauze wist Roma als eerste het net te vinden. AC Milan-huurling Marco Borriello bracht het thuispubliek op de banken door in de 53e minuut een strafschop te benutten.

Vijf minuten later kwam Lazio echter weer langszij. Ook de aartsrivaal mocht vanaf elf meter aanleggen. Spelmaker Hérnanes bleef koel en hielp bezoekers op gelijke hoogte. In de slotfase kon het alle kanten op, maar uiteindelijk was Roma het meest slagvaardig.

Simplicio besliste de bekerontmoeting door zes minuten voor tijd te scoren. De middenvelder hielp zijn ploeg daarmee aan een ticket naar de kwartfinale. De Romeinen nemen het 25 of 26 januari op tegen Juventus. Donderdag moet AC Milan met Bari strijden om een plaats in de kwartfinales.

Tiësto maakt radio voor BNN

Dj Tiësto schuift vanaf april achter de knoppen voor BNN op radiozender 3FM. Hij is iedere zaterdagnacht te horen van middernacht tot twee uur in de ochtend met zijn nieuwe programma Tiësto's Club Life. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

De wereldberoemde dj, die woensdag werd uitgeroepen tot Beste dj aller tijden door dance-magazine Mixmag, verheugt zich op zijn werk voor BNN en 3FM. "Muzikaal zijn 3FM en ik steeds beter bij elkaar gaan passen. Vroeger draaide ik vooral trance, tegenwoordig omarm ik alle muziekstijlen", aldus Tiësto. Aangezien hij tegenwoordig veel samenwerkt met bands die op de radiozender te horen zijn, noemt hij deze stap logisch.

Tiësto maakt radio voor BNN
Tiësto maakt radio voor BNN (Foto: ANP)

Drie jaar cel voor invoer 6000 kilo hasj

Een man is woensdag veroordeeld tot drie jaar cel voor het invoeren van ruim 6000 kilo hasj met twee zeiljachten. De rechtbank in Leeuwarden acht bewezen dat de man de softdrugs met een stel kompanen Nederland wilde binnensmokkelen.

De straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie. Het ene zeiljacht waarop hasj werd gevonden werd in mei aangetroffen in de buurt van Vlieland, het andere werd een paar dagen later verlaten gevonden bij Camperduin. De hasj kwam uit Marokko.

De man verklaarde eerder dat hij door hoge schulden na een eerdere veroordeling wegens drugssmokkel geen andere uitweg zag dan opnieuw te proberen drugs te smokkelen.

Volgens de rechtbank heeft de man duidelijk een leidende rol gespeeld bij de drugssmokkel. "Verdachte heeft door zijn handelen een bijdrage geleverd aan het illegale circuit van invoer, distributie en verkoop van verdovende middelen", aldus de rechters.

België zet pedopriester land uit

De Belgische autoriteiten hebben woensdag een pedofiele priester het land uitgezet die zich jarenlang vergreep aan eskimokinderen. De pater uit België, die de Canadese nationaliteit heeft, wordt in Canada opnieuw verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen.

Dat meldden Vlaamse media. De geestelijke Eric Dejaeger was begin januari opgepakt, omdat hij illegaal in België verbleef. Hij hield zich jarenlang schuil bij collega's in Blanden bij Leuven.

Dejaeger misbruikte acht jongens en meisjes toen hij als missionaris in Canada werkte. Hij werd er in 1990 veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kwam na achttien maanden vrij. Toen er in 1995 nieuwe klachten tegen hem werden ingediend, maakte hij zich uit de voeten naar België.

Inspectie: noodplan gestrande trein voldoet niet

Het noodplan dat aangeeft hoe te handelen in geval van een gestrande trein voldoet niet. Dat stelt de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) woensdag, die hierover met ProRail en de passagiersvervoerders op het spoor, inclusief de NS, in overleg gaat.

De IVW had de partijen gevraagd wat hun plan van aanpak is als een trein strandt. De inspectie wilde dit weten omdat treinpassagiers van de NS vorige maand zo'n drie uur lang zonder verwarming vast kwamen te zitten in een weiland tussen Zaandam en Purmerend.

De inspectie stelde toen dat het niet om een incident ging en dat spoorbedrijven te weinig doen om gestrande treinen weer snel op gang te krijgen. Alle spoorbedrijven, ook degenen die niets met het incident te maken hadden, moesten daarom voor 10 januari inzicht geven in hun plan van aanpak.

De bedrijven verwezen naar het calamiteitenplan Rail, dat al bestond toen de NS-trein vorige maand vast kwam te zitten. Arriva wees erop dat het bij die onderneming nog nooit is voorgekomen dat een passagierstrein langer dan twee uur vast kwam te zitten. Dat is wat de inspectie betreft de maximale duur dat een trein met passagiers stil mag staan.

Met de verwijzing naar het calamiteitenplan is de inspectie niet tevreden. "Het is weinig concreet en geeft geen inzicht in de vraag of er verbetering heeft plaatsgevonden", zegt een woordvoerder. Wel is volgens haar vooruitgang geboekt. Zo is het plan op enkele punten al aangepast.

De vervoerders wijzen ook op de moeilijke omstandigheden bij het incident van afgelopen maand. De trein stond enkele kilometers van de openbare weg. Om bij de bussen te komen zouden de passagiers dus een flink eind moeten lopen in extreem koud weer.

"We moesten ook aan de veiligheid van de passagiers denken", zegt een NS-woordvoerder. "We begrijpen natuurlijk wel dat het niet leuk was voor de reizigers, maar veel keus hadden we niet." Toch gaat de NS graag met de inspectie in overleg. "Misschien dat we samen wel punten tegen komen die voor verbetering vatbaar zijn."

'Lady Gaga zoekt transseksuelen voor nieuwe clip'

Lady Gaga zoekt transseksuelen voor de videoclip bij haar nieuwe nummer Born This Way. Dat schrijft celebrityblogger Perez Hilton, die bevriend is met Gaga, op zijn weblog. Hilton meldt dat de opnamen voor de muziekvideo volgende week van start gaan.

Volgens de blogger bezochten Gaga en haar gevolg onlangs een feest voor transseksuelen in New York om eventuele gegadigden te casten. Het lied Born This Way, van het gelijknamige album dat in mei verschijnt, komt uit op 13 februari.

Lady Gaga werd begin dit jaar verkozen tot homo-icoon door Nederlandse homo's. De zangeres sleepte die titel een jaar eerder ook in de wacht. Gaga staat bekend als fervent voorvechter voor homorechten.


'Lady Gaga zoekt transseksuelen voor nieuwe clip' (Foto: Novum)

NASA vervangt bemanningslid ruimteveer

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vervangt een bemanningslid van het ruimteveer Discovery. De astronaut, Timothy Kopra, kwam dit weekeinde ongelukkig ten val met zijn fiets. Hij liep daarbij nog onbekend letsel op, waardoor zijn deelname aan de ruimtemissie, die over anderhalve maand moet beginnen, op losse schroeven kwam te staan.

NASA liet woensdag weten Kopra te vervangen door de ervaren astronaut Stephen Bowen. Bowen vloog mee met de laatste vlucht van de spaceshuttle, vorig jaar in mei. Hij neemt de taken van Kopra over, waaronder een serie ruimtewandelingen bij het internationale ruimtestation ISS.

De vlucht van de Discovery stond gepland voor november, maar is al verscheidene malen uitgesteld.

Vorige week stelde NASA ook al een plaatsvervangende gezagvoerder aan voor de laatste vlucht met de spaceshuttle, in april. De gezagvoerder van deze missie is Mark Kelly, de echtgenoot van het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords. Giffords werd onlangs bij een politieke bijeenkomst neergeschoten.

[WvdW] Uitslag Ajax - Feyenoord

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. De Amsterdammers wonnen het duel met 2-0 eenvoudig via doelpunten van Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani.

Ajax trad het duel tegen Feyenoord aan zonder de geschorste Luis Suárez en de zieke Mounir El Hamdaoui. Feyenoord kon vanavond voor het eerst beschikken over de net aangetrokken Krisztián Simon. Ajax had in de eerste helft een groot overwicht en mocht het zich aanrekenen dat het maar één doelpunt maakte. Toby Alderweireld zag al wegglijdend zijn afstandsschot achter doelman Erwin Mulder verdwijnen. Even te voor hadden Christian Eriksen, Miralem Sulejmani en Siem de Jong nog kansen om zeep geholpen.

Ook na rust gingen de Amsterdammers in eigen huis verder, maar Ebecilio, De Zeeuw en wederom Sulejmani wisten ook het net niet te vinden. Feyenoord kreeg pas halverwege de tweede helft de eerste echte kans, maar Luc Castaignos wist Ajax-doelman Maarten Stekelenburg niet te verrassen. Nadat De Cler Sulejmani had gevloerd en de Serviër vanaf de stip niet faalde was de wedstrijd gespeeld. Leerdam kreeg voor Feyenoord nog een kansje, maar daar bleef het bij.

AFC Ajax

2 - 0

Feyenoord

 31' Alderweireld
 77' Sulejmani (Pen)
 
 
 Gele kaart: Ebecilio, Van der Wiel (AFC Ajax), Bruins, Swerts, De Cler (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.332
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
De Zeeuw (Lindgren/87)
Eriksen(Anita/88)
Enoh
Sulejmani
De Jong
Ebecilio (Lukoki/80)
  Mulder
Swerts (De Vrij/75)
Vlaar
Bahia
De Cler
Mokotjo (Van Beukering/69)
Bruins
El Ahmadi
Simon
Castaignos (Leerdam/80)
Wijnaldum

Uitslag AZ - N.E.C. Nijmegen

Naast Ajax - Feyenoord begon er om kwart voor negen nog een wedstrijd in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag van AZ tegen N.E.C. Nijmegen.

 

AZ

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 30' Schaars
 35' Falkenburg
   22' Vleminckx
 77' Vleminckx
 
 Gele kaart: Klavan, (AZ), Zimling, Will, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: , George (81) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis
Jaliens
Moisander
Klavan
Elm (Benschop/83)
Falkenburg
Schaars
Gudmundsson (v.d. Velden/86)
Sigthórsson
Martens
  Cillessen
Will
Zomer
Nuytinck
Amieux
Schöne (George/78)
Sibum
Goossens (Wellenberg/88)
Zimling
Davids (Chatelle/70)
Vleminckx

Brand Wormer zo goed als onder controle

De brand in de cacaofabriek in het Noord-Hollandse plaatsje Wormer is zo goed als onder controle. Dat meldde de politie rond 22.00 uur. Het sein brand meester is nog niet gegeven.

De brand woedt niet in een opslagloods, maar in een pand met machines. Er lag wel cacaopoeder, maar geen bonen. Die laatste zijn zeer moeilijk te blussen, bij poeder is dat makkelijker, aldus de politie.

Het instortingsgevaar van de lange schoorsteen op het pand is inmiddels niet meer zo groot als eerst werd gedacht. De fundering bleek er beter aan toe te zijn dan verwacht.

Janko: "Ik ga voor de twintig doelpunten"

Marc Janko had vanavond een enorm aandeel in de zege op Heracles Almelo (5-0) met vier doelpunten. De Oostenrijker kon zijn geluk niet op na de wedstrijd, maar hij bedankte vooral zijn ploeggenoten voor de vier doelpunten. "Het hele team heeft hard gewerkt. Ik wil hen daarom ook bedanken voor mijn doelpunten. Tuurlijk ben ik enorm blij nu", zei Janko tegen Eredivisie Live.

De aanvaller leek bij Twente wat aanpassingsproblemen te hebben, maar staat nu op twaalf doelpunten. Janko beaamt dat hij nu een stuk fitter is dan voor de winterstop. "Ik was na mijn komst niet helemaal fit, maar ik voel me nu veel beter. Ik voel dat ik een betere conditie heb."

"Het is voor mijn spel belangrijk om fit te zijn. Van de kritiek trek ik me niets aan. Dat hoort erbij, alleen Lionel Messi krijgt geen kritiek", vervolgt Janko, die een duidelijk doel heeft. "Ik wil twintig doelpunten maken. Maar het team is belangrijker. We maken een goede kans op de titel."

Amnesty: heropen onderzoek CIA-gevangenis

Het onderzoek naar een geheim detentiecentrum van de CIA in Litouwen moet worden heropend. Daartoe hebben mensenrechtenorganisaties woensdag opgeroepen. De zaak werd vorige week wegens een gebrek aan bewijs gesloten.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Reprieve beweren bewijzen in handen te hebben dat de gevangenis zou zijn gebruikt om terreurverdachten te verhoren.

De Litouwse president Dalia Grybauskaite en een belangrijke ambtenaar op het gebied van de nationale veiligheid zetten eerder al hun vraagtekens bij het besluit het onderzoek te sluiten. Grybauskaite zei dat aanklagers de zaak moeten heropenen als er nieuwe bewijzen boven water komen.

Uitslagen DFB Pokal (19/01/2011)

1. FC Kaiserslautern heeft ten koste van TuS Koblenz de kwartfinales van de DFB Pokal bereikt. De ploeg uit de 2. Bundesliga werd met 1-4 verslagen. De thuisploeg kwam in de zeventiende minuut nog wel op voorsprong via Thomas Klasen, maar na rust herstelde Kaiserslautern zich.

Srdan Lakić scoorde binnen vijf minuten twee goals voor de voorsprong. Adam Nemec breidde vijf minuten later de voorsprong uit naar 1-3, en vervolgens voltooide Lakić zijn hattrick. Daarmee werd de eindstand op 1-4 bepaald. In de kwartfinales mag Kaiserslautern het opnemen tegen MSV Duisburg uit de 2. Bundesliga.

1. FC Nürnberg deed ook wat er van ze verwacht werd door Kickers Offenbach met 0-2 te verslaan. De club uit de 3. Liga wist na de twee goals van oud PSV-speler Timmy Simons alleen nog vier gele kaarten te scoren. Nürnberg treft in de volgende ronde Schalke 04.

Friend Codes Nintendo 3DS toegelicht

Het systeem dat Nintendo tot op heden gebruikt om online te gamen met je vrienden met behulp van Friend Codes, valt lang niet bij alle gamers in de smaak. Nintendo gaat met de Nintendo 3DS wederom gebruik maken van Friend Codes, maar dan anders.

Tijdens de conferentie hier in ons eigen landje heeft Nintendo aangegeven dat elke Nintendo 3DS zijn eigen, unieke Friend Code bevat. Je hoeft de Friend Codes van je vrienden deze keer maar een enkele keer in te voeren in het systeem, waarna deze de codes zal onthouden, ook wanneer je offline bent.

Het invoeren van deze codes hoeft niet letter voor letter (of cijfer voor cijfer) handmatig ingevoerd te worden wanneer je dicht bij elkaar bent. Via een lokale, draadloze verbinding is het mogelijk om je vrienden met één druk op de knop toe te voegen. Wanneer je vrienden online komen, zal het indicator-lampje van je Nintendo 3DS oranje worden.

De Nintendo 3DS zal vanaf 25 maart verkrijgbaar zijn in Europa.

Di Grassi: "Door geldgebrek stoeltje kwijt"

Lucas di Grassi heeft toegegeven dat hij zijn stoeltje bij Marussia Virgin Racing kwijt is geraakt door geldgebrek. De Braziliaan debuteerde vorig seizoen in de Formule 1, maar een vervolg komt er niet, omdat zijn stoeltje naar Jerôme d'Ambrosio zal gaan.

"Het is jammer dat de stoeltjes in de Formule 1 tegenwoordig te koop zijn. Virgin heeft meerdere keren tegen me gezegd dat, als geld geen rol zou spelen, ik op basis van mijn talent mocht blijven," zei de 26-jarige Di Grassi tegen Jovem Pan FM.

"Helaas klonk de schreeuw om geld een stuk luider. Komend seizoen wordt voor mij een moeilijk jaar omdat ik opnieuw structuur in mijn carrière moet zien aan te brengen. Ik hoop zo snel mogelijk terug te keren in de Formule 1," zei de Braziliaan die vooralsnog werkloos is.

Uitslagen Eredivisie (19/01/2011)

De Eredivisieploegen zijn weer uit hun winterstop ontwaakt. Vanavond stonden er om 18:45 uur twee inhaalduels op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

FC Twente

5 - 0

Heracles Almelo

 4' Janko
 39' De Jong
 45+2' Janko
 60' Janko
 70' Janko
 
 
 Gele kaart: Looms (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.800
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Onyewu
Brama
De Jong
Landzaat
John (Berghuis/77)
Janko (Bruggink/80)
Chadli (Bajrami/65)
  Pasveer
Breukers
Maertens
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom (Rendla/69)
Fledderus (Vejinovic/59)
Douglas
Armenteros
Everton

VVV-Venlo

1 - 2

FC Utrecht

 38' Leemans
   37' Demouge
 90' Yildirim
 
 Gele kaart: Silberbauer, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Fleuren (39) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren
Tóth
Vujicevic (Ojo/81)
Leemans
Musa (Chula/73)
Boymans
Ahahaoui (Kruysen/61)
  Vorm
Cornelisse
Vorstermans
Wuytens
Lensky
Duplan
Silberbauer
Mertens (Brouwers/69)
Strootman
Asare (Yildirim/78)
Demouge

Zanger Josh Homme had bijna-doodervaring

Zanger en gitarist Josh Homme heeft vorig jaar een bijna-doodervaring gehad tijdens een operatie. Het Queens of the Stone Age-lid voelde naar eigen zeggen hoe hij overleed door problemen tijdens een operatie aan zijn knie. "Ik onderging een operatie en stierf en kwam weer terug op die tafel", zegt Homme in het Britse muziektijdschrift NME.

"Ik werd geopereerd aan mijn been. Er traden complicaties op en ik overleed op de tafel", vertelt Homme. "Ik heb daarna drie maanden in bed gelegen."

In december werd de 37-jarige zanger ontslagen uit het ziekenhuis. Deze maand dook de band de studio in om te werken aan een nieuw album. Het is het eerste album van Queens of the Stone Age sinds 2007.


Zanger Josh Homme had bijna-doodervaring (Foto: Novum)

Verdacht pakketje bij bank blijkt wenskaart

Een wenskaart die naar een Israëlische bank in Manhattan, in New York, was gestuurd heeft woensdag voor veel opschudding gezorgd. Een röntgenscanner van de bank detecteerde draden en batterijen in de envelop, waarop de politie werd ingeschakeld. Dat heeft de politie van de stad gezegd.

Uit voorzorg werd een aantal verdiepingen van het gebouw van de Hapoalim Bank ontruimd en werden explosievendeskundigen ingeschakeld. Na onderzoek bleek het om een wenskaart te gaan.

Leverkusen is Barnetta enkele weken kwijt

Tranquillo Barnetta staat enkele weken buitenspel. De 25-jarige middenvelder van Bayer Leverkusen blesseerde zich dinsdag tijdens de oefenwedstrijd tegen VfL Bochum, spelend in de Tweede Bundesliga, aan zijn rechterknie. De 58-voudig Zwitsers international, die onder trainer Jupp Heynckes vrijwel altijd basisspeler is, moet waarschijnlijk onder het mes.

Barnetta is sinds 2005 actief in Leverkusen en speelde tot nu toe 173 competitiewedstrijden, waarin hij 23 keer scoorde. Dit seizoen staat de teller voor de Zwitser op twee. Met de roodzwarten staat hij momenteel op de vierde plaats in de Bundesliga.


(Foto: Novum)

Anne Hathaway als Catwoman in 'The Dark Knight Rises'

Anne Hathaway zal de rol van Seline Kyle gaat spelen in de film The Dark Knight Rises, opvolger van kassucces The Dark Knight. Dit heeft Warner Bros. zojuist in een persbericht bekend gemaakt.

Kyle, beter bekend als Catwoman, was oorspronkelijk een vijand van Batman. Dit gegeven is net als haar echte achtergrond jarenlang aan het veranderen. Het is onduidelijk of in The Dark Knight Rises Catwoman een vijand of vriend van de vleermuis zal zijn.

Naar eigen zeggen is regisseur Christopher Nolan zeer tevreden met zijn nieuwste aanwinsten. "Het is geweldig om met Anne Hathaway te werken. Ik weet zeker dat ze een geweldige toevoeging zal zijn aan het geheel."

Ook is bekend welke rol de eerder bevestigde Tom Hardy gaat vertolken, namelijk Bane. Deze chemisch gemanipuleerde vijand zal in tegenstelling tot eerdere Batman-films nu een van de hoofdrollen vertolken. Nolan: "Het voelt goed om weer met Tom te werken, zeker om hem een oude vijand nieuw leven in te laten blazen."

De film The Dark Knight Rises zal naar verwachting in Amerika vanaf 20 juli 2012 draaien.


Anne Hathaway (Foto: Novum)

Man belt 911 om escortmeisje te bestellen

De politie van Lexington, in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft een 42-jarige man opgepakt wegens het misbruiken van het landelijke alarmnummer. Lonnie Michael Felts belde zondag het nummer 911 om een hoertje te bestellen.

Nadat Felts per telefoon een escortmeisje had besteld, werd hem verteld dat hij het alarmnummer had gebeld en met zijn telefoontje het noodnummer misbruikte. Toch belde hij nog een keer, ditmaal om het nummer te vragen van de gevangenis. Weer werd hem verteld dat hij het verkeerde nummer had gedraaid.

Bij de derde keer vond men het welletjes en werd besloten de politie in te schakelen. Deze heeft Felts, die onder invloed was van alcohol of drugs, gearresteerd. Hem wordt misbruik van het alarmnummer ten laste gelegd.

R.U.S.E. Chimera-Pack krijgt informatie

Vorige week lieten we weten dat Ubisoft met nieuwe DLC voor R.U.S.E. zou komen, genaamd Chimera Pack. Hierover is nu wat meer informatie beschikbaar. De DLC is nu beschikbaar via PSN, XBLA en Steam en zal drie nieuwe multiplayer-maps en drie nieuwe singleplayer-operations krijgen.

De multiplayer-maps krijgen de volgende namen:

  • Blood and Sand
  • Djebel
  • Nuclear Winter

Over de singleplayer-content is iets meer bekend:

  • Bir Hakeim: vechten in de Libanese woestijn waar de 'Free France Forces' de 'Axis Advance' uit 1942 stopten;
  • Medjez: speel met het Afrikakorps in het Tunesië van 1943 waar je tegen de 'Free France Forces' en het Britse leger vecht;
  • Zapad Operation: speel met een vriend samen met de Russen tegen Amerikaanse Imperialisten als een grens-incident verandert in een nucleaire oorlog.

