FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 december 2009

'Paus aangevallen voor nachtmis'

Tijdens de processie aan het begin van de nachtmis in de Sint-Pieterbasiliek heeft een nog onbekende vrouw geprobeerd paus Benedictus XVI aan te vallen. De paus is hierbij niet gewond geraakt en heeft de ceremonie voort kunnen zetten.

Hoe het incident, waarbij de paus tegen de grond is geduwd, heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. Beveiligingsbeambten hebben de vrouw kunnen arresteren.

Dit jaar begon de nachtmis niet om middernacht, maar om 22.00 uur. Volgens bronnen binnen het Vaticaan zou dit zijn vanwege de zwakke gezondheid van de paus. "Het is een voorzorgsmaatregel en er is geen reden tot paniek," aldus woordvoerder Frederico Lombardi van het Vaticaan.

Kerst is een drukke tijd voor de paus en volgens het Vaticaan wil men "zijne heiligheid niet te veel vermoeien" voor hij morgen om 12.00 uur het Urbi et Orbi uitspreekt.

Zie ook het topic over deze aanval op ons forum.

Hill: "Terugkeer zal voor Schumi zal lastig zijn

Damon Hill denkt dat de terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1 de Duitser zwaar zal vallen. De zevenvoudig wereldkampioen tekende eerder deze week een contract voor drie jaar bij Mercedes GP.

Hill denkt dat de drie jaar afwezigheid uit de Formule 1 Schumi zwaar zal vallen. Hij denkt dat de 40-jarige Duitser het vooral op het fysieke vlak niet makkelijk zal krijgen. "Op een bepaald moment in het seizoen zal hij het erg zwaar krijgen. Dan zal hij zich weer herinneren waarom hij ook alweer stopte met racen. We zullen het wel zien. Een seizoen duurt lang, dus hij zal enorm op de proef worden gesteld."

Hill was in 1994 de grootste tegenstander van Schumacher. Pas in de laatste race in Adelaide, AustraliŽ, werd de titelstrijd destijds beslist. Hij hoopt dat de FIA er voor waakt om Schumacher in 2010 niet te bevoordelen. "Ik denk dat veel mensen hier op zullen gaan letten, omdat Michael altijd een beetje werd voorgetrokken door de FIA. De FIA moet ervoor zorgen dat hier komend seizoen geen enkele sprake van kan zijn," zei de Brit die zelf uiteindelijk in 1996 wereldkampioen geworden is.

Vertrouwen in economie neemt toe

Nederlanders zijn in de afgelopen maanden flink positiever geworden over de staat van de economie. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerde peiling die onderzoeksbureau TNS NIPO uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws.

Volgens 28 procent van de 1019 ondervraagde personen staat de economie er op dit moment goed voor. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting, twee maanden geleden. 20 procent kwalificeert de omstandigheden nog altijd als slecht. In september was dat 37 procent.

Vooral het optimisme over de nabije toekomst is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Inmiddels verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de economie in de komende zes maanden zal verbeteren. Slechts 10 procent denkt dat de economie er in de zomer van 2010 minder goed voor zal staan dan nu. Het optimisme over het komende halfjaar was begin 2006 voor het laatst zo groot.

Ook het oordeel over de arbeidsmarkt is rookleuriger geworden. Inmiddels verwacht 70 procent van de ondervraagden dat het aantal beschikbare banen in de komende maanden niet meer zal dalen. De helft daarvan verwacht zelfs een groei van de werkgelegenheid. 27 procent verwacht nog een afname van het aantal banen. Daarmee zijn er voor het eerst sinds de zomer van 2008 meer mensen optimistisch dan pessimistisch over de arbeidsmarkt.

Het door TNS gemeten vertrouwen in de economie bereikte een dieptepunt in maart. Toen betitelde nog slechts 7 procent de omstandigheden als goed en ging slechts 9 procent ervan uit dat de situatie op korte termijn zou verbeteren. Driekwart van de ondervraagden voorzag op dat moment een afname van de werkgelegenheid.

FIFA vervolgt Henry niet na beruchte handsbal

De tuchtcommissie van de FIFA zal Thierry Henry niet vervolgen naar aanleiding van zijn handsbal tijdens het duel met Ierland in de play-offs voor het WK van 2010.

Het incident van Henry is inmiddels berucht. De Franse aanvaller nam in de verlenging de bal met zijn hand mee, waarna hij William Gallas in stelling bracht om de winnende treffer binnen te koppen. Door het doelpunt plaatste Frankrijk zich ten koste van Ierland voor het WK.

De FIFA besloot na het incident een onderzoek in te stellen naar de actie van Henry. Volgens het Franse sportblad L'Equipe heeft de tuchtcommissie onderzocht dat een schorsing niet mogelijk is, ondanks dat er een strafbaar feit is gepleegd.

Dergelijke handelingen als een handsbal kunnen achteraf niet bestraft worden, waardoor de FIFA geen uitsluiting kan realiseren. Door het besluit kan Henry gewoon zijn opwachting maken in de groepsduels in Zuid-Afrika.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Beslissende goal Frankrijk-Ierland: hands én buitenspel

Glazen Huis 3FM: 7 miljoen euro

De benefietactie Serious Request van Radio 3FM heeft 7.113.447 euro opgeleverd voor het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie gaat het geld gebruiken voor de preventie en bestrijding van malaria. "Een astronomisch bedrag", aldus 3FM-dj Eric Corton die het bedrag vanavond bekendmaakte. Vorig jaar werd 5.637.937 euro opgehaald.

Vanavond rond 20.00 uur ging de deur van het Glazen Huis in Groningen weer open en konden 3FM-dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt hun transparante verblijf verlaten. In die ruimte verbleven ze zes dagen. Ze aten niet, dronken wel groentesapjes, maakten onafgebroken een radiouitzending en nodigden luisteraars uit om - tegen betaling - verzoeknummers (Serious Request) aan te vragen. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) droeg namens de overheid 3 miljoen euro bij aan de actie.

En nu... eten!  (foto: ANP)

Einde wilde kaviaar nabij

Wilde kaviaar kan binnenkort in Nederland niet meer worden gekocht. De Cites, het instituut van de Verenigde Naties dat toeziet op het verhandelen van kaviaar, heeft een verbod uitgevaardigd op de export van de kaviaaroogst van 2009.

De reden is de illegale overbevissing in de Kaspische Zee. Hierdoor worden alle soorten steur met uitsterven bedreigd. Ook in Nederland wordt illegale kaviaar verhandeld. Onlangs is door de Algemene Inspectie Dienst een inval gedaan bij een kaviaarwinkel in Scheveningen. Hierbij werd 24 kilo illegale kaviaar in beslag genomen.

Ook in Limburg werd bij doorzoekingen bij onder andere een leverancier aan de tophoreca en twee woningen 15 kilo buitgemaakt.

Handel in wilde kaviaar verboden  (foto: ANP)

FIFA vervolgt Henry niet na beruchte handsbal

De tuchtcommissie van de FIFA zal Thierry Henry niet vervolgen naar aanleiding van zijn handsbal tijdens het duel met Ierland in de play-offs voor het WK van 2010.

Het incident van Henry is inmiddels berucht. De Franse aanvaller nam in de verlenging de bal met zijn hand mee, waarna hij William Gallas in stelling bracht om de winnende treffer binnen te koppen. Door het doelpunt plaatste Frankrijk zich ten koste van Ierland voor het WK.

De FIFA besloot na het incident een onderzoek in te stellen naar de actie van Henry. Volgens het Franse sportblad L'Equipe heeft de tuchtcommissie onderzocht dat een schorsing niet mogelijk is, ondanks dat er een strafbaar feit is gepleegd.

Dergelijke handelingen als een handsbal kunnen achteraf niet bestraft worden, waardoor de FIFA geen uitsluiting kan realiseren. Door het besluit kan Henry gewoon zijn opwachting maken in de groepsduels in Zuid-Afrika.

Brawn: "Button vertrok om zich te bewijzen"

Volgens Ross Brawn heeft Jenson Button Brawn GP verlaten om te bewijzen dat hij een betere coureur is dan menigeen denkt. Button werd dit jaar volgens velen wereldkampioen dankzij de goede auto, maar de Brit wil bij McLaren bewijzen dat het geen toevalstreffer was.

Button zal dan in 2010 bij McLaren wel af moeten rekenen met Lewis Hamilton die in 2008 de titel pakte. "Jenson wil bewijzen dat hij het ook met een ander team en andere auto kan doen. Hij is niet om het geld weggegaan, want onze voorstellen waren goed," zei Brawn.

De Brit zei dat hij pas in gesprek met Michael Schumacher ging totdat het definitief was dat de onderhandelingen met Button mislukt waren. "We hadden uitvoerige discussies met Jenson en we wilden deze compleet gevoerd hebben voordat we in onderhandeling gingen met Michael. We wilden niet dat Jenson vertrok, maar ik begreep zijn beweegredenen wel. Ik was teleurgesteld, maar ik ben tevreden over de manier waarop de zaken verlopen zijn."

FOK!-user Koningpoedel wint kerstverhalenwedstrijd

  

Koningpoedel heeft dit jaar de FOK!-kerstverhalenwedstrijd gewonnen. De users konden stemmen op een shortlist, en Koningpoedel sleepte met zijn verhaal 'Het was 3 augustus 2009 toen mijn dementerende oma had besloten dat het kerst was' de meeste stemmen in de wacht. De volledige uitslag lees je hier.

De winnende inzending krijgt heeft een ereplekje op de FrontPage.

Tientallen doden door busongeluk Peru

Een busongeluk in de Peruaanse Andes heeft vandaag aan zeker veertig mensen het leven gekost. Ongeveer tien anderen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

In de bus zouden meer dan vijftig mensen hebben gezeten. Het voertuig was onderweg van Arequipa, de op een na grootste stad van Peru, naar het boerendorp Santo Tomas, nabij Cusco. Het voertuig raakte ongeveer 110 kilometer van de hoofdstad Lima van de weg en stortte in een ravijn. Het kwam 200 meter lager terecht. Mogelijk is de bus door de gestage regen van de weg geraakt of was er sprake van een mechanisch defect.

'Toni tekent bij AS Roma'

Luca Toni lijkt terug te keren naar zijn vaderland. De Italiaan zal in de winterstop waarschijnlijk Bayern MŁnchen verruilen voor AS Roma. De spits mag gratis vertrekken uit Duitsland, maar een nieuwe club moet wel aan zijn salaris van drie miljoen euro tot medio 2010 gaan voldoen.

Toni staat laag in de pikorde van trainer Louis van Gaal en heeft ruzie met de trainer van Bayern. "Ik heb al vier maanden problemen met hem. Alles heeft zijn grenzen. Onze relatie is zo goed als over," zei de spits tegen RAI.

Donington Park: "Geen nieuwe huurder"

De toekomst van het circuit Donington Park blijft onzeker nu de curatoren van het in surseillance verkerende Donington Ventures Leisure Limited er niet in geslaagd zijn om een koper voor de lease-overeenkomst te vinden.

Hierdoor gaat de overeenkomst terug naar de eigenaren van de baan Wheatcroft and Son. Volgens een van de curatoren, Nigel Price, was er genoeg interesse in het overnemen van de lease maar kon er met geen van de partijen een akkoord bereikt worden.

Donington Ventures leasete het circuit voor 150 jaar van Wheatcroft en verzekerde zich voor zeventien jaar van de Formule 1. Deze plannen liepen uiteindelijk stuk op de financiering, waardoor het circuit nu er door de voorbereidende werkzaamheden troosteloos bij ligt. Wil er weer een race gehouden kunnen worden dan moet het circuit voor ettelijke miljoen ponden weer hersteld worden.

Het nieuws dat de Formule 1 op Silverstone zou blijven deed enkele partijen afhaken in de overnamestrijd. Enkele anderen wilden het circuit als baan voor nationale wedstrijden behouden, maar de tijd was te kort om vanwege de complexiteit van het leasecontract tot een overeenkomst te komen.

Zes auto's en een quad in brand

In Oosterhout zijn in minder dan een week tijd zes auto's en een quad door brand vernield. De politie onderzoekt nog of de brandstichtingen verband houden met elkaar. "Er lijkt geen verband te zijn, want de locaties liggen wat verder uit elkaar", aldus een woordvoerder van de politie.

De eerste auto ging vorige week vrijdag in vlammen op aan de Jacob Catslaan, waarna er in het weekend vier auto's in vlammen opgingen aan de Henri Dunantstraat. Eergisteravond brandde er vervolgens een personenauto uit aan de Hoofseweg en de dag daarna ging de quad in vlammen op.  

De politie vermoedt dat de auto aan de Hoofseweg aangestoken is. "Of deze brand ook daadwerkelijk verband houdt met de andere brandstichtingen is onbekend", aldus politiewoordvoerder André van de Hul. "Deze wagen was gestolen, dus de brandstichting kan ook een andere oorzaak hebben.

