Senaat VS stemt over zorgplan

Redactie
De door president Barack Obama nagestreefde hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg komt steeds dichterbij. De Senaat in Washington houdt vandaag zijn definitieve stemming over de eigen versie van het hervormingsplan.

De stemronde staat gepland voor vanochtend 08.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur Nederlandse tijd. De uitkomst staat vrijwel vast. De Democraten, de partijgenoten van Obama, beschikken er over een ruime meerderheid en de steun van 51 van de in totaal honderd senatoren is genoeg.

Zodra het voorstel is goedgekeurd, moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een compromis zien te vinden over de verschillen in hun versies. In november keurde het Huis zijn versie van de hervorming al goed. De definitieve stemming over de hervorming van de gezondheidszorg is eind januari of begin februari te verwachten.

Een ingrijpende hervorming moet het peperdure zorgstelsel betaalbaarder maken. Ook voorzien de plannen in een verzekering voor de tientallen miljoenen nu nog onverzekerden in de VS.