De la Rosa: "Ga niet voor HRT rijden"

Pedro de la Rosa acht het niet waarschijnlijk dat hij aan de start van het nieuwe Formule 1-seizoen zal staan. De Spanjaard raakte vorig jaar zijn stoeltje bij Sauber kwijt en ging daarna banden testen voor Pirelli. Hij zoekt nog een stoeltje voor dit jaar, maar voor Hispania Racing zal hij zeker niet rijden.

"HRT is voor mij geen optie. Ik probeer zoals altijd een stoeltje in de Formule 1 te vinden. Ik geef nooit op en zie wel wat de toekomst gaat brengen," zei De la Rosa. "Pirelli gaat gedurende het jaar nog wat testen. Misschien ga ik dat doen, of elders racen of een reserverol in de F1 bekleden. De komende weken zijn belangrijk voor mijn toekomst."

Voordeel voor De la Rosa is dat hij veel ervaring heeft met de nieuwe banden van Pirelli. Hierdoor hoopt hij bij een topteam als reserverijder onderdak te vinden. Mocht dit niets worden dan is de optie van het blijven bij Pirelli geen probleem voor de Spanjaard.

Man slikt per abuis tandartsboor in

Mensen die bang zijn voor de tandarts doen er verstandig aan het volgende bericht niet te lezen. In Zweden heeft een patiënt namelijk de boor van de tandarts ingeslikt.

Het slachtoffer kwam pas geleden bij de tandarts in Västmanland om er een onlangs gevuld gaatje te laten schoonmaken. Halverwege schoot de boor ineens los. Nog voor de tandarts en diens assistente konden ingrijpen, had de arme man het stuk gereedschap al ingeslikt.

Hoewel de patiënt zo te zien geen verwondingen had, werd hij toch overgebracht naar het ziekenhuis. Uit de hier gemaakte röntgenfoto's bleek dat de boor inmiddels zijn weg had gevonden door het lichaam van de man en in diens maag was aanbeland. De volgende dag meldde hij zich bij zijn tandarts om te vertellen dat hij zich goed voelde en de boor op natuurlijke wijze zijn lichaam zou verlaten.

Hoewel de man geen complicaties heeft overgehouden aan het voorval, is het incident toch gemeld bij het Zweedse medisch tuchtcollege. Het is nog niet bekend wat het college met het voorval, dat al plaatsvond in oktober vorig jaar maar nu pas naar buiten is gebracht, hiermee gaat doen.

Sauerbreij: "Mentaal niet goed"

Nicolien Sauerbreij werd vandaag in de achtste finales op de parallel reuzenslalom van het WK snowboarden in het Spaanse La Molina uitgeschakeld. Na afloop zat de olympisch kampioene niet diep in de put.

"Ik heb een prima zomertraining gedaan. Fysiek en technisch gaat het ook goed. Mentaal is echter iets anders”, aldus Sauerbreij. "Wat de afgelopen drie seizoenen automatisch allemaal goed ging, is nu niet zo. Ik heb dit seizoen twijfels gehad. Daar krijgt elke topsporter mee te maken. De afgelopen drie seizoenen had ik daar geen last van. Nu mis ik brutaliteit en de macht om de aanval in te zetten. En nadenken is niet goed voor je race”.

Samus in Dead or Alive: Dimensions voor de 3DS

Team Ninja is momenteel nog hard bezig met Dead or Alive: Dimensions, de nieuwe DOA-game voor op de 3DS. In een nieuwe gameplay video zien we dat de vechters zich bevinden in een level zo uit Metroid: Other M gegrepen. Op het einde komt Samus zelfs even tevoorschijn.

Of het personage van Samus ook beschikbaar zal zijn in het spel zelf is nog niet bekend maar Nintendo heeft wel zijn toestemming gegeven en meegeholpen met het maken van het level. Bekijk hieronder de video van het level. Dead or Alive: Dimensions staat gepland voor een release op 24 maart in Japan.

Nieuwe protesten in Tunis

Honderden demonstranten zijn woensdag in Tunis de straat opgegaan om te eisen dat de bondgenoten van de uitgeweken president Zine El Abidine Ben Ali niet langer aan de macht blijven. In het centrum van de stad zongen zij nationalistische liederen en droegen borden met zich mee met de woorden 'Weg met de RCD'. De RCD is de partij van de gevluchte president. Politiebusjes stonden langs de route opgesteld om ongeregeldheden te voorkomen.

Door middel van sms-berichten werd eerder op woensdag opgeroepen tot nieuwe demonstraties in Tunis, ondanks pogingen van de autoriteiten om de rust te bewaren. De demonstranten vinden het onacceptabel dat veel leden van de oude regering ook in de nieuwe zijn opgenomen.

"We willen dat de oude regering verdwijnt - en we willen dat ze ver van de regering wegblijven", zei de 50-jarige demonstrant Hafed al Maki, die bij een van de grootste verzekeraars in het land werkt. Samen met zijn collega's werkte hij dinsdag zijn baas de deur uit. Sommige demonstranten droegen een zwarte namaakdoodskist met daarop in het wit de letters RCD.

Dinsdag stapten vier ministers uit de nieuwe, één dag oude regering van nationale eenheid, uit solidariteit met de demonstranten. De minister van buitenlandse zaken Kamal Merjan verliet woensdag de Egyptische stad Sharm el-Sheik, vlak voor de opening van een bijeenkomst van de Arabische Liga. De reden voor zijn vertrek is onduidelijk.

De nieuwe regering had voor woensdagmiddag haar eerste vergadering op de agenda staan.


Nieuwe protesten in Tunis Foto: Novum)

Terrein Chemie-Pack terug naar eigenaar

Het bedrijfsterrein van Chemie-Pack waar twee weken geleden een grote brand woedde, wordt donderdag door de politie overgedragen aan de eigenaar en de gemeente Moerdijk. Het aantal mensen dat zich meldt met klachten loopt op. Dat meldt het regionaal beleidsteam Midden- en West-Brabant woensdag.

Het terrein is nu nog in handen van forensisch onderzoekers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Nadat het terrein is overgedragen kan - na goedkeuring van een plan van aanpak - worden begonnen met de schoonmaak van het terrein.

Eerst moeten gebouwen, vaten en containers worden opgeruimd, waarna nieuwe metingen plaatsvinden. Die metingen moeten uitwijzen of de grond eronder verontreinigd is. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken welke saneringsmaatregelen nodig zijn.

De brand legde het chemische bedrijf in Moerdijk in de as. Sindsdien is er veel te doen geweest over gezondheidsrisico's en het mogelijk vrijkomen van giftige stoffen, maar die blijken volgens het RIVM erg mee te vallen. Sinds de brand zijn tot nu toe 52 meldingen bij de GGD West-Brabant binnengekomen van mensen die bezorgd zijn of gezondheidsklachten hebben die mogelijk aan de brand te relateren zijn.

Sinds maandag is een bedrijfsgezondheidsteam actief op het bedrijventerrein bij de haven van Moerdijk. De afgelopen twee dagen meldden zich daar veertien werknemers met gezondheidsklachten. Eerder kwamen bij de GGD medewerkers van vijftien bedrijven van het industrieterrein binnen met klachten.

Woensdag hief het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de beperkingen op voor het gebied vanaf tien kilometer van Moerdijk. Daardoor mogen mensen die meer dan tien kilometer van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk wonen, weer groente van het land eten. Kinderen kunnen weer veilig buiten spelen en sportvelden mogen weer worden gebruikt. Boeren mogen weer groenten oogsten en verhandelen en vee mag weer naar buiten.

Voor het gebied in een straal van minder dan tien kilometer van de brandhaard wordt nog steeds geadviseerd vee binnen te houden en geen groenten van het land te eten. Telers mogen de gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen. In het gebied binnen de straal van tien kilometer worden nog metingen verricht. Maandag komt er meer duidelijkheid over dit gebied.

Veel ondernemers hebben schade ondervonden, maar of er een schadefonds voor getroffen boeren komt is nog onzeker. Wel wordt geïnventariseerd hoeveel schade er is geleden en op wie die eventueel te verhalen is.

'Vonnis in Demjanjuk-zaak eind maart'

De verwachting is dat eind maart een vonnis wordt uitgesproken in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk. Dat heeft de rechter van het hof in München woensdag gezegd.

Het proces tegen Demjanjuk begon in november 2009. De man wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op meer dan 28 duizend mensen in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk zou hier als kampbewaker hebben gediend.

De verdachte zelf ontkent ooit in het kamp te zijn geweest en zegt dat hij wordt verward met een ander.

Sparta huurt Delgado

Carlos Delgado maakt het seizoen af bij Sparta. De Rotterdammers huren de Spaanse verdediger van UD Almería, waar hij in het B-team speelde.

Onlangs testte Sparta de twintigjarige Spanjaard tijdens het trainingskamp. Daar maakte Delgado een goede indruk op trainer Jan Everse. De linksbenige Delgado was enkele jaren geleden ook al eens op proef op het Kasteel. Destijds ketste een overgang af vanwege de hoogte van de opleidingsvergoeding die Sparta had moeten afstaan aan Málaga.

Helga van Leur staat open voor Playboy

Helga van Leur is bereid na te denken over een naaktfotoshoot in de Playboy. Maar hiervoor moeten wel honderdduizend mensen hun handtekening hebben gezet. Radio 538 is daarom een petitie gestart om de weermilf in het mannenblad te krijgen.

De weervrouw was gisteren verbaasd over de vraag of zij in evakostuum in de Playboy wilde staan, maar wees het voorstel niet direct af. "Ik denk dat ik eerst met de RTL-bazen moet overleggen", gaf ze aan. "Ik ben officieel freelancer, dus even kijken wat ze dan gaan zeggen."

Met honderdduizend handtekeningen is die droom een stuk dichterbij. "Als ze dat voor elkaar krijgen, dan ga ik inderdaad even met RTL praten." Wie de weerbabe naakt wil zien, moet hier even tekenen. In een dag tijd zijn al 1146 mensen je voorgegaan.


Regen of hagel, dankzij Helga schijnt altijd de zon!

Komrij: De Leeuw moet paar jaar van tv

Paul de Leeuw moet lekker een paar jaar op een eiland in de Stille Zuidzee gaan zitten en boeken lezen en met zijn voeten in een pierebadje. Dat vindt tv-criticus en dichter Gerrit Komrij.

Het is volgens Komrij de enige manier waarop De Leeuw zichzelf kan uitvinden. De dichter denkt dat De Leeuw nu vastgeroest is in het stramien van zijn oude succes. In het huidige format ziet Komrij dat mensen Paul de Leeuw-moe zijn geworden. "De Leeuw moet het rustig aandoen. Hij is nu niet in staat een behoorlijke talkshow te maken omdat hij geacht wordt het middelpunt te zijn. Laat hem maar eens beginnen met vooral wat af te vallen."

Te verkopen baby's gered in Maleisië

De Maleisische politie heeft drie zuigelingen en twee zwangere buitenlandse vrouwen gered uit de handen van een bende babyhandelaren. Negen personen die tot de bende zouden behoren zijn gearresteerd. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De enkele dagen oude baby's en de zwangere vrouwen werden vorige week aangetroffen bij invallen in een parkeergarage, een kliniek en een huis in Kuala Lumpur. De bende zou voor twintigduizend ringgit (bijna vijfduizend euro) per stuk baby's hebben verkocht aan kinderloze echtparen in Maleisië en omringende landen. Onder de arrestanten bevinden zich een Indonesische vrouw en nog drie buitenlanders. De verdachten kunnen twintig jaar gevangenisstraf krijgen wegens kinderhandel.

Maleisische kranten berichtten woensdag dat er sinds juli in verschillende delen van het land in totaal 22 baby's uit de handen van kinderhandelaren zijn gered en dertig mensen zijn opgepakt.

Mogelijk nog veertig patiënten vastgeketend

Er zijn in Nederland mogelijk nog zo'n veertig patiënten die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar wordt vastgebonden. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij reageert op de uitzending van Uitgesproken EO, die de beelden van Brandon dinsdagavond wereldkundig maakte. Brandon wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Hij hoort stemmen die hem aanzetten tot 'boze gevaarlijke acties', schrijft Veldhuijzen van Zanten.

De bewindsvrouw is 'diep geraakt' door de uitzending. "Het is schrijnend te zien dat een zo jong iemand, die zijn leven nog voor zich heeft, zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft."

Niettemin voldoet de geboden zorg aan de jongen aan de criteria voor vrijheidsbeperking, schrijft Veldhuijzen van Zanten. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die dinsdag een onaangekondigd bezoek heeft gebracht aan 's Heeren Loo, de instelling waar Brandon vertoeft.

Dat de zorg aan de eisen voldoet, betekent niet dat de geleverde zorg 'een wenselijk antwoord is op de zorgvraag'. "Er is hier sprake van een zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek", schrijft de bewindsvrouw. Andere oplossingen brachten tot nu toe geen soelaas. Een speciaal ingerichte nieuwe woonruimte werd in 2009 nog vernield door Brandon.

De staatssecretaris gaat niettemin overleggen met de sector hoe de zorg kan worden verbeterd. Ook voor de moeilijkste problemen in de zorg moet naar verbeteringen worden gezocht, vindt zij.

De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een spoeddebat met Veldhuijzen van Zanten over de kwestie.

Capcom laat Street Fighter en Resident Evil voor de 3DS zien

Capcom heeft naar aanleiding van het 3DS-evenement vandaag een drietal trailers online gezet. Twee ervan gaan over Super Street Fighter IV 3D en één ervan is voor Resident Evil: The Mercenaries 3D. Beide games zullen voor half juni uitkomen in Amerika en in Europa.

We zien van beide games gameplaybeelden en van Street Fighter krijgen we ook nog eens extra uitleg van de online-functies van het spel. Bekijk alle drie de trailers hieronder.

PVV wil verdere versoepeling rookverbod

De PVV vindt de versoepeling van het rookverbod niet ver genoeg gaan. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema moet het rookverbod worden afgeschaft voor cafés die hetzij kleiner dan zeventig vierkante meter zijn, hetzij geen personeel in dienst hebben. Het kabinet vindt dat cafés aan beide criteria moeten voldoen.

Schippers blijft bij de combinatie van beide criteria, maakte zij woensdag duidelijk. "Anders moeten we de hele wet herschrijven en laten we de hele zaak een jaar zweven. Dat schept nog meer onduidelijkheid." Versoepeling van het rookverbod volgens het huidige plan kan binnen enkele maanden geregeld zijn.

De PVV gaat nu 'in beraad' over de vraag of de partij de versoepeling van het rookverbod nog wel steunt, zei Agema. Zonder steun van de PVV is er geen meerderheid voor. Behalve de regeringspartijen VVD en CDA steunt alleen de SP de maatregel.

Witteman beroemd in Frankrijk door toiletscène

Paul Witteman is 'wereldberoemd' geworden in Frankrijk door een live gebeurtenis in zijn gelijknamige talkshow Pauw & Witteman op 8 oktober 2010. Toen vroeg een jongen uit het aanwezige publiek aan de presentatoren waar het toilet precies was.

Het fragment ging de wereld over, en zo ook in Frankrijk waarbij het filmpje te zien was bij de vele jaaroverzichten rond oud en nieuw van de Franse televisie. "Bij de Franse presentatoren liepen bij de aankondiging al de tranen over de wangen van het lachen. 'Je bent wereldberoemd in Frankrijk door een toiletscène', schreef mijn geleerde kennis in Frankrijk plagerig", schrijft Witteman in de VARAgids.

De VARA-presentator kan zich de gebeurtenis nog goed herinneren: "Met bedrukt gezicht liep de jongen uit het publiek naar de interviewtafel en vroeg: 'Weet u waar ik het toilet kan vinden?' Ik wees hem een deur en vervolgde het gesprek met een politicus. Ook werd, naar later bleek, de terloopse wijze waarop we het probleem oplosten, als ongewoon ervaren. Men had meer ergernis bij het duo Pauw & Witteman verwacht."

Witteman kon er wel om lachen toen hij het nieuwtje hoorde van zijn kennis: "Hij liet me via sms weten dat hij drie oudejaarsoverzichten van de Franse tv had gezien en dat in alle drie de uitzendingen het fragment uit Pauw & Witteman terugkwam. 'Dat heeft veertig jaar journalistiek me dan toch maar opgeleverd', antwoordde ik."


VARA-presentator Paul Witteman beroemd in Frankrijk door toiletscène

L.A. Noire laat maandag meer zien

Na zo'n zes jaar kwam er eind vorig jaar eindelijk een einde aan de stilte rondom L.A. Noire, het nieuwste paradepaardje van ontwikkelaar Rockstar Games. Inmiddels hebben we de eerste trailer voorbij zien komen en een interessante Motion Capture-video, en Pheno heeft zelfs al even mogen proeven van de game.

Maandag zullen we wederom informatie krijgen rondom L.A. Noire in de vorm van een tweede trailer, aldus een twitterend Rockstar: L.A. Noire Official Trailer #2 coming next week, on Monday Jan 24th. Rockstar mikt nog altijd op een lancering in de lente van 2011. L.A. Noire zal verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. De aankomende trailer kun je uiteraard verwachten op FOK!games.

FC Groningen contracteert Jones

FC Groningen heeft Matias Jones aangetrokken. De 19-jarige Uruguayaan gaat een contract voor vijf jaar tekenen. Jones komt in de zomer van 2011 naar Euroborg, maar FC Groningen heeft ook nog de mogelijkheid hem eventueel dit transferwindow over te nemen van zijn huidige club Danubio.

FC Groningen zal dit alleen doen indien er binnen de huidige selectie nog voor 1 februari mutaties zullen plaatsvinden. FC Groningen heeft op dit moment een overeenkomst met de zaakwaarnemer van de speler en Danubio, de club waarvoor ook voormalig FC-speler Bruno Silva uitkwam. Met de speler is een principe-akkoord bereikt, maar manager technische zaken Henk Veldmate zegt ervan uit te gaan, dat de gemaakte afspraken vast staan. "En dat alles onder het voorbehoud dat de speler ook nog medisch gekeurd dient te worden."

Pas als alle formaliteiten definitief zijn afgerond, zal FC Groningen meer details over de transfer bekend kunnen maken. "Wij verwachten de benodigde handtekeningen vandaag of morgen, maar het nieuws ligt al min of meer op straat, vandaar deze bevestiging."

Veldmate laat weten dat FC Groningen Jones al ongeveer anderhalf jaar in kaart heeft. "Eén van onze scouts, Grads Fühler, heeft hem als eerste aan het werk gezien. In december ben ik zelf in Uruguay geweest. Ik heb Jones daar in actie gezien tijdens trainingen en in een wedstrijd. Bovendien heb ik een gesprek van ongeveer anderhalf uur met hem kunnen voeren."

Veldmate somt de kwaliteiten van Jones moeiteloos op. "Hij is een linksbenige flankspeler, met dreiging in zijn spel. Jones heeft snelheid, met name op de eerste meters. Hij heeft een actie in de benen en een versnelling aan de bal. Hij is doelgericht, heeft scorend vermogen en een goede trap."

'Mourinho overweegt op te stappen bij Real Madrid'

José Mourinho zou Real Madrid in de komende zomer zomaar eens kunnen verlaten. Volgens Spaanse media is de oefenmeester alle kritiek op zijn gedrag spuugzat.

Mourinho is sinds zijn komst medio 2010 bij Real iedere dag onderwerp van gesprek in Spanje. Hij werd al meerdere keren gestraft door de voetbalbond (EFE) en heeft daar nu de maag van vol, zo wordt gemeld in Spanje. AS schrijft dat Mourinho bovendien op zijn ziel is getrapt door het uitblijven van een vervanger voor de langdurig absente Gonzalo Higuain.

Daardoor leeft Mourinho op gespannen voet met algemeen directeur Jorge Valdano, die volgens de Portugees niet daadkrachtig genoeg zou zijn. Mourinho is van mening dat binnen Real niet het klimaat heerst dat vereist is voor succes, zoals dat wel bij Internazionale het geval was.

Mocht Mourinho besluiten op te stappen als trainer van Real Madrid, dan zal de beste trainer van 2010 wellicht niet lang werkloos thuis zitten. Onder meer Manchester City aast al langer op de diensten van de voormalig trainer van FC Porto en Chelsea.

Vecht tegen de goden in Asura's Wrath

Capcom heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Asura's Wrath, een actiegame die gebaseerd is op Japanse mythologie. In de trailer zie je Asura vechten tegen verschillende soorten vijanden en het lijkt erop dat hij een behoorlijke variatie op aanvallen zal gaan krijgen.

In Asura's Wrath draait het om de gevallen god Asura. Hij is verraden door zijn mede-goden en deze hebben hem van zijn krachten ontdaan. Asura pikt dit niet en vecht terug met zijn innerlijke krachten. De game is vorig jaar tijdens de TGS aangekondigd maar er is nog geen officiële datum bekend. Het spel komt uit voor de PS3 en de Xbox 360

Gears of War: Triple Pack alleen voor Amerika

De pas aangekondigde Gears of War: Triple Pack zal alleen beschikbaar zijn in Amerika heeft Microsoft aangegeven. De Pack bestaat uit deel één en twee van de serie, de Road to Ruin-campagne en wat extra online maps. Deze collectie zal op 15 februari uitkomen en $29.99 gaan kosten.

Microsoft geeft aan dat de serie en de content die erbij hoort al goedkoop is te verkrijgen in Engeland en dat het daarom geen meerwaarde heeft om het daar uit te brengen.

"The Gears of War Triple Pack is a US regional promotion. In the UK, Gears of War 2 – complete with the All Fronts game add-on content – has already joined Gears of War in the elite Classics range, where we offer our best games at great value prices."

Julianne Moore gefêteerd met Harvard theaterprijs

Julianne Moore wordt dit jaar in het zonnetje gezet op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. De actrice krijgt op 27 januari de Hasty Pudding Woman of the Year Award voor haar werk in film en theater en als kinderboekenschrijfster. De Hasty Pudding Theatricals is de oudste universitaire theatergroep in de Verenigde Staten.