Van de vier auto's die zaterdagnacht uitbrandden vermoedt de politie dat er bij één wagen sprake is van brandstichting. "Vervolgens is de brand overgeslagen op drie andere auto's. De brandweer is wel ter plaatse geweest, maar kon niet blussen." De quad is vermoedelijk ook ten prooi gevallen aan een brandstichter.

Met dank aan grote-zeikerd voor de submit.

Kortebeek stopt met bobsleeŽn

Vincent Kortbeek stopt per direct met bobsleeën. Hij was in 2006 remmer van Arend Glas in Turijn en deed de afgelopen jaren mee aan wedstrijden in de Europa Cup. De Brabander heeft momenteel nekproblemen en ziet het niet zitten om nog tot Sochi (2014) door te gaan.


"Ik had al besloten dat dit seizoen een evaluatiemoment zou zijn. Ik wilde nuchter en objectief kijken hoe ik ervoor stond richting 2014. Een paar dingen liepen niet zo lekker, waardoor ik ben gaan twijfelen. Toen volgden ook nog zware bobongelukken in Königssee en Altenberg, waar ik bij was. Dat ging in mijn hoofd spelen. Niet dat ik angst heb, maar mijn nekproblemen zijn door het bobben zeker niet minder geworden," zei de 27-jarige Kortebeek over zijn besluit om te stoppen.

"Er zijn ook nog andere dingen naast sport die ik nu en straks graag doe. Daarnaast heb ik, door allerlei oorzaken, niet de prestaties gehaald die ik wilde halen. Kwalificeren voor het volgende wereldbekerseizoen is al onmogelijk geworden. Dan neem je deze beslissing."

Groningers stelen 'Maaskantje'-bord

De New Kids blijken keer op keer weer populair. Eerder werden al regelmatig de plaatsnaamborden van Maaskantje gestolen en de politie hield nu ook drie Middelstumers aan nadat zij een bushaltebordje hadden gestolen.

De politie kwam de dieven op het spoor toen zij toevallig de auto van de mannen controleerden. Zij vertelden de politie dat zij het bordje gestolen hadden, omdat er 'Maaskantje' op staat. De politie liet weten dat er eerder al vier borden meer zijn verdwenen van de 'woonplaats' van de New Kids. Het dorp is momenteel bekend door de serie van Comedy Central en de eerder uitgezonden serie van 101.tv.

"Dan moeten de wouten komme, jonge. Hé. Ik schiet die wout zo dur zunne kop heen!"

Van Gaal goed in wisselen

Louis van Gaal lijkt het wisselen bij Bayern MŁnchen goed voor elkaar te hebben. Volgens het blad Der Kicker heeft de Nederlandse oefenmeester tot de winterstop de meeste succesvolle wissels toegepast: zes stuks.

Arjen Robben is hierin het meest succesvol. De aanvaller scoorde in drie van zijn vijf invalbeurten. Thomas Mueller maakte twee goals uit zijn invalbeurten en Franck Ribery maakte de andere goal. Ook bij Wolfsburg scoorde zesmaal een invaller, terwijl bij Borussia Dortmund geen der invallers het net wist te vinden.

Eekhoorns eten kerstverlichting op

De grijze eekhoorns in New Jersey houden blijkbaar niet van rode kerstverlichting in de stad. De diertjes hebben namelijk alle kerstverlichting opgegeten, behalve de rode lichtjes. Die vielen klaarblijkelijk niet in de smaak.

New Jersey zit nu vlak voor de kerst met de handen in het haar, omdat de beestjes een heuse jacht op kerstverlichting hebben geopend. Woordvoerder Bruce McCormack: "De eekhoorns zijn ons te snel af." Volgens hem hebben de diertjes echt honger, anders zouden ze geen plastic en led-verlichting opeten. "We hebben zelfs al geprobeerd om hen af te schrikken door grotere lampjes op te hangen, maar ook dat helpt niet.

De eekhoorntjes eten normaal alleen nootjes, zaden en fruit, maar vreemd genoeg moeten ze niets hebben van de rode verlichting. "Enkel de witte en blauwe lampjes moeten eraan geloven, de rode vinden ze blijkbaar niet lekker. Ik geef niet op, desnoods hangen we volgend jaar enkel nog rode lichtjes."

Met dank aan grote-zeikerd voor de submit.

Getuigen nemen sleutels zatlap af

Een 49-jarige dronken automobilist heeft gisteravond een ongeluk veroorzaakt. Omstanders hebben de sleutels van de bestuurder weten te bemachtigen, waarna de man uit Tegelen (Noord-Limburg) te voet vluchtte.

De politie kon de man vervolgens in zijn woning aanhouden. De man weigerde een alcoholtest en werd meegenomen naar het politiebureau.  Daar aangekomen urineerde hij in een prullenbak. De agenten besloten dat het beter was om de man ter ontnuchtering in te sluiten. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd. 

Met dank aan tafelpoot voor de submit.

Tientallen in protestmars tegen pedo's

Door Wijk bij Duurstede is gisteravond een protestmars met enkele tientallen mensen gelopen. De demonstranten eisen van burgemeester Guus Swillens dat hij iets doet aan de twee veroordeelde pedoseksuelen die in de stad wonen.

Stop Kinderporno organiseerde de mars nadat zij erachter kwamen dat er een veroordeelde pedoseksueel in hun wijk woont. De inwoners waren hier niet van op de hoogte. Toen daar eenmaal onrust over ontstaan was, bleek dat er nog een tweede persoon in de buurt woont die eerder veroordeeld is voor kindermisbruik.

Burgemeester Swillens heeft laten weten dat de mars rustig verlopen is en dat hij een groep van veertig tot vijftig mensen op het plein bij het gemeentehuis heeft ontvangen. "Ik was niet uitgenodigd door de organisatie van de protestmars, maar omdat ik had gehoord dat ze mij mogelijkerwijs wat wilden aanbieden, gaf ik hen graag de gelegenheid. Er is geen petitie aangeboden, dat gebeurt later", liet Swillens weten.

Afgelopen dinsdag was de eerste bijeenkomst voor inwoners van Wijk bij Duurstede die de gemeente organiseerde. In de eerste maand van het nieuwe jaar zal een tweede gesprek plaatsvinden. Hiervoor zijn buurtvertegenwoordigers uitgenodigd en zal gesproken worden over eventueel te nemen actie.

Met dank aan Paul voor de submit.

Rolstoeler gijzelt postkantoor om pizza

Een man in een rolstoel heeft in de Verenigde Staten verschillende mensen in een postkantoor gegijzeld. Zijn eis tijdens de onderhandelingen: pizza.

Rond 14.30 uur begon de man zijn gijzeling in het dorpje Wytheville (Virginia). Getuigen meldden dat de gijzelnemer, Warren Taylor (ook 'Gator' genoemd), explosieven op zijn borst en aan zijn rolstoel had bevestigd. Tevens klonken er schoten bij het postkantoor. Wat zijn exacte motief was, is vooralsnog onduidelijk, maar het wordt steeds duidelijk dat het een bizarre zaak is.

De gijzelnemer liet alle gegijzelden een keer bellen naar een persoon naar keuze om ze te laten weten dat ze in orde waren. Toen een FBI-onderhandelaar de man vroeg wat hij wilde, was zijn enige eis pizza. Tijdens de gijzeling vertelde Taylor aan de gegijzelden dat hij een militair verleden had, maar de FBI kon hier niets over terugvinden.

Taylor had rond 23.00 uur vermoedelijk genoeg van zijn 'avontuurtje', want hij reed in zijn rolstoel naar buiten en liet zich gewillig 'besnuffelen' door een robot. Deze speciale robot spoort explosieven op en kan deze tevens ontmantelen. Na dit intieme moment liet Taylor zich uit zijn rolstoel vallen en ging hij op zijn buik op de grond liggen. De gijzeling is zonder bloedvergieten beëindigd en van de explosieven heeft de FBI geen spoor meer gevonden.

Foto's van de gijzeling zijn hier te vinden.

Met dank aan grote-zeikerd en tafelpoot voor de submit.

Brandstof wordt duurder in 2010

De motorbrandstofprijzen zullen met de ingang van het nieuwe jaar omhoog gaan, zo heeft de overheid besloten. Het argument van de overheid voor deze prijsverhoging is de doorvoering van de jaarlijkse prijsindexatie die is vastgesteld op 1,9 procent.

De benzine ongelood zal in het nieuwe jaar 1,33 cent per liter duurder zijn en de zwavelvrije dieselolie wordt 0,79 cent duurder. De LPG zal in het nieuwe jaar 1,5 cent duurder zijn door het inbouwen van energiebelasting in het accijnstarief. Met deze prijsverhoging stijgen niet alleen de accijnsinkomsten voor het nieuwe jaar, maar ook de btw-inkomsten over 2010 worden hoger, omdat er btw geheven wordt over de productprijs inclusief accijns.

Gekeken naar het afgelopen jaar, was het gemiddelde prijsniveau voor motorbrandstoffen olie 'normaal' te noemen. In 2008 kenden de brandstofprijzen nog een enorme piek, waardoor dit jaar begon met lage prijzen voor de brandstoffen. De prijzen voor benzine, diesel en LPG steeg het afgelopen jaar gestaag.

Volgens UnitedConsumers.com, een online inkoopcollectief, is van mening dat het brandstofgebruik van auto's in de toekomst meer zal dalen dan de brandstofprijzen zullen stijgen. Zij doen deze voorspelling onder meer na een uitspraak van Bill Gates. Tijdens een toespraak kwam Gates tot een veelbesproken vergelijking tussen de computer- en de auto-industrie. "Als autofabrikanten dezelfde technologische ontwikkeling hadden doorgemaakt als Microsoft, zouden we rondrijden in personenauto's die 25 dollar kosten en pas na duizend kilometer naar een tankstation moeten", aldus Gates. 

Met dank aan bierspons voor de submit.

3,6 miljoen in Bel-me-nietregister

Steeds meer mensen lijken genoeg te hebben van telefonische verkopers. Inmiddels zijn er 3,6 miljoen mensen die zich hebben in laten schrijven in het Bel-me-nietregister. Het ministerie van Economische zaken heeft dit vandaag laten weten. De voorloper van het Bel-me-nietregister, de Infofilter, kende al 2,6 miljoen inschrijvingen.

Het Bel-me-nietregister is op 1 oktober van dit jaar opgericht om de 'irritatie bij consumenten' te verminderen, waar het telemarketing betreft. Bedrijven die (potentiële) klanten telefonisch willen benaderen met een aanbod zijn wettelijk verplicht eerst in dit register te kijken of het telefoonnummer daar ingeschreven staat.

Verkopers die consumenten telefonisch benaderen zijn daarnaast ook verplicht om de consument te vragen of ze nog een keer mogen bellen en of de consument wenst zijn telefoonnummer in het Bel-me-nietregister op te laten nemen. Wanneer de consument dat wil, is het bedrijf verplicht om dit direct te regelen.

Met dank aan MREn voor de submit.

Kerstverkopen breken records

Na een aarzelend begin door het wintserse weer van de afgelopen dagen zijn de Nederlanders gisteren alsnog massaal naar de winkels getrokken om boodschappen te doen voor de kerst. De verwerker van pintransacties Equens noteerde het hoogste aantal pinbetalingen ooit op een dag in Nederland gedaan.

Aan het eind van de koopdag was bijna 11 miljoen keer met een pinpas betaald. Het vorige record, van 24 december 2008, stond op 9,8 miljoen transacties. Vooral 's avonds was het opvallend druk, zei een woordvoerder van Equens vandaag.

Ook het oude record van transacties per seconde ging aan diggelen. Op 24 december vorig jaar werd er op het drukste moment 378,2 keer per seconde elektronisch betaald gedurende minimaal 30 minuten. Het drukste moment dit jaar was vandaag tussen 14.00 en 14.30 uur. Gedurende dat halfuur verwerkte Equens 407,71 transacties per seconde.

Het totale aantal elektronische betalingen in de kerstperiode lag dit jaar ook ruim boven dat van vorig jaar. Equens registreerde in 2008 ruim 38,5 miljoen elektronische betalingen, dit jaar meer dan 46 miljoen. Vorig jaar telde de koopperiode wel een dag minder.

Ook brancheorganisatie Detailhandel Nederland zag de voorspelling uitkomen dat gisteren een drukke winkeldag zou worden. "De drukte kwam gisteren goed op gang", bevestigde een woordvoerster. "Ook vandaag was een drukke dag, waarbij de aandacht meer naar de verse levensmiddelen ging. Gisteren werden vooral cadeaus gekocht."

De detailhandel verwacht zeker voor 750 miljoen euro aan extra omzet te hebben gedraaid in vergelijking met een normale week.

Ook dit jaar breken de kerstverkopen weer records  (foto: ANP)

Veolia biedt joyrider baan aan

De dief die er eergisteren in Nijmegen met een lege bus van Veolia vandoor ging, mag van busbedrijf Veolia vaker met een bus rijden. Het bedrijf wil de joyrider namelijk een baan aanbieden, als deze zich meldt.

