'Verhagen blokkeerde discussie over kernwapens'

Maxime Verhagen (CDA) heeft in de tijd dat hij minister van Buitenlandse Zaken was gezegd dat Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen opgeslagen. Hij zei 'dat hij de discussie over de opslag van kernwapens in Nederland heeft geblokkeerd, omdat dat een zaak is waarover de NAVO gaat'.

Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse ambassade waarover RTL Nieuws beschikt. Verhagen deed zijn uitspraken in november 2009 in een gesprek met Ivo Daalder, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO. Het gesprek ging over de vermindering van het aantal kernwapens binnen de NAVO.

Het is een publiek geheim dat op de luchtmachtbasis Volkel in Noord-Brabant Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. Het kabinet heeft het nooit willen toegeven. Er zouden tien tot twintig kernwapens in bunkers liggen.

Uit een Amerikaanse diplomatiek memo dat eerder naar buiten kwam via WikiLeaks bleek al dat Nederland in 2009 een voorstel heeft gedaan om de kernwapens uit Nederland weg te halen. Uit andere WikiLeaks-berichten blijkt dat Nederland zich erg welwillend opstelde jegens verzoeken van de VS.