Ombudsman onderzoekt preventief fouilleren

Drie ombudsmannen gaan meelopen bij preventieve fouilleeracties van de politie. Het gaat om de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en de ombudsmannen van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, meldt het kantoor van Brenninkmeijer.

De ombudsmannen willen burgers uithoren over hun ervaringen bij preventief fouilleeracties. Ze willen onder meer te weten komen of mensen zich door deze acties veiliger voelen. Ook vragen de ombudsmannen zich af hoe de politie mensen selecteert zonder te discrimineren.

Brenninkmeijer heeft op zijn website ook een meldpunt geopend voor ervaringen met preventief fouilleren. De ombudsmannen willen politie en justitie uiteindelijk helpen bij het goed uitvoeren van fouilleeracties. De resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepresenteerd in een rapport.

FOK!

Onlangs vroeg de ombudsman ook FOK!kers om hulp. Via een forumtopic en poll op de FOK!frontpage werd gevraagd naar de ervaringen met preventief fouilleren. De ombudsman brengt ook een onderwerp in het VARA-programma De Ombudsman over preventief fouilleren.