De Hasty Pudding Woman of the Year Award, een gouden puddingpan, wordt sinds 1951 jaarlijks door de theatergroep toegekend aan artiesten die een 'indrukwekkende en blijvende indruk hebben gemaakt op de entertainmentwereld'. Eerdere winnaressen van de prijs waren Elizabeth Taylor (1977), Meryl Streep (1980), Sandra Bullock (2004) en Anne Hathaway (2010). Waar de winnaar van de mannelijke variant zich altijd moet verkleden als vrouw en een variétéact moet opvoeren, worden de vrouwen ontzien. Moore wordt simpelweg getrakteerd op een diner, een rondleiding op de campus en een voorstelling van het a-capellakoor The Harvard Krokodiloes.

Moore werd viermaal genomineerd voor een Oscar en lijkt ook dit jaar weer een grote kanshebber met haar film The Kids Are All Right. In dit komische drama gaan de kinderen van twee lesbische moeders op zoek gaan naar hun vader, een spermadonor.

Martin Gaus walgt van Cesar Millan

Martin Gaus vindt de hondenheropvoedmethode van Cesar Millan walgelijk. Dat vertelde de Natteneuzenshowpresentator gisteren bij Pauw en Witteman.

Aanleiding is de komst van Dogwhisperer Millan, die binnenkort in een uitverkochte HMH staat. Gaus liet uit de meer dan vijfhonderd cases van Millan drie fragmenten zien, waaronder een waar Millan een hond hardhandig op de grond legt en een waar een hond stroomschokjes krijgt. Daardoor leek het alsof Millan alleen deze methodes gebruikt. Verder vindt Gaus het fout dat je honden bang moet maken zodat ze naar je luisteren.

Millan is al dertig jaar een succesvol hondentrainer en heeft een imperium opgebouwd die ruim 100 miljoen dollar heeft opgeleverd. Daar was Gaus wel jaloers op, zo bekende hij. Maar verder moest je honden met liefde aanpakken, zo beweerde Gaus. Wie echter wel eens de Dogwhisperer heeft gezien weet dat volgens Millan soms 'tough love' nodig is, oftewel de harde hand.

Iran test luchtdoelraket

Iran heeft woensdag nabij Arak, in Midden-Iran, waar een onderzoeksreactor wordt gebouwd, een test uitgevoerd met een luchtdoelraket. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars gemeld. Met de test wil de islamitische republiek waarschijnlijk laten zien dat het vastbesloten is zijn atoomprogramma te beschermen.

De luchtdoelraket was van het type 'Hawk', een van oorsprong Amerikaans systeem dat Iran voor de Islamitische Revolutie in 1979 heeft aangeschaft. Iran beweert een eigen versie van het raketsysteem te hebben ontwikkeld.

Vrijdag gaat Iran in Istanbul in gesprek over het Iraanse atoomprogramma met de vijf permanente lidstaten van de VN-Veiligheidsraad - de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - plus Duitsland.

Sneijder ook in UEFA-team van het jaar

Wesley Sneijder heeft ook een plek gekregen in het Europese team van het jaar, dat is samengesteld door bezoekers van de UEFA-website. De middenvelder van Internazionale en Oranje werd eerder al gekozen in het wereldelftal van 2010 van de wereldvoetbalbond FIFA.

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Giovanni van Bronckhorst, Arjen Robben, Dirk Kuijt, Mark van Bommel moesten het op hun posities afleggen tegen hun concurrenten, net als Douglas (FC Twente) en Luis Suárez (Ajax).

De Portugees José Mourinho werd gekozen tot coach van het jaar. De huidige trainer van Real Madrid, die afgelopen seizoen grote successen vierde met Inter, kreeg de voorkeur boven onder anderen Louis van Gaal en Bert van Marwijk. FC Barcelona is met zes spelers het best vertegenwoordigd in het UEFA-elftal.

Sneijder ook in UEFA-team van het jaar
Sneijder ook in UEFA-team van het jaar (Foto: ANP)

Ouders vast na dood 2-jarig jongetje Almelo

Een 2-jarig kind uit Almelo is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie is een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak van het jongetje. De 22-jarige moeder en haar 23-jarige vriend zijn aangehouden.

Het jongetje werd maandagavond met spoed in een ziekenhuis opgenomen en overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. De omstandigheden geven aanleiding tot een onderzoek, meldt de politie, omdat een misdrijf niet kan worden uitgesloten. Meer details zijn niet naar buiten gebracht.

Dinsdag heeft een buurtonderzoek plaatsgevonden in de omgeving van de woning aan de Gerard Doustraat.

Vader opgepakt voor ontvoering dochter

Een 30-jarige man met zowel de Franse als Zwitserse nationaliteit is woensdagochtend op Schiphol opgepakt op verdenking van het ontvoeren van zijn dochter. De Verenigde Staten hadden om de aanhouding van de man verzocht, meldt de marechaussee.

De man zou zijn 4-jarige kind hebben meegenomen zonder toestemming van de moeder, die het ouderlijk gezag heeft over het meisje. Hij was met zijn dochter onderweg van de VS naar Frankrijk.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, waarna over zijn eventuele uitlevering wordt beslist.

Celstraffen in zaak Limburgse bouwfraude

Negen ambtenaren en medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra zijn woensdag veroordeeld tot deels voorwaardelijke gevangenisstraffen voor corruptie en omkoping in Limburg. De hoogst opgelegde straf is veertien maanden cel.

Ook de echtgenote van een provincieambtenaar is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De rechtbank in Den Bosch sprak verder vier mensen vrij van omkoping van ambtenaren. Twee mensen kregen een werkstraf.

Levchenko laakt trainingsveld Willem II

Evgeniy Levchenko heeft zijn gal gespuwd over het trainingsveld van Willem II. De Oekraïner klopte bij de leiding van Willem II aan om te klagen over de erbarmelijke staat van het veld. Levchenko is niet te spreken over de toestand van de grasmat, zo meldt Omroep Brabant.

Volgens Levchenko vergroot de toestand van het veld de kans op blessures en kan de club zich dat niet permitteren. Op Facebook vraagt Levchenko zich af of er iemand is die zijn verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot het veld. "We zijn nog steeds een profclub!", aldus de middenvelder.

Levchenko uitte eerder al zijn onvrede over de gang van zaken bij de Tilburgers. Hij mist de echte felheid op de training. "Er zijn nooit harde partijtjes, en in de vier maanden die ik hier speel is er nog nooit echt ruzie geweest. Dat toont voor mij aan dat er iets essentieels ontbreekt."

Peter Molyneux krijgt Lifetime Achievement award

Peter Molyneux, we kennen de beste man inmiddels allemaal. De grootheid uit de games-industrie gaat alweer ruim twintig jaar mee. Goed werk dient beloond te worden en dus mag Molyneux op 2 maart de Lifetime Achievement award in ontvangst nemen tijdens de Game Developers Choice Awards.

De Game Developers Choice Awards zullen plaatsvinden tussen 28 februari en 5 maart en worden gehost door Double Fines Tim Schafer. Peter Molyneux is volgens de GDV-director Megan Scavio een terechte winnaar van de award:

"Peter is a remarkable asset to the games industry, and truly embodies everything that the Lifetime Achievement Award represents. We’re proud to honor someone who has had such a profound impact on the industry, through his boundless enthusiasm and profound talent in creating games about choice and interactivity that the entire world loves to play."

Pirelli: "Extra grip voor voorbanden"

Bandenfabrikant Pirelli heeft op basis van de feedback van de coureurs de Formule 1-banden voor het seizoen 2011 aangepast. Zo zullen de voorbanden meer grip gaan geven. Motorsportbaas van het Italiaanse merk, Paul Hembrey, kijkt uit naar de eerste tests in Valencia, omdat de auto's van 2011 ontworpen zijn voor het nieuwe schoeisel.

"Verschillende coureurs verzochten ons om voorbanden die meer grip geven. En aan dat verzoek hebben we voldaan. We kwamen er achter dat de vorige compound voor wat onbalans zorgde," zei Hembrey tegen Autosport. Hierdoor krijgen de rijders bij het insturen van de bocht een beter gevoel. "De coureurs vonden het fijn als de banden beter reageerden en een goed gevoel gaven."

Hülkenberg weigerde stoeltje bij Virgin

Volgens de manager van Nico Hülkenberg, Willi Weber, heeft zijn pupil een aanbieding van Marussia Virgin Racing naast zich neergelegd. Het Britse team koos uiteindelijk voor Jerôme d'Ambrosio. Weber vond het geen goed idee dat Hülkenberg na zijn avontuur bij Williams bij een achterhoedeteam ging rijden.

"Het zal een team moeten zijn dat minstens het niveau van Williams heeft. We hadden een aanbieding van Virgin, en het was een goede aanbieding, maar het nam ook wat te veel risico’s met zich mee. Timo Glock zat er immers al, en twee Duitse coureurs was misschien niet zo’n goed idee," zei Weber tegen Auto Motor und Sport.

De manager vindt het niet juist dat er meer coureurs moeten gaan betalen voor een zitje. "De Formule 1 moet voorzichtig zijn dat het geen kampioenschap wordt met veertien talentvolle coureurs en tien rijke coureurs die alleen meedoen omdat ze betalen. Er is iets mis met teams die alleen coureurs inhuren om hun budget rond te krijgen. Ik weiger ook te betalen voor een stoeltje voor Nico. Op het moment dat ik daaraan begin, moet ik dat de rest van zijn carrière blijven doen en daar is hij veel te goed voor."

Hülkenberg heeft na zijn vertrek bij Williams nog altijd geen stoeltje in de Formule 1 bemachtigd. Ook is hij nog niet door een team aangetrokken als reserverijder.

Derksen: "Dom van Feyenoord-bestuur"

Johan Derksen heeft dinsdagavond in Pauw & Witteman hard uitgehaald naar het besluit van het Feyenoord-bestuur om Leo Beenhakker als technisch directeur weg te sturen omdat hij met zijn 68-jarige leeftijd te oud zo zijn.

De voetbaljournalist is weinig te spreken over manier waarop Beenhakker is weggestuurd: "Zoiets doe je niet. Dat de raad van commissarissen zegt dat Leo te oud is, is gewoon een drogreden. Dit is echt respectloos. Leo heeft de voorbije periode keihard voor Feyenoord gewerkt, met beperkte middelen. Hij slaagde er ook in de 40.000 koppige thuisaanhang rustig te houden ondanks de uitblijvende resultaten. Alleen hij en Mario Been kunnen Feyenoord helpen, samen wel te verstaan, het zijn oer-Rotterdammers."

Ook bij Feyenoord zou het geld regeren aldus Derksen: "Wie Beenhakker weg wilde? Al die investeerders die met een beetje geld komen aanlopen om Feyenoord te redden, wilden iets te zeggen hebben bij de club. Die hebben dit samen afgesproken. Leo moest weg, hij is te oud en zegt niet wat zij willen horen. Hij gaat niet mee in de populaire visie van die investeerders. Hij predikt realisme en voorzichtigheid."

Volgens de voetbaljournalist moet Eric Gudde, de algemeen directeur van Feyenoord, voortaan vrezen voor zijn leven: "Gudde, die uit de ambtenarij komt, meent het eventjes te gaan oplossen bij Feyenoord, maar hij moet opletten als hij zijn kop nog eens op straat laat zien, denk ik."


Johan Derksen: Dom van Feyenoord-bestuur om Leo Beenhakker weg te sturen

Liverpool zet druk op Ajax en Suárez

Liverpool zet druk op de ketel. Luis Suárez is dichtbij een overgang naar de club, maar Ajax houdt halsstarrig vast aan de vraagprijs van 25 miljoen. Liverpool baalt van de gang van zaken en dreigt de aandacht te verleggen naar Alvaro Negredo, zo meldt het ANP.

De aanvaller van Sevilla staat al langer op de verlanglijst van de Engelsen. Damien Comolli, technisch directeur, heeft tegenover Britse verslaggevers laten weten dat de komst van Negredo op dit moment beter past bij de financiële mogelijkheden van de huidige nummer dertien van de Premier League.

Liverpool wil komende maand hoe dan ook een spits aantrekken. De werkgever van Dirk Kuyt en vooralsnog Ryan Babel heeft zo'n 15 miljoen euro over voor Suárez, die nog tot de zomer van 2013 in Amsterdam onder contract staat. De topschutter staat open voor een overgang, maar Ajax lijkt niet van plan om hem voor veel minder dan 25 miljoen euro van de hand te doen.

"We willen Suárez niet kwijt en verkopen hem alleen voor een absurd bedrag", vertelde Ajax-trainer Frank de Boer dinsdag na de training. Naast de 25-jarig Negredo aast Liverpool ook op Charles N'Zogbia. Kenny Dalglish is erg gecharmeerd van de aanvaller van Wigan Athletic.

Vaticaan: brief aan Ieren verkeerd begrepen

Een brief aan Ierse bisschoppen waarin de katholieke kerk waarschuwt voor het melden van misbruikgevallen aan de politie is 'verkeerd begrepen'. Dat heeft het Vaticaan woensdag gezegd.

Met de brief uit 1997 wilde de kerk slechts dat Ierse bisschoppen zich nauw aan de kerkelijke reglementen zouden houden, zodat pedofiele priesters een door de kerk uitgesproken straf niet zouden ontlopen, aldus woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi. De Ieren werd niet gevraagd zich te onttrekken aan de wet, zei Jeffrey Lena, advocaat van het Vaticaan.

In het reglement van bisschoppen uit 1996 staat uitvoerig beschreven dat de geestelijken zich aan de kerkelijke regels moeten houden, wat de vraag oproept waar het Vaticaan zich zo'n zorgen over maakte.

De brief ondermijnt de bewering van het Vaticaan dat de kerk bisschoppen nooit de opdracht heeft gegeven bewijzen achter te houden of verdenkingen van misdrijven niet aan de politie te melden.

'NS schuldig aan winteroverlast'

De NS heeft onvoldoende rekening gehouden met mogelijke uitval van treinen door de winterse omstandigheden. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV in een brief aan de Tweede Kamer.

De NS had kunnen verwachten dat er problemen zouden optreden met de honderd nieuwe treinen die hun winterbestendigheid nog niet hadden kunnen bewijzen. Grote problemen met nieuw materieel hebben zich ook voorgedaan bij andere bedrijven binnen de railsector, maar de NS heeft daar blijkbaar geen lering uit getrokken, en heeft onvoldoende reservematerieel achter de hand gehouden, aldus de belangenorganisatie. 

Naast de bekende feiten, zoals uitgevallen treinen, reizigers die op perrons moesten achterblijven en slechte reisinformatie wordt op nog twee belangrijke zaken gewezen. Ten eerste is er slechts enkele dagen sprake geweest van extreem winterweer, terwijl de overlast vervolgens vele weken heeft geduurd, en ten tweede zijn de door NS wegens materieelgebrek geschrapte treinen niet terug te vinden in de kwartaalcijfers die NS publiceert over punctualiteit en uitval. Voor Beter OV dringt daarom aan op een betere wijze van verantwoording. 

Zwitserland bevriest tegoeden Ben Ali en Gbagbo

Zwitserland bevriest de banktegoeden van de uitgeweken Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali en de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Dat heeft de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey woensdag gezegd. De maatregelen zijn direct in werking getreden.

De maatregelen zijn bedoeld om Tunesië en Ivoorkust 'aan te moedigen' hulp te zoeken bij eventuele strafrechtelijke vervolging van de twee mannen, aldus Calmy-Rey. Ze zei dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat de afgelopen dagen geld is opgenomen van de Zwitserse bankrekeningen.

Ondertussen meldde het Tunesische persbureau TAP dat een aanklager een onderzoek heeft ingesteld naar buitenlandse bankrekeningen, onroerend goed en andere tegoeden van Ben Ali, zijn vrouw Leila Trabelsi en andere familieleden.

Ben Ali vluchtte vorige week vrijdag weg uit Tunesië na grootschalige demonstraties. Gbagbo weigert vooralsnog af te treden als president van Ivoorkust, ondanks felle internationale kritiek dat hij de presidentsverkiezingen in het land heeft verloren van oppositieleider Alassane Ouattara.

Nieuwe namen voor Rock Werchter

De organisatie van het Belgische festival Rock Werchter heeft een serie nieuwe namen bekendgemaakt. Zo zullen de Arctic Monkeys op het festival spelen, de Two Door Cinema Club is aanwezig en ook Elbow, The Gaslight Anthem, PJ Harvey, Portishead en Robyn zijn aan het lijstje toegevoegd. 

Eerder was er al bekendgemaakt dat Coldplay naar het dorpje Werchter zal afreizen tussen 30 juni en 3 juli. Ook de Kings of Leon, Iron Maiden en The Chemical Brothers zijn reeds toegevoegd aan de line up.

3DS komt 25 maart uit

De Nintendo 3DS zal op 25 maart in Europa uitkomen, heeft Nintendo zojuist bekendgemaakt. Een prijs is helaas niet vastgesteld: deze zal volgens Nintendo bepaald worden door de verkopers. Het systeem zal in twee verschillende kleuren beschikbaar zijn: blauw en zwart.

In de Verenigde Staten zal het systeem op 27 maart uitkomen en $250 kosten, terwijl het systeem in Japan al in februari uitkomt en zo'n $280 zal kosten. De 3DS zal gelanceerd worden met 25 titels, zoals Nintendogs+Cats, Kid Icarus: Uprising en The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D.

Weer drie punten aftrek voor Almere City

Almere City FC heeft weer drie punten aftrek gekregen van de KNVB. De club heeft zich volgens de voetbalbond niet aan de gemaakte afspraken met de licentiecommissie gehouden. Almere City staat door de straf nu laatste in de Eerste Divisie.

De ploeg heeft net als Fortuna Sittard nu zes punten uit zeventien duels. Almere stond zeventiende. Voor Almere City is het de tweede puntenstraf van het seizoen. De club uit Flevoland moest de competitie al met drie punten in mindering beginnen.

Over wat Almere City precies heeft misdaan, doet de KNVB geen uitspraak. De club heeft volgens de bond in het boekjaar 2009/2010 'niet voldaan aan de gestelde norm ten aanzien van het bedrijfsresultaat'.

Grote sterren bij eindstrijd Voice of Holland

RTL heeft een aantal grote sterren weten te strikken voor de finale van The Voice of Holland. De Amerikaanse zanger Bruno Mars verzorgt vrijdagavond de aftrap van de show.

Ook Adele, Marco Borsato, Duffy en Trijntje Oosterhuis maken hun opwachting, laat RTL weten. Oosterhuis treedt voor de eerste keer op nadat haar keelamandelen zijn verwijderd.

Pearl Jozefzoon, Leonie Meijer, Kim de Boer en Ben Saunders staan vrijdag op het podium om de eerste reeks van de talentenjacht af te sluiten. Alle kandidaten zingen drie keer tijdens de finale. Het publiek bepaalt, onder meer op basis van downloads van al uitgebrachte singles, wie de uiteindelijke winnaar wordt.


Grote sterren bij eindstrijd Voice of Holland (Foto: Novum)

Ben Affleck in beeld voor regie American Bullshit

Ben Affleck wordt getipt als regisseur van American Bullshit. Deze film staat al jaren op de 'zwarte lijst' van beste nooit verfilmde scenario's. In dit politieke drama zet de FBI een geheim programma op om corruptie in de Amerikaanse politiek te bestrijden.

Na zijn comeback als regisseur met Gone Baby Gone en vooral The Town is de 38-jarige Affleck een veelgevraagd filmmaker. Hoewel hij wordt bedolven onder de scenario's zou hij het script van American Bullshit tot zijn favorieten rekenen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het scenario is gebaseerd op feiten. Eind jaren zeventig zette de FBI Abscam op, een geheime operatie om corrupte politici op heterdaad te kunnen betrappen. Uiteindelijk leidde het tot de arrestatie van onder anderen een senator, vijf leden van het Huis van Afgevaardigden, en werknemers bij de immigratie- en naturalisatiedienst.

Het verhaal werd al eerder bewerkt tot het filmscenario Moon over Miami, met Dan Aykroyd en John Belushi in de hoofdrollen. Toen Belushi stierf aan een overdosis drugs werd de verfilming echter afgeblazen.

Het huidige scenario wordt geschreven door Eric Warren Singer. Zijn enige ervaring met filmscripts tot nu toe is de politieke thriller The International uit 2009, met Clive Owen en Naomi Watts in de hoofdrollen. Producent Charles Roven (The Dark Knight) heeft zich ook al verbonden aan het project. Wanneer de film in productie moet gaan is nog niet duidelijk.


Ben Affleck in beeld voor regie American Bullshit (Foto: Novum)

Weer geen nieuwe rechters op Puttense moordzaak

De rechters in de Puttense moordzaak hoeven niet vervangen te worden. Dat maakte het gerechtshof in Arnhem woensdag bekend. Met deze uitspraak van de wrakingskamer is ook de tweede poging van advocaat Ruud van Boom om nieuwe magistraten op de zaak te krijgen mislukt. Het is de bedoeling dat de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep volgende week dinsdag van start gaat.

Van Boom, die Delftenaar Ronald P. (35) in de Puttense moordzaak bijstaat, wraakte de rechters die het hoger beroep behandelen eind vorig jaar ook al. De advocaat vindt de rechters vooringenomen en stelt dat zijn cliënt geen kans op een eerlijk proces krijgt.

Van Boom wil onder meer dat oude processtukken, die gaan over eerdere verdachten in deze zaak, worden toegevoegd aan het huidige strafdossier. Daarmee wil de advocaat de rechters een een alternatief scenario voorhouden met andere daders. Dat verzoek werd door de rechters deels toegewezen. Volgens Van Boom blijkt uit het feit dat niet alle gevraagde stukken worden toegevoegd dat de rechters vooringenomen zijn. De wrakingskamer is het daar niet mee eens en wees ook het tweede wrakingsverzoek af.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009, conform de eis van justitie, tot vijftien jaar cel. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 35-jarige Delftenaar is ook verdachte in de moord op Anneke van der Stap. P. werd februari vorig jaar in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Douanehonden vinden cocaïne in hondenvoer

De douane heeft vorige week in de haven van Rotterdam 10 kilo cocaïne aangetroffen in een pakket met hondenvoer. De harddrugs werden gevonden in een container uit Curaçao.

De speurhonden Binky en Bonnie sloegen donderdag aan op de coke in het pakket, meldt het ministerie van Financiën woensdag. Uit onderzoek bleek dat de zak was gevuld met cocaïne in plaats van hondenbrokken. De cocaïne is inmiddels vernietigd.