Het voertuig werd gisteren onbeschadigd teruggevonden in het Gelderse Huissen. De politie vermoedt dat de bus gebruikt is door een joyrider. Een woordvoerder van Veolia bevestigt dat de dader een baan bij het bedrijf kan krijgen. "De dader heeft verstand van bussen. Je rijdt met een bus echt niet zomaar weg."

De diefstal van de bus vond plaats toen de chauffeur eergisteren even een plaspauze inlaste. Nadat de bus verdween, deed Veolia een oproep in de media om de bus op te sporen, waarna de bus gisteren teruggevonden werd.

"De bus is gelukkig zonder schade," aldus de zegsman. Vandaag is de bus na een schoonmaakbeurt en een inspectie weer ingezet in de dienstregeling.

Met dank aan stefan1187 voor de submit.

Ruim 2500 geiten gedood

Bij de ruimingen in de strijd tegen de Q-koorts zijn tot dusver 2548 geiten gedood. Dit liet een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vandaag weten.

De afgelopen drie dagen zijn telkens drie bedrijven geruimd, dus in totaal negen bedrijven, voornamelijk in het zuiden en zuidoosten van het land. Vandaag lag het werk stil. Ook de kerstdagen wordt er niet geruimd. Aanstaande maandag wordt de draad weer opgepakt en zullen opnieuw dagelijks drie bedrijven dierenartsen over de vloer krijgen om het werk te verrichten. Met oud en nieuw liggen de ruimingen opnieuw stil.

In totaal zijn nu ruim 2500 geiten gedood  (foto: ANP)

Homebrew N64 emulator voor de iPhone

Soms zie ik iets gebeuren in de homebrew-wereld dat ik toch graag met jullie wil delen. Zo ook dit stukje software, de N64iPhone. De N64iPhone is een emulator welke bestuurd kan worden via de touchscreen, een WiiMote of zelfs binnenkort een PlayStation 3 controller! Natuurlijk komt dit stukje software niet in de App Store terecht, maar het is altijd mooi om te zien wat hobbyisten soms voor elkaar kunnen krijgen.

RšikkŲnen: "Had bij McLaren kunnen tekenen"

Kimi RšikkŲnen heeft een kans om bij McLaren Mercedes te rijden in 2010 laten schieten. De Fin zou volgens eigen zeggen een contract hebbben kunnen tekenen, maar deed dat niet omdat hij het niet eens was over de voorwaarden.

Bij Ferrari was er na drie seizoenen geen plaats meer voor RšikkŲnen en zijn contract bij de Italiaanse renstal werd afgekocht. RšikkŲnen kon echter wel bij McLaren aan de slag: "Ik had het niet erg gevonden om in dezelfde auto als Lewis Hamilton te moeten rijden. Ik ken veel mensen bij McLaren, dus het was niet zo moeilijk geweest om terug te keren." De Fin, die in 2007 wereldkampioen werd in de F1 bij Ferrari, reed reeds eerder vijf seizoenen voor het Britse team.

Jenson Button werd uiteindelijk coureur bij McLaren naast Hamilton. Dat was te laat voor RšikkŲnen, die uiteindelijk niet geheel tevreden was met het geboden contract: "Ik had mijn handtekening kunnen zetten, maar ik wist niet honderd procent zeker wat ik wilde. Het had niet zozeer met geld te maken, meer met andere dingen. Ik heb wel vaker gezegd: als ik niet akkoord ben met een contractvoorstel, zie ik ook geen reden er op in te gaan."

Dat had ook zeker te maken met de afkoopsom die Ferrari zou betalen als RšikkŲnen in 2010 niet zou rijden in de Formule 1. Wanneer de Fin bij een concurrent aan de slag zou gaan, zou het bedrag van 17 miljoen euro lager uitvallen. "Klopt. En ik snap niet waarom het zo moet zijn dat ik minder geld krijg als ik ergens race. Het lag allemaal erg gecompliceerd, maar toen puntje bij paaltje kwam, ging het niet om geld. Al denken velen ongetwijfeld van wel. Maar het was niet wat ik wilde."

Onlangs stapte RšikkŲnen over naar het World Rally Championship (WRC), om voor het Junior Team van CitroŽn te gaan rijden. In een interview zei de 30-jarige Fin dat die overstap wel eens definitief kon zijn.

'Boullier nieuwe teambaas Renault'

Hij wil het zelf nog niet bevestigen, maar volgens de BBC wordt Eric Boullier de nieuwe teambaas bij Renault F1. Een van de nieuwe aandeelhouders van Renault, Gerard Lopez, heeft zoveel invloed dat hij voor een directeur van zijn bedrijfjes, Gravity Sports Management, een hoge positie kan bedingen.

Boullier is nog in overleg met het management van Renault, om de positie van Bob Bell, de interim-teambaas nadat Flavio Briatore was verbannen, op te volgen. Bell gaat terug naar de rol van technisch directeur. Boullier is nu nog directeur van het managementbureau dat onder andere Ho-Pin Tung en Jerome d'Ambrosio onder zijn hoede heeft.

De 36-jarige Boullier zou volgens de BBC al eerder deze week in het Britse Enstone zijn voorgesteld aan het personeel van Renault F1 door Lopez, baas van Genii Capital dat Renault overnam door het grootste deel van de aandelen op te kopen. De Fransman heeft geen ervaring in de Formule 1, maar was wel eerder algemeen directeur van het DAMS-team dat actief is in de GP2 Series, en hij was teambaas bij het Franse A1GP-team.

Tegenover de BBC wilde Boullier nog niet vertellen dat hij de nieuwe teambaas van Renault wordt. "Er zijn nog onderhandelingen gaande. Het hangt nog even af van het verdere verloop van de onderhandelingen", aldus Boullier. "Het is een mogelijkheid."

Over de tweede coureur naast Robert Kubica is nog niets bekend, maar met de komst van Boullier lijkt een zitje voor Ho-Pin Tung niet onwaarschijnlijk. Toch hield Boullier nog een slag om de arm: "Natuurlijk zijn we hard aan het werk om Ho-Pin in de Formule 1 te krijgen. Dat Gravity eigendom is van Lopez betekent echter niet automatisch dat Ho-Pin een stoeltje bij Renault cadeau krijgt. Het team was onder de indruk van zijn test. Ho-Pin heeft het goed gedaan, maar er moet ook gekeken worden of hij er klaar voor is, om teleurstellingen zoals met Romain Grosjean te voorkomen."

Alle kwartfinales KNVB-beker op 27 januari

Alle kwartfinales van de KNVB-beker zullen worden gespeeld op 27 januari. Dit maakte de KNVB vandaag bekend.

De kwartfinales in het toernooi zijn: Heerenveen/PSV-Feyenoord, Ajax-NEC, NAC Breda-Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam-FC Twente. Het duel in de achtste finale tussen Heerenveen en PSV, dat gisteren werd afgelast, wordt zoals al bekend was op 16 januari gespeeld.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Langlaufster Tsjepalova geschorst

Langlaufster Joelia Tsjepalova is door de Russische bond voor twee jaar geschorst.

De drievoudig olympisch kampioene testte begin dit jaar positief op epo tijdens een wereldbekerwedstrijd. De 33-jarige Russin veroverde in 1998 olympisch goud op de 30 kilometer vrije stijl, in 2002 op de individuele sprint en vier jaar later in Turijn op de estafette.

Naralia Matveeva, een teamgenote van Tsjepalova, werd ook betrapt op het gebruik van doping. Zij is geschorst tot maart 2011.

Susan Boyle op #1

Susan Boyle is deze week op nummer 1 gekomen in de album top 100. Met haar album 'I Dreamed a Dream' verstoot ze K3 met 'Mamasé!' van de eerste plaats. 'I Dreamed a Dream' stond wekenlang op nummer 2 in Nederland. In Canada, Groot-Brittannië, Ierland en Australië staat het album al veel langer op de eerste plaats.

Het album breekt wereldwijd vele records. In Engeland is het het snelst verkopende debuutalbum van een vrouwelijke artiest. Op amazon.com werden nog nooit zoveel cd's besteld van één artiest voor de releasedatum. In Nederland werd het album binnen twee weken goud.

Susan Boyle laat weten nog nooit zo gelukkig te zijn geweest met de goede verkoopcijfers. "Het was me het jaartje wel", aldus Boyle.

Paleis boos na uitlekken kerstrede Albert II

Het koninklijk paleis in België is boos omdat de kersttoespraak van Albert II vandaag al op de website van de krant Het Nieuwsblad stond te lezen voordat die was uitgesproken. Een woordvoerder beschuldigt de krant ervan het embargo te hebben geschonden en eist opheldering.

Maar volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch was van embargoschending geen sprake. Alleen de openbare omroep en persbureau Belga kregen de tekst vooraf. Volgens Vandermeersch wist zijn krant via een lek de hand op de rede van de koning te leggen.

Albert II ging in zijn kersttoespraak onder meer in op de heiligverklaring van pater Damiaan en de benoeming van Herman Van Rompuy tot EU-president. Ook riep hij de taalgemeenschappen in zijn land op 'de tegenstellingen te overstijgen' omdat België anders niet meer geloofwaardig is in Europa.

Kranten leunen steeds meer op het ANP

De Nederlandse kranten bevatten steeds meer berichten van het persbureau ANP. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor. Bestond in 2006 nog 23,9 procent van de berichtgeving in de kranten uit berichten die (deels) gebaseerd waren op kopij van het ANP, in 2008 was dat 27,6 procent.

"We hebben bijna 60.000 dagbladartikelen vergeleken met ANP berichten van een dag eerder", zeggen de onderzoekers Otto Scholten en Nel Ruigrok van de Nederlandse Nieuwsmonitor. "De cijfers laten zien dat de afgelopen jaren een groeiend deel van de artikelen (deels) gebaseerd is op berichten van het ANP." De onderzoekers zeggen wel dat daarmee niet gezegd is dat de kwaliteit van het nieuws achteruitgaat. Ze wijzen er wel op dat het 'te denken geeft' dat een groeiend deel van de berichtgeving in Nederlandse dagbladen van één bron afkomstig is.

NRC Handelsblad gebruikt het minste ANP, 17,9 procent van de berichtgeving was (deels) op kopij van het persbureau gebaseerd. Spits en Metro zijn grootverbruikers met 44,7 en 46,1 procent. De overige kranten: AD 20,1 procent, de Volkskrant 20,8 procent, De Telegraaf 22,8 procent, Trouw 24,7 procent en NRC.next 23,4 procent.

Ook veel nieuwssites op internet maken gebruik van het ANP. Hoe groot de percentages daar zijn, is niet onderzocht, maar waarschijnlijk liggen ze een stuk hoger dan bij de kranten.

NOS/NPS zenden Noorderslag uit

De omroepen NOS en NPS zenden zaterdag 16 januari (Ned. 3, 22.00 uur) beelden uit van popfestival Noorderslag in Groningen. Vanuit de Oosterpoort in Groningen presenteert Annechien Steenhuizen (NOS Journaal op 3) de avond met aan haar zijde 3FM-dj's Giel Beelen en Michiel Veenstra, zei een NOS-woordvoerster vandaag.

Het festival is uitverkocht. "Oude bekenden, als de mannen van Di-rect en Moke, komen voorbij, maar ook nieuw talent van eigen bodem zoals singer/songwriter Laura Jansen en zanger Waylon zijn te zien", schetst de zegsvrouw.

In de show is te zien aan wie de Popprijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder meer De Dijk, Armin van Buuren, Within Temptation, Blof, Marco Borsato en Anouk.

NOS/NPS zenden Noorderslag uit  (foto: ANP)

Twaalf jaar cel voor moordcomplot

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 47-jarige vrouw Y.M. en de 53-jarige man H.B., beiden uit Almere, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. De twee probeerden op 5 september tevergeefs de man van M. in hun woonplaats te vermoorden. Justitie had tien jaar cel geëist.

De verdachten onderhielden een relatie met elkaar. Ze drogeerden het slachtoffer volgens de rechters door het poeder van dertig tot veertig pillen antidepressiva door zijn eten te mengen. Toen hij buiten bewustzijn was, sloeg B. hem meerdere keren met een zwaar voorwerp op zijn hoofd. M. hield ondertussen een doek om het hoofd van het slachtoffer.

Het gerechtshof vindt de geëiste celstraf van tien jaar niet op zijn plaats. Volgens de rechters is er sprake van een gruwelijke daad. Het slachtoffer was lange tijd niet aanspreekbaar en lag in het ziekenhuis. Inmiddels kan hij weer redelijk functioneren. "Beseffen dat je door je vrouw en haar minnaar zo bent mishandeld is uitzonderlijk bitter."

NAC Breda - VVV-Venlo verplaatst

De competitiewedstrijd tussen NAC Breda en VVV-Venlo is verplaatst. Het duel, dat voor 29 januari op het programma stond, wordt nu gespeeld op 30 januari. NAC speelt namelijk op de woensdag er voor een bekerwedstrijd

Het duel Willem II- RKC Waalwijk, dat oorspronkelijk zou worden gespeeld op 30 januari, is een dag vervroegd. De nieuwe datum is 29 januari om 20:45 uur.

