'Blair negeerde advies over invasie Irak'

Voorafgaand aan de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 beweerde de voormalige Britse premier Tony Blair dat er geen resolutie van de Verenigde Naties nodig was om aan de oorlog deel te nemen, hoewel zijn belangrijkste juridisch adviseur, Peter Goldsmith, hem duidelijk te kennen had gegeven dat een dergelijke resolutie wel degelijk vereist was.

Tegen de Britse onderzoekscommissie die de inval in Irak onderzoekt zei Goldsmith dat hij zich ongemakkelijk had gevoeld toen zijn voormalige baas stelde dat een VN-resolutie voor de invasie niet onder alle omstandigheden nodig was. Goldsmith had Blair namelijk kort daarvoor gezegd dat een nieuwe resolutie wel degelijk vereist was om de invasie rechtsgeldigheid te verschaffen, blijkt uit transcripten van de hoorzitting die maandagavond werden vrijgegeven.

Later zou Goldsmith zijn advies over de rechtmatigheid van een invasie veranderen, waarmee hij voor het Lagerhuis de weg effende om met Britse deelname aan de oorlog in te stemmen. "Maar uiteindelijk, toen ik definitief mijn positie moest bepalen, kwam ik tot een ander standpunt", zei hij vorig jaar tegen de commissie. Volgens critici veranderde Goldsmith echter onder politieke druk van mening.

Blair verschijnt vrijdag voor de tweede keer voor een openbare hoorzitting van de Irak-commissie en zal onder andere over deze kwestie worden ondervraagd.