Douanehonden vinden cocaïne in hondenvoer (Foto: Novum)

'George Lucas gelooft dat wereld in 2012 vergaat'

Seth Rogen kon zijn oren niet geloven toen hij onlangs aan tafel ging zitten met filmmaker George Lucas. Lucas gelooft namelijk echt dat de wereld ten onder gaat in 2012, zoals de eeuwenoude kalender van de Maya's al voorspelde. Het onderwerp was de inspiratie voor de rampenfilm 2012 van Roland Emmerich.

Tijdens een ontmoeting met Lucas en diens vriend Steven Spielberg kwam het gesprek vrijwel meteen op de apocalyps. "George bleef maar doorgaan over de aardkorst en de tektonische platen", zegt de Canadese acteur tegen de krant The Toronto Sun. "Steven zat de hele tijd een beetje met z'n ogen te rollen zo van: ach die nerd van een vriend van mij, het spijt me."

De 28-jarige Green Hornet-acteur dacht eerst nog dat Lucas, zijn grote filmheld vanwege de Star Wars-films, een grapje maakte. Hij realiseerde zich echter al snel dat het Lucas ernst was.

"Toen bedacht ik me dat als hij George Lucas is, hij vast ergens een verborgen ruimteschip heeft om mee te vluchten", zegt Rogen. "Dus ik vroeg hem of hij nog een plekje voor mij over had. Hij zei van niet, maar ik weet zeker dat er ergens in een garage een volgetankte Millennium Falcon met piloot klaar staat."

Rogen is zelf momenteel bezig met het scenario voor zijn eigen apocalypskomedie, Jay & Seth vs. The Apocalypse. Hierin spelen hij en Jay Baruchel twee huisgenoten die als enigen een allesvernietigende ramp hebben overleefd.


George Lucas (Foto: Novum)

Zuid-Afrikaanse wielrenster dood na ongeluk

De Zuid-Afrikaanse wielrenster Carla Swart is tijdens een trainingsrit in eigen land om het leven gekomen. De 23-jarige wielrenster werd aangereden door een vrachtwagen, meldt de Zuid-Afrikaanse wielerbond. Swart debuteerde vorig jaar in het profpeloton en tekende vervolgens een contract bij het topteam HTC-Highroad. Dit jaar zou haar eerste volledige profjaar worden.

Swart stond bekend als een groot talent op vrijwel alle onderdelen. In 2008 werd ze Amerikaans studentenkampioen op de baan, weg, mountainbike en in het veld. Vorig jaar kwam ze in de Ronde van Drenthe als achtste over de streep, haar eerste toptienfinish in een wereldbekerwedstrijd.

De Bakker en Haase gaan dubbelen

Thiemo de Bakker en Robin Haase zullen in februari bij het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam een dubbelspelduo gaan vormen. Voor het enkelspel kregen beiden van toernooidirecteur Richard Krajicek al een wildcard toegewezen.

Naast De Bakker en Haase komen ook Paul Haarhuis en Jacco Elthing in het dubbelspel in actie. Het succesvolle tweetal maakt eenmalig hun rentree op de ATP Tour.

'Contador krijgt volgende week duidelijkheid'

Eind volgende week wordt duidelijk of Alberto Contador wordt geschorst. Dat zegt de Spaanse wielerfederatie RFEC. De drievoudig Tourwinnaar werd tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk betrapt op clenbuterol, maar volgens hem is de vondst van het spierversterkende middel te wijten aan vervuild vlees. Contador en de internationale wielerunie UCI kunnen met extra argumenten de definitieve beslissing nog uitstellen tot half februari.

Juan Carlos Castano, voorzitter van de RFEC, verwacht komende maandag de uitspraak van de UCI te ontvangen. Daarna duurt het nog enkele dagen voordat de tuchtcommissie van de RFEC uitspraak doet. Contador hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Eerder zei de Spanjaard, die dit jaar uitkomt voor Saxo Bank-SunGard, dat hij bij een schorsing overweegt te stoppen.

Contador won in 2010 zijn derde Tour de France, maar eind september kwam naar buiten dat bij een dopingtest op de tweede rustdag van de Tour vijf picogram clenbuterol in zijn bloed was gevonden. Het middel was vervolgens ook in de B-staal zichtbaar.


'Contador krijgt volgende week duidelijkheid' (Foto: Novum)

3DS downloadt automatisch content via Wi-Fi

De Nintendo 3DS zal automatisch content kunnen downloaden via een systeem genaamd Spotpass. Als het systeem in het bereik is van een Wi-Fi hotspot kan het apparaat 3D-filmpjes of gamescontent downloaden. Nintendo heeft een deal gesloten met KPN waardoor het systeem gratis van KPN hotspots gebruik maakt.

Aardman, de studio achter personages als Wallace & Gromit, steunt het systeem. Ze zullen korte 3D-animatiefilmpjes van het personage Shaun the Sheep maken die via de Spotpass afgespeeld kunnen worden. Als de Spotpass verbinding heeft, zal een lampje op het systeem branden. Dit werkt ook als het systeem in de slaapstand staat. De Spotpass kan ook gewoon uitgezet worden, zodat er niks binnen wordt gehaald.

Wat voor content er verder precies zal komen is nog niet bekend. In het Verenigd Koninkrijk heeft Nintendo een deal met Sky gesloten om 3D-televisie op het apparaat te laten afspelen. Dit is zojuist aangekondigd tijdens de 3DS-persconferentie in Amsterdam.

Bleker wil varkensboeren te hulp schieten

Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil zich inzetten voor de belangen van varkensboeren. Hij gaat met Europese collega's kijken of varkensvlees tijdelijk kan worden opgeslagen. Via die regeling kunnen slachterijen en handelaren een vergoeding krijgen, zodat er minder vlees op de markt komt en de prijzen kunnen aantrekken.

Ook wil Bleker een Europese 'High Level Group' in het leven roepen die de varkensmarkt beter in kaart brengt en voorstellen kan doen voor een duurzame en economisch rendabele varkensvleesmarkt.

Bleker heeft woensdagochtend met alle partijen uit de varkenssector om de tafel gezeten om de situatie te bespreken. Later op de dag spreekt hij met de Vlaamse minister-president Kris Peeters en volgende week overlegt hij met zijn Europese collega's over dit onderwerp.

De markt voor varkensvlees staat onder druk. De prijs voor varkensvoer stijgt en de prijs die boeren krijgen voor varkens is laag, stelt Bleker. Daarbovenop komt dat Duitsers minder varkensvlees kopen vanwege het dioxineschandaal. Duitsland is een belangrijke exportmarkt voor Nederlands varkensvlees.

Woensdag blokkeerden boze varkensboeren korte tijd enkele slachterijen.


Bleker wil varkensboeren te hulp schieten (Foto: Novum)

Afghaanse journalist aangevallen met zuur

Een onbekende man heeft dinsdag zuur in het gezicht van een prominente Afghaanse journalist en schrijver gegooid. Hij zou zijn daad hebben begaan uit woede over de politieke teksten van Razaq Momoon. Dat zeggen de autoriteiten.

Momoon zei dat hij in de buurt van zijn huis in Kabul liep toen een man naar hem toe kwam rennen en zuur in zijn gezicht gooide. Hij droeg een bril waardoor zijn ogen relatief beschermd waren.

Momoon sprak woensdag vanuit zijn ziekenhuisbed met een Afghaans televisiestation. Hij raakte niet levensgevaarlijk gewond, maar op zijn gezicht waren rode en zwarte vlekken te zien.

President Hamid Karzai deed een verklaring uitgaan waarin hij de aanslag veroordeelde en beloofde dat Momoon verdere behandeling in het buitenland zou krijgen als dat nodig is.

PSV lijdt verlies van 52 miljoen op transfermarkt

PSV heeft de afgelopen tien jaar uitermate slechte zaken gedaan op de transfermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Voetbal International.

Hoewel de club lange tijd een grote naam heeft gehad als handelshuis, werd in acht van de tien jaar voor meer geld ingekocht dan verkocht. De Eindhovenaren verkochten in het verleden spelers als Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman voor veel geld, maar in het laatste decennium werd alsnog maar liefst 52 miljoen euro verloren.

Jan Reker heeft de club achtergelaten met een zware erfenis. Hij wilde de club als algemeen directeur weer in rustiger financieel vaarwater brengen, maar in drie jaar Reker (2007-2010) gaf PSV dik zeventien miljoen meer uit aan nieuwe spelers dan er binnenkwam.

De topclubs verloren samen bijna honderd miljoen, want ook Ajax (-29 miljoen), Feyenoord (-8 miljoen) en AZ (-7 miljoen) bleken over slechte handelsgeest te beschikken. De subtop in Nederland profiteerde gretig. Zo slaagden Heerenveen, FC Twente en FC Groningen er wel in om geld over te houden aan de transfermarkt.

Schippers wil rookverbod intensief handhaven

Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gaan in cafés en discotheken streng controleren op naleving van het rookverbod. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens cijfers van de VWA wordt in de helft van de cafés en discotheken gerookt. Dat is inclusief de kleine cafés zonder personeel, waarvoor het nieuwe kabinet het rookverbod heeft afgeschaft.

De VWA heeft tachtig 'rookinspecteurs'. Zij kunnen boetes opleggen aan cafés en discotheken die zich niet aan het rookverbod houden. Minister Schippers ziet er vooralsnog niet veel in om overtreders van het rookverbod voor de rechter te laten verschijnen.

De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een debat met Schippers over het rookverbod in de horeca.

De Stichting Rookpreventie Jeugd overhandigde Schippers woensdagochtend om het 'Manifest Rookpreventie'. De stichting en de duizend ondertekenaars roepen de bewindsvrouw daarin op het openbreken van het rookverbod terug te draaien en streng te handhaven. Verder moeten de prijs van tabakswaren fors worden verhoogd en het aantal verkooppunten beperkt. Ook moet roken in en bij scholen worden verboden en de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak worden verhoogd naar 18 jaar in plaats van 16.

De ondertekenaars zijn arts en verpleegkundigen, maar ook ziekenhuisbestuurders, ouders, leraren, aannemers, rechters, studenten, scholieren en prominente hoogleraren staan op de lijst. Ook bekende Nederlanders als Carice van Houten, Youp van 't Hek en Ferry Mingelen roepen Schippers op deze maatregelen te nemen.


Schippers wil rookverbod intensief handhaven (Foto: Novum)

Epic werkt aan Gears of War: Exile

De Gears of War-serie wordt uitgebreid met Gears of War: Exile. Dat blijkt uit de registratie van een nieuw logo, schrijft de Amerikaanse weblog Siliconera. Het is niet bekend wat Gears of War: Exile precies is. Gamestudio Epic Games is bezig met drie verschillende projecten rond zijn Gears of War-serie.

Tijdens de Video Game Awards in december zou Epic Games iets nieuws rond de Gears of War-serie aankondigen. Deze onthulling werd echter een dag voor het evenement teruggedraaid.

In de serie staat het gevecht van een groep soldaten en ex-gevangenen tegen de buitenaardse Locust centraal. De hoofdrol wordt opgeëist door Marcus Fenix, een gespierdere ex-gevangene, die met zijn geweer met kettingzaag de Locust te lijf gaat.

In februari brengt Epic Games samen met Microsoft de Gears of War: Triple Pack uit. Hierbij zijn Gears of War, Gears of War 2, de Road to Ruin-campagne en diverse levels voor online wedstrijden tegen andere gamers in één doos verpakt. Dit najaar ligt het derde deel in de serie in de winkel.

Ali B vreest voor einde carrière

Ali B heeft moeite met het idee dat het van de ene op de andere dag afgelopen kan zijn met z'n carrière. De 29-jarige rapper hoopt dit jaar een nieuw album uit te brengen, waarop onder meer deze onzekerheid aan bod komt.

"Ik vertel in mijn liedjes vaak hoe goed het met me gaat. Dat is een beetje rapper-eigen, om op te scheppen. Maar ik heb ook weleens de angst dat mijn carrière eindigt", geeft Ali B woensdag toe in het AD.

De rapper maakte ooit mee dat de hele zaal leegliep toen hij als verrassingsact op het podium verscheen. Toen bleek dat de angst er bij hem goed inzit. "Ik dacht: dit is het begin van het einde."


Ali B (Foto: Novum)

Ricky Gervais klaar met Golden Globes

Komiek en acteur Ricky Gervais wil de Golden Globes niet voor de derde keer presenteren. "Het maakt niet uit of ze me terugvragen, want ik doe het niet meer", vertelt de 49-jarige Brit aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

"Ik zei vorige keer ook al dat ik het niet meer zou doen, maar twee keer is genoeg. Het was leuker dan vorig jaar." Gervais lag de afgelopen dagen onder vuur omdat hij verschillende acteurs en de organisatie van het prijzenfestijn stevig op de hak nam. Zij zouden hem dat niet bepaald in dank hebben afgenomen. Er werd zelfs gefluisterd dat hij tijdens de show al werd ontslagen.

Volgens Gervais viel het allemaal reuze mee en reageerde iedereen sportief. Veel critici vonden dat hij echt te ver was gegaan en schreven hem de grond in. Hij kon rekenen op steun van collega-lolbroeken als Jon Stewart, die Gervais in zijn Daily Show een hart onder de riem stak. "Ik was beledigd. Ik was beledigd dat een komiek zo grappig was tijdens een prijsuitreiking. Ricky was hilarisch."

Gervais vindt de steun hartverwarmend. "Het is altijd fijn als je collega's je steunen. Ze blijven achter je staan."


Ricky Gervais klaar met Golden Globes (Foto: Novum)

Aanklacht voor poging tot moord wegens spugen

Een man met een besmettelijke ziekte is woensdag in Alaska aangeklaagd voor een poging tot moord, omdat hij naar een medewerker van een ziekenhuis had gespuugd. Dat heeft de politie in de staat gezegd.

Andre LaFrance (29) 'droeg opzettelijk een gevaarlijk lichaamssap over' op de ziekenhuismedewerker, aldus de politie. LaFrance heeft hepatitis C, een infectieziekte die schade aan de lever kan veroorzaken.

De man zou uiterst labiel zijn en zelfmoordneigingen vertonen. Om zich te beschermen dragen de autoriteiten speciale kappen om niet bespuugd te worden, terwijl bewaarders in de gevangenis LaFrance de opdracht geven zich aan het einde van zijn cel op te stellen alvorens zij de cel betreden.

Emails in de wachtrij plaatsen

Ik kwam vandaag zoiets handigs tegen dat ik dat even met jullie moest delen.

Ik moet mijzelf as zaterdag om 9 uur per email aanmelden voor een schoolvak. Groepsindeling geschiedt o.b.v. het principe 'vol is vol', daarom is het belangrijk dat de mail ook echt om 9 uur wordt verstuurd, anders ben je te laat en wordt er naar je tweede voorkeur gekeken.

Nu moet ik die zaterdag al om 7 uur werken en kan ik dus niet die mail versturen. Na even gezocht te hebben kwam ik DeferredSender.com tegen. Met deze gratis applicatie kun je mailtjes in een wachtrij plaatsen die automatisch worden verstuurd, ik heb het uitgeprobeerd en verrek het werkt perfect.

Ook handig als je een alibi nodig hebt ofzo..

Woensdagmiddag spoeddebat vastgebonden jongen

De Tweede Kamer houdt woensdag vanaf 16.00 uur een spoeddebat over Brandon, de 18-jarige verstandelijk gehandicapte die al drie jaar wordt vastgebonden aan de muur van zijn kamer. Dat heeft de Kamer besloten.

Actualiteitenrubriek Uitgesproken EO zond dinsdagavond beelden uit van de jongen. Hij wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Volgens de instelling 's Heeren Loo is er vanwege Brandons 'uitzonderlijk complexe problematiek' geen alternatief.

De Tweede Kamer reageerde dinsdag geschokt op de beelden, en kondigde het spoeddebat al aan. Wanneer het zou worden gehouden, was nog niet bekend.

[AO] Simon maakt het Federer lastig

Roger Federer heeft met grote moeite de derde ronde van de Australian Open bereikt. De Zwitser had tegen Gilles Simon vijf sets nodig: 6-2, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3. Ook Novak Djokovic ging door. Hij klopte de Kroaat Ivan Dodig in vier sets: 7-5, 6-7 (8), 6-0, 6-2. Gaël Monfils versloeg Frederico Gil: 6-4, 6-3, 1-6, 6-2.

Federer was de eerste anderhalve set ongenaakbaar, maar leverde toen zijn opslag voor het eerst in aan Simon. Dat was grotendeels te wijten aan concentratieverlies bij de Zwitser die veel ongedwongen fouten sloeg, maar Simon ging ook steeds beter spelen.

De Fransman, die in twee ontmoetingen nog nooit van Federer verloor, brak in de derde set direct twee keer en nam een ruime voorsprong. Federer brak eenmaal terug, maar was te laat bij de les om setverlies te voorkomen. In het vierde bedrijf ging het tot 4-4 gelijk op, maar toen brak Simon opnieuw. Een game later liet Federer kansen om terug te breaken onbenut.

In de vijfde set waren de eerste breakkansen voor Simon, maar de Fransman liet de kans liggen. In de zesde game was Federer wel bij de les toen hij kansen kreeg op een break. Daarna leek de titelverdediger direct door te stomen naar de zege, maar op de opslag van Simon kon Federer drie matchpunten niet benutten. Op eigen opslag miste hij ook nog een matchpunt, maar bij zijn vijfde kans was het even later, na ruim drie uur spelen, wel raak.

Novak Djokovic had het twee sets lang erg moeilijk met Ivan Dodig uit Kroatië. De Servische nummer drie van de wereld won dankzij een late break de eerste set en nam ook in het tweede bedrijf een break voorsprong. Dodig vocht echter terug en in de tiebreak trok de Kroaat de stand gelijk. Daarna was het verzet van Dodig gebroken.

In de volgende ronde treft Djokovic in Viktor Troicki een landgenoot. Troicki rekende af met Nicolas Mahut: 6-4, 6-2 1-6, 6-3.

Gaël Monfils had tegen de Portugees Frederico Gil een inzinking in de derde set. De Fransman (12), die in de eerste ronde nog nipt te sterk was voor Thiemo de Bakker, klopte zijn Portugese opponent daardoor in vier sets. Monfils neemt het nu op tegen Stanislas Wawrinka. De Zwitser klopte Grigor Dimitrov uit Bulgarije met 7-5, 6-3, 6-3.


Federer moeizaam naar de derde ronde(Foto: Novum)

Angry Birds wordt animatieserie

De makers van Angry Birds zijn bezig om het populaire spel om te bouwen tot een animatieserie. De tekenfilmserie zou moeten verschijnen op televisie en op internet. Dat heeft Rovio's bestuursvoorzitter Mikael Hed bekendgemaakt, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. Het tactische puzzelspel is, sinds het spel eind 2009 op de iPhone werd gelanceerd, al ruim vijftig miljoen keer gedownload voor diverse mobiele apparaten waaronder de iPhone, iPad en Android-telefoons.

"We zijn er al een tijd mee bezig. Mijn focus ligt nu echt op het maken van uitzendmateriaal rond Angry Birds", laat Rovio's bestuursvoorzitter Mikael Hed weten. Het bedrijf is sinds augustus bezig om de licentie bij een filmproducent neer te leggen.

Waar het verhaal van de animatieserie over gaat, is niet bekend. In de game wordt gespeeld met vogels die, door gelanceerd te worden via een katapult, af moeten rekenen met biggen die hun eieren gestolen hebben.

Rovio wil van Angry Birds een merk maken dat breder is dan games. Ruim een week geleden onthulde speelgoedmaker Mattel een bordspel gebaseerd op Angry Birds. Dit bordspel moet in mei op de markt komen. Daarnaast worden er pluchen knuffels verkocht in de online winkel van Rovio.


Angry Birds wordt animatieserie (Foto: Novum)

Boussoufa en Lukaku strijden om Belgische Gouden Schoen

Mbark Boussoufa gaat in België opnieuw op voor de Gouden Schoen 2010. De voormalig Ajacied heeft concurrentie van ploeggenoot Romelu Lukaku. Woensdag hoort Boussoufa of hem de eretitel Voetballer van het Jaar voor de tweede keer in zijn carrière wordt toegewezen, meldt Voetbal International.

De aanvallende middenvelder had het eerste half jaar met twaalf doelpunten en evenveel assists een groot aandeel in de dertigste landstitel van Anderlecht. Ook in het huidige seizoen is de in Amsterdam geboren Marokkaan een belangrijke pijler onder het succes van de Brusselse club. Mede dankzij de negen goals en elf assists van Boussoufa gaat Anderlecht weer aan kop in de Jupiler Pro League.

Lukaku is de belangrijkste concurrent van Boussoufa. De zeventienjarige spits werd vorig jaar derde in de verkiezing, maar als hij dit jaar wordt uitgeroepen tot beste speler op de Belgische velden is hij met zeventien jaar en acht maanden de jongste winnaar sinds Paul Van Himst in 1960.

Bouwvakker vermorzeld onder contragewicht

In Hardenberg is woensdagmiddag een man overleden toen het contragewicht van een kraan op hem terechtkwam. Hij was bezig met onderhoudswerkzaamheden bij de bouwkraan aan de Noorwegenstraat in de Overijsselse plaats, laat de politie weten.

Het contragewicht viel door nog onbekende oorzaak naar beneden en kwam op de man terecht. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Sauerbreij uitgeschakeld op WK snowboarden

Nicolien Sauerbreij is er op het WK snowboarden in het Spaanse La Molina niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales op de parallel reuzenslalom. De olympisch kampioene moest haar meerdere erkennen in de Russin Ekaterina Tudegesheva.

Sauerbreij had zich met een vijftiende plaats al maar net geplaatst voor de finaleronde. Haar zus Marieke werd in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Xbox Live dashboard update brengt feature terug

Door een vandaag gelanceerde update voor Xbox Live, is het weer mogelijk om direct de DVD in de drive op te starten. Voorheen was dit al een mogelijkheid, maar die verdween in één van de recentere dashboard-updates. Het is weer mogelijk om meteen te gamen zonder eerst naar het dashboard te gaan.

Morgen wordt tevens Xbox.com geüpdate, wat de gamercards een vers likje verf zal geven. De "gamer zone" is er vanaf gehaald en het heeft een nieuwe kleur, maar verder staat alle informatie er nog steeds op.