Ook in de Jupiler League is een wedstrijd vanwege de strijd om de beker verplaatst. Het duel Go Ahead Eagles - FC Den Bosch wordt nu op 31 januari om 14:30 uur gespeeld.

FC Oss huurt ook Van der Wal

FC Oss huurt opnieuw een speler van SC Cambuur. Aanvaller Rence van der Wal zal het seizoen afmaken bij de Brabanders.

De twintigjarige Van der Wal kwam afgelopen zomer over van Go Ahead Eagles, maar wist in Friesland nog niet veel indruk te maken. Zijn contract, dat loopt tot medio 2011, wordt in juli volgend jaar al ontbonden. Na zijn huurperiode in Oss is Van der Wal dus transfervrij.

Van der Wal speelde nog geen minuut voor Cambuur in de Jupiler League. Namens Go Ahead Eagles kwam de aanvaller uit Ede tot 28 duels in vier seizoenen, waarin hij vier keer scoorde. Van der Wal is de tweede speler die door FC Oss wordt gehuurd van SC Cambuur. Eerder maakte verdediger Chris de Wagt een dergelijke overstap.

Upgrades, Infiltrators en verhaal in Mass Effect 2 trailers

BioWare is begonnen met een frontaal media-offensief voor Mass Effect 2, wat betekent dat er in korte tijd veel informatie over de game naar buiten komt.

Als eerste is er een interview met Ray Muzyka waarin niet alleen veel in-game beelden en promopraat voorbij komt maar ook informatie over wat je onder andere kunt doen naast de main-quest. In Mass Effect 2 zit namelijk een mijn-minigame waarbij je op verschillende planeten op zoek kunt gaan naar grondstoffen. Deze grondstoffen kun je vervolgens gebruiken om nieuwe upgrades te maken, die je wel eerst moet onderzoeken voor ze beschikbaar zijn. Ook wordt er vertelt over de verregaande invloeden van de keuzes die je maakt en de verschillen tussen de PC en Xbox 360 versies.


Tip: alle video's zijn bij de bron in HD te vinden

BioWare heeft ook wat meer verteld over de Infiltrator-klasse. Deze sneaky klasse richt zich op lange afstandwapens en stealth en hebben daarvoor een unieke ability: Tactical Cloak. Dit houdt in dat je tijdelijk volledig onzichtbaar wordt voor de vijand en hem met gemak kunt flanken. Ook kun je deze ability gebruiken om naar net die ene hoek te lopen waarvandaan je het perfecte snipershot kunt maken.

Als laatste is er een filmpje vrijgegeven waarin het verhaal van Mass Effect 2 lekker gemaakt wordt. Veel informatie biedt het filmpje niet, bad-ass actie daarentegen wel.

Mass Effect 2 wordt 29 januari 2010 verwacht op de PC en Xbox 360.

Vecht voor die vlag in Battlefield: Bad Company 2 trailer

De derde Battlefield Moments-video is verschenen, ditmaal speelt de actie zich af op de map Panama Canal. In deze video zien we hoe de Capture the Flag-gameplay werkt, hoe je met tracers tanks kunt taggen en hoe je een enorme badass kunt zijn.


Tip: bekijk de bron als je de video in HD wilt afspelen

Battlefield: Bad Company 2 wordt 5 maart 2010 verwacht op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Meer informatie over de game is te vinden in onze preview.

Gevangene ontsnapt in BelgiŽ

Uit de gevangenis in het Belgische Dinant, in Wallonië, is vanochtend een gedetineerde ontsnapt. Justitie in Dinant heeft dat bekendgemaakt. Er is een zoekactie op touw gezet, waarbij ook een helikopter is ingeschakeld.

Tegen de man, die in voorlopige hechtenis zat op verdenking van diefstal en inbraak, lopen diverse internationale aanhoudingsbevelen.

Een gevangene die gisteren in Mechelen ontsnapte, heeft zich vandaag zelf weer gemeld. De man wist de benen te nemen toen hij in het gerechtsgebouw zijn dossier mocht inkijken. Een klopjacht van de politie leverde niets op.

Man bedreigt mensen in UWV-gebouw Rotterdam

Een man heeft vandaag in het gebouw van uitkeringsinstantie UWV aan de Laan op Zuid in Rotterdam een aantal mensen bedreigd. De politie bevestigde een bericht daarover van RTV Rijnmond.

De man zou een mes bij zich hebben. Alle medewerkers en bezoekers hebben het gebouw kunnen verlaten. Alleen de man zit nog binnen, aldus de politiewoordvoerder. Agenten proberen hem over te halen naar buiten te komen.

Deelnemers 'Dakar' aangekomen in Zuid-Amerika

Het duurt nog ruim een week voor de Dakar Rally van start gaat. Inmiddels zijn alle deelnemende voertuigen aangekomen in de haven van Lima vlak bij Buenos Aires. Aan de loodzware woestijnrally door ArgentiniŽ en Chili zullen in totaal 382 equipes meedoen.

Op nieuwjaarsdag gaat de rally van start met een verbindingsrit over 317 kilometer van Buenos Aires naar Colon. Een dag later staat de eerste klassementsproef op het programma. De voertuigen zullen tussen 29 en 31 december een technische controle ondergaan.

De Dakar Rally duurt tot en met 17 januari.

'God haat Lady Gaga'

Dominee Fred Phelps, voorganger in de Westboro Doopsgezinde Kerk in de Amerikaanse staat Kansas, heeft zich fel uitgesproken tegen Lady Gaga. Hij stelt dat "deze trotse hoer onder het mom van kunst rebellie tegen God promoot." Volgens de predikant zou God de zangeres haten.

De dominee doet deze uitspraken in een persbericht vol bijbelse teksten en verwijzingen. Hij heeft het persbericht geschreven om zich uit te spreken tegen een concert dat Lady Gaga op 7 januari wil geven in Kansas. Phelps roept fans van de zangeres op om zich van "de eenvoudige slet en hoer" af te keren.

Phelps, die zich openlijk tegen homoseksuelen en joden keert, valt vooral over de 'homovriendelijkheid' van de zangeres. Hij beëindigt zijn bericht dan ook met de woorden "JE GAAT NAAR DE HEL". 

Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.

Timmer: "Kans op halen Vancouver 50 procent"

Marianne Timmer is vandaag voor de tweede keer na haar blessure het ijs opgegaan. Aankomend weekend zal ze nog niet mee kunnen doen aan het Aegon Kwalificatietoernooi, maar het AKT II zal Timmer wel moeten kunnen redden.

Nadat ze van het ijs was gestapt praatte de drievoudige olympische kampioen met de NOS. "Het is natuurlijk altijd afwachten hoe het voelt op het ijs. Hoe gaat het met mijn voet? Doet hij raar, is het een zwabbervoet of zit hij er anders aan? Dat is best spannend ja, maar het valt me heel erg mee."

Verder vertelde Timmer wat haar doel is; Vancouver halen of toch nog voor de medailles gaan. "Eerst moet ik het maar eens zien te halen. Ik focus me dan ook helemaal op het AKT II dat over vier weken van start gaat." Over haar kansen voor het halen van Vancouver was ze duidelijk: "Fifty-fifty. Ik heb er een goed gevoel over en wil er op het AKT II ťcht staan."

Klink: spoedeisende hulp snel beter

De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen laten te wensen over. Arts-assistenten zijn vaak niet ingewerkt en hebben niet goed genoeg geleerd hoe ze moeten reanimeren. Soms is er 's nachts en in het weekeinde geen arts.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27 afdelingen spoedeisende hulp dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek was bedoeld om een aantal kwaliteitsnormen te testen, maar toonde volgens de minister 'onverwacht' aan dat geen enkele spoedhulp aan de eisen voldeed.

Klink wil dat elke SEH permanent over een arts beschikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat dat vanaf nu in de gaten houden. Mocht er geen arts zijn, dan beschikt een ziekenhuis niet langer over een afdeling spoedeisende hulp.

Henderson gaat strijd met Cavendish aan

Het nieuwe Team Sky heeft naast ronderenner Bradley Wiggins en klassiekerrenners als Juan Antonio Flecha ook sprinter Greg Henderson bij de formatie zitten. De Nieuw-Zeelander hoopt met de overstap uit de schaduw van voormalig ploeggenoot Mark Cavendish te komen.

"Verhuizen naar een andere ploeg was het makkelijkste dat ik ooit heb gedaan," vertelde Henderson tegen Cyclingnews. "Ik voel me bij Sky nu al thuis. Ik zie mezelf als sprinter nummer ťťn bij deze ploeg. Ik reed bij Columbia in de schaduw van de twee snelste sprinters ter wereld en vond het tijd om te gaan. Ik heb hen zoveel overwinningen bezorgd, nu wil ik tegen ze sprinten."

Bij Columbia had Henderson, die in de Vuelta ťťn rit won, naast Cavendish ook Andrť Greipel voor zich. Nu hoopt hij in onder andere de Tour de France zijn slag te slaan, ondanks de aanwezigheid van Wiggins in die formatie. "Het draait niet allemaal om mij. We gaan niet naar de Tour voor Greg Henderson. Maar er zijn twee of drie renners aan wie ik genoeg steun heb. Ik weet ook wel dat de ploeg om Wiggins heen gebouwd zal worden."

Rijkswaterstaat gaat massaal strooien

Wagens van Rijkswaterstaat gaan vandaag massaal de snelwegen op om preventief te strooien voor de verwachte ijzel. In totaal gaan ongeveer vijfhonderd vrachtwagens op pad. Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat vandaag weten. De eerste ijzel wordt vanavond vanaf een uur of negen verwacht.

De wagens gaan strooien ongeveer drie uur voordat de ijzel komt. Dat kan dus per gebied verschillen. Rijkswaterstaat gaat daarbij af op waarnemingen van eigen medewerkers en informatie van weerbureaus.

Politie grijpt wildpoeper

Eindelijk is de Heerlense wildpoeper dan opgepakt. Dit heuglijke feit werd vandaag door de plaatselijke politie bekendgemaakt.

De 47-jarige schijterd heeft zo'n twee jaar 's avonds gebruik gemaakt van Heerlense wandel- en fietspaden bij de Weltervijver, om daar zo'n vijftig keer zijn bruine truien te breien. De man liet hierbij talloze papieren zakdoekjes achter. 

De onverlaat kon geen gebruik maken van zijn eigen toilet, zo liet hij de politie weten. De dader kon niet precies aangeven waarom dit niet mogelijk was.

Tevens heeft de poeper in de wijk Douve-Weien bij één en dezelfde auto, 16 keer de banden vernield. Ook vond hij het noodzakelijk om het linnen dak van dit voertuig in stukken te snijden. Ook hier kon hij niet aangeven waarom hij tot deze daad was gekomen. Het linnen is in ieder geval niet in het park aangetroffen.

Met dank aan grote-zeikerd voor de submit!

[NHL] Oilers zakken weg

De Edmonton Oilers zijn na een redelijke start in de NHL afgezakt naar de laatste plaats in de Western Conference. Er werd met 3-1 verloren van de Minnesota Wild, wat de vijfde nederlaag op rij betekende.

Man van de wedstrijd werd Niklas Backstrom, die 30 van de 31 schoten op doel wist te stoppen. Backstrom heeft in zijn hele carriere overigens slechts ťťnmaal verloren van de Oilers tegenover veertien overwinningen. Volgens Oilers-center Horcoff was hij vandaag echter niet eens zo heel goed: "Vandaag leek het eigenlijk wel of hij niet lekker in zijn vel zat. Hij gaf wat rebounds weg, maar wij wisten daar als team niet van te profiteren."

De goals van de Wild kwamen op naam van Andrew Brunette, Owen Nolan en Guillaume Latendresse. De laatste is sinds zijn komst van de Montreal Canadiens beter in vorm dan bij zijn vorige werkgeven; hij scoorde viermaal in twaalf wedstrijden.

Minnesota kwam op voorsprong via Brunette. Marek Zidlicky schoot in de powerplay op doel, en Brunette kon de rebound met een backhander binnenwerken. Twee minuten later was de score weer gelijk door een vrijwel identieke goal. Verdediger Tom Gilbert schoot van grote afstand en Robert Nilsson werkte de rebound binnen. In de tweede periode maakte Nolan de winnende goal nadat Oilers-verdediger Steve Staios weggleed en de weg naar het net open liet. De laatste goal van Latendresse was met nog slechts zes seconden te gaan in een leeg net.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Minnesota WildEdmonton Oilers3-1
Boston BruinsAtlanta Thrashers6-4
New York IslandersToronto Maple Leafs3-1
New York RangersFlorida Panthers4-1
Pittsburgh PenguinsOttawa Senators8-2
Washington CapitalsBuffalo Sabres5-2
Carolina HurricanesMontreal Canadiens1-5
Tampa Bay LightningPhiladelphia Flyers2-5
Detroit Red WingsChicago Blackhawks0-3
Dallas StarsColumbus Blue Jackets3-1
Phoenix CoyotesAnaheim Ducks4-0
Calgary FlamesSt. Louis Blues1-2 (SO)

"Kuyt speelt te veel wedstrijden"

Momenteel is Dirk Kuyt bij Liverpool bezig aan een niet al te beste periode uit zijn loopbaan. Op het digitale thuis van de club zegt trainer Rafael Benitez dat hij wel weet waar dat aan ligt.

