Brandstof wordt duurder in 2010

De motorbrandstofprijzen zullen met de ingang van het nieuwe jaar omhoog gaan, zo heeft de overheid besloten. Het argument van de overheid voor deze prijsverhoging is de doorvoering van de jaarlijkse prijsindexatie die is vastgesteld op 1,9 procent.

De benzine ongelood zal in het nieuwe jaar 1,33 cent per liter duurder zijn en de zwavelvrije dieselolie wordt 0,79 cent duurder. De LPG zal in het nieuwe jaar 1,5 cent duurder zijn door het inbouwen van energiebelasting in het accijnstarief. Met deze prijsverhoging stijgen niet alleen de accijnsinkomsten voor het nieuwe jaar, maar ook de btw-inkomsten over 2010 worden hoger, omdat er btw geheven wordt over de productprijs inclusief accijns.

Gekeken naar het afgelopen jaar, was het gemiddelde prijsniveau voor motorbrandstoffen olie 'normaal' te noemen. In 2008 kenden de brandstofprijzen nog een enorme piek, waardoor dit jaar begon met lage prijzen voor de brandstoffen. De prijzen voor benzine, diesel en LPG steeg het afgelopen jaar gestaag.

Volgens UnitedConsumers.com, een online inkoopcollectief, is van mening dat het brandstofgebruik van auto's in de toekomst meer zal dalen dan de brandstofprijzen zullen stijgen. Zij doen deze voorspelling onder meer na een uitspraak van Bill Gates. Tijdens een toespraak kwam Gates tot een veelbesproken vergelijking tussen de computer- en de auto-industrie. "Als autofabrikanten dezelfde technologische ontwikkeling hadden doorgemaakt als Microsoft, zouden we rondrijden in personenauto's die 25 dollar kosten en pas na duizend kilometer naar een tankstation moeten", aldus Gates. 

Met dank aan bierspons voor de submit.