Liverpool steekt stokje voor transfer Babel naar Ajax

Ryan Babel lijkt niet zijn droomtransfer naar Ajax te krijgen. Liverpool wil de Nederlander alleen verkopen. Ondanks een clausule in het contract die een verhuur mogelijk maakt, willen The Reds Babel alleen verkopen.

Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht bevestigde dat woensdagmiddag tegen Voetbal International. "Net als een jaar geleden - toen Ryan speeltijd nodig had met het oog op het WK - lijkt ons een verhuur aan Ajax het beste."

"We hebben dit wel acht, negen keer geopperd. Maar Liverpool wil er niet aan meewerken. Ook al staat in zijn contract dat hij verhuurd mag worden als hij onder een bepaald aantal duels blijft", aldus de belangenbehartiger, die met Babel al een overeenkomst sloot met TSG Hoffenheim.

"Liverpool wil Ryan per se verkopen, zodat er geld binnenkomt voor eventuele versterkingen", weet Haatrecht, die met Babel ook een bezoek bracht aan 1899 Hoffenheim. "Hij is gekeurd en heeft een rondleiding gehad. Het ziet er allemaal erg goed uit, maar we moeten nu bekijken of dit de beste stap is voor zijn carrière. Een wintertransfer heeft eigenlijk niet onze voorkeur."

Rotterdams Philharmonisch speelt Lord of the Rings

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest gaat de muziek van The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring opvoeren. Op 4 en 5 juni wordt de film in het Rotterdamse concertgebouw De Doelen vertoond terwijl de soundtrack van Howard Shore live op het podium wordt uitgevoerd door in totaal tweehonderd musici en koorleden.

"Na het succes in de Royal Albert Hall in London en de Radio City Music Hall in New York is het bijzondere project 'The Lord of the Rings Live' nu exclusief in Nederland in de Doelen te bezoeken", vertelt een woordvoerder van de Doelen. Het is de bedoeling de drie films uit de trilogie op dezelfde manier op het toneel te brengen, net als in Londen en New York.

Shore won voor zijn soundtracks van de The Lord of the Rings-trilogie vele internationale filmprijzen. Zo ontving hij tweemaal een Oscar, voor het eerste deel The Fellowship of the Ring en het derde deel The Return of the King. De kaartverkoop start op 22 januari.


[AO] Djokovic wint heetgebakerd duel

Novak Djokovic heeft met moeite de derde ronde van de Australian Open weten te bereiken. De als derde geplaatste Serviër had vier sets nodig om de Kroaat Ivan Dodig te kloppen. Djokovic won de eerste set, maar leverde de tweede in. Daarna was het verzet van Dodig gebroken.

Djokovic won met 7-5, 6-7 (8), 6-0 en 6-2 van Dodig in Melbourne in een stadion waar de gemoederen door de vele fans van de Balkan zo hoog opliepen dat de beveiliging af en toe in moest grijpen. Djokovic treft in de volgende ronde landgenoot Viktor Troicki.

[WK sprint] Lee verdedigt titel niet

Sang-hwa Lee zal haar wereldtitel bij het WK sprint komend weekend in Heerenveen niet verdedigen. De Zuid-Koreaanse is weliswaar hersteld van een enkelblessure waardoor ze even in het gips moet, maar de nationale bond nam haar niet op in de selectie voor het toernooi.

Lee bereidt zich nu in eigen land voor op de Aziatische Spelen die vanaf 30 januari in Kazachstan gehouden worden. Door dit toernooi ontbreken ook de Koreaan Kang-Seok Lee en de Japanners Joji Kato, Keiichiro Nagashima en Sayuri Yoshii.

Bij de mannen lijkt nu de strijd te gaan tussen Stefan Groothuis en de Zuid-Koreanen Kyou-hyuk Lee en Tae-Bum Mo. Shani Davis is een gevaarlijke outsider die hoogstwaarschijnlijk in Thialf het podium zal gaan halen. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Margot Boer, Annette Gerritsen en Nao Kodaira (Japan), Heather Richardson (Verenigde Staten) en Christine Nesbitt (Canada).

Sauerbreij door op WK snowboarden

Nicolien Sauerbreij heeft zich bij het wereldkampioenschap snowboarden in het Spaanse La Molina voor de finaleronde op de parallel reuzenslalom geplaatst. De Olympisch kampioene kwalificeerde zich als vijftiende.

Zus Marieke Sauerbreij wist de finaleronde niet te bereiken nadat ze in de eerste manche onderuit ging. "Het is heel lastig om overeind te blijven hier. Het lijkt wel suikersneeuw," aldus Nicolien Sauerbreij.

Positieve shit

Stel je voor. Het zit gewoon echt allemaal tegen. Of het lijkt in ieder geval allemaal tegen te zitten. Tenslotte is niet ieder drama een daadwerkelijk drama. Zelf betrap ik mezelf ook nog weleens op sterke overdrijving van een futiele tegenslag. Ik kan mezelf soms ook van een te slap bakje koffie naar het einde der tijden denken. Maar laten we zeggen dat het voor jouw gevoel een dag goed klote gaat. Staan we onszelf dan ook toe om het eens lekker klote te vinden? Om eens lekker chagrijnig te gaan lopen wezen?
Ik raad het van harte aan! Ik leg later uit waarom.

Circuit Shanghai in maart geïnspecteerd

Het Shanghai International Circuit zal in maart een inspectie ondergaan voordat autosportfederatie FIA het licht op groen zet om de Formule 1 te mogen ontvangen. De Grand Prix van China stond weliswaar op de Formule 1-kalender, maar aanpassingen waren nodig om de race doorgang te laten vinden.

De organisatie van de race heeft de FIA verzekerd op tijd met de werkzaamheden klaar te zijn. Een woordvoerster van het circuit weet te melden dat eind februari alles gereed zal zijn.

Orlando Bloom en Miranda Kerr noemen zoontje Flynn

Het zoontje van acteur Orlando Bloom en model Miranda Kerr luistert naar de naam Flynn. Dat heeft Kerr dinsdag bekendgemaakt via haar website. "Hij is ons kleine zonnestraaltje", jubelt Kerr.

Het Victoria's Secrets-model laat zich voor het eerst ook uit over de bevalling. Flynn kwam op 6 januari ter wereld. "Hij is via de natuurlijke weg geboren, zonder pijnbestrijding. Het was een lange, zware en moeilijke bevalling, maar Orlando was de hele tijd bij me en heeft me gesteund. Zonder hem had ik het nooit kunnen doen."

Op haar site plaatste de 27-jarige Kerr ook de eerste babyfoto van Flynn. "We zijn zo gelukkig en genieten van ons gezinnetje. Iedereen bedankt voor alle gelukwensen."

Het model en de 33-jarige Bloom zijn sinds 2007 samen. In juli stapten de twee stiekem in het huwelijksbootje, Kerr was toen al in verwachting. Flynn is hun eerste kindje. Het kereltje werd geboren in een ziekenhuis in Los Angeles. Met haar bericht bevestigt Kerr het babynieuws, afgelopen weekeinde verklapte een vriend van het stel al dat het model bevallen was van een jongetje.


Orlando Bloom en Miranda Kerr noemen zoontje Flynn (Foto: Novum)

Simeone nieuwe trainer Catania

Diego Simeone is woensdag aangesteld als nieuwe trainer van Catania. De voormalig Argentijns middenvelder tekent voor anderhalf jaar. Hij is bij de Siciliaanse club de opvolger van Marco Giampaolo. Die vertrok dinsdag 'in goed overleg' bij de nummer vijftien van de Serie A. Catania won slechts een van de laatste zeven wedstrijden en staat drie punten boven de degradatiestreep.

De 40-jarige Simeone gaat bij Catania voor het eerst aan de slag in Europa. In Argentinië had hij al Racing Avellaneda, Estudiantes, River Plate en San Lorenzo onder zijn hoede.

Simeone speelde vijftien seizoenen in Europa bij Pisa, Internazionale en Lazio Roma in Italië en Sevilla en Atletico Madrid in Spanje. In eigen land kwam hij uit voor Velez Sarsfield en Racing Club. In 2006 ging hij bij die laatste club met pensioen.


Simeone nieuwe trainer Catania (Foto: Novum)

[Video][AO] Radwanska verliest racket

Agnieszka Radwanska heeft gisteren bij een stand van 6-5 in haar voordeel in de derde set van haar eerste partij op de Australian Open raar opgekeken. De Poolse wilde een service van haar tegenstandster Kimiko Date-Krumm retourneren, maar zag bij het raken van de bal het frame van het racket afbreken en in het publiek verdwijnen.

Het merk Babolat hoeft zich deze schade mogelijk niet aan te rekenen, omdat Radwanska haar racket al enkele malen kennis liet maken met het Australische hardcourt. De Poolse wist uiteindelijk de 40-jarige Date-Krumm met 6-4, 4-6 en 7-5 te verslaan.

Groente uit wijde omtrek Moerdijk mag weer

In het gebied dat op meer dan 10 kilometer afstand ligt van de plaats waar de brand in Moerdijk plaatshad mag het vee weer naar buiten en mag de groente van het land weer worden gegeten.

Binnen een straal van 10 kilometer rondom de rampplek blijven de beperkingen van kracht. Daar is het wachten nog op de uitkomst van aanvullende metingen naar de vervuiling die de brand bij het bedrijf Chemie-Pack heeft aangericht.

Dit heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag bekendgemaakt.

Groente uit wijde omtrek Moerdijk mag weer
Groente uit wijde omtrek Moerdijk mag weer (Foto: ANP)

Onderwijsdebat geschorst na protest

Het spoeddebat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen in het hoger onderwijs werd woensdag korte tijd stilgelegd vanwege een protest op de publieke tribune.

Net toen staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) begon aan zijn antwoord, stonden ongeveer tien studenten op en ontdeden zich van hun bovenkleding. Daaronder bleken zij een wit hemd te dragen met de tekst 'kleed ons niet uit'.

De Kamervoorzitter vroeg de studenten daarop te gaan zitten. Die weigerden dat, waarop de voorzitter het debat schorste. De demonstranten moesten de zaal verlaten.

Zijlstra reageerde laconiek op het protest. "Het ziet er wel charmant uit", zei hij.

Scheringa start nieuwe onderneming

Dirk Scheringa, voormalig topman van de DSB Bank, heeft woensdag via Twitter bekendgemaakt dat hij een nieuw bedrijf op zal starten. Wat voor bedrijf dit precies zal zijn heeft hij nog niet gemeld.

"Het is bijna zover: morgen lanceer ik mijn nieuwe onderneming". twitterde Scheringa. Hij heeft vorig jaar al gezegd niet in de bankwereld terug te willen keren, maar graag startende ondernemers te willen adviseren. Er loopt momenteel nog een onderzoek tegen Scheringa. De vraag is of hij fouten heeft gemaakt die hebben geleid tot het failliet gaan van de bank.

PVV: Salaris deelnemers onderwijsprotest korten

Docenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen die vrijdag meedoen aan het protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs moeten worden gekort op hun salaris. Dat vindt de PVV, bleek woensdag tijdens een spoeddebat over deze bezuinigingen.

Onderwijswoordvoerder Harm Beertema (PVV) staat vierkant achter de bezuinigingen. Hij verzet zich niet tegen het protest, maar vindt wel dat actievoerders dit uit eigen zak moeten betalen. Dat is bij stakingen ook gebruikelijk, stelde hij. De PVV'er riep daarom op om 'keurig' bij te houden wie vrijdag allemaal naar het Haagse Malieveld afreizen.

Beertema zei verder dat hoogleraren de studenten 'voor hun eigen karretje' spannen om in Den Haag om meer geld te 'bedelen'. Geld dat volgens hem wordt besteed aan alternatieve diplomaroutes, 'onzalige fusies' en vestigingen in het buitenland. Hij riep studenten op zich niet door hen te laten 'gijzelen', maar vrijdag gewoon les te eisen.

De SP noemde het voorstel van Beertema 'pervers'. Jasper van Dijk (SP) stelde dat de PVV-fractie dan ook maar moet worden gekort voor de keer dat de fractie demonstratief wegliep tijdens een belangrijk debat in 2009 over de economische crisis.

Film: The Tourist

De rollen voor The Tourist waren niet zo gemakkelijk gevuld. Oorspronkelijk zou Lasse Hallström (Dear John) de film regisseren, maar door een overvolle agenda moest hij plaatsmaken voor Bharat Nalluri (The Crow: Salvation). Vervolgens vertrok hij om onbekende redenen en werd de uiteindelijke regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen) gekozen. Ook voor de hoofdrollen werd lang gewisseld. Voor de rol van Frank werd eerst Tom Cruise geselecteerd, maar hij moest vervolgens plaatsmaken voor Sam Worthington. Uiteindelijk werd het Johnny Depp. 

C. Ronaldo: "Balotelli moet niet zoveel praatjes hebben"

Cristiano Ronaldo is door La Gazzetta dello Sport en Marca uitgeroepen tot beste speler van de Champions League tijdens het vorige seizoen.

"Ik ben zeer blij met deze prijs, want Marca en La Gazzetta zijn twee hele grote media", reageerde de sterspeler van Real Madrid. "Ik moet echter beter gaan spelen en prijzen winnen met Real. Dan kan ik meer van dit soort individuele prijzen winnen."

Ronaldo verwacht niet dat Inter met de nieuwe trainer Leonardo de finale van de Champions League gaat halen. "Ik ken Leonardo goed, maar ik denk niet dat ze weer zover gaan komen. Real Madrid, Barcelona en Manchester United zijn voor mij favoriet voor de eindzege."

De Italiaanse pers vroeg Ronaldo ook om zijn mening over Mario Balotelli. "Hij is een geweldige speler, maar hij moet niet zoveel praatjes hebben en meer gaan spelen. In Engeland leer je door goed te luisteren", aldus de oud-speler van Manchester United.

Man (21) rukt voor jong publiek

De 21-jarige Kenneth McGhee vond het nodig om in een vol Chuck-E-Cheese-restaurant in Georgia zichzelf te bevredigen ten overstaan van meerdere kinderen. McGhee is opgepakt voor zijn strafbare gedrag.

Veel gezinnen met jonge kinderen waren maandag getuige van het smakeloze optreden van de 21-jarige. Een moeder vertelt dat McGhee zijn handen onder tafel had, nadat hij bij het gezinnetje aan tafel was geschoven, maar daar in eerste instantie niks achter zocht. Toen zij echter bukte richting haar tas, zag zij het geslachtsdeel van de man in vol ornaat.

McGhee wilde zijn trots niet verborgen houden en zocht tijdens het masturberen oogcontact met de aanwezige kinderen. De moeder maakte luidkeels haar ontsteltenis duidelijk, waarop McGhee ervandoor ging richting een kledingzaak. Daar werd hij ingerekend door de toegesnelde politieagenten. Hij probeerde erger te voorkomen door te zeggen dat hij 16 jaar was, maar de politie trapte hier niet in.

Kenneth McGhee
Kenneth McGhee (Foto: Muscogee County Jail)

Oprichter Mexicaanse drugsbende opgepakt

De Mexicaanse politie heeft een van de oprichters van de Zetas - een beruchte drugsbende - opgepakt. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Flavio Mendez Santiago hield zich vooral bezig met drugssmokkel en ontvoeringen.

De 35-jarige Mendez Santiago, ook bekend als 'De Gele', werd dinsdag opgepakt in Oaxaca-Stad. De Zetas worden verdacht van de verdwijning van meer dan veertig Midden-Amerikaanse immigranten de afgelopen maand in Oaxaca. Ook wordt de bende beschuldigd van de moord op 72 migranten in augustus in de noordelijke staat Tamaulipas.

Mendez Santiago, een voormalig militair, werd in 1993 gerekruteerd door het Golfkartel. De Zetas werden gevormd toen een groep oud-commando's zich afscheidde van het Golfkartel. Ze werden berucht vanwege het publiekelijk tonen van hun onthoofde rivalen. Beide bendes voeren felle strijd voor de controle over het noordoosten van Mexico, het thuisbasis van het Golfkartel.

Er was omgerekend ruim 890.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidde tot de arrestatie van Mendez Santiago.


Oprichter Mexicaanse drugsbende opgepakt (Foto: Novum)

Ebicilio: "Swerts zal me nog wel kennen"

Vanavond treffen Ajax en Feyenoord elkaar in de Amsterdam ArenA. Lorenzo Ebicilio, sinds de aanstelling van trainer Frank de Boer vaste waarde in het elftal van Ajax, kijkt uit naar de confrontatie met Feyenoorder Gil Swerts.

Naar alle waarschijnlijkheid staat de rappe Ajacied tegen Swerts en hij verwacht weinig moeite te hebben met de Belgische verdediger. "Hij zal me nog wel kennen", waarmee Ebicilio doelde op de wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong AZ.
 
In het Algemeen Dagblad legt hij uit: "We wonnen met 4-2 en ik scoorde in die wedstrijd twee keer. We hadden nog een klein akkefietje. Ik maakte een tackle op de bal, maar kwam eigenlijk te hard in. Dat was zeker geel ja, al gaf de scheidsrechter niets."

Volgens de Ajacied reageerde Swerts meteen: "Hij trok me naar de grond. Toen we opstonden, bleef hij me intimiderend aankijken. Ik had hem op dat moment wel op kunnen eten, maar ik bleef rustig. Ik zie de duels met vertrouwen tegemoet. Ik weet dat ik 'm kan hebben."

Nog een Australische stad bedreigd door water

De Australische autoriteiten hebben mensen in de stad Kerang, in het zuidoosten van het land, opgeroepen hun huizen te verlaten en voor drie dagen voedselvoorraden mee te nemen. De rivier de Lodden bedreigt 1500 huizen in de stad.

De dijk nabij Kerang, in de deelstaat Victoria, brak op verschillende plaatsen en de inwoners werden opgeroepen zich naar hogergelegen gebied te begeven. "Zorg ervoor dat u direct uw woning verlaat", schreef de rampendienst van de staat (SES) in een sms aan de 2500 inwoners.

Volgens de autoriteiten zou de dijk het moeten houden, ondanks het water dat er op verschillende plekken door stroomt. De dreiging voor de stad is echter nog niet voorbij omdat het waterniveau de komende dagen hoog blijft, aldus de directeur van de SES. "De watersnoodramp is nog verre van over", zei hij. "De dijk kan verder onder druk komen staan, aangezien er een grote vloedgolf richting Kerang komt."

In Victoria zijn meer dan 3500 mensen inmiddels geëvacueerd. Zeker 51 steden en vijftienhonderd huizen in de staat zijn al getroffen door het water.

De overstromingen in Victoria volgen op die in Queensland. Al weken heeft dat gebied met zware overstromingen te maken. Tweederde van Queensland staat onder water, de mijnbouw is stilgelegd en zeker dertig mensen zijn omgekomen.

Een van de slachtoffers is de 13-jarige Jordan Rice, die naast zijn moeder werd begraven. Hij werd een nationale held omdat hij er bij reddingswerkers op had aangedrongen eerst zijn jongere broertje te redden toen de auto van het gezin door het wassende water werd gegrepen.

Cantona keert terug in voetbalwereld

Eric Cantona gaat zich weer actief met voetbal bemoeien. De Fransman gaat aan de slag als technisch directeur bij het Amerikaanse New York Cosmos.

Cosmos heeft grote inspiraties en Cantona liet weten zich vereerd te voelen dat hij daar deel van uit mag maken. "Het is een mooi, groot project", aldus de voormalig ster van Manchester United op de website van ESPN.

Hij vervolgt: "Cosmos is een sterke club met een heel mooi verleden. Het is een mix tussen voetbal en kunst. Ik zal er alles aan doen om ons eerst de nummer één van Amerika te maken en dan een van de beste clubs in de wereld te worden."

New York Cosmos was vroeger een ploeg waar vele bekende voetballers voor in actie zijn gekomen. Buitenlandse topspelers als Pelé en Franz Beckenbauer verdedigden de clubkleuren van de club, maar ook onze landgenoten Johan Neeskens en Johan Cruijff stonden in het verleden onder contract bij New York Cosmos.

In 1985 hield de club op met bestaan, maar in 2010 maakte de club een herstart. De vernieuwde club gaat spelen in de tweede klasse en hoopt zo snel mogelijk weer een plek in de Major League Soccer te veroveren.

Hackers aangeklaagd: gegevens 120.000 iPads op straat

Twee hackers zijn dinsdag in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het stelen van persoonlijke gegevens van ongeveer 120.000 Amerikaanse iPadgebruikers. Dat meldden Amerikaanse media.

De twee hadden de servers van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T gehackt en onder meer gegevens ontvreemd van beroemdheden als de burgemeester van New York Michael Bloomberg en de voormalige stafchef van het Witte Huis, Rahm Emanuel.

De mannen van 25 en 26 jaar oud kunnen bij een veroordeling maximaal vijf jaar celstraf en boetes krijgen. Ze zouden deel uitmaken van een groep hackers die opereert onder de naam Goatse Security en zoekt naar veiligheidslekken in computernetwerken.

'Vraagprijs Suárez minimaal twintig miljoen euro'

Ajax wil minimaal twintig miljoen euro ontvangen voor Luis Suárez. Dat schrijft De Telegraaf.

Suárez staat in de belangstelling van Liverpool, dat naar verluidt ongeveer vijftien miljoen euro voor de aanvaller heeft klaarliggen. Ajax hoopt het dubbele te krijgen en wil pas over een transfer praten als de Engelsen met minimaal twintig miljoen over de tafel komen. Ook Tottenham Hotpsur zou interesse hebben in de Uruguayaan.

Volgens De Telegraaf heeft Suárez enkele teamgenoten verteld dat hij verwacht dat hij één dezer dagen uit Amsterdam vertrekt. Trainer Frank de Boer zei eerder dat Ajax alleen wil onderhandelen als Ajax een 'absurd hoog bedrag' krijgt, al wil hij geen exacte prijs noemen. Suárez heeft in de ArenA een contract tot medio 2013.

Ajax staat voor een moeilijke beslissing, want mogelijk kan de club aan het eind van dit seizoen niet zo'n hoge transfersom incasseren als nu. Aan de andere kant is Suárez een belangrijke schakel voor de Amsterdammers in de titelstrijd tegen Twente en PSV. De Boer is overigens niet op de hoogte van de vertrekwens. "Ik heb niet het idee dat Luis koste wat kost weg wil."