"Dirk heeft te veel wedstrijden gespeeld," aldus de oefenmeester. "We hebben een paar spelers die als gevolg van blessures bij anderen te veel wedstrijden hebben moeten spelen. Maar ik weet zeker dat als er andere spelers terugkomen we hen wat rust kunnen geven," aldus de Spanjaard.

"Dirk is een ongelooflijke speler met een geweldig arbeidsethos. Dat weten we, omdat we alle statistieken per wedstrijd bijhouden. Hij is altijd ťťn van de spelers die het meest loopt. We willen hem graag wat rust geven, omdat ik denk dat zijn spel daardoor verbetert."

'Arts krijgt § 8,- per griepprik'

Hans van der Linde, huisarts in Capelle aan den IJssel, vindt het belangrijk dat er een discussie komt over het nut van de dubbele inenting die 'nodig bleek te zijn' om de Mexicaanse griep te weren.

Zo'n acht euro per griepprik krijgt de huisarts van minister Klink. "Ik hou er netto een wereldreis aan over, er is voor honderden miljoenen euro’s over de balk gegooid." 

Een huisartsenpraktijk krijgt zo'n 10.000 euro voor de griepprik. "Geld over de balk", aldus de boze arts in Trouw. "Er zijn voor iedere Nederlander griepvaccins ingekocht, louter op grond van de theorie dat het virus wel eens gevaarlijk zou kunnen worden. Maar in het verleden is dat ook nooit gebeurd, ook niet bij Sars en vogelgriep.

Met name de tweede inenting vindt Van der Linde compleet overbodig. Volgens zijn zeggen, bestond daar helemaal geen bewezen noodzaak voor. "Mijn patiënten willen die injecties omdat ze bang zijn. Aan deze hypes, die mensen angstig maken, moeten we een einde maken.”
 

Met dank aan Omnitelligence voor de submit.

'Spurs willen Van Nistelrooy en Babel'

Tottenham Hotspur zou in de markt zijn voor zowel Ruud van Nistelrooy als Ryan Babel. Beide spelers zijn om verschillende redenen op een zijspoor beland bij hun huidige clubs.

Volgens The Daily Mirror wil coach Harry Redknapp beide spelers graag tijdens de winterpauze inlijven. "Van Nistelrooy is een topspeler", vertelt de oefenmeester. "Hij kan zeker nog wel een tijd mee. Als we hem halen, gaat hij zeker scoren. Dat heeft hij overal gedaan."

Van Nistelrooy wil graag met Oranje mee naar het WK in Zuid-Afrika. Bij Real Madrid komt de aanvaller vanwege aanhoudend blessureleed niet aan spelen toe. De 33-jarige aanvaller staat bijna een jaar onafgebroken aan de kant.

Ook Ryan Babel zou door de Spurs worden begeerd. De buitenspeler komt bij The Reds weinig aan spelen toe en gaf vervolgens een interview aan Voetbal International waarbij hij niet lovend was over coach Rafa Benitez.

Talrijke leden DTP opgepakt in Turkije

De Turkse politie heeft vandaag ruim veertig leden van de pro-Koerdische Partij Democratische Samenleving (DTP) opgepakt. Dat gebeurde tijdens een actie in elf verschillende provincies. Onder de arrestanten zijn negen burgemeesters, meldden plaatselijke media.

De actie is volgens justitie in wezen gericht tegen "het netwerk in steden van de separatistische en extremistische PKK" (Koerdische Arbeiderspartij). Ze is in gang gezet op bevel van de openbaar aanklager in het Oost-Turkse Diyarbakir.

Het uiterst conservatieve constitutionele hof verbood de DTP op 11 december omdat de partij banden zou hebben met de terroristische PKK. Het leidde tot grote onrust onder de Koerdische Turken en in de Turkse politiek. Premier Recep Tayyip Erdogan is een uitgesproken tegenstander van het verbod. Hij streeft ernaar de conflicten te bestrijden met maatregelen die etnische Koerden eindelijk meer rechten geven.

Winterstorm treft vakantiegangers

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland steekt het winterweer mogelijk een stokje voor de kerstplannen van veel mensen. Zo waarschuwen meteorologen in Groot-Brittannië en de VS mensen die de kerst elders willen doorbrengen, om vandaag thuis te blijven.

In een deel van Groot-Brittannië regent het, waardoor wegen, start- en landingsbanen in ijsbanen zijn veranderd. Opvriezing zorgt vooral op lokale wegen voor gevaar. Wel kan er weer met de Eurostartreinen door de Kanaaltunnel worden gereisd. Vrijwel alle diensten zijn hervat, nadat in het weekeinde geen trein meer reed door het winterweer. Tienduizenden mensen werden gedupeerd.

Hevig winterweer doorkruist ook de kerstplannen van veel Amerikanen. Alleen al op de vliegvelden van Chicago vielen honderden vluchten uit en stonden er kilometerslange rijen wachtende reizigers. In het noordelijke deel van de VS valt vandaag naar verwachting tot 60 centimeter sneeuw. Het zuidelijke deel krijgt te maken met hevige regenval. Dat levert op de meeste plekken ijzel op. Sommige gebieden moeten rekening houden met overstromingen.

Kaartverkoop Hockenheim loopt storm

De terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1 is niet onopgemerkt voorbijgegaan in Duitsland. Het Duitse persbureau DPA meldt dat de kaartverkoop voor de Grand Prix van Duitsland voor juli volgend jaar storm loopt.

De race zal op 25 juli verreden worden op de Hockenheimring. Dat circuit heeft zelfs al werknemers terug moeten roepen van kerstverlof om de stroom orders te kunnen verwerken. Ook Mercedes denkt te kunnen profiteren van het aantrekken van Schumi. Het merk verwacht in 2010 daardoor meer auto's te kunnen verkopen.

Volleyballer Van Dorsten een jaar aan de kant

Volleyballer Michiel van Dorsten zal ongeveer een jaar niet kunnen volleyballen.

Afgelopen zaterdag viel de middenspeler van SV Dynamo geblesseerd uit in de competitiewedstrijd tegen Lycurgus. Uit een MRI-scan is gebleken dat Van Dorsten onder andere zijn voorste kruisband heeft gescheurd. In januari gaat hij onder het mes en de revalidatie zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Ecclestone: "Schumi kan de titel pakken"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat de terugkeer van Michael Schumacher goed is voor de sport. De Brit verwacht een spannende strijd om de titel waarin Schumi zeker een rol zal gaan spelen.

Het wereldkampioenschap 2010 belooft een spannende strijd te worden, omdat Felipe Massa terugkeert in de Ferrari-bolide na zijn ongeval in Hongarije en Fernando Alonso bij het Italiaanse team getekend heeft. McLaren zal rijden met de twee laatste wereldkampioenen in de Formule 1: Lewis Hamilton en de van Brawn GP overgekomen huidige wereldkampioen Jenson Button. Mercedes GP heeft nu met Schumacher een zevenvoudig wereldkampioen in de gelederen. Daarnaast zal ook Sebastian Vettel bij Red Bull weer sterk zijn.

"Ik heb altijd al gezegd dat Formule 1 een sterk merk is," zei Ecclestone. "Alle tekenen wijzen op een geweldig seizoen. Fans zullen er van houden. Het is voor de sport fantastisch dat Schumacher een comeback-kid geworden is. Tegelijkertijd denk ik ook dat het voor hemzelf goed is."

"Wanneer coureurs al zo lang actief zijn dan kunnen ze hun focus en motivatie verliezen. Dat was waarschijnlijk een van de redenen waarom hij er na 2006 mee gestopt is. Nu heeft hij weer de kracht en motivatie om in 2010 ons fantastische races te kunnen bieden," zei de Formule 1-baas die erg veel vertrouwen in Schumacher heeft. "Vergeet het winnen van races. Ik heb hem op het lijstje staan om het kampioenschap op zijn naam te schrijven."

Star Trek meest gedownload

De nieuwste Star Trek-film is afgelopen jaar de meeste keren 'illegaal' gedownload. Dat blijkt uit statistieken van de internetblog TorrentFreak, berichtte de BBC vandaag. De website houdt bij hoeveel filmbestanden tussen internetgebruikers worden uitgewisseld.

Volgens de blog is Star Trek, met Zachary Quinto als Mr Spock en Chris Pine als James T. Kirk, meer dan 10 miljoen keer gedownload. Op de tweede plaats staat Revenge of the Fallen, het vervolg op de film Transformers. RocknRolla, een Britse misdaadfilm van Guy Ritchie, bezet de derde plek.

Andere films die populair waren onder downloaders, zijn onder andere de science fiction thriller District 9 en de zesde Harry Potter-film.

Kramer ook op 500 meter

Sven Kramer zal bij het Olympisch kwalificatietoernooi ook op de 500 meter uitkomen. Kramer wil met het oog op het Europees kampioenschap allround een goede startpositie afdwingen.

Kramer wil voorkomen dat hij tijdens het EK al in de eerste groep op de 500 meter moet starten. Verder komt Kramer bij het kwalificatoetoernooi in actie op de 1.500 meter. Op de 5.000 en de 10.000 meter mag hij niet starten, omdat hij zich op deze afstanden al heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver.

Valve bezig met Team Fortress 2 bots, nu te testen

Het lastige aan multiplayerspellen als Team Fortress 2 is dat je altijd online moet kunnen om ze te kunne spelen, en dat je vervolgens speelt met echte mensen. Iedereen weet natuurlijk dat echte mensen stom zijn, niet alleen zeggen ze altijd domme dingen ze hebben ook de vervelende neiging mij door het hoofd te schieten. Gelukkig brengt Valve een oplossing voor dit welbekende probleem, er zijn namelijk bots te vinden in Team Fortress 2.

De bots zijn wel nog enorm in ontwikkeling, maar juist om te helpen bij die ontwikkeling heeft Valve ze nu vrijgegeven om te gebruiken op drie maps: koth_viaduct, koth_sawmill en koth_nucleus. Ook is er nog geen interface om de bots te benaderen, dat zal allemaal handmatig moeten, en wel als volgt:

To add bots to your game, use the console command tf_bot_add. This will drop a random bot onto a random team (assuming there is a free player slot). The tf_bot_add command can also take up to three optional arguments: , , and , in any order. For example, tf_bot_add 10 will add 10 random bots to the game with auto-assigned teams. Typing tf_bot_add pyro blue will add a Pyro to the blue team. Entering tf_bot_add red 5 will add 5 random bots to the red team. The command tf_bot_add red 3 heavyweapons will add three heavies to the red team.

In order to put specific bots on specific teams (for a bots-vs-humans game, for example), you may want to disable automatic team balancing. To do this, enter mp_autoteambalance 0 followed by mp_teams_unbalance_limit 0.

To remove a bot, use the console command kick . To remove all of the bots in the game, use the command tf_bot_kick all.

De bots zijn van een geavanceerde soort, in tegenstelling tot veel bots zijn deze bots niet alwetend maar zijn ze net menselijke spelers: ze hebben een even grote FOV, ze hebben een reactietijd en interacteren met de game via dezelfde code als mensen dat doen. Valve belooft dat in komende updates vernieuwingen voor de bots komen, zoals een grafische interface om ze kunnen controleren en de mogelijkheid om ze op meer maps te gebruiken.

'Epidemie Mexicaanse griep voorbij'

De epidemie van de Mexicaanse griep lijkt voorbij. Dat zegt onderzoeksinstituut Nivel. De laatste weken nam het aantal mensen met griep al af. Afgelopen week kwam dit aantal onder de grens te liggen waarbij er nog sprake kan zijn van een epidemie.

Als huisartsen gedurende twee weken bij meer dan 51 op de 100.000 inwoners griepachtige verschijnselen vaststellen, is een griepuitbraak een epidemie te noemen. Afgelopen week lag het aantal op 44. Als dit cijfer ook deze week zo laag blijft, dan kan er met meer zekerheid gesteld worden dat de epidemie voorbij is.

'Epidemie Mexicaanse griep voorbij'  (foto: ANP)

Meer doodvonnissen rond rellen Xinjiang

Vijf mensen zijn in China ter dood veroordeeld wegens hun rol in de etnische onlusten in de hoofdstad van de noordwestelijke, Chinese regio Xinjang, Urumqi.

Bij de onlusten in juli keerden inheemse Oeigoeren zich tegen de Han-Chinezen in de stad. Daarbij kwamen naar schatting tweehonderd mensen om het leven en raakten er 1600 gewond.

De Chinese justitie heeft talrijke arrestaties laten verrichten en heeft tot dusverre al 22 mensen ter dood veroordeeld naar aanleiding van de rellen. Vorige maand zijn ondanks buitenlandse kritiek op de procesgang negen van deze veroordeelden geëxecuteerd.

