Nederlandse professor: 'eet insecten'

Volgens Arnold van Huis, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen, moet het eten van insecten tot de westerse eetgewoontes gaan behoren. De weerstand ertegen is voornamelijk psychologisch, stelt hij.

Van Huis organiseert naast zijn colleges entomologie (insectenkunde) ook kooklessen en proefsessies, vanuit de overtuiging dat alleen zo mensen van hun aversie af kunnen komen. In onder meer Mexico en Thailand staan insecten al sinds mensenheugenis op het menu. De hoogleraar is van mening dat het om een gezonde en 'groene' voedselbron gaat, die het antwoord kan zijn op de wereldwijde voedselcrisis en de teruglopende beschikbaarheid van landbouwgrond en water.

Insecten in de keukenInsecten leveren relatief meer proteïne dan vee, kosten minder om te fokken en de productie is minder schadelijk voor het milieu, aldus Van Huis. Hij organiseert de proefsessies samen met een chefkok, die onder meer een quiche van meelwormen en loempia's met sprinkhanen bereidt.

Van Huis leidt aan de Wageningse universiteit een werkgroep entomofagie, een duur woord voor de menselijke consumptie van insecten. De onderzoeksgroep wordt onder meer door het ministerie van landbouw gefinanceerd. Ook werkt de professor aan een insectenkookboek.