[AO] Venus Williams ondanks blessure door

Venus Williams heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De Amerikaanse knokte zich ondanks een spierblessure naar een zege op Sandra Zahlavova uit Tsjechië: 6-7 (6), 6-0, 6-4. Aan het einde van de tiebreak draaide ze scherp en leek zich te blesseren aan een buikspier. Na een behandeling keerde Williams (4) terug en won de partij alsnog.

 

Victoria Azarenka versloeg de Tsjechische Andrea Hlavackova met tweemaal 6-4. Maria Sharapova (14) rekende af met Virginie Razzano. De Française ging in de eerste set tot de tiebreak gelijk op, maar daarin was de voormalig nummer één van de wereld de baas. Ook de tweede set ging naar Sharapova: 7-6 (3), 6-3.


(Foto: Novum)

Aantal tweeverdieners neemt toe

Bij steeds meer stellen werken beide partners. In 2009 waren er twee miljoen huishoudens met twee inkomens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2005 had 51 procent van de stellen tussen de 15 en 65 jaar twee inkomens. In 2009 is dat gegroeid naar 57 procent. In de meeste gevallen (ruim 80 procent) verdient de man het meest. Dat komt deels doordat vrouwen vaak deeltijd werken. Bij ruim een op de vijf koppels werken beide partners fulltime. In 65 procent daarvan brengt de man het meeste geld binnen.

Tweeverdieners hadden in 2009 gemiddeld bijna 50.000 euro te besteden. Dat is ruim 13.000 euro meer dan een gemiddeld huishouden en 8500 euro meer dan een eenverdiener.


Aantal tweeverdieners neemt toe (Foto: Novum)

Eriksen: "Milan is een grote club, maar ik blijf in Amsterdam"

Christian Eriksen hoeft voorlopig nog niet weg bij Ajax. De Deense middenvelder staat in de belangstelling van AC Milan.

Bij Milan is men op zoek naar jonge talenten die binnen afzienbare tijd oudere krachten als Clarence Seedorf, Andrea Pirlo en Massimo Ambrosini kunnen vervangen. Eriksen is één van de gegadigden. "Milan is een grote club. Maar ik vind Ajax óók een grote club. Dus blijf ik liever in Amsterdam," aldus Eriksen tegen Voetbal International.

De Deen, afgelopen jaar debuterend in de Eredivisie, Europa League, Champions League en actief op het WK, ligt vast tot medio 2014. "In Denemarken heb ik het stapje voor stapje gedaan en daarna heb ik de keuze voor Ajax heel bewust gemaakt. Omdat je hier als jonge speler de mogelijkheid krijgt je te ontwikkelen."

"En onder de nieuwe trainer krijg ik een kans op de positie waar ik het best uit de voeten kan, centraal op het middenveld. Bovendien staat positiespel en veel beweging in de ploeg nu centraal; dat past goed bij mijn manier van voetballen. Dus mijn doelen voor de komende tijd liggen bij Ajax: zoveel mogelijk in de basis spelen, belangrijk worden voor de ploeg, meer goals maken," besluit Eriksen.

[AO] Rus met opgeheven hoofd naar huis

Arantxa Rus slaagde er eerder op de dag niet in om zich voor de derde ronde van de Australian Open te plaatsen. De Nederlandse moest haar meerdere erkennen in de Russin Svetlana Kuznetsova. De standen in deze partij waren 6-1 en 6-4.

Toch hield Rus een goed gevoel over aan de eerste Grand Slam van 2011. "Ik ben echt tevreden over hoe ik het hier gedaan heb," liet ze in een reactie weten. In de eerste ronde van het tennistoernooi in Melbourne was onze landgenote verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands.

In de partij tegen Kuznetsova ondervond Rus voornamelijk in de eerste set veel hinder. "Zij sloeg veel diepe en harde ballen. Daar had ik moeite mee," aldus de tennisster. "De tweede set kon ik heel goed met haar meekomen en nam ik de leiding met 3-1. Helaas kon ik die voorsprong niet vasthouden."

Rus zal in de komende week gaan trainen en speelt vervolgens met het Fed Cup-team tegen Israël. Daarnaast heeft de Nederlandse zichzelf een doel gesteld: "Ik wil de top honderd van de wereldranglijst halen."

Nieuwe dopingaantijgingen tegen Armstrong

Een rustig afscheid van de wielersport is Lance Armstrong niet gegund. Terwijl de Amerikaan in Australië in de Tour Down Under zijn allerlaatste profkoers rijdt, kwamen nieuwe aantijgingen over dopegebruik aan zijn adres naar boven.

Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated onthulde dinsdag dat de zevenvoudig winnaar van de Tour de France zijn teamgenoten bij de ploeg Motorola in de jaren negentig aanzette tot het gebruik van het verboden stimulerende middel epo.

De Nieuw-Zeelander Stephen Swart, ploeggenoot in 1995, beweert in het tijdschrift dat Armstrong de grote aanstichter was die de wielrenners overhaalde om doping te gebruiken. "Het waren zijn woorden die ons ertoe brachten het te doen."

Nieuwe dopingaantijgingen tegen Armstrong
Nieuwe dopingaantijgingen tegen Armstrong (Foto: ANP)

Bluswater Moerdijk naar Zeeland

Het bluswater waarmee de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is geblust, wordt opgeslagen bij afvalrecyclingbedrijf Heros in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. Dat heeft een woordvoerder van Heros woensdag laten weten.

Het gaat om 8 miljoen liter verontreinigd water, drie schepen vol. Twee daarvan worden nu gelost en morgen komt het derde en laatste schip. In Sluiskil kan het water desnoods maanden worden opgeslagen. Het water wordt nog niet gezuiverd, omdat er nog onderzoek komt naar wat er precies allemaal in het water zit.

Heros heeft de mogelijkheid om zelf het water te zuiveren, maar dat is volgens de woordvoerder nog niet aan de orde.

Bluswater Moerdijk naar Zeeland
Bluswater Moerdijk naar Zeeland (Foto: ANP)

[Upd] Lekkend vat Beuningen onder controle

In Beuningen is woensdagochtend op een industrieterrein een vat met gevaarlijke chemische stoffen aan het borrelen. De politie laat weten dat de omgeving wordt afgezet en dat daarbij rekening wordt gehouden met de windrichting.

Het is niet bekend of het dampende vat bij het bedrijf Interchem buiten of binnen staat. Het ongeval met het vat deed zich rond 08.15 uur voor op de Platinawerf. Of er gewonden zijn gevallen is niet bekend. Het bedrijf houdt zich bezig met het overslaan, verwerken en recyclen van gevaarlijke afvalstoffen.

Update 10.57 uur
In het vat zat een oplosmiddel voor drukinkt. Eerder was er nog sprake van het zeer explosieve nytroglycerine. Die situatie was rond kwart voor tien weer onder controle, aldus een politiewoordvoerder.

Na info Hiddink koos Gullit voor Terek Grozny

Ruud Gullit tekende gisteren verrassend een contract bij het Tsjetsjeense Terek Grozny. Hij deed dit niet blindelings. De oud-international liet zich volgens de Telegraaf informeren door Guus Hiddink, oud-bondscoach van Rusland.

Naast het advies van Hiddink liet hij zich ook uitgebreid informeren over de situatie in de Russische deelstaat, die al jaren strijdt voor onafhankelijkheid. Terek Grozny eindigde afgelopen seizoen op de elfde plaats in de Russische competitie. De club krijgt in maart een nieuw stadion.

Gullit zat al enige tijd zonder club. De afgelopen jaren was hij vooral bezig met de HollandBelgium Bid, dat het WK van 2018 niet naar de lage landen wist te halen.

Zes tips na uitzending over moord op veilingmeester

De uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op de Edense veilingmeester Cees Lieftink heeft vooralsnog zes tips opgeleverd. De tips worden nog op bruikbaarheid onderzocht, meldt de politie woensdag.

De 59-jarige Lieftink kwam vorige week dinsdagnacht om bij een overval in zijn woning aan de Stationsweg. Zijn vrouw was ook in de woning aanwezig, maar bleef ongedeerd. Volgens De Gelderlander was recent al drie keer in zijn huis ingebroken.

Studente (18) voorkomt busongeluk

Woensdagochtend heeft een 18-jarige studente uit Baarle-Nassau mogelijk een tragedie weten te voorkomen door een bus tegen een boom aan te parkeren. In de bus, onderweg van Baarle-Nassau naar Breda, zaten 25 kinderen. Niemand raakte gewond.

De buschauffeur had de bus stilgezet om te kunnen onderzoeken waardoor het kwam dat de deuren te pas en te onpas opengingen. De bus wilde hier blijkbaar niet op wachten en reed weer verder. Het is nog niet bekend hoe het kwam dat de bus weer in beweging kwam.

Toen de bus zich weer in beweging zette, raakten de kinderen in de bus in paniek. De buschauffeur zette te voet de achtervolging in en klopte op de ramen, of hij hiermee de 18-jarige aan wilde sporen haar heldendaad te verrichten is niet duidelijk. In ieder geval was dat wel het effect. De studente nam plaats achter het stuur, trapte de pedalen in, in een poging om te remmen en stuurde de bus over een fietspad tegen een boom. Dit deed zij omdat de bus tegen een betonnen bol aan dreigde te rijden. 

De kinderen zijn met een andere bus verder vervoerd en de studente is door haar vader opgehaald en terug naar huis gebracht.

Geldtovenaars opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft dinsdagavond op Schiphol drie mannen opgepakt die iemand 7500 euro hadden laten betalen voor een koffer met wit papier. Ze hadden hem vermoedelijk wijs gemaakt dat hij voor nog eens 7500 euro een middeltje kon krijgen waarmee hij het papier kon laten veranderen in echt geld, meldt een woordvoerder.

Het slachtoffer had een e-mail gehad waarin stond dat hij zo veel geld kon krijgen als hij wil. "Daar had de man wel interesse in, dus maakte hij een afspraak met de afzenders", zegt de woordvoerder.

Op een wc op Schiphol lieten de oplichters een emmer met daarin twee papiertjes zien. Ze liepen even weg met de emmer en keerden terug. Wonder boven wonder zaten er nu opeens twee briefjes van vijftig in.

Dat kwam door een speciaal chemisch middel, vertelden de oplichters. Het slachtoffer vertrouwde het niet helemaal, maar raakte overtuigd toen hij de briefjes zonder problemen kon inwisselen bij de bank.

Daarop legde hij enkele dagen geleden 7500 euro neer voor de koffer met papier. Bij een tweede ontmoeting zou hij het tovermiddel krijgen. Toch begon het weer te knagen en daarom waarschuwde hij de marechaussee. Die keek mee bij de tweede overdracht en hield de mannen aan.

De verdachten zijn 32, 36 en 49 jaar oud. Ze beweren volgens de woordvoerder uit Den Haag te komen, maar dat wordt nog onderzocht.

Granqvist respecteert besluit FC Groningen

FC Groningen wimpelde onlangs een bod van Fenerbahçe op Andreas Granqvist af. De Turkse formatie wilde een paar miljoen voor de verdediger op tafel leggen, maar de Groningers wilden er niet aan. De Zweed heeft inmiddels laten weten begrip te hebben voor het besluit.

"Fenerbahçe is mooi, maar ik ben erg tevreden bij FC Groningen," liet Granqvist aan Eredivisie Live weten. "Hans Nijland en Henk Veldmate hebben mij uitgelegd dat het bod te laag was. Ik ben blij dat Groningen mij graag wilde behouden, dus ik hoop op een mooie tweede seizoenshelft hier."

Fenerbahçe heeft nog enkele dagen de tijd om met een nieuw bod te komen. Granqvist rekent in elk geval niet meer op een vertrek naar Turkije. "Ik denk dat ik nu blijf."

Roda JC biedt Sutchuin nieuw contract aan

Arnaud Sutchuin kan een nieuw contract ondertekenen bij Roda JC. De club uit Kerkrade heeft hem een voorstel gedaan voor een verlenging tot medio 2014.

Dat schrijft De Limburger. Sutchuin maakte dit seizoen vijf doelpunten in achttien competitiewedstrijden. In de vorige jaargang kwam hij slechts tot één treffer in 27 duels. De 21-jarige middenvelder verdedigt sinds januari 2009 de clubkleuren van Roda JC.

Technisch directeur Martin van Gaal heeft inmiddels een gesprek gehad met de zaakwaarnemers van de Kameroener. Op korte termijn verwacht hij een reactie te krijgen. Sutchuin heeft een contract tot en met volgend seizoen en Roda wil voorkomen dat hij dan transfervrij vertrekt.

Roda JC staat na negentien wedstrijden op een knappe zesde plaats in de Eredivisie. Aanstaande zondag krijgen de Limburgers bezoek van Excelsior, dat tegen degradatie vecht. Een week later staat er voor het team van coach Harm van Veldhoven een uitwedstrijd tegen Vitesse op het programma.

Transfer Babel naar 1899 Hoffenheim nog niet afgerond

Liverpool en 1899 Hoffenheim hebben al een akkoord bereikt over de transfer van Ryan Babel naar Duitsland. Toch is de transfer nog altijd niet afgerond. De aanvaller, die inmiddels al medisch gekeurd is, heeft namelijk laten weten nog altijd open te staan voor een terugkeer naar Ajax.

"Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar verhuur, waarbij Ajax dan bovenaan staat," lichtte Babel in De Telegraaf toe. De speler verliet Ajax in 2007 en ging vervolgens voor Liverpool spelen. Op Anfield Road slaagde de speler er echter niet in om een basisplaats in de wacht te slepen.

"Ryan wil hoe dan ook weer aan voetballen toekomen," vulde zaakwaarnemer Winnie Haatrecht aan. "Een halfjaar in Amsterdam heeft onze voorkeur, omdat we geen voorstander zijn van een wintertransfer. Maar als Liverpool dat niet toestaat of Ajax dat niet wil, moeten we doorschakelen."

"De agenda van Ryan bood geen andere ruimte om te worden gekeurd. Daarom is hij nu al gegaan. Voor het geval hij persoonlijk tot een akkoord komt met Hoffenheim, dat uiteraard ook een mooie club is."

Van Geel heeft goed gevoel bij Feyenoord

Leo Beenhakker heeft nog maar net zijn afscheid aangekondigd bij Feyenoord of er gaan al geruchten over zijn mogelijke opvolger de ronde. De huidige technisch directeur van Roda JC Martin van Geel wordt gezien als ideale opvolger van de vertrekkende Beenhakker bij Feyenoord.

"Het lijkt me beter om daar niet op te reageren. Zolang ik niet officieel ben benaderd, lijkt me dat niet aan de orde," aldus een terughoudende Van Geel in het AD. "Dat ik in het profiel pas, snap ik wel. Ik heb nu zestien jaar ervaring in het management- en directiefuncties in het voetbal. Dan is het niet heel vreemd, denk ik."

De technisch directeur ziet zichzelf wel werken in de Kuip. "Je moet een gevoel hebben bij een club, vind ik, en als oud-speler heb ik dat bij Feyenoord. Zoals ik dat nu ook bij Roda JC heb. Als ik vroeger niet in Kerkrade had gespeeld, had ik hier nu waarschijnlijk niet gewerkt. Dat soort sentimenten telt zeker voor mij."

Brood baalt van duel tegen Achilles '29

RKC Waalwijk kroop gisteravond tijdens het KNVB beker-duel tegen Achilles '29 door het oog van de naald. De Waalwijkers stonden na 120 minuten voetbal op gelijke hoogte (2-2) met de Topklasser, maar namen vervolgens de strafschoppen beter.

"Ze konden voor het eerst in hun carrière de kwartfinale van de KNVB-Beker bereiken. Wie weet of je dat nog een keer meemaakt. Maar het drong bij sommige jongens niet door. Ik ben heel boos geweest en heb die jongens na rust dan ook snel van het veld gehaald," foeterde Ruud Brood, trainer van RKC Waalwijk, na afloop.

Ondanks plaatsing voor de kwartfinale van de KNVB beker was Brood absoluut niet vrolijk. "We kenden de sterkte van Achilles'29. Afgelopen zaterdag hebben we ze nog opnieuw bekeken. In de eerste helft hadden we wel een veldoverwicht, maar waren we enorm slordig in de eindpass, het overzicht was niet goed en de overtuiging in het laatste deel van de aanval ontbrak. In de tweede helft zaten we helemaal niet in de wedstrijd. Waar dat mee heeft te maken? Een gebrek aan concentratie, een gebrek aan inzet."

Mark Janssen, uitkomend voor de A-junioren van de Brabantse club, moest er uiteindelijk aan te pas komen om een lans te breken. "Die 1-0 achterstand zag je aankomen", vervolgde Brood zijn relaas. "We werden steeds verder teruggedrongen. Ik vond dat de ploeg toen behoefte had aan een echte spits en dat is Mark. Dan komt het gezegde 'Jantje lacht, Jantje huilt' om de hoek kijken. Hij scoort twee keer, maar krijgt daarna een rode kaart. In de kleedkamer zat hij na afloop ook te huilen."

Dinsdag a.s. staat de volgende wedstrijd in het toernooi om de KNVB beker alweer op de rol. In eigen huis ontvangt RKC Waalwijk dan VV Noordwijk. "Iedereen spreekt nu al over een halve finale, maar eerst moeten we nog de kwartfinale winnen. Maar we zijn vandaag heel diep moeten gaan. We zullen deze wedstrijd deze week nog zeker gaan terugkijken."

[AO] Haase: "Dit is prachtig"

Robin Haase slaagde er eerder vandaag in om voor het eerst in zijn carrière door te dringen tot de derde ronde van een Grand Slam-toernooi. In Melbourne was onze landgenoot te sterk voor de Argentijn Juan Monaco, die met 6-4, 6-4, 3-6 en 6-2 werd verslagen.

Haase kreeg bij een stand van 5-0 en 40-0 voorsprong drie matchpoints, maar hielp deze allemaal om zeep. Slechts vijf minuten later stond het alweer 5-2. Uiteindelijk ging onze landgenoot er alsnog met de zege vandoor. "Werd het aan het einde toch nog effe lelijk hè...", grapte hij na afloop. "Echt zorgen heb ik me niet gemaakt hoor, daarvoor is de zekerheid met een driedubbele break voorsprong te groot."

Hoe dan ook, Haase is een gelukkig man. "Dit is prachtig. De eerste set verliep een beetje raar, met veel servicebreaks. Maar daarna liep ik lange tijd op cruisecontrol door mijn eigen servicegames heen. In de derde set begon bij mij de vermoeidheid en de concentratie een rol te spelen. Dat gevoel wilde ik in de vierde set bij hem (Monaco) legen en ik denk dat me dat gelukt is."

In de derde ronde treft Haase de als achtste geplaatste Andy Roddick. "Dat wordt heel lastig. Ik zal opnieuw voor een aanvallende speelstijl moeten kiezen,zoals ik tegen Monaco ook heb gedaan."

Sauerbreij jaagt op medaille tijdens WK

Nicolien Sauerbreij gaat vanaf vandaag op jacht naar een titel, die ze nog niet op haar palmares heeft staan. In het Spaanse La Molina verschijnt de Nederlandse snowboardster namelijk aan de start van de kwalificatie voor de parallelreuzenslalom.

Op deze discipline pakte Sauerbreij eerder al wereldbekerzeges, eindzeges in de wereldbeker en de olympisch titel. Een wereldtitel behoort echter nog niet tot haar prijzenkast en dat is nou net het doel van onze landgenote.

Elf maanden geleden pakte Sauerbreij op de parallelreuzenslalom de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen, die in Vancouver werden gehouden. In de huidige winter kende onze landgenote nog geen echte uitschieters, maar niemand twijfelt aan het feit dat ze zich in Spanje  in de strijd om de medailles zal gaan mengen.

Dodental overstromingen Filipijnen naar 57

Bij overstromingen veroorzaakt door ongewoon zware regenval in de Filipijnen zijn ten minste vier mensen omgekomen. Het dodental van drie weken slecht weer komt daarmee op 57. Nog zeker 32 mensen worden vermist. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Onder de vermisten zijn acht vissers. Twee andere vissers konden worden gered nadat hun boot was omgeslagen. Kleine vissersboten mogen in gevaarlijke gebieden voorlopig het water niet op.

Zware regenval in wat het droge seizoen zou moeten zijn heeft ongeveer 25 van de tachtig provincies van het land doen onderlopen. Zo'n 1,6 miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood.

Het slechte weer wordt veroorzaakt door een koufront dat versterkt wordt door weerfenomeen La Niña, waardoor er zich lagere temperaturen dan normaal voordoen boven delen van de Stille Oceaan, aldus het hoofd van het nationale meteorologische instituut.

RvC begrijpt ophef rond Beenhakker niet

De Raad van Commissarissen heeft met verbazing naar de persconferentie van Leo Beenhakker gekeken. Dat schrijft De Telegraaf.

Beenhakker kondigde dinsdag zijn vertrek aan, nadat hij geruchten had gehoord dat Feyenoord niet met hem verder wil. De technisch directeur dacht dat algemeen directeur Eric Gudde zich bij zijn beslissing verschool achter de Raad van Commissarissen, maar dat is volgens die raad onjuist. Ook een grote groep investeerders wil niet met Beenhakker verder.

"Als je naar de toekomst kijkt, zouden wij juist commotie hebben verwacht als we een nieuw contract hadden gegeven aan iemand die de gepensioneerde leeftijd al voorbij is", legt president-commissaris Dick van Well uit. "De emoties van Mario begrijp ik nog wel, maar alle andere ophef niet."

"Beenhakker had een contract voor twee jaar. Soms wordt zo'n contract verlengd en soms niet", gaat Van Well verder. "Toen ik bij mijn eigen bedrijf de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, had ik nog drie jaar verder gewild. Maar er moest een jongere vent komen en daar had ik alle begrip voor." Martin van Geel, die bij Roda JC een aflopend contract heeft, wordt ondertussen genoemd als opvolger.

De Telegraaf schrijft dat de Raad van Commissarissen bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld goede schouting of verdubbeling van de selectiewaarde, had overwogen om verder te gaan met Beenhakker. Volgens de krant heeft de 68-jarige Rotterdammer in anderhalf jaar tijd zeven miljoen euro uitgegeven. Dat geld was voor transfers, salarissen en commissies.