Meer doodvonnissen rond rellen Xinjiang  (foto: ANP)

Darwinia+ eindelijk door XBLA-certificatie heen

Darwinia+, van de makers van games als Defcon, Multiwinia en Uplink, is eindelijk door het certificatieproces voor Xbox Live Arcade-games heen en zal binnenkort verschijnen op Xbox Live Arcade. Dit is opmerkelijk omdat de game al sinds begin 2008 in ontwikkeling is.

Introversion is al lange tijd bezig met het certificatieproces, al in mei berichtten we dat Introversion er veel problemen mee had. Microsoft heeft namelijk eisen voor alle onderdelen van een spel, van de menu's tot de multiplayermogelijkheden en Introversion voldeed niet aan die eisen. Nu dus eindelijk wel en daarmee is de weg vrij voor het spel om op Xbox Live Arcade te verschijnen.

Darwinia+ is een opgepoetste versie van de oorspronkelijke Darwinia met de multiplayermodes uit Multiwinia toegevoegd. Wanneer we de game op XBLA kunnen verwachten is helaas nog onbekend.


Multiwinia

Inbreker valt in slaap in bed slachtoffer

Een kennelijk oververmoeide inbreker heeft zichzelf de das omgedaan door in slaap te vallen in het bed van zijn slachtoffer. De politie in het dorp Kandern in het zuidwesten van Duitsland kon de crimineel aanhouden nadat de bewoner van het pand alarm had geslagen.

Vannacht had de inbreker zich via een ladder toegang verschaft tot het balkon van de woning. Hij forceerde een deur en drong het pand binnen. Daar aangekomen, trok hij zijn schoenen en sokken uit, trok de badjas van de huiseigenaar aan en kroop in diens warme bed.

Het slachtoffer was kort daarvoor uit zijn slaapkamer gevlucht, nadat hij wakker was geworden van het lawaai dat de inbreker maakte.

DVD: Genesis - The Movie Box 1981-2007

Aan alles komt een eind, dus ook aan het aanbod Genesis-boxen die over de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Het begon allemaal met 1976-1982 en deze verzamelaar werd opgevolgd door 1983-1998 en 1970-1975 Box voor de regulier albums. In oktober was het tijd voor The Live Box en als laatste wapenfeit in de canon van Genesis staan het filmmateriaal van de band centraal.

Vechten voor je leven tegen Aliens en Predators

Het heeft wat jaartjes geduurd geduurd, maar binnenkort zullen consolegamer voor het eerst sinds 2003 weer met Aliens, Predators en natuurlijk Marines kunnen spelen in ťťn game. Het verhaal achter de game is voor de fans inmiddels redelijk herkenbaar. De Marines stuiten op een eeuwenoude piramide en tijdens hun onderzoek worden de Predators op de hoogte gesteld van hun aanwezigheid. Die zijn niet bepaald blij, want de piramide is een plek waar ze eens in de zoveel jaar naartoe komen om te jagen op Aliens, daarvoor houden ze een Queen gevangen.
Uiteraard breekt al snel de hel los als de Marines ervoor zorgen dat de Queen kan ontsnappen, waardoor plots Aliens aan alle kanten uit te muren lijken te komen. Daarbij hebben we dan ook nog de Predators die inmiddels zijn aangekomen en proberen beide indringers naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

Vanaf februari volgend jaar zullen PS3-, Xbox 360- en PC-gamers weer los kunnen gaan met dit intergalactische conflict om nou eens te laten zien welke soort de jager is en welke soort de prooi.

Susan Sarandon en Tim Robbins uit elkaar

De Oscarwinnende acteurs Susan Sarandon (63) en Tim Robbins (51) zijn naar nu blijkt al sinds de zomer uit elkaar. Het paar was 23 jaar samen, meldde het showbizzblad People gisteren.

Een woordvoerder van Susan Sarandon vertelde People over de breuk. Het paar was niet getrouwd, maar heeft samen wel twee zonen van zeventien en twintig.

Sarandon won in 1995 een Oscar voor haar rol in de film Dead Man Walking, die door Robbins geschreven en geregisseerd werd. Robbins won zelf een Oscar met zijn bijrol in de film Mystic River uit 2003. Het filmpaar stond erom bekend sociaal en politiek betrokken te zijn.

Voormalig CPN-voorman Marcus Bakker overleden

Voormalig CPN-topman Marcus Bakker (86) is vandaag overleden. Dat maakte zijn familie bekend.

Bakker kwam in 1956 in de Tweede Kamer voor de Communistische Partij Nederland, nadat hij enige jaren hoofdredacteur was geweest van het communistische dagblad De Waarheid. Al snel werd hij het gezicht van de partij, zeker toen hij in 1963 fractievoorzitter werd. Hij vervulde die functie tot de Kamerverkiezingen van 1982.

Bakker werd op 20 juni 1923 geboren in Zaandam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. In 1943 werd hij lid van de (toen nog) verboden CPN. Na de oorlog was hij voorzitter van de jongerenorganisatie Algemeen Nederlands Jeugdverbond, dat streefde naar een socialistische jeugdbeweging. Bakker sprak zich toen vooral uit tegen het sturen van dienstplichtige soldaten naar Indonesië.

Voormalig CPN-voorman Marcus Bakker overleden  (foto: ANP)

Rapper T.I. uit de gevangenis

De Amerikaanse rapper en platenbaas T.I. is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zal de rest van zijn straf uitzitten in een rehabilitatiecentrum, meldde het showbizzblad People vandaag. Hij dient daar nog drie maanden door te brengen.

T.I., wiens echte naam Clifford Harris luidt, werd in 2007 gearresteerd omdat hij zonder vergunning machinegeweren en geluidsdempers wilde aanschaffen. Hij bekende schuld. De rechtbank veroordeelde hem in mei tot een jaar gevangenisstraf.

De rapper liet via zijn advocaat weten uit te zien naar een hereniging met zijn familie. Hij lijkt zijn leven te willen beteren. In de MTV-serie T.I.'s Road to Redemption heeft hij jongeren gewezen op de gevaren van wapens en drugs. In deze realityserie werd de muzikant begin dit jaar anderhalve maand gevolgd voordat hij achter de tralies verdween.

Uncharted 2 in kerststemming

Voor de gamers die eenzaam thuis zitten met de kerstdagen, of gamers die met de familie Uncharted 2 gaan spelen heeft Naughty Dog nu iets speciaals bedacht. Allereerst gaan ze extra cash weggeven. Tussen 24 december 19:00u en zondagavond 20:00u Nederlandse tijd is het Double Cash tijd, oftewel twee keer zoveel geld bij kills en behalven van medals.

Ook krijgen alle spelers een mooie kerstmuts zoals in de screen hieronder. Merry Christmas Everyone!
Madoff naar gevangenisziekenhuis

De Amerikaanse superfraudeur Bernard Madoff (71) is van zijn cel naar het gevangenisziekenhuis overgebracht. Dat hebben Amerikaanse gevangenisautoriteiten gisteren laten weten.

Madoff ging afgelopen vrijdag naar de medische vleugel van de Butner gevangenis in North Carolina. Waarvoor Madoff een medische behandeling nodig heeft, wilde een woordvoerder van het ministerie van Justitie niet zeggen. De gevangenisautoriteiten verwierpen vorige week geruchten dat Madoff aan kanker lijdt.

Madoff werd eerder dit jaar veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf nadat hij beleggers jarenlang voor tientallen miljarden dollars had opgelicht met pyramidespelachtige constructies.

Bernard Madoff, superoplichter  (foto: ANP)

Wellink: herstel zal fragiel zijn

De economie is herstellende, maar het herstel is buitengewoon fragiel. De economie kan op elk moment tegenslagen krijgen. Dat heeft Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd voor de NOS-radio.

Illustratief voor het "hobbelige pad" zijn volgens Wellink de problemen die onverwacht opdoken in landen als Dubai en Griekenland. "Landenrisico's komen ineens naar boven." Wellink wijst Portugal en Ierland ook aan als landen die het lastig hebben.

Volgens Wellink is de financiële sector nog steeds een zwakke plek. "Ik denk dat men te makkelijk denkt dat de financiële sector uit de problemen is. Dan lees je weer van winsten die gemaakt worden. Commerciële banken lijden nog grote verliezen op leningen aan klanten als gevolg van de zwakke economie."

De centralebankpresident wijst er verder op dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt dat er nog voor 1700 miljard dollar aan afschrijvingen in het bankwezen moeten komen.

Luuk de Jong: "Het ging wel heel makkelijk"

FC Twente bekerde gisteravond eenvoudig verder ten koste van Helmond Sport: 3-0. Met een rake knal zorgde Luuk de Jong ervoor dat de Tukkers op voorsprong kwamen. Ook zorgde de aanvaller voor het slotakkoord.

"Het is zeker een mooie avond voor mij. Het ging wel makkelijk vandaag", keek De Jong terug op het duel voor de camera van RTL7. "Op het moment dat wij met 1-0 voorkwamen, was het al gedaan. Dan kan je eigenlijk niet meer verliezen."

Helmond Sport kwam met de beste bedoelingen naar Enschede. Toch konden de Brabanders niet echt een vuist maken. "Wij waren voetballend gewoon veel beter vandaag dan de tegenstander", gaat De Jong verder. "In de tweede helft kwamen zij wel iets beter in de wedstrijd te zitten, maar het was vandaag gewoon te doen."

Left 4 Dead 2 SDK beschikbaar

Op de officiŽle blog van Left 4 Dead is een bericht verschenen dat er een tweetal pakketten voor Left 4 Dead 2 te downloaden zijn, namelijk de Authoring Tools en de Add-On Support pack.

Het Add-On pack is voor spelers die graag customs campaigns willen spelen. Het enige wat gedaan hoeft te worden is aan te melden op Steam en dan zoeken naar de Left 4 Dead 2 - Add-on Support tool en deze installeren. Na installatie is het zonder extra handelingen mogelijk om custom maps en campaigns te spelen.

De Authoring Tools zijn bedoeld voor enthousiastelingen, die graag zelf maps en campaigns willen maken voor Left 4 Dead. Het pakket bevat alle applicaties, utilities en voorbeeldbestanden die zullen helpen bij het maken ervan. Het pakket bevat onder andere de volgende onderdelen:

- Gamemode Logic: Hiermee is het mogelijk om een enkele map te maken, maar die net iets anders in elkaar steekt afhankelijk van de gamemode. Het wordt dus mogelijk om een map te maken die in basis gelijk is, maar wel te gebruiken is voor Co-op, Versus, Scavenge of Survical.

- Director Logic: Het wordt mogelijk om maps te maken waarin de A.I. director zich anders gaat gedragen afhankelijk hoe goed de survivor bezig is. De moeilijkheidsgraad van een map kan zo gemaakt worden dat deze tijdens een game verandert.

Alle onderdelen zullen uitgebreid uitgelegd worden in de meegeÔnstalleerde tutorial en Valve ziet dan ook graag een hoop nieuwe maps tegemoet in het nieuwe jaar.Het sportmoment van Zeroku II

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Zeroku. Hieronder is Deel II van Zeroku te lezen, Deel I staat hier.

Nadat ik eerder mijn verhaal had gedaan over de poulefase van Oranje zal ik deze keer verder gaan met mijn ervaringen tijdens de wedstrijd Nederland – Rusland.

De mensen die de wedstrijd tegen de Russen hebben gezien zullen deze wedstrijd niet snel vergeten. Nederland was aan een fantastisch EK 2008 bezig, en leek hard op weg richting de finale. Rusland had het een stuk lastiger om in de kwartfinales te belanden. Zij verloren hun eerste wedstrijd tegen de Spanjaarden kansloos met 4-1 om vervolgens tegen Griekenland en Zweden te zegevieren.

Genoeg gezwets, op naar de wedstrijd!

Het bier werd nog maar eens opengetrokken, dit kon toch niet fout gaan? Met dit team zouden wij echt niet verliezen van het kleine Rusland. Het was Van Basten tegen Hiddink, Van Basten die nog niet zo lang meeliep als trainer tegen Hiddink de ervaren rot die al zoveel had klaargespeeld als trainer. Van Basten had een team tot zijn beschikking met internationale namen als Van der Sar, Sneijder, Kuijt en Van Nistelrooy. Hiddink had een enkele naam er tussen zitten die iemand misschien vaag herkende. Rusland was dus in de underdogpositie en Hiddink liet dit ook regelmatig doorschemeren in interviews vooraf.

Oranje begon in dezelfde formatie als tegen ItaliŽ en Frankrijk, dit had immers al succes opgeleverd dus waarom deze keer niet? Rusland wijzigde ook niet veel aan zijn opstelling, de resultaten die waren behaald waren immers ook niet verkeerd. Tegen Spanje was het gewoon duidelijk dat ze kwaliteit te kort kwamen.