Sulejmani: "Ik heb me verdrietig gevoeld"

Miralem Sulejmani kijkt terug op een bewogen periode uit zijn carrière. De peperdure aankoop van Ajax hoopt eindelijk van waarde te kunnen zijn.

Nog geen jaar geleden moest Sulejmani trappen lopen in de ArenA, als straftraining. De speler zat in een moeilijke periode. "Een periode waarin ik me verdrietig heb gevoeld", zegt hij in een interview met De Pers. "Maar terugkijken op het verleden, daar kom ik niet verder mee."

Sulejmani wil alleen vooruit kijken. "Ik voel vertrouwen van de nieuwe trainer, hij praat met me. Ik ken hem nog als voetballer, hij was erbij toen Oranje Joegoslavië met 6-1 versloeg op Euro 2000. Hij was een topspeler, dat merk je nu ook als trainer."

Even leek Sulejmani Ajax te verruilen voor West Ham United of Vitesse, maar hij is nu blij dat dat niet doorging. "Ik heb veel gepraat met mijn familie, met mijn zaakwaarnemer en uiteindelijk besloten om niet weg te gaan. Veel goede spelers van Ajax vroegen me om te blijven, dat deed me erg goed. Bovendien ging Ajax Champions League spelen, dat is voor iedere voetballer een droom."

Ondanks de zware tijd bij Ajax heeft de 22-jarige Servië bijna altijd een lach op zijn gezicht. "In mijn optiek kun je beter lachen dan huilen als het niet goed gaat. Wat heb je er aan om treurig te zijn? Positief denken, dat is de manier om te winnen, daar ben ik van overtuigd."

DVD: Dog Pound

Davis (16, gespeeld door Shane Kippel), Angel (15, Mateo Morales) en Butch (17, Adam Butcher) worden ieder om een andere reden in de jeugdgevangenis van Enola Vale geplaatst. Al snel wordt Butch geïntimideerd door ruziezoeker Banks (Taylor Poulin) en belandt hierdoor tijdelijk in de isoleercel. Als Davis merkt dat er drugs worden verhandeld, gaat de voormalige straatdealer zich met de hele handel bemoeien. Maar in de bajes gelden andere regels dan op straat...

Cover

Jack Thompson gaat naar God toe

Jack Thompson, de man die zich geliefd heeft gemaakt bij menig gamer, heeft een nieuw carrièrepad gekozen. Hij was eerder al op de religieuze toer door gamers, die zich niet kunnen vinden in de activiteiten die hij uitvoert, naar de hel te verbannen. Nu heeft hij besloten om zich tot God te keren voor hulp.

Thompson kennen we natuurlijk allemaal als de mierenneuker van gameland. Al jaren probeert hij gewelddadige games te verbieden, veelal zonder succes. Zijn laatste hulpmiddel is de kerk. Hij heeft zich aangesloten bij de Reformed Theological Seminary, een online organisatie die 'de leiders van de kerk voorbereid door middel van studies en het woord van God'. Thompson zegt zelf hierover:

"Some people probably thought I should have kept my view of the world within the religious cloister and not out in the public sphere. But I had a responsibility to try to be god's voice in the world."

Thompson is ook een boek aan het schrijven, genaamd Activism 101, samen met een professor van de University of Miami School of Education. Waar het boek over gaat is nog onbekend maar het zal vast gaan over gewelddadige games en de invloed hiervan op jongeren. We wachten met smart op deze toptitel. Ondertussen kun jij hieronder aangeven hoe jij denkt dat Thompson in combinatie met God gaat proberen om gewelddadige games tegen te houden.

jackthompson

CD: The Decemberists - The King Is Dead

De geruchtenmolen betreffende The Decemberists liet al enige tijd doorschemeren dat de band terug zou grijpen naar hun roots. Wat zou moeten betekenen dat het nieuwe album The King Is Dead bol staat van de VS-stijl folk, country en bluegrass elementen. Als we het instrumentarium op de plaat aanschouwen zou het maar eens zo waar kunnen zijn, want naast het gebruikelijke gereedschap wordt er onder meer gebruik gemaakt van: viool, pedal steel gitaar, banjo, accordeon, harmonica, orgel, 12-string gitaar en een tamboerijn. Een voorbode van een lekker ouderwets folk-country Decemberists plaatje?

Berlinale steunt gedetineerde Iraanse filmmaker

Het internationaal filmfestival Berlijn steunt de gevangengenomen Iraanse filmmaker Jafar Panahi door zijn films te vertonen. Ook organiseert het festival volgende maand een paneldiscussie over censuur in Iran. Panahi was uitgenodigd om plaats te nemen in de jury van het Duitse filmfestival.

Festivaldirecteur Dieter Kosslick liet dinsdag weten dat hij alles doet om de 'drastische straf' van de Iraniër aan de kaak te stellen. Het panel dat de discussie leidt zal bestaan uit kunstenaars en filmmakers, waaronder ook de Iraanse cineast Rafi Pitts.

De 50-jarige Panahi werd in december vanwege zijn maatschappijkritische films veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook mag hij twintig jaar Iran niet uit, geen films meer maken of interviews geven aan westerse media.

Het is niet voor het eerst dat de internationale filmwereld zich tegen de behandeling van Panahi door de Iraanse regering uitspreekt. Zo kwam kwam Amnesty International eind december al in actie onder leiding van de Canadese regisseur Paul Haggis en ondertekend door onder anderen Sean Penn, Martin Scorsese en Harvey Weinstein.


Jafar Panahi (Foto: Novum)

KNRM redt minder mensen uit het water

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het vorig jaar minder druk gehad met reddingsacties dan in de twee jaren daarvoor. De reddingsboten rukten 1852 keer uit, waarbij 3288 mensen werden gered. Vorig jaar was nog sprake van een stijging. Toen werden 3365 mensen gered bij 2029 reddingsacties.

Ook het aantal geredde dieren is gedaald. Lag dat in 2008 en 2009 rond de 85, vorig jaar waren dat er 55. Toch was het met meer dan achttienhonderd acties volgens de KNRM druk. De drukte zou komen door het onstuimige weer.

In honderdzestig gevallen moesten schepen worden geholpen op een moment dat de windkracht zeven of meer was. De meeste reddingsacties werden in augustus uitgevoerd. In die maand viel ook de drukste dag. Op 15 augustus stond er een harde noordenwind met windkracht zeven. De reddingwerkers moesten die dag 47 keer in actie komen.

D66-burgemeester vreest lobbycircus in Eerste Kamer

Eerste Kamerleden dreigen veredelde belangenbehartigers te worden. De Kamer dreigt 'één groot lobbycircuit te worden', zegt afzwaaiend burgemeester van Hilversum Ernst Bakker (D66) woensdag in het Nederlands Dagblad. "Ik zou bijna zeggen: lobbycircus."

Bakker heeft er kritiek op dat mensen hun Kamerlidmaatschap combineren met hoge functies in het bedrijfsleven, soms zelf bij lobbygroepen zoals Bouwend Nederland. Dan ontstaat volgens hem de indruk dat er mensen in de Kamer zitten die ook andere belangen dienen.

Zelf staat Bakker op de negende plaats van de kandidatenlijst die D66 deze week bekendmaakt. Hij heeft ook kritiek op partijgenoten. Beoogd lijsttrekker is Roger van Boxtel, die tegelijk bestuursvoorzitter is van zorgverzekeraar Menzis. Ook burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf zou hoog op de lijst staan.

"Als burgemeester en korpsbeheerder van de Nijmeegse politie moet hij straks beslissen over de invoering van de nationale politie. Hij houdt toezicht op zichzelf", zegt Bakker.

Twee petten

Ook buiten D66 zijn straks prominente senatoren te vinden met twee petten op. CDA-lijsttrekker Elco Brinkman blijft voorzitter van belangengroepering Bouwend Nederland. PvdA-lijsttrekker Marleen Barth is voorzitter van de grootste werkgeversvereniging in de gezondheidszorg, GGZ Nederland. VVD-kandidaat Frank de Grave blijft voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Bakker werd vier jaar geleden ook benaderd voor de Eerste Kamer. Daar heeft hij toen vanaf gezien omdat het volgens hem niet te combineren is met de functie van burgemeester. "Andere kandidaten hebben dat probleem blijkbaar niet."

Staatsrechtgeleerde Jan Vis was decennialang senator voor D66 en gelooft niet dat er een probleem is. Prestige en ijdelheid zijn volgens hem inderdaad belangrijke verklaringen voor de populariteit van het Eerste Kamerlidschap. Maar hij gelooft volgens de krant niet dat belangengroeperingen hun werknemers naar de Kamer sturen om zo aan invloed te winnen. "Je moet daar niet zijn voor lobbywerk. Daar wordt het eindproduct beoordeeld."

FOK!sport Winterstop Quiz: Ronde 4

De derde ronde van de FOK!sport Winterstop Quiz is inmiddels achter de rug. De vierde ronde staat inmiddels op het punt van beginnen, maar voordat we starten, krijg je eerst nog een soort van tussenstand.

In de derde ronde maakten Adboe, Gvdw78 en Paul-89 geen enkele fout. In het algemeen klassement gaat datzelfde trio op dit moment aan de leiding. Zij voorzagen alle vragen, die tot dusver voorbij kwamen, van een correct antwoord.

De antwoorden op de vragen van de vorige ronde zijn in het topic in VBL terug te vinden.

De vragen voor ronde 4:

31) Johan Derksen is altijd uitgesproken en doet bescheiden over zijn eigen voetballoopbaan. Noem twee Nederlandse profclubs waar de Snor onder contract heeft gestaan.
32) Wie is de enige Deen die ooit Europees voetballer van het jaar werd?
33) Welke in Nederland geboren Turk speelt voor Gençlerbirligi?
34) Welke veldspelers uit de WK-selectie zijn door Bert van Marwijk niet ingezet tijdens het toernooi?
35) Welke club in de Topklasse heeft spelers van zes nationaliteiten in de selectie?
36) Marco Boogers bleef op 99 goals in de Eredivisie steken. Welke Dordtenaar vinden we met 161 goals wel terug in de top tien van de topscorerslijst aller tijden?
37) Welke drie Nederlanders wonnen in 1988 de EC 2 met KV Mechelen?
38) Welke twee spelers scoorden vijf keer tijdens het WK van 1978?
39) Wie was de coach van het IndoNed team, een team met Nederlandse spelers met Indonesische roots, dat in november een week in Indonesië was om benefietduels te spelen?
40) Welke speler van Excelsior heeft gescoord tegen Feyenoord, Ajax en PSV?

Inzenden

Stuur je antwoorden op bovenstaande vragen vóór donderdag 20 januari 20:00 uur naar sport[at]fok.nl o.v.v. Antwoorden ronde 4! Vergeet in deze mail ook niet om je username op FOK! te vermelden! Als deze er niet bijstaat, worden je antwoorden niet gecontroleerd!

De vragen van ronde drie zijn ook deze keer weer door redactielid methodmich bedacht. Uiteraard wensen we je in deze ronde veel succes toe!

[AO] Wassen naar tweede ronde dubbel

Rogier Wassen heeft op de Australian Open samen met zijn Duitse dubbelpartner Dustin Brown de tweede ronde bereikt in het dubbelspel. Wassen en Brown versloegen het Russische/Duitse koppel Dmitri Tursunov/Mischa Zverev met 6-2 en 6-3.

Robin Haase komt ook in actie in het herendubbel. Hij moet het met Viktor Troicki in de eerste ronde opnemen tegen het Duitse koppel Becker/Kohlmann.

Oekraïense arbiter blijft geschorst voor het leven

Scheidsrechter Oleh Orekhov mag nooit meer wedstrijden fluiten of andere werkzaamheden in de voetbalwereld uitoefenen. Dat is de uitspraak van sporttribunaal CAS, nadat de UEFA vorig jaar al tot dezelfde uitspraak was gekomen. Orekhov heeft 50.000 euro in ontvangst genomen van een criminele groep die betrokken is bij omkoping in het voetbal. De arbiter manipuleerde een wedstrijd tussen FC Basel en CSKA Sofia in november 2009.

"Het CAS-panel is tot de conclusie gekomen dat een levenslange schorsing voor elke activiteit in het voetbal een terechte straf is", luidt volgens AP het statement van het tribunaal. Eén van de leden van de criminele groep vertelde hoe Orekhov aangaf dat hij 150.000 euro heeft verdiend met omkoping. Het duel uit novemer 2009 was er één uit de Europa League.

UEFA-regels schrijven voor dat scheidsrechters zich onmiddellijk bij de Europese voetbalbond melden als ze zijn benaderd om te worden omgekocht. Orekhov deed dat niet, omdat hij naar eigen niet goed Engels spreekt. Bovendien wist hij niet welke persoon van de UEFA hij moest benaderen.

Aandewiel: "We hebben eigenlijk niet gevoetbald"

NAC Breda bereikte gisteren de kwartfinale van de KNVB beker, maar de Brabanders lieten tegen Telstar geen beste wedstrijd zien. Dat vond ook trainer Gert Aandewiel. "We zijn absoluut niet tevreden. We hebben bijna geen kansen gehad en eigenlijk niet gevoetbald. Dat lag aan het goede spel van Telstar, maar ook aan onszelf", zegt hij in De Telegraaf.

NAC kreeg maar één grote kans, die er via Kees Luijckx meteen inging. Aandewiel zag echter ook een positieve kant. "Ik heb nog nooit verloren bij Telstar." De 41-jarige trainer liep tijdens de trainerscursus stage bij Telstar, maar hij begon zijn carrière in het betaalde voetbal daarna bij concurrent Haarlem. Die club ging vorig jaar ter ziele.

In de volgende ronde speelt NAC een uitwedstrijd tegen Ajax. "Wij wilden ook graag naar de ArenA", reageert Jan Poortvliet, coach van Telstar. "Je moet de trekker overhalen en dat hebben we niet gedaan. Dit is erg jammer."

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'Verhagen minst betrouwbare minister'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is verkozen tot minst betrouwbare minister van het land. Zijn partijgenoot Jan Kees de Jager (Financiën) grijpt de eretitel van betrouwbaarste minister. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een peiling van het EenVandaag Opiniepanel.

Na De Jager is VVD-premier Mark Rutte volgens het panel het betrouwbaarst, gevolgd door diens partijgenoot Ivo Opstelten. In het lijstje van minst betrouwbare ministers staan alleen CDA'ers. Na Verhagen volgen Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), Gerd Leers (Immigratie en Asiel) en Hans Hillen (Defensie).

De twintigduizend leden van het opiniepanel vonden De Jager al het betrouwbaarst op de eerste dag van het nieuwe kabinet-Rutte en dat is honderd dagen later niet veranderd. Dat verbaast politicoloog Chris Aalberts niet. "Hij heeft gewoon nog niets verkeerd gedaan", zegt hij in de krant.

Vanaf nu komt De Jager volgens hem alleen nog maar met slecht nieuws. "Dat zal hem nog gaan opbreken." Ook leiderschapsonderzoeker Peter Milovic verwacht dat de populariteit van De Jager tijdelijk is.

Hij is volgens hem typisch een minister van de 'oude politiek', uit de leerschool van de vorige premier Jan Peter Balkenende. "Bijna altijd heeft hij ontzettend veel woorden nodig."

Leers is volgens hem een goede bestuurder, maar zijn aanvaring met Wilders, rond de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen, zou te lang hebben geduurd. "Hij had veel sneller duidelijkheid moeten geven."

Wel is Leers volgens Milovic vooruitgegaan. Hij wijst op de snelheid waarmee Leers het afgelopen weekeinde besloot dat de doodzieke Abiram en zijn moeder in Nederland mogen blijven.

[AO] Haase verslaat Monaco in vier sets

Robin Haase heeft voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde bereikt van een grandslamtoernooi. De 23-jarige Nederlandse tennisser versloeg woensdag in de tweede ronde van de Australian Open de Argentijn Juan Monaco in vier sets: 6-4 6-4 3-6 6-2.

Haase krijgt nu Andy Roddick als volgende tegenstander. De als achtste geplaatste Amerikaan won met 7-6 (7) 6-2 6-3 van Igor Koenitsin uit Rusland.

Haase verslaat Monaco in vier sets
Haase verslaat Monaco in vier sets (Foto: ANP)

'Geen bewijs dat digitaal patiëntendossier werkt'

Britse onderzoekers hebben nauwelijks bewijs kunnen vinden dat digitale innovaties zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) de zorg beter en efficiënter maken. Uit 53 publicaties die zij doorspitten bleek dat er alleen zeer zwak bewijs is dat zulke innovaties een nuttig effect hebben, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De onderzoekers bekeken publicaties over het EPD, onderzoeken naar computerprogramma's die de arts helpen de juiste geneesmiddelen uit te kiezen en studies naar consulten en behandeling via internet. Bewijs dat de invoering van dit soort systemen geld bespaart, ontbrak.

Ook concludeerden de onderzoekers dat het invoeren van nieuwe technologieën niet zonder risico is. Zo kunnen artsen te veel vertrouwen op hun computersysteem. De literatuurstudie van de onderzoekers verschijnt woensdag in het online wetenschapstijdschrift Plos Medicine.

Het EPD heeft al veel kritiek gehad. Gevreesd wordt dat te veel mensen inzage krijgen in de privacygevoelige gegevens. Twee weken geleden maakte minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bekend dat patiënten vanaf april zelf kunnen beslissen welke artsen naar hun dossier mogen kijken.

Dodental modderramp Brazilië meer dan 700

Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is donderdag de 700 gepasseerd. De autoriteiten maakten donderdag bekend dat 702 lijken zijn geborgen.

Er worden nog mensen vermist. Braziliaanse media spreken van de ergste modderramp ooit. In 1967 kwamen 437 mensen om door modderstromen in een kustplaatsje.

Door extreme regenval worden bomen, auto’s en huizen op hellingen sinds vorige week meegesleurd in woeste modderstromen. Zeker 17.000 mensen zijn al geëvacueerd. Een aantal dorpjes is al bijna een week van de buitenwereld afgesloten. De autoriteiten waarschuwen dat er ziektes uit kunnen breken.

Dodental modderramp Brazilië meer dan 700
Dodental modderramp Brazilië meer dan 700 (Foto: ANP)

Kopje koffie betalen met app

Amerikaanse koffiedrinkers kunnen vanaf woensdag met hun mobieltje afrekenen in ongeveer 6800 vestigingen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks in de VS. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Met de app Starbucks Card Mobile op de BlackBerry, iPod touch of iPhone kunnen klanten met een streepjescode hun koffie afrekenen. De digitale klantenkaart kan met betalingssysteem PayPal of een creditcard worden opgewaardeerd. Er is ook een applicatie voor telefoons met het besturingssysteem Android in de maak.

Volgens het bedrijf hebben klanten vaker hun mobieltje op zak dan hun portemonnee of een tas. Ook zouden klanten die in de rij staan toch al met hun mobieltje bezig zijn.

Medewerker basisschool vast voor kindermisbruik

Een medewerker van een basisschool in Heerlen is zondagochtend opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van twee kinderen. Twee ouderparen hebben aangifte tegen de 41-jarige man gedaan, schrijft De Telegraaf woensdag.

De man maakte volgens de krant deel uit van het ondersteunend personeel van de Broederschool. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig en omvangrijk de zaak is. Nadat de man zondag was gearresteerd, is de leiding van de school geïnformeerd. Maandag is een brief uitgedeeld voor de ouders. Die avond konden zij vragen stellen.

De twee kinderen die de man zou hebben misbruikt zijn inmiddels gehoord in een speciaal ingerichte kindvriendelijke verhoorstudio. Het Openbaar Ministerie zou uit het verhoor hebben geconcludeerd dat de verdenking tegen de man verder moet worden onderzocht. De rechter-commissaris bepaalt woensdag of er genoeg bewijs is om de man langer vast te houden of niet.

'Kinderen leren te weinig over geld'

Basisschoolleerlingen leren niet allemaal even veel en genoeg over omgaan met geld. Een kwart van alle basisscholen in Nederland besteedt geen aandacht aan dat onderwerp. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder basisschooldirecteuren.

Volgens het Nibud blijven daardoor 270.000 kinderen verstoken van goed geldonderwijs. Hoewel bijna alle basisschooldirecteuren (91 procent) zeggen zich wel verantwoordelijk te voelen voor dit soort lessen, komt een kwart er niet aan toe, vanwege tijdgebrek en het feit dat het niet in het lesprogramma zit, aldus het Nibud.

Het onderzoek is uitgevoerd door DUO Market Research. Circa 750 (adjunct-) directeuren van basisscholen zijn gevraagd een digitale vragenlijst in te vullen. In totaal hebben 307 directeuren het onderzoek volledig ingevuld.

Het Nibud zegt geschokt te zijn door de uitkomst en wil dat de overheid onderwijs over omgaan met geld verankert in het lesaanbod. Zolang dat nog niet is gebeurd, heeft de organisatie een lespakket ter beschikking om het scholen gemakkelijker te maken aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Dat lesprogramma kan worden geïntegreerd in het rekenonderwijs en wordt afgesloten met een geldexamen.

'Kinderen leren te weinig over geld'
'Kinderen leren te weinig over geld' (Foto: ANP)

[NBA] Vierde nederlaag op rij voor Heat

Miami Heat heeft zijn vierde nederlaag op rij geleden. De ploeg met onder andere Dwyane Wade en LeBron James in de gelederen ging thuis onderuit na overtime tegen de Atlanta Hawks; 89-93.

James had twee keer de beslissing kunnen forceren, maar hij miste zowel aan het eind van de reguliere speeltijd, als op het einde van de overtime een belangrijke driepunter. Desondanks was hij wel goed voor 34 punten.

De andere partij van dinsdag ging tussen de Chicago Bulls en de Charlotte Bobcats. De zege ging verrassend genoeg naar de bezoekers uit Charlotte, die met 82-83 wonnen.

[AO] Roddick en Berdych naar derde ronde

Andy Roddick heeft zich zonder veel moeite weten te plaatsen voor de derde ronde van de Australian Open. De Amerikaan, als achtste geplaatst, kende alleen in de eerste set veel moeite met de Rus Igor Kunitsyn; 7-6(7), 6-2 en 6-3.

In de eerste set waren er geen breekkansen te noteren, waarna de tiebreak dus de beslissing moest brengen. Daarin bleek de Amerikaan net iets taaier dan zijn opponnent en wist deze met 9-7 uit het vuur te slepen. Daarna verliep het vlotter voor Roddick, die in de tweede set twee keer de service brak van Kunitsyn en in de derde set aan één break genoeg had.

Ook Tomas Berdych (6) bereikte de derde ronde. Hij verloor de eerste set van Philipp Kohlschreiber, maar wist vervolgens nog relatief eenvoudig te winnen; 4-6, 6-2, 6-3 en 6-4.

[AO] Henin, Wozniacki eenvoudig verder

Caroline Wozniacki is ook de tweede ronde van de Australian Open gemakkelijk doorgekomen. De Deense won in een klein uurtje van de Amerikaanse Vania King; 6-1 en 6-0. King had niet veel in te brengen tegen de nummer één van de wereld, die alles terug wist te halen.

Ook Justine Henin bereikte de derde ronde. De Belgische versloeg de Britse Elena Baltacha met 6-1 en 6-3. Alleen in de tweede set kende Henin wat moeite met Baltacha, die toen haar enige breekkansen kreeg. Henin wist deze weg te werken en sloeg zelf toe bij een 4-3 voorsprong. In de volgende ronde treft de als elfde geplaatste Henin Svetlana Kuznetsova, die eerder vandaag Aranxta Rus uit het toernooi sloeg.

Swift pakt tweede rit Down Under, McEwen leider

De tweede rit van de Tour Down Under is gewonnen door de Britse sprinter Ben Swift. De renner van Team Sky was in de tumultueus verlopen massasprint de Australiërs Robbie McEwen en Graeme Brown te snel af.

Nadat een kopgroep van vijf man drie kilometer voor eind was ingehaald in de etappe van Tailem Bend naar Mannum, maakten de sprintersploegen zich klaar voor alweer een massasprint. Deze werd echter ontsierd door twee grote valpartijen, waar Mark Cavendish, André Greipel en de winnaar van de eerste etappe Matthew Goss de grootste slachtoffers waren.

Swift was vervolgens het snelste voor McEwen, die wel de leidende positie overnam in het klassement van Goss.

[AO] Rus verliest van Kuznetsova

Aranxta Rus is er niet in geslaagd de derde ronde te bereiken van de Australian Open. De 20-jarige Nederlandse was kansloos tegen de Russin Svetlana Kuznetsova; 1-6 en 4-6.

Rus wist in de eerste set haar opslag geen één keer te behouden en wist te weinig te forceren op de service van haar opponente. In de tweede set was Kuznetsova minder bij de les, waarvan Rus wist te profiteren. Ze nam een 3-2 voorsprong, waarna ze toch weer enkele simpele missers maakte.

Typerend was het slot, toen Rus op matchpoint tegen een enorme afzwaaier sloeg en de wedstrijd moest laten aan de tweevoudige grandslamwinnares.

Klassieker Cannon Fodder keert terug

Na bijna zeventien jaar komt er een derde game binnen de actieserie Cannon Fodder. Game-uitgever Codemasters en gamestudio Game Factory Interactive, hebben het tactische actiespel Cannon Fodder 3 dinsdag onthuld voor de pc en Xbox 360. Cannon Fodder 3 draait om een groep soldaten die er alles aan wil doen om rebellen tegen te houden en dictators van de troon te stoten. Niet alleen op aarde, maar ook in de ruimte.

Het eerste spel in de serie verscheen in 1993, een jaar later volgde het tweede deel. In 1999 begonnen ontwikkelaars met het produceren van een 3D-versie van het spel, maar dat werd stilgezet toen de gamestudio Sensible Studios in 2001 werd gesloten.

Het tactische actiespel hanteert het vogelperspectief dat ook bij de eerdere spellen werd gebruikt. Dankzij verbeterde technologieën is de spelwereld realistischer met onder andere weereffecten, dag- en nachtcyclus en vernietigbare omgevingen. Cannon Fodder 3 verschijnt voorlopig alleen in Rusland.


Groep Zeeuwse dealers opgepakt

De Zeeuwse politie heeft in een groot onderzoek naar drugsgebruik en drugshandel elf dealers aangehouden. Ze worden verdacht van het handelen in onder meer speed, cocaïne en xtc. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek liep sinds september vorig jaar. De politie bracht tweehonderd gebruikers in beeld en hoorde vijftig drugsgebruikers. Daardoor konden onder meer in Zierikzee, Zonnemaire, Middelharnis elf dealers worden opgepakt.

Bij huiszoekingen bij de dealers werden ruim een kilo drugs, wapens, een boot en meerdere motorvoertuigen in beslag genomen. Bij twee dealers is het OM een financieel onderzoek gestart in een poging ze te 'plukken'.

Leers in cassatie tegen asieluitspraak

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof waarin werd geoordeeld dat uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen niet op straat mogen worden gezet. Dat schrijft de bewindsman dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het hof oordeelde vorige week dat de staat een uitgeprocedeerde Angolese moeder en haar drie minderjarige kinderen niet op straat mag zetten. Ook mogen de kinderen niet van de ouders worden gescheiden en ondergebracht in pleeggezinnen of kindertehuizen zodat de moeder alsnog op straat kan worden gezet.

Het scheiden van het gezin is in strijd met Europese regelgeving, aldus de rechter. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

Leers gaat in cassatie bij de Hoge Raad, omdat hij vindt dat het geen overheidstaak is om gezinnen onderdak te bieden als de ouders er zelf voor kiezen om niet te vertrekken.

Niettemin houdt hij zich voorlopig aan de uitspraak van het hof. Omdat het nog enige tijd zal duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet, komt er een apart centrum voor afgewezen asielzoekers met minderjarige kinderen. De voorzieningen zullen daar sober zijn. "Het centrum is geen gevangenis, maar de bewegingsvrijheid is beperkt." De terugkeer naar het land van herkomst staat voorop.

De bewindsman wil verder kijken naar een vrijwillige terugkeerregeling die is toegesneden op gezinnen met minderjarige kinderen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij hun integratie in het land van herkomst. Deze regeling kan een extra prikkel zijn om alsnog vrijwillig uit Nederland te vertrekken, aldus Leers.

De PvdA reageert teleurgesteld op het besluit. Volgens de PvdA horen minderjarige kinderen van asielzoekers niet op straat 'en is het geen alternatief de kinderen dan maar bij de ouders weg te halen'.

"Leers is hardleers", vindt Tweede Kamerlid Hans Spekman. "Hij gaat per se tot het gaatje om deze onmenselijke praktijk voort te zetten. Onbegrijpelijk." De PvdA pleit al langer voor 'terugkeerhuizen' voor gezinnen met kinderen, naar Belgisch voorbeeld. Een initiatiefnota hierover ligt nu bij de Raad van State. De PvdA wil dat Leers dat bij de nieuwe opvang voor gezinnen met kinderen onderwijs, behoorlijke voorzieningen en behoud van de sociale omgeving vooropstelt.


Gerd Leers (Foto: Novum)

Reisorganisaties schrappen vluchten naar Tunesië

TUI Nederland en OAD Reizen hebben uit veiligheidsoverwegingen reizen naar Tunesië geschrapt. Dat maakten zij dinsdag bekend.

OAD Reizen besloot geen nieuwe boekingen voor reizen naar Tunesië aan te nemen, omdat verzekeringsmaatschappijen reizen naar het Noord-Afrikaanse land voorlopig niet langer dekken.

De Nederlandse tak van TUI zei dat een vlucht die aankomende zaterdag naar Tunesië zou vertrekken wordt geschrapt. Of dat ook geldt voor andere vluchten in de komende weken, is nog niet duidelijk. TUI Nederland haalde vorige week al toeristen terug naar Nederland die via de reisorganisatie een vakantie naar Tunesië hadden geboekt.

Dinsdag maakten ook twee grote Duitse reisorganisaties, TUI en Rewe Touristik, bekend tot en met 15 februari alle reizen naar Tunesië te hebben geschrapt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds zaterdag alle reizen naar Tunesië. De algehele veiligheidssituatie in het land is volgens het ministerie 'zeer zorgwekkend'.

In Tunesië is het onrustig na massale anti-regeringsdemonstraties, waardoor de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali vrijdag naar Saudi-Arabië vluchtte.

'Blair negeerde advies over invasie Irak'

Voorafgaand aan de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 beweerde de voormalige Britse premier Tony Blair dat er geen resolutie van de Verenigde Naties nodig was om aan de oorlog deel te nemen, hoewel zijn belangrijkste juridisch adviseur, Peter Goldsmith, hem duidelijk te kennen had gegeven dat een dergelijke resolutie wel degelijk vereist was.

Tegen de Britse onderzoekscommissie die de inval in Irak onderzoekt zei Goldsmith dat hij zich ongemakkelijk had gevoeld toen zijn voormalige baas stelde dat een VN-resolutie voor de invasie niet onder alle omstandigheden nodig was. Goldsmith had Blair namelijk kort daarvoor gezegd dat een nieuwe resolutie wel degelijk vereist was om de invasie rechtsgeldigheid te verschaffen, blijkt uit transcripten van de hoorzitting die maandagavond werden vrijgegeven.

Later zou Goldsmith zijn advies over de rechtmatigheid van een invasie veranderen, waarmee hij voor het Lagerhuis de weg effende om met Britse deelname aan de oorlog in te stemmen. "Maar uiteindelijk, toen ik definitief mijn positie moest bepalen, kwam ik tot een ander standpunt", zei hij vorig jaar tegen de commissie. Volgens critici veranderde Goldsmith echter onder politieke druk van mening.

Blair verschijnt vrijdag voor de tweede keer voor een openbare hoorzitting van de Irak-commissie en zal onder andere over deze kwestie worden ondervraagd.

Minister: Spoor is veilig

Minster van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) is tevreden over de maatregelen die spoorbeheerder ProRail heeft getroffen tegen koperdiefstal. Deze leiden tot een 'aanvaardbaar risico' op het spoor, zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Ze was ontboden door Arie Slob (ChristenUnie) naar aanleiding van de botsing vorige week tussen een goederen- en passagierstrein bij Zevenaar. Dat ongeval was waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal. Slob wilde weten of nu sprake is van een 'acuut veiligheidsprobleem', aangezien de diefstal niet werd gedetecteerd door de systemen van ProRail.

Schultz wees erop dat al een aantal maatregelen is getroffen. Zo wordt het spoor extra bewaakt, met name op de 250 plekken waar 'risico's zich kunnen voordoen'. Ook heeft de spoorbeheerder een aantal aanvullende maatregelen getroffen. Welke dat zijn, kon de minister niet zeggen, omdat het koperdieven mogelijk op ideeën zou brengen.

De maatregelen zijn getoetst door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Deze check heeft uitgewezen dat het veiligheidsniveau acceptabel is, aldus de bewindsvrouw.

Omdat surveillance langs het spoor geen structurele oplossing is, beziet ProRail of voor de toekomst het koperdraad kan worden vervangen door 'niet-koperhoudend materiaal'.


Minister: spoor is veilig (Foto: Novum)

Opstelten wil hardere aanpak kleine criminaliteit

De kleine criminaliteit moet harder worden aangepakt. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Lilian Helder (PVV) die opheldering wilde over berichten dat veel criminelen die voor het eerst worden opgepakt voor bijvoorbeeld een overval vaak al een 'waslijst' aan kleinere delicten op hun kerfstok hebben.

De PVV'er eist een hardere aanpak. Deze veelplegers moeten 'een tijdje uit de samenleving' worden verwijderd, en wel twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). "Langdurig opsluiten is de enige juiste straf."

Ook Opstelten is niet tevreden over de huidige aanpak. Te weinig van dit soort zaken wordt opgelost, hij wil dat het percentage omhoog gaat van 24 naar veertig. Ook het aantal delicten neemt onvoldoende af. De daling zou nu elf procent zijn, maar dat moet naar dertig procent.

De bewindsman wil ook dat niet langer taakstraffen worden opgelegd in dit soort zaken. Hij heeft het Openbaar Ministerie een aanwijzing hiertoe gegeven. Ook langdurige opsluiting spreekt Opstelten aan. "We moeten ons meer dan nu van het ISD-instrumentarium bedienen."

Vier jaar cel voor Apeldoornse internetpooier

Een 19-jarige man ut Apeldoorn is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. De rechtbank in Zutphen acht bewezen dat de man via MSN en Hyves meerdere meisjes in de prostitutie heeft gebracht. Ook heeft hij de meisjes uitgebuit. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De Apeldoorner legde via internet contact met minstens tien meisjes en vrouwen in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Hij probeerde ze over te halen voor hem als prostituee te werken door ze te bedreigen en te chanteren. Drie slachtoffers kwamen in de prostitutie terecht.

Een 59-jarige medeverdachte werd veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Hij had seks met een minderjarig meisje.

Twee Apeldoornaars van 20 en 22 die eveneens werden verdacht van seks met een minderjarige zijn door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Ruud de Wild heeft de dood omarmd

Ruud de Wild was jarenlang erg bang voor de dood, maar heeft zich inmiddels neergelegd bij de vergankelijkheid van het leven. "Ik was erg bang voor de dood en nu omarm ik het", zegt de Radio 538-dj in een interview met Grazia.

Door de moord op Pim Fortuyn leerde De Wild zijn lot te aanvaarden. De politicus werd op 6 mei 2002 voor zijn ogen doodgeschoten. "Er volgde eerst een hobbelige periode, maar daarna begin je te landen en besef je: het is nu of nooit", blikt De Wild terug. "Het licht ging na de dood van Fortuyn even uit, maar nu, jaren later, brandt het sterker dan ooit."

Hoewel De Wild liever niet meer praat over de dood van Fortuyn, voorziet de 41-jarige dj een aantal ongemakkelijke gesprekken. "Mijn dochter Toy heeft op de basisschool een geschiedenisboek en daar sta ik in. Zij zal er binnenkort vast vragen over stellen. Een raar idee."

De Wild had Volkert van der G. graag willen interviewen over zijn motieven. "Ik zou wel willen weten waarom hij de trekker overhaalde." Die hoop heeft de dj inmiddels laten varen. "Over twee jaar komt hij alweer vrij, dus het zal ook niet meer gebeuren. Bovendien gaat die gast het natuurlijk nooit overleven."

De Wild schat in dat de moordenaar van Fortuyn het moeilijk krijgt na zijn vrijlating. "Ik denk dat er nog zo veel Fortuyn-aanhangers zijn dat het lastig voor hem wordt. Hij zal echter wel zo'n verdwijnprogramma ingaan."


Ruud de Wild heeft de dood omarmd (Foto: Novum)

CNV hekelt gestunt met vleesprijzen

CNV Vakmensen vindt dat het afgelopen moet zijn met het gestunt met vlees. "Niet alleen de varkensboeren hebben daar last van", zegt CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. "De vijftienduizend werknemers die in de vleessector werken, zijn hier net zo goed de dupe van."

De vakbond heeft begrip voor de actie van de varkensboeren, die dinsdagochtend een aantal slachterijen blokkeerden uit protest tegen de lage vleesprijzen die zij krijgen. De blokkades die varkensboeren bij slachterijen in Helmond en Boxtel hadden opgeworpen waren overigens van korte duur.

Een arts van de Voedsel en Waren Autoriteit wees hen rond 10.00 uur op de transportverordening, waarin staat dat varkens niet langer dan acht uur mogen worden vervoerd. "En de wagens stonden er al een tijdje", zegt een VWA-woordvoerder. De boeren gaven daar gehoor aan en lieten de transporten vervolgens door.

Volgens Van de Veen is iedereen erop gericht het vlees zo goedkoop mogelijk in de schappen te krijgen. "Maar dat kan natuurlijk niet ongestraft. De werknemers in de vleessector betalen daar uiteindelijk de prijs voor." Hun arbeidsvoorwaarden en de veiligheid komen volgens hem onder de druk te staan.

Consumenten staan er volgens de vakbondsman te weinig bij stil waar het vlees vandaan komt en hoe het er in slachterijen aan toegaat. De CNV'er vindt dat de grote supermarktketens meer verantwoordelijkheid moeten nemen en niet meer moeten stunten met lage vleesprijzen. Hij hoopt dat er in de hele keten - van boer tot consument - een discussie op gang komt om veranderingen teweeg te brengen.

Vaticaan: Meld misbruik niet

Het Vaticaan heeft Ierse bisschoppen in 1997 gewaarschuwd om verdenkingen van kindermisbruik niet te melden aan de politie. Dat staat in een brief van het Vaticaan uit dat jaar, die in handen is gekomen van de Ierse tv-zender RTE en waarin persbureau AP inzage heeft gehad.

De brief kan leiden tot meer rechtszaken tegen het Vaticaan, dat eerder ontkende betrokken te zijn geweest bij dergelijke doofpotaffaires.

Het Vaticaan beweerde tot dusverre dat het nooit bisschoppen opdracht heeft gegeven bewijzen achter te houden of verdenkingen van misdrijven niet aan de politie te melden. In de brief benadrukt het Vaticaan echter dat de kerk het recht heeft om zelf alle aantijgingen van kindermisbruik te onderzoeken en de strafmaat te bepalen.

Vertegenwoordigers van de katholieke kerk wilden niet reageren op de brief, die RTE naar eigen zeggen heeft ontvangen van een Ierse bisschop.

Volgens mensenrechtenorganisaties toont de brief niet alleen dat het in bescherming nemen van pedofiele priesters werd goedgekeurd door de kerkleiders, maar dat er ook opdracht toe werd gegeven. Dit betekent dat een belangrijk argument van het Vaticaan in een aantal rechtszaken onderuit wordt gehaald. "De brief is internationaal gezien erg belangrijk, omdat hij laat zien dat het Vaticaan de intentie had te voorkomen dat misbruik werd gemeld aan de autoriteiten", aldus Colm O'Gorman, directeur van de Ierse tak van Amnesty International.

Zestien personen onderzocht om Loveparade-tragedie

Duitse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar zestien personen die betrokken waren bij de massapaniek vorig jaar bij het technofestival Loveparade in Duisburg. Dat hebben zij dinsdag bekendgemaakt. Als gevolg van de paniek kwamen 21 mensen om het leven.

Volgens aanklager Rolf Haferkamp wordt onderzoek gedaan naar verdenkingen van dood door schuld en het toebrengen van lichamelijk letsel als gevolg van nalatigheid. Onder de verdachten zijn politieagenten, ambtenaren en organisatoren van het festival.

Haferkamp weigerde meer informatie te geven over de verdachten, maar zei wel dat de burgemeester van Duisburg en de belangrijkste organisator van het evenement niet worden onderzocht. Beide mannen kregen hevige kritiek te verduren over de slechte veiligheidsmaatregelen op het festival.

Tilburger meldt zich voor fatale schietpartij

Een 22-jarige Tilburger heeft zich maandagavond bij de politie gemeld voor een dodelijke schietpartij op nieuwjaarsdag in zijn woonplaats. Hij is aangehouden. Dat heeft de politie dinsdag gemeld. Bij het schietincident kwam een 29-jarige man uit Tilburg om het leven.

Agenten troffen de man op de eerste dag van ditt jaar kort na 08.00 uur zwaargewond aan op de Don Sartostraat in de wijk Broekhoven in Tilburg-Zuid. Hij overleed niet veel later in een ziekenhuis.

De politie wil niets zeggen over de toedracht van het incident en de relatie van de verdachte met het slachtoffer. De Tilburger zit vast en wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

President China aangekomen in VS

De Chinese president Hu Jintao is dinsdag aangekomen op de luchtmachtbasis Andrews voor zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Hu werd verwelkomd door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en een militaire erewacht.

Het bezoek van Hu komt op een moment dat er op economisch, handels- en veiligheidsgebied strubbelingen zijn tussen de wereldmachten. President Barack Obama heeft voor woensdag een uitvoerig staatsbanket voorbereid, een verschil met een eerder bezoek van Hu aan de VS in 2006.

China is een nog groeiende wereldmacht en voor de VS van groot strategisch belang.

Jan Mans waarnemer in Moerdijk

PvdA' er Jan Mans (70) is vanaf 1 februari waarnemend burgemeester in Moerdijk. Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Wim van de Donk heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt.

Van de Donk noemde Mans wegens zijn ervaring de droomkandidaat. Mans was burgemeester in Enschede ten tijde van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Mans gaat met zijn vrouw in de gemeente Moerdijk wonen. Mans was tot voor kort waarnemend burgemeester in Maastricht. Hij volgt in Moerdijk de bekritiseerde burgemeester Wim Denie op, die eerder met pensioen gaat.

Jan Mans waarnemer in Moerdijk
Jan Mans waarnemer in Moerdijk (Foto: ANP)

Apple boekt hoogste omzet en winst ooit

Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2010/2011 de hoogste recordomzet en -winst ooit geboekt. Apple zag de verkopen van computers, iPhones en iPads flink toenemen, zo maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend.

Apple boekte een omzet van 26,74 miljard dollar (19,97 miljard euro), een stijging van bijna 71 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. De nettowinst kwam uit op 6 miljard dollar, een stijging van 78 procent ten opzichte van het eerste kwartaal ervoor.

Apple verkocht 4,13 miljoen computers, een toename van 23 procent. De verkopen van de iPhones namen met 86 procent toe tot 16,24 miljoen exemplaren. Het computerconcern verkocht verder 7,33 miljoen iPads.

Apple boekt hoogste omzet en winst ooit
Apple boekt hoogste omzet en winst ooit (Foto: ANP)

Sevilla wint kwartfinale ruim van Villarreal

Sevilla heeft met een 3-0 overwinning in eigen huis op Villarreal de halve finale van de Copa del Rey bereikt. Sevilla wist vorige week op sensationele wijze nog een gelijkspel bij Villarreal te pakken. In het laatste halfuur trok de ploeg de stand naar 3-3 en had daardoor in de return het voordeel van drie uitdoelpunten.

Ook in deze wedstrijd wist Sevilla drie doelpunten te maken. Deze keer wachtte de club niet tot het laatste moment. Al na tien minuten had Renato de 1-0 gemaakt. In de tweede helft kwamen daar nog eens twee goals bij.

Kanouté kopte twee minuten na rust de 2-0 binnen. Alexis breidde de voorsprong drie minuten later uit naar 3-0 door eveneens met zijn hoofd te scoren. De wedstrijd kwam voor hem echter vroegtijdig ten einde. Vlak na zijn doelpunt had hij zoveel pijn dat hij niet meer verder kon spelen.

Morgen en overmorgen staan de overige returns uit de kwartfinales van de Copa del Rey op het programma.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.