Vanaf het begin af aan werd al duidelijk dat Nederland dit niet zo makkelijk zou klaren. Rusland was veel feller, zette steeds druk en bleef maar kansen krijgen. Het was dankzij de keeper van het toernooi Edwin van de Sar dat het 0-0 bleef. Nederland reageerde op deze aanvallen met gevaarlijke momenten, vooral uit stilstaande situaties. Rusland keek het aan, en in plaats van allemaal te gaan verdedigen gingen ze nog meer aanvallen, dit was Nederland niet gewend. Ik zat bijna lachend in mijn stoel, niet zozeer omdat Oranje verloor maar meer omdat heel Nederland de Russen zwaar had onderschat.

De wedstrijd ging verder, en Boulahrouz werd gewisseld voor Heitinga omdat de verdediger geblesseerd geraakt was. Deze wissel was echter de aanzet tot de eerste goal. Rusland brak uit en Heitinga startte te laat. Pavlyuchenko kreeg de bal en kon deze in doel schuiven. Nederland moest nu komen, dit was de eerste keer dat het op achterstand kwam dit EK. Nederland zette druk, en wilde koste wat kost weer op gelijke hoogte komen. En ze kwamen gelijk; vier minuten voor tijd scoorde Van Nistelrooy met het hoofd de gelijkmaker. Nederland was in extase, en iedereen had er opeens weer hoop in. Zou het dan toch nog gaan lukken?

De tijd tot aan de verlenging werd door beide teams schuchter uitgespeeld, angst om alsnog een tegengoal te krijgen. Het zweet stond op mijn handen, als het nu fout gaat is het afgelopen. Nederland had echter geen wissels meer over, en het merendeel van het team zag er vermoeid uit. Rusland oogde nog fris en fit en het beeld van de wedstrijd veranderde niet in de blessuretijd. Rusland bleef druk zetten om op voorsprong te komen, en in de 112de minuut was het raak. Man of the match Andrei Arshavin schoof de bal voor de voeten van Torbinski en deze schoot de bal binnen. Het leek alsof een oranje ondoordringbare bunker instortte. Het werd meteen duidelijk dat Nederland niet meer langszij kon komen, en Arshavin zelf maakte het debacle compleet; 3-1.

Iedereen die oranje was gekleurd was verbaasd, hoe kon 'ons' team nou winnen van de wereldkampioen en ex-wereldkampioen en toch verliezen van Rusland.

Alle Nederlandse fans, waaronder ik, waren met stomheid geslagen. Alles leek zo goed te gaan tegen Frankrijk, ItaliŽ en in mindere mate tegen RoemeniŽ, en toch gaat het wťťr vroegtijdig fout. Die kampioenschappen zijn al vaak een probleem voor Oranje geweest en ik denk dat het in Zuid-Afrika niet veel anders zal gaan, helaas.

Het sportmoment van Zeroku I

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Zeroku. Het vorige sportmoment was van TJDoornbos.

Ik had net de telefoon weggelegd, en stapte op mijn fiets. Op weg naar een vriend om met een groep vrienden het Europees Kampioenschap voetbal in Zwitserland en Oostenrijk (2008) te gaan kijken. Onderweg was het net een spookstad, overal was het leeg en zag je het licht van de tv. Bij kroegen was het loeidruk en ook daar was het de tv die in het middelpunt stond. Nederland was immers in de oranjegekte aangekomen, precies zoals het ieder kampioenschap gaat. Tuinen waren versierd en overal hingen leeuwen, maar zoals gezegd: iedereen zat binnen.

Eenmaal aangekomen bij plek van bestemming stond er een koude pot bier te wachten. Ook wij waren in de stemming om Nederland weer eens aan het werk te zien. De eerste wedstrijd zou Oranje tegen Italië spelen, het land dat twee jaar geleden nog wereldkampioen werd. Het begin was wat onwennig, maar na een vrije trap scoorde Ruud van Nistelrooy de 1-0. De goal die daarna nogal wat los maakte; het leek buitenspel maar Panucci lag op de achterlijn, waardoor die het buitenspel ophief. Opeens waren de mensen toen wel buiten te zien, overal hoorde je toeters en geschreeuw. De stemming werd steeds beter.

Daarna verwachtte iedereen dat Italië druk zou zetten, en ze kwamen ook. Door snel spel probeerden ze veel druk op de verdediging van Oranje te zetten, maar zonder succes. Een kopbal van de Italianen werd in die tijd ook van de lijn gehaald door Giovanni van Bronckhorst, die begon aan een sprint van tachtig meter, ontving de bal en legde deze precies op het hoofd van Kuijt, deze kopte hem door naar Sneijder en die maakte het daarna zeer fraai af. Oranje verdubbelde zijn score. Het bier vloog in het rond, mensen renden naar buiten om herrie te maken en ga zo maar door. Het geluk kon niet op, nog niet wetend dat het nog fraaier zou worden. Als Italië 2-1 zou scoren zou het nog steeds niet afgelopen zijn, dus ze moesten geconcentreerd blijven voetballen.

Italië kwam weer, en zette zo mogelijk nog meer druk. Maar het was weer van Bronckhorst die beslissend was. Kuijt kreeg een open kans maar miste deze, Kuijt kreeg de bal echter weer terug en plantte hem boven op het hoofd van Gio. Deze knikte goed naar beneden en zo werd het 3-0. De wereldkampioen was verslagen, dus wat kon er nu nog mis gaan?

De fantastische sfeer werd meegenomen naar de wedstrijd tegen Frankrijk. Ook fans die geen kaartje hadden weten te bemachtigen waren euforisch, er werden grote pleinen afgezet met grote schermen zodat zij ook nog de wedstrijd konden volgen. Tienduizenden fans van Oranje zochten Bern, Basel en andere steden op om hier samen met andere fans feest te vieren, en er was zeker reden voor. Ook de wedstrijd van Frankrijk werd er eentje om nooit te vergeten.

Tegen de Fransen begon Oranje flitsend, al snel stond het 1-0 dankzij Kuijt en we gingen er eens goed voor zitten. Zou het dan weer zo makkelijk gaan? Een kort antwoord: ja. Nederland speelde de sterren van de hemel en ook Les Bleus konden Oranje niet tegenhouden, de aanvallen bleven maar komen en het was wachten op een doelpunt. Dat kwam in de tweede helft van de voet van Robin van Persie; 2-0. Frankrijk zette aan en probeerde de aansluiting te vinden. Met nog iets minder dan een half uur te spelen was het Thierry Henry die de 2-1 binnenschoot, de eerste tegentreffer voor Edwin van der Sar. Echter, meteen vanaf de aftrap was het Robben die scoorde en de marge was weer twee. In de blessuretijd maakte Wesley Sneijder het nog een beetje pijnlijker voor de Fransen: 4-1. Weer een klinkende overwinning. De kwartfinales waren bereikt. Het enige wat nu nog resteerde was de wedstrijd tegen de Roemenen, na de twee overtuigende overwinningen kon dit ook bijna niet meer fout gaan.

De wedstrijd tegen Roemenië werd een uiterst saaie wedstrijd, Nederland was toch al door en kwam dus met een B-elftal opdraven. Maar zelfs dit elftal bleek te sterk voor de Roemenen, Nederland kreeg enkele kansen en in de 54ste minuut scoorde Huntelaar de 1-0. Nederland had ondertussen wel door dat ze er waren en ging achterover leunen. Van Persie scoorde drie minuten voor tijd nog de 2-0, en gooide de wedstrijd hiermee op slot.

Het vervolg is hier te lezen.

'Daley Blind naar Groningen'

De negentienjarige Ajacied Daley Blind gaat op huurbasis naar FC Groningen. Vanwege blessures van Sepp de Roover en Ondrej Svejdik zitten de Groningers niet ruim in de verdedigers. De zoon van Danny Blind moet dat lek nu dichten. Dit meldt De Telegraaf

Pieter Huistra deed, ondanks dat hij volgend seizoen pas de eindverantwoordelijke is in Groningen, een positieve aanbeveling wat betreft de jongeling.

Blind debuteerde onder coach Marco van Basten in de hoofdmacht van Ajax. Hij deed dat in het uitduel met FC Volendam. Tot op heden staat de teller van Blind in het eerste elftal van Ajax op vijf duels in de Eredivisie.

Blind kon niet rekeken op een plek in het team van Martin Jol en speelde onder Huistra bij de beloftes in Amsterdam.

Heavy Rain in beweging

Heavy Rain is een van de PS3-exclusives die hoge verwachtingen kent. De makers zeggen zelf dat het eigenlijk geen game genoemd meer kan worden maar dat het de speler in een totale interactieve wereld zet, waarin je volledig vrij bent in je acties and keuzes. Screenshots hebben regelmatig al laten zien wat we grafisch mogen verwachten, maar er is nu ook een video verschenen van een Poolse versie waarin Heavy Rain in beweging te zien is, om een indruk te krijgen hoe de gameplay zal zijn.

Ophef over dure aankoop Belgisch parlement

Het Belgische parlement heeft 139,5 miljoen euro neergeteld voor een pand dat het in 2005 nog te duur vond. Toen bedroeg de vraagprijs 22,5 miljoen. De krant De Morgen heeft dat vandaag gemeld. De Vlaamse socialisten, die in de oppositie zitten, noemen de dure aankoop in deze tijd van economische crisis "ongehoord".

De Belgische Kamer kampt al een tijdje met plaatsgebrek. Vier jaar geleden liet zij het oog vallen op een aanpalend gebouwencomplex, maar zag uiteindelijk van de aankoop af, omdat ze aanhikte tegen het bedrag van 22,5 miljoen euro. Een investeringsmaatschappij kocht het pand, knapte het op en ontvangt er nu ruim het zesvoudige voor.

Senator John Combez van de socialistische SP.A is woedend. Hij wijst erop dat het bedrag van 139 miljoen meer is dan het budget dat de Belgische regering heeft uitgetrokken voor een belastingkorting om werklozen aan de slag te helpen.

Maar Kamervoorzitter Patrick Dewael noemt de aankoop noodzakelijk vanwege de behoefte aan meer ruimte. Bovendien zal de Kamer door de verhuizing van diensten die nu elders gehuisvest zijn, heel wat huurkosten uitsparen, zegt hij.

'Nijland topfavoriet om Reker op te volgen'

Algemeen directeur Jan Reker heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen in Eindhoven. Het feit dat Reker zich loyaal toont aan commercieel directeur Marcel van Bunder en de zwaarte van de baan zouden meespelen, aldus voorzitter Frits Schuitema. Hans Nijland is de gedroomde opvolger in Eindhoven.

Tegenover De Telegraaf wilde Schuitema niet ingaan op de naam van Nijland. "We hebben destijds met meerdere mensen gesproken. Het lijkt me logisch dat we ook onze oude contacten zullen nagaan."

Nijland wees PSV drie jaar geleden op het laatste moment af om de taak op zich te nemen. Schuitema is hem duidelijk nog niet vergeten. De preses wilde ook nog wel ingaan op het zelfverkozen vertrek van Reker.

"De loyaliteit aan Marcel en het feit dat het natuurlijk een zware job is, hebben meegespeeld", bekent hij. Reker zelf wilde niet ingaan op zijn naderende afscheid.

Jol baalt van schorsing SuŠrez

Ajacied Luis SuŠrez liep gisteravond in het bekerduel met WHC (1-14 winst) tegen een domme gele kaart aan. Om die reden is de aanvaller geschorst. Trainer Martin Jol baalde daarom toch een beetje na afloop.

"Ik zal Luis hier zeker op aanspreken", vertelde de Haagse oefenmeester aan De Telegraaf. "We kunnen het niet meer terugdraaien", baalde hij.

Toch legde Jol de bal ook neer bij de scheidsrechter. "Een ervaren scheidsrechter had deze gele kaart echter niet gegeven. Die had geweten dat Luis op scherp stond en het bij een vermaning gelaten. Ik hoop dat deze arbiter talentvol genoeg is om hiervan te leren. Hij had er volgens mij wel plezier in."

SuŠrez zelf was achteraf niet eens op de hoogte van zijn schorsing. "Ik ben toch pas na drie gele kaarten geschorst? Nee, na twee? Ok, jammer dan. Ik kreeg volgens mij geel omdat het publiek zat te joelen. Ik begrijp het niet."

Alemannia Aachen en Hofland gaan in gesprek

De interesse van Alemannia Aachen in Kevin Hofland is zeer serieus. De club uit de tweede Bundesliga gaat in de persoon van technisch directeur Erik Meijer om tafel met de verdediger van Feyenoord.

De dertigjarige Hofland staat nog tot medio 2011 onder contract, maar komt bij Feyenoord niet in de plannen voor van Mario Been. Oud-voetballer Erik Meijer ziet zijn kans schoon om de verdediger naar Aachen te halen.

"We gaan praten over elkaars toekomstideeŽn", vertelde Meijer aan De Telegraaf. "Het hangt van zijn visie af wat voor soort contract het wordt. Ik zie in Kevin een belangrijke steunpilaar voor onze verdediging, die een goede trap en wilskracht heeft en hij komt uit de regio."

De Limburger zelf wilde geen openheid van zaken geven over de onderhandelingen. "Mijn contract bij Feyenoord loopt nog anderhalf jaar door, dus ik ben daar op dit moment niet echt mee bezig."

Volendam furieus vanwege boete

FC Volendam heeft een boete van vijfduizend euro opgelegd gekregen naar aanleiding van de ongeregeldheden bij Omniworld. De club is furieus.

Na afloop van het duel in Almere raakten Melvin Platje en Kelvin Maynard slaags met enkele Omniworld-fans. Zij werden door de politie ingerekend. Beiden werden uiteindelijk niet vervolgd. Volendam krijgt nu echter wel een boete.

Voorzitter Henk Kras: "Het gaat hier niet om het bedrag, maar om het principe", reageert hij boos in De Telegraaf. "In deze zaak is zo'n beetje iedereen vrijgesproken, maar wij als club worden veroordeeld omdat we het betaald voetbal in diskrediet hebben gebracht."

"Nu is de club bestraft, terwijl er geen bestuurslid of clubmanager bij het incident aanwezig was", vervolgt hij. "Alleen staat dit wel in de politieverklaring en dat is pertinent onwaar."

De schuld ligt volgens Kras niet alleen bij Volendam. "Er werd niets gemeld over hoe Platje tijdens de wedstrijd en ook daarna door supporters zwaar werd beledigd en dat er bij onze spelersbus geen enkele beveiliging aanwezig was. Ook wordt gemakshalve vergeten, dat FC Volendam als club de laatste tien jaar twee keer de Fair Play Cup heeft gewonnen. Daarom heb ik hier geen goed woord voor over."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de oorverdovende stilte na een fatwa tegen de kerstviering.

Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat de Nederlandse Bond van Imams, de Nationale Vereniging van Moskeeën of zo’n soort club afstand zou nemen van de uitspraken van de leidende Islamitische geestelijke Yusuf al-Qaradawi. Want die stelt dat het kerstfeest onrein is, en heeft een fatwa afgekondigd tegen bij voorbeeld de verkoop van kerstbomen. Hij roept daarmee dus feitelijk op tot geweld tegen Christenen en andere niet-Moslims die kerst vieren. Het is teleurstellend, dat nergens in de wereld, en dus ook niet in Nederland, door de Moslim-gemeenschap afstand wordt genomen van de haatzaaiende opvattingen van deze Allahdienstwaanzinnige. Ik had gehoopt, in mijn laatste bijdrage voor kerst wat aardigs te kunnen zeggen, maar dat moet nog even wachten. Eerst een vraag:

Premier: PVV schaadt de economie

Premier Jan Peter Balkenende zegt in het Nederlands Dagblad dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) een gevaar vormt voor de Nederlandse economie. Geert Wilders is tegen de Europese Unie en dat is volgens de premier schadelijk voor de economie.

Balkenende vindt het onbegrijpelijk dat Wilders zich zo afzet tegen de Europese Unie terwijl Nederland erg afhankelijk is van het buitenland. "Dat kan helemaal niet. Als je mensen wegzet en jezelf terugtrekt achter de dijken, ben je bezig met een lijn die schadelijk is voor de verhoudingen binnen Nederland en voor onze economie."

Vanwege Wilders' houding is het volgens Balkenende 'heel moeilijk' om eventueel met de PVV te regeren. Echter, "in een democratie sluit je elkaar niet vooraf uit", aldus de premier. Vicepremier Wouter Bos spreekt van 'duikgedrag'.

Leerling sterft 'comfortabel' in kou

In de Chinese provincie Shangdong is een 14-jarige jongen overleden nadat hij voor straf buiten moest staan. De jongen, Zhang Jixin, had tegen de regels in de slaapzaal van zijn school verlaten om iets te kopen. De leraar die hem snapte, sloeg hem eerst en zette hem daarna buiten om Zhang vervolgens te vergeten.

De volgende ochtend werd het levenloze lichaam van de 14-jarige jongen gevonden. Het had die nacht tien graden gevroren, maar volgens een docent stierf de jongen 'erg comfortabel'. De doodsoorzaak wordt betwist. De jongen zou al ziek zijn geweest en het wordt niet uitgesloten dat 'de kou daar effect op had'. Volgens Zhangs moeder was haar zoon niet ziek.

De docent die Zhang buiten heeft gezet, ontkent alle beschuldigingen. Twee schoolhoofden en de docent zijn voorlopig geschorst.

Treinverkeer vrijwel probleemloos van start

Het treinverkeer is vanochtend vrijwel zonder problemen begonnen. Dat zei een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Voor het eerst rijdt de NS deze week met een normale vakantiedienstregeling, eerder reden er minder treinen vanwege de weersomstandigheden.

Alleen op de trajecten Hilversum-Amsterdam (bovenleiding defect) en Amersfoort Ede-Wageningen (defecte trein) zijn er vertragingen.

Obama: Teleurstelling Kopenhagen terecht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in een tv-interview gezegd dat de teleurstelling over de uitkomst van de klimaattop in Kopenhagen gerechtvaardigd is.

"Volgens de wetenschap moeten we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen in de komende 40 jaar. Niets in het Kopenhagen-akkoord verzekert dat dat gebeurt", erkende Obama. Maar toch stelde de president dat in plaats van een "compleet fiasco" in Kopenhagen er in ieder geval "niet te veel achteruitgang" was.

De klimaattop in het Deense Kopenhagen sloot vorige week af zonder een wereldwijd aanvaard plan om de klimaatschommelingen en de gevreesde gevolgen daarvan gezamenlijk aan te pakken. Het Akkoord van Kopenhagen is slechts een intentieverklaring over het te voeren beleid. De tekst werd op het laatst vooral dankzij Obama als compromis naar voren geschoven.

Het akkoord is uiteindelijk een goed voornemen voor het komende jaar in de hoop dan tot bindende en gedetailleerde afspraken te kunnen komen.

Senaat VS stemt over zorgplan

De door president Barack Obama nagestreefde hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg komt steeds dichterbij. De Senaat in Washington houdt vandaag zijn definitieve stemming over de eigen versie van het hervormingsplan.

De stemronde staat gepland voor vanochtend 08.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur Nederlandse tijd. De uitkomst staat vrijwel vast. De Democraten, de partijgenoten van Obama, beschikken er over een ruime meerderheid en de steun van 51 van de in totaal honderd senatoren is genoeg.

Zodra het voorstel is goedgekeurd, moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een compromis zien te vinden over de verschillen in hun versies. In november keurde het Huis zijn versie van de hervorming al goed. De definitieve stemming over de hervorming van de gezondheidszorg is eind januari of begin februari te verwachten.

Een ingrijpende hervorming moet het peperdure zorgstelsel betaalbaarder maken. Ook voorzien de plannen in een verzekering voor de tientallen miljoenen nu nog onverzekerden in de VS.

Lijfarts Jackson verdient aan documentaire

Michael Jacksons omstreden persoonlijke arts Conrad Murray heeft zich voor een onbekend geldbedrag laten filmen tijdens zijn eerste werkdag sinds de dood van de King of Pop. Dat berichtte de Amerikaanse showbizzwebsite TMZ gisteren.

Britse documentairemakers brachten de reacties van Murrays nieuwe patiënten in beeld tijdens zijn eerste werkdag in de Armstrong Clinic in Houston op 23 november. Murray krijgt het bedrag op het moment dat hun film wordt uitgezonden.

De lijfarts van Michael Jackson is sinds de dood van de popster het onderwerp van allerlei politieonderzoeken. Hij bekende vlak na het overlijden van Jackson dat hij de ster op zijn eigen verzoek kalmerings- en narcosemiddelen had toegediend. Jackson stierf aan een vergiftiging.

De documentaire wordt op verzoek van de dokter pas uitgezonden als alle politieonderzoeken zijn afgerond.

Lijfarts Jackson verdient aan documentaire  (foto: ANP)

Geile kerstboodschappen

Ze was niet al te groot, zo leek het. Die uniformblouse liet een boel te raden over. Ik zag geen naambordje op haar kleine boezem. Ze had kortgeknipte blonde haren, die ze sprieterig omhoog had gestyled. Haar blauwe ogen waren zwaar geaccentueerd met mascara. Verder gebruikte ze geen make-up. Als ze lachte, kneep ze haar prachtige ogen tot spleetjes. Haar giechelende lachje was er eentje om in te lijsten. Vertrouwd, ja dat was het woord. Ze lachte vertrouwd.

Arrestaties na wraakmoorden Mexico

De politie in Mexico heeft gisteren vier verdachten opgepakt na de wraakmoorden van eergisteren, waarbij gewapende mannen vijf familieleden van een militair doodschoten. Ook heeft justitie de identiteit van de huurmoordenaars vastgesteld.

De militair was betrokken bij een grootschalige operatie om een drugsbaron op te pakken. Het leger schoot de drugsbaron, 'baas der bazen' Arturo Beltrán Leyva (47), dood. De militair kwam om tijdens een vuurgevecht met leden van het drugskartel. Na de begrafenis van de militair namen gewapende mannen wraak op zijn familie in de gemeente Paraíso, in de zuidelijke deelstaat Tabasco. Zij schoten zijn moeder, een broer, twee zussen en een tante dood.

Volgens de politie hebben twee van de arrestanten de huurmoordenaars betaald. De andere twee zouden de slachtoffers in de gaten hebben gehouden. Justitie denkt dat Los Zetas achter de bloedige moorden zitten. Los Zetas zijn de gewapende tak van het Golfkartel, een van de grootste drugsbendes in Mexico.

Zestien naalden verwijderd uit peuter

Artsen in Brazilië hebben inmiddels zestien van de 31 naalden verwijderd uit het lichaam van een 2-jarig jongetje, die zijn stiefvader in hem had gestoken. De naalden zaten in zijn lever, blaas, darmen, hart en longen.

Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis in de kuststad Salvador de Bahia laten weten. Twee naalden bij de ruggengraat moeten nog worden verwijderd. De overige elf worden niet weggehaald omdat ze geen gevaar vormen voor de gezondheid van het kind.

De 30-jarige Roberto Carlos Magalhaes stak de naalden in zijn stiefzoon op advies van zijn vriendin. De metselaar wilde wraak nemen op zijn vrouw met wie hij ruzie had gekregen. Volgens de politie is het kind slachtoffer van zwarte magie.

Magalhaes heeft zijn daad bekend. Hij stak de naalden twee tot drie maal per week in het lichaam van de peuter gedurende een maand. Het kindje had hij eerst in slaap gebracht met rode wijn.

Banken ondertekenen verkoop HBU

ABN Amro en Deutsche Bank hebben gisteren hun handtekening gezet onder de overeenkomst over de verkoop van onderdelen van de Nederlandse bank. ABN Amro heeft dit bekendgemaakt.

In de overeenkomst zijn de afspraken voor de verkoop van ABN Amro's dochterbedrijf HBU en IFN Finance aan de Duitse bank vastgelegd. De verkoopprijs van de zakenbank is 700 miljoen euro. Met de ondertekening is de verkoop nu bijna een feit. De laatste stappen in het proces zijn onder meer nog de overdracht van de aandelen HBU aan de nieuwe ABN Amro Bank. De bank verwacht dat deze transactie in het vroege voorjaar kan zijn afgerond.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm kondigde eerder op de dag op een persconferentie al aan dat de ondertekening deze week zou plaatsvinden. Onlangs stemde de Tweede Kamer in met de transactie. De verkoop van HBU was een harde eis van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) voor de fusie tussen ABN Amro en Fortis Nederland. Die kan nu doorgaan.

Banken ondertekenen verkoop HBU  (foto: ANP)

Uitslagen PDC World Darts Championship

Michael van Gerwen heeft zich als vierde Nederlander geplaatst voor de tweede ronde van het PDC World Darts Championship. Door een 3-1-overwinning op Peter Wright voegt hij zich bij Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Co Stompé.

De Nederlander was deze wedstrijd niet bepaald scherp bij het gooien van de dubbels. De twintigjarige Brabander miste in de vierde set maar liefst 24 kansen om een dubbel te gooien. Doordat zijn tegenstander zowel op de dubbels als de triples nog minder scherp was, had dit uiteindelijk geen invloed op het eindresultaat.

De eerste set was voor Van Gerwen doordat Wright in deze set zes kansen op het gooien van een dubbel miste. Van Gerwen profiteerde met een 180 en een paar knappe finishes. De tweede set ging gelijk op, maar Van Gerwen wist de beslissende vijfde leg te winnen voor een 2-0 voorsprong.

Van Gerwen opende de derde set met een 180 goed, maar uiteindelijk wist Wright deze set te pakken nadat Van Gerwen een 140-finish miste. De laatste leg was echter weer voor de Nederlander, die daarmee ook de set en de wedstrijd won.

Uitslagen dag 5:

Voorronde:

Magnus Caris - Francisco Ruiz (Q) 4-0

Eerste ronde:

Wayne Jones* - Alex Roy 3-1
Michael van Gerwen* - Peter Wright 3-1
James Wade* - Steve Brown 3-1
Colin Lloyd - Magnus Caris 3-1

* = Door naar volgende ronde

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.